5 квітня 2023 року у Комітеті з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування у режимі відеоконференції відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Проблеми та перспективи розвитку медичної освіти в Україні: сучасні виклики», ініціатором проведення якого стала заступник Голови Комітету, голова  підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології Комітету, народний депутат України Оксана Дмитрієва.

У засіданні «круглого столу» взяли участь народні депутати України, представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки, Дослідницької служби Верховної Ради України, Національної академії медичних наук України, Ради ректорів вищих медичних навчальних закладів, а також закладів вищої та фахової  передвищої освіти.

Як відзначив на початку заходу Голова Комітету Михайло Радуцький: «Питання якісної підготовки медичних кадрів є невід’ємною складовою реформування національної системи охорони здоров’я. Сучасна медицина стрімко розвивається в пошуках і впровадженні нових методів лікування, діагностики захворювань, новітніх інформаційних технологій. Тому системні зміни у вітчизняній медицині потребують нової генерації якісно і різнобічно підготовлених лікарів та медичних сестер».  Він також відзначив, що галузі  бракує нових спеціальностей для розбудови системи громадського здоров’я, медичної реабілітації, збереження психічного здоров’я населення.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти Сергій Бабак  у своєму привітальному слові до учасників заходу зазначив про важливість розвитку та осучаснення медичної освіти, особливо підкресливши важливість удосконалення законодавства у цій сфері.

З привітальним словом на засіданні «круглого столу» виступив також заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко. Він зазначив що питання  забезпечення якості освіти медиків є важливими і знаходяться в полі зору Міністерства, і запевнив присутніх у готовності до співпраці у питаннях подальшої розбудови медичної освіти в Україні.

Заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології народний депутат (модератор заходу) Оксана Дмитрієва відзначила, що медична освіта є невід’ємною частиною процесу організації системи охорони здоров’я і якісна підготовка майбутніх лікарів та медичних працівників, їх доступ до інтернатури та резидентури, їх постійний безперервний розвиток - це взаємопов’язані складові, і вони повинні чітко працювати не залежно від викликів. Адже довіра пацієнта до лікаря починається з впевненості у його якісній та ґрунтовній підготовці.  

Заступник Міністра охорони здоров’я України Ігор Кузін поінформував присутніх про розвиток освіти в сфері охорони здоровя у 2022 – 2023 роках.

Завідувач тренінгового центру Дослідницької служби Верховної Ради України Тетяна Сивак презентувала учасникам «круглого столу» результати проведеного порівняльного аналізу законодавства щодо медичної освіти на всіх етапах навчання - від медичного коледжу, навчання в університеті, інтернатурі, резидентурі - до безперервного професійного розвитку у європейських країнах та США.

Голова Ради ректорів вищих медичних навчальних закладів, ректор Запорізького державного медичного університету Юрій Колесник у своїй доповіді акцентував увагу на необхідності синхронізації процесів реформ у системі охорони здоров’я та впровадження необхідних змін в системі підготовки лікарів та інших фахівців, які мають забезпечувати нову якість медичного обслуговування населення.

Учасники  «круглого столу» наголосили на необхідності інтеграції вітчизняної медичної освіти у міжнародну систему освіти шляхом модернізації програми підготовки майбутніх медиків, що мають ґрунтуватися на вимогах європейських протоколів і стандартів лікування хвороб, сучасних інформаційних технологіях, а також передбачати можливість опанування практичних навичок роботи з сучасним лікувально-діагностичним обладнанням, застосуванням сучасних телемедичних технологій.

Учасники заходу зазначили також про нагальну необхідність запровадження резидентури в медичній освіті за прикладом розвинених країн світу.

Водночас присутні відзначили, що пандемія коронавірусу та війна також вплинула на освітні процеси, і це теж виклики, з якими потрібно працювати.

Ініціатор та модератор «круглого столу» народний депутат України Оксана Дмитрієва подякувала його учасникам за професійну дискусію та висловлені  думки і пропозиції та зазначила що упевнена у тому, що спільними зусиллями буде напрацьовано необхідні законодавчі зміни.

«Наступний крок - це створення робочої групи і предметне опрацювання усіх пропозицій та підготовка комплексних законодавчих змін з урахуванням кращого зарубіжного досвіду!» - підсумувала Оксана Дмитрієва, закриваючи засідання «круглого столу».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:34
22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12