Голова Комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" розповів, що наразі Комітет з питань здоров'я нації спільно з Міністерством охорони здоров'я працює над законопроектами про медичний канабіс та медичні вироби.

 За його словами, законопроект про медичний канабіс вже зареєстровано. Він наголосив, що це документ про цивілізоване знеболювання та лікування, законопроект підтримують майже всі фракції.

 Крім того, Комітет зареєстрував законопроект №6475-2 про репродуктивне здоров'я, який стосується, зокрема, військових. Втім документ спрямований на врегулювання багатьох питань стосовно репродукції, усиновлення, запобігання аферам з іноземцями, які приїжджають в Україну на штучне запліднення.

 "Хочу зазначити: всі закони, що зараз приймаються, не лише медичні, а більшість, починають діяти після закінчення воєнного часу, тож їх результат побачимо не менше як за рік", - наголосив Михайло Радуцький.

 Він зазначив, що Комітет спільно з МОЗ також працює над розробкою законопроекту про медичне самоврядування.

 "Рік тому президент Володимир Зеленський підписав указ, де поставив завдання "розробити з урахуванням найкращих міжнародних практик та затвердити концепцію розвитку медичного самоврядування". Підготовка законопроєкту про самоврядування триває вже доволі довго. У різні часи розроблялися щонайменше п’ять варіантів документів на цю тему. У нашому комітеті працювала робоча група, яка зібрала всі пропозиції та провела обговорення з усіма стейкхолдерами галузі. Ці напрацювання стали основною законопроекту МОЗу", - повідомив він.

 За словами Михайла Радуцького, мета законопроекту – ввести європейську систему, де рішення, наприклад щодо видачі ліцензії на лікарську практику, будуть видавати лікарські палати, а не чиновники, як це відбувається зараз. Робота над документом триває. За його прогнозом, його буде подано до Верховної Ради на початку наступного року.

 Також він розповів, що Комітет працює над запровадженням медичного страхування.

 "Ми вже пройшли значний шлях до запровадження страхування: в комітеті створили робочу групу з цього питання, працюємо над визначенням моделі страхування, запустили пілотний проєкт з фармацевтичного страхування, підготували законодавчі зміни щодо пільг для роботодавців, які застрахують робітників. Але війна поставила на паузу напрацювання в цьому напрямі. Паралельно з колегами працюємо над податковими змінами. У країні, де 60% людей отримують "чорну" зарплату, неможливо ввести медстрахування. Тож дискутуємо над проектом податкової реформи, яка зараз обговорюється", - зазначив він.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:34
22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12