Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 4 вересня 2024 року

Опубліковано 05 вересня 2024, о 13:08
 

На засіданні Комітету 4 вересня 2024 року в порядку контролю було розглянуто питання щодо прогресу у підготовці установ Національної академії медичних наук України до контрактування Національною службою здоров’я України за Програмою медичних гарантій.

Комітет регулярно заслуховує звіт НАМНУ щодо прогресу у підготовці до роботи за ПМГ, адже згідно Бюджетної декларації на 2025 - 2027 роки з 1 січня 2025 року всі наукові установи Національної академії медичних наук  мають бути долучені до ПМГ і фінансуватись виключно через ПМГ. Відповідно виникає ризик, що установи можуть залишитися без фінансування, а пацієнти, зокрема й поранені військовослужбовці, без високоспеціалізованої медичної допомоги.

На жаль, керівництво Академії не вживає достатніх заходів для забезпечення переходу її установ до єдиного медичного простору. Згідно наданої  на запит Комітету інформації, більшість інститутів Академії не відповідає вимогам НСЗУ для контрактування: частина приміщень не відповідає вимогам безбар’єрності, відсутні ліцензії на використання наркотичних препаратів, на роботу з джерелами опромінення, є необхідність підготовки персоналу до роботи в ЕСОЗ.

За даними керівництва НАМНУ, станом на початок вересня 2024 року лише 7 інститутів готові перейти до фінансування через ПМГ з наступного року, 12 установ можуть це зробити в середині 2025 року чи на початку 2026 року, ще 11 – зовсім не готові. Відповідно з початку наступного року 23 інститути НАМН України можуть опинитися без фінансування. 

Розглянувши порушене питання, народні депутати вирішили запросити керівництво НАМН України на окреме засідання Комітету у форматі офлайн, на якому обговорити всі дискусійні питання разом з МОЗ, НСЗУ, Мінфіном та РНБО України.   

Розгляд другого питання порядку денного - про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо особливостей державної реєстрації лікарських засобів, які можуть закуповуватися особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я (р. № 11493), поданий Кабінетом Міністрів України, було перенесено через необхідність попереднього проведення засідань підкомітетів з питань фармації та євроінтеграції для розгляду цього проекту Закону.  

Також на засіданні було затверджено Звіт про роботу Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування за період роботи одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий – серпень 2024 р.).

За відповідне рішення Комітету проголосували 12 народних депутатів: Лада Булах, Вікторія Вагнєр, Василь Вірастюк, Дмитро Гурін, Оксана Дмитрієва, Артем Дубнов, Юрій Заславський, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький, Ольга Стефанишина.

У звіті, зокрема зазначено, що всього за період 11 сесії проведено 13 засідань Комітету, у тому числі 10 в режимі відеоконференції, 1 у закритому режимі, на яких розглянуто 11 проектів законодавчих актів, у тому числі 8, з підготовки яких Комітет був визначений головним, та 3 законопроекти, до яких за результатами розгляду надано пропозиції іншим комітетам Верховної Ради України, а також 17 питань, що стосуються предметів відання Комітету та організації його роботи, у тому числі 8 у порядку контролю.

Крім того, у період 11 сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проведено 12 засідань підкомітетів, 16 тематичних нарад та низку робочих зустрічей з актуальних питань охорони здоров’я.




Аудіозаписи засідання Комітету

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку