СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань охорони здоров’я

 

від 16 вересня 2015 року

 

Веде засідання Голова Комітету БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні колеги. Прошу тих, хто збирається приймати участь у засіданні, зайняти ваші робочі місця.

І хочу перед початком нашого засідання сказати, що ми отримали терміновий лист від Представництва ЄС в Україні, звернення власне представника ЄС. Вчора аналогічне звернення я отримала від посла Сполучених Штатів Америки з проханням надати роз'яснення від Міністерства охорони здоров'я  до Міністерства  зовнішніх зв'язків з приводу вакцинації проти поліомієліту. Я прошу як би вашого дозволу, щоб ми заслухали зараз з огляду на терміновість та важливість питання проведення в Україні додаткової вакцинації проти поліомієліту. Пропоную заслухати керівництво МОЗ з питань, порушених у листі представника України при ЄС до МЗС України, а саме: чи сформована потреба у вакцинації проти поліомієліту, стан готовності урядового плану з проведення масштабної кампанії, скільки дітей підлягатиме екстреній вакцинації, чи будуть вакцинуватись ще раз діти, які уже  провакциновані, готовність медичного персоналу до проведення компанії, чи зможе МОЗ швидко розвезти вакцину по регіонам, чи буде забезпечено холодовий  ланцюг.

Тобто   цей лист  ми  отримали з проханням терміново його розглянути, тому що знов-таки звернення від Представництва ВООЗ, навіть  посол Сполучених Штатів проінформований, що Україна не прореагувала у відведений термін на встановленій задачі. Тому прошу вашого дозволу надати слово зараз міністру охорони здоров'я. Ще раз повторюю питання перше: чи сформована потреба… І прошу занести це в протокол.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Порядок денний ще ж… Ми ще ж порядок денний…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, це до порядку денного, до початку засідання згідно регламенту секретаріатом наданий терміновий лист. Потім в порядку денному ми можемо, якщо потрібно, повернутися. Тобто…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемая Ольга Вадимовна, уважаемые коллеги, у нас сегодня заседание комитета, которое идет по плану, и есть порядок денний, есть законопроекты, которые мы должны оговорить, проголосовать, потому что на прошлом заседании мы не окончили рассмотрение законопроекта 2309. Я думаю, что, учитывая, что есть народные депутаты, у которых сегодня съезды партий, мы не сможем полностью находиться здесь, и когда подойдет время, мы будем уходить. Поэтому этот вопрос очень актуальный, рассмотреть после законопроекта, который сегодня есть, за что мы несем непосредственно ответственность. На голосование, пожалуйста, по порядку денному и притом с регламентом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В залі присутні 10 народних депутатів. Засідання правомочне, кворум є. Проект порядку денного засідання було розіслано всім членам комітету. Всі отримали проект порядку денного? Зауважень немає, шановні народні депутати?

Проект порядку денного сформовано згідно з прийнятим нами на попередньому засіданні 2 вересня рішенням про те, що сьогодні ми маємо ухвалити рішення щодо законопроектів, розгляд яких ми розпочали на попередньому засіданні2 вересня. Це законопроекти, номера: 2309а, 2309а-1, 2310а, 2311а та 2311а-1, що стосуються автономізації закладів охорони здоров'я.

Крім того, нам необхідно затвердити план роботи комітету на період третьої сесії, що вже розпочалася. Ми маємо передати його керівництву Верховної Ради для врахування при підготовці зведеного плану.

Також я як народний депутат внесла пропозиції щодо внесення до порядку денного сьогоднішнього засідання питання до звернення представника України при ЄС терміновий лист з приводу вакцинації проти поліомієліту, прийняття рішення щодо проведення парламентських слухань про реформування системи охорони здоров'я в Україні та щодо призначення позаштатним консультантом комітету Верховної Ради України Уляни Супрун.

Тому…

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Можна ще одне вставити?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз. Тобто всі ці питання внесені вони до наданого вам проекту порядку денного.

І, крім того, прошу ще включити додатково в порядок денний сьогоднішнього засідання питання про необхідність заслуховування на засіданні комітету звіту щодо проведення ідентифікації загиблих з подальшим зверненням за його результатами до РНБО, тому що у нас є нагальна потреба в прийнятті рішень ідентифікації загиблих на сьогоднішній день гальмується.

Прошу затвердити порядок денний з урахуванням внесених мною пропозицій. Якщо у вас є пропозиції, прошу, будь ласка, зголоситися і дати ваші пропозиції.

Пані Тетяна Донець, будь ласка,

 

ДОНЕЦЬ Т.А. У мене є ще пропозиція розглянути ситуацію, яка склалася навколо лікарні "ОХМАТДИТ", яка зараз обговорюється в пресі, стосовно керівника державного підприємства, який керує сьогодні, буде керувати будівництвом лікарні "ОХМАТДИТ".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  якщо є ваша згода щодо внесення всіх озвучених питань до нашого порядку денного, прошу вас або висловити свою незгоду, або, якщо незгоди немає…

Пані Оксана, будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Да, я би теж просила би, звичайно, але не на цьому засіданні. Позаяк сьогодні у нас в першу чергу реформа, і це надзвичайно важливо зараз. І тому окреме засідання провести, викликати всіх фігурантів по "ОХМАТДИТу", в тому числі Кабінет Міністрів і Антимонопольний комітет, котрий блокує зараз прозоре проведення тендеру. І це зробити окремим засіданням на наступному засіданні, щоб були учасники всі, але не розмова між мною і пані Донець.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, поступило дві пропозиції. Перша пропозиція…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Прошу дотриматись… Да, моя пропозиція залишити той розгляд, котрий зараз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поступило дві пропозиції. Перша: згідно розданого вам порядку денного, з внесенням туди питань, які були мною озвучені щодо ідентифікації загиблих, негайного питання щодо поліомієліту,  парламентських слухань та призначення консультанта. І підтримати цю пропозицію, або підтримати пропозицію разом з   додатковим питанням, яке було внесено  пані Тетяною Донець.

Зараз виношу на голосування першу пропозицію  щодо внесення всіх перерахованих питань, без питання по Охматдиту, яке ми пропонуємо винести, пані Оксана пропонує винести на окреме засідання і запросити  всіх фігурантів справи на цей розгляд. Прошу голосувати. Хто за першу пропозицію? Хто - "за"? Хто за першу пропозицію затвердити порядок денний з  включеними  питаннями (без "ОХМАТДИТу"): розгляд  реформ, парламентських слухань, затвердження і проведення парламентських слухань про медичну реформу, звіт по ідентифікації  загиблих, негайне питання по поліомієліт, те що внесено в ваш порядок денний – це перша пропозиція.  Прошу голосувати. Хто за те, щоби підтримати цю пропозицію?

Хто за те, щоби підтримати другу пропозицію внести до порядку денного  всі перераховані питання  з питанням без "ОХМАТДИТу"? Прошу голосувати.  "За" – депутати: Яриніч, Шурма, Бахтеєва, Біловол, Шипко, Мусій, Донець, Сисоєнко. Згідно  з рішенням народних депутатів… Хто утримався?  Хто проти?   Двоє утримались.  

Згідно рішення народних депутатів, в програму внесені всі питання, які запропоновані до розгляду.

Маю проінформувати всіх присутніх, що на засіданні ведеться звукозапис.

Переходимо до розгляду…

Я прошу пробачення в секретаріату. Ми на минулому засіданні Комітету охорони здоров'я прийняли вже рішення, що всі засідання Комітету охорони здоров'я відбуваються з поіменним внесенням результатів голосування. Це було прийнято рішення на минулому засіданні, я не вважаю за потрібне це озвучувати. Всі підтвердили, знають, що…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Це неправильно.

 

(Шум у залі)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. О'кей, ставлю тоді наступне питання на голосування. Відповідно до частини третьої статті 44 Закону "Про комітети Верховної Ради" пропоную визначитися з приводу відображення у протоколів засідання поіменних результатів голосування членів комітету.

Хто за відображення у протоколі засідання комітету поіменних результатів голосування? Мова йде про те, що ми записуємо, хто проголосував "за" поіменно, хто "проти", хто утримався. Прошу голосувати, хто за те, щоб поіменно фіксувалися результати голосування? Хто за цю пропозицію?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А раньше(Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. У нас за результатами комітету засідання записано: 7 – "за", 3 – "проти". Хто був проти неможливо визначити. У зв'язку з тим, що у народних депутатів Яриніча і Сисоєнко були до мене звинувачення у тому, що вони не голосували, а перелік їх прізвищ не був зафіксований, я вас повідомлю і на наступному засіданні комітету охорони здоров'я вам зголошу всі звинувачення, які були зроблені.

Саме тому я прошу, щоб мова йшла про звинувачення щодо голосування про комісію про перевірку міністра охорони здоров'я, яка нами голосувалася. Після голосування на наступний день народні депутати підійшли до мене і сказали, що я сфальсифікувала результати голосування, що вони не голосували за комісію, яка створювалася по перевірці роботи Міністерства охорони здоров'я. Протокол підтвердив, що голосували всі "за".

 

ШИПКО А.Ф. Добре. Давайте голосувати і перейдемо до порядку денного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу проголосувати. Хто за те, щоб поіменно відображались результати голосування? "За" народні депутати: Яриніч, Шипко, Шурма, Мусій, Богомолець, Корчинська, Сисоєнко. Хто "проти"? Хто утримався? Бахтеєва, Донець. Ви "за" голосували чи ні? Рішення прийнято.

Прошу секретаря комітету врахувати його при оголошенні результатів підрахунку голосів народних депутатів членів комітету під час голосування за результатами розгляду питань порядку денного.

Переходимо до розгляду питань порядку денного. Законопроекти з опрацювання яких комітет є головним. Про проекти Законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань охорони здоров'я (реєстраційний номер 2309), поданий Кабінетом Міністрів України.

Інформує заступник голови комітету Мусій Олег Степанович.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Можна пропозицію?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка. 

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые коллеги! Мы  на прошлом заседании 3,5 часа рассматривали данные вопросы, и каждый из народных депутатов высказал уже свое мнение, мы прекрасно знаем этот закон. Поэтому мое предложение, буквально 10 минут для рассмотрения еще, если кто-то выступает, и сразу приступить к голосованию по данному законопроекту. Потому что следующий законопроект мы тогда не рассмотрели.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є заперечення проти цієї пропозиції? Тобто я пропоную зараз всім народним депутатам одну-дві хвилини, висловити свою позицію і після цього перейти до голосування.

 

ШИПКО  А.Ф. Це який ми законопроект розглядаємо?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кабінету Міністрів.

 

МУСІЙ О.С. 2309а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Кабінету Міністрів, який ми розглядали на минулому засіданні.

 

МУСІЙ О.С. Ми продовжуємо його просто… не завершили розгляд.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ми, шановні народні депутати, минулий Комітет  охорони здоров'я завершився тим, що ми вирішили перенести розгляд цих питань на наступне засідання Комітету охорони здоров'я. 

Зараз, скажіть, будь ласка,  як ми будемо голосувати: потім – разом, чи окремо – по кожному законопроекту?

 

МУСІЙ О.С.  Дозвольте, я …

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тоді прошу вас, будь ласка, висловити вашу позицію щодо цього законопроекту, ми винесемо його на голосування.

 

МУСІЙ О.С. В завершення того, що ви мені надали слово, на початку тільки що, розгляду цього питання. Я якраз хотів повідомити, проте, що ми практично завершили розгляд цього питання, вислухавши аргументи Міністерства охорони здоров'я. Я виступав, відповідно, теж з відповідною аналітикою і своїми зауваженнями, зараз в нас ще, можливо, є народні депутати, які не висловлювалися з цього питання.

Натомість, завершуючи минуле засідання, я вношу пропозицію відхилити законопроект  2309, поданий Кабінетом Міністрів і Міністерством охорони здоров'я України і перейти до розгляду альтернативного. Далі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, шановні народні депутати, хто ще перед голосуванням хто з вас хоче вашу пропозицію висловити?

 

ШИПКО А.Ф. Так, уважаемые народные депутаты, уважаемый господин министр, все присутствующие!

Я хотел бы, во-первых, поставить акценты  небольшие, потому что здесь, в зале, собрались люди, которые непосредственное имеют отношение к системе здравоохранения. К системе. Такое слово еще было тогда, когда мы строили систему здравоохранения в Украине.

Здесь сидят доктора медицинских наук, академики, кандидаты наук, люди, которые… управленцы, которые понимают, что такое отрасль здравоохранения. Поэтому я хотел бы к вам обратиться  и понять, что все-таки мы будем голосовать, какой законопроект? Который я, собственно, и законопроектом-то назвать не могу? Это просто какая-то декларация. Декларация почему? Потому что мы с первого дня рассмотрения этого законопроекта говорили, что законопроект, который может решаться одним вопросом Хозяйственного, те изменения, которые есть в Хозяйственном кодексе 2010 года, и в тех областях, которые… и в Харьковской, и в Днепропетровской, эти изменения могли вноситься и местными советами голосоваться, то мы рассматриваем этот законопроект как работу министерства за полгода… Нет, друзья мои! Законопроект должен быть основополагающим.

