Відповідно завдань триваючої в Україні медичної реформи переважну більшість усіх медичних закладів України об’єднано у єдиний медичний простір, що значно покращує якість та доступність медичної допомоги для пацієнта. Проте залишається низка закладів охорони здоровя державного підпорядкування, які й досі не готові до входження до єдиного медичного простору та переходу на фінансування за програмою медичних гарантій. До таких закладів належать й науково-практичні установи Національної академії медичних наук України, які поєднують лікувальну та наукову роботу.

Вперше питання щодо готовності установ Національної академії медичних наук України (НАМНУ) до входження до єдиного медичного простору України за Програмою медичних гарантій розглядалося на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування 26 квітня цього року за зверненнями громадських організацій, в яких повідомлялося про факти вимагання з пацієнтів сплати власних коштів за лікування у двох інститутах НАМНУ. Комітет рекомендував Міністерству охорони здоров’я України створити робочу групу для опрацювання питання щодо входження інститутів Академії до єдиного медичного простору України з метою покращення фінансування цих науково-практичних установ та забезпечення їх належного функціонування в рамках єдиного медичного простору до кінця поточного року. 

27 червня 2023 року це питання повторно було обговорено на засіданні Комітету. За результатами розгляду цього питання Комітет рекомендував Академії забезпечити щомісячне проведення робочих зустрічей з підготовки входження установ Академії до єдиного медичного простору за участі її керівництва з народними депутатами України – членами Комітету, керівниками Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства фінансів України та Національної служби здоров’я України (НСЗУ), та  не рідше ніж раз на місяць інформувати Комітет про результати цих зустрічей. Також було рекомендовано Академії віднайти можливість виділення власних коштів на здійснення комп’ютеризації своїх установ до кінця поточного року.

4 серпня 2023 року питання щодо готовності НАМНУ до входження до єдиного медичного простору в черговий раз було обговорено на засіданні Комітету за участі усіх зацікавлених сторін. 

Під час обговорення порушеного питання  Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що у підпорядкуванні Міністерства також є заклади, які, як і установи НАМНУ, ще не увійшли до єдиного медичного простору (НДСЛ «Охматдит», Інститут серця, Інститут кардіології, клінічної та регенеративної медицини, Центр психічного здоров’я та реабілітації «Лісова поляна», Український державний медико-соціальний центр ветеранів війни). Міністерством було проведено аудит щодо готовності цих закладів до переходу на фінансування від НСЗУ, результати якого вказали на можливі негативні наслідки для фінансового забезпечення цих закладів, у разі їхнього переходу найближчим часом на фінансування за Програмою медичних гарантій. Тому для кожного з цих закладів Міністерством розробляється поетапний план переходу до єдиного медичного простору. Одночасно з цим триває їх  комп’ютерізація.

Також Віктор Ляшко нагадав присутнім, що Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою», введеним і дію Указом Президента України від 18 серпня 2021 року № 369/2021, передбачена розробка спеціальних коригувальних коефіцієнтів до тарифів на деякі високотехнологічні спеціалізовані медичні послуги (зокрема ті, що надаються установами НАМНУ) при формуванні програми медичних гарантій на відповідний календарний рік.

Виступаючи на засіданні, Президент НАМНУ Віталій Цибалюк та віце-президент Академії Володимир Коваленко поінформували народних депутатів України - членів Комітету, що наразі триває спільна з Міністерством  охорони здоров’я України, Міністерством фінансів України та НСЗУ робота щодо підготовки до входження інститутів НАМНУ до єдиного медичного простору. Також триває відповідна підготовка персоналу Академії до роботи з НСЗУ. 

Заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев, виступаючи на засіданні, запропонував розробити план переходу закладів академії та Міністерства охорони здоров’я України в єдиний медичний простір з чіткими термінами.

Голова НСЗУ Наталя Гусак повідомила про те, що робота з підготовки інститутів Академії до переходу на фінансування за програмою медичних гарантій  триває і запевнила у всебічній підтримці НСЗУ цього процесу.

За результатами розгляду порушеного питання Комітет запропонував продовжувати роботу з підготовки до входження інститутів Національної академії медичних наук України в єдиний медичний простір та заслухати через місяць звіт  про досягнутий прогрес у цьому напрямі. Також було вирішено звернуся від Комітету до Міністерства юстиції України щодо надання роз’яснень про існуючі юридичні підстави для можливості роботи державних інститутів за програмою медичних гарантій без зміни ними організаційно-правової форми.

Також на засіданні 4 серпня 2023 року Комітет підтримав підготовлені до другого читання редакції двох урядових законопроектів р. № 9384 та р. № 9405. Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування телемедицини (р. № 9384) передбачає удосконалення  організаційно правових засад застосування в Україні такого ефективного та сучасного методу лікування як телемедицина. Законопроект про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв'язку з завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (р. № 9405), передбачає скасування або збереження на постійній основі (за доцільності) у деяких законах України норм, дія яких була розрахована на час запровадження на території України карантину, встановленого з метою запобігання поширенню коронавірусу COVID-19.

Крім того Комітетом було затверджено  пропозиції до проекту порядку денного Х сесії Верховної Ради IX скликання та затверджено План роботи Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування на період X сесії і Звіт про роботу Комітету за період IX сесії Верховної Ради IX скликання.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:34
22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12