На своєму засіданні народні депутати підтримали клопотання ректора Національного фармацевтичного університету про відзначення у вересні 2021 року 100-річного ювілею університету та вирішили звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики з проханням про внесення відповідних змін до Постанови Верховної Ради України від 16 грудня 2020 року № 1092-IX «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році» з метою відзначення на державному рівні відомої в Україні події.

 За зверненням народних депутатів України - членів депутатської групи «ДОВІРА» було заслухано та взято до відома інформацію Міністра охорони здоров’я України Степанова М.В. про заходи, що вживаються МОЗ України з метою врегулювання ситуації, яка склалася довкола проведення конкурсу на зайняття посади ректора ДЗ «Луганський державний медичний університет».

 Народні депутати розглянули також питання про ситуацію, що склалася зі здійсненням передбачених законодавством страхових виплат у разі встановлення інвалідності чи смерті медичного працівника внаслідок респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

 Під час обговорення зазначалося, що у травні минулого року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до статті 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей» (№ 588-IX), яким встановлено обов’язковість страхових виплат з боку держави у розмірі 300 прожиткових мінімумів медичним працівникам, які внаслідок виконання своїх професійних обов’язків отримали інвалідність через захворювання на коронавірусну хворобу, а також у розмірі 750 прожиткових мінімумів -  їх родинам у разі смерті медичного працівника від цієї хвороби.

За інформацією Фонду соціального страхування, наданою народним депутатам України під час засідання Комітету, станом на 01 березня 2021 року через пандемію коронавірусної хвороби COVID-19 до органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України від закладів охорони здоров’я надійшли повідомлення про інфікування коронавірусом 40 753 медичних та інших працівників, 501 з яких  - із смертельним наслідком.

При цьому з червня 2020 року по 01 березня 2021 року Фондом профінансовано страхові виплати лише 11 медичним працівникам, які внаслідок виконання своїх професійних обов’язків отримали інвалідність, та 59 родинам медичних працівників (2020 р. – за 36 страховими випадками; 2021 р. – за  23 страховими випадками), які померли внаслідок інфікування коронавірусом під час виконання професійних обов’язків.

Станом на березень поточного року по 24 805 випадкам (139 – із смертельним наслідком) потерпілих від гострого професійного захворювання розслідування не завершено, що складає майже 61% від їх загальної кількості.

На думку Голови Комітету Радуцького М.Б., зазначені факти свідчать про те, що існуюча система розслідування випадків захворювання та призначення страхових виплат медичним працівникам, які внаслідок виконання своїх професійних обов’язків отримали інвалідність через захворювання на коронавірусну хворобу, та родинам загиблих від цієї хвороби медиків працює неефективно та потребує вжиття невідкладних заходів.

З урахуванням проведеного обговорення, в якому брали участь Міністр охорони здоров’я України Степанов М.В. та представники  Міністерства соціальної політики України і Фонду соціального страхування України,  Комітет ухвалив рішення звернутися до Прем’єр-міністра України з проханням доручити  Державній службі України з питань праці прискорити проведення розслідувань гострих професійних захворювань медпрацівників на COVID-19 і оформлення необхідної для отримання страхових виплат документації, а Міністерству соціальної політики України та Фонду соціального страхування України вжити заходів для мінімізації бюрократичних процедур та недопущення затримки гарантованих медичним працівникам страхових виплат і необґрунтованих відмов у таких виплатах.

Розглянувши та обговоривши низку поданих  народними депутатами України альтернативних законопроектів, що стосуються заборони продажу лікарських засобів дітям (р. №№ 5122, 5122-1, 5122-2), члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про внесення змін до статті 21 Закону України «Про лікарські засоби» щодо заборони продажу лікарських засобів дітям (р. № 5122) за основу та в цілому як закон. Основним завданням законопроекту є унеможливлення неконтрольованого споживання медичних препаратів (лікарських засобів) у цілях, відмінних від прямого призначення продукту.

 Щодо системно пов’язаних з ними проектів законів  (р. №№  5123, № 5123-1, 5131) Комітет вирішив запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, визначеному головним з їх опрацювання,  рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства України про лікарські засоби (р. № 5131) за основу та в цілому як закон, яким встановлюються більш високі розміри штрафних санкцій  та передбачено, що складати протоколи та розглядати справи щодо таких порушень буде Держлікслужба, яка уповноважена законом здійснювати контроль за  діяльністю аптечних закладів.

 За результатами розгляду альтернативних проектів законів (р. №№ 4662, 4662-1) було прийнято рішення підтримати проект Закону України про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо забезпечення можливості закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу (р. № 4662) та запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, визначеному головним з його підготовки, рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу. Законопроект спрямований на удосконалення доступу пацієнтів до оригінальних лікарських засобів та інноваційних медичних технологій за рахунок бюджетних коштів із застосуванням процедур договорів керованого доступу.

 Крім того, члени Комітету ухвалили рішення провести у березні 2021 року  засідання «круглого столу» на тему: «15 років РКБТ ВООЗ в Україні. Об’єднання зусиль щодо посилення антитютюнового законодавства в Україні» (у форматі відеоконференції).

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12
27 лютого 2024 10:50
23 лютого 2024 16:30
19 лютого 2024 12:26
13 лютого 2024 17:22
13 лютого 2024 11:01