Если мы хотим реформировать отрасль здравоохранения, какие  три закона нам нужны? Три основных закона какие нам нужны? Первый законопроект – это нужна нам новая редакция законопроекта "Про лікарські засоби", – слухайте внимательно! –  который был зарегистрирован в парламенте 17 февраля, который получил оценку Всемирной организации здравоохранения, который … проведена рабочая группа по этому законопроекту, и он, практически, уже готов, дорабатывается. Пожалуйста, включайтесь!

Второй… Три, я повторяю,  базовых законопроекта должны быть для реформы.

Второй законопроект – это законопроект "Про статус та діяльність  закладів системи охорони здоров'я", в котором четко будет написано, и такой законопроект зарегистрирован в парламенте. Я прошу своих коллег – народных депутатов стать соавторами этого законопроекта, потому что в этом законопроекте четко расписаны понятия, термины и четко расписана система работы всех медицинских учреждений в нашей стране. Нужен этот закон? Нужен.

Третий закон, который нам нужен, если мы хотим делать реформы. Это мы должны сделать закон о медицинском страховании. От если мы сделаем три таких закона, то мы тогда скажем, что у нас реформа состоялась. Если мы же вернемся к этому законопроекту, то я вам хочу сказать, что, я уже выступал, и впервые, когда появился этот законопроект, я ввел термин  …….. Но хорошо, что меня в министерстве услышали, что с не с 01.2016 года ввели изменения в финансирование лечебных учреждений, а перенесли на год. Потому что это действительно закрылось бы больше половины лечебных учреждений в нашей стране.

Потом я сделал замечания по ООО. Я ж неоднократно выступал и говорил ООО. И я хочу сказать, что есть замечания Главного научно-экспертного управления Верховного Совета. Я хочу еще раз под протокол, что если эти замечания не будут вычеркнуты с закона, я даже об этом законе разговаривать не буду.

 

_______________.  (Не чути)

 

ШИПКО А.Ф. Подождите!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую

 

ШИПКО А.Ф. Господин министр, я выступаю, потом вы возьмете слово. Я еще раз под протокол повторяю: если эти замечания будут вычеркнуты, что "про товариства з обмеженою відповідальністю", про то, чтобы не приватизировались наши лечебные учреждения. Потому что слово "приватизация" украинский народ знает хорошо. Поэтому, если так будет, то тогда можно поддерживать законопроект, пусть они будут даже негативные, но это будет хоть какой-то маленький шаг вперед.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто ваша пропозиція: відправити на доопрацювання?

 

ШИПКО А.Ф. Я хочу сделать акцент все-таки на том законе:  Закон "Про статус і діяльність медичних закладів". Вот мы говорим о реформе, да? А такие понятие, как "державне замовлення на здійснення медичної допомоги", кто об этом говорит? "Діагностично споріднені групи захворювань" – кто об этом говорит? Надо об этом говорить? ….. , …… – все называют, но не прописано нигде законодательно эти термины.

Дальше. Договор "Про медичне обслуговування населення". Необходимо говорить, вот в этом законе все есть. "Закупівля медичної допомоги".

І найголовніше. "Медична послуга".  Мы все говорим. А что это такое "медична послуга"? Но необходимо полностью юридический термин, который законодально будет прописан.

Кроме того, в этом законопроекте, который зарегистрирован у нас (и я говорил министерству: "подключайтесь к работе. Если вы плохо работаете, то мы, депутаты готовы вам помочь"), у меня здесь в  статье 15 есть  четко: статья 15 этого законопроекта, которая называется "Особливості реорганізації закладів охорони здоров'я бюджетних установ у державні та комунальні та комунальні підприємства". Эта вся статья 15-я,  одна статья этого закона полностью… ну нивелирует ваш закон. Поэтому… ну  он полностью сюда входит. 

Поэтому, коллеги, если мы хотим подойти к реформе нормально, то мы должны рассматривать ни куцые законопроекты, ни какие-то высновки или какие-то отрывки, а мы должны четко рассматривать те основополагающие базовые законопроекты, которые будут, действительно, реформировать  медицинскую отрасль. Поэтому я вам скажу мое мнение. Мое мнение такое. Я буду поддерживать все законопроекты, которые направлены на реформу: и Олега Степановича, и еще  какие законопроекты будут, которые будут делать хоть мелкие, но шаги вперед по поводу реформирования системы здравоохранения.

И Министерство здравоохранения должно не просто  декларациями заниматься, а четко вчитываться в те законопроекты, которые у нас уже есть,  которые можно рассмотреть, которые можно совместно доработать, и от этого станет всем легче. И главное – появится слово "система" здравоохранения нашей страны. Все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можна сформулювати вашу пропозицію то все, що ви перерахували, це про інший законопроект. Мова йде про той законопроект, який вам поданий

 

ШИПКО А.Ф. Я сказал, что я буду все поддерживать законопроекты, которые идут на реформу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. О’кей. Ваша… тобто ви цей законопроект пропонуєте підтримати, відправити на доопрацювання, відхилити? (Шум у залі)

 

ШИПКО А.Ф. Хорошо. Я сказал свое мнение, что я буду все законопроекты, которые мы сегодня  будем рассматривать и которые будут направлены на реформу, поддерживать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас є пропозиція по даному законопроекту. Нема. Добре.

Будь ласка.

 

БАХТЕЄВА Т. Д. На  прошлом заседании, еще раз повторяю,  мы очень детально рассмотрели, каждый высказал свою точку зрения. Ну и я как стажированный народный депутат обсуждала очень со многими народными депутатами данный законопроект 2309. И мое мнение: відхилити його. Прошу ставить на голосование.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Тетяна Дмитрівна. Пані Ірина Сисоєнко, будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Уважаемые коллеги, мы на прошлом заседании действительно очень так докладно, много проговорили по сути этого законопроекта. Я согласна с уважаемым коллегой, что действительно сегодня слово "реформы" должны перейти в формат принятия ряда законопроектов и разных законов. То, что было сказано о том, что действительно мы должны действовать по принципу того, чтобы как можно скорее создать условия для страховой медицины в Украине, я полностью поддерживаю.

Я также поддерживаю инициативу, направленную на принятие Закона Украины "Про медицинские учреждения" и так далее, и так далее. Действительно, сегодня отрасль требует принятия целого ряда обязательных новых законов Украины. Но перед тем, как говорить, в том числе о страховой медицине, о любых изменениях, мы должны начинать с того, что мы должны изменить систему финансирования медучреждений. И вот именно эти законопроекты, 2309-а, являются тем первым шагом, без которых мы не сможем обсуждать ни страховую медицину, ни законы Украины о медучреждениях. Мы должны сначала дать возможность на законодательном уровне, свободу местному самоуправлению, которая сегодня декларируется как децентрализация. Что именно сегодня громады путем принятия соответствующих решений местного совета в соответствии с Конституцией Украины, с Законом Украины "О местном самоуправлении" на своих сессиях могут принимать решения об организационно-правовом статусе своих коммунальных медучреждений.

Также именно этот законопроект направлен на свободу хозяйственной и управленческой деятельности медучреждения, что сегодня также является крайне важным. Мы должны дать возможность, как финансировать медучреждения не только с государственного или местного бюджета, в том числе мы должны дать возможность получать официальные оплаты за медицинские услуги в медучреждения и параллельно давать свободу главврачам в принятии управленческих решений для того, чтобы наше медучреждение государственные, коммунальные, наконец-то стали конкурентно способными.

Говоря о медицинской услуге, уважаемые коллега, мною подан также законопроект сегодня, которым будет определяться понятие медицинской услуги. Поэтому я согласна полностью, что сегодня мы с вами на пути становления…

 

ШИПКО А.Ф. Мой законопроект включает все… 

 

СИСОЄНКО І.В. Я не договорила.

 

ШИПКО А.Ф. Все термины.

 

СИСОЄНКО І.В. Сегодня мы с вами на пути принятия важных для медицины ряда законопроектов и в том числе этот, 2309, является тем первоочередным, первым шагом. Поэтому с учетом той длительной дискуссии и того совместного понимания вместе с Министерством охраны здоровья, что в этом законопроекте будут полностью учтены поправки народных депутатов. Из этих законопроектов будут исключены понятия перевода медучреждений в акционерные общества, в общества с ограниченной ответственностью. То есть все эти моменты, в том числе и запрет открытия расчетных счетов в других банках, кроме государственных для больниц, это все те поправки, которые будут приняты, с которыми Министерство охраны здоровья полностью сегодня согласно.

Поэтому предмета для дискуссии в отношении необходимых поправок к этому законопроекту сегодня у нас с вами нет. Поэтому мое мнение поддержать данные законопроекты в первом чтении и доработать их, готовя их ко второму чтению.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Олег Степанович Мусій.

Шановні народні депутати, якщо у вас є бажання ще

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати! Ми чули дуже позитивні пропозиції минулого разу з боку міністра охорони здоров'я про те, що гострі кути у вигляді можливої приватизації, можливих створення акціонерних товариств, можливості створення товариств з обмеженою відповідальністю, міністерство знімає.

Ми чули також пропозиції про те, що всі інші гострі питання щодо можливості відкриття в комерційних, не комерційних банках, також міністерство знімає.

Зараз ми чули думку народного депутата. Взагалі, ну я так розумію, що це хвороба росту народних депутатів, тому… яка висловлена, що поправки будуть враховані, що це можливо змінити до другого читання. Давайте будемо відповідальними народними депутатами і не будемо вирішувати за 430 народних депутатів, як вони будуть голосувати в залі і приймуть вони поправки чи не приймуть, вони поправки.

Ніхто із нас, ні міністр, ні я, ні пані Ірина Сисоєнко, ні голова комітету, не може дати жодних гарантій по розгляду в залі кожного законопроекту, буде прийнята поправка чи не буде прийнята поправка.

Тому я вважаю, що механізму, на превеликий жаль, заміни кабмінівського законопроекту і міністерського законопроекту на ті пропозиції, які погодили міністр і погодила, і зараз говорила пані шановна народний депутат Сисоєнко, не існує. Це чергова омана, введення в оману народних депутатів, що ми щось потім зможемо там поправити. Немає жодних гарантій, що той механізм по розкраданню майна, землі, який закладений в урядовому законопроекті, не буде змінений. Цих гарантій не дасть ніхто.

Тому я дав пропозицію сьогодні, уже в першому своєму виступі про відхилення урядового законопроекту 2309-а. Прошу поставити цю пропозицію на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні народні депутати.

З вашого дозволу я візьму одну хвилину слова, як народний депутат, як член Комітету охорони здоров'я, не як голова, для того, щоби сказати свою позицію.

Ми з вами всі, більшість, тут є лікарями. І розуміємо, що від кожних дій є і протидії. І що будь-які ліки, які даються для лікування, вони дають інколи тяжкі наслідки.

Так от цей закон, який однією рукою дає, а другою рукою відбирає від народу, має значно більше наслідків негативних, ніж тієї позитивної дії, яку він може надати.

Тому що ті корупційні складові, які закладені в цей закон, які начебто дають нам шанс на автоматизацію… на автомізацію, автономізацію, іншою рукою, вони абсолютно відкривають шлях для банкротства лікувальних закладів, цілих майнових комплексів, і знаючи нашу українську ментальність і деяких головних лікарів, і деяких управлінців на місцях, і настрої бізнес-еліти, яка присутня в Верховній Раді і в тому числі і в правлячій коаліції, на сьогоднішній день, я вважаю як народний депутат, що в цьому законі закладена така кількість корупційних складових, що замість лікування воно дасть надзвичайно тяжкі наслідки.

Крім того, головна мета цього закону прописано в його меті – це створення системи, державної системи охорони здоров'я. Тобто цей закон абсолютно нівелює створення державної системи охорони здоров'я. Тому я за те, щоби, я особисто за те, щоб цей закон відхилити виключно за наявності тих корупційних складових, які є в ньому. Зараз вношу на голосування дві пропозиції: відхилити, відхилити і пані Ірина Сисоєнко – підтримати, наскільки я  зрозуміла.

Прошу вас голосувати, хто за те, щоби відхилити даний закон, як такий, що.... Вже ми завершили обговорення. Після голосування зараз.... Окей. Давайте... (Шум у залі)

 

ЯРИНІЧ К.В. Я прошу сказати, будь ласка, є висновок антикорупційного комітету? Якщо він є, будь ласка, зачитайте, тому що такі звинувачення...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, є висновок, я готова вам надати стратегічний план і розробку юристів, які чітко прописують, яким чином ви, пане Костянтин, як головний лікар вашого майнового комплексу зможете цей комплекс протягом найближчих двох років зробити вашим приватним закладом.

