6 жовтня 2023 року у Комітеті з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування під головування народного депутата України, Голови Комітету Михайла Радуцького відбулася чергова робоча зустріч із представниками Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства економіки України, Національної агенції «Медичні закупівлі України», антикорупційними та правоохоронними органами з питань удосконалення системи закупівель дороговартісного медичного обладнання.

На минулих нарадах у Комітеті з цього приводу були визначені основні проблеми, що мають місце при закупівлях медичного обладнання за бюджетні кошти: закупівлі через посередників, змова учасників ринку, зловживання при формуванні технічного завдання, неефективні закупівлі на місцевому рівні.

Враховуючи пропозиції всіх учасників  робочих нарад було підготовлено попередній текст законопроєкту, який передбачає законодавче закріплення використання електронних каталогів (е-каталогів) для медичних закладів, перелік яких затверджуватиме Уряд. За таким каталогом керівник закладу зможе в декілька кліків обрати потрібний медичний апарат за вартістю та іншими критеріями, придбати його через тендер. До електронного каталогу пропонується додати дороговартісне медичне обладнання (Національна агенція «Медичні закупівлі України» вже успішно використовує цей інструмент, що дозволяє медичним закладам при закупівлях економити 15-30% від загальної вартості товару).

Розроблений законопроект, серед іншого, містить наступні положення:

формування та затвердження Урядом переліку лікарських засобів та медичних виробів, які мають закуповуватись виключено з використанням інструменту електронних каталогів;

виключення порогів для використання електронних каталогів;

врегулювання питання агрегованих закупівель товарів та зведення потреби замовників при закупівлі товарів через централізовану закупівельну організацію та/або з використанням електронного каталогу;

забезпечення можливості використання переговорної процедури при проведенні закупівель централізованою закупівельною організацією;

забезпечення можливості здійснення закупівель лікарських засобів та медичних виробів спільно з іншими державами Європейського Союзу.

Під час робочої наради було проведене детальне обговорення вказаного законопроєкту, зокрема, питань щодо оскарження пропозицій в електронному каталозі та доцільності запровадження пілотного проекту з проведення закупівлі напряму однієї категорії медобладнання в іноземного виробника за допомогою електронного каталогу.

За результатами робочої наради її учасники домовилися найближчим часом фіналізувати текст документа та реєструвати законопроект у Верховній Раді.

Хочемо нагадати, що Україна наразі планує масштабне відновлення зруйнованих чи пошкоджених війною закладів охорони здоров’я та закупівлю необхідного медичного обладнання на мільярди гривень. Тож, необхідно створити законодавче підґрунтя, щоб закупівлі медичного обладнання за кошти державного бюджету були максимально ефективними.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:34
22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12