Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, депутати Комітету Максим Перебійніс та Юрій Заславський провели онлайн-зустріч із колегами з Бундестагу. Від Німеччини участь у заході брали депутат парламенту, заступниця голови Комітету з питань охорони здоров’я пані Кірстен Капперт-Гонтер та депутат, голова підкомітету з глобальної охорони здоров’я  пан Ендрю Уллманн. 

Дипломатичні відносини України та Німеччини завжди були міцними та досить активними, але такий діалог на рівні «медичних» комітетів відбувся уперше. 

Основними темами для обговорення стали: лікування українців із посттравмтичними стресовими розладами (ПТСР); гармонізація українського та європейського законодавств; післявоєнне відновлення медичної системи України. 

За оцінками ВООЗ, після завершення війни в Україні близько 7 млн людей можуть мати симптоми ПТСР. Вирішення цього питання взяла під свій контроль перша леді Олена Зеленська, за ініціативи якої триває розробка Всеукраїнської програми ментального здоров'я. 

«Запропонував німецьким колегам поділитися практичним досвідом лікування ПТСР. Доктор Кірстен пообіцяла долучитися до вирішення цієї проблеми, адже вона профільний спеціаліст та вже має напрацювання в цьому напрямку, а також може залучити німецьких фахівців», - повідомив Михайло Радуцький. 

Були  ґрунтовно обговорені питання узгодження національного та   європейськими законодавств про медичні вироби та біологічно активні добавки (БАДи). Законопроекти щодо законодавчого регулювання цих питань включені до плану роботи Комітету з питань здоров'я нації на цей рік.

За словами голови підкомітету з глобальної охорони здоров’я пана Ендрю Уллманна, питання законодавчого регулювання використання медичних виробів актуальне і для Німеччини, адже законодавство ЄС постійно змінюється, через що потрібно увалювати нову законодавчу базу. Німецькі депутати люб'язно погодилися надати експертну допомогу в розробці цих двох законопроектів.

 Голова Комітету повідомив, що запросив колег з Бундестагу приєднатися до реалізації Плану післявоєнної відбудови України. «Така допомога може бути надана в різних формах: проведення реконструкції однієї лікарні чи відновлення інфраструктури цілого міста. На думку Ендрю, Україна після перемоги має отримати загальноєвропейську підтримку, щось на зразок Плану Маршала. І Німеччина готова взяти участь у реалізації такого плану», - зазначив він.

Михайло Радуцький подякував Німеччині в особі депутатів за всебічну допомогу Україні та запросив депутатів Бундестагу відвідати Україну і побачити на власні очі масштаби руйнування медичної інфраструктури через війну.

Також під час зустрічі було досягнуто домовленість про посилення міжпарламентської співпраці та проведення у майбутньому спільного онлайн-засідання обох парламентських медичних  комітетів. 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:34
22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12