Голова Комітету поділився на своїй сторінці у Фейсбук думками про те, яким був рік повномасштабної війни, що минув, для країни та для медичної сфери, зокрема:

Рік тому життя українців почалося з нової сторінки. Це був рік трагедії, втрат і сліз. І разом з тим рік героїзму, єдності та незламності української нації, яка викликала повагу, захоплення і бажання допомогти у всього світу. 

Яким цей рік був для медичної сфери? Підступне вторгнення російської орди очікувано спровокувало гуманітарну катастрофу. Були зруйновані налагоджені логістичні ланцюжки, виникли проблеми із доставкою лікарських препаратів до регіонів, де ведуться бойові дії, частина аптек не працювала. Це призвело до дефіциту на деякі групи медичних засобів. 

Перед командою Президента у сфері охорони здоров’я постали безпрецедентні виклики, які вимагали термінових і точних рішень. Було максимально спрощено процедуру отримання препаратів за програмою «Доступні ліки», медикам-переселенцям дозволили працювати за новим місцем тимчасового проживання, приймати пацієнтів без декларації із сімейним лікарем та працювати в аптеках студентам-фармацевтам, що дало можливість відкрити майже стільки аптек, скільки працювало до початку війни.    

Україна зіткнулася не просто з ворогом, а з ворогом-терористом. Ворогом-нелюдем. Який цілеспрямовано і системно намагався нищити наші лікарні, і продовжує це робити дотепер. За даними МОЗ, за рік війни пошкоджено 1106 медичних закладів, 174 – зруйновано вщент. Тобто за кожні три дні окупанти обстрілюють щонайменше одну лікарню.  

Найбільше медична інфраструктура постраждала у Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській та Миколаївській областях. Сума збитків через пошкодження та руйнування українських лікарень вже перетнула позначку у 1,5 млрд доларів. Команда Президента вже розробила План відновлення медичної інфраструктури, щоб розпочинати відбудову вже зараз, не чекаючи нашої перемоги. Зазначу, що відновлення медичних закладів відбуватиметься за сучасними європейськими стандартами, зокрема енергоефективності. 

За рік у нас є успіхи на законодавчому фронті. Міжнародні партнери, в тому числі ВООЗ, відверто здивовані, що під час війни Верховній Раді вдалося ухвалити стільки важливих законів у медичній сфері. 

До найважливіших законів, які за ініціативи Комітету ухвалила Рада, я би відніс наступні: «Про лікарські засоби» (встановлює європейські норми обігу медичних препаратів), «Про систему громадського здоров’я» (передбачає створення сучасної епідеміологічної служб) щодо удосконалення медичної допомоги (створює передумови для запуску наступного інфраструктурного етапу медичної реформи), щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції (документ дозволить налагодити систему ранньої діагностики та лікування людей з ВІЛ у відповідності до рекомендацій ВООЗ). Це системні закони, які переводять галузі медицини на європейські стандарти та наближають нас до виконання умов для вступу в ЄС.   

Навіть в умовах військових дій вдалося запустити дві важливі ініціативи: президентський проєкт розширеного неонатального скринінгу новонароджених та Е-рецепт на антибіотики та наркотичні засоби. Вперше за механізмом договорів керованого доступу (ДКД) підписані договори на препарати для лікування пацієнтів зі спінальною м'язовою атрофією (СМА).   

Хочу подякувати міжнародній спільноті, яка рік активно підтримує Україну і на дипломатичному, і на гуманітарному, і на фінансовому фронтах. Ми отримали медичне обладнання, лікарські засоби, допомогу у навчанні українських лікарів. Все це дозволило стабільно працювати медичній системі останній рік. Відзначу програму медичної евакуації, яка проводиться спільно МОЗ та Єврокомісією. Згідно з нею українські військові, онкохворі пацієнти, серед яких більша частина діти, безоплатно лікуються у клініках країн ЄС.

Як голова Комітету за цей рік провів декілька візитів до інших країн, де домовлявся про посилення допомоги Україні. У США - про фінансування заходів з профілактики та лікування ВІЛ/СНІДу, у Хорватії - про допомогу у післявоєнному розмінуванні, у Данії - про участь у післявоєнній відбудові України. Буквально щойно повернувся з Іспанії. Окремим постом повідомлю, про що вдалося домовитися з колегами з Конгресу депутатів Іспанії.

Це був рік самовіддачі і волонтерства. Десятки тисяч українців кинули всі свої сили, всі наявні ресурси на допомогу армії та гуманітарні ініціативи. Аби акумулювати ці ресурси була впроваджена глобальна ініціатива з підтримки України United24, фандрайзингова платформа, через яку станом на 7 грудня 2022 року вдалося зібрати понад $ $287 млн донатів із 110 країн. В той же час величезна кількість українців підтримувала наших захисників на фронті, і продовжують робити це адресно.

Це був вкрай складний рік. Але ми вистояли, будемо стояти і переможемо! Як сказав Володимир Зеленський, «24 лютого мільйони з нас зробили вибір: не білий прапор, а синьо-жовтий стяг». 

Все буде Україна! 

Слава Україні! 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

06 травня 2024 10:31
05 травня 2024 10:43
23 квітня 2024 17:34
22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30