Голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький взяв участь у саміті з питань охорони здоров’я, який проводився спільно з ВООЗ і під патронатом канцлера Німеччини Олафа Шольца та президента Франції Емманюеля Макрона. 

 «На 60 сесіях 300 доповідачів обговорили нові стратегії глобальної системи охорони здоров’я. Головні теми саміту – інвестиції у здоров’я людей, готовність протистояти пандемії, співпраця країн на глобальному рівні. Був приємно вражений тим, що на кожному заході при особистому спілкуванні колеги починали розмову зі слів підтримки України», — розповів Михайло Радуцький. 

 За його словами, під час відкриття саміту канцлер Німеччини зазначив, що в галузі медицини велику роль відіграє транснаціональне співробітництво, обмін досвідом між медиками та науковцями. Та окремо наголосив на міжнародній підтримці України та нашої медичної системи. Керівник ВООЗ Тедрос Гебреїсус пояснив, що пандемія COVID-19 виявила слабкі ланки, роздроблену та непослідовну архітектуру системи охорони здоров’я. На його думку, потрібно напрацювати новий глобальний договір, заснований на профілактиці захворювань та співпраці між країнами.

«Під час зустрічей у Бундестагу обговорювали співпрацю на рівні «медичних» комітетів парламентів. Адже міністри охорони здоров’я змінюються значно частіше, ніж обрані депутати. Колеги-депутати ставили питання щодо роботи медичної системи України під час війни і пропонували допомогу та співробітництво», — зазначив Михайло Радуцький. 

 Він повідомив, що з головою «медичного» комітету польського сейму Джоаною Шойрінг-Вельгус обговорили спільний розвиток медичних коледжів України та Польщі. Зокрема, встановлення єдиних методик навчання для студентів обох  країн. 

 «Це дозволить українським медикам опанувати навички, якими володіють наші європейські колеги та надавати якіснішу допомогу українцям», — додав Голова Комітету з питань здоров‘я нації. 

 Також, за словами Михайла Радуцького, темами саміту стали епідемія поліомієліту, що знову загрожує низці країн світу.

«На саміті керівник фонду Білла та Мелінди Гейтсів оголосив про те, що виділить $1,2 млрд на боротьбу та викорінення всіх форм поліомієліту. Провів консультації щодо отримання фінансової допомоги та постачання вакцин від поліомієліту», — поінформував він. 

 Також, він зазначив, що під час панельних дискусій дискутували на тему профілактики та лікування онкологічних захворювань. 

 

«Це питання особливо актуальне для України. В нас спочатку через пандемію коронавірусної хвороби, а потім – через війну значно менше українців звертаються до лікарів. Відповідно зменшився відсоток виявлення онкології, лікування найчастіше починається на останніх стадіях захворювання, коли врятувати людину стає значно складніше. Міжнародні експерти акцентували увагу саме на ранньому виявленні захворювань як на головному пріоритетові розвитку медицини», — повідомив Михайло Радуцький.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12
27 лютого 2024 10:50
23 лютого 2024 16:30
19 лютого 2024 12:26
13 лютого 2024 17:22
13 лютого 2024 11:01