Під час робочого візиту до Іспанії Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький провів зустріч з членами Комісії з питань охорони здоров’я та споживання Конгресу депутатів Іспанії на чолі з її головою Ромеро Санчес. 

Головною темою зустрічі стала підтримка України у протистоянні із країною-агресором. 

«Розповів колегам про героїчну боротьбу українського народу проти ворога, про роботу сфери охорони здоров’я під час війни. Депутати іспанського Конгресу були відверто вражені мужністю українців, в тому числі медичних працівників, які вже рік працюють в умовах регулярних ворожих обстрілів», - повідомив Михайло Радуцький. 

Іспанія - одна із країн ЄС, яка приймає наших пацієнтів на безоплатне лікування. Від початку війни в медичних закладах Іспанії проходять лікування, реабілітацію та протезування майже сотня українських героїв, які отримали поранення на фронті. Михайло Радуцький відзначив, що важливо, щоб наші партнери й надалі приймали онкохворих пацієнтів, насамперед дітей. Адже в умовах війни надавати їм регулярні медичні послуги стало складніше. 

«Від імені України подякував Іспанії за значний обсяг гуманітарної допомоги. А саме, за надання військово-технічної допомоги, зокрема засобів ППО, що дозволяють посилити захист критичної інфраструктури, в тому числі закладів охорони здоров’я, а також за 38 млн євро, які були спрямовані до Фонду енергетичної підтримки України (загалом ми отримали 135 трансформаторів великої потужності та більше 50 генераторів). У медичній сфері, за даними МЗС, наша країна отримала 70 тонн медикаментів та 30 автомобілів швидкої допомоги. Подякував іспанським депутатам за таку значну підтримку України», - зазначив він.

Представники Комісії запевнили, що вони цілковито солідарні з народом України та підтримують його боротьбу за незалежність, свободу, суверенітет та територіальну цілісність своєї держави. 

За результатами зустрічі була досягнута домовленість з депутатами Конгресу Іспанії про розробку комюніке щодо збільшення підтримки України, формування запиту на виділення з резервного фонду МОЗ Іспанії препаратів для лікування онкохворих українців та підписання Меморандуму про посилення міжпарламентської співпраці. 

За словами Михайла Радуцького, є домовленість, що іспанська сторона підготує Меморандум щодо посилення співпраці на рівні комітетів парламенту. Це стосується консультацій із законодавчої роботи, зокрема допомоги із узгодженням українського та європейського законодавства відповідно Угоди про асоціацію із ЄС, запровадженню механізму співоплати за медичні послуги та страхової медицини в Україні. 

Відповідно до інформації, отриманої в ході зустрічі, іспанські депутати підготують окреме комюніке, яке винесуть на розгляд на пленарному засіданні Конгресу депутатів Іспанії. Мета комюніке - поширити інформацію про ситуацію в Україні у сфері охорони здоров’я, звернутись до Уряду, Міністерства охорони здоров’я Іспанії, представників фармакологічних компаній щодо першочергових потреб України в лікарських препаратах та медичному обладнанні. Також окремий запит буде направлений комісією Уряду та Міністерству охорони здоров’я Іспанії щодо виділення з резервного фонду лікарських препаратів, необхідних для лікування онкохворих громадян України.

Голова Комітету також зустрівся з представниками провідного іспанського виробника модульних шпиталів. Компанія займається зведенням модульних конструкцій з нуля із дотриманням стандартів якості та безпеки. Виробник має досвід реалізованих проєктів у 40 країнах світу. 

«На мою думку, саме лікарні модульного типу – один з оптимальних варіантів відновлення медичної інфраструктури від наслідків війни. Вони мають низку переваг: швидкість встановлення, за потреби можна додати окремі блоки лікарні чи палати для розміщення пацієнтів, збираються з урахуванням енергоефективності. З виробником модульних шпиталів домовились про вивчення можливості побудувати завод із виробництва таких конструкцій в Україні», - відзначив він.

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

06 травня 2024 10:31
05 травня 2024 10:43
23 квітня 2024 17:34
22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30