На засіданні Комітету 3 квітня 2023 року депутати розглянули важливі законопроекти, з опрацювання яких Комітет визначено головним. Це проект Закону № 9154 щодо роботи військово-лікарських комісій та проект Закону № 9147 «Про подолання туберкульозу в Україні».

Як зазначив Голова Комітету Михайло Радуцький, законопроект № 9154 має стати першим кроком у процесі реформування роботи військово-лікарських комісій та відповідної експертизи, оскільки ВЛК є центральною точкою взаємодії військовослужбовців з медичною системою. Саме ВЛК вирішують питання ступеню придатності до військової служби, надання відпустки військовим у зв’язку з хворобою, звільнення їх зі служби за станом здоров’я після отриманих поранень тощо.

«Зараз ВЛК надзвичайно перевантажені через триваючу мобілізацію та наслідки активних бойових дій. Військовим та призовникам доводиться займати чергу на обстеження о 5 ранку, стояти годинами, чекаючи прийому. До нашого Комітету, до мене як до народного депутата та до інших колег надходять чисельні скарги від громадян, які проходять ці комісії. Тому ми не могли стояти осторонь цієї проблеми та спільно з Урядом, Міністерством охорони здоров’я та командуванням медичних сил ЗСУ напрацювали цей законопроект», - наголосив Голова Комітету.

Законопроектом пропонується:

розширити перелік військових формувань та спеціальних органів, де створюються ВЛК, і дозволити їх створення усім учасникам сектору безпеки та оборони. Це МВС, Національна гвардія, Держприкордонслужба, ДСНС, розвідувальні органи, судова охорона та інші відомства;

надати право створювати ВЛК при «цивільних» закладах охорони здоров’я державної та комунальної форми власності. Це дозволить збільшити «пропускну здатність» ВЛК і зменшити час проходження експертизи тощо.

Голова Комітету зазначив, що Урядом заплановано низку заходів, спрямованих на оптимізацію військово-лікарської експертизи, зокрема її цифровізацію. МОЗ та НСЗУ розробляють новий пакет послуг для програми медичних гарантій, за яким «цивільні» лікарні будуть отримувати фінансування для надання медичних послуг, пов’язаних із визначенням придатності до військової служби.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити проект Закону до порядку денного та за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу та в цілому як Закон.

Презентуючи проект Закону № 9147 «Про подолання туберкульозу в Україні» голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями, народний депутат України Лада Булах відзначила, що це нова цілісна редакція Закону, розроблена з метою актуалізації та оновлення положень законодавства у сфері протидії туберкульозу, синхронізації його із поточним законодавством у сфері охорони здоров’я з урахуванням ключових документів ВООЗ та пропозицій практиків, які працюють в сфері протидії туберкульозу. Профільний Закон України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» останній раз системно переглядався 11 років тому. За цей час відбулися суттєві зміни у законодавстві та підходах до управління сферою охорони здоров’я, які потребують актуалізації та оновлення базового Закону.

«Ми пропонуємо визначити на законодавчому рівні, що туберкульоз - це виліковна хвороба, і тому ми не просто протидіємо, ми його маємо подолати. В Україні не повинно бути туберкульозу. Тому концепція законопроекту передбачає саме подолання туберкульозу. Це відповідає заявленим ООН цілям сталого розвитку та стратегії ліквідації туберкульозу в усьому світі», - зазначила вона.

Комітет рекомендував Верховній Раді України включити проект Закону № 9147 до порядку денного та за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

Крім того, на засіданні Комітету депутати створили робочу групу з питань напрацювання методично-освітньої програми для фахівців галузі фізичної культури і спорту, які будуть залучені до програми спортивної реабілітації ветеранів війни.

Народний депутат України Василь Вірастюк, якого обрано головою цієї робочої групи, зазначив, що в найближчій перспективі ми будемо очікувати понад 1 млн ветеранів, які потребуватимуть такої реабілітації.

«Спортивна діяльність є одним з найкращих засобів соціалізації ветеранів. В нашій державі є достатній пул висококваліфікованих фахівців саме в галузі фізичної культури та спорту. Але разом з тим цим фахівцям бракує певних навичок для роботи з ветеранами», - зазначив він.

Методично-освітня програма, яка буде напрацьована на робочій групі, буде включена до програми спортивної реабілітації ветеранів війни.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:34
22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12