29 березня 2023 року у Комітеті Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Стан дотримання вимог статті 13 Закону України № 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», ініційоване головою підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями Комітету, народним депутатом України Ладою Булах. 

У заході взяли участь Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, народні депутати України - члени Комітету: Лада Булах, Оксана Дмитрієва, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Максим Перебийніс та Ольга Стефанишина. Також участь у заході взяли: заступник Міністра охорони здоров’я України - Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, виконувачка обов’язків Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Олена Шевченко, заступник керівника лікувально-організаційного управління Національної академії медичної наук України Олександр Петриченко, представники ВООЗ в Україні Доктор Анджела Чобану та Андрій Скіпальський, голова дослідницької групи ВООЗ з регулювання тютюнових виробів в Американському університеті Бейрута професор Газі Заатарі, виконавчий директор ГО «Центр громадянського представництва «Життя» Дмитро Купира, представники Центру громадського здоров’я МОЗ України, Держпродспоживслужби та громадських організацій.

З привітанням до учасників «круглого столу» виступили Голова Комітету Радуцький М.Б. та доктор Анджела Чобану.

Відкриваючи засідання «круглого столу» Михайло Радуцький зазначив, що запропонована  до обговорення тема  є вкрай важлива, тому що усі свідомі того, що безпечних тютюнових та нікотинових виробів не існує, будь то звичайні чи електронні сигарети, ТВЕНи чи кальяни або інші вироби для куріння і  тютюновий дим та нікотинові викиди завдають руйнівної шкоди здоров’ю людини. Також він наголосив, що у грудні минулого року за ініціативи Комітету український парламент прийняв  євроінтеграційний Закон, яким у національне законодавство імплементовано положення Директиви Європейського Парламенту і Ради 2014/40/ЄС від 3 квітня 2014 року «Про наближення законів, підзаконних нормативно-правових актів та адміністративних положень держав-членів щодо виробництва, представлення та продажу тютюнових виробів і супутніх продуктів та про скасування Директиви 2001/37/ЄС». Цей Закон відповідає цілям Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, ратифікованої Україною у 2006 році.

Голова підкомітету Булах Л.В. поінформувала учасників про стан дотримання заборони куріння у визначених Законом України № 2899-IV місцях в Україні та наголосила, що у громадських місцях де вживаються тютюнові вироби найбільше страждають працівники таких закладів.

Учасники «круглого столу» відзначили, що незважаючи на супротив лобістів тютюнової індустрії, які намагалися відтермінувати введення в дію цього Закону через воєнний стан, стаття 13 Закону № 2899-IV, якою забороняється куріння будь-яких тютюнових виробів, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, ТВЕНів і кальянів у громадських місцях, набула чинності з 11 липня 2022 року і її норми мають виконуватися.

На жаль, складна надзвичайна ситуація, в якій опинилась Україна внаслідок російської агресії призвела до зростання вживання тютюну населенням. Так, у 2022 році рівень споживання тютюнових виробів серед чоловіків зріс до 44,4%, а серед жінок – майже до 15%. Також спостерігається збільшення кількості порушень встановлених Законом заборон щодо продажу та споживання тютюнових  виробів, що призводить до порушення прав громадян на бездимне середовище. За даними громадського моніторингу  в Україні 20% закладів громадського харчування порушують антитютюнове законодавство і    88% таких порушень - це куріння кальянів. Особливо тривожно, що більшість таких порушників - молодь, для якої куріння кальяну перетворилася на модну звичку. В той же час за даними опитувань посилення обмежень для курців підтримує 80% українців.

Професор Газі Заатарі у своєму виступі на засіданні «круглого столу» наочно продемонстрував негативні наслідки впливу куріння кальянів на здоров’я людини, особливо для  серцево-судинної системи, та звернув увагу на значне поширення куріння кальяну серед молоді у віці 13-15 років.

Національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні Андрій Скіпальський у своїй презентації зосередив увагу на питаннях контролю над тютюном у надзвичайних ситуаціях, особливо під час воєнних дій. Крім того, він відзначив, що Україна й досі не ратифікувала протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами,  прийнятий загальним консенсусом на Конференції Сторін РКБТ ВООЗ у 2012 році.  Він відзначив, що незаконна торгівля тютюновими виробами є суттєвою глобальною проблемою, оскільки вона послаблює заходи з контролю над тютюном, роблячи тютюнові вироби доступнішими, призводить до втрат надходжень до бюджету.

Заступник Міністра охорони здоров’я України, Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін та виконувачка обов’язків Голови Держпродспожислужби Олена Шевченко поінформували учасників заходу про стан розробки нормативно-правових актів, необхідних для реалізації оновлених положень  Закону України № 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» та про результати державного нагляду (контролю) за дотриманням заборони куріння у визначених Законом місцях.

Учасниками «круглого столу» були надані також пропозиції щодо посилення ролі сімейного лікаря та лікаря вторинної ланки у наданні допомоги пацієнтам, які виявили бажання припинити вживання тютюнових виробів. З резолюцією "круглого столу" можна ознайомитися тут.


 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:34
22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12