4 серпня 2023 року в Комітеті Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування під головуванням народного депутата України, Голови Комітету Михайла Радуцького відбулася третя робоча нарада з обговорення питання щодо вироблення шляхів ефективної закупівлі дороговартісного медичного обладнання за бюджетні кошти та зниження корупційних ризиків у цьому процесі.  

Участь у нараді взяли представники Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства економіки України, ДП «Медичні закупівлі України»,   антикорупційних та правоохоронних органів.  

Учасники наради погодились з тим, що під час війни вкрай важливо ефективно використовувати обмежені бюджетні ресурси, враховуючи те, що  масштабне відновлення зруйнованих чи пошкоджених медичних закладів потребуватиме закупівлі необхідного обладнання на мільярди гривень.

Вони відзначили, що наразі існують щонайменше три фактори, які впливають на ціну медичного обладнання. По-перше, через особливості законодавства закупівлі проходять через компанії-посередники, а наявність додаткової ланки призводить до зростання вартості товару. По-друге, періодично антикорупційні та правоохоронні органи фіксують випадки змови учасників ринку, що призводить до необґрунтованого підвищення першої ціни на тендерах. По-третє, закупівлі на місцевому рівні у багатьох випадках проводяться неефективно. Водночас ДП «Медичні закупівлі України» закуповує обладнання в декілька разів дешевше, ніж окрема лікарня чи обласний департамент охорони здоров’я.

Під час наради було обговорено напрацювання, здійснені за результатами двох попередніх зустрічей. Міністерство охорони здоров’я та  ДП «Медичні закупівлі України», враховуючи пропозиції всіх учасників, підготували попередній текст законопроекту, яким пропонується законодавчо закріпити використання електронних каталогів (е-каталогів) для медичних закладів, перелік яких затверджуватиме Уряд. За таким каталогом керівник закладу може в декілька «кліків» обрати потрібний медичний апарат за вартістю та іншими критеріями і придбати його через тендер. ДП «Медичні закупівлі України» вже успішно використовує цей інструмент у своїй роботі, що дозволяє медичним закладам, які співпрацюють з цим підприємством, при закупівлях отримувати економію коштів в обсягах 15 - 30 % від загальної вартості товару. До такого е-каталогу пропонується додати дороговартісне медичне обладнання, а також запустити пілотний проект за участі медичних закладів, які регулярно закуповують таке обладнання.

Також на нараді було продовжено обговорення питання щодо можливості проводити прямі закупівлі у виробника із розділенням на придбання товару та послуги сервісу (обслуговування).

За підсумками наради її учасники домовилися детально вивчити запропонований проект Закону та надати свої пропозиції до нього.

Робота триває.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:34
22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12