СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань охорони здоров'я

 

13 квітня 2016 року

 

Веде засідання перший заступник голови Комітету Корчинська О.А.

 

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Вітаємо вас! В залі присутні 7 членів комітету, кворум є, засідання правомочне. В залі присутні на даний момент: народний депутат Корчинська, народний депутат Мусій, народний депутата Сисоєнко, народний депутат Біловол, народний депутат Кириченко, народний депутат Шипко і народний депутат Шурма. У нас в даному разі з вами кворум є. Проект порядку денного засідання було сформовано відповідно до плану законодавчої роботи комітету раніше ухвалених комітетом рішень і наданих пропозицій членів комітету і попередньо розіслано всім членам комітету електронною поштою. Шановні члени комітету, всі отримали електронною поштою матеріали до проведення комітету, до засідання? Всі отримали? Є заперечення? Всі отримали.

З огляду на те, що станом на 12 квітня Кабінетом Міністрів України не внесено на розгляд Верховної Ради України проект постанови про Основні напрямки бюджетної політики на 2017 рік, пропонується виключити це питання з порядку денного. Пропоную затвердити порядок денний з урахуванням цієї пропозиції. Хто за даний порядок денний з урахуванням цієї пропозиції?

 

СИСОЄНКО І.В. Якої? Ще раз, будь ласка, пані Оксана, зазначте вашу пропозицію. Будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ще раз. В даному разі у нас з огляду на те, що станом на 12 квітня Кабінетом Міністрів України не внесено на розгляд Верховної Ради України проект Постанови про Основні напрямки бюджетної політики на 2017 рік, котру ми хотіли в тому числі сьогодні розглядати в порядку денному, тому пропонується виключити це питання з порядку денного. Безпосередньо тільки питання – проект Постанови про Основні напрямки бюджетної політики на 2017 рік. Є пропозиції до порядку денного? Так, будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, на минулому засіданні ми обговорювали питання щодо реєстрації спільного проекту від комітету про лікарські засоби. І було прийнято, наскільки я пам'ятаю, рішення, що ми його розглянемо на цьому засіданні вже кінцево, що ми робимо по тактиці. Але тут в "Різному" цього питання немає. Ми маємо його внести в порядок денний чи це автоматично воно вноситься?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні.

 

МУСІЙ О.С. Тоді пропоную доповнити – розгляд ситуації з поданням спільного проекту про лікарські засоби.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні народні депутати, які ще пропозиції?

 

БІЛОВОЛ О.М. Пані Оксана, по 7-му пункту, про який ми тільки що зараз говорили, не просто ми знімаємо це питання, треба дати формуліровку, чому ми це знімаємо питання. Чи не вніс Кабінет Міністрів, чи зміна уряду. Чому ми нічого не сказали?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я це озвучила.

 

БІЛОВОЛ О.М. Чи не виконано це питання, це треба зараз оголосити.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я в даному разі двічі вже сказала і ще третій раз повторюю, будь ласка, що станом на 12 квітня, на вчорашній день, Кабінетом Міністрів України не внесено на розгляд Верховної Ради України проект. У зв'язку з тим, що Кабінет Міністрів не вніс проект Постанови про Основні напрямки бюджетної політики на 2017 рік, пропонується…

 

БІЛОВОЛ О.М. Так треба сказати дальше: не те, що він не вніс чи він не виконав конституційну вимогу, чи вони не підготували, ви ж дальше розшифровуйте це питання, щоб ми в протоколі це записали.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я вам внесла мою пропозицію в редакції, котру я пропоную: не розглядати і вилучити це з порядку денного. В даному разі ви можете додати вашу трактовку.

Скажіть, будь ласка, шановні народні депутати, які ще пропозиції до порядку денного?

 

СИСОЄНКО І.В. Додаткових немає, окрім тих, що зазначені в порядку денному.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пан Кириченко, є? Тільки у пана Мусія.

 

ІЗ ЗАЛУ. Я підтримую Сисоєнко.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні народні депутати, хто із зауваженнями в даному разі Олега Степановича Мусія в "Різному" додатково розглянути питання стосовно спільного подання законопроекту про лікарські засоби, і з огляду на те, що я вже тричі повторила про Постанову про Основні напрямки бюджетної політики на 2017 рік, виключити це питання з порядку денного, хто за даний порядок денний? Всі - "за", одноголосно. Я не повторюю чи я повторюю? Не повторюю. Можу продовжити.

Я прошу зараз зафіксувати про те, що у нас відбувається з приводу відображення в протоколі засідання, поіменних результатів голосування членів комітету відповідно до частини третьої статті 44 Закону про комітети Верховної Ради України. Хто за те, щоб поіменне голосування відбувалось? Одноголосно. Дякую. Порядок денний засідання комітету затверджено, а також, як завжди на початку засідання комітету, прошу визначитися з приводу відображення… А, ми ж це вже проголосували з вами. Рішення прийнято. І переходимо до розгляду питань порядку денного.

Перше питання на порядку денному – це про результати проведеного Рахунковою палатою України аудиту ефективності використання коштів Державного бюджету, виділених Міністерству охорони здоров'я України для лікування громадян України за кордоном за період 2013-2015 років та стан виконання Міністерством охорони здоров'я України бюджетної програми "Лікування громадян України за кордоном" та ефективність використання коштів на її реалізацію у 2015 році. Інформує член Рахункової палати Заремба Ігор Миколайович.

 

КУЙБІДА Т.Я. Ігор Миколайович не буде присутній сьогодні. Тарас Куйбіда – я заступник…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, представтесь, будь ласка.

 

КУЙБІДА Т.Я. Тарас Ярославович Куйбіда – заступник директора департаменту.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, добре. Ви представляєте, да?

 

КУЙБІДА Т.Я. Так. І Ірина Василівна Примаченко – начальник відділу, керівник робочої групи безпосередньо по аудиту.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Будь ласка. Тоді слово надається вам, Тарас Ярославович. Прошу.

 

КУЙБІДА Т.Я. Шановна Оксана Анатоліївна, шановні народні депутати! Як встановлено аудитом, в Міністерстві охорони здоров'я не створено цілісної та прозорої системи реалізації права українських громадян на лікування за кордоном та ефективного використання коштів, виділених на такі цілі. Замість використання та розвитку наявної вітчизняної медико-клінічної бази…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, я дуже прошу тишу в залі, будь ласка, шановні народні депутати, щоб ви чули, про що вам доповідають.

І ще. Ми просимо стисло, тому що матеріали всім були розіслані, народні депутати могли ознайомитися, тому дуже стисло. Тому що ваш звіт дуже об'ємний і це займе дуже багато… Основні, вже висновки, висновки. Висновки, ну, так, щоб в даному разі… Скажіть, є члени комітету, котрі не ознайомилися з даними матеріалами?

 

СИСОЄНКО І.В. Ні, немає. Всі ознайомилися.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пан Андрій, ви ознайомились з даними матеріалами?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Да, конечно.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ознайомилися.

Тоді, будь ласка, ваші висновки і рекомендації.  

 

КУЙБІДА Т.Я. Я хочу нагадати, що обсяг коштів Державного бюджету, необхідних для оплати відповідних послуг, що надаються медичними закладами іноземних держав, протягом останніх трьох років збільшився майже в 4 рази: з 52 мільйонів в 2013 році до 203 мільйонів в 2015 році. На 2016 рік – аналогічна сума:: понад 203 мільйони гривень.

За результатами аудиту встановлено, що в 2013-2015 роках в порушення чинного законодавства неекономно та непродуктивно використано понад 708 тисяч доларів, а також понад 750 тисяч євро. В гривневому еквіваленті порахувати складно, тому що курс плавав.

Основні види порушень, які виявлено аудитом. Направлялись на лікування за кордон за відсутністю висновку головного позаштатного спеціаліста. Використання залишку коштів медичними закладами зарубіжних країн, в тому числі в зв'язку з очікуванням трансплантації органів. Був виявлений факт: відсутня справа особи, що направлена на лікування за кордон. Несвоєчасна оплата Міністерством охорони здоров'я вартості лікування призвела, що хвору за кордоном припинили лікувати. Хвора в подальшому направилась на лікування в іншу клініку, де вартість лікування вже була на 100 тисяч євро більшою. Результати обстежень, які були проведені: не використовувались кошти в розмірі зокрема по цій хворій 42 тисячі гривень, втрачені. 42 тисячі євро, перепрошую.

В більшості випадків (ми давали запити в наші клініки), в більшості випадків лікування за кордоном можна було би проводити і в Україні, якби нормально фінансувалася наша медицина. І зокрема ми направляємо лікуватися в 9-у мінську лікарню, маючи такі клініки профільні, як в Одесі, в Києві, Дніпропетровську, у Львові.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую. Ви – Рахункова палата чи ви в даному разі медики-експерти? Давайте стосовно того, як ви вважаєте… Це дуже чудово, що ви за те, щоб ми розвивали нашу національну медицину однозначно. Але МОЗ відповідає за медичну частину. Ви – за фінансову частину, так? Ваш аналіз фінансовий.

 

ШИПКО А.Ф. Вот они по финансам подсчитали и говорят, что можно было лечиться и здесь. А мы сейчас зададим вопросы МОЗ. Все хорошо, пани Оксана, подождите.  

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ну, будь ласка. По фінансам всі зауваження, котрі ви дали, які ви вважаєте принципові.

 

КУЙБІДА Т.Я. Принциповим є те, що на сьогоднішній день, навіть вже після аудиту, не розроблено нормативно-правового акту, який би зобов'язував укладати договори між Міністерством охорони здоров'я і клініками зарубіжними. Наприклад, я вивчав паралельно законодавство наших, скажемо так, пострадянських країн, і наші сусіди – чи Казахстан, чи інші окремі колишні республіки – на законодавчому рівні настільки врегульовано це законодавство, що обов'язково має бути договір між Міністерством охорони здоров'я і клінікою, між клінікою і пацієнтом. І зокрема в одній із держав колишнього Союзу є такий вагомий підпункт, що протягом 14 днів після лікування пацієнт або та людина, яка супроводжує на лікування цього пацієнта, зобов'язані відчитатися за використані кошти. У нас такого немає.

Ми прийшли, почали аудит, і ми спиталися, який стан хворих після лікування. Міністерство охорони здоров'я нам цих відповідей не дало. І тільки під час аудиту дала запити по областях, чи ті люди вилікувались, чи ті люди померли. Жодної інформації в Міністерстві охорони здоров'я про залишки коштів немає. Зокрема в сусідніх наших країнах, наприклад, додається калькуляція витрат і порядок лікування тих хворих. У нас це обумовлюється і жодним договором не передбачено повернення у разі смерті хворого. Ну, якщо Міністерство охорони здоров'я навіть не володіє ситуацією, який результат в окремих випадках після лікування, тоді звичайно, що про відсутність аналізу витрачання коштів? Це також одна з основних проблем є.

В чому є проблема, на яку я хотів би звернути увагу саме шановних народних депутатів? Є суттєві прогалини в нормативному забезпеченні, допускають вільне трактування підстав для направлення на лікування за кордоном. А як наслідок – більшу частину хворих, які відправлені на лікування за кордон, теоретично можна було б лікувати в Україні. Нам на це дали відповіді клініки, ми давали запити, давали діагнози хворих, і клініки давали відповідь.

Є потреба перегляду норм Положення про порядок направлення громадян на лікування за кордоном, затверджене ще в 1995 році постановою Кабінету Міністрів України. Також треба переглянути накази Міністерства охорони здоров'я, які визначають порядок та умови організації і лікування українських громадян за кордоном. А саме головне: потребують зміни норми Основ законодавства - Закон України "Про Основи законодавства України про охорону здоров'я", прийняті ще в 1992 році в частині визначення для направлення на лікування за кордон. Зокрема стаття 36 Основ не конкретизує поняття "необхідності та неможливості надання медичної допомоги".

Аналізуючи законодавство суміжних країн…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, давайте так: давайте ваші основні зауваження. У вас є, Ірина Василівна, ще щось додати принципово? Щоб ми зараз передали слово Міністерству охорони здоров'я, а потім вже народні депутати будуть задавати питання.

 

ПРИМАЧЕНКО І.В. Справа в тому, що накази МОЗ, які регламентують порядок направлення за кордон, не містять ні термінів розгляду справ, ні умов відмови або, як би, умов повернення, ні розгляду справи. І коли ми проаналізували, то до міністерства надійшло більше 700 звернень з питання направлення за кордон, розглянуто лише 30 відсотків. Чому не розглянуті 430 справ, міністерство нам відповіді не дало.

У зв'язку з тим, що не визначено порядок необхідності та неможливості надання медичної допомоги в Україні, тобто терміну, приймається рішення, ну, на розсуд і головних позаштатних спеціалістів. Головні позаштатні спеціалісти вважають, що якщо недостатньо фінансування, то це є підставою для направлення за кордон. От, ми аналізували, значить, за кордон були направлені для проведення діагностичних обстежень хворі, яким проведена трансплантація серця. То ця послуга в Україні коштує 20 тисяч гривень, а за кордоном 4 тисячі євро. Тобто на сьогодні, тарас Ярославович сказав, необхідно переглянути нормативні документи і чітко визначити підстави і порядок направлення громадян за кордон.

Крім того, за результатами аудиту було встановлено, що 80 відсотків громадян, яких направили на лікування, потребували трансплантації органів і кісткового мозку, враховуючи те, що в Україні є заклади, які можуть надавати допомогу.  

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, у даному разі це – окреме питання.

 

ПРИМАЧЕНКО І.В. Да, окреме питання.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тому що у нас не проводиться ні родинна трансплантація, і у нас трупна трансплантація, на жаль, це абсолютно різні види. І зараз вам МОЗ тут може прочитати лекцію стосовно видів трансплантації, але це різні види. В країні у нас, на жаль, поки обмеження. Ми всі боремося. Я дуже вдячна вам.

Тепер, будь ласка, хто від МОЗ – Міністерства охорони здоров'я? Заступник міністра, будь ласка, Роман Йосипович Василишин. 

 

ВАСИЛИШИН Р.Й. Дякую.

Шановні народні депутати, шановні присутні, шановна Рахункова палата! Завжди, коли розглядається питання контролю Рахунковою палатою Міністерства охорони здоров'я в частині лікування наших громадян за кордоном, виписується великий акт, рішення – в Рахунковій палаті називається. Дійсно, виписується багато проблем. І зараз Рахункова палата дивилася 2013-й, 2014-й, 2015 роки. І мені, напевно, було саме найлегше сказати, що я в той час не працював, я новий заступник і не підписував документів ніяких, не відповідаю. Але я такого казати не буду. Я – чинний заступник міністра і несу відповідальність за те, що робить МОЗ станом на сьогоднішній день. І я би розділив так, як ви рекомендуєте, Оксана Анатоліївна, це питання на дві частини. Окремо – фінанси, окремо – лікувальну частину.

Те, що стосується фінансування. Зараз, в цьому році, коли був розподіл обов'язків між заступниками міністра, в функціональних обов'язках виписано мені, чому я тут сьогодні і присутній. І я згоден сьогодні, вивчивши це рішення Рахункової палати, прочитавши його декілька разів, і згоден з багатьма пунктами тими, що ви виписали в частині того, що мають бути угоди між Міністерством охорони здоров'я, країнами, куди ми відправляємо, конкретно лікарнями, куди ми відправляємо, має бути звіт про використані кошти. Мають бути питання повернення коштів за недолікування, за яких причин там би ні виникало. В моєму розумінні, якщо є угода, навіть ми можемо сьогодні по гарантійному листу, якщо це нормальна угода між закладом, по гарантійному листу у зв'язку з тим, що є терміновість в лікуванні таких хворих, мали би згідно таких угод відправляти. І багато-багато таких питань, з якими я з вами згоден. Я даю слово сьогодні і комітету, і Рахунковій палаті як заступник, який буде курувати це питання, ми зберемося разом з вами, і я думаю, що і наказ МОЗ, який регулює ці стосунки, і перелік країн, які можуть сьогодні надавати певні види лікування, а вони дотичні, це не стосується тільки АТО, а це, що завжди, це, в основному, онкологія чи серцево-судинні захворювання, вони сталі, і ми можемо сьогодні опрацювати декілька країн, і щоб це не була якась одна клініка, щоб це було 5, а то й 10 клінік по світу, з якими ми могли би нормально працювати.  

І я в цьому бачу дійсно, і дякую Рахунковій палаті за те, що ви фахово вказали на ці питання, які стосуються фінансування і всіх фінансових відносин двох сторін. Якщо там якісь є порушення з боку Міністерства охорони здоров'я в вашому розумінні, це питання слідчих органів. Якщо вони там побачать в цьому якусь проблему, то вони мають право займатися своєю справою.

Що стосується медичної частини, то я би, ну, був категоричний більше в цьому питанні, що станом на сьогоднішній день відкритість у нас достатньо велика на засіданнях комісії, як збираються документи, є перелік, пакет документів, і всі ці документи розглядаються на засіданні комісії, куди може прийти дотично і громадськість і, зрозуміло, ті члени, які визначені наказом міністра охорони здоров'я, приймається рішення колегіально.

Завжди, завжди, напевно, на жаль, ми не вибудуємо ніколи такий механізм, який би всіх задовольняв і який би знімав дотично всі проблеми для всіх. У цьому році визначено 203 мільйона гривень. Із них уже станом на сьогоднішній день 150 мільйонів, ну, можна сказати, вже розподілено за хворими. І станом на сьогоднішній день немає проблеми такої дотично, в черзі не стоїть ні одної хворої людини. Я би, це так мені доповіли мої підлеглі, але я розумію, що таке зібрати пакет документів, і я за те, щоб його максимально розумно спростити, щоб він не був достатньо складним, щоб він доступний для того, щоб коли фахівці… Ми всі прекрасно розуміємо, що ніхто онкологію спеціально придумувати хворому не буде, щоб на цьому, будемо говорити, якісь заробити гроші. Тому я за те, щоб це максимально був простий доступний документ, пакет документів, який би міг вам, Рахунковій палаті, тобто подивитися ці пакети (чи якимсь слідчим органам) при необхідності і сказати, що все згідно чинного законодавства.

Що стосується постанови Кабміну. Я також вважаю, що її треба переглянути у зв'язку з тим, що сьогодні виникло питання ще АТО. Це дійсно окрема група, на жаль, наших хворих, які з'явилися, і. на жаль, вони є і вони соціальні ще більше. І ми повинні їх вирішувати в першу чергу. Тому я хочу сказати, що Міністерство охорони здоров'я, ще раз кажу, з розумінням приймає це рішення. Воно вже розглядалося на нашій апаратній нараді, але це тільки таке було, ну, зачитувалось і не приймалось ніяких конкретних рішень. Я думаю, що протягом місяця ми опрацюємо і новий склад комісії, і новий підхід до документів.

Я все-таки бачу ці угоди між країнами в зв'язку з тим, що це не в один день зробити. Це достатньо великий проміжок часу – місяць, два три. Ми знаємо, що у нас бюрократія велика, за кордоном ще більша, але протягом двох, трьох, чотирьох місяців ми маємо заключити нормальні угоди з нормальними клініками світовими. Не з якимись там комерційними. Таким чином, щоб це все… Я закінчую.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Роман Йосипович, ми зрозуміли. В даному разі у нас тільки побажання до вас. Позаяк ми тут, більшість членів, обговорювали ситуацію протягом року в нашому комітеті не один раз, і там були вопиющие факти, коли не проводилась взагалі комісія, і гроші лежали у вас на рахунку, в цей час була велика черга, і люди не їхали за кордон. Там дійсно є багато проблем. Ми дійсно просимо вас заключити меморандуми, тому що ми не можемо, щоб нашу країну шантажували постійно різні клініки, і  працювати з клініками, де проблема з тим, що вони звітуються, і скільки разів ми цю проблему… Дійсно, нам треба зрозуміти продуктивність лікування, нам треба проаналізувати з вами весь масив наших хворих, котрі виїхали за кордон, щоб зрозуміти, які клініки в даному разі працюють продуктивно, скільки людей у нас вижило, скільки людей у нас в ремісії, скільки людей… Ми дійсно з вами таких цифр не маємо. Ми відправляємо людей, ми дійсно, правда, не знаємо, що з нашими громадянами України потім відбувається.

Більш-менш у нас стала ситуація тільки з дітьми, котрих ми як опікунська рада Охматдиту хоча б контролюємо їх повернення. А так, нам не відомо з вами, чи вижили ці люди, чи вони живі і як їх стан зараз, після того, як країна заплатила шалені гроші за їх лікування, котре по Конституції ми повинні забезпечити лікування тих громадян України, котрих неможливо лікувати саме в Україні.

Тому тут у нас велике прохання. Зараз є кілька питань до вас. Я би, дійсно, хотіла, щоб тут сидів пан Перегінець – заступник міністра, котрий відповідав за цю програму, тут було би більше у народних депутатів запитань. Але позаяк ви зараз - новий по функціональному обов'язку заступник, котрий відповідає, відповідно є запитання у народних депутатів по цьому звіту і які пропозиції? Пані Ірина, будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановні колеги, в першу чергу шановні представники Рахункової палати! Дійсно, ви вірно кажете про те, що нашим завданням є створення належних умов для того, щоб максимально більше надавати медичну допомогу саме всередині нашої країни. Але якщо держава не створила на рівні законів, на рівні державних програм не профінансувала ті всі необхідні речі, для того щоб якраз трансплантація відбувалася в Україні, ми не маємо права з вами зволікати на бюрократичні там процедури-погодження, на всі інші речі, коли в основі стає збереження життя і здоров'я людини.

Тому поки в Верховній Раді знаходяться законопроекти про трансплантацію, я впевнена, що найближчим часом народні депутати будуть за них вже голосувати.  Поки ці всі речі вибудовуються на рівні закону, все ж таки, ми розуміємо, що питання лікування за кордоном стоїть сьогодні як просто вимушена наша міра. І питання: чи зберегти кошти в бюджеті або пролікувати, зберегти життя, - ну, я думаю, що тут навіть не можна це порівнювати, на чашу терезів це ставити неможливо. Однозначно все – на користь пацієнта і на користь того, щоб знайти якомога швидше умови, куди його відправити і зробити все можливе, щоб не питання договірних відносин, а питання швидкості того, як пацієнт буде доставлений і щоб своєчасно була надана медична допомога. Це є пріоритетом.

Далі. Я повністю погоджуюсь з заступником міністра, з Романом Йосиповичем, що питання дійсно контролю за якістю медичних послуг по відношенню до громадян України за кордоном, по захисту прав громадян України під час надання їм медичних послуг за кордоном, стоїть дуже важливо. Також не імплементована в Україні європейська директива, яка зобов'язує нас на рівні держави мати контроль за безпекою та ефективністю лікування за кордоном  по відношенню до громадян України. Ми також це не виконали поки що.

Тому якраз після "круглого столу", який пройшов в нашому комітеті на тему: "Лікування за кордоном", - резолюцією "круглого столу" є те, що ми домовилися і сьогодні будемо розглядати питання, щоб створити в Комітеті саме охорони здоров'я робочу групу, куди увійдуть представники Міністерства охорони здоров'я, також представники Рахункової палати, всі ті люди, щоб ми напрацювали разом оті державні механізми, які створять оту систему, про яку ми говоримо. Але все одно сьогодні ми не повинні з вами зволікати, щоб не відправляти пацієнта до тих пір, поки немає угоди чи погодження з якихось бюрократичних речей не може стати в заваді того, щоб зберегти життя дитині чи іншій людині, яка потребує термінової операції.    

           

 КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую. Зараз ще є запитання народних депутатів. Будь ласка, Олег Степанович Мусій.

 

МУСІЙ О.С. Моє запитання до заступника міністра. Ви озвучили цифри, які мене трохи лякають, що із 200 мільйонів 150 уже використано. Але черги немає, проблем немає і так далі. Ну, слава Богу, що черги немає. Але ми маємо на сьогодні квітень-місяць. І я так розумію, що до кінця квітня всі ці кошти – 200 мільйонів – будуть використані. А що ви будете робити з травня до грудня місяця, коли буде нуль насправді коштів на рахунку і можливості? Чи ініціювали чи не ініціювали ви можливість…

 

ІЗ ЗАЛУ. Ініціювати збільшення коштів.

 

МУСІЙ О.С. Можливо, варто ініціювати зараз, терміново перегляд коштів з Державного бюджету? Тому що насправді за 10 місяців, ну, не за 10, за 8 місяців залишаться люди взагалі без можливості оплати лікування за кордоном. Це раз.

І друге питання у мене щодо: скільки із тих 150 мільйонів виділено коштів на лікування наших бійців АТО, яким вибивали кошти в минулому році і вибили кошти нарешті оці 200 мільйонів? Малось на увазі, що ми будемо надавати реабілітаційні послуги лікування бійців АТО. І була велика дискусія тоді з заступником міністра Перегінцем, який доповідав про те, що немає механізму, що лікування АТО не передбачено, що вони ідуть в загальну чергу і так далі. От назвіть, будь ласка, скільки із 150 мільйонів передбачено на бійців АТО?

 

ВАСИЛИШИН Р.Й. Я почув. Дякую, Олег Степанович, за запитання. По-перше, я вважаю, що це позитив в цьому плані, що так спрацювали оперативно і 150 мільйонів на хворих буде вже потрачено. І це однозначно. І зараз Міністерство охорони здоров'я буде звертатися при перегляді Державного бюджету, якщо він буде розглядатися, в цілому треба буде просити гроші для того, щоб ще частинку хворих... Я думаю, що я неправильно сказав, я прошу вибачення, за те, що черги такої немає. Це неправильно, напевно. Але вона максимально знята, напруга, станом на сьогоднішній день.

Що стосується хворих АТО. Це дійсно велика проблема. І я зараз як голова, як заступник буду приділяти увагу цьому питанню як першочерговому завданню. Я сказав, що це достатньо серйозна проблема, це нова проблема для нас, не вивчена нами, за кордоном. І, на жаль, станом на сьогоднішній день тільки один з АТО отримав гроші для лікування за кордоном.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Трансплантація серця.

 

СИСОЄНКО І.В. Нет, реабилитация.

 

ІЗ ЗАЛУ. Замета Єгорікова (???) було відправлено в листопаді-місяці.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А, да.

 

ВАСИЛИШИН Р.Й. Із-за абсурдності цілої купи документів і таке інше. В моєму розумінні цією проблемою має займатися не АТОшник (вибачаюсь за таке грубе слово), збором пакету документів, а обласна державна адміністрація за місцем їхнього проживання і Міністерство оборони також. Вони тільки мають подати заяву, в моєму розумінні.    

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так. І це – страшна ситуація, тому що по Заметі там, щоб ви розуміли, одного АТОшника відправили, відправили під гарантійний лист, а клініка вже ця заявляє, німецька, що їх рахунок 800 тисяч євро. Уявляєте собі, що таке 800 тисяч? І зараз в переговори треба вступати МОЗу. Тому що коли хлопця, важко пораненого, відправляють по гарантійному листу, що держава заплатить, в даному разі нам треба розуміти, на що ми йдемо, то що там може ніякого бюджету не вистачити. І нам чітко треба розуміти, про що йде мова. І вам треба це законодавчо в себе, на рівні наказів зробити. Тому що, з одного боку, ми прагнемо давати гарантійний лист, але нам треба гарантійний лист давати тільки на фіксовану суму.

 

ІЗ ЗАЛУ. Конечно.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ми давали на 125 тисяч.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. На 125.

 

ВАСИЛИШИН Р.Й. Я з вами згодний в цьому питанні і визнаю, що МОЗ в цьому питанні недопрацювало. Це міжнародне управління має заключити і має попрацювати достатньо в плані співпраці з іншими країнами і в найближчий час представити і вам доповісти в тому числі про те, що заклечається, іде опрацювання і будуть заключні ці угоди на рівні країн, на рівні конкретних клінік, щоб це не були якісь "договорняки" між МОЗом і клініками.

 

МУСІЙ О.С. Через скільки часу ви готової вирішити це питання?

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте мы у нас в рабочей группе все это наработаем.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую. Шановні народні депутати! Скажіть, будь ласка, є пропозиції?

 

БІЛОВОЛ О.М.  Треба дати МОЗу відповідне доручення. Я одну хвилинку, Романе! Не треба сюди включати профільний комітет. Якщо у когось будуть там якісь питання чи правового порядку, чи професійного, то можна надати МОЗу. Треба визначити, що у Міністерстві охорони здоров'я сьогодні ця система не працює. До вас звертаюся! Погано працює, будемо так говорити. До вас як до поважного і досвідченого управлінця. Ви пам'ятаєте, коли був очільник Головного управління охорони здоров'я Дніпропетровської області, ви знаєте, як тоді було важко попасти у чергу, поїхати на лікування і так дальше. Одна відповідь була: немає коштів, так?         

Сьогодні ми чуємо, що ці кошти є. А ми сьогодні бачимо, з чим стикається Міністерство охорони здоров'я і ці бідні люди, які стукають у ці двері, і вони не можуть. Тобто іде якийсь "договорняк": одних приймають, других не приймають.  Чому це так робиться? Перше: немає ні нормативу, ні правової бази в Міністерстві охорони здоров'я. Це перше питання. Вона повинна бути прийняти на законодавчому рівні. Ідеологом цього питання повинно стати  Міністерство охорони здоров'я. А потім вже від цього, коли ми йдемо, ми там говорили і за черговість, і показання, про які ви зараз говорите. Зараз Рахункова палата дала такий "поверхностный" отчет этого вопроса. Це вони ще не захотіли тут виносити назагал, бо коли вони глибше копнуть невикористані кошти, неефективність використання коштів, не по показанням, там кримінальні справи багатьом людям світять. І це дуже серйозне питання.

Тому ті суми, які ви сьогодні назвали, що не використали 750 тисяч доларів, 780 тисяч євро, давайте так, тільки це невеличка сума, яку ви назвали. Якщо ми їх сьогодні об'єднаємо, скільки це хворих не отримало ту консультативну допомогу від держави? Тому на сьогоднішній день це питання дуже архісерйозне. Ми сьогодні не можемо просто його заслухати, підняти руки і сказати, що Міністерство охорони прозвітувало.

Оксана, ви як голова сьогоднішнього комітету…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так.

 

БІЛОВОЛ О.М. Треба це питання розглянути на окремому засіданні, дати відповідні доручення Міністерству охорони здоров'я, у відповідний термін підготувати законодавчі ініціативи, про які ми тільки що говорили. Ми зараз стикнулися: практично ні одна норма не працює. Про що ми говоримо? Міжнародні відносини – це так, це ті держави, які мають професійні клініки, чи там "Шаріте", чи інші. Хто цим питанням повинен займатися? На рівні заступника міністра, директора департаменту і цієї служби.

Друге. Ці договірні відносини, які повинні бути на законодавчому рівні, показання і так дальше. Сьогодні, на цей момент, цього немає. Але саме головне – просто по листу калькуляції вам відправили і сказали: перерахуйте 120 тисяч доларів. Ким це підтверджено? От, я звертаюсь, шановні наші колеги з Рахункової палати, скажіть, будь ласка, ви чим мотивувалися, коли перевіряли калькуляції, ці всі речі? Це є відповідна калькуляція, затверджена Міністерством економіки і Міністерством здоров'я? Немає такої? Так чи ні?

 

ПРИМАЧЕНКО І.В.  Це є лист закордонної клініки про вартість лікування. Нічого немає, ніяких калькуляцій.

 

БІЛОВОЛ О.М. Нема нічого. Тобто, Роман Йосипович!..

 

ПРИМАЧЕНКО І.В. Ну, а Міністерство охорони здоров'я каже, що це письмова домовленість.

 

БІЛОВОЛ О.М. Тому сьогодні це питання, ще раз говорю, з повагою до вас як до заступника міністра, якого ми багато років знаємо, з яким ми працювали, і те, що сьогодні з цього питання ви будете куратором, зберіть робочу групу, затвердіть її наказом міністра охорони здоров'я, дайте відповідні директиви всім своїм службам, щоб підготували швидко нормативно-правову базу, вийшли на законопроект у Верховну Раду, і ми тільки на законодавчому рівні і нормативами Кабінету Міністрів повинні затвердити цей напрямок. Якщо цього не буде, це буде дуже серйозна проблема. Зараз підуть правоохоронні органи і так дальше, і сьогодні багато людей на цьому постраждають. Тому, будь ласка, я хотів би, щоб на це звернули увагу.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую.

Будь ласка, зараз, спочатку депутати. Будь ласка, Кириченко Олексій.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Вы знаете, я – молодой депутат. И учитывая всю историю, которую мы слышали в прошлом году, я, если честно, не могу не выразить свою эмоцию. У меня волосы шевелятся на голове, потому что мы весь май-июнь прошлого года обсуждали, как отправить детей за кордон, и сейчас мы вернулись к тому же вопросу, что опять у нас это происходит.

Я поддерживаю пана Биловола и предлагаю вернуться к обсуждению этого же вопроса после того, как мы будем иметь министра, потому что, так или иначе, мы сейчас стоим в преддверие переформирования министерства. И учитывая то, что весь прошлый год обсуждали вопрос о том, как отправлять этих людей, сейчас мы имеем абсолютно полную "стельку".    

Я достаточно длительное время сталкиваюсь с договорными отношениями, и я просто не могу себе понять, как можно потратить государственные деньги в сотнях миллионов, не имея на руках договора и не проведя тендер. Это просто какая-то беспредельная ситуация.

Поэтому вот, мое предложение – вернуться к обсуждению  этого вопроса, чтобы мы говорили с референтными людьми, которые за это будут... К тому же я хотел бы еще раз напомнить, что практически год тому назад мы проводили "круглый стол" по поводу трансплантологии, на котором поднимался вопрос о том, что нам нужно создавать службу транспланткоординаторов, которые позволили бы нам делать не 150 трансплантаций, как мы делаем сегодня, а хотя бы, ну, приблизиться к той цифре – 5 тысяч, которая нам нужна.

И мы должны также говорить, и напомнить министерству уважаемому о том, что у нас нет порядка ввоза трансплантов гемопоэтических стовбурових клітин в Украину, что в первую очередь тормозит наши трансплантации. Чисто теоретически мы имеем базы и можем это делать в Украине. Но мы не имеем возможности пользоваться европейским банком этих клеток, где участие в этом банке и использование этих клеток стоит примерно 20 тысяч долларов на одного пациента. А мы тратим существенно большие суммы для того, чтобы делать эту трансплантацию за рубежом. Пожалуйста, обратите на это внимание. Это крайне важно, это позволит сэкономить наши государственные средства.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Олексій мав на увазі, що у нас з вами до сих пір тільки де-юре є реєстр кісткового мозку…

 

БІЛОВОЛ О.М. Не надо его комментировать. Мы послушали, что он сказал. Не надо знать, что он мав на увазі. Он достаточно профессионально все сказал. Поэтому, Алексей…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, можна мене не перебивати?

 

БІЛОВОЛ О.М.  Я вас не перебиваю. Просто вы говорите, что он мав на увазі. Это неэтично с вашей стороны це говорити.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна зараз пані Ірина? Я зараз МОЗу пояснила про реєстр кісткового мозку.

 

БІЛОВОЛ О.М. Почекайте! Не повишайте голос на мене! Я вам ще раз говорю: колег не треба коментувати, що він мав на увазі.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую!

 

БІЛОВОЛ О.М. Він чітко і ясно все сказав.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Зараз говорить пані Ірина. Дякую.

Будь ласка, пані Ірина.

 

СИСОЄНКО І.В. Дякую, колеги.

Ну, перше, все ж таки, питання трансплантації, розвитку трансплантації в Україні, як вірно сказав колега, зараз ми упираємося в прийняття закону України. Тобто нам з вами потрібно проголосувати 2386-1, і Закон України з'явиться в Україні, і питання трансплантації буде вирішуватися в Україні. Це перше. І це зона відповідальності…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Причем здесь? Мы же не закон обсуждаем.

 

СИСОЄНКО І.В. Це перше! Це питання трансплантації. 

 

КОРЧИНСЬКА О.А. По черзі!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Защитой какой-то занимаетесь!

 

СИСОЄНКО І.В. Почему вы меня перебиваете?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Есть аудит Счетной палаты. Пожалуйста, по целевому вопросу давайте выступать.

 

СИСОЄНКО І.В. Вы опоздали! И дайте мне, пожалуйста, сказать.

Второй вопрос. Олег Степанович говорил о том…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А не то, что не нужно. Ну, у нас тоже время ограничено (опоздала я, не опоздала).

 

СИСОЄНКО І.В. Пані Тетяна, ви не даєте можливості висловлюватись народним депутатам, які мають право кожен на свою точку зору. Потім будете говорити ви.   

Друге. Питання реабілітації військовослужбовців, про яке говорив пан Олег Степанович. (Шум у залі) Нам потрібно змінити постанову Кабінету Міністрів, і щоб трастовий фонд НАТО, який спеціально запрацював на реабілітацію, щоб Міністерство охорони здоров'я так само було розпорядником тих коштів. Це зміна до постанови… (Шум у залі)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую! Пані Ірина, позаяк це викликає зараз великий резонанс народних депутатів, у мене пропозиція. У нас була пропозиція ваша, пане Біловол, про те, щоб перенести це питання окремо…

 

БІЛОВОЛ О.М. От пані Бахтеєва…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, так. Ви хочете додати до цього пропозиції? Тому що я пропоную конструктивне русло: безпосередньо по цьому питанню…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Наша пропозиція.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Будь ласка, Тетяна Дмитрівна.

 

БІЛОВОЛ О.М. Я одну хвилину.  

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Будь ласка.

 

БІЛОВОЛ О.М. Я извиняюсь, уважаемые коллеги! Учитывая то, что сегодня, я смотрю, в этом зале собралась демократическая конструктивная оппозиция… (Шум у залі) Игорь! Шурма! Послушай! Я вношу предложение. Сегодня в этом зале, смотри, собралась демократическая конструктивная оппозиция. Оппозиция, демократическая. До этого была коалиция с 302-х человек, которая практически ни одного вопроса не реализовала. Поэтому нам комитетом надо брать инициативу в свои руки… Смотрите, вся оппозиция! Видите как, вы все говорили тогда, в первые дни заседания, что все в порядке, мы всех…

 

КИРИЧЕНКО О.М. Давайте не будем обсуждать идеологическую направленность оппозиции.

 

БІЛОВОЛ О.М.  Ничего вы не сделали! Теперь, учитывая то, что все-таки мы пришли к консенсусу и понимаем, что на профессиональном уровне надо решать эти стратегические важные вопросы, я хочу внести предложение. Учитывая то, что здесь сидит вместе с нами, находится заместитель министра здравоохранения, и о чем сказал опытный человек, мы его все знаем, учитывая то, что сегодня три дня две посады не могут согласовать – министра социальной политики и министра здравоохранения – мы можем от нашего комитета внести на должность министра охраны здоровья Романа… Ну почему не можем?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую! Можна по питанню?

 

БІЛОВОЛ О.М.  Романа Василишина

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна не перетворювати комітет…

 

БІЛОВОЛ О.М. Почекайте! І демократичну опозицію підтримати цю кандидатуру.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. …парламентсько-президентська республіка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Скажіть, будь ласка, по питанню конкретному – аналізу Рахункової палати – є ще питання чи зауваження?

 

ШУРМА І.М. У мене є зауваження.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Я вважаю, що це нещастя, що ви всі перейшли в опозицію – тепер всі хочете виговоритись. Я хочу по суті. Дайте спочатку опозиції сказати. Значить, по-перше, якщо ми будемо розглядати це питання, воно більше в такому форматі підготовленості звучати не може. Є порядок розгляду питання. Що ми слухаємо? Результати проведеного Рахунковою палатою аудиту, а не монологи і не коментарі. Будь ласка, Рахункова палата провела свою роботу, там є цілий ряд питань для прокуратури.

У нас на сьогоднішній день питання по-іншому має стояти. Звіт за 2013-2015 роки. Перше, що має бути, - звернення до наших прикордонних військ, щоб не випустили тут з-під вух нашого міністра Квіташвілі. Він відповідальний. Сьогодні не треба говорити: відповідальний Василишин. Відповідальне міністерство, яке очолює міністр. А дальше хай вони між собою розбираються, хто до цього допустив.

Положення про направлення за кордон розроблено в 1995 році! Про що ви можете говорити? Про які направлення? Де є права АТОшників? Та їх нема в Положенні! Тому що, якщо будемо говорити де-юре, вони прикриються Положенням. Там про АТО нічого немає написаного! Сьогодні нормативно-правової бази нема.

Сьогодні потрібно це питання заслуховувати наступним чином. Повинен бути порядок. Звіт, він для чого? Якщо це є запитання до депутатів: ви читали? Ви читали. Якщо це для нас робота, всіх прошу в ліфт – вийти. Ви чого запрошували громадськість на всі питання, як були в коаліції? Щоб почули, яка була бездарна колись влада. Так хай люди послухають, що за 2013-2015 роки зроблено. Це що сьогодні за інформація? У нас черги нема, у нас 200 мільйонів, 150 використано, 50 буде використано на 1 травня. А потім що будемо курити, файку? Грошей не вистачає кожного року. А де є черга з 2014 року, які не скористалися?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Так об этом говорят. Ну, зачем вы так? Они же сказали…

 

ШУРМА І.М. Я не перебивав!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Алексей! Алексей!

 

ШУРМА І.М. Де є черга з 2013 року? Я був заступником мера і заступником губернатора 8 років. За 8 років ми з Харкова опустили руки. Люди, які потребують лікування за кодоном, їх треба відправляти вже. Поки збереться комісія, поки відправлять, вже багатьом вона і не потрібна. За кошти районних, міських бюджетів і обласного бюджету відправляли людей в Білорусію, надавали матеріальну допомогу.

Ми сьогодні говоримо про те, що за кордон даємо направлення. А чого ми даємо на лікування направлення, якщо у нас ті самі процедури проходять? Ми сьогодні говоримо – 200 мільйонів виділено? Виділено. Я пам'ятаю, в 2006 році позаштатний фахівець Новак (нагадайте, по чому він був), він говорив: має бути 4 центри, планувалося, пересадки кісткового мозку – Київ, Донецьк, Харків і Львів.

 

ІЗ ЗАЛУ. І "Дитяча лікарня майбутнього".

 

ШУРМА І.М. Хай буде "Дитяча лікарня майбутнього". Скільки операцій на рік нам всього треба проводити? 150. Яка середня вартість приблизно по сьогоднішньому курсу? 2 мільйона гривень. 200 мільйонів ви даєте на цілий рік. Виділіть, будь ласка, хоча б 100 мільйонів, щоб в Києві центр не пропав. І він буде робити свою роботу. І фахівці, і умови є.

 

ІЗ ЗАЛУ. Так це родинного донору, це різні речі.

 

ШУРМА І.М. Послухайте, я в дискусію не вступаю. Я маю право виступити так, як усі, сказати свої думки. Ви їх можете слухати, можете не почути. Це ваша особиста справа. Але сьогодні, допустимо, ті функціонери, які сидять від міністерства, вони повинні посипати попелом свою голову. Вони є заручниками того, що не було зроблено. А не розроблена нова нормативно-правова база. Хто очолював міністерство 2014-2015 роки? Чому не внесені були доповнення про АТОшників навіть? Навіть про АТОшників в те Положення, щоб розв'язати їм руки.

І якщо ми говоримо про те, що ми маємо це питання професійно розглянути, я повністю синхронізований в думках з Олександром Біловолом: окреме засідання давайте робимо, заслуховуємо звіт Рахункової палати. Там є ціла купа матеріалів для передачі в прокуратуру. І нехай вони розбираються. Тому що, ви розумієте, коли я читаю там звіт, що в минулі роки було 99 відсотків грошей виділено від потреби, то це брехня, це неправда. І ви всі це знаєте.

 

ІЗ ЗАЛУ. Абсолютно.

 

ШУРМА І.М. Це неможливо. І 200 мільйонів сьогодні – це не є 90 процентів від потреби. Це є чиста неправда! Чому направляють на лікування тих, які можуть пройти лікування у нас? У нас з якими клініками є заключені договори, нормативно-правова база? Сьогодні Рахункова палата повинна сказати: ви маєте право, міністерство, посилати на лікування тільки в одну німецьку фірму, з якою є офіційний договір. Все решта – це є дерибан. Коли немає грошей достатньо, коли не врегульовані питання, що перше, це все – ручне керування, це все є корупція і це все є зловживання.

Я до чого це все говорю? Давайте не перетворювати розгляд питання в непрофесійну площину. Ми маємо заслухати результати Рахункової палати. І на другий раз, прошу записати під протокол, повинен бути порядок розгляду питання: заслухати звіт, що знайшла Рахункова палата, заслухати міністерство, яке скаже своє, запитання депутатів, обговорення депутатів і прийняття рішень. А не так, що виступить хтось один: тра-та-та, що нам треба зробити, яке у нас побажання. Не може бути такого. Якщо ми це питання заслуховуємо, ми повинні прийняти рішення. Тому на цьому потрібно поставити крапку і на наступний раз заслухати звіт Палати (послухайте!) "Про стан виконання міністерством (!), ні Василишиним, ні комісією, міністерством, навіть не міністром, бюджетної Програми "Лікування громадян України за кордоном (відповідний код, відповідні гроші, якщо є код) та ефективність використання коштів на реалізацію її у 2015 році". Ось, що ми маємо слухати. А там буде питання пані Корчинської, яке на парламентських слуханнях всюди задавали: а де АТОшники? Послухайте! Ми ж при всій повазі і при всій трагедії, яка є у нас з цією війною і до воїнів АТО, у нас є діти, у нас є жінки, у нас люди похилого віку. Я вже не говорю – хтось заслужений чи незаслужений, я говорю про людей! І вони теж повинні попадати в цю програму. Тому давайте підготуємося всі разом. Рахункова палата нехай, ми їй не будемо говорити, прочитали ми чи не прочитали, це наша справа – читати чи не читати, вони хай докладуть, що вони вважають за потрібне в оцій грубій книжці сказати, де є недоліки. Я вам ще раз кажу: тут питання пахне прокуратурою. І нам на сьогоднішній день, якщо врахувати, що онкопрепарати за 2015 рік, як нам сказав Шафранський, поступлять в серпні, то там ще буде і по міжнародних закупках. То нам головне, щоб хто-небудь поїздом або машиною через кордон не поїхав. Оце фіксуйте, будь ласка. А-то всі шукають Клюєва і всіх, хто поїхав у східному напрямку, щоб нас тут Нью-Йорк не чув.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ігор Михайлович, дякую. Регламент.

 

ШУРМА І.М. Де тільки розетки з одним позначенням.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ігор Михайлович, зрозуміло, дякую. Пропозиція – перенести розгляд цього питання на окреме засідання. 

Тетяна Дмитрівна. Для протоколу. До нас на засіданні приєдналася Тетяна Дмитрівна. До протоколу я прошу внести, що до засідання приєдналася народний депутат Тетяна Дмитрівна Бахтеєва. Будь ласка.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. От того, что я опоздала или нет, я очень близко работаю с таким вопросом, который сегодня мы должны были заслушать, - отчет Счетной палаты по вопросам лечения граждан за рубежом за 2013-2015 год. В отличие от народного депутата, которая начала сюда "втыкивать" какую-то трансплантацию, я выезжала с комитетом и сама выезжала в Белоруссию, и очень прекрасно знаю больницу, и как лечатся там украинские дети. Я видела то, что родители живут просто в будках, в собачьих будках. Наверное, лучше собакам, потому что все деньги, которые только возможно, они нашли, заняли, продали квартиру…

 

СИСОЄНКО І.В. Это вы к чему?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. …благотворительные фонды, для того чтобы ребенок лечился именно за рубежом и имелась возможность сделать операцию, которая делается не в Украине, а в такой стране, как Белоруссия. Очень жаль, что за 2013 и 2015 год в этом отчете мы видим, что это очень резонансный отчет и это входит в наши функциональные обязанности, мы просто обязаны рассматривать такие вопросы. Это не прихоть, это не просто вставленная какая-то повестка дня на всякий случай, это наша прямая ответственность комитета – заслушать этот отчет и принять решение, а не давать рекомендации по какой-то законодательной базе.

Конечно же, прочитав данный отчет, я скажу, Ирина, о том, что работа провалена. И очень цинично, наверное, и подло перед теми детьми, которые, как Игорь Михайлович сказал, что, не дожидаясь очереди в Министерстве здравоохранения, умирают. И когда их уже приглашают на комиссию, ответ дают о том, что ребенок, не дай Бог, похоронен. Очень цинично было вспомнить то заседание комитета, в котором Министерство здравоохранения по отчетам работы за 2015 год в лице Павленко требовала поставить хорошую оценку, так как они хорошо работали. И вы это с Ярыничем, Сысоенко очень поддержали и даже настаивали на повторном рассмотрении после того, как все народные депутаты поставили неудовлетворительную работу.

 

СИСОЄНКО І.В. Что за глупости вы говорите?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Сегодняшний отчет говорит о том, что…

 

СИСОЄНКО І.В.  Слушайте! Отчет делаю не я, отчет делает МОЗ.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. …отсутствует, отсутствует. Ну, вы же поддерживаете…

 

СИСОЄНКО І.В.  Что я поддерживаю?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. …министерство на четверку.

 

СИСОЄНКО І.В.  Вы меня не слышите вообще!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А я говорю о том…

 

СИСОЄНКО І.В. Вы не слышали мое выступление.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я поддерживаю Кириченко, что волосы дыбом стоят, мурашки идут. Я поддерживаю Биловола в том, что министерство ничего по данному вопросу не может сказать, потому что из 706 обращений, которые они имели за два года, они рассмотрели всего лишь 276. А где 430 дел? Они валяются? Живы эти дети?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Они по технологии рассматривают только тогда, когда приходят деньги, вот в чем ответ. Это то, о чем вы говорили: деньги пришли – рассмотрели.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это очень плохо. Нет документации, нет законодательной базы.

ум у залі) 

 

БАХТЕЄВА Т.Д. По вине Министерства здравоохранения умирают украинцы, умирают украинские дети. Вот это называется ужас, это называется ответственность, которую несет преступная халатность и обязательно некомпетентность МОЗ в лице сегодняшнего состава.  

У меня предложение: однозначно этот вопрос еще раз рассмотреть, перенести на заседание и сегодня принять, я прошу всех проголосовать, обращение не только в Генеральную прокуратуру по данным отчета за, еще раз повторяю, преступную халатность (с формулировкой) и некомпетентность сегодняшнего состава МОЗ в Генеральную прокуратуру и к Президенту Украины. Если нет, я воспользуюсь своим правом как народный депутат и от себя отправлю эти два обращения. Вот за это прошу проголосовать. Спасибо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Скажіть, будь ласка, ще є пропозиції? Тому що у нас з вами може два розгляди бути зараз. Або ми зараз реагуємо на ці пропозиції і переносимо, окреме ще засідання ми збираємося зробити, так? Коли буде новий міністр, для того щоб зробити… Тому що Рахункова палата для того, щоб відправити в прокуратуру справи, має право сама, і в неї це право ніхто не забирав. Комітет може це підтримати, звичайно.

Будь ласка.

 

ШИПКО А.Ф. Шановні народні депутати, шановне міністерство. Рахункова палата і присутні! Питання, яке ми зараз розглянули, воно викликало такий бурхливий ажіотаж. Чому? Бо воно болить. Воно у кожного із нас болить. Чому? Бо це - питання життя і смерті. Людина, яка просить направити дитину свою чи сама їде за кордон лікуватися, це вже питання останнє. І мені хотілось би, щоб ми перейшли в цьому питанні… Тож, перше, я підтримаю це окремо обсудити. Я дякую всім членам комітету, тому що ми питання це підняли. Підняли на ту поверхню, як воно зараз виглядає. І я хотів би, щоб ми перейшли, все-таки, від цифр, там, ці кошти, до людей: а скільки ж ми за 203 мільйона лікуємо людей? З якими патологіями ми лікуємо людей? І, може, як кажуть мої колеги, може, дійсно, і Рахункова палата… У нас дуже велика і наукова база, і технічна база вже в нас є, і спеціалісти є, бо наша професура їздить за кордон і оперує в найкращих провідних клініках світу. Тобто, може, якось ці кошти направляти і на лікування, щоб підтримувати своїх лікарів, свої інститути наукові, свої академії?

Тобто пропозиція моя така.  (Шум у залі, репліки з місць) Я не хочу дальше втручатися в це питання. (Шум у залі)

                

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую! Валентина! Я перепрошую! В даному разі зараз обговорення. Громадськість поки…

 

ІЗ ЗАЛУ. Вы сейчас говорите, что написали бред.

 

ШИПКО А.Ф. Я прошу, я прошу! Под протокол запишите, пожалуйста: если выступает народный депутат, и кто-то здесь перебивает, прошу выводить отсюда, с комитета. Больше я не хочу…

 

ІЗ ЗАЛУ. Я як громадськість можу вийти.

 

ШИПКО А.Ф. Можете выходить. Но если вам дают слово, пожалуйста, отвечайте.

Значит, я хочу сказать по работе министерства. Роман Иосифович,  мы знаем вас как профессионала, который умеет организовывать любое дело. Мы помним по работе в Днепропетровской области, вы второй раз работаете в министерстве заступником министра, вы все это знаете. Я не хочу сейчас поднимать, у меня очень много просьб, где обращаются родители детей (трехлетний вот ребенок с пухлиной мозга), и вот отписка Квиташвили о том, как проводилось это лечение. Я просто это направлю, чтобы до следующего комитета мы рассмотрели.

И я хотел бы сделать акцент опять же не на деньгах, а на людях, количестве людей и на ответственности к этому вопросу. Вот мое предложение.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В даному разі у нас поступила одна пропозиція – пропозиція Тетяни Дмитрівни – роздивитися звернення спільне від комітету.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А можна я еще?

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, будь ласка.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я по регламенту, потому что была сделана ошибка в отношении того, что Рахунковая палата сама может отправить этот отчет в Генеральную прокуратуру. Нет, нужно знать Регламент работы Верховной Рады. Рахунковая палата входит в состав Верховной Рады. И только к нам с обращением мы можем обратиться и к Президенту, и в прокуратуру. Поэтому нужно об этом очень хорошо знать уважаемым народным депутатам.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Добре.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Поэтому это наша функциональная обязанность.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую за зауваження.

Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Є пропозиція. До тих пір, поки ми на наступний раз зберемося і будемо говорити, я прошу всіх – і депутатів, і Рахункову палату, і представників міністерства – обдумати наступне питання. Тут прозвучала тема: "Ви що хочете ліквідувати державну програму?" Так я вам скажу, на якій я позиції стою, яка буде результативна. Якщо держава сьогодні говорить про децентралізацію, давайте ми розглянемо таку думку: гроші є, давайте відповідно до потреб ці гроші по районах дати, по регіонах. Ми ж за децентралізацію.

 

ІЗ ЗАЛУ. Так нема ж…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Почекайте, Валентина, почекайте!

 

ШУРМА І.М. Тихо, тихо! Хто сидить на дерибані, буде проти. Это понятно. Коротше, віддати в регіоні. Уявляєте, скільки часу економиться, якщо на рівні обласної держадміністрації департаменту…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. И жизней спасается.

 

ШУРМА І.М. …прийняти людину, отримати заключення фахівців і направляти по тих адресах, які буде рекомендувати Міністерство охорони здоров'я. Це місяці! Це життя! Якщо ми говоримо за децентралізацію, то ми повинні зрозуміти, що те, що відбувається тут, в центрі, воно поступово буде втрачати фінансовий ресурс. Давайте подумаємо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, Ігор Михайлович, можливо це обговорювати. Давайте так. Все ж таки, основне рішення: ми переносимо це питання на окремий розгляд…

 

ШИПКО А.Ф. Окремий розгляд.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Окремий розгляд по цьому питанню. Ми надзвичайно вдячні за роботу Рахунковій палаті, дуже вдячні за вашу відповідальність і за вашу в даному разі принциповість. Ми заслухаємо ще раз пояснення міністерства, тому що ми би хотіли на весь звіт міністерства пояснення, які гроші в даному разі залишились за кордоном не використані, за яких причин вони не використані і що відбувається. Що відбувається зараз з цією програмою на даний момент: скільки у вас використано грошей, скільки у вас залишилось, скільки відправлено за кордон. Скільки в даному разі, щоб ви нам пояснили, за 2013-2015 роки, дали нам статистику із тих, що відправили за кордон, яка зараз ситуація з цими пацієнтами і з громадянами України. Нам треба знати: із тих, що відправляли, хто вижив і яка ситуація. Тобто нам на окремому засіданні треба детально проаналізувати звіт, щоб ми від вас отримали всі відповіді і тоді винесли, все ж таки, комітет, своє рішення.

 

ШУРМА І.М. До порядку наступного проведення у мене є пропозиція, щоб ми не губили часу.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, будь ласка.       

 

ШУРМА І.М. Прошу, вношу пропозицію – запросити на наступне засідання комітету представників прокуратури, фінінспекції, щоб ми потім не губили…

 

КИРИЧЕНКО О.М. Подождите, пан Шурма! Извините, что я вас перебил, но, поддерживая Татьяну Дмитриевну, я считаю, что у нас есть два пути. Первое: факты, которые мы уже успели прочитать, которые мы имеем. Я считаю, что по знанию Татьяны Дмитриевны, которые она говорит, это действительно отражено в Регламенте. Я считаю, что у нас есть сейчас основание обратиться в прокуратуру, чтобы она расследовала факты, выявленные Рахунковою палатою. Це - перше питання.

Інше питання в тому, что мы хотим, чтобы наше министерство работало эффективно. Поэтому правильно говорит Оксана Анатольевна, что мы должны сделать еще одно совещание, которое будет посвящено именно этому.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я приєднуюся.

БІЛОВОЛ О.М. Вы как однопартийцы не подыгрывайте друг дружке.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я повторила.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. И мы должны акцентировать внимание министерства в новом составе (если он будет новым) на том, что есть факты, которые нужно учесть в своей работе. Вот два вопроса, которые я прошу поддержать.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, у нас поступило дві пропозиції. Перша пропозиція Біловола Олександра Миколайовича, вона поступила стосовно того, щоб ще раз провести одне засідання з повним розглядом, з повним звітом, і з повним звітом Міністерства охорони здоров'я по всім пунктам звіту Рахункової палати. По всім.

 

ШУРМА І.М. За участю фінінспекції і працівників прокуратури.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. За участю фінінспекції в даному разі, працівників прокуратури. Хто за дану пропозицію…

 

БІЛОВОЛ О.М. Почекайте! Я вибачаюсь.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Да.

 

БІЛОВОЛ О.М. Не треба цього робити. Ми давайте розширений проведемо звіт, між собою розберемося, а потім хай вони вже розбираються. Що вони тут будуть сидіти слухати це?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Значить, ще раз конкретизуємо під протокол. Ще раз окреме засідання провести тільки по цьому питанню – по звіту і по звіту Міністерства охорони здоров'я по цьому питанню. Хто за дану пропозицію? За проведення окремого засідання по цьому питанню? Хто "за"? "За"? Народний депутат Шурма, Бахтеєва, Біловол, Мусій, Корчинська, Сисоєнко, Шипко, Кириченко. Одноголосно.

Друга пропозиція: відправити звіт Рахункової палати в Генеральну прокуратуру.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Ні, звернутися до Генеральної прокуратури…

 

ІЗ ЗАЛУ. Може, після розгляду?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Ні, зараз. Ми кажемо про те, що ми знаємо достатньо фактів, маємо для того, щоб мати підстави звернутися до Генеральної прокуратури. Що? 

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, зараз?

 

БІЛОВОЛ О.М. Почекайте, шановні колеги! Давайте ми зробимо так, без емоцій, без нічого. Ми на наступне засідання конструктивно розберемося з ситуацією. (Шум у залі) Послухайте, почекайте! Послухайте там трошки, ми до вас звертаємося. Сядьте, будь ласка.

На розширеному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я і Міністерства охорони здоров'я з визначеними особами, всього керівництва ми слухаємо звіт Рахункової палати, по цьому звіту приймемо рішення, проголосуємо і потім визначимося, куди ми ці документи відправимо. Сьогодні звіт не відбувся. Достовірних ми даних не почули від Рахункової палати, від МОЗу і так дальше. Те, що ми маємо на руках, ми хотіли ще почути це від зацікавлених органів, які цим питанням займаються.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тетяна Дмитрівна, підтверджуєте свою пропозицію? Відхиляєте?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я за то, что мы имеем звіт и мы обязаны уже отреагировать, потому что это входит в наши функциональные обязанности. А то, что мы более расширено, это тоже наше право.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ви не заперечуєте?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это друг другу не мешает.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В даному разі поступила пропозиція народного депутата.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Мы должны отреагировать на те данные, которые мы уже имеем, на те цифры.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, поступила пропозиція Тетяни Дмитрівни Бахтеєвої – проголосувати, все ж таки, за звернення в Генеральну прокуратуру Комітету Верховної Ради з охорони здоров'я.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. І до Президента.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. І до Президента. Розслідувати…

 

БІЛОВОЛ О.М.  Направити звіт.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Направити звіт Рахункової палати.           

 

ШУРМА І.М. На реагування.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. На реагування. Хто за дану пропозицію? Хто "за"? "За" – Шурма, Бахтеєва, Мусій, Корчинська, Кириченко.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Біловол іще.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А, Біловол, я перепрошую.

Хто утримався?

 

ШИПКО А.Ф. Подождите, я же "за".

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А, Шипко. Утрималась пані Сисоєнко. Пані Сисоєнко утрималась. Все, рішення прийнято, дуже вдячні.

 

АЛЕКСАНДРОВА О.В. Можно комментарий от общественности? Мы комментарии хотим, можно нам?

 

ІЗ ЗАЛУ. Дайте нам слово.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Будь ласка. Якщо можна, коротко. Будь ласка, представтесь.   

 

   АЛЕКСАНДРОВА О.В. Очень коротко. Александрова Оксана, Ассоциация больных легочной гипертензией.

Уважаемые депутаты, то, что я сегодня наблюдала, что здесь происходит… На самом деле, вы выслушали звит Рахунковой палаты, даже не разобравшись ни в одном ее пункте. Наши пациенты лечатся за границей благодаря этой программе. И мы знаем проблемы эти от и до. И то, что вы сейчас предлагаете многие вещи, они могут стать таким камнем преткновения на самом деле в будущем для работы, что я вас очень прошу внимательно рассмотреть все эти вопросы.

Даже тот факт, что, например, как Рахункова палата говорит, что диагностика может проводится здесь, а трансплантация там, это невозможно. Это цифры, вы за цифрами не видите людей. Ни один трансплантолог никогда не будет трансплантировать пациента, которого он лично не продиагностировал.

Да, есть случаи, когда деньги не возвращаются. Ну что значит не возвращаются? У нас сейчас 5 пациентов находятся в ожидании трансплантации. Да, операции проплачены, деньги не вернулись, потому что деньги будут использованы тогда, когда они дождутся доноров. И есть масса таких нюансов, которые вы не учитываете, вы не разбираетесь и за цифрами не видите реальной ситуации.

Те же тендерные договора. То, что вы хотите сделать тендеры, это вообще невозможно. Есть диагнозы, которыми занимаются клиники… Вы со всеми клиниками никогда не заключите договор. А есть диагнозы, на которых специализируется, может быть, одна или две клиники в мире. И вы этим самым лишите пациента права на жизнь.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую!

 

АЛЕКСАНДРОВА О.В. Я вас очень прошу привлечь нас к дальнейшей работе.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ви маєте рацію абсолютно! Саме тому буде ще окреме засідання (ви будете запрошені) саме для того, щоб МОЗ прозвітував по цій програмі і пояснив все, що стосується медичного…             

 

АЛЕКСАНДРОВА О.В. Наши пациенты лечатся благодаря этому. Мы знаем, как работает эта программа.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Послухайте, ми теж це знаємо, повірте.

 

ШИПКО А.Ф. Поверьте, благодаря этим людям работает эта программа, потому что они выбили 200 миллионов!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Окреме засідання…

 

ШИПКО А.Ф. Они! Вот эти люди все, которые сидят! (Шум у залі)

 

АЛЕКСАНДРОВА О.В. Вот так, как вы к прокурору хотите сейчас обратиться, лучше бы к Президенту так обратились, чтобы приняли наконец-то программу трансплантации – то, о чем мы просим.

 

ШИПКО А.Ф. А мы как раз и разработали эти законы, и как раз обращаемся к Президенту. Поэтому не надо нам рассказывать, как нам тут жить.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В даному разі…

 

ШИПКО А.Ф. Тут сидят академики и доктора медицинских наук.

 

АЛЕКСАНДРОВА О.В. Мы не рассказываем, мы вас просим, потому что у нас есть врачи, у нас действительно есть клиники, которые могут это делать.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я дуже вдячна.

 

МАРКЕВИЧ В.В. Можно я?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Але дуже коротко.

 

МАРКЕВИЧ В.В. Я дуже коротко скажу, я скаже ремарку. Я хочу сказати Рахунковій палаті тільки два слова. Я, по-перше, підтримую Тетяну Дмитрівну…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, представтеся. 

 

МАРКЕВИЧ В.В. Маркевич Валентина Володимирівна – президент фонду допомоги онкохворим дітям. Мене знають тут не один день, я була членом колегії Міністерства охорони здоров'я. Я знаю із середини всі проблеми, і я хочу для Рахункової палати.

Ви знаєте, Квіташвілі, його гнати треба було ще рік тому драной метлой. Отам викинути і забути, це я кажу публічно, я заявляю це на всіх прес-конференціях. Але я хочу сказати Рахунковій палаті сьогодні.

Чому збільшили в три рази видатки сьогодні на бюджетну програму? Курс долара планували 17, зробився 27.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пані Валентина, збільшили не тому, а тому, що ми ініціювали і проголосувала Верховна Рада. І ми взагалі це збільшували за рахунок державних лотерей…

 

МАРКЕВИЧ В.В. Так, це завдяки вам, тільки завдяки комітету.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. І в тому числі на АТО. Але ми не отримали.

 

МАРКЕВИЧ В.В. Я підтримую, що ви це зробили. Але я хочу сказати, що з 1994 року взагалі не фінансувалася ця програма. Взагалі! 2 мільйона виділялося в рік, слухайте! 2 мільйона виділялось. Тільки з 2012 року більш-менш, завдяки Оксані Анатоліївні, завдяки нашим зверненням було фінансування. Сьогодні ця програма – це єдиний шанс сьогодні вижити, тому що той Наказ 65-й, який Яценюк прийняв в 2014 році про економію державних коштів, не надає сьогодні робити нові програми – те, що ми сьогодні говорили. І ті накази, які сьогодні не дають функціонувати нормально програмам, сьогодні би наші пацієнти помирали, діти. Та завдяки сьогодні комітету, що виділили ці гроші і швидко відреагували на це (лікування за кордоном – ця програма), мали змогу вижити наші діти. Ви аби бачили цих дітей… Я наступного разу їх приведу сюди, щоб ви в очі подивилися цим дітям і знали, що це таке!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это да.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пані Валентино, все правильно.

 

МАРКЕВИЧ В.В. І сьогодні якщо ставити палки, Генпрокуратуру закликати сюди, щоб вони завтра заблокували нам цю програму, я вам виведу всіх дітей туди на вулицю, я візьму всіх (і по гіпертензії, і онкохворих візьму), я з відповідальністю кажу. Ви сьогодні кажете: 700 заяв отримала. Всі знають, хто сьогодні оформлює документи, Оксана Анатоліївна, що документи повинні містити 6 документів основних: це, перше, invoice з клініки, який повинен бути; заключення республіканського фахівця і всі інші документи. А сама заява – це 700.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пані Валентино, пані Валентино!

 

ІЗ ЗАЛУ. Це МОЗу треба розказати і з ним сісти…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пані Валентино, все, дякую. Ми домовилися.

 

ШУРМА І.М. Прокуратура є тільки за те, щоб притягнути до відповідальності першу особу – Квіташвілі. От і все.

 

МАРКЕВИЧ В.В. Супер! Притягуйте.

(Шум у залі)

 

ШУРМА І.М. Це він керує міністерством.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую! В даному разі ми домовилися, що ми проводимо окремо засідання, тому що там багато є зауважень і там є коментарі. Дійсно, Рахункова палата зробила все, що вона могла. Але, дійсно, вони багато медичних доцільностей не розуміють і не знають. Тому що навіть те, що заявляють їм наші центри, що вони роблять, вони це заявляють на словах і на папері, а в реальності це не відбувається. Само собою, є інституція позаштатних спеціалістів, котрі на даний момент єдині позаштатні спеціалісти, які мають право дати ці покази до відправки за кордон. Тому з децентралізацією може бути одна проблема, тоді нам не потрібна ця інституція позаштатних спеціалістів. І це – інша ситуація. Вони в даному разі дають тільки єдині відправку за кордон.

(Шум у залі)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тому, я перепрошую, ми це питання завершили, рішення прийняті, ми робимо окреме засідання.

Переходимо до авторів законопроектів. В даному разі у нас наступні на черзі законопроекти, з опрацювання яких комітет не є головним. Друге питання – це проект Закону про Державний фонд гуманітарного розвитку України № 3597, поданий народними депутатами. Скажіть, є представники – народні депутати Заліщук, Джемілєв, Силантьєв, Галасюк, тут багато, - автори ініціативи?

 

БІЛОВОЛ О.М. Немає. Ми домовилися без них не розглядати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Скажіть, будь ласка, шановні члени комітету…

(Шум у залі) В даному разі є пропозиція… Я перепрошую! Шановні члени комітету, позаяк у нас з вами ініціатори законодавчої ініціативи в залі відсутні, чи поступили листи, щоб розглядати це питання за їх відсутності?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Можна?   

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, будь ласка.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Ми запрошували авторів законодавчої ініціативи, відповіді ми не отримали. Однак, це питання вже вдруге виноситься на засідання комітету, і ми чекали висновок Міністерства фінансів. Міністерство фінансів не підтримує прийняття цих законів і вказує на ті самі недоліки, що це – зайве витрачання коштів ще на одну адміністративну структуру і відтягування коштів з лотерей на фонд гуманітарного розвитку.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене велике прохання. Позаяк серед ініціаторів законодавчої ініціативи є наш голова комітету Ольга Вадимівна…

(Шум у залі)  Вона відкликала? Це точно ви знаєте?

 

ІЗ ЗАЛУ. Точно. Вона сама сказала.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене є прохання перенести ці два питання на наступні засідання із поваги до колег. Не розглядати їх без присутності ініціаторів законодавчої ініціативи.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, я хотів звернутися до вас, щоб ви згадали, що минулого разу була представниця "Мистецького арсеналу". Подивіться, яка є мета. Створення фонду. І для фонду потрібно з бюджету буде виділити (тобто з наповнючої  частини) 310 мільйонів. Ну, ми так можемо під всі програми, під всі фонди збирати гроші в якісь фонди. Їх взагалі треба знімати з розгляду, вони не пройдуть. Не пройдуть. Ну, це хтось придумав під хорошу ціль. Якщо б, допустимо, ініціатори цього законопроекту запропонували, де взяти під 310 мільйонів чи 330. Питань нема. А це знову забрати у когось і комусь віддати.   

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Скажіть, будь ласка, поступило дві пропозиції. Перша пропозиція – перенести на наступне засідання і запросити ще раз ініціаторів законодавчої ініціативи. Друга пропозиція – відхилити ці законопроекти, правильно я розумію?

 

ШУРМА І.М. Так, так.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Скажіть, будь ласка, хто за першу пропозицію – перенести розгляд двох наступних законопроектів 3597 і 3598 (вони взаємопов'язані, ці законопроекти) на наступні засідання і запросити ініціаторів законодавчої ініціативи? Хто за перенесення? Хто "за"?  "За" – Мусій, Корчинська, Біловол, Сисоєнко, Кириченко. Хто проти? Пані Бахтеєва і пан Шурма. Рішення прийнято. Перенесли.

У нас з вами наступне 4-е питання, це у нас – про проект Закону України про внесення змін до додатка № 3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо завершення будівництва Чернівецького обласного перинатального центру, поданий народний депутатом України Бурбаком.

 

ІЗ ЗАЛУ. Його нема.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Зараз, я перепрошую! Шановний комітет, у нас немає ініціатора законодавчої ініціативи, але є лист стосовно того, хто представляє, так?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Є представник народного депутата Бурбака, якому доручено представити законопроект від його імені.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Будь ласка. Представтесь, будь ласка, представляйте законопроект.

 

ВАСКІВНЮК С.М. Доброго дня, мене звати Васківнюк Сергій, я - помічник Бурбака Максима Юрійовича.

Шановні народні депутати, є необхідність пояснити законопроект, суть його, чи всі…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Коротко, 2 хвилини.

ВАСКІВНЮК С.М. Я навіть швидше розкажу. До вашої уваги пропонується проект Закону України про внесення змін до додатку № 3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо завершення будівництва Чернівецького обласного перинатального центру. Я думаю, що всі знають, що в 2012 була програма "Нове життя, нова якість охорони материнства та дитинства", яку було запроваджено по всіх областях, запровадити перинатальні центри на основі пологових будинків. В більшості, приблизно дві треті, були впроваджені ці перинатальні центри. Чернівецька область – єдина область, яка до сьогодні немає замкнутого кола допомоги обласного підпорядкування.

Там було закуплено близько на 26 мільйонів апаратури, яка до сьогодні стоїть на балансі комунального підприємства, і не можуть ніяк вони її підключити в зв'язку з тим, що не завершене будівництво перинатального центру. Тому просимо підтримати депутатів про виділення 130 мільйонів на завершення обласного перинатального центру.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дуже вдячні в даному разі за доповідь. Позаяк я є якраз теж содоповідачем вашим і вивчала ваше питання, шановні народні депутати, хочу зазначити, що у нас з вами, окрім цього центру, ще не добудований Львівський, Івано-франківський, Волинський, Черкаський і Тернопільський перинатальні центри. В зв'язку з тим, що ми як Комітет охорони здоров'я не можемо з вами вибірково підтримати добудову одного перинатального центру, не зважати на те, що у нас не добудовані ще 5 інших перинатальних центрів, в даному разі, все ж таки, пропоную направити на доопрацювання автору законодавчої ініціативи цей законопроект.

 

ІЗ ЗАЛУ. Підтримуємо.        

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Є ще інші пропозиції?

 

ВАСКІВНЮК С.М. Нам доопрацювати шість областей інших?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ну, в даному разі – так.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ви будете лобіювати тільки свою область чи що?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Або є, може, інша пропозиція – відхилити.

 

МУСІЙ О.С. Існує вся держава Україна, окрім Чернівців і однієї Чернівецької області.

(Шум у залі)         

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна? Я перепрошую! Пан Шурма, будь ласка, ваша пропозиція. 

 

ШУРМА І.М. Я не лобіюю Львівську область, не дивлячись на те, що я там живу. Я жив і працював, Олександр Миколайович знає, і його вклад там теж є, ми жили і працювали в Харкові, і ми за 4 місяці з нуля створили найкращий, я говорю найкращий, перинатальний центр. Перший в Україні на пострадянському просторі перинатальний центр був у Львові. Його почали реставрувати чи реконструкцію проводити. Розвалили, завалили і не збудували. В новому році було виділено 45 мільйонів, їх освоїли, і на цей рік (на цей рік) уряд виділяє з фонду розвитку 130 мільйонів. Його потрібно добудувати. І вони кажуть, що сьогодні грошей немає.

Я перепрошую до Чернівців, але я дуже дякую за цю інформацію. Я особисто звернуся і в Службу безпеки України, і в прокуратуру про те: поясність мені, коли будується або реконструюється перинатальний центр, якого там не було, в першу чергу гроші тратять на закупку апаратури, яка стоїть роками , старіє, і нема приміщень під це все. Тому я категорично проти цього, щоб цей законопроект на сьогоднішній день вносити. Не потрібно. А за собою залишаю право звернутися, як це так сталося, що гроші, виділені на створення перинатального центру, пішли на закупівлю апаратури?

Якщо це було закуплено за державні кошти по державній програмі, то сьогодні було би логічно що зробити? Використати з бюджету 130 мільйонів – добудувати Львівський; передати апаратуру, яка є у них, на Львів, а на другий рік всі кошти віддати їм - і нехай будують. А що ж розпорошувати? І нічого немає готового, а та апаратура простоює. Вони ж не купили її за свої гроші. Ну, це просто… Ось, де є дерибан. Це не до вас.

У мене – відхилити розгляд.  

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Відхилити. Відхилити цей законопроект.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Почекайте! Є Міністерство охорони здоров'я, давайте дамо їм слово.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Почекайте, зараз! Народні депутати всі висловились? Дві пропозиції в даному разі: повернути ініціатору законодавчої ініціативи і відхилити цей законопроект.

Будь ласка, Міністерство охорони здоров'я.  

                            

ВАСИЛИШИН Р.Й. Я коротко. Я підтримую пропозицію – включити в проект всі ті недобудови, які є, і не виокремлювати оцю одну область, це буде нечесно.

І друге є питання достатньо серйозне. От я на своєму рівні заступника міністра не можу. Я добивав цей Чернівецький, всі інші ці, які закупили обладнання, і там не таке обладнання, яке треба установити, там експертного класу стоять УЗІ в ящиках два роки. І я їх заставляю: передайте сьогодні на тимчасове користування в обласну лікарню. Воно ж не раритет, це ж не картина, яка з роками набуває цінності. Це просто утопія. Це я до відома комітету кажу. А всі ці недобудови включити в один проект, я вважаю, це буде по-чесному.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В даному разі поступило дві пропозиції: повернути ініціатору, вам тобто, на доопрацювання, і вже ваша ініціатива, як ви його доопрацьовуєте, чи включаєте ви всі перинатальні центри, це – наша думка комітету, деяких членів, або відхилити. Перша пропозиція – повернути ініціатору законодавчої ініціативи на доопрацювання. Хто "за"? "За" – пані Бахтеєва, пан Біловол, пан Мусій, пані Корчинська, пані Сисоєнко і пан Кириченко. Утримались? Пан Шурма. Рішення прийнято. Повернуто вам на доопрацювання.

 

ШУРМА І.М. Що доопрацьовувати?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Пересмотреть отношение.

 

БІЛОВОЛ О.М.  Все, закінчили. Дві години розглядаємо одне питання.

Шановна Оксана Анатоліївна, шановні колеги, я пропоную перенести розгляд питання. Наступне: про створення при комітеті робочих груп для підготовки проектів законів з питань допоміжних репродуктивних технологій і медичного туризму.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ви пропонуєте на зараз перенести?

 

БІЛОВОЛ О.М. Так, на зараз.

 

СИСОЄНКО І.В. Зараз розглянути ці два питання.

 

БІЛОВОЛ О.М. Щоб розглянути коротке це питання і прийняти по ньому рішення.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тільки прошу, голосуючи, членів комітету розуміти, що якщо після цього питання із вас хтось піде, кворуму не буде, ми не продовжимо роботу. Прошу бути відповідальними.

 

ІЗ ЗАЛУ. Добре.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Хто за те, щоб перенести це питання на розгляд на даний момент, тобто за зміни до порядку денного? Хто за те, щоб розглянути зараз це питання? Одноголосно. Дякую. Будь ласка.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Питання допоміжних репродуктивних технологій уже достаточно длительное время обсуждается. Я провел "круглый стол", на нем были представители, в том числе и комитета. То есть, есть уже рабочая группа, которая сформулировала основные тезисы этого законопроекта. Я обязуюсь в течение текущего месяца утрясти все спорные вопросы со всеми заинтересованными сторонами и в течение текущего месяца предложить и в том числе вам, коллеги, стать соавторами этого законопроекта. Готов возглавить группу по подготовке этого законопроекта.

 

БІЛОВОЛ О.М. Принимается.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Хто за те, щоб підтримати створення робочої групи по цьому законопроекту? Хто "за"? Одноголосно. Дякую. Рішення прийнято.

 

СИСОЄНКО І.В. Наступне питання – це моя ініціатива...

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Почекайте, зараз, дайте я оголошу.

 

СИСОЄНКО І.В. …створення робочої групи. Ну, ви вже оголосили.      

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А, почекайте! Я думала, що ми тільки одне перенесли.

 

СИСОЄНКО І.В. Это все в одном.

 

БІЛОВОЛ О.М.  Це питання з двох складових.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Почекайте!

 

СИСОЄНКО І.В. Дозвольте вже, будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Друга робоча група, шановні колеги, за результатами проведення двох "круглих столів". Один "круглий стіл" стосувався лікування громадян України за кордоном, і другий "круглий стіл" стосувався медичного туризму в Україні. Тобто за результатами прийнято дві резолюції – так само напрацювати законодавчі ініціативи… (Шум у залі)     

КОРЧИНСЬКА О.А. Колеги, сконцентруйтеся, будь ласка!

 

СИСОЄНКО І.В. …саме законодавчі ініціативи, які дозволять вирішити ті проблеми, які сьогодні є в Міністерстві охорони здоров'я з приводу лікування за кордоном.

Так само напрацювати законодавчі ініціативи для розвитку медичного туризму всередину України. Тому також я би хотіла, щоб ми створили на базі комітету робочу групу, тому що у нас змінюються міністри, заступники міністрів, а питання дуже важливі і актуальні. І прошу також проголосувати за створення цієї робочої групи, яку я берусь постійно супроводжувати і організовувати її системну роботу.     

 

БІЛОВОЛ О.М. Не супроводжувати, а очолювати.

 

СИСОЄНКО І.В. Очолювати і супроводжувати всю її роботу, доповідати вам на всі питання.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Хто підтримує створення робочої групи з питань медичного туризму? Будь ласка, хто "за"? Одноголосно. Дякую.

 

СИСОЄНКО І.В. Дякую, колеги.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Проголосовано.  

Наступне питання…

 

ШУРМА І.М. Пані Оксана, з організаційних. Давайте завершувати…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ігор Михайлович…

 

ШУРМА І.М. Ну, давайте кадрові питання.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ігор Михайлович, ми голосували за оце питання. Давайте тоді вашу пропозицію проголосуємо – за зміну порядку денного. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. У мене є прохання: давайте ми розглянемо кадрове питання, бо це робота нашого секретаріату, пов'язана з кадровим рішенням.

 

ІЗ ЗАЛУ. Давайте Шурму підтримаємо.

 

ШУРМА І.М. Я вас прошу. Я вас підтримував, підтримайте не те, що мене, а давайте секретаріат підтримаємо.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте, давайте.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Хто за зміну порядку денного: на даний момент винести це питання? Хто "за"? Одноголосно. Прошу, кадрове питання, секретаріат комітету.

 

ШУРМА І.М. Кадрове питання секретаріату комітету – про направлення подання комітету щодо призначення Семерунь, Зброжек, Лебідєвої на посади завідуючого секретаріату, заступника секретаріату та головного консультанта. Іде мова про направлення подання комітету.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Хто підтримує направлення? Одноголосно. Дякую.

 

ШУРМА І.М. Дякую.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В даному разі або для справедливості ми повинні вже про розвиток системи громадського здоров'я, або зараз переходимо до основного питання (так?) – до законопроекту…

 

ІЗ ЗАЛУ. Давайте ми три питання за 5 хвилин розглянемо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Значить, на даний момент у нас з вами законопроект. Зараз ми розглядаємо з вами законопроект України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо зменшення вживання тютюнових виробів та алкогольних напоїв, їх шкідливого впливу на здоров'я молоді та посилення відповідальності за порушення у цій сфері. Законопроект номер 2336а, поданий народним депутатом України паном Денисенком. Скажіть, будь ласка, є ініціатор законодавчої ініціативи?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Він лист прислав розглядати без нього.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Що?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Він прислав лист розглядати без нього наступні два законопроекти.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, дякую.

Які пропозиції? Пан Кириченко, ви у нас тут – доповідач. Які в даному разі пропозиції?

 

МУСІЙ О.С. Давайте я доповім.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Олег Степанович, будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, враховуючи, що сьогодні ми проголосували постанову про 10-ліття ратифікації Рамкової конвенції по боротьби з тютюном, наступні два законопроекти, в тому числі і 2336, абсолютно йдуть в руслі цієї конвенції. Тому вони однозначно посилюють боротьбу з тютюнопалінням в Україні. Тому прошу підтримати в першому читанні.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Поступила пропозиція. Чи є інші пропозиції?

 

СИСОЄНКО І.В. Ні, нема. В першому читанні.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Хто підтримує в даному разі - в першому читанні підтримати законопроект № 2336а. Хто "за"? Одноголосно. Дякую. Рішення комітету прийнято.

Наступний законопроект - про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розповсюдження та реклами електронних сигарет №2697, поданий так само депутатом Денисенком. У нас так само є лист про те, що він просить це розглянути, цей законопроект, без його присутності.

Олег Степанович, будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. У мене аналогічна пропозиція. Будь ласка, шановні народні депутати, там зміни абсолютно незначні, доповнюються до існуючих трьох законів, тільки після коми ставиться – "електронні сигарети". По суті, ми не змінюємо законодавство, а доповнюємо його. Тому у мене прохання – підтримати в першому читанні 2697.

 

КИРИЧЕНКО О.М. А чому в першому читанні?

 

МУСІЙ О.С. Наш не профільний комітет.

 

СИСОЄНКО І.В. Написано – на доопрацювання.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Недоработок много.

 

СИСОЄНКО І.В. Тут написано – на доопрацювання ж.

 

МУСІЙ О.С. Наш не профільний комітет. Тому буде заключення профільного комітету, який буде заслуховуватися у Верховній Раді. Ми як послідовні борці з тютюнопалінням могли б його підтримати в першому читанні. А профільний комітет хай розбирається.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я теж підтримую цю пропозицію. Поступила пропозиція народного депутата Мусія – підтримати в першому читанні законопроект № 2697. Шановні народні депутати, хто "за"? Одноголосно. Дякую.

Наступний у нас – проект Постанови про Основні напрямки бюджетної політики. Ми його вилучили з вами.

У нас залишилося в питаннях інших: про досвід Румунії з імплементації стандартів НАТО у систему парамедицини. Я пропоную перенести, позаяк відсутня голова комітету. Хто за те, щоб перенести це питання, коли буде присутня голова комітету. Хто "за"? Дякую. Одноголосно. Рішення прийнято.

І, будь ласка, останнє – організаційне питання – про проведення комітетом в квітні 2016 року засідань "круглих столів" на теми: "Про розвиток системи громадського здоров'я в Україні" 22 квітня о 14-й годині; "Паліативна допомога дітям: право на отримання медичної допомоги та знеболення" 26 квітня о 14-й годині в місті Києві на Грушевського.

В даному разі я пропоную підтримати проведення цих "круглих столів" за ініціаторами ці дві дати. Чи є інші пропозиції?

 

ІЗ ЗАЛУ. Підтримати.

 

ШУРМА І.М. 26-го числа чорнобильська тема буде. Давайте точку зору секретаріату послухаємо.                   

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Будь ласка.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Якщо можна, я уточню. Вчора дзвонила помічниця Березенка, і вони, враховуючи на ті обставини, про які говорить Ігор Михайлович, попросили перенести на 27 квітня. Організаційно ми це питання вирішуємо. А на 22-ге вже погоджено, вже повним ходом іде підготовка. Ірина Володимирівна і Олексій Миколайович підключилися до цього, взяли на себе ініціативу щодо формування програми, ми організаційно запустили вже всі запрошення, замовили приміщення. Тому 22-го в п'ятницю на наступному пленарному тижні вже все є.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дуже вдячні за зауваження. Тобто ми підтримуємо проведення першого "столу": "Про розвиток системи громадської охорони здоров'я" 22 квітня і "Паліативна допомога дітям" на 27 квітня о 14-й годині. Шановні народні депутати, хто за, в даному разі, проведення цих "круглих столів", прошу проголосувати. Дякую. Одноголосно. Рішення прийнято.

Останнє питання: Олег Степанович Мусій стосовно нашого законопроекту по лікарським засобам. Олег Степанович, прошу.

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, по тим алгоритмам по доопрацюванню законопроекту про лікарські засоби як доопрацьованого для нас потрібно рішення комітету, щоб ми могли подати його як доопрацьований. Насправді, ми визначили, що законопроект Шипка і законопроект пані Ірини Сисоєнко, він буде йти одночасно з доопрацьованим законопроектом про фармацевтичну діяльність і про лікарські засоби. Це окремі два законопроекти. І прошу вас підтримати цю пропозицію, щоб ми від комітету подали доопрацьований. Якщо ми це не підтримаємо, тоді ми будемо розглядати два окремих законопроекти – Шипка і мого авторства. Я як автор прошу у вас такого рішення, такої підтримки. Хто захоче підписатися, підпише, хто не захоче, не підпише. Просто щоб ми прийняли такий алгоритм рішення.

 

СИСОЄНКО І.В.  Я пропоную вже депутатам підписати оцю європейську директиву-імплементацію, вона вже готова, тому, будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, в даному разі, Олег Степанович, ще раз повторіть пропозицію вашу. На даний момент.

 

МУСІЙ О.С. Прошу підтримати від комітету як доопрацьований по 110-й статті Регламенту: замість двох існуючих поданих – мого авторства і авторства Шипка - подати як доопрацьований єдиний законопроект про лікарські засоби.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Про лікарські засоби.

Шановні члени комітету, хто підтримує в даному разі про заміну – замість двох окремих законопроектів наших колег – пана Мусія і пана Шипка – на заміну єдиного варіанту законопроекту, підписаного всіма членами комітету? Хто "за"?  "За" – пан Біловол, пан Кириченко, пані Сисоєнко, пані Корчинська, пан Мусій. Хто утримався? Пан Шурма, пані Бахтеєва. Дякую, рішення прийнято.

І відповідний законопроект пані Ірини Сисоєнко.

 

СИСОЄНКО І.В. Про імплементацію європейського законодавства про лікарські засоби. Зараз надаю народним депутатам на підпис.

 

МУСІЙ О.С. Яка якраз є перекладом директиви…

 

СИСОЄНКО І.В.  …83-ї Європейського Союзу.  

 

МУСІЙ О.С. Для підпису народним депутатам.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ну, той вже підписаний, а цей треба ще підписати. Ірина, що можемо підтримати зараз? Той – я зрозуміла. А в тебе ж – окремий законопроект, його підтримувати окремо?

 

СИСОЄНКО І.В. Его подписывают.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні члени Комітету з питань охорони здоров'я! В даному разі ви можете зараз підтримати законопроект своїми підписами про впровадження європейських норм по лікарським засобам.

І на даному етапі всі питання у нас розглянуті. Дуже вдячна за участь Міністерства охорони здоров'я в комітеті.

 

ВАСИЛИШИН Р.Й. Дякую.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дуже вдячні за участь всім громадським активістам. Надіюся, що на наступному тижні ми з вами так само продуктивно попрацюємо. Дуже вдячні. Комітет завершено.                     

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку