На засіданні Комітету 16 березня 2016 року заступником Голови Комітету Сисоєнко І.В., головою робочої групи, утвореної рішенням Комітету від 23.04.2015 р. № 04-25/4-13/ІІ для здійснення аналізу стану системи реабілітації осіб, які постраждали під час проведення антитерористичної операції, та напрацювання законодавчих пропозицій у цій сфері, було представлено розроблений цією робочою групою законопроект «Про попередження інвалідності та систему реабілітації в Україні».

Зверталась увага, що в Україні відсутня цілісна система реабілітації населення, у тому числі, що постраждало внаслідок бойових дій в районах проведення АТО, незважаючи на достатньо розвинуту інфраструктуру охорони здоров'я, санаторно-курортної сфери та соціальних інститутів.

Проблема відсутності ефективної системи реабілітації є важливою та потребує першочергового вирішення. Реабілітація хворих та постраждалих під час бойових дій – процес, що потребує кваліфікованих фахівців різного профілю, розширення державних програм, активного залучення сучасних технологій в реабілітаційний процес та створення сучасних багатопрофільних реабілітаційних центрів. Багатогранність завдань медичної, фізичної та психологічної реабілітації постраждалих в бойових діях, потребує ефективного функціонування цієї системи як самостійного напряму клінічної та соціальної медицини.

Недосконалою є законодавчо-нормативна база з питань реабілітації учасників АТО та постраждалих осіб в районах проведення АТО, з підготовки та професійної діяльності у сфері реабілітації осіб з немедичною освітою: психологів, фізичних терапевтів, соціальних працівників, волонтерів особливо в галузі медичної та кризової психології.

Відсутні єдині стандартизовані підходи щодо реабілітації населення за умов бойових дій, військових конфліктів, терористичних актів.

Проблема створення ефективної системи реабілітації в Україні та системи професійної підготовки фахівців, працюючих у сфері відновлення здоров’я і в центрах реабілітації, є складною та актуальною для українського суспільства.

Тому, робочою групою, яку очолила заступник Голови Комітету Сисоєнко І.В., було розроблено новий законодавчий акт - проект Закону України «Про попередження інвалідності та систему реабілітації в Україні», який визначає основні засади створення правових, соціально-економічних, організаційних умов для попередження інвалідності та функціонування системи  реабілітації в Україні, усунення або компенсації наслідків, спричинених стійким порушенням здоров'я, функціонування системи підтримання особами з інвалідністю фізичного, психічного, соціального благополуччя, сприяння їм у досягненні соціальної та матеріальної незалежності.

Серед основних переваг законопроекту були відзначені:

впровадження цілісної системи реабілітації в Україні для осіб з тимчасовим обмеженням життєдіяльності та людей з інвалідністю;

координація дій та участь в єдиному міжвідомчому інформаційному просторі всіх органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування з проблем інвалідності та реабілітації;

запровадження системності та доступності медико-соціальної реабілітації, а також системи стандартів реабілітаційних послуг;

закріплення на законодавчому рівні здійснення реабілітаційних заходів мультидисциплінарними командами.

Прийняття законопроекту «Про попередження інвалідності та систему реабілітації в Україні», на думку розробників,  дозволить запровадити правову основу для впровадження дієвих заходів з попередження інвалідності та функціонування загальнодержавної системи реабілітації.

«Як наслідок - це дозволить знизити рівень інвалідизації та смертності населення України, а також підвищити якість життя осіб з тимчасовим обмеженням життєдіяльності та осіб з інвалідністю», впевнена голова робочої групи, народний депутат України Сисоєнко І.В.

Народні депутати України - члени Комітету підтримали дану законодавчу ініціативу та запропонували спільно доопрацювати підготовлений робочою групою законопроект та внести його на розгляд Верховної Ради України від народних депутатів України - членів Комітету.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12
27 лютого 2024 10:50
23 лютого 2024 16:30
19 лютого 2024 12:26
13 лютого 2024 17:22