Комітет  Верховної  Ради  України з питань охорони здоров’я розглянув  проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги (р. № 4449), поданий народними депутатами України, О.Богомолець, О.Колгановою, А.Шипком, О.Біловолом, І.Шурмою, О.Кириченком, К.Яринічем, І.Сисоєнко та О.Корчинською, та ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

зас-15.06.2015-8

Законопроектом пропонується внести комплексні зміни до Закону України «Про психіатричну допомогу» та окремі зміни до Основ законодавства України про охорону здоров'я (стаття 49), Закону України «Про пенсійне забезпечення» (стаття 60), Цивільного (стаття 281), Цивільного процесуального (стаття 241), Кримінального процесуального (статті 512, 514), Кримінально-виконавчого (стаття 116) і Кримінального (стаття 95) кодексів України.

Зазначені зміни вносяться з метою приведення законодавства України з питань надання психіатричної допомоги населенню до європейських стандартів у цій сфері. Зокрема, проект закону спрямований на дестигматизацію сприйняття суспільством психіатричної допомоги та врегулювання низки проблемних питань, пов’язаних з проведенням психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника; попередженням можливих зловживань при госпіталізації до психіатричного закладу особи, визнаної недієздатною; проведенням примусової стерилізації таких осіб тощо.

На думку народних депутатів України – членів Комітету, прийняття законопроекту сприятиме поліпшенню соціальної захищеності недієздатних осіб з розладами психіки і поведінки; забезпечить попередження зловживань зі сторони осіб, які здійснюють догляд за інвалідами внаслідок психічного захворювання; дозволить поліпшити доступ осіб з вадами психічного здоров’я до правосуддя, попередить випадки нелюдського поводження з недієздатними особами (стерилізація без згоди особи); покращити якість надання психіатричної допомоги ув’язненим тощо.

Крім того, запропоновані законопроектом зміни до Закону України «Про психіатричну допомогу» у частині виключення третього речення частини першої статті 13 цього Закону щодо госпіталізації до  психіатричного  закладу  на прохання  або  за  згодою  опікуна особи, визнаної  у  встановленому  законом  порядку недієздатною, спрямовані на врегулювання питань, порушених у Рішенні Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) положення третього речення частини першої статті 13 Закону України «Про психіатричну допомогу» (справа про судовий контроль за госпіталізацією недієздатних осіб до психіатричного закладу) від 1 червня 2016 року № 2-рп/2016, яким вказані положення визнані неконституційними як такі, що порушують права людини на свободу та особисту недоторканність.

Водночас прийняття цього законопроекту дозволить зменшити кількість звернень громадян України до Європейського суду з прав людини та витрати з Державного бюджету України внаслідок виплат за виграними судовими справами щодо порушень прав осіб, які страждають на розлади психіки і поведінки. 

Також прийняття законопроекту сприятиме вирішенню окремих питань пільгового пенсійного забезпечення працівників психіатричних закладів, у вигляді зарахування зазначеній категорії осіб стажу роботи у подвійному розмірі (зміни до статті 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення»).

зас-15.06.2015-6Відповідно до вимог статті 93 Регламенту Верховної Ради України Комітет попередньо розглянув проект закону України про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо допуску членів сім’ї, опікуна, піклувальника до пацієнта у відділенні реанімації та інтенсивної терапії (р. № 4649), поданий народними депутатами України  Сотник О.С., Черненко О.М., Войціцькою В.М., Подоляк І.І., Маркевичем Я.В., Юринець О.В., Скрипником О.О., Добродомовим Д.Є., Найємом М., Заліщук С.П., Лещенком С.А., Гопко Г.М., Пташник В.Ю., Шкрум А.І., Голубом В.В., Романовою А.А.

Метою законопроекту, як зазначено у пояснювальній записці, є сприяння дотриманню прав пацієнта на допуск до нього членів сім’ї, опікуна, піклувальника під час лікування у відділеннях реанімації та інтенсивної терапії.

Для цього автори законопроекту пропонують Основи законодавства України про охорону здоров’я доповнити новою статтею 38-1, якою передбачено, що керівництво закладів охорони здоров’я та лікуючі лікарі зобов’язані допустити членів сім’ї, опікуна, піклувальника до пацієнта, який перебуває у відділенні реанімації та інтенсивної терапії. У запропонованих доповненнях встановлюються підстави, критерії та умови щодо можливого допуску членів сім’ї, опікуна, піклувальника до пацієнта, який перебуває у відділенні реанімації та інтенсивної терапії.

Враховуючи те, що законопроект спрямований на дотримання прав пацієнтів, членів їх сімей, опікунів та піклувальників на сумісне перебування під час знаходження на стаціонарному лікуванні, зокрема у відділеннях реанімації та інтенсивної терапії, Комітет, керуючись частиною сьомою статті 93 Регламенту Верховної Ради України, ухвалив рішення щодо доцільності включення законопроекту про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо допуску членів сім’ї, опікуна, піклувальника до пацієнта у відділенні реанімації та інтенсивної терапії (р. № 4649) до порядку денного четвертої сесії восьмого скликання Верховної Ради України.

 

Комітет з питань охорони здоров’я в межах компетенції розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» щодо удосконалення системи соціальних стандартів (р. № 4575), поданий Кабінетом Міністрів України.

Метою законопроекту є удосконалення системи соціальних стандартів і нормативів, механізму фінансового забезпечення надання населенню послуг. Це, у свою чергу, дасть змогу перейти від фінансування послуг на основі фактичної мережі бюджетних установ до запровадження вартісних стандартів таких послуг, розрахованих на їх споживача, стандартів на душу населення, а також стандартів на основі витрат на одиницю цих послуг.

Для цього пропонується внести зміни до Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії». Зокрема, пропонується уточнити термін «державні соціальні гарантії», а також вносяться зміни до назв та переліків соціальних стандартів і нормативів в окремих сферах їх застосування, а саме: у сфері житлово-комунального обслуговування, транспортного обслуговування та зв’язку, охорони здоров’я, забезпечення навчальними закладами, обслуговування закладами культури, фізичної культури і спорту.

Так, до державних соціальних стандартів у сфері охорони здоров’я пропонується включити:

«перелік видів медичної допомоги, показники обсягу та якості надання гарантованого рівня медичної допомоги громадянам у державних і комунальних закладах охорони здоров’я;

нормативи надання медичної допомоги, що включають обсяг діагностичних, лікувальних та профілактичних процедур;

нормативи забезпечення мережею амбулаторій, що є структурними або відокремленими структурними підрозділами центрів первинної медичної (медико-санітарної) допомоги;

нормативи пільгового забезпечення окремих категорій населення лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

нормативи забезпечення стаціонарною медичною допомогою;

нормативи матеріального забезпечення державних і комунальних закладів охорони здоров’я лікарськими засобами, виробами медичного призначення, обладнанням та устаткуванням, харчуванням тощо;

нормативи забезпечення населення санаторно-курортним лікуванням».

Запропоновані зміни до переліку державних соціальних стандартів у сфері охорони здоров’я передбачають розподіл нормативів за різними видами медичної допомоги, а також  встановлення показників обсягу та якості надання гарантованого рівня медичної допомоги громадянам у державних і комунальних закладах охорони здоров’я, що є дуже важливим для проведення реформи системи охорони здоров’я, насамперед переходу на нові принципи її фінансування, а також для контролю якості наданих медичних послуг.

Комітет з питань охорони здоров’я пропонує проект закону про внесення змін до Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» щодо удосконалення системи соціальних стандартів (р.      № 4575), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

 

            Народні депутати України – члени Комітету затвердили Рекомендації слухань  на тему: «Сімейна медицини – шанс на здоров’я та значне зменшення особистих витрат на лікування». 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:34
22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12