На засіданні  Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування народні депутати  розглянули звернення Міністерства внутрішніх справ України стосовно зафіксованого поліцією Закарпатської області факту масштабної фальсифікації під час складання інтегрованого тестового іспиту «КРОК» в Ужгородському національному університеті студентами – майбутніми медиками.
Згідно з повідомленням, 2 червня поліцейськими спільно з представниками Центру тестування при Міністерстві охорони здоров’я були виявлені факти, які свідчать про наміри складати іспит «КРОК» підставними особами замість студентів.

«Це ганебний випадок не може залишитись без уваги Комітету, тим більше, що мова йде про підготовку майбутніх медиків, яким ми з вами будемо довіряти своє життя та життя своїх рідних», - підкреслив голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

У розгляді даного питання взяли участь представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я, Центру тестування професійної компетентності фахівців при МОЗ України та Ужгородського національного університету.

Як повідомив заступник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, загалом було виявлено 20 студентів, які за грошову винагороду прийшли складати тестовий іспит замість інших студентів з підробленими документами. Поліція затримала порушників. Також виявлено особу, яка займалася організацією масової підробки складання іспитів «КРОК». Проводяться оперативно-розшукові заходи з метою з’ясування причетності викладачів до такої схеми.

Антон Геращенко висловив припущення, що «такі випадки можуть мати масовий характер по всій Україні».

Заступник Міністра запропонував Комітету ініціювати перевірку якості контролю за тим, хто складає іспити. Зараз такий контроль покладений на ректорів вишів, однак, ніякої відповідальності за порушення не передбачено.

Представники МОЗ підтвердили, що випадки подібних фальсифікацій носять непоодинокий характер і виявляються не один рік. Більшість випадків стосуються іноземних студентів.

Михайло Радуцький висловив готовність Комітету підтримати законодавчі ініціативи, які дозволять забезпечити випуск лікарів із хорошими знаннями. Він також закликав правоохоронні органи покарати осіб, винних у фальсифікаціях.

Комітет взяв до відома надану інформацію і ухвалив рішення звернутися до Кабінету Міністрів України з рекомендацією доручити відповідним органам виконавчої влади розробити та запровадити механізм проведення персональної перевірки осіб, які складають іспити, з метою запобігання неперсональному складанню іспитів.

Також Комітет підтримав проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення соціального захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та деяких інших осіб (р. № 5609).

На засіданні Комітету було заслухано інформацію Міністерства охорони здоров’я України, Державного експертного центру при МОЗ України та Національної служби здоров’я України стосовно поточного стану запровадження електронного рецепта.

За результатами обговорення було ухвалено рішення надану інформацію взяти до відома та доручити МОЗ України,  ДЕЦ при МОЗ України та НСЗУ у двотижневий термін надати Комітету конкретний план дій щодо запровадження в Україні електронної форми рецепта.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12
27 лютого 2024 10:50
23 лютого 2024 16:30