 

ЯРИНІЧ К.В. Пані Олю, ну, це дуже добре, що ви знаєте ці механізми. Я їх не знаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, дивіться зараз...

 

ЯРИНІЧ К.В. Дайте мені, будь ласка, офіційне заключення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. О’кей. Шановні народні депутати, зараз прошу, хто за те, щоб підтримати даний законопроект. Прошу народних депутатів голосувати. Хто за те, щоб підтримати законопроект 2309а, поданий Кабінетом Міністрів України.

 

ЯРИНІЧ К.В. Ольга Вадимівна, чому я не маю право висловитися? Чому ви перейшли до голосування?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо, а потім я  вам надаю слово.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Тому що є регламент.

 

ЯРИНІЧ К.В. Який регламент? В чому регламент, в тому, що я не  можу висловитися? В чому регламент?

 

СИСОЄНКО І.В. Ольга Вадимівна, до голосування ми маємо право задати питання, в тому числі і вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто за те, щоби підтримати цей законопроект прошу голосувати.

 

ЯРИНІЧ К.В. Ні, я чогось не розумію. У мене є ремарка. Так я маю право на виступ. Мені кажуть, що я не маю права на виступ і каже це Тетяна Дмитрівна. В чому регламент, будь ласка, скажіть мені?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я поставила на голосування, прошу народних депутатів

 

ЯРИНІЧ К.В. Я повинен звертатися  до Голови Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас зараз буде  можливість  виступити, пане міністре

 

_______________. Яка  можливість,  якщо ви ставите на голосування. Ви ставите можливість зараз  голосувати.

 

_______________. Ольго Вадимівно, я вже не буду казати

 

_______________. Надати слово  міністерству

 

КВІТАШВІЛІ О. .... депутат задал вопрос, могу ему ответить или не надо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний пане міністре, ви мали можливість на минулому засіданні Комітету охорони здоров'я двічі виступати.

 

КВІТАШВІЛІ О.  А там не было господина Шипко?

 

ЯРИНІЧ К.В. Добре, я зрозумів, що в мене немає можливості висловитись.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

Будь ласка…

Шановні народні депутати, прошу, будь ласка, надайте… Тобто я  не заперечую проти вашого виступу.

Шановні народні депутати, якщо ви готові відхилитись від регламенту… Ще раз повернутися до обговорення, ми знімаємо питання з голосування, продовжуємо обговорення.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я не зрозумів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, хто за те, щоб продовжити обговорення даного питання, прошу голосувати. Хто – проти? Хто – утримався? Продовжуємо  обговорення.

 

ЯРИНІЧ К.В. Тобто в мене є можливість…

 

ШИПКО А.Ф. У мене є теж одне питання ще.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

Шановні  народні депутати, ми продовжуємо обговорення. Слово пану Костянтину Яринічу.

 

СИСОЄНКО І.В. Константин Ярынич, говорите.

 

ЯРИНІЧ К.В. Дякую, велике за можливість висловитися за те, що  члени комітету нарешті надали мені можливість висловитися з цього приводу. 

Минулого разу ми розглядали ці питання, але, на мій погляд, ми не почули  декількох речей, які стосувалися аргументації Міністерства  охорони здоров'я. Наприклад, минулий раз ми  заслуховували якісь незрозумілі аргументи збоку комітету і тлумачення  висновку Світового банку. Я би зараз хотів задати це питання міністру охорони здоров'я. Тому що  міністр охорони здоров'я доповідав інший погляд на  це питання Світового банку.

І друге питання,  яке  в мене є, чи є на сьогоднішній день у комітеті   висновок антикорупційного комітету. Якщо він є і ці ризики не надумані, будь ласка, скажіть мені про це не потім, після голосування, а  сьогодні. Тому що крім того, що зараз ми кидаємо звинувачення з приводу приватизації лікувальних закладів, знищення їх – це загальні речі. Я не бачу цих ризиків і цих складових в цьому законопроекті. 

Тому, я прошу, зараз…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. … там все написано. Вы же не читали, а просто лоббируете его. Прочитайте: Главное научно-экспертное управление пишет о том, что прямая дорога к приватизации лечебных учреждений. Почитайте!

 

ЯРИНІЧ К.В. Давайте ми прочитаємо те, що пише Головне науково-експертне

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати.

 

ЯРИНІЧ К.В. Висновок ГНЕУ. Давайте перейдемо до матеріалів, які є: "Узагальнюючий висновок. За результатами розгляду у першому читання: законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, ви висновки читали?

 

ЯРИНІЧ К.В. Я виступаю, почекайте. Мене ніхто не перериває, я нікого не переривав і ми домовлялись про це, Тетяно Дмитрівно.

Узагальнюючий висновок…     

 

 БАХТЕЄВА Т.Д.  … даний законопроект.  Поставить на голосование, есть мнение …… народного депутата, который  (не чути)

 

ЯРИНІЧ К.В. "Узагальнюючий висновок, за результатами розгляду в першому читанні: законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених вище зауважень і пропозицій" – це те, що до ГНЕУ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто ваша пропозиція – відправити на доопрацювання для того, щоб внести відповідні зміни. Пане  Костянтине?

 

ЯРИНІЧ К.В. Прийняти за основу в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. О’ кей.

 

ЯРИНІЧ К.В. І надати слово міністру охорони здоров'я щодо позиції Світового банку по   цьому питанню.

Дякую.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З вашого дозволу, шановні народні депутати, надаю слово, 3 хвилини, шановному міністру  охорони здоров'я.

 

КВІТАШВІЛІ О. Мне буквально одна минута нужна, я хочу ответить господину депутату на первый вопрос на счет тех пяти поправок, которые были рекомендованы экспертным отделом. На прошлом заседании, я сказал, что  это мы все принимаем, и мы били готовы принять  эти поправки и в июле, ну тогда просто не смогли дойти до этого и там никаких проблем нету. И если кто-нибудь видит риски в приватизации или так далее, это мы готовы убрать.

Я еще раз подтверждаю, мы письменно ответили на такие же вопросы, на запрос двоих депутатов от Радикальной партии, я надеюсь, что вы получили ответы. Там тоже подтвердили, что это мы принимаем и письменно, и устно, и протокольно, это мы сделали.

Я понимаю, что некие люди не верят, но они знают, что делают. Может что-нибудь другое придумать?

Насчет Всемирного банка. Здесь находится представитель Всемирного банка, которые последние 6 лет работает в Украине и который пробивал тот 215-миллионный проект, который очень поможет стране во время процесса реформирования, если это реформирование когда-нибудь начнется.

Может быть ему дадим там минуту хотя бы, чтобы он просто высказал свое мнение?

Насчет ваших законов, извините, я бы, просто, ну исходя из того, что вы в законодательном органе, у вас были все права вынести этот закон на обсуждение и в комитете, и в зал. Я этому не препятствовал, я ничего такого, ничего, там барьеры не ставил.

А насчет того, какого качества эти законы, там главное, что, почему-то вы не смотрите, все смотрите на хозяйственность, собственность больницы. Я бы посоветовал посмотреть на часть финансирования, которое очень важное и которое меняет суть, как будет Украина жить.

И говорить о том, что страховая медицина может работать, она только может работать при правильном финансировании системы. И также, как и правильное оперирование сети.

Я этим занимаюсь практически, не теоретически, всю свою последнюю жизнь, - это 20 лет. Не только в Грузии, в других странах тоже.

Команда, которая работала над этими законами также имеет огромную практическую… опыт, практический опыт, работая и реформируя систему разных стран. И здесь ничего революционного нету. Это дорога и путь, который прошли постсоветские страны.

Если вы не будете против, можем попросить господина Белли(?)…

 

ШИПКО А.Ф. У меня еще есть один вопрос. У меня есть к министру вопрос.

 

КВІТАШВІЛІ О. …чтобы не интерпретировать его письмо.

 

(Загальна дискусія) 

 

ШИПКО А.Ф. Я хочу… Шановний пане міністр! Хочу все-таки один вопрос. Вы дали письменное подтверждение, что вы уберете вот эти вот замечания ГНЕУ. Я хочу понять просто физически, как это будет?

 

КВІТАШВІЛІ О. Попало там?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. На замену.

 

ШИПКО А.Ф. Нет. Подождите. Есть зарегистрированный законопроект в парламенте. Как фактически вы можете изменить текст? Его только можна отозвать, изменить текст и внести.

 

КВІТАШВІЛІ О. Нет. Вы можете поддержать, вынести на первое чтение и до второго чтения внести все, и убрать.

 

_______________. Ну…

 

КВІТАШВІЛІ О. Да, ну.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні. Ні, ми збирали. Можна ще до слова?

Шановні колеги, шановні народні депутати, шановні учасники нашого комітету, я вам скажу, що тут все правильно, що треба просуватися вперед і треба приймати все ж таки реформу за дійсність і підтримувати якісь законопроекти. Но два законопроекти, котрі у нас з вами представлені, вони надзвичайно важливі для країни, для системи охорони здоров'я, але вони обидва потребують доопрацювання. Як раз ми... я дійсно, ми з паном Кириченко, ми задавали питання МОЗу, я дуже вдячна за відповідь. Ми як, отримавши відповідь на наші зауваження до цього законопроекту і отримавши відповідь у пана Мусія, ми теж так – зауваження йому, ми потім ці відповіді показали юристам секретаріату Верховної Ради з питанням  як раз: чи можна його на другому доопрацюванні це внести? На жаль, секретаріат нам сказав, що це неможливо, що це можливо тільки на доопрацювання, це секретаріат Верховної Ради відповів, що ці наші  побажання змінити неможливо, тому що там можна долучити, можна вилучити деякі матеріали, але так, як ми подавали, неможливо.

Тому в зв'язку із тим, що обидва законопроекти були на доопрацюванні, я як народний депутат підтримую як раз все ж таки: цей законопроект відправити... відхилити, а законопроект пана Мусія, котрому ми задали питання, уже отримували відповіді і є у нас конкретно, що ви можете подивитися, на доопрацювання, котрі вже розпочали експертні групи робити, його відправити на доопрацювання тільки тому, що, я вам пояснюю, що коли нам юристи Верховної Ради пояснили, що якщо, наприклад, доопрацьовувати буде Кабінет Міністрів, Міністерство охорони здоров'я, що в часі це відсувається на дуже великий термін. Якщо це депутатський – то це можна швидко. Тільки  із-за цього в даному разі і я прошу теж перший законопроект тільки із-за термінів виключно, тому що обидва треба відхилити, а другий законопроект і всі, будь ласка, учасники можуть подивитися першу напрацьовку, як доопрацювати, пан Мусій готовий це вже надати і ми вже опрацьовували, можете подивитися результати. Дякую.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Шановна Ольга Вадимівна, дуже прошу ставити на голосування, тому що кожен виступ народного депутата – це тільки лобирование   якихось інтересів.

 

СИСОЄНКО І.В. Ми ще знаходимося на стадії обговорення даного законопроекту.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ми на прошлому засіданні чули Ірину Сисоєнко,  бачили, що було телебачення ваше, воно вас знімало…

 

СИСОЄНКО І.В. Одну репліку. Одну репліку. Телебачення зараз і вас знімає.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. … ми все бачили, ми все знаємо, тому що давайте  ставити на голосування.

 

СИСОЄНКО І.В. Ольга Вадимівна, дайте, дозвольте, будь ласка, репліку.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. 3,5 години  ми розглядали цей законопроект. Прошу  ставити на голосування.

 

СИСОЄНКО І.В. Останню репліку і все. (Шум у залі)

Шановні колеги, давайте так. У нас з вами є Закон України "Про Регламент". Я хочу нагадати пану Олегу Мусію з приводу того, що він як заступник голови комітету  повинен дуже уважно читати цей законопроект. І в  ньому чітко зазначено, що  всі поправки, про які може  іти мова, це все доопрацьовується саме в комітеті і виключно  від нас з вами,  тих народних депутатів, які зараз  знаходяться за цим столом, може залежати, чи будуть прийняті ці поправки, чи не будуть. Тому ми з вами можемо перед підготовкою в комітеті до другого читанні внести всі ці поправки.

Такої самої думки, я  зачитую, я не знаю, вибачте пані Оксана, де ви, з ким там мали розмову. Але я читаю офіційний документ, який ми з вами  маємо, Апарату Верховної Ради Головного науково-експертного управління. "Узагальнюючий висновок: за результатами розгляду у першому читанні законопроект  може  бути прийняти  за основу з урахуванням висловлених вище зауважень і пропозицій".   

Це говорить за те, що всі поправки, які були визначені на минулому засіданні, на цьому засіданні і погоджені між нами, тільки з цими поправками будемо з вами голосувати в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановна пані Ірино, дякую за ваші коментарі. Наше спільне завдання – рухатись вперед. Тому насправді, який з цих законів буде прийнятий, буде рухатись вперед, не має робити різницю. Тобто, що депутати мають підтримувати міністерство, що міністерство – депутатів, важливо, що це робиться для країни. І важливо, що всі корупційні складові мають бути вилучені. Прошу, будь ласка, вам слово.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги! Значить, висловлю ще раз свою принципову позицію, чому цей законопроект не варто виносити в сесійний зал. Ви повинні знати прекрасно, що сьогодні перед місцевими виборами всі депутати поїдуть до людей. І всі депутати повинні будуть дати відповідь, що буде з нашими закладами. Людям, які працюють в закладах охорони здоров'я, і тим пацієнтам, які проходять лікування. Комерціалізація медицини поставить хрест на виборчих амбіціях. Це перше питання, але воно не є основне.

Я би хотів нагадати, що ви всі запропонували кандидатуру пана Квіташвілі і переконували Верховну Раду і комітет про те, що саме ці люди є реформаторами охорони здоров'я. Це означає, що своєчасно потрібно було представити не тільки комітету, Верховній Раді і українській спільноті план реформ в Україні. Сьогодні те, що ми намагаємося прийняти, воно зробить шкоду пану Квіташвілі, ви повинні це зрозуміти. З одного боку, ми… зараз,.. з одного боку, ми ніби розширюємо можливості лікарні, а з іншого боку, ми створюємо умови для того, щоб це розбалансувати, роботу системи охорони взагалі. Я вам пояснюю, чому.

Пані Ірина у свій час так само емоційно доказувала, що найважливішим законом про вирішення проблеми закупівлі вакцин – це є прийняття закону про надання дозволу міжнародним організаціям, до речі, які ні одній європейській країні не поставляють цих ліків, і це дасть можливість побороти мафію.

На сьогоднішній день закон прийняли. Він працює? Ні.

 

КВІТАШВІЛІ О. А кто вам сказал?

 

ШУРМА І.М.  А я вас не питаю, до речі. Він не працює, я вам кажу. Він не працює, тому що де вакцини? Ну, де вакцини? Їх немає. Гуманітарна допомога – це не є поставка і не закупівля. А чому не запрацює цей закон? Тому що цей закон, цей закон – це не є реформа, ви цим законом створите дисбаланс. Чому? Тому що потрібно на сьогоднішній день рахувати 143 статтю Конституції і Закон "Про місцеве самоврядування". Чому? Тому що на сьогоднішній день існує правова база, що кожна рада конституційно має право змінити форму. І я вам можу сказати, що перед вами сидить депутат обласної ради, який в 11, 12, 13 роках, при так званій злочинній владі, переконував депутатів і ми надавали статус комунальних підприємств. Що це означає? Якщо ми переконуємо раду місцеву, міську, обласну, про надання статусу комунального підприємства, то це означає, що ця громада є готова до змін. Якщо ми приймемо цей закон ніхто не заставить депутатів обласної ради і міської ради поміняти форму це їхня прерогатива.

 

КВІТАШВІЛІ О.  Тем более.

 

ШУРМА І.М. А тепер є запитання. Що ми приймаємо? Ми приймаємо, надаючи статус, те, що вже прописано в законодавстві.

Тому на моє глибоке переконання ми на сьогоднішній день нічого не змінимо, ми розбалансуємо, тому що одні ради будуть голосувати по одному інші ради будуть голосувати по другому бо це їхнє конституційне право. І ще раз кажу, проблема полягає у тому, що сьогодні тут у залі сидить два міністра, пан Мусій і пан Квіташвілі. І пан Мусій запросив пана Квіташвілі як експерта. Сталося так, що пан Мусій має сьогодні свій законопроект, а пан Квіташвілі став міністром.

 

КВІТАШВІЛІ О.  Не свой, он переписал наш.

 

ШУРМА І.М. Так, коли це були реформатори, так звана група Оушена, 12 чоловік, з яких нікого не лишилося, вони би мали на сьогоднішній день представити нам вже всю реформу на папері, а ми 9 місяців, як нормальна жінка, родимо невідомо що.

Моя принципова позиція, сьогодні цей законопроект не заслуговує на підтримку і якщо він зайде в зал і за нього не проголосує рада, то я би хотів сказати, ми поставим великий хрест на майбутній реформі. Тому сьогодні ризики повинні бути всі виважені і обґрунтовані.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я пропоную припинити обговорення. Я думаю, що всі зробили, власне, вже свої прийняли рішення. І прошу зараз, ми вносимо на голосування законопроект поданий Кабінетом Міністрів (номер 2309а). Прошу проголосувати. Хто за те, хто за те, щоб підтримати цей законопроект в першому читанні пропозиція…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Який номер? Номер?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто за те, щоб підтримати законопроект 2309а поданий Кабінетом Міністрів України, України в першому читанні, пропозиція пана Яриніча, прошу голосувати.

Хто за цю пропозицію? "За" – депутати Яриніч, Сисоєнко. Хто - проти? Хто… Ні. Хто – проти? Ні, ні. Хто… Перше. Хто – "за"? Двоє. Хто - проти? Проти підтримки? Ми ж по одному голосуванню ми маємо три…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. Хто… По першій пропозиції. Хто за те, щоб… "За" проголосували Яриніч і Сисоєнко. Хто – проти? Проти – Бахтеєва, Шурма, Шипко, Мусій…

 

ШИПКО А.Ф. Я утримався.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Біловол, Мусій, Богомолець. Хто утримався? Донець, Шипко, Кириченко, Корчинська.

Наступну пропозицію виносимо. Хто за те, щоб відхилити законопроект номер 2309а, поданий Кабінетом Міністрів України.

Хто за цю пропозицію? "За" – Кириченко, Шипко, Шурма, перепрошую. Кириченко, Бахтеєва, Біловол, Шурма, Мусій, Богомолець, Корчинська. Хто – проти? Яриніч, Сисоєнко. Хто утримався? Шипко, Донець.

Шановний пане міністре…

 

КВІТАШВІЛІ О.М. Всем спасибо. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. ШановнийШановний пане міністре, я… У нас прозвучали…

 

КВІТАШВІЛІ О.М. Одну секундочку. По полиомиелиту я вам официально отвечу письмом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний пане міністре, просимо вас дати, будь ласка, відповіді на засіданні Комітету охорони здоров'я терміново. Терміново. Цей лист надійшов з проханням заслухати ваш звіт на Комітеті охорони здоров'я.

 

КВІТАШВІЛІ О. Цей лист я читал, но сейчас вы просто говорите опять же неправду. И опять же говорите неправду, как последние  много… Я сейчас прочел вот то, что вы мне там говорите "терміново", вот здесь оно тоже есть. Это к вам терміново рассмотреть. Рассматривайте, пожалуйста! Здесь написано, что Перегинець делал видео-конференцию с ……… Я вчера приехал, сегодня утром из Вильнюса, разговаривал с региональным директором, разговаривал с генеральным директором ВООЗ. Они просят вас рассмотреть на этом…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний пане міністре, для того щоб комітету Верховної Ради і депутатам розглянути…

 

КВІТАШВІЛІ О. Вы прочли вот это, то, что здесь написано? Я прочел, там на украинском, я все понял.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане міністре, ми готові розглянути це питання.

 

КВІТАШВІЛІ О. Ну и розглядывайте!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Для того, щоб народні депутати розглянули це питання, нам потрібно від вас, від Міністерства охорони здоров'я – виконавця, отримати кількісну інформацію і відповіді на питання.

 

КВІТАШВІЛІ О. Пожалуйста, пожалуйста, я вам сейчас скажу. Здесь написано, вот, что в дополнение того, что есть в Украине, нужно еще 6-7 миллионов долларов, для того чтобы закупить 10 миллионов доз вакцин. Это написано в письме.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний пане міністре

 

КВІТАШВІЛІ О. Я вам отвечаю, не хотите мой ответ?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні

 

КВІТАШВІЛІ О. Сегодня в Украине 1 миллион 400…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хочу, щоб ви дали відповіді на запитання

 

КВІТАШВІЛІ О. … у нас есть, я принес...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  ...Європейського Союзу.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане міністр, у мене прохання все ж таки вас лишитися. Є ваші законопроекти, там є серед тих, котрі ми точно підтримаємо. Буде пропозиція альтернативний, але він буде в пакунку, це буде пакунок, котрий… спільний пакунок. Давайте заради результату працювати.

 

КВІТАШВІЛІ О. Да вы не хотите результат, ради Бога!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Нічого подібного.

 

КВІТАШВІЛІ О. Значит, по распоряжению МОЗа вакцина ОПВ…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний пане міністре, у мене є питання, які просить європейська спільнота розглянути депутатів.

 

КВІТАШВІЛІ О. Вас! Європейська спільнота просит вас рассмотреть финансовые документы.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Саме тому, для того щоб ми розглянули ці питання, нам потрібно від вас відповіді на питання. Перше: в який термін МОЗ може розвезти вакцину по регіонах?

 

КВІТАШВІЛІ О. Она уже в процессе… Я рассказывал, вы не дали, я помню ваши вопросы. Я могу сказать, в каких районах сколько.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, озвучте.

 

КВІТАШВІЛІ О. Мне плохо уже, знаете! Все прошли, все документы есть абсолютно. Здесь по областям… Ну дайте докончить, ради Бога! Что, смеетесь надо мной или что это такое?! Какое вообще отношение?! Что это такое?! Нет, ну я не понимаю просто?!

 

ШУРМА І.М. Дайте… Ну я підтримую. Дайте пану міністру сказати, бо минулого разу заступник міністра під протокол, пане Квіташвілі, всім сказав: "Через два тижні починається вакцинація поліомієліту".

 

КВІТАШВІЛІ О. Да.

 

ШУРМА І.М. Тут сказали. Я вам скажу, Львівська область не отримала. Харківська область не отримала.

 

КВІТАШВІЛІ О. Смотрите! Знаете что?

 

ШУРМА І.М. Нічого немає!

 

КВІТАШВІЛІ О. Знаете что? Когда вы были во власти или… я не знаю, где вы были, вы выстроили гениальную систему регистрации… (Шум у залі)

 

ШУРМА І.М. Послушайте меня. Когда я был во власти, вас бы здесь не было.

 

КВІТАШВІЛІ О. Сейчас дайте мне поговорить. Подождите, я вас не перебивал. Вы выстроили гениальную систему регистрации, когда невозможно нормальные вакцины регистрировать в стране. Ради Бога! Только четыре вакцины, которые… из 15, которые производят… покупает Украина, можно завезти через ЮНИСЕФ, потому что есть такие правила. И вы… никто в комитете мне не помогли,  когда я говорил об этом, что надо принимать изменения в Закон о регистрации, дать возможность МОЗу или  Кабмину делать.

Так что знаете, что? То, что вы 20 лет строили последние кошмарную систему, это я сейчас стараюсь… И это не 9 месяцев ждать родов. Еще 20 лет. Я вас поздравляю вот с этим решением, потому что…

 

ШУРМА І.М. Я вам мушу сказати(Шум у залі)  Та я вам скажу! Тому що те, що ви говорите,  це є хороші спічі підготовлених людей.

 

КВІТАШВІЛІ О. Да ради Бога!

 

ШУРМА І.М. А я вам скажу. Ви два роки… ви два роки не закуповуєте вакцину…

 

КВІТАШВІЛІ О. Я не закуповую вакцину?

 

ШУРМА І.М. Міністерство. І користуєтеся запасами, які були закуплені ще  2 роки тому. Тому не розказуйте байки.

 

КВІТАШВІЛІ О. Ви очень плохо знаете ситуацию. Очень плохо. Дифтерия не закупалась с 12-го года. Так что, пожалуйста, я здесь…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний пане міністре, я… (Шум у залі)

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые коллеги! В 2009 году процент вакцинации детей в Украине составил  83 процента.

 

КВІТАШВІЛІ О. Когда?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. В 2009 году. И почему сегодня, уважаемый пан министр, ваш…

 

 КВІТАШВІЛІ О. Подождите, товарищи! Ну что вы? Вы думаете, что я свалился с Луны? В 2009 году здесь была огромная проблема! Здесь выдумали…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Почему сегодня нет руководителя Экспертного центра? (Шум у залі)

 

КВІТАШВІЛІ О. А при чем тут вакцинация 2009 года?!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Потому что качество вакцин… вы сегодня говорите, что…

 

КВІТАШВІЛІ О. В 2009 году никакой проблемы с качеством вакцины в Украине не было! Поднялась огромная паника…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. У вас нет двух руководителей: Держликслужбы, Экспертного центра. Почему 9 месяцев вы не можете назначить… (Шум у залі)

 

КВІТАШВІЛІ О. О чем вы говорите?! Слушайте! Вы хотите узнать про полиомиелит или же я просто уйду. Мне сейчас уже неинтересно здесь вообще. Абсолютно. (Шум у залі)

 

 БАХТЕЄВА Т.Д. Так вы говорите, что качество тогда было не таким. Оно было прекрасным.  (Шум у залі)

И процент достигал 83 процента…

 

КВІТАШВІЛІ О. О чем вы говорите, я ничего не говорю… вообще о качестве не говорил. Не закупалась дифтерия с 12-го года – я сказал.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Что за 2015 год на сегодняшний день процент – 10 процентов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я ще раз, пане міністре… Я ще раз хочу наголосити, що цей терміновий лист надійшов у Комітет охорони здоров'я…

 

КВІТАШВІЛІ О. Это не терміновий лист, это вам письмо, помочь…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У зв'язку з тим, що не виконані зобов'язання  Міністерства охорони  здоров'я.

 

КВІТАШВІЛІ О. Дайте мне, пожалуйста…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому…

 

КВІТАШВІЛІ О. Можно посмотреть?..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому я прошу вас зараз ось дайте мені, будь ласка, … панеДайте мені питання, будь ласка.

 

КВІТАШВІЛІ О. Можно мне просто увидеть? Это лист, это ваши  вопросы, причем этот лист, эти ваши вопросы?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний пане міністре, будь ласка, зупиніться, схаменіться, одну хвилинку, і  озвучте народним депутатам виключно цифри, на сьогоднішній день. Або пані Олександро, скільки дітей підлягає екстреній вакцинації позаплановій і які вікові групи. Нам потрібно тільки кількісні показники від Міністерства охорони здоров'я.

 

КВІТАШВІЛІ О. Можно сказать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки дітей… Будь ласка, мене цікавлять факти, не емоції.

 

КВІТАШВІЛІ О. Я не могу факты вам сказать. Я могу вам сказать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, скільки дітей підлягає екстреній вакцинації.

 

КВІТАШВІЛІ О.  1 миллион 495 тысяч 920.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи будуть вакцинуватися ще раз діти, які були провакциновані згідно календарних щеплень.

 

КВІТАШВІЛІ О. Да. Кто-нибудь у нас есть, который может такие экстренные вопросы…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто у нас є діти, які не вакцинувалися. Оця кількість це загальна  кількість…

 

КВІТАШВІЛІ О. А где вы были, когда детей не вакциновали: в прошлом году  и позапрошлом году, и три года назад?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний пане міністре, конкретне абсолютно запитання, я прошу вас не вдаватися у ваші емоції, у ваш негативний настрій. Будь ласка.

КВІТАШВІЛІ О. Ой, я очень эмоциональный человек, Ольга Вадимовна, вот у вас частная клиника вы не хотите, чтобы были риски в приватизации. Смешно это просто, понимаете?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нас цікавить… ваші слова будуть занесені в протокол і відповідь на підставі ваших відповідей передано в Європейський Союз.

 

_______________. Ольго Вадимівно…

 

КВІТАШВІЛІ О. Слушайте, вы внесли этот вопрос на основании письма – одну секундочку! – который никакого отношения не имеет к сегодняшнему рассмотрения дел. Я пришел говорить о законах, вы взяли письмо, которое просит вас рассмотреть дополнительные возможности  помочь МОЗ дополнительное финансирование для вакцинации. Вы мне задаете  вопрос, я не могу понять, чего вы хотите…

Поэтому я просто встану и уйду, потому что это уже какой-то цирк.

 

_______________. Ольго Вадимівно, будь ласка, давайте знизимо тон. У мене є пропозиція…

 

 КВІТАШВІЛІ О. Можете внести в протокол, потому что я просто  ухожу.

Спасибо  большое за вашу работу, я вас очень прошу: голосуйте за мою отставку. Это просто… Я такого нигде не видел. Голосуйте за мою отставку! Я на следующую неделю сам сяду в самолет и улечу! Пожалуйста!

 

_______________. А мы вас не отпустим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Я ще раз хочу наголосити наступну річ, щоб до вас до всіх ця інформація була доведена, що цей лист є терміновим листом, який надійшов вчора увечері на секретаріат. Вчора я мала зустріч з послом Сполучених Штатів, який піднімав це питання.

На сьогоднішній день Міністерство охорони здоров'я буксує з виконанням і наше завдання долучитись до допомоги. Тому на підставі цього листа я би просила ще раз підготувати лист-звернення  до РНБО і Президента підключитися до вирішення цих питань. Це міжнародні вимоги, які будуть блокувати можливість європейської інтеграції України. Саме тому  Міністерство закордонних справ звертається до нашого комітету – це від них лист-звернення до нас, у зв'язку з тим, щоб помогти Міністерству охорони здоров'я максимально залучивши всі урядові і транспортування, і холодові збереження, і Службу безпеки, і освіту.

Тому, прошу вас, я перепрошую, що я змінила регламент, але я просто розумію, що міністр був не підготовлений говорити реальні цифри і на підставі цього ми змушені будемо робити запит… Зараз? Мої запитання були до міністра. Я зараз надам… ми зараз… ми підготуємо письмовий запит до пані… ми підготуємо письмовий запит, на цей письмовий запит терміново будемо вимагати надання відповідей для того, щоб розглядати їх на наступному засіданні.

Зараз переходимо до розгляду наступного питання. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я, номер 2309а-1, поданий народним депутатом України Олегом Степановичем Мусієм.

Прошу, будь ласка,  Олег Степанович,  як автор цього законопроекту і наступна  і коротко, потім – Оксана Корчинська.

Будь ласка, Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати,  ще раз хочу підтвердити, що я стою, і продовжую стояти, і буду стояти на необхідності автономізації закладів охорони здоров'я. Саме тому з'явився альтернативний законопроект, який ми зараз розглядаємо. Натомість, проаналізувавши законопроект, він з'явився як наслідок того, що було подано Кабінетом Міністрів України і Міністерством охорони здоров'я, я це підтверджую ще раз, тому що міністерство багато раз говорило про те, що це авторство, не авторство, ніхто не має до цього ніякого відношення. Так, це наслідок того, що подало Міністерство охорони здоров'я. Врахувавши всі ті зауваження, які були від обласних управлінь охорони здоров'я, від громадських організацій, висловлені багатьма народними депутатами, висловлені моїми помічниками, експертами і юристами, було враховано все те, про що говорив на минулому засіданні міністр охорони здоров'я. Ті вади, які навіть визнало міністерство про те, що є ризики щодо неконтрольованого розкрадання закладів охорони здоров'я. Ці ризики в альтернативному законопроекті уже зняті. Ризики щодо дозволу відкриття рахунків в комерційних банках  в альтернативному законопроекті зняті. Розширено в альтернативному законопроекті те, що не було в Кабмінівському і Міністерства охорони здоров'я щодо необхідності розподілу субвенції, яка буде надаватися в 2016 і 2017 році в розрізі видів медичної допомоги, що є абсолютно принциповим питанням. Щоби ті кошти медичної субвенції могли використовуватися абсолютно за видами надання медичної допомоги. Саме це уже враховано в альтернативному законопроекті.

Окрім того, я хотів би зауважити, що вади, безумовно, в ньому також є. Тому що було дуже мало часу для підготовки цього законопроекту. Враховуючи те, що ми, я думаю, що і хочу вас переконати в тому, що ми маємо виступити за автономізацію закладів охорони здоров'я і прийняття відповідного законопроекту.

Альтернативний також недосконалий. Але дякуючи тому, що існує ініціатива народного депутата і механізм відкликання законопроекту на доопрацювання і подачі протягом 3, 4, 5 днів спільної узгодженої позиції з усіма народними депутатами України – членами комітету. На відміну від кабмінівського не існує механізму, на превеликий жаль, відкликання і термінового внесення з боку уряду, тому що він мусить пройти нові погодження з всіма центральними органами виконавчої влади – це мінімум два місяці. Він мусить пройти погодження потім на засіданні Кабінету Міністрів і тільки тоді він може внесений бути на заміну Кабміном.

Враховуючи те, що часу в нас багато немає, формується  бюджет на 2016 рік і я пропоную вам механізм долучення усіх народних депутатів, хто вважає, що автономізація може бути запроваджена з 2016 року, як раз я відкликаю свій законопроект сьогодні, якщо ми приймаємо рішення про його доопрацювання, наприклад, і я вношу спільно з вами, хто захоче бути співавтором, і ця група  вже розробила відповідний законопроект. І ми тоді спільно всі народні депутат члени комітету –  12, можемо до кінця тижня, до п'ятниці внести із підписами 12-ти народних депутатів узгоджений спільний законопроект, який не зупинить реформи і буде альтернативою.

Тому в мене до вас велике прохання: підтримати таку пропозицію з мого боку як автора альтернативного законопроекту. Мало того, я прошу Міністерство охорони здоров'я також не ігнорувати, як зараз ми бачимо абсолютно непрофесійні дії українських чиновників, яких давно потрібно було відправити у відставку. Це пані Павленко, яка пішла і проігнорувала засідання комітету, це неповага і свинство, вибачте, з боку чиновників, пана Квіташвілі недовідставленого і недовідставленої пані Павленко. Я вважаю, що такі керівники міністерства не мають права далі здійснювати державні функції в охороні здоров'я. Натомість, можливо, в міністерстві ще залишилися тверезо мислячі люди, які дійсно хочуть реформи, а не хочуть піару, як ці двоє чиновників.

Тому я прошу також  ті сили, які є в Міністерстві  охорони  здоров'я,  і  недовідставленого міністра в тому числі. У нам після відкликання мого законопроекту 2309а-1 буде час  3-4 дні на врахування оцих всіх пропозицій, які висловило Міністерство охорони здоров'я. Чому ви не хочете, міністерство, скористатися цим механізмом, він існує.  Ми вносимо через  3 дні доопрацьований спільний узгоджений всіма депутатами і міністерством  законопроект. Єдина  можливість врятувати  ситуацію є отака. Давайте ми нею скористуємося.  Тому я пропоную підтримати таку пропозицію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У даний момент у нас було представлення законопроекту автором. (Шум у залі)

 Зараз надається…

 

МУСІЙ О.С. Я ще не відкликаю. Була пропозиція, якщо буде прийнята комітетом рішення про його доопрацю… тільки у випадку прийняття рішення – на доопрацювання. Якщо буде прийнято будь-яке інше рішення,  я його не відкликаю, він залишається на розгляд залу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово пані Оксані Корчинській.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги, шановні запрошені, що ми пробували зараз міністру пояснити. Ми міністра просили залишитися, щоб досягнути спільного результату.  Ніхто не сумнівається, що ці законопроекти потрібні, що це у будь-якому разі крок вперед. Вибраний зараз і нами пропонується на доопрацювання  законопроект  2309а-1 виключно тільки тому, що його можна швидко доопрацювати. Тому у мене пропозиція: відправити цей законопроект на доопрацювання, доопрацювати його всім комітетом і подати для того, щоб реформа не зупинялася. А всі решта законопроекти зараз  голосувати продовжувати у робочому режимі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Олексію, вам слово, будь ласка. Ви просили, так, слово?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я, если честно, не до конца понимаю чем отличается: якщо ви на доопрацювання, то я відкликаю, а якщо не на доопрацювання,  то идет в  общий зал.

Олег Степанович. Как бы, або я відкликаю, або не відкликаю. Тут как бы…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, Олексій, Олег Степанович як автор думає: раптом хтось запропонує в першому читанні. Готовий підтримати в першому читанні, тільки тому.

 

КИРИЧЕНКО О.М.  Тобто позиція про те, що ми відправляємо цей законопроект на доопрацювання, так?

Ну, тобто я вношу цю пропозицію. Давайте голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, зараз є якісь питання по регламенту. Будь ласка, ви висловтеся, потім я.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, я хочу підтримати свою думку, яку ми висловлювали, і ніхто не заперечував на минулому засіданні комітету. Не можна говорити про те, що обидва законопроекти недосконалі. Десь є раціональне зерно і в одному, і в другому законопроектах. А якщо відверто говорити, і один, і другий є нікудишні. Що бракує на сьогоднішній день? Сісти людям з однієї команди, тим, які поставили на посаду міністра Квіташвілі, разом з автором законопроекту Мусієм, доопрацювати законопроект і винести один узгоджений в зал.

Якщо він буде узгоджений і один одного доповнять, альтернативного не потрібно. Ми натомість на сьогоднішній день перекидаємо з одного місця в друге. Тому ще раз кажу: нехай вони на сьогоднішній день зберуться, відкинуть емоції і доопрацюють. Резони є, якісь резони є, і бажання там є у міністра охорони здоров'я, і в цілому апараті Міністерства охорони здоров'я, кого ще там не звільнили, і хто лишився. Плюс юристи, які є в Олега Степановича. І тоді ми вийдемо.

І на сьогоднішній день, я думаю, що це серйозна пропозиція – направити на доопрацювання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу, у кого з вас ще є побажання, критика чи ваша позиція щодо альтернативного законопроекту?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я думаю, что есть конструктивная позиция. Пока она есть, давайте быстренько голосовать. Ира, и все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ірина Сисоєнко, будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. О'кей. Я хочу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую, пані Ірино. Пане Олексій, ви знаєте, це дуже не справедливо. Якби я отак зробила, то мене би – у порушенні регламенту. А коли ви так зробили, всі сміються. (Шум в залі)

 

СИСОЄНКО І.В. Я хочу зазначити про те, що…

Шановні колеги! Зараз ми з вами все ж таки обговорюємо законопроект 2309а-1. Цей законопроект містить ряд недоліків. Його дійсно потрібно доопрацювати.

Тому ми зараз з вами повинні проголосувати, що ми робимо з тою пропозицією, яку зараз ми розглядаємо. Чи дійсно, ми підтримуємо те, що цей самий законопроект 2309а-1 ми відправляємо на доопрацювання. Далі ми можемо, відповідно до регламенту ставити наступне питання, з тим щоб 2309 зробити тим якісним законом…

 

(Загальна дискусія) 

 

СИСОЄНКО І.В. Тоді, можливо, взагалі, інший номер. Тоді, взагалі, законопроекту, а просто створити єдину одну редакцію сумісно.

 

ШУРМА І.М. Дивіться, пропонуєтьсяПані Ірина! Ми пропонуємо нормальний варіант виходу з того положення. Прошу всіх не тільки слухати, а ще й почути. Слухайте й почуйте! Якщо ми зараз один законопроект відхили, все, його нема. Другий законопроект, якщо ми його винесемо в зал, він, його не приймуть.

 

СИСОЄНКО І.В. Не приймуть.

 

ШУРМА І.М. Його навітьйого не проголосують.

 

СИСОЄНКО І.В. В нього дуже велика кількість недоліків.

 

ШУРМА І.М. Ми пропонуємо, щоб комітет на сьогоднішньому засіданні прийняв рішення відправити автору на доопрацювання. Будь ласка, наступне засідання, вносьте зміни і будемо просовуватись далі. Механізм.

 

ЯРИНІЧ К.В. Еще раз. Коллеги! Давайте… Потому что, ну сложный вопрос. Я предлагаю, как и пан Шурма, сесть за круглый стол нам всем. Да? Сейчас видправыты на доопрацювання. Еще раз проговариваю. Так, Олег Степанович? І зробити новий законопроект. Ну він не новий.

 

_______________. На базі цього.

 

ЯРИНІЧ К.В. На базі цього. Доповнивши і вийнявши те, що не підходить і доповнивши тим, що ми бачимо на сьогоднішній день, для того щоб виграти час і не подавати його, і не запускати нову оцю процедуру, і це ми знову через місяць-два, а то і більше, зберемося.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! А якщо ми сьогодні

 (Загальна дискусія)

 

СИСОЄНКО І.В. О чем вы сейчас вообще говорите? Мы говорим с вами за номер законопроекта. Я задала четкий вопрос автору законопроекта.

 

БІЛОВОЛ О.М. Я вам говорю о первом законопроекте, а вы даете нам коммерческие банки. Вы сами прекрасно поймите, если буде финансирование учреждения, которое превратится в открытое акционерное общество, что будет с этим предприятием, скажите? Что будет с лечебным учреждением? 

 

СИСОЄНКО І.В. Я вам еще раз говорю, моего законопроекта здесь нету.

 

БІЛОВОЛ О.М. Вы не понимаете вообще о чем идет разговор. Ничего в медицине не понимаете, потому что вы в ней не работали, вы не профессионал, вы не специалист. Вы послушайте специалистов. Вы не прячьтесь по углам по 2-3 человека и решайте судьбу страны и страны… отрасли. Вы сегодня предлагаете, давайте сядем за круглый стол, поздно пить "Боржоми", надо было с первого дня когда…

 

СИСОЄНКО І.В. А вы вообще ничего не предлагаете, вы критикуете только.

 

БІЛОВОЛ О.М. Послушайте, мы предлагали все время, мы систему здравоохранения держали в руках. Вот здесь сидит группа специалистов с Минздрава, которые, слава Богу, остались, которых не выгнали вы. Вот эти люди на их плечах сейчас держится статистика, решение вопросов, модернизация, все это они вам дают, а вы не понимаете. Вы уничтожили санитарно-эпидемиологическую службу! Когда я был главным…

 

КИРИЧЕНКО О.М. Послушайте! Давайте не будем это самое…

 

БІЛОВОЛ О.М. Вы! Ваша коалиция и вы!

 

КИРИЧЕНКО О.М. Минуточку! У нас проблема с вакцинацией началась с 12-го года и у нас 2 процента покрыто полиомиелитом, поэтому у нас выросли дикие штамы, которые вы… Давайте не будем. 

 

ЮІЛОВОЛ О.М. Алексей, подожди. Я рассказываю, чтобы вы понимала о чем идет дискуссия. Послушайте! Самый главный вопрос, послушай, уровень покрытия вакцинации, о которой вы говорили… Послушай, обожди, послушай. Уровень покрытия вакцинации не для      

 

СИСОЄНКО І.В. Да рассказывайте это министру. Я спросила за номер законопроекта. Я не хочу сейчас все это слушать. Мы обсуждаем законопроект.

 

БІЛОВОЛ О.М. Я вам рассказал…

 

СИСОЄНКО І.В. 2309-а-1.

 

БІЛОВОЛ О.М. Я вам рассказал, что ждет страну с тем лоббистским законопроектом, который вы предлагали и с Ярыничем вдвоем отстаивали.

Ну я понимаю, вы не понимаете, но Ярынич был главным врачом онкодиспансера кировоградского, он должен понимать, что будет ждать его предприятие, если бы вы сегодня протолкнули этот законопроект. Вы подумайте все.

 (Мікрофон вимкнено).

(Загальна дискусія)

 

БАХТЕЄВА Т.Д. … работа в лечебном учреждении…

 

БІЛОВОЛ О.М.  Алексей, послушайте, Игорь Шурма.

Ольга Вадимовна, я хочу поддержать вас, Корчинскую, Мусия,  Шурму, мы вносим законопроект Мусия на доопрацювання, даем определенное время этому механизму, даем пропозиции ці поправки до цього законопроекту, виносимо на розгляд основного профильного комитета и потом голосованием решаем, отправляем мы его в зал, или не отправляем.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Правильно!

Відправляємо на доопрацювання.

 

ЯРИНІЧ К.В. є зауваження у Володимира Мирославовича. Не зауваження, інформація, можливо вона досить серйозна?

 

(Загальна дискусія)

 

 ЯРИНІЧ К.В. Це наше питання. Для всіх це наше питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний пане Костянтин, Володимир Мирославович, передав нам текст регламенту, будь ласка,  передайте його пану Костянтину, передайте, будь ласка.

Ні, ні. Пане Костянтин  (Загальна дискусія)

Ви можете подивитись те питання, яке

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемый Владимир Мирославович! Не тычьте, пожалуйста, регламент, что вы там полностью переделаете, то, что нужно. 

Уважаемые коллеги! Я много лет работаю народным депутатом и говорю, однозначно, что первый законопроект 2909а ми відхилили – это решение комитета, но неизвестно, что будет решение в Верховной Раде?

Дальше: при рассмотрении второго, альтернативного, законопроекта, автором, которого является Мусий, сейчас есть предложение на доработку. То есть, если комитет сейчас примет это решение, он идет в зал с такими высновками комитета, как на доработку, а зал уже будет решать, 226 депутатов. Поэтому сегодня говорить, что мы не имеем права на доработку, это незаконно, это неправильно, это некрасиво, это вранье! Мы сегодня давайте ставим вопрос на доопрацювання Мусия. Если мы голосуем "за", мы передаем это решение в зал, но зал принимает свое решение, 226 народных депутатов. И не говорите, что этого делать нельзя. Все. На голосування!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ольга Вадимівна, а якщо пан Мусій відкличе і переробить його, це швидше?

 

ШУРМА І.М. Дивіться, шановні колеги

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тоді не треба в зал виносити?

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, дивіться, про що йде

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, це те, що було написано, вибачте, по Регламенту, це відноситься до парламенту, не до роботи комітету.

 

ШУРМА І.М. Правильно! Правильно! Шановні колеги, я попрошу, почуйте мене ще раз! 110 стаття, яку нам пропонує Володимир Мирославович, - це питання Регламенту Верховної Ради. Ми сьогодні на засіданні профільного комітету, не ставимо питання винесення законопроекту в зал. Ми пропонуємо, що перед тим, як вийти в зал, він повинен бути досконалим. Тому ми йому пропонуємо до прийняття рішення на комітеті відправити йому на доопрацювання.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ставьте на голосование, Ольга Вадимовна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ми завершуємо дискусію. (Шум у залі)

 

ШИПКО А.Ф. Ольга Вадимовна, есть одна пропозиція: поставте на голосування законопроект Мусія "на доопрацювання", ставте на голосування, і далі будемо вирішувати по нашому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, поступила пропозиція… поступила пропозиція…  (Шум у залі)

Шановні народні депутати, поступила пропозиція… Ми завершили дискусію і розгляд законопроекту 2309а-1, поданий народним депутатом Олегом Степановичем Мусієм. Поступила пропозиція, яка співпадає з позицією Світового  банку і відповідно наданим Світовим банком зауважень і до одного і до другого законопроекту щодо його доопрацювання. Пропоную цей законопроект відправити на доопрацювання автору.

Шановні народні депутати, і розглянути на наступному засіданні Комітету охорони здоров'я. (Шум у залі)

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошу, можна зауваження…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто відправити, шановні народні депутати, відправити на доопрацювання.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, почекайте, є зауваження. Я проконсультувалась з нашим секретаріатом.

Прикро, що у нас все ж таки у всіх депутатів слабенькі юристи. Хочу фіксувати, що в даному разі, так як пояснює мені секретаріат, для того щоб це було швидше, логічніше, щоб пан Мусій зараз відкликав сам свій законопроект, доопрацював і нам його надав. Тому що, якщо на доопрацювання… Якщо на доопрацювання нам пояснюють, що доопрацювання тільки через рішення залу.

 

БІЛОВОЛ О.М. Оксана, ти чула формуліровку, яку ми пропонуємо? Відправити на доопрацювання автору. Крапка.

 

 _____________ . Відкликати.

 

БІЛОВОЛ О.М. Та не можемо ми автору рекомендувати відкликати. Ми можемо або прийняти

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, послухайте(Шум у залі)

 

БІЛОВОЛ О.М. Ми автору не можемо рекомендувати відкликати, це є особисте право. Ми можемо йому направити на доопрацювання автору, хто є ініціатором цього законопроекту.

 

(Загальна дискусія)

 

СИСОЄНКО І.В. Володимир Мирославович, дайте пояснення.

 

БІЛОВОЛ О.М. Об'ясни їм. (Шум у залі)

 

СИСОЄНКО І.В. Ольга Вадимівна, дозвольте висловитися голові секретаріату з приводу позиції відповідно до Регламенту.

(Загальна дискусія)

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Відкликати не треба, на доопрацювання,  не треба – це рішення комітету.  А зал буде…

 

_______________.  Це воно в залі

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Та зал же своє рішення буде, вони не будуть ні у мене питати, ні у вас питати, вони  226…

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги! Шановні колеги, я ще раз прошу вас прочути: 110 стаття, яку нам  пропонує сьогодні  секретаріат – це є введення нас в оману. Бо це … Я вам пояснюю. Та,  будь ласка, тримайте руку при собі, ну давайте без емоцій!  Тому що це стосується розгляду  питання в першому читанні, в сесійному залі – це є Закон  України "Про Регламент Верховної Ради". Ми сидимо зараз  на  засідання комітету. І щоб  закон  потрапив у сесійний зал, повинне бути рішення.  Якщо ми, в такому вигляді, законопроект направимо зал, він ніколи в життя за основу не буде прийнятий, тому що його   треба доопрацьовувати

Тому ми сьогодні, не приймаючи рішення, ми  відправляємо його автору, щоб він на наступне засідання дав законопроект, по якому ми приймемо рішення  внести його в зал – ось про що мова йде. 

 

ЯРИНІЧ К.В. Ольга Вадимівна, можливо я пів секунди буквально? Тому що  тут є юридична певна колізія,  можливо. Так? Для того, щоб в ній розібратися, я дуже прошу вас надати слово секретаріату. Якщо у нас  недолугі юристи там, ну давайте ми  послухаємо тут юристів, які працюють весь час в секретаріаті нашого комітету.

