Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 30 червня 2021 року

Опубліковано 30 червня 2021, о 16:00
  
На засіданні Комітету, що відбулося у форматі відеоконференції, заступник Міністра охорони здоров’я України, Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін презентував народним депутатам комунікаційну стратегію з питань вакцинації від COVID-19, яка передбачає залучення усіх партнерів на рівні держави та міжнародних організацій, місцевих лідерів думок для того, щоб максимально популяризувати цей процес або відповідати на та чи інші запитання.

Ігор Кузін повідомив, що комунікаційні пріоритети сформовані у залежності від груп, які вакцинують на кожному із етапів дорожньої карти вакцинації.

Зокрема, проводиться інформування населення щодо вакцинації, доступних вакцин, їх ефективності та можливих реакцій. Також формуються знання серед пріоритетних груп про переваги вакцинації і порядок її проведення. До інформування залучаються лідери громадської думки, які вже вакцинувались. Паралельно проводиться робота з розвінчування недостовірної інформації щодо вакцин та вакцинувальної кампанії від COVID-19.

Ігор Кузін поінформував про ключові результати інформування населення протягом лютого-травня 2021 року і пріоритети інформаційної кампанії на червень-вересень 2021 року.

Заступник Міністра зауважив, що наразі необхідна допомога у формуванні партнерства при розміщенні інформаційних матеріалів. Зокрема, необхідно вирішити питання використання соціальних квот для промоції вакцинації та активізувати роботу в регіонах.

Комітет взяв до відома надану інформацію, а також ухвалив рішення звернутися до Міністерства культури та інформаційної політики з рекомендацією надання пріоритету використанню соціальних квот для промоції вакцинації та до керівників державних адміністрацій та голів обласних рад з рекомендацією забезпечити контроль за належними темпами вакцинації, відкриттям центрів масової вакцинації тощо. Окрім того, Комітет звернеться до Державної кримінально-виконавчої служби з рекомендацією долучитися до кампанії з вакцинації.

Члени Комітету розглянули проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності (р. № 5596) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу рослин коноплі в промислових, медичних та наукових цілях (р. №5596-1).

Під час обговорення було висловлено ряд зауважень, які планується врахувати під час підготовки законопроекту до другого читання. Зокрема, пропонується передбачити, що законопроект набуде чинності через три місяці після його опублікування.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроекти до порядку денного сесії та за результатами розгляду у першому читанні прийняти проект № 5596 за основу, а альтернативний – відхилити.

На засіданні Комітету був розглянутий проект Закону «Про внесення змін до статті 21 Закону України "Про лікарські засоби" щодо заборони продажу лікарських засобів дітям» (№ 5122).

Законопроектом пропонується заборонити продаж (реалізацію, відпуск) аптечними закладами лікарських засобів особам віком до 14 років.

Під час підготовки до другого читання народними Абуло внесено 18 поправок та пропозицій, із яких пропонується врахувати 10 поправок і 8 – відхилити.

Комітет рекомендує прийняти законопроект у другому читанні та в цілому у редакції, запропонованій Комітетом з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

Розглянувши проект Закону «Про приєднання України до Часткової угоди про створення Групи зі співробітництва у боротьбі проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу (Група Помпіду)» (№ 0114), члени Комітету увалили рішення запропонувати Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, визначеному головним з підготовки законопроекту, рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Також Комітет підтримав прийняття за основу і в цілому проекту Закону «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо заходів із запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та проведення вакцинації від цієї хвороби» (№ 5671).

Члени Комітету підтримали пропозицію Комітету з питань екологічної політики та природокористування щодо проведення у вересні 2021 року у форматі відеоконференції спільних слухань на тему: «Чисте довкілля – шлях до здорової нації».
            

Відеозапис із засідання Комітету:


Аудіозапис засідання Комітету:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку