Сьогодні, 29 вересня, відзначається Всесвітній день серця, метою якого є підвищення усвідомлення суспільством небезпеки серцево-судинних захворювань, поширеність яких набула характеру епідемії, а також активізація профілактики цих хвороб, зокрема ішемічної хвороби серця і мозкового інсульту.

Серцево-судинні хвороби – головна причина смертності у всьому світі. В Україні на них припадає майже 65% випадків усіх смертей. І це один із найвищих показників у світі. Щорічно ми втрачаємо 450 тисяч наших громадян. За оцінками спеціалістів, 90% випадкам серцевих хвороб можна запобігти завдяки постійному веденню здорового способу життя та своєчасному зверненню до лікаря. Основні попереджувальні фактори ризику розвитку хвороб серця і судин – це підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень холестерину та цукру в крові, надмірна вага, гіподинамія, тютюнопаління, вживання алкоголю та стрес.

Про формування стратегії щодо профілактики цих факторів ризику, профілактику поведінкових ризиків, які спричиняють хвороби серця і судин говорили  сьогодні на засіданні «круглого столу», участь в якому взяли Голова Комітету, народний депутат України Михайло Радуцький, голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями Комітету, народний депутат України Лада Булах, заступник Голови Національної служби здоров’я України  Ірина Кондратова, директор Департаменту громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Олексій Даниленко, технічний спеціаліст з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні Андрій Скіпальський, представники Центру громадського здоров’я МОЗ України, Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова НАМН України, Національний науковий центр «Інститут кардіології, клінічної та регенеративної медицини імені академіка М.Д. Стражеска НАМН України», БО «Здоров'я жінки і планування сім'ї», БО «100% ЖИТТЯ», БФ «Пацієнти України», ГО «Українська асоціація боротьби з інсультом», ГО «Центр громадянського представництва «Життя».

Відкриваючи засідання «круглого столу» Голова Комітету Михайло Радуцький зазначив про важливість винесеного на обговорення питання і наголосив на необхідності підвищення уваги до здійснення профілактики серцево-судинних захворювань на первинному рівні надання медичної допомоги, а також здійсненні цифровізації цих процесів. Голова Комітету підкреслив важливість ролі сімейного лікаря у профілактиці хвороб серця, оскільки це лікар «першого контакту», і саме він має періодично звертати увагу пацієнта на фактори ризику розвитку цих небезпечних хвороб та направляти його на відповідні обстеження та консультації лікарів-спеціалістів. Михайло Радуцький також зазначив про доцільність введення відповідної системи показників ефективності (KPI) роботи сімейного лікаря, одним із яких буде саме профілактика серцево-судинних захворювань.

Модератор «круглого столу», народний депутат Лада Булах у своєму виступі також підкреслила важливість роботи сімейних лікарів у сфері профілактики серцево-судинних захворювань та запровадження цифровізації у цій сфері. Вона наголосила на необхідності консолідації зусиль парламенту, Уряду, експертної спільноти та громадськості для створення належних умов для попередження поширення серцево-судинних захворювань в нашій державі. Окремо у своїй доповіді Лада Булах зупинилася на важливості боротьби з тютюнопалінням, яке є одним з головних факторів ризику розвитку серцевих хвороб, і  зазначила про важливість дотримання самими громадянами здорового способу життя.

Директор Департаменту громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Олексій Даниленко у своїй доповіді підкреслив, що з початком війни, ситуація з захворюваністю на серцево-судинні хвороби в Україні погіршилася. Він навів у порядку пріоритетності основні фактори ризику, що приводять до розвитку серцево-судинних захворювань у населення України та зазначив, що створення системи дієвої профілактики цих ризиків дозволить не лише підвищити якість життя людей за рахунок зменшення кількості серцево-судинних хвороб, а й значно зменшити витрати на охорону здоров’я.

 Під час засідання «круглого столу» його учасники також заслухали декілька презентацій та результатів соцопитувань, присвячених питанням попередження поширення серцево-судинних захворювань в Україні, представлені науковцями НАМН України, представниками благодійних та  громадських організацій. 

За підсумками «круглого столу» буде ухвалена відповідна резолюція.






 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:34
22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12