І я вас дуже прошу, надати Володимиру Мирославовичу. Тому що книга каже одне,  Шурма каже інше… (Загальна дискусія)

Я не  розумію, чому ми не використовуємо ту інформацію, яку надає секретаріат – це не допускається на комітеті? 

(Загальна дискусія)

 Ольга Вадимовна, каждый, по очереди, ходит к Рудому. Почему мы не можем послушать Рудого? Я не понимаю? Корчинская там была, Ярынич там была, Донец теперь ходит. Ну, почему мы не можем выслушать человека? Ну, в чем прикол?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, так чи інакше, обидва законопроекти будуть винесені в зал і рішення будуть приймати депутати Верховної Ради. Комітет дає тільки своє рішення щодо цих законопроектів. Тому перший законопроект ми відхилили, другий пропонуємо авторам доопрацьовувати.

Тому прошу вас зараз проголосувати. Хто за те, щоб законопроект відправити автору на доопрацювання? Прошу вас.

 

ЯРИНІЧ К.В. Пані Оля, я готовий можливо голосувати, але юридично бачу колізію, яка заслуховується чомусь там в тому кутку. Чому ми не послухаємо голову секретаріату? Ну, чому, скажіть, будь ласка?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу секретаріат записати результати голосування. Бахтеєва, Біловол, Шипко, Шурма… Відправити автору на доопрацювання.

 

ЯРИНІЧ К.В. Чому ми не можемо надати слово, пані Оля? Ну, півхвилини дайте. Я хочу, щоб правильно проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я особисто не надаю, я надаю слово вам, всім решта я можу тільки надати слово з вашої згоди.

 

ЯРИНІЧ К.В. Колеги, я вас дуже прошу. Я готовий…

Пане Олеже, це ваш законопроект, да, альтернативний? Можливо, я готовий за нього, щоб зараз відкликали, але я не можу розібратися в юридичній колізії…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я перепрошую, у нас не завершився процес.

 

_______________. Давайте я поясню.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, шановні народні депутати, у нас іде процес голосування. Прошу вас для озвучення, для протоколу ще раз підняти руки, хто за те, щоб віддати автору на доопрацювання. Я озвучую прізвища, там не були озвучені прізвища, Кириченко, Шурма, Шипко, Бахтеєва, Донець, Мусій, Біловол, Сисоєнко.

Хто утримався? Хто – "проти"? А ти "за" чи "проти", чи "утримався"?

 

_______________. Я вже проголосував.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "За"? (Мікрофон вимкнено).

Народні депутати, дякую вам за плідну роботу.

Переходимо… Прошу вас не розходитись. Пане Олексію, прошу вас не розходитись, ми продовжуємо нашу плідну роботу.

Зараз законопроекти, з опрацювання яких комітет не є головним. Про проект Закону України "Про внесення зміни до підрозділу 4 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров'я" (номер 2310а) поданий Кабінетом Міністрів України. Інформує Олег Степанович Мусій.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тільки коротко. (Не чути)

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, зараз ми розглядаємо зміну однієї статті Податкового кодексу, де, якою передбачено, що тимчасово до 31 грудня 2019 року ті заклади охорони здоров'я, які мали би бути автономізовані згідно законопроекту 2309а, який внесло Міністерство охорони здоров'я спільно з Кабінетом Міністрів. І в тому переліку, який там визначений, можуть, є неприбутковими закладами і не є платниками податку. Насправді, враховуючи те рішення, яке ми прийняли по законопроекту 2309, відхилити. Ця стаття перестає бути абсолютно актуальною. І відповідно такі зміни є непотрібними. Саме тому я прошу проголосувати так само як ми проголосували за попередній мінздравівський законопроект, який повністю пов'язаний з 2310. І є наслідком, по суті, цей законопроект 2310 є наслідком законопроекту 2309. Тому відповідно він може бути і в мене є пропозиція відповідна його відхилити як ми відхилили і той Кабмінівський законопроект. Все.

Дякую за увагу. І  прошу поставити цю пропозицію на голосування. 

 (Мікрофон вимкнено).

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну ми мусимо, ми мусимо розглянути і проголосувати.

Будь ласка, є пропозиція…  Шановні народні депутати,  є пропозиція відхилити цей  законопроект. Прошу голосувати.

Хто за те, щоб відхилити даний законопроект. "За" – Кириченко, Яриніч, Шурма, Шипко, Біловол, Бахтеєва, Мусій, Донець, Богомолець.  

Хто утримався?  Сисоєнко. Хто – проти?  (Шум у залі)   Утримались  Донець, Сисоєнко, Корчинська.

Переходимо до розгляду наступного…

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  А можна у мене  запитання. Я не встигла другу пропозицію. Скажіть, будь ласка, я бачу, що  до цього  законопроекту не було альтернативного, тому він у будь-якому  разі у пакунку повинен бути.

 

МУСІЙ О.С. Ні. Не повинен бути.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.   Чому?

 

МУСІЙ О.С. Тому що він прив'язаний до комерціалізації закладів охорони здоров'я і до можливості перетворення… до по суті акціонерних товариств і  товариств  з обмеженої відповідальністю. Тому що там записано, що ті заклади охорони здоров'я, які визначені у першому пункті  "Перехідних положень" попереднього 2309. Саме тому він іде в  пакеті.  В альтернативному,  в законопроектах двох, в   2309-1 і  2311-1   не передбачена комерціалізація  з можливістю  приватизації. Саме тому немає потреби… Тому що в альтернативному законопроекті ті форми власності, які передбачені альтернативним законопроектом, уже в Господарському кодексі передбачено функціонування таких  закладів  охорони здоров'я  і не потребує внесення в Податковий  кодекс альтернативні законопроекти. Саме тому  його і не було альтернативного, тому що він не потрібен при  альтернативних законопроектах.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати! Переходимо до розгляду наступного питання нашого порядку денного: про внесення змін до  Бюджетного кодексу України  щодо удосконалення законодавства України з питань охорони здоров'я, номер 2311а, поданий Кабінетом Міністрів  України.

Прошу, будь ласка,  проінформувати Олег Степанович Мусій.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати! Цей законопроект також абсолютно тісно і однозначно пов'язаний із законопроектом 2309, в першу чергу. І у мене аналогічна пропозиція як до законопроекту 2310, який ми тільки що розглянули, відхилити його у зв'язку з тим, що ми прийняли рішення по 2309 як базовому законопроекту про його відхилення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Яка пропозиція?

 

_______________. Голосуємо.

 

МУСІЙ О.С. Відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати! Поступила…

 

ЯРИНІЧ К.В. Ольга Вадимівна

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

ЯРИНІЧ К.В. … прошу звернути увагу на те, що ми  не головні до розгляду цього питання і бюджетний комітет рекомендував… просто я звертаю вашу увагу, на це, що це прийнято. Чи можемо ми відхиляти?

 

_______________. А чому? Це наше рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати!  Поступила пропозиціяУ вас є пропозиція, пане Костянтине, інша пропозиція? Тобто я мушу винести на голосування пропозиція, поступила одна пропозиція, відхилити даний законопроект.

 

_______________. Відхилити, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, шановних народних депутатів,  проголосувати хто за цю пропозицію?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я утримуюсь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутати Кириченко, Яриніч, Шипко, Шурма, Біловол, Бахтеєва, Мусій, Богомолець, Корчинська – "за". Утримались – Донець, Сисоєнко.

Переходимо до  наступного порядку денного.

 

МУСІЙ О.С. 2311-1 – альтернативний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступний: про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення законодавства України з питань фінансування  закладів охорони здоров'я, номер 2311а-1, поданий народним депутатом України Олегом Степановичем Мусієм. Інформує автор.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати! Так як цей законопроект тісно пов'язаний з тим, який ми проголосували, відправити на доопрацювання автору. Прошу також поставити на голосування аналогічну пропозицію: відправити на доопрацювання автору 2311а-1. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є бажання в когось виступити?

 

МУСІЙ О.С. І відповідно буде здійснена така сама процедура, яку ми передбачили для 23..., для альтернативного попереднього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, поступила одна пропозиція щодо внесеного закону, законопроекту номер 2311а-1, відправити його на доопрацювання автору. Прошу народних депутатів голосувати. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію? "За" – Кириченко, Яриніч, одноголосно.

Так, шановні колеги, зараз я прошу вас, тобто виношу на ваш розгляд в зв'язку із тим, що повертаючись до нашого сьогодні порядку денного, ми говоримо про відсутність затвердженої стратегії реформи охорони здоров'я, яку, власне, ми чекали від міністра, який зголошував про те, що він спочатку подасть 50 законопроектів, потім – 20, потім – 30 і, врешті решт, це закінчилося вирваним з контексту законом, який, власне, знову таки, і за позицією Світового банку, не вирішує проблему реформи охорони здоров'я в Україні, а є тільки маленьким, маленьким, власне, навіть не етапом, а її елементом.

Тому в зв'язку із тим, що ми вже проводили круглий стіл в комітеті по реформі охорони здоров'я, власне, в якому ми запропонували 25 кроків по реформі, як за 2 роки просунути, власне, охорону здоров'я до страхової медицини, я прошу вас проголосувати за те, щоб ми провели парламентські слухання, якими би ми затвердили на рівні постанови Верховної Ради  стратегію, якої буде дотримуватися, змушений дотримуватися кожен міністр наступний, якого будуть обирати. Тому що хто буде наступним? Я сподіваюсь, що міністр найближчим часом припинить свою каденцію. Тому що, на жаль, наш вибір і ми це визнаємо, був неправильний, ми з квітня місяця наголошували про те, що робота поточна Міністерства охорони здоров'я завалена, не кажучи вже про реформи. І результатом роботи всього Міністерства більше ніж за півроку став один цей закон, насправді абсолютно непрофесійно. Тому для того, щоб уникнути розвалу медичної системи, я вважаю, що сьогодні депутати Верховної Ради, ми маємо на себе перебрати при нестабільній політичній ситуації, перебрати на себе ініціативу щодо затвердження стратегії реформи охорони здоров'я.

Тому прошу вас підтримати мою пропозицію щодо підготовки парламентських слухань щодо реформи охорони здоров'я. Прошу вас голосувати, якщо інших пропозицій немає.

Хто а те, щоб підтримати цю пропозицію? Одноголосно.

Наступне питання, шановні народні депутати. Дуже прошу вас погодити, вам роздано резюме пані Уляни Супрун, яка нещодавно стала… (Загальна дискусія)

 Добре. (Загальна дискусія)

 Пані Уляна готова буде прийти, вона зараз поїхала до Львова відкривати там реабілітаційний центр. Тобто нею навчено понад 22 тисячі

 

СИСОЄНКО І.В. А как мы можем без ее присутствия рассматривать ее якесь погодження? Мы хотим ей задать вопросы, мы хотим ее увидеть и так далее. У меня есть много вопросов к этому человеку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, це моя особиста пропозиція. Я вважаю, що людина як консультант нашого комітету зможе зробити багато добрих справ.

Прошу вас підтримати. Хто за цю пропозицію, щоб призначити її консультантом комітету? Кириченко, Шурма, Шипко, Біловол, Бахтеєва, Донець, Мусій, Богомолець, Корчинська "за".

Хто утримався? Яриніч, Сисоєнко. Дякую, шановні народні депутати.

У нас ще залишаються два робочі питання. Це план роботи комітету. Прошу вас подивитися, які пропозиції. Ми працюємо в сесійні тижні. І дуже прошу вас зараз заслухати доповідь, дуже коротку. За результатами цієї доповіді я хочу, щоб ви знали, що відбувається в Україні, що зроблено щодо ідентифікації тіл загиблих, яких у нас сьогодні дуже багато.

 

_______________. А "ОХМАТДИТ" еще.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну так це питання було. Ви проголосували за те, щоб мої питання були розглянуті. Потім я Тетяні надам слово. Добре?

Але ви нікуди не розходитесь.

Справа в тому, що по ідентифікації загиблих, вона зараз гальмується, тому що немає фінансування. Ми зробили цю систему, погодити лист від Комітету охорони здоров'я з тими проблем…

Станіслав! У нас є представник "Чорного тюльпану"?

Будь ласка, 3 хвилини слово представнику громадської організації "Чорний тюльпан", які вивезли на сьогоднішній день з окупованих територій понад 1700 решток загиблих, з яких виділено понад 700 ДНК і 418 вже ідентифіковано.

Я прошу вас, будь ласка, озвучте головні проблеми, які є.

Є в нас представник "Чорного тюльпану"?

 

БОРГУН Т.С.  Є. Є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 3 хвилини вам. Озвучте.

 

БОРГУН Т.С. Ну за 3 хвилини важко буде розкрити всі проблеми. Ну я на основних, тоді зупинюся, що найбільш важливі.

