Голова Комітету Михайло Радуцький разом з заступником голови Офісу президента Юлією Соколовською, заступником міністра оборони Наталією Калмиковою та начальником медичних сил ЗСУ Анатолієм Казмірчуком відвідали військові та цивільні медичні заклади Вінниччини, які надають послуги з реабілітації пораненим військовослужбовцям.

А саме: військовий госпіталь на території санаторію, реабілітаційний шпиталь на території цивільної лікарні, одну із міських лікарень та військовий санаторій.

Серед позитивних моментів інспекції закладів Михайло Радуцький відзначив впровадження міжнародних стандартів реабілітації, зокрема мультидисциплінарного підходу, що забезпечує індивідуальний план лікування для кожного пацієнта. Також було відзначено використання сучасних технологій, включаючи 3D-друк імплантів, та діджиталізацію галузі – електронна черга на ВЛК і індивідуальні плани реабілітації в електронній системі охорони здоров’я.

Серед проблемних питань Голова Комітету зазначив два основних: дефіцит медичного персоналу у сфері реабілітації та недостатнє залучення соціальних працівників.

Також в рамках поїздки оглянули два військових санаторія. Основна мета візиту – оцінка можливостей цих закладів для реабілітації військовослужбовців, звільнених з російського полону.

Михайло Радуцький наголосив, що у березні уряд ухвалив порядок проведення відновлення людей, яких звільнили з російського полону. Документ передбачає комплексне відновлення захисника через проходження фізичної та психологічної реабілітації. Це відновлення має відбуватися у центрах, визначених Міноборони.

За словами начальника медичних сил ЗСУ Анатолія Казмірчука, на даний час не має шпиталя чи санаторію, який би приймав таких пацієнтів на відновлення на постійній основі. Тому Міноборони визначає локацію, де необхідно провести ремонт, щоб забезпечити гідні умови для реабілітації звільнених з полону захисників. Та вже провело попередні підрахунки, скільки коштів необхідно.

За словами Михайла Радуцького, оглянуті санаторії потребують значного оновлення, оскільки більшість їхніх корпусів побудовані ще за радянських часів та потребують ремонту. Десятки гектарів території.

«Під реінтеграцію полонених потрібен окремий корпус на 100-150 людей, а також збільшити штат працівників. Наприклад, наразі наявні один-два психологи. Зрозуміло, що їх не вистачить, щоб надати послуги з підтримки всім військовослужбовцям. На мою думку, для відновлення захисників, що повернулися з полону, необхідно створити найкращі умови та залучити провідних спеціалістів», — наголосив він.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 серпня 2024 11:21
22 серпня 2024 09:03
22 серпня 2024 08:54
19 серпня 2024 13:18
19 серпня 2024 13:13
19 серпня 2024 11:07
15 серпня 2024 10:14
12 серпня 2024 11:25
12 серпня 2024 11:13
29 липня 2024 10:56