За оцінками фахівців 40-50% українців сьогодні потребують психологічної допомоги. І кількість таких осіб лише зростатиме, з огляду на триваючу в Україні повномасштабну війну.

Щоб відреагувати на таку значну потребу населення у психологічній допомозі, з травня 2022 року в Україні запрацювала масштабна ініціатива Першої Леді Олени Зеленської  - Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», метою якої є максимальне наближення послуг з психологічної і психосоціальної підтримки до населення та сприяння кожному індивіду у пошуку внутрішніх резервів для подолання стресу.

Про здобутки цієї програми, виклики щодо її подальшої реалізації та створення законодавчого підґрунтя щодо збереження метального здоров’я українців, говорили під час вчорашнього круглого столу у Комітеті на тему: «Система охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні: результати та виклики реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я».

У заході взяли участь Голова Комітету Михайло Радуцький, депутати Комітету Лада Булах, Валерій Зуб, Максим Перебийніс та Оксана Дмитрієва, а також Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, директорка з координації органів центральної та виконавчої влади Координаційного центру з психічного здоров’я Кабміну Ірина Микичак, представники Мінсоцполітики Мінветеранів, Міносвіти, Мінкульту, МВС, Держпраці, міжнародних та громадських організацій.  

Голова Комітету Михайло Радуцький відкриваючи захід підкреслив, що керівництво держави своєчасно розпочало роботу щодо трансформації системи охорони метального здоров’я і провайдером усіх цих комплексних змін стала ініціатива Першої Леді України Олени Зеленської - Всеукраїнська програма ментального здоров’я, завдяки якій в Україні триває побудова унікальної системи якісних і доступних психологічних та психосоціальних послуг.

Він зазначив, що реалізація заходів програми дозволила у стислі строки організувати надання базової допомоги з підтримки ментального здоровʼя на первинці за програмою медичних гарантій. За 2023 рік з питань ментального здоров’я до сімейних лікарів звернулися 175 тисяч українців.

Станом на сьогодні така допомога за кошти держави надається понад 10 тисячами сімейних лікарів. Майже тисяча закладів первинки уклади в цьому році відповідні договори на надання таких послуг з Національною службою здоров’я України.

Також в межах програми було проведено навчання понад 17 тисяч терапевтів та сімейних лікарів навичкам з надання психологічної допомоги за стандартами ВООЗ.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, виступаючи на заході, поінформував присутніх, що за планом пріоритетних дій Уряду на поточний рік, в рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я заплановано створення 30 центрів ментального здоров’я в кластерних лікарнях. Надалі їх кількість планується збільшити до 157, що ще більше наблизить такі послуги до пацієнтів. Також у планах МОЗ проведення відповідних тренінгів для медиків першої лінії контакту, введення капітаційної ставки на первинці за надання послуг з охорони психічного здоров’я, удосконалення умов надання психіатричної допомоги, профілактика самогубств, запровадження комплексної психореабілітації для військових та цивільного населення. 

Директорка з координації органів центральної та виконавчої влади урядового Координаційного центру з психічного здоров’я Ірина Микичак представила учасникам круглого столу детальний огляд прогресу, досягнутого в ході реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я з моменту її створення. У своїй презентації вона окреслила основні завдання, напрями програми та результати практичної реалізації її заходів і проектів, які охоплюють не лише питання охорони здоров’я, а є міжгалузевими та стосуються соціальної, освітньої, економічної та інших сфер життєдіяльності. Також вона окреслила основні напрями міжнародного співробітництва в рамках реалізації заходів програми та повідомила про значну зацікавленість міжнародних партнерів у впровадженні деяких її проектів у своїх країнах, оскільки досвід реалізації програми у багатьох аспектах є унікальним.

Ірина Микичак підкреслила важливість забезпечення подальшого розширення послуг в рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я на усіх рівнях влади та приділення більш пильної уваги впровадженню цих проектів на рівні громад.

Народна депутатка та ініціаторка круглого столу Лада Булах поінформувала присутніх, що наразі триває спільна робота з  Координаційним центром з  психічного здоров’я та МОЗ України над комплексним законопроектом «Про систему психічного здоров’я в Україні».

Це буде цілісний закон, який регулюватиме основні організаційно-правові засади у сфері охорони психічного здоров’я, зокрема: запроваджується відповідна термінологія у сфері психічного здоров’я; визначаються повноваження центральних та місцевих органів влади у цій сфері, права та обов’язків надавачів послуг з охорони психічного здоров’я, засади міжвідомчої координації у питаннях надання таких послуг та їх стандарти; впроваджується система атестації професіоналів у сфері психічного здоров’я тощо. Також проектом передбачається створення національної комісії з питань психічного здоров’я та національного реєстру надавачів послуг у сфері психічного здоров’я.    

За результатами круглого столу будуть ухвалені відповідні рекомендації.

 






Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 червня 2024 09:43
27 червня 2024 17:58
25 червня 2024 14:54
18 червня 2024 15:54
12 червня 2024 11:08
06 червня 2024 17:50
31 травня 2024 12:14
30 травня 2024 11:06
29 травня 2024 14:27
29 травня 2024 11:10