Ну, по-перше, це статус безпосередньої діяльності "Чорного тюльпану". Ну на разі, ну як вбачається, ця діяльність підпадає під статтю Кримінального кодексу щодо незаконного заволодіння тілом, для подальшого вивезення до закладів судово-медичної експертизи.

Наприклад, безпосередньо, правилами судово

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тетяна Дмитрівна! Будь ласка.

 

БОРГУН Т.С. … правилами судово-медичної експертизи передбачено, що тіла доставляються або органами внутрішніх справ, або в екстрених  випадках швидкою допомогою.

Тому статус, безпосередньо, нашої діяльності – це найбільш нагальна проблема, яка потребує вирішення. Ці…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Я коротко поясню.

На окупованій території ніякі державні органи, установи не допускаються. На сьогоднішній день там працюють тільки громадські організації.

Громадські організації, їх є дві, в одній з них "Чорний тюльпан", яка присутня тут, працює до 50 людей. За допомогою "Фонду Ахметова" ми придбали їм рефрижератор. "Фонд Ахметова" їм проплачує страховки життя, на 50 людей вже тричі, і вони там працюють за узгодженням, на окупованих територіях збирають рештки тіл, це не ті загиблі, це є рештки, які допомагають нам ідентифікувати і потім людям виплатити компенсацію. Тобто ця вся структура працює на сьогоднішній день без підтримки держави. Далі, коли вони вивозять, ми створили систему ідентифікації.

Тому ми звертаємось до Ради національної безпеки, до Президента України надати їм статус і допомогу від держави щодо фінансування їх діяльності там, вони працюють вже рік, і Прем'єр-міністру. І мої переговори з Міжнародним Червоним Хрестом, на який  зараз намагаються передати ці повноваження. Червоний Хрест не виконує цього, він не проводить ексгумацію, не вивозить рештки. Тому головне прохання, надати, підтримати цю громадську організацію і спонукати РНБО, Прем'єр-міністра, Міністерство оборони визначити їх статус щодо державного приватного партнерства. Це є головна мета сьогоднішньої доповіді. Тому що вони рік б'ються, нікуди.

Прошу проголосувати, хто за підтримку цієї пропозиції. Одноголосно проголосували.

Зараз прошу вас проголосувати за затвердження плану і роботи Комітету охорони здоров'я.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Переніс тільки однієї групи, можна? З переносом одної групи.

 

МУСІЙ О.С. Внесемо потім доповнення.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я попросила там в планах роботи перенести тільки групу робочу по аналізу якості лікарських засобів у зв'язку з тим, що не призначений досі, тільки виконуючий обов'язки, і на мої запити… Тому прошу тільки мою групу перенести на місяць, не вересень, а на жовтень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми поточно зможемо це все вирішувати.

Шановні народні депутати, одноголосно. Будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. В плані нашої з вами роботи там є посилання на ті теми круглих столів, які я пропоную до проведення в нашому комітеті. Я б хотіла єдине, щоб визначити їх дати. Провести круглий стіл на тему: "Захист прав пацієнтів" на 12 жовтня і також з приводу безпеки харчування запропонувати на 24 вересня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, у нас є запропоновані круглі столи, які у нас зависли, це вакцинація – вкрай важливо, яку потрібно проводити до того, і по психіатричній службі, які вже зареєстровані. Тому я прошу сісти, перечитати… (Шум у залі).

 

ДОНЕЦЬ Т.А.  Ну, всі ж підтримали, з правками підтримали.

СИСОЄНКО І.В.  Ольга Вадимівна, там інші дати у вас будуть.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Послухайте, ми говоримо про дати круглих столів. У нас є більш нагальна ситуація. Я скажу, дивіться, якби… Оскільки всі поспішають, буду говорити чітко основну проблему, яка є на сьогодні. У нас є державне підприємство, яке відповідає за будівництво лікарні "ОХМАТДИТ". Його на сьогодні очолює Ірина Коваль. Наскільки ви знаєте, в 2013 році вся преса України була просто червоно-фіолетового кольору, яка говорила про те, що компанія, яка очолює,.. приватна компанія, яку очолює Ірина Коваль, є компанією близькою до сім'ї Януковича. Що там є глобальне розкрадання. Навіть на прес-конференції недавно Ганна Гопко заявила, що раніше були відкати 40 і 60 відсотків. Але людина, яка очолювала приватну компанію під час будівництва, сьогодні є керівником державної компанії, яка займається тим же самим будівництвом.

І, на превеликий жаль, Квіташвілі минулого місяця призначив без конкурсу цю особу. Хоча змінився орган підпорядкування. Тому я дуже прошу підтримати звернення до Яценюка та до все-таки Квіташвілі, щоб вони перервали контракт, і ми обирали нову людину, керівника цього державного підприємства на конкурсній основі відкрито. Прошу підтримати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Можна… Почекайте, ні. От давайте, зараз секунду буквально. Сьогодні теж є звернення, тому що, якщо пані Донець сказала "а", давайте "бе" казати, правильно? Є звернення міжфракційної депутатської групи за "ОХМАТДИТ", де на сьогоднішній день заблоковане взагалі відкриття і  визначення генерального підрядника під "ОХМАТДИТу", компанію "Будсервіс ОГМ", котрий двічі… Компанія, котра немає юридичної адреси, немає… юридичної не знайшли…

 

ДОНЕЦЬ Т.А.  Ми не можемо говорити про відкритий конкурс, оскільки очолює таке підприємство людина, яка не має права його просто очолювати. Тому я пропоную…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, я перепрошую… Да, ні… Я перепрошую, зараз основна проблема… Я згодна, що, будь ласка… В даному разі я перепрошую.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. За Коваль, я знаю… Я підтримую…

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Давайте підтримаємо звернення просто до…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А те, що заблоковане будівництво "ОХМАТДИТу", вас не цікавить це?

 

ДОНЕЦЬ Т.А.  А про зняття Коваль можна проголосувати?

КОРЧИНСЬКА О.А. Я прошу підтримати звернення до Прем’єр-міністра по заблокуванню "ОХМАТДИТу".

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Підтримуємо. Давайте перше, можна? (Шум у залі) (Загальна дискусія)

 

БІЛОВОЛ О.М. Почекай-почекай, нехай голова комітету  сформулює для стенограми.

(Загальна дискусія)

 

ДОНЕЦЬ Т.А. З керівника  державного  підприємства.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Розслідування. Розслідування!

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Розірвання контракту і проведення конкурсу.  Розірвання контракту. Перше: треба розірвати з нею контракт, а потім провести конкурс.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  … хоче. Пані Донець хоче, щоб очолювала цей орган Кузьма. 

 

(Загальна дискусія)

 

 БАХТЕЄВА Т.Д. … надо …, потому что  вообще эта стройка "ОХМАТДЕТа" была спрятана под "Евро" и … там воровали, дай Боже!

(Загальна дискусія)

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Можемо проголосувати? Давайте проголосуємо?  Ви – "за"? 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я прошу дуже чітко сформулювати пропозицію зараз. Одну хвилинку ще зачекайте, бо потім будемо піднімати протокол і хтось скаже, що не за те, чи якось не так голосував.

Прошу,  будь ласка, сформулюйте  чітко питання, пропозицію: яке буде  звернення, хто його буде узгоджувати,  хто його буде підписувати і як це буде виглядати.  Будь ласка.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Звернення від комітету Верховної Ради з проханням до  Яценюка, до  Прем'єр-міністра  України та до міністра  Квіташвілі про термінове  розривання   контракту  з пані Іриною Коваль, яка є  керівником державного підприємства,  яке опікується будівництвом лікарні "ОХМАТДИТ", та проведення прозорого конкурсу на заміщення цієї  посади.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Можна, я?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В даному разі, ми можемо голосувати за розслідування цього питання…

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Ну давайте  перше питання, давайте перше.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Почекайте, почекайте, почекайте!

 

БІЛОВОЛ О.М. Ви там між собою  розберіться, а потім поставите.

 

ДОНЕЦЬ Т.А.  Давайте этот вопрос проголосуем! Послушайте!

 

КИРИЧЕНКО О.М. Послушайте, можно мне дать слово? Минуточку, можно?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Голово комітету, послухайте: давайте не зривати, давайте ми проголосуємо першу пропозицію!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я нічого не зриваю.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Можно мне дать слово?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Ну, у людей  съезд, они проголосовали "за". Что вы делаете?! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, хто за… Вона проголосувала – "за".

(Загальна дискусія)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, за що?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  За звернення.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Послушайте, это очень плохо, если человек был назначен без конкурса. И однозначно, это решение нужно поддерживать. Но вопрос: были ли условия для проведения конкурса? Вот у меня первый вопрос, было ли новое предприятие? Я так понимаю, что этот человек пришел вместе с предприятием, и Кабмин не должен был вообще назначать конкурс.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Кабмин не решает вопрос. Это было…

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я хотел бы знать точную диспозицию по этому вопросу.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Скажите, пожалуйста, смотрите, у нас есть предприятие, которое строит "ОХМАТДЕТ" на протяжении двух лет, и все говорят о том, что там воруют. Это частная компания. После чего глава частной компании в 2013 году становится государственной компанией…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, коли ви були голова групи по "ОХМАТДИТУ" минулого скликання, чому ви нам не допомагали з ними боротися.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я не слышу, что там и это. Простите, я вас очень люблю и уважаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, давайте, дивіться, у нас є пропозиція…

 

СИСОЄНКО І.В. Боже, какой ужас на заседании комитета.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, у нас є пропозиція… Я вношу пропозицію наступну. Тобто є пропозиція від пані Тетяни зробити лист-звернення щодо…

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Розірвання контракту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розірвання – це перша пропозиція.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Подождите, я предлагаю переформулировать: про законность нахождения на должности

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я вибачаюсь, я озвучила і депутати, частка, за них проголосувала. Але у нас так сталося, що депутати, які вийшли, вони вже проголосували.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас є кворум. Зараз ми озвучуємо пропозиції.

Яка у вас, пане Олексію, пропозиція?

 

КИРИЧЕНКО О.М. У меня пропозиція  аналогичная Татьяне Донец. Я предлагаю поставить на, і підтримати лист про вивчення законності знаходження на посаді відповідної особи.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Дивіться, такий наказ, як ви пропонуєте, вчора вже зробив Прем'єр-міністр країни. Але я хочу звернути вашу увагу, що людина, яка сьогодні очолює державне підприємство, яке сьогодні проводить прозорий конкурс. Два роки з 2011 по 2013 рік очолювала приватну компанію, яка була єдиним будівельником "ОХМАТДИТу". І, дійсно, навіть Анна Гопко заявляла, що відкати були 40 відсотків, 60 відсотків, так? В 2013 році ця людина очолює державну компанію. Тобто перевіряє свої ж прибутки, пробачте.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Татьяна, я категорически с вами согласен.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Дивіться, тому на сьогодні я вважаю, що ця людина не може просто бути апріорі, керівником державної компанії і проводити конкурс.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Так тому і давайте вивчати чи законно вона …

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Давайте ми спочатку відсторонимо. Давайте спочатку  людину відсторонимо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, пані Тетяно, коли вона будувала "ОХМАТДИТ", ви були головою групи робочої по "ОХМАТДИТу". І ви нам доповідали особисто, що там все ідеально. Коли ви були головою групи по "ОХМАТДИТу"? Ви з нею тоді дружили, все було чудово.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Поставте на голосування.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Вам відповідали на питання, і ви тоді не знайшли. Коли ми, волонтери, вам як народному депутату задавали питання і давали, що нас, які зловживання нас турбують, ви були голова групи по "ОХМАТДИТу".

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Давайте не путать грешное с праведным. Я дуже прошу голосувати. Я дуже прошу голосувати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А тоді, коли прозорий конкурс, і ми не можемо допустити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, у нас поступило дві пропозиції. Я би хотіла зі свого боку внести третю пропозицію. Моя пропозиція полягає в наступному. Що питання настільки болісне, що я вважаю неправильним вирішити долю і людини, і підприємства і всього за 5 хвилин, як це зараз.

 

ДОНЕЦЬ Т.А.  (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я нічого не підтримую. Я вважаю, що ми можемо запропонувати, наприклад, в четвер… Пані Тетяно, ми зараз виносимо… Пані Тетяно, ми зараз голосуємо за ваше питання. Зараз виносимо на голосування. Не йдіть. Вашу пропозицію, пропозицію вашу, пропозицію…

У нас поступила перша пропозиція: підготувати лист...

 

КОРЧИНСЬКА О.А. (Не чути) 

(Шум у залі) (Мікрофон вимкнено).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, кворуму вже немає. Засідання Комітету з охорони здоров'я… Пані Тетяно, я буду просити вас, щоби… (Шум у залі) Я не можу фізично затримати депутатів. (Шум у залі)

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку