19 лютого 2016 року у Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров’я відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Лікування за кордоном: результативність та захист прав пацієнтів».

До участі у засіданні «круглого столу» запрошувалися народні депутати України,  представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Національної академії медичних наук України, вищих медичних навчальних закладів, представники посольств, туристичних організацій, які займаються «медичним туризмом», юристи, адвокати, представники страхових організацій, фахівці закордонних клінік, а також представники громадськості та міжнародних організацій.

Модератором та ініціатором заходу була заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, народний депутат України Ірина Володимирівна Сисоєнко.

«Цей захід був ініційований мною, аби звернути увагу громадськості на проблеми якості та результативності лікування громадян України при їх перебуванні за кордоном, захисту прав наших громадян», звернула увагу народний депутат України Сисоєнко І.В.

Сьогодні направлення українських пацієнтів для лікування за кордоном за рахунок коштів державного бюджету здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 грудня 1995 р. № 991 «Про затвердження Положення про порядок направлення громадян на лікування за кордон». До зарубіжних клінік за бюджетною програмою «Лікування громадян України за кордоном» направляються громадяни України для отримання медичної допомоги, в основному, з приводу онкогематологічних, онкологічних, нейрохірургічних, кардіохірургічних захворювань та вроджених аномалій розвитку, у разі неможливості її надання в умовах закладів охорони здоровя України. Також є відповідні програми в міжнародних фондах, громадських організаціях. І тут постає питання, звернула увагу модератор заходу народний депутат України Сисоєнко І.В.,  вибору медичної установи, яка зможе надати якісні медичні послуги українським громадянам за об’єктивною, а не завищеною ціною та забезпечити результативне лікування пацієнтів з України.

Учасники заходу наголошували, що в Україні й досі не створено механізмів впливу на діяльність посередницьких структур з надання медичних послуг, цінового аналізу послуг закордонних медустанов, не проводиться оцінка результативності лікування українських пацієнтів за кордоном, відсутня система контролю якості такого лікування та захисту прав українських громадян  під час медичного обслуговування в інших країнах. 

Др. Резат Дабак з директорату Стамбулу з охорони здоров’я та Араз Джалілов з Центру міжнародних пацієнтів представили досвід Туреччини щодо лікування іноземних громадян та системою їх супроводу та захисту їх прав. Едді Норман з Ізраїлю, представник Глобальної медичної організації, розповів про міжнародні права пацієнтів, а Вітеніс Калібатас презентував можливості співпраці Литви та України в галузі медичного туризму.
Громадські організації поділилися своїми думками, пропозиціями та ініціативами, особливо в частині поширення інформації щодо можливостей лікування за кордоном, пунктів сервісної та інформаційної підтримки громадян України за кордоном.

За результатами обговорення учасники «круглого столу» наголосили на необхідності створення в державі прозорих умов для отримання медичної допомоги за кордоном, важливості проведення аналізу результативності такого лікування та надання громадянам України достовірної інформації, зокрема через створення пунктів інформаційно-консультаційної допомоги українським громадянам при отриманні медичних послуг в інших країнах.

Учасники «круглого столу» також звернули увагу на необхідність  удосконалення законодавчої бази, забезпечення прозорості усіх рішень і дій державних органів і посадових осіб щодо направлення громадян України на лікування за кордон, виділення на це бюджетних коштів та моніторингу якості і ефективності медичної допомоги, що надається громадянам України за кордоном.

За результатами засідання круглого столу його учасниками буде ухвалено резолюцію.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:34
22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12