На засіданні Комітету з питань охорони здоров’я, що відбулося 30 березня 2016 року, народні депутати України – члени Комітету, розглянувши низку законопроектів, ухвалили такі рішення:

 

рекомендувати Верховній Раді України проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зниження цін на лікарські засоби (р. № 1376) відхилити;

проект закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення встановлених законом строків визнання товарів (предметів) гуманітарною допомогою (р. № 3673)  прийняти за основу та в цілому як закон;

проекти законів про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб (р. №№ 3459, 3459-1) повернути авторам законодавчої ініціативи на доопрацювання.  

 

За результатами обговорення альтернативних законопроектів, метою яких є повернення права, насамперед дітям із малозабезпечених сімей, на безкоштовне харчування у навчальних закладах, Комітетом було ухвалено  рішення про прийняття проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення безкоштовного харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів (р. № 3829) за основу та врахувати при його доопрацюванні до другого читання основні положення проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення безкоштовного харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів (р. № 3829-1).

Також парламентарії схвалили проект Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Про реформу охорони здоров’я в Україні».

Під час засідання Комітету народні депутати України – члени Комітету висловили своє занепокоєння з приводу розробленого Міністерством соціальної політики України спільно з Державною службою України з питань праці проекту Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах».

Згідно з пояснювальною запискою до нього, проект акта спрямований на реалізацію пунктів  «а» та «б» частини першої статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та розроблений з метою приведення у відповідність назв професій і посад працівників, передбачених Списками № 1 № 2, з відповідними назвами, зазначеними у Національному класифікаторі України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженому Наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327 (із змінами).  

Члени Комітету звернули увагу на те, що у розробленому проекті Постанови із зазначених списків без належного обґрунтування виключено значний перелік професій і посад в охороні здоров’я, зайнятість яких за результатами атестації робочих місць щодо умов праці  гарантує право медичним працівникам на пенсійне забезпечення на пільгових умовах.  

На думку народних депутатів України – членів Комітету, виключення працівників охорони здоров’я зі Списків № 1 та № 2, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року № 36, є безпідставним і таким, що порушує статтю 22 Конституції України, згідно з якою конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

 

З огляду на численні звернення профспілкових організацій медичних працівників, в яких висловлюються критичні зауваження до оприлюдненого Державною службою України з питань праці проекту Постанови КМУ «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах», та зростаючу соціальну напругу серед працівників охорони здоров’я,  Комітет вирішив звернутися до Прем’єр-міністра України та Міністра соціальної політики України з настійним проханням утворити міжвідомчу  комісію за участю представників заінтересованих центральних органів виконавчої влади, парламентських комітетів, галузевих профспілок та об’єднань роботодавців для розгляду і узгодження погалузевих пропозицій до проекту Списків № 1 та № 2.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

08 травня 2024 12:14
06 травня 2024 10:31
05 травня 2024 10:43
23 квітня 2024 17:34
22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35