На засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування 26 квітня 2023 року народні депутати України - члени Комітету розглянули та підтримали підготовлену до другого читання редакцію  проекту Закону України про внесення змін до статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо роботи військово-лікарських комісій) (реєстр. № 9154), прийнятий за у першому читанні за основу 11 квітня ц.р. і визначений Парламентом як невідкладний.

Цим законопроектом регулюються важливі для сьогодення України питання діяльності військово-лікарських комісій, які наразі працюють на межі своїх можливостей через значне перевантаження, пов’язане з триваючою мобілізацією та наслідками активних бойових дій. Як наслідок, до народних депутатів України надходить безліч скарг від громадян з наріканнями на їх роботу.

Законопроект пропонує надати можливість створення військово-лікарських комісій при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, а також у закладах охорони здоров’я Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та, за потреби, інших органів або військових формувань сектору безпеки і оборони, визначених частиною другою статті 12 Закону України «Про національну безпеку України». Також, за нагоди, такі комісії зможуть утворювати при цивільних закладах охорони здоров’я державної та комунальної форми власності. Ці зміни дозволять збільшити «пропускну здатність» ВЛК, зменшити час проходження експертизи та уважніше розглядати кожен окремий випадок.

Відкриваючи обговорення законопроекту Голова Комітету Михайло Радуцький повідомив, що Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час нещодавно проведеної урядової наради щодо оптимізації процесів військово-лікарської експертизи та реформування системи медико-соціальної експертизи висловив прохання про якомога скоріше прийняття цього законопроекту, оскільки запропоновані ним зміни до законодавства є дуже нагальними і необхідними.

При представленні  підготовленої до другого читання порівняльної таблиці до законопроекту р. № 9154 обговорені законопроекту Голова Комітету поінформував присутніх, що його редакція до другого читання напрацьована спільно з Міністерством охорони здоров’я України та узгоджена з командуванням медичних сил ЗСУ, Національною поліцією, Міністерством внутрішніх справ України та іншими стейкхлолдерами.  

Народними депутатами України – членами Комітету було розглянуто усі поправки до законопроекту, що надійшли у визначений Регламентом Верховної Ради термін.

За результатами обговорення народні депутати – члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію проекту Закону про внесення змін до статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо роботи військово-лікарських комісій) р. № 9154 у другому читанні і в цілому як Закон з техніко-юридичними правками.

Також на засіданні Комітету народні депутати розглянули питання щодо включення державних установ Національної академії медичних наук України до єдиного медичного простору України з подальшим їх долученням до Програми медичних гарантій, зокрема Національного інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського.

З пропозицією щодо розгляду цього питання до Комітету звернулися представники громадських організацій, які опікуються питаннями захисту прав пацієнтів, хворих на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, гепатити та інші соціально-небезпечні хвороби, на безоплатну діагностику та лікування цих захворювань. Представники пацієнтської спільноти висловили обурення тим, що у державних закладах Національної академії пацієнти мають сплачувати власним коштом лікування, яке гарантоване їм безоплатно за Програмою медичних гарантій.

При цьому, керівництво інститутів ім. Яновського та ім. Громашевського заперечує, що їхні співробітники беруть гроші за лікування.

Голова Комітету  підкреслив, що Комітет вже не вперше піднімає питання про необхідність входження установ академії медичних наук до єдиного медичного простору України.

«3 квітня на засіданні Комітету аналогічне питання порушувалося представниками Громадської спілки «Орфанні захворювання України». Тому сьогодні ми запросили на засідання представників Національної академії наук України та її інститутів для розгляду цього питання спільно з Міністерством охорони здоров’я, Національною службою здоров’я, Міністерством фінансів, представникам Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Апарату РНБО та громадськості», - зазначив він.

Михайло Радуцький нагадав колегам, що вже є успішні приклади роботи відомчого закладу та інституту Національної академії медичних наук за контрактами з НСЗУ: лікарня «Феофанія» та Національний інститут раку. Останній з початку цього року почав надавати послуги за 16 пакетами. І у порівнянні з 2022 роком бюджет закладу на 2023 рік виріс на 30%. Тож головне, щоб у інститутів було бажання перейти на фінансування від НСЗУ. 

За словами президента Національної академії медичних наук Віталія Цимбалюка, долучити всі інститути академії до єдиного медичного простору планується в 2025 році. Заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев запропонував разом напрацювати спільне рішення – щоб всі відомчі заклади та інститути Національної академії медичних наук України  наук перейшли до фінансування за Програмою медичних гарантій з 2024 року і зазначив, що Міністерство фінансів готове сприяти забезпеченню цього процесу.

«Підтримую пропозицію пана заступника Міністра фінансів. Але до цього часу потрібно розрахувати тарифи та провести підготовчу роботу із інститутами. Важливо підкреслити нашу позицію: наукова робота має фінансуватися окремо, а надання медичних послуг – окремо. Ми говоримо лише про надання медичних послуг інститутами в межах єдиного медичного простору», - наголосив Голова Комітету.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати МОЗ створити робочу групу для опрацювання питання щодо входження Національного інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України до єдиного медичного простору України з подальшим їх долученням до Програми медичних гарантій, а також входження з 1 січня 2024 року в єдиний медичний простір усіх закладів охорони здоров’я, що надають медичні послуги, системи Міністерства охорони здоров’я України, Національної  академії медичних наук України, Національної академії наук України, Державного управління справами та інших. Результати проведеної роботи та напрацьовані пропозиції надалі будуть заслухані на засіданні Комітету.

Також на засіданні Комітету депутати підтримали рішення щодо створення при Комітеті двох робочих груп: робочої групи для координації співпраці в рамках Меморандуму щодо фармацевтичного страхування під головуванням народного депутата України – члена Комітету Дмитра Гуріна та робочої групи для координації співпраці в рамках комплексного опрацювання питань розвитку надання медичних послуг з використанням допоміжних репродуктивних технологій в Україні, у тому числі напрацювання законодавчих актів щодо адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про застосування допоміжних репродуктивних технологій та замінного материнства на території України, під головуванням народного депутата України – члена Комітету Вікторії Вагнєр.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12
27 лютого 2024 10:50
23 лютого 2024 16:30