Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 9 серпня 2024 року

Опубліковано 15 серпня 2024, о 10:20
 

На засіданні Комітету депутати розглянули результати позапланового контролю Державної науково-дослідної лабораторії ДУ «Інститут громадського здоров’я імені О. М. Марзєєва НАМН України», здійсненого Державною службою з лікарських засобів.

Депутати заслухали інформацію щодо результатів проведеної перевірки від заступника Голови Держлікслужби Володимира Короленка, в.о. президента НАМН України Дмитра Заболотного та завідувачки лабораторії Наталії Останіної.

Голова Комітету Михайло Радуцький звернувся до Міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка з проханням взяти на контроль це питання.

Також депутати розглянули підготовлений до другого читання законопроект №10293 щодо удосконалення обмежень для медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації під час здійснення ними професійної діяльності.

Комітет розглянув цей законопроект 19 липня, але виникла необхідність внести додаткові зміни до прийнятого Закону №3860-IX. Метою цих змін є пришвидшення впровадження нового механізму закупівель та реєстрації ліків.

Пропонується, щоб цей механізм почав діяти з моменту набрання чинності законом №10293.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію законопроекту у другому читанні і в цілому як Закон з техніко-юридичними правками.

За проголосували 15 членів Комітету.

(Булах Лада, Вагнєр Вікторія, Вірастюк Василь, Гурін Дмитро, Дубіль Валерій, Дмитрієва Оксана, Дубнов Артем, Заславський Юрій, Зінкевич Яна, Зуб Валерій, Кузьміних Сергій, Макаренко Михайло, Перебийніс Максим, Радуцький Михайло, Стефанишина Ольга).

Також депутати підтримали рішення Голови Комітету направити звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з приводу необхідності його втручання в ситуацію, що склалася з підготовкою установ НАМН України до входження у єдиний медичний простір та контрактування НСЗУ за програмою медичних  гарантій, у зв’язку з ігноруванням керівництвом НАМНУ вимог чинного законодавства, рішень Уряду та рекомендації Комітету.

Михайло Радуцький наголосив, що Комітет спільно з МОЗ, НСЗУ та Міністерством фінансів другий рік поспіль намагається долучити установи академії, які залучені у наданні спеціалізованої медичної допомоги населенню, до виконання ПМГ для того, щоб ця висококваліфікована медична допомога стала більш доступною.

«Ми прийняли Закон, яким подовжили пільговий період реорганізацій, МОЗ з НСЗУ і Мінфіном надають консультативну допомогу, навіть залучили Проект USAID «Підтримка реформи охорони здоров`я» для надання юридичної та аналітичної підтримки трансформації установ НАМН України. Однак керівництво НАМН України ігнорує вимоги чинного законодавства, рішення Уряду та наші рекомендації і продовжує саботувати процес реорганізації установ НАМН у державні некомерційні підприємства», — заявив Голова Комітету.

Комітет схвалив проект звернення. За проголосували 13 народних депутатів (Булах Лада, Вагнєр Вікторія, Вірастюк Василь, Гурін Дмитро, Дубнов Артем, Заславський Юрій, Зінкевич Яна, Зуб Валерій, Кузьміних Сергій, Перебийніс Максим, Радуцький Михайло, Стефанишина Ольга). Утримались: Дубіль Валерій, Макаренко Михайло.

Крім того, депутати розглянули проект Закону № 9103 «Про інститут реєстрованих партнерств».

Головним з розгляду цього законопроекту є Комітет з питань правової політики, але інші Комітети мають право подати свої пропозиції до нього. Відповідне звернення щодо розгляду вказаного законопроекту на Комітеті надійшло від народного депутата члена Комітету Дмитра Гуріна і за його пропозицією питання було винесено в порядок денний.

Комітет ухвалив рішення запропонувати Комітету з питань правової політики рекомендувати проект Закону, за результати розгляду у першому читанні прийняти за основу з урахування зауважень, наданих МОЗ та Уповноваженим з прав людини.

За проголосували 9 народних депутатів (Булах Лада, Вагнєр Вікторія, Вірастюк Василь, Гурін Дмитро, Зінкевич Яна, Зуб Валерій, Перебийніс Максим, Радуцький Михайло, Стефанишина Ольга). Проти: Дубнов Артем. Утримався: Кузьміних Сергій.

Також депутати затвердили План роботи Комітету та Пропозиції Комітету до проекту порядку денного XII сесії Верховної Ради IX скликання.

Аудіозапис засідання Комітету

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку