Михайло Радуцький разом з колегами з Польщі та Франції презентував мобільну медичну амбулаторію, яку благодійники планують доставити в Україну

16 січня 2023, 17:12

Голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький сьогодні як голова української делегації у місті Сент-Етьєн (Франція) взяв участь у презентації благодійного проєкту.

За його словами, до складу делегації увійшли депутати Артем Дубнов та Андрій Богданець, начальник управління охорони здоров’я Державної прикордонної служби України Михайло Карнаух, координатор штабу гуманітарної допомоги МОЗ Ірина Корольчук. Інші учасники заходу – члени Асоціації добровільних пожежних бригад Республіки Польща та французького партнера PHF.

«Під час заходу нагадав, що ворог навмисно, в порушення міжнародного права, знищує медичну інфраструктуру України. Лише від початку року окупанти завдали декілька ударів по лікарнях. Наприклад, обласну дитячу лікарню Херсона за перші два тижні року обстріляли двічі: у новорічну ніч снаряди 7 разів влучили у її будівлю, другий раз обстріл закладу стався 10 січня – пошкоджено шестиповерховий неонатальний корпус та поліклініку лікарні. Загалом ворог пошкодив 1160 об’єктів, 160 зруйновано повністю. За оцінкою Світового банку, медичній галузі завдано збитків на суму понад 1 млрд. доларів», — повідомив Михайло Радуцький.

Також на прес-конференції з нагоди старту проєкту Голова Комітету з питань здоров’я нації показав відео наслідків ракетних обстрілів ворога. Зокрема й кадри нещодавньої жахливої трагедії у Дніпрі, де загинуло, за останніми даними, 40 людей, ще 70 отримали поранення.

«Впевнений, що за обстріл житлової багатоповерхівки винні сидітимуть на лаві підсудних, а трошки пізніше – горіти в пеклі», — наголосив він.

За словами Михайла Радуцького, суть першої частини благодійного проєкту наступна: переобладнання транспортного засобу під мобільну медичну амбулаторію та забезпечення її сучасним обладнанням.

«В ситуації, коли ворог навмисно знищує медичні заклади, нам вкрай необхідні мобільні амбулаторії. Особливо на деокупованих територіях, де наші громадяни фактично декілька місяців залишалися без медичних послуг. Адже обов’язок України – забезпечити безперервне надання медичних послуг українцям. Тому разом із польськими, французькими колегами та МОЗ тривалий час обговорювали деталі», — зазначив Михайло Радуцький.

Він повідомив, що мобільну амбулаторію на 28 кв. м профільне міністерство планує використовувати на звільнених від ворога землях.  

Як голова медичного Комітету Верховної Ради України він особисто подякував французьким та польським партнерам за реалізацію проєкту.

«Ми дуже цінуємо величезну допомогу, яку надає Україні світова спільнота. Від початку війни до нас надійшло 10,5 тис тонн медичної гуманітарної допомоги на суму в майже 13 млрд грн. Ця допомога від 35 країн світу, зокрема й від Польщі та Франції», — зазначив він.

Михайло Радуцький повідомив, що під час численних онлайн-зустрічей польські пожежники ставили багато питань про Україну.

«На презентації проєкту передав їм книжки про нашу країну та запросив до нас з офіційним візитом. Маю надію, що польські та французькі колеги продовжать допомагати Україні, у тому числі, з реалізацією наступного етапу благодійного проєкту», — зазначив Голова Комітету з питань здоров‘я нації.