Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 1 липня 2020 року

Опубліковано 01 липня 2020, о 16:30
Комітет на своєму засіданні, що відбулося у режимі відеоконференції, розглянув три законопроекти, що стосуються донорства крові:

- «Про внесення зміни до статті 13 Закону України "Про донорство крові та її компонентів" щодо виплати щорічної грошової допомоги особам, які мають статус Почесного донора України» (№3546);

- «Про внесення змін до Закону України "Про донорство крові та її компонентів" щодо збільшення надбавки до пенсії для осіб, які мають статус Почесного донора України» (№ 2583);

- «Про внесення змін до статті 15 Закону України "Про донорство крові та її компонентів" щодо забезпечення умов для здачі крові незалежно від місця реєстрації донорa» (№ 3164).

Голова Комітету нагадав, що Комітет розробив проект Закону «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» (№3648), який врегульовує всі питання донорства із врахуванням міжнародних зобов’язань, і рекомендував Верховній Раді включити до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

Михайло Радуцький звернув увагу, що законопроекти № 3546 і 2583 не відповідають концепції напрацьованого комплексного законопроекту, яка передбачає безоплатність донорства, а положення проекту Закону №3164 враховані в розробленому Комітетом законопроекті.

Члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді відхилити усі три законопроекти.

Також народні депутати обговорили проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прав та інтересів дітей, а також осіб, визнаних недієздатними, у сфері охорони здоров'я» (№3625), який представив генеральний директор Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Міністерства соціальної політики України Руслан Колбаса.

Проект Закону, зокрема, передбачає нормативно-правове врегулювання надання медичного втручання дитині, особі, визнаній у встановленому законом порядку недієздатною, за наявності ознак прямої загрози їхньому життю, а також у разі, коли відмова від відповідного втручання, надана законними представниками таких осіб, може мати для пацієнтів тяжкі наслідки, або у разі, якщо таку згоду отримати неможливо.

Враховуючи велику кількість зауважень до представленого проекту з боку громадськості, а також Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради, і, водночас, необхідність врегулювання питань, зазначених у законопроекті, Комітет прийняв рішення відкласти ухвалення рішення щодо даного законопроекту на наступне засідання, яке відбудеться 9 липня.

У свою чергу, представники Міністерства соціальної політики України пообіцяли доопрацювати проект Закону.

Виїзне засідання у Хмельницькій області Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування проведе 9 липня. Про це повідомив голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький під час засідання Комітету.

За його словами, поїздка триватиме два дні, 9-10 липня. Народні депутати планують відвідати протитуберкульозну, інфекційні, психіатричні лікарні, а також Хмельницьку обласну лікарню і Кам'янець-Подільську міську лікарню.

У поїздці також візьмуть участь представники Національної служби здоров'я України, Міністерства охорони здоров’я та ДП "Медичні закупівлі України".

       Аудіозапис засідання Комітету:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку