Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, під час 77-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я у Женеві, участь в якій бере українська делегація на чолі з Міністром охорони здоров'я України Віктором Ляшком, країнами-учасницями була прийнята історична резолюція «Зміцнення ментального здоров'я та психосоціальної підтримки до, під час і після збройних конфліктів, природних і спричинених людиною катастроф, а також медичних та інших надзвичайних ситуацій».  

В межах прийнятої резолюції країни домовилися інтегрувати ментальне здоров'я та психосоціальну підтримку в системи реагування на надзвичайні ситуації. Ідеться про зміцнення ментального здоров'я та психосоціальної підтримки на всіх етапах надзвичайних ситуацій, зокрема, воєнні конфлікти, природні катастрофи та гуманітарні кризи. Це ті аспекти, які ми наразі враховуємо в Україні під час розбудови екосистеми психологічної підтримки в межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» з ініціативи першої леді України Олени Зеленської. 

Нова резолюція закликає до інтегрованих, якісних послуг у сфері ментального здоров'я, які будуть доступні всім, особливо у нестабільних і постраждалих від конфліктів районах. Вона закликає держави-члени реалізувати Комплексний план дій ВООЗ щодо ментального здоров'я на 2013–2030 роки, включаючи ментальне здоров'я та психосоціальну підтримку в заходи з підготовки до надзвичайних ситуацій, реагування та відновлення.  

Резолюція підкреслює необхідність довгострокових інвестицій у послуги на рівні громади та міжсекторальної координації для покращення доступу до допомоги. Вона також наголошує на потребах у ментальному здоров'ї працівників охорони здоровʼя та гуманітарної сфери в цілому, які часто піддаються сильному стресу під час надзвичайних ситуацій.

ВООЗ доручено надавати технічну підтримку, сприяти міжвідомчій координації, посилювати нарощування потенціалу та забезпечувати інтеграцію ментального здоров'я та психосоціальної підтримки у рамки підготовки та реагування на надзвичайні ситуації.  Прогрес буде відстежуватися за допомогою щорічних звітів до Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я з 2025 по 2031 роки, що забезпечить підзвітність і постійну увагу до питань, пов'язаних з ментальним здоров'ям у надзвичайних ситуаціях.

Резолюція стала ініціативою України й Нідерландів за підтримки великої групи країн-членів ВООЗ. Прийнятий документ стане важливим кроком на шляху до світу, де кожен має доступ до необхідної допомоги у найважчі моменти свого життя. 

Принагідно нагадуємо, що нещодавно у Комітеті пройшов круглий стіл «Система охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні: результати та виклики реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я», під час якого було підбито проміжні підсумки роботи програми, а також презентовано законопроект «Про систему психічного здоров’я в Україні». За результатами засідання круглого столу будуть ухвалені відповідні рекомендації.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 червня 2024 09:43
27 червня 2024 17:58
25 червня 2024 14:54
18 червня 2024 15:54
12 червня 2024 11:08
06 червня 2024 17:50
31 травня 2024 12:14
30 травня 2024 11:06
29 травня 2024 14:27
29 травня 2024 11:10