СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань охорони здоров'я

 

27 січня 2016 року

 

Веде засідання Голова Комітету Богомолець Ольга Вадимівна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! По-перше, хочу, оскільки це перше наше засідання в Новому році, я сподіваюсь, що воно у нас з хвилини на хвилину розпочнеться, я вас хочу привітати з усіма прийдешніми святами. Сподіваюсь, що ви хоча б трішки відпочили. Розумію, що багато з вас були з вашими виборцями, працювали з вашими громадами. Але все ж таки хоча б трішки часу мали можливість провести з родиною, тому що Різдво - це таке наше велике-велике свято.

У нас вже нарешті є кворум, тому ми можемо розпочати наше засідання. Я вас вітаю і бажаю всього найкращого, щоб, власне, цей наш рік пройшов у плідній співпраці і щоб ми розуміли, що виключно плідна співпраця, розуміння, толерантність і робота на інтереси громади України – це те, що сьогодні, власне, очікує вся українська держава в умовах економічної кризи, в умовах політичної кризи. Сьогодні вже як би не робить різниці, до якої політичної сили ми відносимося, ми сьогодні з вами опікуємося проблемами здоров'я всієї української нації.

Дозвольте мені засідання Комітету Верховної Ради України  з питань охорони здоров'я відкрити. Наразі в залі присутні 7 членів Комітету з питань охорони здоров'я, кворум є, тому ми можемо його розпочати.

Проект порядку денного засідання було розіслано усім членам комітету електронною поштою в п'ятницю, 22 січня.

Шановні народні депутати! Чи всі ви отримали від секретаріату порядок денний? Народні депутати всі отримали?

 

ІЗ ЗАЛУ. Так.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Немає нарікань на роботу секретаріату?

 

ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Чудово.

Додатково до запропонованого порядку денного 26 січня надійшло звернення народного депутата Оксани Корчинської про включення до порядку денного питання про підтримку її звернення та звернення опікунської ради  "ОХМАТДИТ" до міністра охорони здоров'я Квіташвілі щодо необхідності розірвання контракту з директором ДП "Укрмедпроектбуд" Коваль Іриною Юріївною та оголошення прозорого конкурсу на заміщення посади директора цього підприємства.

Якщо немає заперечень проти заслуховування цього питання в "Різному", прошу затвердити порядок денний сьогоднішнього засідання.

Чекаю на ваші пропозиції, погодження або незгоду.

Будь ласка, Тетяно Дмитрівно. 

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Спасибо. Уважаемая Ольга Вадимовна! Уважаемые народные депутаты!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І я прошу пробачення за затримку з початком засідання.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Да, я думаю, что это будет в последний раз. Перед тем, как перейти к рассмотрению повестки дня,  у меня есть предложение. Я думаю, я глубоко уверена, что комитет поддержит  подготовить от имени комитета обращение в Министерство здравоохранения о предоставлении информации относительно ситуации с закупкой и поставок в регионы нашей страны лекарственных препаратов и вакцин. Мы все в марте еще приняли закон о том, что международные организации будуть закупать, и это 19 государственных программ, из 12 программ эта сумма составила 2,2 миллиарда гривен. И они должны были пройти закупки через ПРООН,  ЮНИСЕФ,      Британские закупочные агентства. И 7 программ на сумму 1,48 миллиарда гривен – это те закупки, которые должен был сделать Минздрав. Для того, чтобы мы владели информацией за 2015 год (потому что в регионах сегодня тотально отсутствуют все медикаменты) о выполнении этих программ, я прошу включить такие вопросы: наименование программы, наименование препарата, производителя и страны производства, поставщика, количество не только упаковок, но и таблеток. Потому что есть информация, что если ранее было в упаковке 30 таблеток, то сегодня расфасовка идет на 10.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тетяно Дмитівно, це ви просите внести?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это моя личная инициатива в устной форме, которую вы должны выслушать.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А ми її маємо вкласти в порядок денний чи не вкласти?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это информация. Это нет такого в Регламенте. Это информация народного депутата. А потом уже рассматриваются законопроекты. Сроки годности препаратов, включены ли закупаемые  препараты в протоколы лечения Украины. И такую же информацию прошу, чтобы мы имели за 2012 год, потому что мы ежегодно ее имели, она есть, у меня лично она есть, но для того, чтобы депутаты имели право сравнить. И кроме того, по всем программам 19-и, где закупки еще не проведены, дать информацию о стадии процедуры, начаты ли процедуры закупок, где есть акцепты, где заключены договора и где прошли оплаты и на какую сумму.  

Уважаемые народные депутаты! После получения данной информации, я думаю, что мажоритарные депутаты смогут проверить в своих регионах и сделать нам три-пять-пятнадцать выездных заседаний с конкретной проверкой по медикаментам. Потому что информация поступает очень критическая и очень страшная. Спасибо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановна Тетяно Дмитрівно!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Проект письма я подготовила.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Згідно Регламенту це ми зможемо розглянути в "Різному", це питання, якщо воно буде включене до порядку денного.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Мы только попросим информацию, а потом уже будемо розглядати. Ми тільки  зробимо "запрос" до МОЗу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас з вами не затверджений порядок денний.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А коли вони дадуть відповідь, тоді вже ми можемо розглядати і їхати в регіони.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І для того, щоб далі рухатись по нашому порядку денному, ми маємо з вами, якщо немає заперечень щодо порядку денного, з включенням питання, яке надане пані Оксаною Корчинською, прошу вас проголосувати. 

Хто за те, щоб затвердити порядок денний сьогоднішнього засідання? Прошу вас, будь ласка, проголосувати, шановні народні депутати.

Дякую. 7 – за.  Тому пропоную затвердити порядок денний засідання в цілому з урахуванням проголосованих змін до нього.   

Прошу проголосувати, хто за це питання? Прошу голосувати, будь ласка.  7 – за.

Порядок денний засідання комітету затверджений. Також, як завжди на початку засідання, прошу визначитись з приводу відображення у протоколі засідання поіменних результатів голосування членів комітету.

На жаль, згідно Регламенту, ми не можемо це зробити один раз і на всю решту засідань, тому мусимо голосувати це кожного разу. 

Прошу вас проголосувати. Хто за поіменне відображення результатів голосування в протоколі? Прошу голосувати. Всі – за. Дякую. Рішення прийнято одноголосно.

Переходимо до розгляду порядку денного. Перший законопроект, з опрацювання якого комітет на сьогоднішній день не є головним, це законопроект народного депутата Петренка – про проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо генетичної ідентифікації  військовослужбовців. Номер 2001а.

Від Олега Миколайовича надійшов лист, в якому він просить розглянути проект закону України щодо генетичної ідентифікації військовослужбовців  без його участі.

Прошу шановних народних депутатів, так, у нас інформує Оксана Анатоліївна Корчинська. Будь ласка, Оксано Анатоліївно, вам слово.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Законопроект надзвичайно важливий, розроблений давно і він вноситься…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Оксано Анатоліївно, я перепрошую, для протоколу вношу, що до засідання  долучився пан Шурма, тобто в нас є 8 членів комітету, присутніх на засіданні. І ми рухаємось далі - відповідно до порядку денного. Прошу, Оксано Анатоліївно.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, наші колеги законотворці запропонували проект змін до Законів України "Про соціально-правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" і "Про військовий обов'язок та військову службу", яким пропонується зобов'язати державу забезпечити гарантоване встановлення особи військовослужбовця за допомогою методів генетичної ідентифікації біологічного матеріалу, що містить ДНК особи, і створити базу даних ДНК військовослужбовців, яка повинна містити дані ДНК усіх військовослужбовців, які проходять обов'язковий медичний огляд перед вступом на військову службу та висловили свою згоду на збір, обробку та зберігання такого роду даних.

Цей законопроект є дуже детально розроблений, його розробляли, серед авторів якраз більшість хлопців – це командири батальйонів і командири бригад. Він надзвичайно важливий, він є підтриманий основним комітетом. Основний комітет – це з питань національної безпеки та оборони. Його пропонується підтримати в першому читанні.

Є невеликі недоліки, на котрі нам вказує, зауважує наше Головне експертне управління. Але я особисто вважаю, що до другого читання всі ці недоліки можна подолати. Тим більше – я розмовляла на цю тему з Міністерством оборони, тому що це їх обов'язок, тих силових відомств, котрі будуть це організовувати, і це правильно: у всіх країнах світу саме силовими відомствами оплачується така ідентифікація. Тому зауваження, що це несе бюджетні витрати, це правда, але в даному разі ми повинні зробити, у нас, слава Богу, достатньо грошей оборонного комплексу, котрий може собі дозволити тепер все ж таки понести такі розходи, щоб у нас з вами ніколи не було таких проблем, як зараз, коли у нас немає генної ідентифікації наших бійців.  

Тому я прошу шановних колег підтримати це в першому читанні. І не бачу там ніяких зауважень принципових, щоб не підтримати цей законопроект.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Оксано Анатоліївно, за ваш виступ. Шановні колеги! Хто має бажання виступити?

Тетяно Дмитрівно, будь ласка.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые коллеги! Я также считаю, что это очень важный и также очень правильный законопроект, потому что, да, действительно, сегодня, когда идет война и идентификация тел очень сложна, у нас нет сегодня абсолютно подготовленной  лаборатории, то понятно, это не только нахождение останков, частей тел, но это в последующем и страдания семьи, и также получение социальных грантий, которые при этом возможны.

Поэтому я также поддерживаю принятие в первом чтении обязательно данного законопроекта.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Тетяно Дмитрівно. Будь ласка, шановні народні депутати, якщо у вас немає більше зауважень, заперечень, пропозицій, виношу на голосування  про проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо генетичної ідентифікації військовослужбовців (№ 2001а), поданий народними депутатами України Петренком О.М., Білецьким А.Є., Рудиком С.Я., Романовою А.А.

 Прошу вас проголосувати. Хто за те, щоб підтримати даний законопроект в першому читанні? Одноголосно проголосовано – за.

Дякую, шановні народні депутати.

Переходимо до розгляду наступного питання. про проект закону України про внесення змін до статті 85 Бюджетного кодексу України щодо фінансування закладів загальної середньої освіти і охорони здоров'я та можливості органів місцевого самоврядування визначати напрями використання бюджетних коштів відповідно до чинного законодавства України. Номер закону 2064а. Він поданий народними  депутатами    Вілкулом О.Ю., Колєсніковим Д.В., Павловим К.Ю., Гальченком А.В., Шпеновим Д.Ю.

Оксана Анатоліївна інформує. Будь ласка, вам слово.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Цей законопроект я би пропонувала все ж таки перенести, позаяк він для нас не є основним. Я не бачила по ньому висновок Комітету Верховної Ради з питань бюджету. Тому що там його висновок для нас принциповий, позаяк він профільний якраз по бюджетному комітету. Є тільки висновок антикорупційного... Тому що метою його, я вам пояснюю, що це є необхідність законодавчо врегулювати питання можливості органів місцевого самоврядування визначити напрямки використання бюджетних коштів відповідно до чинного законодавства України. І для досягнення мети законопроекту автори пропонують внести зміни до статті 85 Бюджетного кодексу України, а саме: вилучивши положення щодо відсутності заборгованості місцевого бюджету за захищеними статтями видатків протягом року на будь-яку дату. Отут би я просила все ж таки його перенести, дочекатися все ж таки висновку основного комітету – бюджетного і тільки потім нам його підтримувати. Тому що для мене не вистачає експертної думки стосовно цього законопроекту.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! Будь ласка, прошу вас висловлювати ваші пропозиції і думки та запитання.

Тетяно Дмитрівно, будь ласка.   

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые народные депутаты! Несмотря на то, что мы не главный комитет и нет выводов еще даже Главного научно-экспертного управления, это вопрос, который волнует  с 1991 года органы местного самоуправления. Просто приехать нужно в любую больницу – городскую, районную, сельскую – и увидеть, что эта проблема есть. Помимо того, что нет возможности оплаты за тепло, за коммунальные услуги, больницам идет начисление пени, то есть, цена потом растет оплаты за коммунальные услуги. Это то, что очень нужно, это то, что просят органы местного самоуправления. Поэтому я считаю, что для того, чтобы больница не платила еще (понятно, что государственные деньги), потому что цена нарастает за неуплату кредиторской задолженности, я считаю, что в первом чтении данный законопроект мы должны поддержать. Это проблема всех органов местного самоуправления.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! У нас поступило дві пропозиції.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А можна ще коментар? Чому нам важливо дуже обережно підходити? Цим законопроектом пропонується прибрати дублювання фінансування з кількох бюджетних джерел. З кількох бюджетних джерел! Це дуже обережна стаття, особливо що стосується національних, наприклад, лікарень. Тому що національні лікарні, у них є свій бюджет, котрий видається, наприклад, МОЗом. І є державні програми, і це в даному разі теж є поняття дублювання.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это же местные…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У нас з вами по місцевих так само є, наприклад, у нас у місцевих лікарнях є відділення, наприклад, та ж сама онкологія, котра фінансується якраз державними програмами, а за бюджетні кошти так само бувають дублюються, купуються ліки подібні, що за державними програмами, якщо не вистачає за державною програмою, тому що дефіцит.

У нас з вами по цьому законопроекту – ми вилучаємо начебто дублювання, тут треба дуже обережно, от я вам кажу, я би хотіла дочекатися висновку все ж таки основного – бюджетного комітету, щоб ми з вами не зробили помилку. От що важливо! Тому що тут важлива експертна думка саме спеціалістів по бюджету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги! Всі, хто хоч коли-небудь мав яку-небудь дотичність до практичної охорони здоров'я і стикався з роботою  закладів  охорони здоров'я різного рівня, він прекрасно розуміє проблеми, які були озвучені Тетяною Бахтеєвою, які є, в принципі, в цьому законопроекті. На сьогоднішній день, коли ми говоримо, що ми йдемо до децентралізації, а ми ще до неї не прийшли, ми повинні врахувати, що комунальні заклади охорони здоров'я, вони сьогодні є заручниками нестабільної фінансової системи. Тому вони потерпають. Не по своїй вині сьогодні адміністрація установ несвоєчасно сплачує комунальні платежі. Питання лишень стоїть у тому, щоб полегшити до початку провадження реформ життя комунальних закладів на місцевому рівні. Тому ця законодавча ініціатива, вона заслуговує на увагу, її треба доопрацьовувати.

Сьогодні сила комітету з прийняття сьогодні рішення полягає в тому, що ми не є основним комітетом. Тобто ми висловлюємо свою позицію людей, які розглядають питання закладів охорони здоров'я, і людей, які в них працюють, а бюджетний комітет буде приймати рішення стосовно фінансових збитків або фінансових, припустимо, не втрат. Тому він повинен, розглядаючи як основний комітет це питання у себе на засіданні, він повинен мати точку зору різних комітетів, в тому числі Комітету з питань охорони здоров'я – в першу чергу як медики дивляться на цю проблему, як люди, які працюють в Комітеті з питань охорони здоров'я, бачать вирішення цієї проблеми, Комітету з питань фінансів і так далі, і так далі.

Тому, з моєї точки зору, ми повинні прийняти  рішення для того, щоб допомогти бюджетному комітету прийняти свою позицію, яка буде вже винесена в сесійний зал. Тому я підтримую ситуацію, щоб рекомендувати прийняти його  в першому читанні.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! Є ще? З точки зору юридичної, пані Ірино.

 

СИСОЄНКО І.В. Ставте на голосування дві пропозиції.

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас є дві пропозиції, які були винесені на голосування. Тобто виносимо на голосування. Пропозиція перша.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Перенести розгляд, дочекавшись висновку основного комітету і ГНЕУ.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей. Перша пропозиція - перенести   розгляд і розглядати відповідно, маючи вже висновок головного комітету і ГНЕУ.

Прошу вас проголосувати, хто за цю пропозицію? Прошу вас голосувати. Хто за те, щоб дочекатися висновку головного комітету? Прошу  вас голосувати.

Кириченко, Сисоєнко, Корчинська, Мусій, Березенко, Богомолець.

Виносимо й другу пропозицію? Хто проти?

 

ШУРМА І.М. У мене є тоді запитання: навіщо нам розглядати це питання на комітеті, якщо буде вже висновок бюджетного  комітету? Яка наша позиція? В піску голова? Що від нас залежить, якщо основний комітет прийме своє рішення? Що ми будемо розглядати?  

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это нелогично. Нелогично поставлен был вопрос. И нелогичное голосование и решение народных депутатов.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Другу пропозицію виносимо на голосування. Хто за те, щоб підтримати даний законопроект в першому читанні? Будь ласка, прошу народних депутатів голосувати.

 

ШУРМА І.М. Ну ви ж рішення прийняли.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хто за цю пропозицію? Можливо, після ваших висловів хтось змінив думку. У нас було дві пропозиції.

 

ШУРМА І.М. Та ну як таке може бути?  Тут що, діти сидять?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Тогда все законы без Главного научно-экспертного надо "не розглядати".

 

(Іде загальна дискусія)    

 

ШУРМА І.М. Ольго Вадимівно, є Регламент. По Регламенту наш комітет, якщо він не є основний, повинен розглянути перший і подати свою пропозицію. Ну що ми будемо розглядати після того, як вже буде прийнято рішення бюджетним комітетом?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тільки що ми з вами розглядали перший законопроект якраз уже після того, як Комітет з питань національної безпеки і оборони прийняв рішення, а ми підтримали зі свого боку. Мені особисто важлива все ж таки експертна думка бюджетного комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, пане Сергію.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Колеги, я чому підтримав пропозицію пані Оксани. Тому що тут не зовсім зрозуміло, якщо кошти будуть виділені там на захищені статті, чи буде мати право за рішенням місцевих громад і місцевих органів самоврядування перекидати на інші статті. Ми розуміємо, що таке захищені статті, хто стикався з бюджетом. Якщо це дасть можливість по-різному читати закон, і я хочу - даю на зарплату, я хочу  - даю на комунальні, це може викликати дуже серйозні  дисбаланси. Можливо, можна було б підкорегувати пропозицію пані Оксани, але в загальному вона звучить нормально. Бюджетний комітет мав би фахово підійти і взяти на себе відповідальність за можливі різночитання. Але в цілому закон правильний. І якщо буде бюджетний шлях відкритий, то треба підтримати ідею пана Ігоря і голосувати "за". І буду голосувати другий раз "за". Така моя була логіка.

Тому я вважаю, що це питання вичерпане, давайте голосувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую. О'кей.

 

ШУРМА І.М. Сергію, ви прекрасну річ сказали. Є захищені статті. Ви мені назвіть хоча б один прецедент в Україні за всі роки незалежності, коли б собі головний лікар дозволив виплатити спочатку не заробітну плату…

 

(Шум у залі)

 

(Іде загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! Рішення прийнято Комітетом з питань охорони здоров'я, тому ми рухаємось далі, питань сьогодні дуже багато.

Питання третє порядку денного -  про проект закону України про внесення змін до статті 266 Податкового кодексу  України щодо удосконалення оподаткування медичних закладів у сільській місцевості. Номер 2106а.

 Законопроект поданий народними депутатами Барвіненком В.Д., Герегою О.В., Князевичем Р.П., Шиньковичем А.В. 

Прошу, будь ласка, Олег Степанович Мусій доповідає у нас з цього питання.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати! В зазначеному законопроекті  вноситься зміна тільки до однієї 266 статті існуючого Податкового кодексу, а саме: яка стосується податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. І пропонується цю статтю  доповнити текстом, що будівлі і споруди аптек у сільській місцевості  відповідно незалежно від форми власності – чи це будуть комунальні, чи це будуть комерційні, а також аптечні пункти при всіх медичних закладах, які знаходяться в сільській місцевості, звільнити конкретно від податку на нерухоме майно з одного виду податків.

Існує зауваження щодо того терміну введення в дію в запропонованій редакції: "Закон набирає чинності з дня наступного за днем його опублікування", але насправді, якщо керуватися існуючим Бюджетним кодексом, це зміна оподаткування, і ми не можемо підтримати, скажемо, в такій редакції, що цей закон може вступити в дію. Тому що насправді   необхідно 6 місяців перед тим проголосувати. Тому, в принципі, теоретично, якщо буде ваша підтримка цього законопроекту, це можна було б відкорегувати між першим і другим читанням, змінити цю статтю.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Як закон може передбачати для комерційних закладів звільнення від оподаткування?

 

МУСІЙ О.С. Тому що тут зазначено, що "будівлі, споруди аптек у сільській місцевості" – кома, бо насправді всі будівлі всіх закладів охорони здоров'я, до яких можуть відноситись і комерційні аптеки, тоді не будуть обкладатися податком на нерухомість.

 

КИРИЧЕНКО О.М. А комунальні на даний момент, вони і не оподатковуються.

 

МУСІЙ О.С. Вони і так не оподатковуються. Тому по суті це врегулювання діяльності комерційних аптек в сільській місцевості. Доцільність є, можливо, прирівняти в оподаткуванні і державні, і комерційні заклади охорони здоров'я.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Зважаючи на це, це може вплинути в тому числі на вартість лікарських засобів.

 

МУСІЙ О.С. Ну, на вартість – навряд чи, а на відкриття і доступність лікарських засобів і можливість відкрити відповідні аптеки, в тому числі й комерційними чи філіалами, може, в принципі, і спонукати. Але насправді там ціна питання мікроскопічна, тому я думаю, що це носить виключно косметичний характер.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Але прирівняння комерційних і комунальних, їх зрівняння – це неправильно.

КИРИЧЕНКО О.М. А якщо ми кажемо про сільську місцевість, де взагалі немає аптек і аптечний бізнес там скоріше неприбутковий. Тому, може, це й доцільно.

 

МУСІЙ О.С. Насправді це питання ми розглядали минулого засідання комітету, де ми розглядали відповідні два чи три законопроекти навіть, наскільки мені не зраджує пам'ять. І там це питання забезпечення в сільській місцевості медикаментами, воно врегульоване ліцензійними умовами здійснення, проведення фармацевтичної діяльності, відкриття аптек. І насправді відповідно до цих ліцензійних умов, які затверджує Міністерство охорони здоров'я, співробітникам закладів охорони здоров'я, а саме: фельдшерам чи лікарям, яким дозволено на контрактній основі здійснювати реалізацію медикаментів. І це питання врегульовано вже чинним законодавством. Тому тут іде мова виключно про відкриття комерційних закладів, аптек або їхніх функціональних підрозділів чи як вони називаються. Тому – на ваше рішення.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Будь ласка, прошу ваші пропозиції щодо підтримки чи не підтримки цього закону.

 

ШУРМА І.М. Моя пропозиція полягає в наступному. Давайте перестанемо бавитися в "Радянський Союз" – надавати будь-які пільги. Це є    антиринковий закон. Значить, в цілому світі структури мають свій бізнес, розвинений наступним чином. Є території, де є прибутки, є території, де гіперприбутки, є території, які працюють у збиток. Але охоплюються території для того, щоб мати можливість реалізовувати свій товар. Ніхто окрему юридичну особу-аптеку в сільській місцевості відкривати не буде. Завжди буде відкриватися відділення чогось, і якщо аптека, припустимо, знаходиться в районному центрі і вона  зацікавлена покрити ще райони, то вона повинна собі як комерційна структура давати відповідь, звіт у тому, що якщо вона зробить надбавку, воно не буде реалізовуватись і буде подорожчання ліків. Тому вони повинні йти на якісь певні уступки. Але їхня мережа на певній адміністративній частині, вона розширюється.

Тому оце – це просто загравання з виборцями. Цього робити не можна. Тому я категорично проти взагалі прийняття цього закону і  його розгляд. Ми все "граємось" із селом – давайте селу та давайте селу. Та ви будуєте ринкову державу чи ви будуєте "Радянський Союз"?

 

МУСІЙ О.С. Пропозиція відхилити ваша?

 

ШУРМА І.М. Відхилити.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я абсолютно не согласен с паном Шурмой, потому что это не рынковый закон. Потому что рынок предполагает участие в нем равных участников. Если мы делаем равноправные условия и для коммерческих, и для коммунальных аптек, я не считаю, что в этом есть что-то противорыночное. Мы просто выравниваем правила игры. И если наша задача как государства сделать лекарства, в том числе более доступными для  населения, возможно, мы должны стимулировать развитие определенных учреждений и в том числе в сельской местности. И я считаю, что нужно поддержать этот законопроект, потому что, так или иначе, возможно, это улучшит  доступность лекарств для сельского населения. И ничего вредного я в этом не вижу.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Можно?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, будь ласка.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые коллеги! Это действительно очень актуальная проблема. И Алексей сказал о сельской местности. Мы должны знать, что у нас сегодня количество аптек по всей Украине превышает в несколько раз, чем в любой европейской стране. Но если же проанализировать 15 миллионов украинцев, которые проживают в сельской местности, то там практически аптек и не существует, потому что это невыгодно для бизнеса (я вижу, что многие представители фармбизнеса здесь) - ехать туда, открывать аптеку, кассовые аппараты и так далее. Но дать возможность сельскому населению купить в аптеке, а не ехать за 30-70 километров, это тоже, наверное, авторы, наши коллеги, придерживались данной идеи.

Я считаю, что есть там вопросы, которые нужно доработать, поэтому я поддерживаю в первом чтении, а потом нужно будет доработать, для того чтобы сельская местность имела доступность приобретения медикаментов. Тут много вопросов к Министерству здравоохранения, которое должно было отрегулировать этот вопрос путем… Александра, как перший заступник, послухайте, будь ласка. Вы обязаны были уже давно отрегулировать це питання, тому що зараз нічого не зроблено. Зробіть програму про забезпечення населення сільської місцевості ліками, тому що вони зараз повністю не мають цього.

Поэтому я тоже поддерживаю - в первом чтении.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олег Степанович Мусій. Будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. У мене відповідна пропозиція, яка не була озвучена ще по протоколу. Для протоколу: у нас ще є одна можливість відправити його на доопрацювання, щоб не відхиляти і не підтримувати в першому читанні. Тому як би ще одна з пропозицій, просто занести в протокол –  рекомендація відправити  на доопрацювання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скажіть, будь ласка, а якщо це аптечний кіоск, а якщо це 5 метрів, які вони орендують?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Есть же лицензионные условия. Там есть одна "фишка". Во-первых, мы вводим конкуренцию, и аптечные сети, которые там муниципальные, они могут не выдержать. Второе, коммунальные аптеки все свои налоги платят в областную раду, а получается, что коммерсанты будут "пополам напополам". То есть, там будут несколько изменены доходы местных бюджетов в результате.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей. У нас є три пропозиції. Пропозиція перша – відхилити. Пропозиція – на доопрацювання. Пропозиція – підтримати.    Виношу пропозиції "по мере поступления".

 

ШУРМА І.М. Я свою тему "відхилити" переношу на позицію Мусія – дати на доопрацювання.

 

КИРИЧЕНКО О.М. А в чому ви бачите "доопрацювання"? Що треба змінити при доопрацюванні?

 

ШУРМА І.М. Я вважаю, нехай запропонують якісь механізми.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Тут з МОЗом треба працювати.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Так может давайте послушаем точку зрения МОЗа?

 

ШУРМА І.М. Одну секундочку! У вас було запитання, що ви не згодні. Я звертаюсь до колеги Кириченка. Ви говорили, що ви не згодні, тому що ринок – це там, де є декілька установ. Так от, в сільській місцевості сільська рада представляє умови для розвитку аптечних кіосків різним установам. І ви самі тільки що говорите – створити рівні умови комунальним і комерційним, то треба вийти з якоюсь пропозицією. Значить, є два суб'єкти – і комунальні, і комерційні, а йде туди, хто хоче.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Подождите! Есть конкурентное преимущество.

 

(Шум у залі)

 

(Іде загальна дискусія)

 

ІЗ ЗАЛУ. Пані Олександро!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У МОЗу є думка з цього приводу?

 

ІЗ ЗАЛУ. На доопрацювання!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я даю вам слово. Будь ласка, беріть.  Ми слухаємо вас.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Ми подавали свої пропозиції щодо доопрацювання  даного закону для того, щоб так жорстко, можливо, відразу не виступати щодо непідтримки. Але частина позицій, які зараз звучали від пана Шурми, насправді ми погоджуємось і з цими аргументами, і також надавали ще свої, які стосуються виключно посилань на накази МОЗу, де ми також приходимо до думки, що або не підтримувати, або відправити на доопрацювання для того, щоб виписати його по-іншому. Вибачте, але позиція така.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую. Шановні колеги! Виношу на голосування пропозицію першу, об'єднану – пана Шурми і пана Мусія – проект закону України про внесення змін до статті 266 Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування медичних закладів у сільській місцевості,  номер 2106а, відправити на доопрацювання. Прошу народних депутатів голосувати. Хто за цю пропозицію?

За – Шурма, Мусій,  Березенко, Бахтеєва, Богомолець, Сисоєнко.

Хто проти? Хто утримався? Кириченко, Корчинська – утримались.

Дякую. Пропозиція проголосована.

Переходимо до розгляду наступного питання нашого порядку денного.     Про проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами лікарських засобів, номер 3246, поданий народним депутатам України Поляковим М.А.

Будь ласка, у нас є присутній автор законодавчої ініціативи? Автор є у нас?

Олексію Миколайовичу, ви у нас співдоповідач.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я готовий.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Значит, законопроектом предлагается "заборонити рекламу всіх лікарських засобів, в тому числі і безрецептурних препаратів". Слушна думка, яка висвітлюється в мотивувальній частині, говорить про те, що це призводить до самолікування пацієнтів, яке може призвести до погіршення стану їхнього здоров'я. І я вважаю, що ця думка має право на життя, тому що ми всі дивимось телебачення і бачимо, що зараз надмірна, з моєї точки зору, кількість реклами лікарських засобів, які дають прості рецепти і принаймні часто мають інформацію про те, що застосування деяких  лікарських засобів може привести до лікування будь-яких хвороб, а при цьому насправді це так не є.

Але ми знаємо законодавчу практику Західної Європи, до якої ми зараз прагнемо, про те, що у них дозволена реклама безрецептурних препаратів, майже у всіх країнах Євросоюзу дозволена реклама безрецептурних препаратів. Так, є така точка зору, і я вважаю, що ми маємо прислуховуватися до загальної практики тих країн, до яких ми прагнемо, і це буде правильно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, які будуть пропозиції?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Якщо я кажу про свою особисту думку, то я вважаю, що ми як лікарі маємо заборонити рекламу всіх лікарських засобів. І я пропоную підтримати  цей законопроект в першому  читанні.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тетяно Дмитрівно, будь ласка.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые народные депутаты! Многие здесь присутствующие знают о том, что этот вопрос неоднократно рассматривался во многих сессиях и в шестом, и в седьмом созыве. И наконец-то мы в 2011 году, ряд народных депутатов, я тоже есть автор, подготовили законопроект о запрете рекламы лекарственных средств. Мы тоже в начале имели целью тотальный запрет в связи с тем, что Всемирная организация здравоохранения дает ежегодную информацию, висновки о том, что смертность от самостоятельных приемов медикаментов, от самолечения смертность населения планеты занимает, представьте себе, пятое место после онкологии и сердечно-сосудистых заболеваний. Пятое место от самолечения!

 И представьте, что так как я была автором, это был целый "бум" со стороны СМИ, потому что это рабочие места, это дополнительные, понятно что "джерела доходов", это финансирование и так далее. И практически ни одно СМИ, ни один канал не будет выживать без этого. Потому что, в общем-то, когда мы тогда анализировали, в 2011 году, оказалось, что даже фирмы выплачивают по 2 миллиона долларов на рекламу лекарств. Ну понятно, что эти лекарства должны быть только безрецептурные, как Алексей сказал, как есть в Европе, как есть в Англии, как есть в Германии, как есть в Польше. В каждой европейской стране есть свои ограничения. Мы добились того, что запрет обязательно рекламы, просто рекламу медикаментов показывают, но ни в коем случае врач не должен говорить, что он классно лечит и точно от него выздоровление, или пропагандировать это артистам. Это все закон 7007. Каждый может его найти он вступил в силу 1 января 2012 года.

Помимо того,  запрет рекламы лекарственных средств на телевидении будет полностью нарушением Европейской конвенции о трансграничном телевидении, которая была ратифицирована Верховной Радой Украины 17 декабря 2008 года, согласно которой можно запрещать рекламу только рецептурных медикаментов.

Поэтому я считаю, чо данный законопроект мы должны отклонить, а то, что у нас отрегулированно, оно есть, здесь опять контроль Министерства здравоохранения за выполнением закона 7007 и, конечно, правоохранительных органов.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я абсолютно поддерживаю вашу позицию. Но вопрос заключается в том, что мы сейчас не находимся в зале и должны руководствоваться своим опытом, а мы все-таки врачи. И мы все должны, по-моему, однозначно четко сказать: "Да, реклама в том числе безрецептурных препаратов – это плохо с точки зрения здоровья наших пациентов". И мы точно можем сейчас даже утверждать о том, что то количество смертей от гриппа, которые сейчас мы имеем, это в том числе результат того, что люди не обращаются в первую очередь к врачу за советом, а начинают заниматься самолечением.

 Поэтому я понимаю, что в зале с наибольшей вероятностью этот законопроект не пройдет в результате тех факторов, о которых вы говорите. Но считаю, что Комітет з питань охорони здоров'я має показати своє ствлення до цієї проблеми.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Шановний Олексію, я не можу так приймати рішення в комітеті, а потім в залі – друге, якщо я тут голосую –за.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Как это не можете? У нас очень часто происходит так.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну вы же Радикальная партия, а у нас не так. У нас государственная позиция. Если я голосую, то я голосую и в зале и фракцию в этом убеждаю. А у вас в Радикальной партии происходит все по-другому.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Татьяна Дмитриевна, некорректно. Олексій висловлювався чесно і щиро.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олег Степанович. Будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Я думаю, що кожен депутат має власну точку зору. І в цьому є цінність народного депутата, що він може її вільно висловити. А критикувати чи не критикувати – можна визначитись шляхом голосування насправді. Для цього є голосування, приймаєте ви чи не приймаєте цю точку зору.

Підтримуючи позицію Олексія – дійсно, що станом на сьогодні у нас є велика проблема з самолікуванням населення, я все-таки більше схиляюсь до відхилення або, можливо, відправлення на доопрацювання згаданого законопроекту з ознаки того, що ми однозначно задекларували євроінтеграційні процеси в тому числі в охороні здоров'я. І насправді існуюча директива  Євросоюзу передбачає дозвіл в країнах Євросоюзу, в усіх країнах, рекламування безрецептурних лікарських засобів. І насправді я не хочу, щоб Україна виглядала як одна тільки з країн – Туреччина, єдина країна, де заборонено рекламування будь-яких лікарських засобів. А насправді у всіх абсолютно країнах,  в тому числі  і в розвинених країнах, і не тільки Європи,  безрецептурні лікарські засоби дозволені.

Тому є багато там слушних думок щодо використання, наприклад, медиків в рекламі безрецептурних, але це, напевно, мало би бути регулюванням іншого закону, тим більше, що ми будемо розглядати закон спільний, я маю на це велику надію, про лікарські засоби, де окремо є стаття щодо рекламування лікарських засобів. І там у новій редакції це все передбачено. Тому я б схилився  більше до підтримки або "відхилити", або "на доопрацювання" – залежно від того, як буде.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, народні депутати всі висловились? Міністерство охорони здоров'я, будь ласка.

 

ПАВЛЕНКО О.С. По-перше, щоб не повторювати аргументи, які вже прозвучали з приводу відхилення, скажу про деякі речі, які ще не звучали. МОЗ також вважає, що необхідно або відправити на доопрацювання або відкликати. Але в той же час повністю погоджуємося, що люди використовують інформацію на телебаченні так, як вона їм зрозуміла, але питання не в тому, чи є реклама чи ні. Питання в тому, якою вона є, ця реклама, і яким чином регламентується  широта можливостей вибору цієї реклами.

Директива, на яку посилався пан Мусій, дійсно, є така директива, вона покладається в основу будь-яких проєвропейських законів про лікарські засоби, але вона не те що каже про рекламу, а взагалі натякає на інформаційну політику в сфері обліку лікарських засобів, де чітко вказано, що країна сама може визначити своє ставлення до реклами. Рецептурні, безрецептурні препарати, контрольні функції, кому вони надаються – на сьогоднішній момент  вважаємо за необхідне іншу проблему оголосити – це не реклама сама по собі, а відсутність контролю. У нас зараз лише Антимонопольний комітет взагалі розглядає подібні справи. Ці справи розглядаються не за ініціативою Антимонопольного комітету, а через заяви і скарги. Раніше в МОЗі існував певний комітет етичний, який переглядав проекти, макети подібних рекламних речей,  і частина речей фільтрувалася на вході…

 

(Шум у залі)

 

ПАВЛЕНКО О.С. Тому на сьогоднішній момент питання є в контролі. І якщо буде відправлятися цей закон на доопрацювання, я перепрошую, то ми можемо посприяти цій групі депутатів, надати ті аналітичні матеріали, які ми повністю набули за минулий рік.  В минулому році в Міністерстві охорони здоров'я діяла окрема робоча група спеціалістів, в яку також входили представники Антимонопольного комітету і державної регуляторної служби і також експерти проєвропейські по відповідному законодавству, по директивах, і ми визначили, що забороняти рекламу повністю в нашій країні наразі неможливо. Навіть, хочу сказати, незалежно від того, чи є дія коаліційної угоди, в якій було написано, так, можливо, сухо, що треба забороняти.  

Тому треба посилювати контроль і встановлювати межі реклами. Надати це, можливість, може, або законом про лікарські засоби, ми чекаємо на редакцію, і лише в цьому законі можна про це чітко вказати, гармонізувавши це з директивами від ЄС, і також це визначити МОЗ як співконтрольний орган виконавчої влади у системі контролюючих  органів поруч з Антимонопольним комітетом. Принаймні нам із ним, з Антимонопольним комітетом, саме так було вирішено діяти в 2016 році.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Зрозуміло. Дякую, пані Олександро, за вашу позицію.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Можно я внесу реплику? Речь идет не про заборону реклами повністю, а заборону реклами на телебаченні.

 

ПАВЛЕНКО О.С. На телебаченні.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Але можна рекламувати на конференціях лікарям і таке інше. Мова йде тільки про телебачення.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Телебачення  також включено в нашу експертну групу. І ще хочу підкреслити, що в одній лише європейській країні повністю заборонена реклама. В усіх інших європейських країнах і ЄС реклама має просто межі свого розповсюдження.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тільки в усіх цих країнах перелік лікарських засобів, які відпускаються за рецептом, він на порядок більший ніж в Україні. А сьогодні в Україні ви можете придбати все, що завгодно, те, що ні в одній європейській країні ви не придбаєте без рецепта.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Така проблема не існує сама по собі.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Саме тому якби Міністерство охорони здоров'я займало державницьку позицію і збільшило перелік тих ліків відповідно до всіх європейських норм якості, які можуть бути надані в аптеці тільки при наявності рецептурного бланку, щоб люди не купували антибіотики, які у них лежать ящиками, щоб вони не пили "Колдрекс" по шість пакетів на день, а потім госпіталізувалися з токсичними порушеннями функції нирок і печінки. Це те, що реально відбувається щодня у нас. Тому в такій ситуації, коли МОЗ дозволяє продавати будь-що без рецепта, цей закон є достатньо актуальним, тому що він рятує людей, які на сьогоднішній день не розуміють, не читають, вони вірять усьому, що їм кажуть з телебачення.

І щодо контролю нашої реклами, то реклама горілки, тобто на сьогоднішній день бюджет України наповнюється головними шляхами: продаж нафтопродуктів і перепродаж – забруднення екології, продаж горілки, цигарок і ще буде в нас ігорний бізнес. При тому, що реклама заборонена алкоголю, але ви чудово знаєте, що торгові марки – вони всі рекламуються на телебаченні.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Алкоголь порівнювати з лікарськими засобами неможливо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І рівень алкоголізму в Україні дитячого є найбільший.

Тому зрозуміло, що ми на сьогоднішній день маємо приймати власні рішення, демонструвати позицію про збереження життя і здоров'я українських громадян.

Будь ласка, пані Ірино. Спочатку висловиться депутат, а потім вам слово  буде.

 

СИСОЄНКО І.В. Я хочу зазначити про те, що будь-які законопроекти, які ми повинні приймати,  вони повинні чітко ставити собі за мету вирішення якоїсь конкретної проблеми. Я хочу підтримати Ольгу Вадимівну в тому, що дійсно сьогодні дуже потужний вплив саме з урахуванням реклами лікарських засобів відбувається на населення України. Також про це свідчать факти, що під час якраз вірусу грипу люди, які малі оці наслідки, в тому числі і летальні випадки відбувались з урахуванням того, що звертались до лікарів за медичною допомогою виключно на п'яту-шосту добу, коли вже були критичні стани, а той період займались самолікуванням. Тому все ж таки ми розуміємо, що питання самолікування ми повинні вирішувати в Україні.

 

(Шум у залі)

 

СИСОЄНКО І.В. Дозвольте, будь ласка, мені говорити. Я не можу говорити, пані Олександро, коли також говорять ще декілька людей. Я вас уважно слухала.

Друге питання, про яке ніхто з нас з вами не сказав, це питання вартості лікарських засобів. Ми розуміємо, що зараз вартість лікарських засобів в аптеках вже деякі фахівці порівнюють з вартістю в ювелірних магазинах. Тому питання все ж таки контролю за цінами і все те, що впливає безпосередньо на вартість лікарських засобів – це також питання того, що велику частину у формуванні кінцевої вартості для споживача займає реклама, за інформацією від представників фармацевтичного бізнесу, це є відкрита інформація, яка є у видавництві "Маріон", на сайті "Аптеки", щось 17 відсотків в минулому році дійсно витрачається, вкладається вартість лікарських засобів  у вартість рекламної кампанії. 

Тому це два основні питання, які ми все ж таки повинні вирішувати. Перше – це побороти самолікування, яке диктується зараз за рахунок реклами. І друге  питання  - це зменшення вартості лікарських засобів, яке зараз найбільш важливе і чутливе є для пенсіонерів, для соціально незахищених верств населення.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Курс доллара – причем здесь реклама?

 

СИСОЄНКО І.В. 17 відсотків вартості – це є витрати на рекламу. Це офіційна інформація, яка є.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Від 12 до 17.

 

ІЗ ЗАЛУ. Так яка у вас пропозиція? Що робити з конкретним законопроектом?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Наша пропозиція – підтримати в першому читанні.

 

СИСОЄНКО І.В. Зараз поставити на голосування і визначатися. Я закцентувала увагу на тих важливих питаннях, які ми як законодавці повинні вирішувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, пану Чумаку слово.

 

ЧУМАК.  Шановні народні депутати! Дане питання я підтверджую теж, тому що ми старожили. Проблема полягає в тому, що сьогодні  дві третини реклами, яка йде на телебаченні, іде з грубим порушенням законодавства, чинного законодавства. І тому ми говоримо, що треба вносити зміни до 26 статті Закону про рекламу. У нас кажуть, що там Антимонопольний комітет. Даруйте, Антимонопольний комітет контролює за порушенням антимонопольного права. А якщо лікар  бачить, що там "дурня", куди йому звернутися?  Він не споживач, він не бізнесмен.

Тому, шановні народні депутати, я все-таки знову вас прошу почути Міністерство охорони здоров'я, яке підготувало проект. А ще краще розглянути проект закону про лікарські засоби.

Що стосується самолікування. Шановні народні депутати! 5 років уже затверджено, як має працювати аптека. Це протокол обслуговування, це протокол, як саме лікування відбувається. Але він валяється на полицях. Чому ми не розглядаємо вже 14 років проект закону про лікарські засоби? Тому що там є оцей протокол! І чому ми сьогодні не розглядаємо?

 

(Шум у залі)

 

ЧУМАК. І зараз говорять, що ми приймемо такий проект, щоб там "аптеки" взагалі слова не було і не дай Бог, щоб були протоколи, які регламентують торгівлю.

Тому, шановні народні депутати, у мене така пропозиція, прохання вірніше. Відхилити цей закон, а розглянути, ми сьогодні мали розглянути…

 

ІЗ ЗАЛУ. Та є – 12 питання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я перепрошую, будь ласка, по суті.

 

ЧУМАК. Там це питання врегульовується. Тобто треба не забороняти, а треба контролювати. Про що йдеться? Шановні народні депутати! Йдеться про те, що порушується постійно – "заборонено законом наводити в рекламі "мгновенное действие". У нас сьогодні що? Помазав – і вже "пляшет".

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую. У нас по черзі Шурма. Потім – Корчинська. Потім – Кириченко.

 

ШУРМА І.М. Дискусія одвічна. Хочу акцентувати на наступному. Наше рішення може стосуватися виключно благородних цілей, цілей шкоди зовнішньої реклами. Не забувайте, що ми внесемо законопроект у зал, де будуть лобісти фінансові, які будуть абсолютно відстоювати іншу позицію. Але я веду не до того.

Даний законопроект, наскільки я зрозумів, можливо, я неправильно зрозумів, пане Кириченко, він стосується лишень телебачення. Так?

 

ІЗ ЗАЛУ. Всього.

 

ШУРМА І.М. Значить, дивіться, якщо такий закон стосується виключно одного засобу інформації – телебачення, ми забуваємо про зовнішню рекламу, ми забуваємо про друковану продукцію, ми забуваємо про радіо, ми забуваємо про такі носії, як Інтернет-видання і так далі. Це, знову ж таки, закон, який б'є лишень по одному бізнесу, якщо я правильно зрозумів. Якщо підходити до того, щоб ввести якісь обмеження, вони повинні стосуватися різних інформативних засобів. Не тільки телебачення, але й радіо, друковані засоби і так далі.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Це не стосується тільки фахівців. Тут є: "крім реклами, яка розміщується у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ та лікарів. Розповсюджується на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної практики". Тобто лікарям, фахівцям рекламувати можемо. Все інше – ми забороняємо. І з моєї точки зору, мы все согласны с тем тезисом, что у нас есть "вакханалия" в этом процессе. И если нам 12 лет, по заверениям предыдущего выступающего, не удается навести порядок в этой отрасли, возможно, нам нужно в данной ситуации использовать "лом" и показать позицию комитета о том, что то, что происходит, может вести к смертям людей.

 

ШУРМА І.М. Я закінчу свою точку зору. Я категорично не буду згоден з тим, що лікар має право рекламувати.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Ні-ні! Йому мають право рекламувати!

 

ШУРМА І.М. Йому? Ну.

 

ІЗ ЗАЛУ. Це по закону.

 

(Іде загальна дискусія)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги! Ми з вами Комітет з питань охорони здоров'я. Це  важливо не забувати, що ми з вами не бюджетний, не податковий комітет – ми з охорони здоров'я. Сьогодні у нас в обласній лікарні у надзвичайно важкому стані журналістка, молода дівчина, котра 12 днів займалася самолікуванням, в реанімаційному стані. 12 днів. Молода дівчина, котра відома дуже багатьом депутатам. Це результат самолікування. Вона стала в даному разі жертвою сама реклами на телебаченні. Телебачення – це найбільш доступний і найбільш дешевий спосіб для реклами. Найбільш доступний для населення. Це якраз та аудиторія, котра собі часто не дозволяє йти до лікаря і не звертається. Звичайно, ми йдемо  з вами до Євросоюзу, але хотілося б, ідучи, не втрачати по ходу своє власне населення від самолікування. Я би просила цей законопроект підтримати в першому читанні, його потім доопрацювати, там немає нічого принципового, вислухати всі зауваження інших комітетів і всіх наших колег, тому що ми з вами все ж таки повинні дбати про охорону здоров'я нашого  населення. Дуже вдячна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я дякую. 30 секунд вам для коментаря. Будь ласка.

 

ОНИЩЕНКО В. Дякую. Владислав Онищенко, Союз споживачів медичних послуг та лікарських засобів.

Шановні колеги! Дякую, що ви дали можливість слова. Я хочу декілька просто навести фактів для вас перед тим, як прийматимете рішення. На сьогоднішній день в Україні, ми читали директиви, всі ми їх знаємо, європейські, але там по суті не дві форми лікарських засобів (рецептурні та нерецептурні), а фактично три форми. Там є ті всі препарати, вони безрецептурні, але можуть застосовуватись без консультації провізора. А у нас на сьогоднішній день безвідповідальне призначення ліків лікарями, абсолютно безвідповідальне і безконтрольне. У нас абсолютно безконтрольний відпуск препаратів в аптеках, не працюють протоколи фармацевтичної опіки. Це значить, що аптеки і заклади охорони здоров'я  перетворилися фактично в комерційну точку, яка основною метою ставить не забезпечення   охорони здоров'я, а  заробляння грошей.

Подивіться фактично, який перелік препаратів, які віднесені до безрецептурних препаратів. Фактично там більше половини – це які у світі використовуються як  біологічно активні добавки. Це не є лікарські засоби.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А будет еще больше. 

 

ОНИЩЕНКО В. Третє. Ну, про самолікування ви казали. Ну подивіться на топ-10, які препарати відносяться, або топ-20 препаратів, які відсутні в жодному протоколі  лікарських засобів. А давайте тепер згадаємо цю протигрипозну кампанію. Подивіться, що рекламується. "Амізон", "Арбідол" ("Арбідола" немає вже), "Імустат", "Ізопринозин", "Гропринозин" і таке інше. І ось тут є пані Голубовська. Вона  конкретно відповіла офіційно нам листом, що це препарати небезпечні, з невивченим механізмом дії. Але коли вони реєструються, там прописується, що вони лікують 27 вірусних інфекційних захворювань. Ми подивилися ці препарати у країнах Європейського Союзу,  той же "Гропринозин", там одне показання. Тобто вся проблема з тією рекламою, що є на сьогоднішній день, тобто враховуючи цей весь перелік тих, що я навів, фактів, при тих умовах безконтрольного відпуску і безконтрольного призначення, на сьогоднішній день ряд реклами треба зупинити, поки не буде наведено лад.

Я вам хочу сказати, в Штатах дозволяється реклама і рецептурних препаратів, але там ніхто не піде купувати рецептурний препарат, поки не буде  виписаний рецепт лікарем, бо він отримає компенсацію від цього препарату.

І останнє, на сьогоднішній день, хочу доповнити Міністерство охорони здоров'я, що Антимонопольний комітет контролює тільки  рекламу, не етичну рекламу, а порушення Закону "Про рекламу" абсолютно ніхто не контролює. Такого немає контролюючого органу. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Все. Дякую. Шановні народні депутати, ми припиняємо обговорення. У Міністерства охорони здоров'я є 30 секунд. Ви хочете щось прокоментувати чи ні? Тільки по суті.

 

ПАВЛЕНКО О.С. В принципі, ми свою позицію висловили. Я просто хотіла сказати, що ми уважно тільки що переглянули законопроект – не йдеться про телевізійну рекламу, йдеться про всю рекламу. Це суттєве зауваження, я хочу сказати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Окрім спеціалізованих  видань.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! Припинили обговорення. Є у нас наразі пропозиції. Підтримати – раз. Відхилити – два. Відправити на доопрацювання – три. Озвучували відправити на доопрацювання в протокол? Хто озвучував?

 

МУСІЙ О.С. Я озвучував відправити на доопрацювання. Якщо воно не було ще озвучене – я підтверджую цю позицію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Значить, прошу, будь ласка, голосуємо наступні позиції. Перша пропозиція була від пана Кириченка підтримати цей закон. Підтримати закон у першому читанні. Відповідно між першим і другим його доопрацьовувати по повній програмі.

Прошу вас голосувати. Хто за цю пропозицію, щоб підтримати закон номер 3246 – проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами лікарських засобів?  Хто за те, щоб підтримати його в першому читанні, а між першим і другим доопрацьовувати? Прошу шановних народних депутатів голосувати.

За – пан Яриніч, який до нас приєднався, Кириченко, Сисоєнко, Корчинська, Богомолець.

Хто проти? Хто утримався? Шурма, Мусій.

Ви утримались чи проти?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. На доопрацювання ще є.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, за це. Чи ви не голосували?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Конечно, что я же против цього рішення.  

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми маємо записати в протокол, Тетяно Дмитрівно.

(Шум у залі)

 

(Іде загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хто проти того?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это какой-то детский сад.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Багато разів брали участь у цьому, можна утримуватись, можна не голосувати. Я не проти, бо потім запишуть, що проти, але я не погоджуюсь з позицією. Я за іншу позицію. Я там – за.

 

(Сміх у залі)

 

(Шум у залі)  

 

  БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей. Будь ласка. Двоє утримались. Хто за те, щоб направити даний закон на доопрацювання, прошу голосувати.

 

(Шум у залі)  

 

КОРЧИНСЬКА О.А. 5 – 5  буде.

 

(Іде загальна дискусія)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. 4.

 

ІЗ ЗАЛУ. Так, 4 – 5.

 

(Шум у залі)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Я перепрошую. У зв'язку з тим, що у нас виникають колізії, коли потім ви просите надати вам протокол засідання, тому я маю озвучити під запис, хто голосував, хто за, хто проти. Це тільки виключно, коли ви будете просити протокол засідання, в ньому раніше не фіксувались голоси, зараз ми це фіксуємо.

 

МУСІЙ О.С. Ольго Вадимівно, зараз 9 народних депутатів. 9. З 9-и 5 проголосувало. Це більшість. Уже проголосувало за перше читання. Вже 5 проголосувало з 9-и.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Відправити на доопрацювання – 4 проголосувало.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так. Пан Березенко, Шурма, Бахтеєва, Мусій -     за  "на доопрацювання".

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми утримались. Решта – утримались.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. У першому випадку – утримався. А  "на доопрацювання" – за.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хто утримався, будь ласка? Хто проти?

 

(Сміх у залі) 

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Решта утримались.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Все, за рішенням більшості присутніх депутатів було підтримано закон у першому читанні. Рішення Комітету з питань охорони здоров'я.

Шановні колеги! Переходимо  до   розгляду наступного питання – про проект закону України про створення спеціальної економічної зони "Курортополіс Трускавець", номер 3284, поданий народним депутатом України Мураєвим.

Чи є у нас присутній автор законопроекту?

 

ІЗ ЗАЛУ. Немає. Є Кириченко.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка. Інформує Олександр Миколайович Кириченко.

 

ІЗ ЗАЛУ. Олексій!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Перепрошую. Олексій Миколайович.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Законопроект визначає правовий режим, економічні умови та принципи здійснення господарської діяльності на території спеціалізованої економічної зони "Курортополіс місто Трускавець", яка створюється в адміністративно-територіальних межах міста Трускавець на 20 років.

Я вас інформую про те, що це фактично продовження вже існуючого порядку оподаткування в цій зоні. Цей законопроект був проголосований в 1999 році на 20 років. Тобто він закінчить своє існування в 2019 році. І нам пропонується підтримати цю територію заздалегідь для того, щоб люди, які планують розміщувати капітали в цій зоні, були впевнені в тому, що режим іншого оподаткування буде діяти і в подальшому.

Практика використання цього закону каже нам про те, що зона розвивається дуже добре. Там вдається залучати інвестиції, був збудований новий готельний комплекс. Я пропоную підтримати цей законопроект.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! Прошу, будь ласка, у кого є ще інші пропозиції?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые все присутствующие! Я тоже Алексея поддерживаю, Кириченко, но то, что он сказал, был принят законопроект на 20 лет, нужно еще отметить, что в 2006 году  в этот закон  были сделаны изменения, которые полностью начались, уже перешло к закону о налогообложении. И субъекты хозяйственной деятельности, инвестировавшие в город Трускавец и его экономику, были попросту обмануты, то есть, пошло полностью налогообложение.

Я также поддерживаю, потому что мы должны не забывать об очень уникальной клинике, которая есть в городе Трускавце, которая лечит ДЦП, клиника Козявкина, и является просто достоянием нашей страны. Это международный центр, где действительно эффект очень колоссальный. Я сама своими глазами видела ребенка с ДЦП, у которого ручки не работали. Буквально 14 дней -  ребенок начал рисовать картины и пользоваться ложкой. Ну и также, понятно, есть целебная вода. Это большое достояние. И мы обязаны поддержать, потому что это наш куррорт, на нашей родине. И мы должны все сделать, чтобы он процветал.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! Які є ще пропозиції?

 

ІЗ ЗАЛУ. Підтримати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Немає інших пропозицій? Будь ласка, хто за те, щоб підтримати законопроект України про створення спеціальної економічної зони "Курортополіс Трускавець", поданий народним депутатом України Мураєвим?

Прошу народних депутатів проголосувати. Хто за цю пропозицію? Яриніч, Березенко, Шурма, Бахтеєва.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Я перепрошую, а МОЗу буде надаватися слово з цього приводу?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Якщо МОЗ просить слова, то, будь ласка, давайте знати, що ви хочете сказати. Ми ще не доголосували.  Не доголосували. Будь ласка, МОЗу слово. 30 секунд для коментаря. Якщо можна, ваша позиція, коротко.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Звертаю вашу увагу, ми надавали свою позицію, звертаю увагу всіх депутатів, зауважте, будь ласка, за що ви зараз голосуєте. Ви голосуєте не за курорт, не за те, щоб розвивати зараз курорт як курорт, а за економічну зону, спеціальну економічну зону. Вам надали рекомендації, в яких видно, що в законодавстві процедурі, за яку ви зараз голосуєте, має передувати, їй передує інша процедура. Наразі Львівській ОДА надано завдання визначити межі цієї території курортологічної, тому що вона не визначена зараз як курорт державного значення, звертаю вашу увагу. Лише після того можна голосувати подібні закони.

Тобто спочатку ви голосуєте за цей курорт як курорт державного значення, про те, що були визначені його межі, межі цього курорту. Після того ви можете її визначати як спеціальну економічну зону для забудівлі. Ви голосуєте зараз не за медичну лікувальну частину, а за економічну зону для забудівлі. Будь ласка, перечитайте ще раз законопроект. Це просто прохання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! Дякую за коментар МОЗу. Ми повертаємось назад до голосування.

Шановні народні депутати! Ми повертаємось назад до голосування. Ви хочете щось прокоментувати?

 

ШУРМА І.М. Я хочу  прокоментувати те, що сказала Павленко.  Тому що дивіться: за що ми голосуємо? Я погоджуюся з цим, ми голосуємо за створення спеціальної економічної зони. Вона може називатися  "Курортополіс   Трускавець". Вона може називатися "Пригород (?) Східний". Але по своїй суті це спеціальна економічна зона.

 

ПАВЛЕНКО О.С. "Курортополіс"  - це немає такого терміну в законодавстві.

 

ШУРМА І.М. Та яка різниця? Ми голосуємо за спеціальну економічну зону. Абсолютно не за медичний заклад. Так само, як може бути, от в Харкові був такий прецедент. Товариство з обмеженою відповідальністю називалося якось так: "Медичні опалювальні системи". До медицини воно нічого не мало. Просто перша установа, де вони вклали ті опалювальні системи, була в медицині. І їх усіх асоціювали з медичним якимось закладом. Так само тут. Ми не голосуємо за клініки, ми не голосуємо за лікувальний процес, ми не голосуємо за реабілітацію – ми сьогодні  говоримо про створення спеціальної економічної зони, в якій буде розвиватися житлово-комунальна сфера, в якій буде розвиватися житловий фонд, в якій будуть розвиватися лікувальні готелі, бази і так далі. Ось про що йде мова. Ну, і я підтримую те, щоб було розуміння.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ну в даному разі це ж не заперечує того, що в даному разі Козявкін організував цю клініку саме користуючись умовами цієї зони.

 

ШУРМА І.М. Ні-ні-ні. Пані Оксано, я народжений і жив у Львові. І Козявкін створив клініку, коли не було спеціальної економічної зони.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Спочатку. Але…

 

ШУРМА І.М. Не вводьте в оману.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Але він переніс туди.

 

ШУРМА І.М. Неправда. Він це все робив ще до того, як це було створено. Це вже пізніше була створена спеціальна економічна зона. Але я ще раз вам кажу: Козявкін – це є складова, це є "гвинтик" у спеціальній економічній зоні.  Це щоб ми розуміли, за що ми голосуємо.

 

(Шум у залі)

 

(Іде загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ви хочете прокоментувати? Олег Степанович Мусій. Будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати! Шановний представник Міністерства охорони здоров'я! Я думаю, що  якраз голосування  за цей законопроект стане стимулом для обласної державної адміністрації у Львові визначити цю зону, визначити межі. Вони, може, й не визначають, тому що вони переконані, що Верховна Рада підтримає відповідно створення цієї економічної зони. І якраз я думаю, що в нашій буде потім компетенції як народних депутатів проконтролювати, щоб там не була якась комерційна забудова, а була економічно вигідна саме лікувальна забудова саме курорту. Тому я думаю, що такі ініціативи щодо будівництва курортів треба підтримувати. Тим більше, що Україна має можливість залучити масу інвесторів для будівництва курортів і цю можливість не використовує. Тому я прошу вас підтримати створення будь-яких курортних економічних зон, як би вони не називались, в яких регіонах вони б не були. В тому числі і цю конкретну по Трускавцю.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.  Шановні народні депутати!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. В Трускавце принимают по 15 тысяч отдыхающих, а ежегодно эта цифра составляет 350 тысяч. Я считаю, что там есть уникальные клиники, отели, в которых проходят лечение, поэтому нужно поддержать.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! Прошу, будь ласка, вас, ми повертаємось до голосування. Є пропозиція підтримати цей законопроект. Інших пропозицій не було.

 

ІЗ ЗАЛУ. Що, ще раз голосуємо?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми не доголосували. Ми припинили голосування. Я не озвучила – хто. Прошу вас голосувати ще раз. Хто за цю пропозицію?

Всі – за, крім Богомолець, яка утрималась.

 

ІЗ ЗАЛУ. Кириченко відсутній.

 

СИСОЄНКО І.В. А він сказав, що за.  

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, Кириченко теж – за.  

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Богомолець утрималась. Всі решта – за.

Пояснюю вам свою позицію, тобто ідеологічно я – за, але поява  нелегітимних термінів з точку зору курортополісів…

 

ІЗ ЗАЛУ. Це назва.

 

ШУРМА І.М. Це іменна назва.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь-яка іменна назва – комерційна. Вона, знову-таки, обмежує поняття і терміни.

 

ІЗ ЗАЛУ.  Ну Бог з ними. Проголосували. Все.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми переходимо до наступного питання. Про проект закону України  про державний фонд гуманітарного розвитку України, номер 3597.

Є у нас присутні депутати-автори Томенко, Заліщук? Пані Колганова у нас доповідає, так?

 

ІЗ ЗАЛУ. Її немає.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас є присутні в залі представники по цьому законопроекту?

 

ІЗ ЗАЛУ. Є ініціативна група.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, 3 хвилини вам на виступ, на доповідь.

Або, будь ласка, слово секретаріату для пояснень. Там достатньо складна схема. Є у секретаріату чи у ініціативної групи?

 

ІЗ ЗАЛУ. Пані Ольго, ми всім роздали презентацію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Від секретаріату, будь ласка, ваше заключення. Тому що закон дуже як би складний. Наш комітет не є головним по цьому закону.

Будь ласка, позиція секретаріату.

 

ПРЕДСТАВНИК СЕКРЕТАРІАТУ КОМІТЕТУ. Даним законопроектом пропонується сприяти розвитку гуманітарної сфери шляхом створення правових умов для заснування такої структури як державний фонд гуманітарного розвитку України. Діяльність цього фонду має спрямовуватись на реалізацію державних та громадських соціальних, культурних, в тому числі гуманітарних проектів, направлених на розвиток культури та мистецтва, освіти та науки,  фізичної культури і спорту, охорони здоров'я, соціального захисту і вітчизняного туризму.

Законопроектом передбачається визначити правовий статус, організаційні, фінансові та правові засади діяльності державного фонду гуманітарного розвитку України. Також у законопроекті визначені основні напрямки використання коштів фонду, а саме: кошти фонду мають спрямовуватися на реалізацію соціально-корисних та значущих проектів, зокрема у сфері охорони здоров'я. Це такі напрямки, як модернізація і створення інфраструктури у сфері охорони здоров'я, матеріальна підтримка сфери охорони здоров'я, це, скоріш за все,  мається  на увазі обладнання та закупівля препаратів та  інвентаря, розробка та запровадження навчально-методичного забезпечення, поширення здорового способу життя, сприяння у підготовці професійних кадрів у сфері охорони здоров'я. Крім того, ці кошти фонду мають спрямовуватись на наукові дослідження в охороні здоров'я, також соціалізація та психологічна адаптація учасників АТО та інші напрями також є серед них.

Дійсно, такий фонд, ініціатива достатньо цікава. І вона має свою головну нагоду в тому,  щоб це можна було залучати додаткові кошти  і спрямовувати їх вже безпосередньо і цілеспрямовано. Однак даний законопроект передбачає утворення нової державної установи, такої як державний фонд, і  ця установа має акумулювати ці кошти і вже розподіляти. Тут створення і наглядових рад, і хто має контролювати ці напрямки використання.

На жаль, в нинішніх реаліях створення додаткової державної установи тягне за собою відволікання цих коштів. Тобо в цьому законопроекті вже передбачено, що до 6 відсотків коштів цього фонду спрямовується на його утримання.

ІЗ ЗАЛУ. А де це записано?

 

ПРЕДСТАВНИК СЕКРЕТАРІАТУ КОМІТЕТУ. Це в законопроекті написано в статтях.

 

(Іде загальна дискусія)

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Страховая медицина 3 процента берет для начала.    

 

ІЗ ЗАЛУ. З урахуванням інфляції!

 

(Сміх у залі)

 

ПРЕДСТАВНИК СЕКРЕТАРІАТУ КОМІТЕТУ. Головне наукове управління також наголошує на цих усіх позиціях і пропонує розглянути створення такого фонду на прикладі фонду регіонального розвитку. Це вже безпосередньо в Бюджетному кодексі визначено, що створюється такий фонд, але це не є установа. Кошти цього фонду передбачені у Міністерстві регіонального розвитку.

 

ІЗ ЗАЛУ. Так воно уже є.

 

ПРЕДСТАВНИК СЕКРЕТАРІАТУ КОМІТЕТУ. Так, це як приклад, за принципом таким можна  утворити фонд гуманітарного розвитку і визначити, хто може бути головним розпорядником цих коштів уже з існуючих структур, оскільки він акумулює в собі і культуру, і  соціальний захист, і охорону здоров'я, і туризм, і спорт.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую. Ми надаємо  слово авторам законодавчої ініціативи. Дві хвилини.

Дві хвилини авторам законодавчої ініціативи, а потім обговорення.

 

ЗАБОЛОТНА Н.П. Дякую, пані Ольго. Дякую усім депутатам членам комітету. Я є директором Мистецького арсеналу. І я очолила ініціативу "Культурний арсенал". Протягом чотирьох років ми аналізували ситуацію, пов'язану з тим, що культура наша в страшному занепаді,  особливо на фоні реклами алкогольних напоїв, тютюнових виробів, азартного бізнесу, лотерей. І ми знаємо, що зараз ми на порозі  прийняття рішення  про детінізацію азартних ігор, тобто легалізується те, що  було заборонено в 2009 році.

Ми розуміємо, що на фоні абсолютно соціокультурної інфраструктури, яка лежить сьогодні на лопатках, ніхто не вкладає в модернізацію, в актуалізацію і немає стимулу у людей, немає ніякої альтернативи для того, щоб відвідувати культурні заклади. "Арсенал", звісно,  вкладає непосильний інтелектуальний ресурс в те, щоб ми ламали такі стереотипи, але ми розуміємо, що зараз з'являться "напічкані" інноваційними технологіями казино, букмекерські контори, лотереї і наберуть нового азарту в своїй рекламі, з'явиться реклама на телебаченні. І ми три роки тому почали працювати активно над тим, як створити проект, який був би таким собі протиотрутним і в той же час  був компенсатором від впливу таких соціально шкідливих видів бізнесу,  які виробляють продукт, який викликає залежність у населення. Це, в принципі, дуже співпадає з попереднім законом про рекламу тютюну і алкоголю, про ремарку пані Ольги Богомолець, на телебаченні. Ми вивчили досвід декількох країн і найбільш вдалим для нашої країни є досвід Естонії і Британії, де 20 років тому в парламенті був прийнятий закон про державний фонд "Добрі справи", який має стабільне фінансування. Закон  був підписаний королевою, що 2,5 року прем'єр-міністр Британії  затверджує наглядову раду фонду "Добрих справ", який, маючи стабільне фінансування з відрахування від національної лотереї Британії, фінансує створення і модернізацію усієї соціокультурної сфери Британії.  За 20 років соціокультурна інфраструктура, а це модернізація музеїв, розбудова музеїв, це реставрація пам'яток архітектури, це створення молодіжних фестивалів, бієнале, виставок, це створення соціальної інфраструктури для молоді, спорту.

Ми знаємо, що у нас жахлива ситуація відбувається зі спортивною інфраструктурою, з культурною інфраструктурою. Усі заклади культури і спорту надані на місцеве управління і, звісно, грошей немає на це. Відповідно  наші діти  проводять свій час на вулиці. І тому наша країна є лідером у споживанні тютюну, ми, до речі, на четвертому місці, а у споживанні алкоголю ми на п'ятому місці у світі. Наші діти починають  регулярно споживати алкоголь у 13 років і палити відповідно також. 50 відсотків п'є регулярно, починаючи з 13 років.

У Британії за 20 років  фонд "Добрих справ" фінансував 40 мільярдів фунтів стерлінгів. І важливо, що це не просто фінансування забаганок якихось міністрів, замміністрів або якихось політиків і урядовців, фінансування через призму фонду буде відбуватися виключно на ґрантових проектних засадах. Громади міст Черкаси, Чигирин, Житомир, Львів – всі можуть подавати свої проекти. Відповідно експерти за групами, за напрямами – хто відповідає за спадщину, хто за кіно, мультиплікацію, хто за книговидання, хто за соціальні потреби суспільства – будуть відбирати найкращі проекти і фінансувати їх. Наглядова рада гарантує абсолютну прозорість і публічність роботи. В наглядовій раді будуть присутні представники від кожної фракції станом на чинну каденцію парламенту. Тобто там фактично більша частина представників наглядової ради фонду буде від Верховної Ради. Також буде квота від Президента. Наш закон підтримали 20 народних депутатів. Перший – це Томенко, серед авторів є Ольга Богомолець, Світлана Заліщук, Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Олег  Ляшко…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ми це вже читали. Регламент!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я вам дякую.

 

ЗАБОЛОТНА О.П. Шановні народні депутати! Хвилиночку! Це дуже важливо. Наш закон пройшов три комітети. Перший комітет профільний - Комітет з питань сім'ї і молоді, де був прийнятий одноголосно, 1 – утримався. Другий комітет – з питань освіти – було прийнято одноголосно наш закон. І третій комітет Соболєва – антикорупційний. Дякую. Рекомендований до голосування в залі.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка. Березенко, Мусій, Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна я перша візьму слово, позаяк, на жаль, ті комітети, котрі проходили, не звернули увагу, що по даному закону, це чудовий закон, я обов'язково проголосую за його доопрацювання, тому що в даному разі, якщо б ви звернули увагу, ви ділите ще "шкуру непроголосованого ведмедя". Ще не існує законопроекту в даному разі щодо легалізації ігорного бізнесу. Єдиний легальний закон, котрий діє, це про державні лотереї. За цим законом, хочу вам нагадати, що видатки з державних лотерей  - єдина державна програма, котра фінансується  на даний момент майже на сто відсотків, ну, на 95 офіційно, це державна програма "Дитяча онкологія і онкогематологія". За цим державним законом. В минулому році було 400 мільйонів на цю державну програму, в позаминулому – 350. Це залежить від видатків.

Більше того, минулого року і цього року, 2015, саме з  видатків державних лотерей ми додали на державну програму лікування за кордоном додатково 152 мільйони саме з цих видатків державних лотерей. Тобто 350 мільйонів увійшли зі спецфонду, спецфонд був анульований, вони йдуть в державну казну, 350 мільйонів отримають онкохворі діти на лікування за видатками державних лотерей по закону, котрий діє, і 152 мільйони – збільшена програма лікування за кордоном, котра до того, як це сталось, була всього 52 мільйони. Тільки в минулому році нарешті ми змогли нормально фінансувати всіх важкохворих дітей громадян України, в тому числі поранених АТО. Тільки завдяки.

В цьому році так само. В 2016 році за рахунок цього Закону "Про державні лотереї" так само закладено в бюджеті 350 мільйонів на лікування онкохворих дітей країни і 152 мільйони додатково. Тобто 204 мільйони на лікування за кордоном. Тому, на жаль, тут я особисто підтримати ні в якому разі не можу. На доопрацювання! Я із задоволенням розгляну ваш закон, коли буде проголосовано законопроект про легалізацію ігорного бізнесу, будуть інші видатки – можемо це обговорювати. Зараз у даному разі немає прецеденту для обговорення, тому що таким чином по єдиному закону, по єдиному з легалізації, з чого ви будете брати – це державні лотереї, я подивилася, що ваша табличка якраз порівняльна – тільки на державних лотереях, тому що це єдиний закон.  Тобто ви забираєте в даному разі з ліків у онкохворих дітей і з лікування за кордоном у людей, котрі смертельно хворі, і передаєте це на гуманітарний фонд. Так, на жаль, не можна. З'являться додаткові видатки, будь ласка, будемо ділити.

 

ЗАБОЛОТНА Н.П. Це абсолютна неправда. Там фінансування з акцизу і залишається фінансування онкохворих дітей, а ми вводимо додатковий внесок соціальної лояльності. Я розумію, що ви не маєте змоги читати усі законопроекти, вибачте, будь ласка, але це неправда.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, це поправка до законопроекту про державні лотереї.

 

ЗАБОЛОТНА Н.П. Ні.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Как нет? Ну вам же показывают!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ваш законопроект про державні лотереї. Я показую ваш, подивіться, ви провели поправку у єдиний у даному разі діючий закон.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые коллеги! Данный законопроект, наверное, и имеет какую-то цель, но авторы не донесли ее так, чтобы она стала понятной. На сегодняшний день я оцениваю как декларативный характер данного законопроекта. Написан на 25 страницах. Главное научно-экспертное управление делает замечание очень мелким текстом на целых 6-и страницах. Практически по каждой статье есть по несколько очень серьезных замечаний о том, что это будет не менее полтора миллиарда гривен, да, это хорошо, и о том, что что-то можно будет этим поддержать. Но очень сложно понимать о том, что подотчетность и контроль данного фонда будет только за счет своих представителей, через наблюдательный совет фонда, что полностью противоречит законодательству Украины. Ведь полномочия Верховной Рады ограничены теми, которые в соответствии с Конституцией отнесены к ее ведению. И в Конституции Украины вообще не предусмотрено полномочий Верховной Рады и Президента относительно делегирования и отзывания своих представителей в любой наблюдательный совет фонда. То есть, фонд будет работать полностью бесконтрольно, сам будет зарабатывать, тратить деньги.

 

ІЗ ЗАЛУ. 6 процентов.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  6 процентов, да. Много по терминологии. То есть, я оцениваю так, что это носит чисто декларативный характер, поэтому считаю, что данный законопроект нужно отправить на доработку. Спасибо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пан Березенко. Будь ласка.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Дякую. Шановні колеги! Пані Наталю! Я не по суті самого закону. Я визначав би доцільність прийняття такого закону тільки після рішення Комітету з питань бюджету. У нас податковий комітет визначає дохідну частину, бюджетний  визначає видаткову частину. Мінфін це все зводить. Такий законопроект треба вводити, заносити в зал або в комітет з візою Міністерства фінансів. Якщо вони погоджуються віддавати 1 відсоток акцизу, 10 відсотків від гіпотетичного закону, який ми ще, тут правильно сказали, не прийняли, про азартні ігри, на такі благородні цілі, тоді ми вже будемо вирішувати, як ділити.

 Але до вас питання з приводу некоректності внесення цього документа в Комітет з питань охорони здоров'я. Ви пропонуєте на культуру і мистецтво, я одним оком пробіг, 35 відсотків, на фізкультуру – 20 відсотків цього фонду. Я розумію, чому пройшов він комітет Палатного і комітет нашої колеги Гриневич. А на охорону здоров'я і на соціальний захист – 20. Це по 10. Ну ми тут подискутували, але тільки після того, як прийме рішення бюджетний комітет.

Тому я пропоную, у нас уже була така практика сьогодні прийняття рішення, відправити на доопрацювання. Отримати висновок бюджетного комітету. Якщо бюджетний комітет готовий у видатках передбачати такі кошти, це величезні кошти, ми радо розглянемо його і будемо вже говорити по суті. Все інше – це заведе нас у довгу дискусію і забере просто час. Дякую. Прошу поставити це на голосування.

 

ІЗ ЗАЛУ. Чудово. Підтримуємо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! Пані Олександро, будь ласка, 30 секунд.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Ми також підтримуємо позицію відправки на доопрацювання. Хочу зауважити лише один аргумент, який ще не звучав. У 2014 році був прийнятий такий "вектор" Кабінету Міністрів України щодо оптимізації всіх державних установ. І весь 2015 рік ми займалися тим, що ми скорочували державні установи, які адмініструють  державні фінанси. Тут пропонується так само бюджетна установа, начебто соціально орієнтована, але, знову-таки, якщо у нас є надлишки по соціальній орієнтованості бюджету, будь ласка, їх можна розподілити по профільних міністерствах. І абсолютно використовувати в ті самі сфери.

  І в цій частині підтримую коментар пані Корчинської з приводу необхідності додаткових фінансувань щодо ліків.  Якщо є відрахування, є визначені статті до відрахування, то відраховуються вони потім із спрямуванням їх   на додаток до лікарських бюджетів. От і все. Створювати окремий фонд для цього – це більш складна громадська ініціатива. Тоді не треба використовувати державні фінанси.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! До нас поступила пропозиція відправити на доопрацювання. Були інші пропозиції?

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. І заслухати після висновку бюджетного комітету.   

 

ІЗ ЗАЛУ. І Міністерства фінансів.

 

(Іде загальна дискусія)

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Рішення не приймати до висновків.            

 

ІЗ ЗАЛУ. І висновки Міністерства фінансів обов'язково.

 

(Іде загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ваші пропозиції щодо відправки на доопрацювання не виносимо на голосування. О'кей. У нас є одна узгоджена пропозиція: дочекатися висновку бюджетного комітету і після цього повернутися до розгляду цього законопроекту.

 

ІЗ ЗАЛУ. Перенести розгляд цього питання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Перенести розгляд - після отримання висновків бюджетного комітету.   Прошу вас, шановні народні депутати, голосувати, хто за те, щоб підтримати це?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це про перенесення? А доопрацювання сюди входить чи ні?

 

ІЗ ЗАЛУ. Ні.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Доопрацювання – це окремо.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ми маємо почути спочатку точку зору.            

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, будь ласка, Яриніч, Березенко, Шурма. Бахтеєва? Ні? Богомолець, Кириченко. Більшість.

Хто утримався? Сисоєнко, Корчинська, Мусій.

Хто за те, щоб відправити закон на доопрацювання, прошу голосувати. Корчинська, Сисоєнко, Мусій. І я також вас підтримую.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ви ж автор.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, я погоджуюсь з вашою позицією. Так що, скільки було на доопрацювання? Ще раз.

 

ІЗ ЗАЛУ. 4 на 4.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тобто рішення, що дочекатися…

 

ІЗ ЗАЛУ. Комітету. І ще раз розглянути.  

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Все. Шановні народні депутати! Тобто ми будемо виходити з того, що розглядати його ще раз.

 

ІЗ ЗАЛУ. Так.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Отримаємо рішення і будемо розглядати ще раз. А там будете визначатися і голосувати.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Це стосується і 6-го, і 7-го, правильно?

 

ІЗ ЗАЛУ. Так.

 

МУСІЙ О.С. Зараз треба ще поставити 3598 – 7 питання.

 

(Іде загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, ми так не можемо. Ми мусимо проголосувати ще раз.

 

ІЗ ЗАЛУ. І питання номер 7 так само.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Пункт 7 – про проект закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансової підтримки на здійснення заходів гуманітарного розвитку України, номер 3598. Питання ми розглядали. Прошу, ми переходимо відразу до голосування. І є дві пропозиції – відправити на доопрацювання і дочекатись висновку бюджетного комітету.

Хто за те, щоб відправити даний законопроект номер 3598 на доопрацювання, прошу голосувати. Сисоєнко, Корчинська, Богомолець, Мусій.

Хто проти?  Хто утримався? Березенко утримався.

Хто за те, щоб дочекатись висновку бюджетного комітету і перенести розгляд? Яриніч, Шурма, Бахтеєва, Березенко,  Богомолець, Кириченко.   

Рішення прийнято.

Переходимо до наступного питання. Про проект закону України про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо реалізації лікарських зсобів та виробів медичного призначення в сільській місцевості, номер 3674, поданий народним депутатом  України Козаком Т.Р.

Чи є у нас присутній народний депутат? Немає.

Олег Степанович Мусій, вам слово.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати! Вказаним законопроектом пропонується врегулювати і примусити по суті не застосовувати розрахункові касові апарати і примусити тих, хто працює в сільській місцевості, а саме: фельдшерів, фельдшерсько-акушерські пункти і амбулаторії стати по суті суб'єктами підприємницької діяльності. Насправді функція здійснення цієї діяльності з роздрібної торгівлі не належить до фельдшерсько-акушерських пунктів і до амбулаторій. Тому як би це не є предметом взагалі розгляду. Вони не отримують ліцензію, це заклади охорони здоров'я. І так як в попередньому законопроекті, який я доповідав уже, ця функція врегульована ліцензійними умовами здійснення господарської діяльності саме аптечних закладів через дозвіл в сільській місцевості підписувати угоди з працівниками фельдшерсько-акушерських пунктів чи сімейних амбулаторій і здійснювати реалізацію через договірну діяльність, тому тут застосування розрахункових касових апаратів взагалі навіть не передбачено.

Окрім того, існує постанова Кабінету Міністрів, яка регулює питання застосування розрахунково-касових апаратів в тих аптечних закладах в сільській місцевості, які є, власне, аптечними закладами при їх обороті там 75 тисяч гривень. І насправді, якщо ми приймемо, якщо ми підтримаємо цей законопроект, то тоді буде подвійне трактування однієї цієї самої норми. Одним нормативним актом регулюється – 75 тисяч, іншим – не регулюється. Тому в мене пропозиція його напевно відхилити.

 

ЯРИНІЧ К.В. Відхилити законопроект?

 

МУСІЙ О.С. Навіть не відправляти його на доопрацювання, бо там доопрацьовувати нічого. Це врегульовано вже чинним законодавством. Ну а навіщо?

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! З того, що я зрозуміла при поясненні авторів, вони казали про те, що саме це спрямоване на те, щоб у ФАПах і на місцях була можливість продавати лікарські засоби, коли немає аптек.

 

МУСІЙ О.С. Так є можливість зараз. І ліцензійними умовами є така можливість через заключення договорів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Міністерство охорони здоров'я хоче дати коментар на 30 секунд? Не хоче. Шановні народні депутати! Вже хоче?

 

ПАВЛЕНКО О.С. Хочу вас послухати спочатку.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, ми вже переходимо до голосування.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дискусія завершена.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас дискусія завершена. Шановні народні депутати,  переходимо до   голосування. Просто поступило дві пропозиції. Перша пропозиція – відхилити даний законопроект. Друга пропозиція – відправити на доопрацювання?

 

ІЗ ЗАЛУ. Ні, не було такої пропозиції. Відхилити.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я просто чула, що були такі слова, я про всяк випадок перевіряю. Отже, одна пропозиція – відхилити даний законопроект. Прошу шановних народних депутатів голосувати. Хто за те, щоб відхилити законопроект 3674? Прошу вас голосувати. Хто за цю пропозицію?

Кириченко, Сисоєнко, Корчинська, Березенко, Мусій. Яриніч – я не бачу, пригніться. Яриніч.

Хто утримався? Шурма, Бахтеєва.

Богомолець була – за.  Я піднімала руку, забула за себе сказати.

Шановні народні депутати! Переходимо до розгляду наступного питання. Питання дев'яте.

Пане Костянтине, Володимире Васильовичу, у мене наступне прохання. Коли ви приходите сідати, сідайте тут. Якщо можна, прошу помічників оці два місця не займати, щоб депутатів я могла бачити. Добре? Оці два місця у нас не займаються. Вони для депутатів. Дякую.

Про результати проведеного Рахунковою палатою аудиту.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ні-ні. Дев'яте питання – грип та ГРВІ.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Про стан захворюваності.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Про стан захворюваності населення на грип і ГРВІ та прогнози щодо подальшого розвитку епідситуації з цих респіраторних інфекцій у 2016 році, результати аналізу летальних випадків серед населення, готовність системи охорони здоров'я до забезпечення належного медичного обслуговування населення у зв'язку з підвищенням рівня захворюваності і смертності від грипу в Україні та заходи, що вживаються МОЗ України з метою недопущення епідемічних ускладнень.

Прошу представника Міністерства охорони здоров'я проінформувати. Хто буде інформувати від Міністерства охорони здоров'я і по скільки хвилин?

 

ПАВЛЕНКО О.С. Інформувати буде Ігор Богданович Перегінець.  Можливо, хтось ще буде додавати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ігоре Богдановичу, 3 хвилини. Виключно по суті.      

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Дякую, Ольго Вадимівно. Я передам слово тоді Святославу Вікторовичу Протасу, який вкладеться з цією інформацією у 3 хвилини. Це з Державної СЕС.

 

ШУРМА І.М. А міністра немає? Він на брифінгу чи де він?

 

ІЗ ЗАЛУ. Сьогодні день Кабміну.

 

ШУРМА І.М. А, він там  брифінг дає? Ну нехай дає.

 

ПРОТАС С.В. Шановні народні депутати! Ольго Вадимівно! Починаючи з початку минулого року ми відзначаємо ускладнення епідемічної ситуації  стосовно захворюваності на грип та гострі респіраторно-вірусні інфекції. Посилена циркуляція штаму грипу вірусу H1N1, який поводить себе досить агресивно і призводить до ускладнень протікання захворювання і навіть трагічних летальних випадків.

Аналіз захворюваності на грип за минулий третій тиждень засвідчив, що у 18 регіонах країни перевищено порогові значення минулорічні захворюваності, а в 11 з тих 18 регіонів ці значення перевищені   в більш ніж півтора рази, що відповідно до класифікації вкладається в поняття епідемії. Тому міністром охорони здоров'я у вівторок на брифінгу в українському медіацентрі було зроблено заяву про початок епідемії грипу в Україні. Щодня в державі хворіє близько  80 тисяч   осіб. Фактично це кожну хвилину захворює людина.

З метою реагування на ситуацію в Міністерстві охорони здоров'я створений оперативний штаб. Вся система охорони здоров'я переведена на посилений режим роботи. Організовано збір щоденної оперативної інформації. З метою зниження темпів розповсюдження захворюваності за поданням відповідно головних державних санітарних лікарів на територіях органами місцевої влади вводяться обмежувальні заходи в першу чергу в дитячих організованих колективах – школах та дитячих садках. На сьогодні припинено навчання в близько 10 тисяч навчальних закладах. Приблизно це складає десь 50 відсотків  від загальної кількості. Але по тих регіонах, де заходи вживалися вже з початку року, відновлюється навчальний процес і на сьогодні в більше тисячі навчальних закладів вже відновлено навчальний процес. Коротко це загальна інформація по грипу.  

 

ІЗ ЗАЛУ. У мене запитання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Одну хвилиночку, будь ласка, у нас прохання до вас. Тут чітко прописано, що ви маєте дати нам результати аналізу летальних випадків серед населення. Я прошу вас озвучити, тобто відповідно до поставленого комітетом завдання прошу Міністерство охорони здоров'я надати нам результати аналізу летальних випадків серед населення, озвучити,  в якій області яка кількість випадків, серед них скільки сільського населення, скільки міського населення і які вікові категорії. Будь ласка, прошу МОЗ завершити вашу доповідь.

 

ПРОТАС С.В. По  летальних випадках - загалом з початку епідемічного сезону було зареєстровано 122 летальних випадки, серед яких двоє дітей і два медичних працівники. Найбільше летальних випадків було зареєстровано в Одеській області – більше 20, близько 7-ми випадків по Вінниці, решта регіонів – там одиничні, 1-2 випадки.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вибачте, коли ви кажете "з початку сезону", ви кажете "початок сезону" той, який у кінці вересня чи який у січні місяці?

 

ПРОТАС С.В. Взагалі у нас епідсезон починається з 1 жовтня, але летальні випадки почали перші, в основному, з'являтися після початку нового календарного року.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Серед цих 122 летальних випадків скільки з сільської місцевості, скільки  міських мешканців?

 

ПРОТАС С.В. Не аналізувалось. У нас немає такої статистики. Але це не проблема уточнити.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу, будь ласка, щоб ви подали, плюс вікові категорії і плюс діагнози. Також прошу додати до цієї смертності так само смертність в регіонах від запалення легенів.

 

ПРОТАС С.В. В середньому летальність від пневмонії на рік – 2-3 тисячі випадків. Від пневмонії загалом.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Відповідно нас буде цікавити, що було раніше і що відбувається зараз. Тому що частина цих випадків, вона не реєструється, тобто статистика, яку подає МОЗ на сьогоднішній день,  ми розуміємо, що вона не відповідає  дійсності, тому що люди не звертаються до закладів охорони здоров'я – ті, яким не потрібен лікарняний, і займаються самолікуванням.   

 

ПРОТАС С.В. Дійсно, аналіз цих усіх фактів показує, що всі загиблі, вони були не вакциновані проти грипу і звернулися в середньому на шостий-сьомий день, а були випадки - навіть і на чотирнадцятий день. Відповідні комісії відвідали ті регіони, де були зареєстровані летальні випадки, і було проведено розбір цих випадків.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Забезпечення належного медичного обслуговування населення. Тобто яка кількість медичних працівників в Україні вакцинована? Вони мали б доповісти. Чітко були встановлені нами питання. Доповідь не дає нам.

 

ШУРМА І.М. Треба говорити, що вони не підготовлені. Та і все.

 

ІЗ ЗАЛУ. Перепрошую, чому не підготовлені?

 

ШУРМА І.М.  А я вам скажу, чому не підготовлені. Тому що 18 січня міністр сказав, що загрози немає. Візьміть подивіться. Ваш міністр сказав 18 числа, що епідемії немає і все спокійно, він усе контролює. Сьогодні о 15.00 закінчився Кабмін – і він має бути тут.  Він на Кабміні зараз не є. Пане Ігоре, до вас немає поки що запитань. Вам дали таблицю, по якій би ви мали проінформувати, а з вас витягують, як у прокуратурі на допиті. Ще раз кажу: мав би бути міністр, який 18 числа сказав, що "загрози немає і я контролюю ситуацію".

 

БАХТЕЄВА Т.Д. І вся страна це чула.

 

ШУРМА І.М. Він ходить по всіх брифінгах, пішов на Кабмін о 10-й годині, о 15-й годині закінчився Кабмін. Де він зараз є? Нехай прийде сюди і відчитається! Він на брифінги ходить і байки розказує, що все нормально, а сюди не приходить розповісти.

 

ПРОТАС С.В. Було питання по щепленню медпрацівників.

 

ШУРМА І.М. Яке щеплення!

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас є питання по смертності двох медичних працівників і одного епідеміолога. Мова йшла про те, наскільки Міністерство охорони здоров'я, яким чином були підготовлені медичні працівники і яким чином медичні працівники були охоплені цим щепленням? І чи були ті працівники, які загинули, чи вони були щеплені?

 

ПРОТАС С.В. Я вже говорив, що серед померлих всі були не щеплені проти грипу. І стосовно щеплення по медичних працівниках, значить, у нас охоплено щепленням тільки 35 тисяч 676 працівників, оскільки щеплення проти грипу здійснюється за кошти місцевих бюджетів, це менше сотої відсотка, в середньому десь в галузі близько мільйона медпрацівників. Це щеплення здіснюється за кошти місцевого бюджету. На жаль, ті суми, які виділяються, вони вкрай скромні, це близько 8 мільйонів по всій державі, які були виділені з місцевих бюджетів на вакцинацію проти грипу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Я хотіла внести пропозицію щодо того, щоб ми запланували при змінах до бюджету обов'язкову вакцинацію медичних працівників, обов'язкову, з включенням коштів. Тобто я прошу мою пропозицію підтримати.

 

ПРОТАС С.В.  Так, це з групи ризику. Оскільки у нас в державі група ризику 9 мільйонів, а щеплено всього 117 тисяч.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.  Тому при змінах до бюджету щоб ми від комітету це підготували, щоб ви нам подали потреби по регіонах і ми подали на зміни до бюджету. Прошу підтримати потім цю пропозицію. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. У мене є запитання. Скажіть, будь ласка, ви очікували такий спалах захворюваності на грип?

 

ПРОТАС С.В. Ну, прогноз ще був зроблений на початку епідемічного сезону. І традиційно за 15 років показує, що підйом на 4-6 тиждень і 8-12 тиждень. Але епідемії не очікували.

 

ШУРМА І.М. Всі спостерігали і очікували росту. На якій підставі міністр виступав і вводив в блуд всіх людей і говорив, що загрози жодної немає? Професійне міністерство (не з числа істориків і юристів) на початку епідсезону не розганяє санепідслужбу, а він збирає залишки професіоналів і починає створювати відповідні структури і заходи по боротьбі з грипом. Якщо ми сьогодні говоримо навіть про це питання виділення коштів через бюджет і  що групі ризику виділити фінанси на вакцинування, на щеплення медичних працівників, то сьогодні потрібно це передбачити у субвенції на місцях. І вони оперативніше такі речі зроблять.

У мене до вас ще одне запитання. І до пана Перегінця. Поліомієліт –щеплення, третій етап. Ви говорили, що це не можна проводити в період епідемічних захворювань. Яка ситуація зараз?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ми не говорили, що не можна проводити в період епідемічних захворювань. Протипокази  до вакцинації будь-якої, в тому числі поліомієліту, є тимчасові і постійні. Одним з протипоказів до вакцинації будь-якої, в тому числі  проти поліомієліту, є висока температура. А кожен лікар-педіатр, який проводить вакцинацію, оглядає дитину.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Игорь, пожалуйста, помолчите. Это уже превосходит вообще ваш непрофессионализм, вашу безответственность, халатность и преступную дятельность, если вы сегодня говорите о том, что детей нужно прививать от полиомиелита в эпидемию гриппа! Послушайте, что говорят профессионалы! Своих детей привейте, чтобы по телевизору вся страна видела, тогда будете озвучивать эти слова. Они преступные сегодня! И за это нужно будет отвечать рано или поздно. У вас сегодня нет эпидемии, завтра есть. Вы довели до катастрофы.

Я считаю, что мы обязаны написать в Генеральную прокуратуру о преступной деятельносты, о 120 погибших людях, о том, что ничего не делалось – ни санитарно-просветительной работы, что эпидемию скрывали. Почему? Наверное, в этом какая-то выгода была. И каждый день новая информация. Генеральная прокуратура! Иначе я напишу от себя запрос, пусть розбираются с этими фактами. Детей прививать нельзя! Сзади сидят профессионалы, они говорят. Своих детей привейте, пожалуйста, только на всю страну. Вот тогда я буду говорить о том, что вы профессионал и можете работать.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Тоді прошу також добавити, що постійні погрози від членів комітету про прокуратуру, СБУ і слідчі та інші органи заважають працювати міністерству адекватним шляхом. Крім того, хочу зазначити, що всі мої діти вакциновані. І перший тур вакцинації я починав із своєї власної дитини. І другий раз, і третій раз.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. В период эпидемии, когда идет эпидемия, в окружении членов семьи, чихают, кашляют, температура 39 и есть диагноз грипп.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Я ще раз повторюю и "спереди, и сзади сидящим", можу підтвердити…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Они не сидят, они присутні. И они сзади говорят, что категорически нельзя. Пожалуйста, помолчите, потому что этот бред слушать просто нереально. Бред! Бред! Вы понимаете! Мы уже министра слушаем, как он вино любит, как он ездит в Америку, в компьютерные игры играет, как вы докладываете. Действительно, философы и юристы!

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ольго Вадимівно, якщо Міністерство охорони здоров'я сприймається якимось хлопчиком для биття постійно…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Будете отвечать за смерти этих людей! И обязаны это делать.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. В такому випадку я можу просто письмово надавати і не приходити сюди.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Зараз поки що ми переходимо до розгляду питань   по суті. Прошу, будь ласка, якщо є питання по суті.

 

ШУРМА І.М. Я хочу завершити. Дивіться. Тільки перейдемо на спокійніші нотки.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. 30 секунд, будь ласка, коментар. Я просто дуже прошу. До нас приходять заступники міністра, які виконують технічну функцію – відповідати на наші запитання, надавати необхідну інформацію.

Комітет визнав роботу міністра незадовільною вже тричі. Підписав постанову про звільнення міністра. А міністр продовжує подавати судові позови на членів комітету, якими заважає роботі комітету.

 

ІЗ ЗАЛУ. Чому це не виноситься в зал?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. На Погоджувальній раді я і виносила.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. "По собственному желанию" можна розглянути.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я просто прошу присутніх тут заступників міністра не заважати нам креативно рухатись вперед.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Заява ж є "по собственному желанию".

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги! У мене ще є одне запитання. Шановні колеги! У мене є одна інформація.

 

(Іде загальна дискусія)

 

(Шум у залі)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна конструктивно?

 

ІЗ ЗАЛУ. …спростувати це питання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олександро, я вам дам відповідь після цього. Тобто подаються апеляції.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Давайте по суті питання. По суті питання. 

 

ШУРМА І.М. Та чекайте! У мене по суті питання. Дивіться, значить, кількість смертей від грипу, це офіційна статистика, постійно наростає. Ми нічого не говоримо про те, яка складова ще є смертей від пневмонії. Це завжди переводилося в іншу площину. Завжди це скривалося. Я вам можу сказати, що цим цифрам ми мусимо вірити, бо нам говорять офіційні представники. Я лишень з жахом завжди спостерігав, як відбувалася руйнація санепідслужби. Сьогодні це один з результатів – відсутність заходів. Але дивіться: у Харківській області на 20 число померло 18 осіб, тільки в Харківській області. Ви можете дивитися, можете не дивитися, а я вам кажу інформацію від тих лікарів. Якщо поїдете і перевірите, ви подивитесь, що це правда. По Львівській області – ви подивіться, скільки людей з ускладненими пневмоніями лежить у протитуберкульозному диспансері в пульмонологічному відділенні. Майже 40 чоловік! Ми ж цю інформацію нікому не розповідаємо.

І коли ми будемо говорити про смертність проти (?!) грипу, то ми повинні зрозуміти, що ця статистика, яка є, це теж звітує міністерство. А реальні цифри будуть набагато більші. І не завжди ми їх побачимо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я надала тільки що доручення, ви чули, після звіту міністра попросила дати окрему інформацію по смертності від пневмонії, не ГРВІ. Ми отримаємо цю інформацію.  

 

ШУРМА І.М. У мене  запитання. Кабмін розпочався о 10-й годині. О третій він закінчився. Замість брифінгів міністр має бути тут, а не Перегінець. Бо це є правда, що він дістає на горіхи замість міністра.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так. Тепер пані Ірина Сисоєнко. Потім – головному інфекціоністу. Пані Ольга Голубовська після Ірини Сисоєнко.

 

СИСОЄНКО І.В. Знаєте, я хочу сказати про те, що питання взагалі того, що, дійсно, так почали серйозно відноситися до грипу, я підняла на нараді МОЗу, так, ще два тижні тому. Дуже важливо зараз все ж таки зрозуміти, що  Міністерство охорони здоров'я, на жаль, я з глибокою повагою відношусь до заступників міністра і розумію, наскільки важко сьогодні вам працювати, але все ж таки ті цифри, які сьогодні є в регіонах, вони, на жаль, не відповідають дійсності з урахуванням тих цифр, які подає Міністерство охорони здоров'я.

Далі. Що є також найбільш важливим питанням? Що якщо вчора  вже було офіційно об'явлено про епідемію вірусу грипу в Україні, я так розумію, після 2009 року це саме цей рік, який знову став епідемічним роком. То в мене велике запитання, що в період епідемії найбільш важливого значення набувають лікарські засоби, направлені на лікування в достатньому обсязі для того,  щоб подолати цю епідемію. Я знаю про те, що "Укрвакцина" має 250 тисяч упаковок "Таміфлю", які були закуплені ще в 2009 році. Також у мене є інформація, послухайте, будь ласка,  що  105 тисяч з них вже втратили строк своєї придатності.

 І також у мене є інформація, яку я прошу зараз представників міністерства або підтвердити або спростувати, що нібито зараз починається робота по тому, щоб в тому числі це "Таміфлю", яке, значить, втратило свій термін придатності, розвозити по регіонах.

Також у мене є питання до вас, чи одержали вже в належній кількості лікарські засоби…

 

(Шум у залі)

 

СИСОЄНКО І.В. Можна я договорю?! Можна я договорю? Я прошу дати мені договорити. Чи одержала Україна вже належну кількість лікарських засобів в якості гуманітарної допомоги, яку було зазначено міністром охорони здоров'я, з належним терміном зберігання, яка зараз дасть можливість дійсно подолати епідемію, яка вже існує в нашій державі? Тому, будь ласка, надайте дві відповіді на два мої запитання. З приводу, начебто, терміну зберігання і що відбувається по кількостях "Таміфлю" 2009 року, і чи одержана зараз гуманітарна допомога, в якій кількості і як вона розвозиться по регіонах? Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! Зараз, одну хвилинку. У нас є ще у когось запитання?

 

МУСІЙ О.С.  Ну, давайте я ще тоді. Запитання до представників Міністерства охорони здоров'я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Потім надамо їм слово.   

 

МУСІЙ О.С. У мене запитання конкретно до людини, яка відповідає, я так розумію…

 

СИСОЄНКО І.В. Так пусть ответят на мои два вопроса!

 

КИРИЧЕНКО О.М. Подождите! Можно перед ответом реплику? Можно? Можно?

Я задаю один прямой вопрос. Вот первый. В данный момент идет реклама определенного препарата, эффективность которого сейчас активно ставится под сомнение. И вправе ли мы сейчас задавать эти вопросы вообще? Потому что, да, "Тамифлю" не является панацеей и есть разные мнения.

 

СИСОЄНКО І.В. Мы  же говорим о том, что оно уже куплено было и существует в Украине на "Укрвакцине". Я спрашиваю о том, которое есть в Украине.

 

ІЗ ЗАЛУ. В 2012 году истек срок годности. Что мы обсуждаем!

 

СИСОЄНКО І.В. Подождите! Я спрашиваю за тот, который есть.  И министр заявил о гуманитарной помощи, которую попросил для Украины.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я о том, правильно ли наш комитет…

 

ШУРМА І.М. Колеги, перейдіть, будь ласка, на державну мову!

 

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну ладно, Игорь, ты еще.

 

(Сміх у залі)

 

БАХТЕЄВА Т.Д. В стране демократия!

 

(Шум у залі)

 

ІЗ ЗАЛУ. О! Опозиційний блок.

 

ІЗ ЗАЛУ. Немає демократії – закінчилася.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. В Украине демократия.

 

ІЗ ЗАЛУ. Так ви між собою говорите чи до міністерства!?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ольга Вадимовна! Головний інфекціоніст внештатный Голубовская Ольга Анатольевна. Нехай вона даст информацию.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, зараз міністерство дасть відповідь.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ні, так ми вже чули, там бред. Що його слухати?

 

(Сміх у залі)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тетяно Дмитрівно, я дуже прошу, 3 хвилини. І без емоційних коментарів.

 

(Шум у залі)

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я этот бред слушать не буду. Это мое право.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Право не слухати. Але, будь ласка, пані Ірина задала запитання.  Будь ласка, 2 хвилини.

Хто буде відповідати? Пані Олександра? Пан Ігор? Пані Ірино, вам відповідь.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Всі лікарські засоби, які були закуплені в 2009 році, зберігалися до сих пір, термін придатності закінчиться - будуть утилізовані відповідно до чинного законодавства. Залишки, які були придатні для викристання до серпня 2016 року, розвезені два тижні тому по Україні. Більше 2-х тисяч упаковок того самого "Таміфлю".

 

(Шум у залі)

(Сторонні розмови)

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Більше 2 тисяч 400 упаковок "Таміфлю" зараз їздить по Україні. Вже у більшість регіонів будуть доставлені сьогодні-завтра. І більше 7 тисяч упаковок "Релензи" – це лікарський засіб, який ефективний при даному типу вірусу грипу. Тому з вчорашнього дня ці лікарські засоби забезпечуються…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ким була надана ця допомога?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Прошу?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ким була надана допомога?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Литовським урядом.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І на яку кількість пацієнтів вистачає цих препаратів?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. На яку кількість - визначається при лікуванні окремо. Я тільки сказав, що "Таміфлю" 2 тисячі 443 упаковки, а "Релензи" – 7 тисяч 70 упаковок розвезені по Україні і відповідно розподілені.

 

ІЗ ЗАЛУ.  На 10 тисяч пацієнтів.

 

(Шум у залі)

 

ІЗ ЗАЛУ. Это на 10 тысяч. Это вообще!

 

ШУРМА І.М. Це ніщо.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Капля в море. В океане.

 

ІЗ ЗАЛУ.  Це ж гуманітарка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я дякую.

 

(Іде загальна дискусія)

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Результатами летальності є пізні звернення і, власне, самолікування. Якщо ви звернули увагу, зі 122 загиблих основна маса, якщо не всі, за виключенням двох дітей, це є дорослі, які тримаються до останнього моменту вдома і не звертаються в заклади охорони здоров'я.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Казали ж, що "эпидемии нет", чого ж звертатись?

 

ШУРМА І.М. Ну да.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Вчора ще не було епідемії. Чого ж звертатись?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. При вчасному зверненні до закладів охорони здоров'я дані лікарські засоби є ефективні за визначенням і призначаються за призначенням лікаря. Ольга Анатоліївна це може підтвердити.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Все. Я дякую. Зараз репліка Олега Степановича. І слово головному інфекціоністу.

 

МУСІЙ О.С. У мене не репліка. У мене запитання. У мене два запитання до Міністерства охорони здоров'я. До пана Перегінця, я так розумію. Пане Ігоре, перше питання – чи вважаєте ви за доцільне і чи правильна є тактика, яку  обрали дошкільні і шкільні навчальні заклади, які не пустили дітей? І чи не є свідченням того низька кількість померлих і низька кількість хворих дітей в цю епідемію? Саме профілактична ініціатива про те, щоб не відвідували діти школу? І чи виходило міністерство у зв'язку з цим, якщо  це так, чи виходило Міністерство охорони здоров'я  з ініціативою, допоки не буде завершена в Україні епідемія грипу, вийти з цим підтвердженням там до Міністерства освіти і до всіх тих органів місцевих…

 

ІЗ ЗАЛУ. Це місцеве самоврядування.

 

 МУСІЙ О.С. які приймають рішення про невідправлення дітей до школи? Щоб ми хоча б дітей наших зберегли. Це перше питання.  

І друге питання. Скажіть, будь ласка, грип передається через слизову оболонку ока чи ні?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Грип передається повітряно-крапельним шляхом і навіть через немиті руки може передаватись від людини до людини. А от через око – це, напевно, дуже вже треба постаратися, щоб через око передалося.

 

ІЗ ЗАЛУ.  Плюнути в око.

 

(Шум у залі)

 

ІЗ ЗАЛУ. Тільки в парламенті: шляхом плювання фракції на фракцію.

 

(Сміх у залі)

 

МУСІЙ О.С. У зв'язку з цим насправді на брифінгу в кризовому центрі міністр охорони здоров'я озвучив це, що грип передається через слизову оболонку очей. І це було сказано на всю Україну. Тому, будь ласка, коли ви готуєте  відповідні посили міністру охорони здоров'я, я розумію, що він історик за фахом, він від медицини дуже далекий…

 

ІЗ ЗАЛУ. То він слизову переплутав.

 

МУСІЙ О.С. Але ж ви фахівці. Тому насправді давайте рекомендації якісь, щоб потім не зверталися масово люди і не лікували ще очі, мовляв, що грип передавався не через слизову носа, а через слизову очей.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. Тому рекомендації, будь ласка, щодо дітей в школі скажіть, що робити і як би було правильно.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Даний тип епідемічного грипу, який вивчається з 2009 року, вражає переважно доросле населення, характеризується різким підйомом, наростанням епідемічних процесів і таким самим різким зменшенням. Тому переважно не тільки в Україні, а й в інших країнах, помирають дорослі. А ті карантинні заходи, а в інших регіонах навіть не називалися "карантинні заходи", а як "продовження канікул" чи рішення місцевих органів влади про закриття шкіл "з профілактичною метою", чи вплинули вони, чи можуть вони вплинути на смертність, захворюваність серед дітей, є питання неоднозначне.

 Міністерство охорони здоров'я, як зараз було зазначено, за даними з 18 областей, говорить про перевищення, серйозне перевищення епідемічного порогу і рекомендує вжити карантинних заходів.

 

МУСІЙ О.С. В тому числі й по школах, так?

 

(Шум у залі)

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. В тому числі по школах і  дошкільних закладах. Є рішення  Кабінету Міністрів і розпорядження протокольне про план заходів, який розроблений і в регіони був доставлений, окремо по карантинному нагляду, епіднагляду, окремо по лікуванню і по реагуванню медичних закладів, в тому числі  (нерозб.)  фонду. Так само як і залучення студентів-медиків та аспірантів до…. (Шум у залі) …. заходів інформування населення.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Ігорю, я вам дякую. Будь ласка, 2 хвилини головному інфекціоністу.

У нас насправді ще багато питань. Ще ми ледь-ледь половину перейшли, тому я прошу оперативно.

 

ГОЛУБОВСЬКА О.А. Уважаемые народные депутаты! Уважаемые присутствующие! Первое, что я хочу уточнить по поводу вакцинации групп риска. Здесь надо разграничить, какие вы имеете в виду - эпидемиологические или клинические. Потому что если взять и те, и те, это будет почти все население Украины. Поэтому, я так понимаю, речь шла об эпидемиологических группах риска, медицинские работники, в частности. Это отметьте, пожалуйста.

 

ІЗ ЗАЛУ. Так, так.

 

ГОЛУБОВСЬКА О.А. Теперь что касается гриппа. Уже говорилось много раз, что особенностью этого эпидсезона является то, что, несмотря на такую заболеваемость, может быть, чуть выше среднего, количество смертей, обусловленное вирусом H1, как было в 2009 году, гораздо больше, чем во все предыдущие годы после 2010. Почему так получается? Потому что грипп за 5 дней – или человек выздоравливает, или осложняется. Люди умирают от острого респираторного дистресс-синдрома, который развивается на 3-4-6 день. К сожалению, мы лечить это практически не можем, или можем плохо. Можно предотвратить. Предотвращается назначением препаратов, которые называются "ингибиторы вируса нейраминидазы". Их два. И это никакая не реклама, они очень эффективны. Очень эффективны. У нас те медработники, которые заболели, были в контакте и подтвердился H1, поверьте мне, если назначать вовремя, действительно, разительный эффект. Тем более, что "Занамивир", второй препарат, почему-то все про "Озельтамивир" говорят, еще есть "Занамивир", на него вообще нет даже резистентности, в отличие от "Озельтамивира".

Проблема в том, что этого препарата нет в аптечной сети, поэтому врачи первичной медико-санитарной помощи не могут реализовать те рекомендации, которые прописаны в нашем 499 Приказе, потому что если назначать вовремя лечение, количество госпитализированных уменьшится и умерших, естественно, уменьшится. 

Теперь что касается эпидемии и роста заболеваемости. Сейчас, вот вчера, собирался штаб, почему, может быть, приняли это решение. Сейчас какая важная проблема, которая была и в 2009 году? Вы, наверное, все знаете, уже об этом неоднократно говорилось, не хватает не только "Озельтамивира", а не хватает дыхательных аппаратов и засобів медичного призначення інших – кисневих масок і так далі. Поэтому для того, чтобы купить вот это все, что я только что перечислила, быстро, мы можем вне тендерной процедуры, потому что это надо сейчас, вот сейчас людям надо, для этого нужны какие-то решения. Например, объявить эпидемию, еще там что-то, чтобы Кабинет Министров принял не только это, но и в том числе, чтобы вне тендерной процедуры кто-то взял на себя ответственность, я не знаю, как это делается, это очень важно, очень.

 У нас материально-техническая база в 2009 году укрепилась, потом оно неизвестно куда рассасывается,  и сейчас – ну это я не буду говорить, это очень напряженная работа. И очень неприятно, когда человек просто лежит без аппарата. Его можно купить. Я, например, знаю: в Киеве я по просьбе киевских властей писала звернення - в том числе и на имя министра, и на имя Кличко, вот, например, в Киеве есть деньги, они готовы это купить хоть завтра. Но вот эта тендерная процедура, она ограничивает. Поэтому, если можно, как-то ну вот решить этот вопрос, внести в рішення чи якось там. Дякую.

 

ІЗ ЗАЛУ. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. От є пропозиція: чому б цю людину замість міністра не випускати на брифінги, щоб по-людськи пояснила, щоб заспокоїла медичних працівників, які препарати треба купувати, щоб пояснила, які препарати  треба купити для того, щоб вживати? Ну чому професійну людину не випустити на ефір?  Ну чому нам розказують байки про слизові ока?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. МОЗ, ми просимо застосувати вашого позаштатного спеціаліста для пояснень.

ШУРМА І.М. Так я не розумію: чому це все не було на початку епідсезону включено в попереджувальні заходи? Якщо це було включено, то чого міністр розповідав усім, що загрози ніякої немає, що "всё под контролем"?

 

ІЗ ЗАЛУ. Кожен тиждень міняється.

 

(Шум у залі)        

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна я попрошу перенести питання?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги! Я перепрошую, я дуже прошу перенести питання "ОХМАТДИТУ" на зараз, тому що я з 7-ма колегами народними депутатами з "Депутатського контролю" і з Головним управлінням СБУ з економічної злочинності зараз іду до міністра охорони здоров'я на прийом.  Тому прошу. На п'яту годину у нас підтверджена зустріч з 7-ма депутатами групи "Депутатський контроль". Я прошу зараз…

 

ІЗ ЗАЛУ. Нас ігнорує, а з ними зустрічається.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я прошу зараз, позаяк це по "ОХМАТДИТу" питання, і йде група міжфракційна туди зараз, в тому числі й Головне  управління з економічної злочинності, йде на цю зустріч, я дуже прошу вас підтримати звернення опікунської ради "ОХМАТДИТу".

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я перепрошую. Ще не проголосовано.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Не проголосували. Вибачте. Прошу проголосувати зміну порядку денного.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми внесли вашу пропозицію.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Щоб ми зараз проголосували.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми внесли вашу пропозицію зараз. Шановні народні депутати! Поступила пропозиція від народного депутата Корчинської щодо зміни порядку денного – для того, щоб пересунути питання Оксани Анатоліївни щодо розгляду питання "ОХМАТДИТу" в порядку денному як би на іншу позицію.

Шановні колеги, я перепрошую, з МОЗу, у нас дуже важливе питання – звіт, щодо звіту Рахункової палати по гепатиту. Будь ласка, щоб вони не пішли.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ніхто нікуди не йде. Ось  МОЗ є.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так. Так. Так. Просто бачу, що хтось виходить. Прошу шановних народних депутатів проголосувати. Хто за те, щоб підтримати пропозицію щодо зміни порядку денного і розгляду позачергового питання "ОХМАТДИТу".  

Прошу вас голосувати. Хто за цю пропозицію? Сисоєнко, Корчинська,  Бахтеєва, Шурма, Мусій, Яриніч.

Хто проти цієї пропозиції? Богомолець – проти.

Пропозиція прийнята. Будь ласка, розглядаємо питання Оксани Анатоліївни.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. "ОХМАТДИТ". Розглядаємо питання НДСЛ  "ОХМАТДИТу".  Шановні народні депутати! Ми надзвичайно просимо, опікунська рада Національної дитячої лікарні просить вас підтримати звернення до міністра охорони здоров'я. 11 січня 2016 року відбулося засідання опікунської ради НДСЛ "ОХМАТДИТ", на якому було розглянуто питання щодо зловживання зі сторони Коваль Ірини Юріївни її службовими обов'язками як директора державного підприємства "Укрмедпроектбуд".

За результатами розгляду даного питання було прийнято рішення щодо звернення міністра охорони здоров'я про звільнення Коваль Ірини Юріївни з посади директора державного підприємства "Укрмедпроектбуд" (є рішення опікунської ради), і розірвати контракт з директором пані Коваль та оголосити прозорий конкурс на заміщення посади директора ДП "Укрмедпроектбуд".

Від сьогоднішньої дати є ще нове звернення, котре зараз підготувала міжфракційна депутатська група "За добудову "ОХМАТДИТу" до пана Яценюка вже, де ми, не хочу перечитувати весь, де ми пишемо, що в даному разі  наша міжфракційна група каже, що генеральний директор цього ДП пані Коваль порушила не тільки свої службові, перевищила свої службові обов'язки, але й ми передбачаємо ознаки злочину, передбачені статтею 210 Кримінального кодексу України. Ця стаття підтверджена зараз Головним слідчим управлінням з економічної злочинності СБУ. Якраз на даний момент ми якраз ці звернення просимо підтримати і несемо до міністра з вимогою цю ситуацію вирішити, бо фінансовий моніторинг і Служба безпеки України допомогла нам зараз на депозитних рахунках цього ДП заблокувати суму – 62 мільйони гривень. Якщо ми не зробимо зараз, цього посадовця не знімемо "із займаємої" посади, ці 62 мільйони будуть знову, вони були надані ДП як позика безвідсоткова, і вони в будь-який момент можуть бути відкликані назад, і ці гроші ми з вами, на жаль, країна, не знайдемо.

 Тому нам зараз треба це вирішувати дуже швидко. Управління вже сидить в міністерстві. Ми просимо, що нам вдалося знайти ці, зараз заблокувати, вже 64,5 мільйона гривень, і просимо зараз відпустити, підтримати звернення.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А их реально использовать?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Да. Вони зараз…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. С прошлого года?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Вони на ДП. Вона їх повернула на депозитний рахунок державного підприємства. Вони знаходяться зараз на ДП. Але там є згода,  в даному разі – на депозитному рахунку, нам головне, щоб вони їх не вкрали назад, щоб їх не повернули "Укрпрофмеду". Нам головне – ця структура. Тому що "Укрпрофмед" був під кримінальним провадженням МВС. Але за кілька днів до цієї справи, до цієї оборудки, ми вважаємо,  була ця справа закрита. Тому ми просимо підтримати наше звернення.

 

(Шум у залі)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні депутати! Шановна пані Оксано! Ви знаєте, у мене таке враження, що Комітет з питань охорони здоров'я, по-перше, "ОХМАТДИТ" – це точка, в якій постійно відбуваються конфлікти, проблеми, корупція, крадіжки, брехня просто тотальна. І я думаю, що тут потрібно якимось чином  інакше зовсім це питання вирішувати. Тому що на кожному засіданні Комітету  з питань охорони здоров'я  то підтримувати Коваль, то звільняти Коваль, то вибивати гроші, то арештовувати гроші – це є хвороба. І те, що ми зараз робимо, намагаючись собою замістити НАБУ, антикорупційний комітет, Міністерство внутрішніх справ, СБУ…

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Це правда.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Міністерство охорони здоров'я, Антимонопольний комітет – ми робимо це непрофесійно. І нести відповідальність за такі речі не можемо.

І я взагалі вважаю, що питання "ОХМАТДИТу" і корупції тотальної в цьому "ОХМАТДИТі"  -  Комітет з питань охорони здоров'я має займатись   лікувальним процесом, має займатись епідемією грипу, має займатись гепатитом, а не розбиратися постійно в бруді, в тому, що відбувається, і в тих крадіжках, власне, це не входить в наші повноваження. Пані Оксано!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ольго Вадимівно! Я з вами згодна, що, дійсно, в даному разі ми пробуємо замістити Комітетом з питань охорони здоров'я всі наші ці силові відомства, котрі не працюють. Я з вами згодна, і що це не повинно бути. Абсолютно вірно.

 

ІЗ ЗАЛУ. Расследование СБУ.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так. Асболютно вірно. В даному випадку, позаяк "ОХМАТДИТ" - це єдине державне будівництво на всю країну, єдине, інших немає, і позаяк це національна лікарня, і члени комітету є членами опікунської ради, на жаль, ми вас ставимо до відома. Якщо ви не підтримаєте, я з розумінням ставлюсь, я згодна з вами абсолютно, що це не повинно було бути – завжди роздивлятися на комітеті, я з вами абсолютно згодна.

 

ШУРМА І.М. Можна в "междусобойчик" втрутитися?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А можна вас попросити прокоментувати вашу тільки що заяву? Що ви називаєте "междусобойчиком"?

 

ШУРМА І.М. Це коли між собою дві особи розмовляють, а третя не може втрутитися.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я перепрошую. Я як народний депутат і як голова комітету (враховуючи вашу всю позицію), я говорю менше ніж ви всі для того, щоб у вас не було таких зауважень. Але в даному випадку я так само, як народний депутат, який виконує тимчасово функцію голови комітету, маю право на свою позицію. І прошу вас або з повагою відноситись до мене як народного депутата, а так само з повагою відноситись як до голови комітету.  

 

ШУРМА І.М. Ольго Вадимівно, якщо я вас образив, я при всіх прошу вибачення.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Це по-перше. І ви не тимчасово виконуєте обов'язки, а ви є голова комітету.  Тому не дозволяйте ведення людям, які не мають на це права, і тоді ми будемо всі спокійні. От тоді буде порядок.

В мене є інше питання. Не так давно, коли нас усіх звинуватили через "Комерсант" у мафіозних своїх зв'язках, за що пані Корчинська тут вибачилася, за це, що це не відповідає дійсності, я тоді сказав, що ми ніякого відношення до будівництва, освоєння коштів не маємо і ми за ті речі ні голосувати не будемо, і сьогодні кажу -  і дальше не будемо голосувати. У мене питання інше.

КОРЧИНСЬКА О.А. Я вас підтримую. І вибачаюсь, що ми дійсно це питання винесли. Я підтримую пані Ольгу, що це дійсно…

 

ШУРМА І.М. Ви зверніть увагу, будь ласка, пані головуюча, значить, не так давно "виступаюча" нам доказувала, що попереднє керівництво – воно "саме професійне", що воно може добудувати, що воно може освоїти. У мене є такий висновок, що хтось "оказался в теме, но не в доле".

 

(Сміх у залі)

 

ШУРМА І.М. І нас на сьогоднішній день  починають втягувати в наступне: а давайте переголосуємо. Я як член комітету є учасником багатьох громадських організацій. Це не означає, що я проблеми громадських організацій виношу на засідання комітету.

То ви, будь ласка, своя наглядова рада…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане Шурма, ми погодилися.

 

ШУРМА І.М. Ви ввійшли туди і ви там, будь ласка, розбирайтесь. А я пропоную комітету не підтримувати і вийти з цієї теми. Тому що, ще раз кажу, з одного боку нам розказували, що люди є професійні, а сьогодні нам розказують, що вони є непрофесійні, що вони є злодії. Ну як це таке може бути? Тут відповідальні люди сидять! Ми пропонуємо нічого не підтримувати, нехай розбираються самі.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Для цього є громадський контроль. Слава Богу, що він є, що громадський контроль є.

 

ШУРМА І.М. Слава наглядовій раді!

 

(Сміх у залі)

 

ІЗ ЗАЛУ. Опікунська – у них немає наглядової ради.

 

ШУРМА І.М. Ну опікунська, наглядова…

 

ІЗ ЗАЛУ. У опікунської немає повноважень. Це різні речі.

 

(Шум у залі)

 

(Сміх у залі)

 

МУСІЙ О.С. Шановні!  Можна два слова, будь ласка? Для того, щоб не було подібних, для того, щоб не було подібних речей, сьогодні з трибуни Верховної Ради  я звернувся з офіційним депутатським запитом до голови НАБУ і до Генеральної прокуратури з озвученою темою. Тому сьогодні це прозвучало офіційно, і депутатський запит буде направлений Головою Верховної Ради до Антикорупційного бюро України і до Генеральної прокуратури, щоб вони провели детальне розслідування, як компетентні і фахові організації, які за це відповідають, з самого початку – хто призначив пані Коваль.

 

ІЗ ЗАЛУ. Хто її лобіював.

 

МУСІЙ О.С. Хто її лобіював. Хто в Міністерстві охорони здоров'я  підписував всі подання на зміну бюджетної програми, чи не зміну, і казначейство і так далі. Там стоять конкретні підписи заступників міністра чи міністра самого. Тому це можна розслідувати. І нехай компетентні органи тим і займаються, а не ми, як ці…

  Ми можемо виходити, кожен депутат, зі своєю ініціативою власною. Будь ласка – депутатський запит, депутатське звернення. Цим і скористайтеся. А навіщо на комітет, дійсно, "вішати" невластиві комітету функції?

 

ЯРИНІЧ К.В.  Та ми вже домовились. Давайте далі.

 

ШУРМА І.М. На голосування. Прошу.

 

(Шум у залі)

 

ЯРИНІЧ К.В.  Та  яке голосування?   Вже немає кому голосувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас кворум є. Все нормально.

 

ІЗ ЗАЛУ. 7 чоловік. Давайте приймемо рішення. Відмовити або  це…

 

МУСІЙ О.С. Ми не приймаємо ніякого рішення. До відома. До відома.  

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Взяли до відома. У нас немає що голосувати.

 

ІЗ ЗАЛУ. До відома.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так. Шановні народні депутати! Переходимо до розгляду надзвичайно важливого наступного питання.

Про результати проведеного Рахунковою палатою України аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на виконання заходів з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів та заходи, що вживаються  Міністерством охорони здоров'я України для усунення виявлених порушень.

Головне питання полягає в тому, що, власне, депутати постійно шукають, де знайти гроші на ті чи інші державні програми. І коли депутати  знаходять гроші і стараються їх залучити для того, щоб люди отримали лікування,   відповідно наша головна функція – це функція контролююча.

І зараз я надаю слово представнику Рахункової палати. Є у нас Тарас   Ярославович тут? Тарасе Ярославовичу, будь ласка, 3 хвилини вам на те, щоб звітувати. Будь ласка, починайте з висновків головних.

 

КУЙБІДА Т.Я. Шановна Ольго Вадимівно! Шановні законодавці! По-перше, щиро хочу подякувати законодавцям в цілому за те, що 2 липня було прийнято новий Закон про Рахункову палату. З того часу всі рішення і всі звіти, аудити Рахункової палати, крім "ДСК", оприлюднюються в повній мірі на офіційному сайті Рахункової палати. Кожен громадянин України тепер може прочитати, побачити будь-який звіт, який проведений по будь-якій галузі – економіка, фінанси, медицина, охорона здоров'я.

Тепер щодо дуже важливого звіту. Рахунковою палатою проведено аудит ефективності використання коштів державного бюджету, виділеного на виконання заходів з профілактики, діагностики, лікування вірусних гепатитів. Проблема, яка розглянута Рахунковою палатою, шалена. Реальних цифр щодо захворюваності на сьогодні в Міністерстві охорони здоров'я та й взагалі в державі не існує. Ніхто не знає, скільки хворих. Статистика невтішна. За рік кількість хворих зросла на понад 43 відсотки. Смертність від гепатитів В і С зросла на понад 43 відсотки.

Державна цільова програма фінансується лише на 2013-14 і 9 місяців 2015 року, це період, який був засвідчений Рахунковою палатою, в середньому профінансовано лише на 20 відсотків. Хоча існує державна цільова програма.

Вірусні гепатити, це так, до відома, це понад 30 відсотків усіх інфекційних хвороб, патологій, інфекційних патологій. Кошти, які виділені на на 2013-14 і на 9 місяців 2015 року, це було  понад 258  мільйонів  гривень.  Цих коштів  "хватило" б лише  на 30 відсотків хворих, які лікуються від гепатиту.

Рахунковою палатою зроблений системний аналіз проблем, які в цій галузі. Звичайно, основне – це недофінансування. Друге – звичайно, значне недопрацювання Міністерства охорони здоров'я. І користуючись нагодою хочу сказати, що недооцінено таке поняття, у нас вірусний гепатит дуже поширений, дуже розповсюджується, і там є вичерпні рекомендації. До речі, секретаріат комітету дуже ретельно зробив витяги усіх порушень, витяги з нашого звіту.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я вам дякую. А зараз, якщо можна, я 2 хвилини  секретаріату надам, щоб ви по суті питання сказали, які виявлені порушення і щодо втрати тих препаратів, які були закуплені, щодо недовикористання коштів. Будь ласка, чітко озвучте.

 

КУЙБІДА Т.Я. Це я якраз до того хотів підійти.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Давайте без ліричних відступів. Будь ласка, чітко по суті, по цифрах. Давайте.

 

КУЙБІДА Т.Я. Ви знаєте, я перший раз у комітеті, можливо, хвилююся.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Не хвилюйтесь.

 

ШУРМА І.М. Розслабтеся.

 

(Сміх у залі)    

 

КУЙБІДА Т.Я. В 2013-14 роках МОЗ не забезпечило ефективного управління коштами, виділеними на лікування хворих на вірусний гепатит. Як наслідок – 14 мільйонів гривень залишилися невикористаними. Також на 1 жовтня 2015 року в Міністерстві охорони здоров'я відбувалися відкриті торги і 90 мільйонів гривень на 1 жовтня ще не було використано. МОЗ не забезпечило раціонального використання   лікарських засобів, які надійшли у вигляді благодійної допомоги, в результаті списано їх у зв'язку з закінченням терміну придатності та повернено надавачу через обмежений термін придатності на загальну суму 440 тисяч.

Також  лікарські засоби, на закупівлю яких МОЗ витратив 1 мільйон 800 (?) гривень, понад рік не використовуються. МОЗ штучно створило умови для маніпуляції при проведенні у 2014 році закупівель лікарських засобів. Окремим учасникам торгів було штучно створено перешкоди. Натомість здійснювалась закупка аналогічних лікарських засобів, але за значно нижчими цінами, в результаті ліків придбано на 40 відсотків менше ніж можливо. Тобто понад 18,7 мільйона гривень втрачено.

Це  коротко перелічені основні проблеми. Решта проблем знаходиться  в площині неприйняття тих чи інших нормативно-правових актів, які зобов'язаний МОЗ розробити, починаючи ще з перегляду нормативно-правових актів від 1989 року.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую за ваш виступ. Будь ласка, запитання у народних депутатів.

 

МУСІЙ О.С. Скажіть, будь ласка, за цими висновками ви в Генпрокуратуру документи подаєте?

 

КУЙБІДА Т.Я. Згідно закону, у місячний термін Міністерство охорони здоров'я має прийняти рішення, реалізувати наші рекомендації Рахункової палати, а при наявності ознак корупційних чи порушень законодавства, Рахункова палата передає матеріали.

 

ІЗ ЗАЛУ. І ви передавали? Весь час передавали?      

 

КУЙБІДА Т.Я. Однак в даному випадку по цих держзакупівлях це були і скарги в Антимонопольний комітет, і розгляди судові, і там питання розглядалися правоохоронними органами.

 

МУСІЙ О.С. Коли ви це передали в Генпрокуратуру?   

 

КУЙБІДА Т.Я. Ні-ні, це ми не передали. Це ще в 2014 році по Антимонопольному.

 

МУСІЙ О.С. Ну так чого не передали? Чому не передали? Треба було передати. Та і все.

 

КУЙБІДА Т.Я. Ну якщо до нас орган уже передав, то ми повторно вже не можемо як би. Вони розглядались і в суді, і були скарги в Антимонопольний комітет.

 

(Іде загальна дискусія) 

 

КИРИЧЕНКО О.М. Можно уточнить? Два вопроса. Первый – про какие гепатиты вы говорите?

 

КУЙБІДА Т.Я. В і С.

 

КИРИЧЕНКО О.М. В и С. Дальше. Это относится к какой дате? Это в течение какого года?

 

КУЙБІДА Т.Я. 2013-14 і 9 місяців 2015 року. Державна цільова програма, яка діє з 2013 року по 2016 рік.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тобто наразі з тих цифр, власне, підготовлена довідка - на підставі документів, які були надані Комітету з питань охорони здоров'я Рахунковою палатою, була підготовлена довідка секретаріатом. Згідно цієї довідки там насправді величезні зловживання, порушення, недопрацювання. Це навіть недопрацюваннями не можна назвати, тому що наноситься шкода здоров'ю українських громадян. І хтось за нанесення цієї шкоди мусить бути відповідальним. Тобто завдання депутатів, наше завдання – це законодавча і контролююча функція.

Ми на сьогоднішній день є свідками того, що ті гроші, які сплачують люди зі своїх податків, ті гроші просто не реалізовуються правильно.

 

КУЙБІДА Т.Я. На сьогоднішній день ще не реалізувалися. 90 мільйонів – так іще й не закуплені ліки.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Мова йде про те, що вони не реалізуються, вони не йдуть на те, щоб змінімізувати інвалідність, смертність. І я прошу зараз шановних народних депутатів, будь ласка, ваші пропозиції, тому що ми з вами кожного дня – день за днем – стаємо свідками все більшого і більшого непрофесіоналізму, який відбувається, власне, у виконавчій владі. Бути мовчазними свідками – це неправильно.

 

ШУРМА І.М. Ну так є повторна пропозиція: на підставі інформації озвученої рішенням комітету визнати роботу міністерства незадовільною.

 

ІЗ ЗАЛУ. Вчергове.

 

ШУРМА І.М. Ще раз.

 

МУСІЙ О.С. І передати матеріали в Генпрокуратуру.

 

(Іде загальна дискусія)    

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дивіться, це Рахункова палата. Це вже після міністерства.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Так це зрозуміло. Ну має ж бути какая-то відповідь. Давайте послушаем.

 

ШУРМА І.М. Дивіться, пане Кириченко, у мене така пропозиція. Ми-то були  від початку свідомі, але вже ви навіть до того дійшли, що Квіташвілі повинен піти з посади. Не сам, а він повинен бути звільнений. Чому це питання треба "торпедувати"? Тому що в міністерстві працює велика кількість професійних людей, в тому числі й заступників, і вони сьогодні потерпають через позицію однієї особи. Він сюди не прийшов, а отам дає інтерв'ю: "Я на звинувачення Мусія вам вечером дам ответ". У него "всё завтра, в конце недели, через две недели". Сьогодні треба закінчувати з тим, щоб люди могли професійно працювати, реалізувати свій потенціал. Розумієте? Чому на сьогоднішній день Перегінець повинен вислуховувати від нас те, що ми хочемо сказати міністру?

 

(Іде загальна дискусія)

 

ЯРИНІЧ К.В. Там же 2013-14 и 9 месяцев 2015 года – вопрос же не только к этому министру. У нас и до этого были министры.

 

(Іде загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, шановні народні депутати! У нас є дві пропозиції. Пропозиція перша – визнати роботу Міністерства охорони здоров'я незадовільною. А друга пропозиція – передати матеріали Рахункової палати, звернутися до Рахункової палати, щоб вони передали ці матеріали в Генеральну прокуратуру.

 

ІЗ ЗАЛУ. Правильно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Чи ми маємо тепер [це робити] зі зміною повноважень Генеральної прокуратури, з появою НАБУ?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я теж депутат. Я вношу пропозицію: давайте заслухаємо позицію міністерства з приводу даного питання.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Алексей!  Есть же висновки Счетной палаты. Счетная палата – это контрольный орган, который подчиняется только Верховной Раде. То, что сегодня есть на сайте, это видит вся страна. И эти все недостатки сегодня, они просто шокирующие. При чем здесь МОЗ, когда МОЗ не работает в этой программе? 3,5 миллиона людей сегодня есть на учете с гепатитами В и С. Какова смертность? Это же в разы выше, чем смертность от ВИЧ/СПИД.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я понимаю, в чем заключается инфекционный процесс. Это важный фактор.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Причем здесь МОЗ, если уже высший орган проконтролировал?

 

КИРИЧЕНКО О.М. И что сделали для того, чтобы изменить ситуацию?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Вы проводили комитетские слушания? Вы проводили? Вы проводили по гепатитам? А кто проводил?

 

ІЗ ЗАЛУ. Татьяна Донец.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Татьяна. И были же рекомендации. Ни одна из рекомендаций МОЗом не выполнена. Ни одна. То, что сегодня говорит Счетная палата, это повторение тех же рекомендаций. Сколько же можно слушать! Нужно принимать уже действительно просто такие действенные меры, потому что мы медицину уничтожили на нет, уже ничего не осталось. Ольга Вадимовна, если не против, пусть тоже главный инфекционист расскажет ситуацию по гепатитам С, какая есть в Украине.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, слово головному інфекціоністу. І потім виносимо дві пропозиції.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Что можно сделать?

 

ІЗ ЗАЛУ. Вот претендент на министра охраны здоровья.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. МОЗ, послушайте, пожалуйста. И запишите, что говорят ваши внештатные специалисты. Очень правильно и умно говорят. Если бы только это вы делали. Спасибо.

 

ГОЛУБОВСЬКА О.А. Уважаемые народные депутаты! Уважаемые присутствующие! Ситуация с вирусными гепатитами, передающимися гемоконтактным механизмом передачи, следующая. Ни одна страна не знает истинной распространенности, потому что скрытый эпидемический процесс. Тот рост на 40 процентов заболеваемости, которую озвучил представитель Счетной палаты, говорит как раз о том, что было, когда начали лечить бесплатно в рамках программы, выявляемость, обращаемость – это как раз позитивный фактор, который мы докладывали и в ВОЗе, во всех международных инстанциях. И в этом плане Украина как раз выглядит неплохо. Мы утвердили абсолютно европейские протоколы. Слава Богу, уже никто не лечит препаратами от насморков, где прописаны рекомендации гепатит С пролечить.

 

ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)… З ініціативи МОЗ.

 

ГОЛУБОВСЬКА О.А. Что? Я говорю о том, что сделано. Что утвердили, есть протоколы, есть стандарты европейские.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Они же  не сами утвердились! Правильно?

 

ГОЛУБОВСЬКА О.А. Конечно.

 

(Шум у залі)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! У нас надано слово головному інфекціоністу. Будь ласка, в діалог не переходимо.

 

ГОЛУБОВСЬКА О.А. Значит, я хочу сказать, что сейчас постепенно расширяется за счет разных проектов доступ к лечению, но он очень низкий.

Теперь что самое главное, что я хотела сказать. Так как очень сложный и широкомасштабный характер пандемии гепатита, ВОЗ разрабатывает именно в настоящее время глобальную стратегию  элиминации гепатитов В и С как серьезную проблему общественного здравоохранения к 2030 году. Элиминация! Были страновые консультации. Украина за счет того, что было сделано, все-таки выглядит неплохо. Я повторяю: еще во многих постсоветских странах лечат совсем не такими стандартами, как у нас. Нам как бы готовы даже в этом плане помогать. Я просто хочу, чтобы как-то записать, что Украина должна начать разрабатывать элиминационный план. Например, в Грузии лечат всех бесплатно и тестируют бесплатно. У нас, конечно, совершенно сейчас система эпиднадзора не работает. Мы не знаем, сколько у нас истинное инфицирование, не можем ничего планировать. Но так как глобальная стратегия, я хочу, чтобы все поняли, мы будем вынуждены ее выполнять, как выполнили по малярии глобальную стратегию в свое время. Но это нужно инициировать, чтобы, как бы, мы это начинали делать. Спасибо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Можно  вопрос?

 

ГОЛУБОВСЬКА О.А. Да, конечно.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Какие, вы считаете, первоочередные шаги, которые должна сделать Украина невідкладно? Ми розуміємо, що лікування вірусного гепатиту – это процесс, который может быть теоретически отложен на какой-то период. Правильно?

 

ГОЛУБОВСЬКА О.А. Да.

 

КИРИЧЕНКО О.М. И все. То есть, что нужно сделать в первую очередь, сейчас, не отходя?

 

ГОЛУБОВСЬКА О.А.  Здесь надо тогда разделить, что нужно сделать в первую очередь для государства и для людей. Потому что людям не интересна статистика, еще они хотят получить лечение. А так как доступ ограниченный, мы, кстати, я хочу сказать, вели несколько лет переговоры с одной из фармацевтических крупных компаний, и они нам дают специальную цену, благодаря чему мы можем в 2,5 раза больше за год перелечить людей современными схемами короткими – по три месяца.

Я только очень беспокоюсь, в общественных организациях где-то эти закупки – ничего не слышно, не видно, а какие-то генерики, еще что-то. Вот это меня, конечно, как клинициста очень беспокоит.

Теперь что должно сделать государство? Государство должно начать процесс выявления и скрининга этих людей. Это, скажем так, недешево. В Грузии, например, так как она тоже большую приверженность в этом вопросе демонстрирует, и маленькая страна, очень сильно помогает CDC из Атланты, они тестируют всех бесплатно. 500 тысяч человек в год они планируют протестировать, даже меньше чем за полгода, 500 тысяч. То есть, мы можем, у нас есть ресурс, готовы. Мы ведем переговоры с CDC,  там есть профессор. Сейчас как бы думаем, как это сделать, потому что за деньги госбюджета, я понимаю, это нереально. Здесь вот, кстати, детально, может быть, Любовь Сергеевна может, так как она всю жизнь ведет аналитику по гепатитам  С.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Есть у нас какая-то система, в стране есть?

 

ГОЛУБОВСЬКА О.А. Есть система. Вот можно Любовь Сергеевна, она по эпиднадзору все скажет, что только можно.

 

ІЗ ЗАЛУ. Чекайте, ми ж заслуховуємо Рахункову палату.

 

НЕКРАСОВА Л.С. Одна хвилина.  Справа в тому, що дійсно лікувати   дуже важливо вірусні гепатити, але потрібно проводити широкомасштабні профілактичні і протиепідемічні заходи, щоб якось звузити процес розповсюдження вірусних гепатитів. В першу чергу це виявлення вірусних гепатитів. У нас сьогодні є 25 вірусологічних лабораторій, які здатні проводити ці дослідження. Але, на жаль, кожна лабораторія кожної області, вона має за свої кошти купувати тест-системи і проводити ці дослідження. Не кожна область це робить. Наприклад, Дніпропетровська має кошти, вони проводять більше, а інші області одну-дві тест-системи мають. І тому всі ці підтверджені лабораторно сьогодні випадки, вони не відображають абсолютно тієї картини, яка на сьогодні є.

На жаль, в програмі також не передбачені оці профілактичні та протиепідемічні заходи. А звичайно, починати потрібно з цього, бо лікувати – ми будемо розширювати кількість хронічних хворих, а вони у нас будуть тільки збільшуватися. Потрібно поставити все ж таки якийсь "заслон" розповсюдженню…

 

КИРИЧЕНКО О.М. А каким образом?

 

ІЗ ЗАЛУ. Чекайте, ми розглядаємо Рахункову палату. Ми не розглядаємо питання вірусних гепатитів! Давайте окремим питанням розглянемо!        

 

КИРИЧЕНКО О.М. Все это понятно. Абсолютно правильная позиция.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ну чекайте – шоста година!

 

КИРИЧЕНКО О.М. Но мы вот сейчас все должны четко понимать, здесь есть часть врачей, часть – не врачей. Инфекционисты наверняка подтвердят мои слова. То есть, если мы говорим про микст B-C, человек сто процентов умрет в течение следующих 25 лет. Сто процентов! Но при этом будет сильно болеть этой болячкой. То есть, разные причины смерти, но они все умрут. Поэтому я думаю, что нам нужно акцентировать внимание министерства в том числе на том, что это очень важная проблема.

Если у нас есть возможность использовать в том числе негосударственные деньги на борьбу с этой проблемой, то мы должны приложить максимум усилий для того, чтобы с этой проблемой бороться.

 

ГОЛУБОВСЬКА О.А. Вот это очень ключевое, я последнее скажу слово, что будет помощь, если Украина будет демонстрировать приверженность. Сейчас пока что она демонстрирует приверженность, но стратегию элиминации до 2030 года нам надо  начинать разрабатывать, чтобы мы шли в ногу со временем. Потому что в Грузии прозвучало, что Украина может быть в авангарде этой стратегии.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, Ігоре Богдановичу, 2 хвилини. І завершуємо питання, виносимо пропозицію, дві пропозиції у нас було.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Дякую. Спершу хочу звернути увагу, що у висновках Рахункової палати є жорсткі, правильні і конкретні рекомендації, які міністерство виконує. А з приводу подальшого дослідження  в прокуратурі чи десь-інде -  вважаємо, що немає підстав вважати, що є ціленаправлені корупційні або інші порушення, які б спричинили подачу в прокуратуру, хоча Міністерство охорони здоров'я  вже готове і до прокуратури так само, звичайно, як завжди.

Питання щодо гепатитів. По-перше, ми не можемо, і було б, так би мовити, трішки не зовсім коректно сподіватися, що ми досягнемо таких охоплень, не охоплень, такого аналізу даних, що ми будемо знати на 100 відсотків, скільки у нас є хворіють або інфіковані гепатитом. Жодні країни світу з найдосконалішими системами нагляду не можуть сказати або вимагати, що на 100 процентів ми знаємо, скільки є інфікованих тим чи іншим інфекційним хронічним захворюванням, гепатитом або ВІЛ-інфекцією. Крім того, є різні методи дослідження – дозорні, рутинні і так далі. Справа не в тому. Лабораторії також треба вдосконалювати. І для того створюється Центр громадського здоров'я, який сконсолідує в нормальну структуру всі ресурси, які необхідні для того, щоб забезпечити…

 

ІЗ ЗАЛУ. Рік створюється! Ніяк створитись не може.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Стосовно стратегії, то хочу звернути увагу, і Ольга Анатоліївна про це сказала, що тільки в 2015 році, після багатьох років переговорів, тільки цьому міністерству вдалося досягнути домовленості з виробниками, які зменшили ціну для України в 40 разів – за допомогою в першу чергу громадських організацій, для того щоб  вже цього року закупити інноваційне лікування, яке, відповідаючи на Олексія питання, яке допоможе нам при нарощуванні лікування інноваційними препаратами, дешевими, доступними, знизити захворюваність і перервати субепідемічні процеси, тому що в даному випадку тільки лікування, ефективне і швидке, може нам допомогти покращити ситуацію назагал.

І власне, знову ж таки, підкреслюю: цього року це лікування буде доступним в Україні, одній з трьох країн у світі, завдяки от якраз зусиллям і рекомендаціям.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Можно еще один вопрос?

 

МУСІЙ О.С.  Чекайте, ну Рахункова палата у нас. Шановні  депутати! У нас не  професійна дискусія на тему вірусних гепатитів. У нас питання Рахункової палати. Якщо ви хочете в порядок денний внести зміни і поговорити про вірусні гепатити, будь ласка, внесіть таку пропозицію, а не дискутуєте зараз. У нас ще 5 питань порядку денного. Поважайте час усіх інших!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Виношу на голосування. Дякую, Олег Степанович.

 

ІЗ ЗАЛУ. Визнати незадовільною роботу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Питання, пропозиція була признати роботу Міністерства охорони здоров'я незадовільною, а відповідно звернутися до Рахункової палати передати справу в Генеральну прокуратуру і народним депутатам написати запит в НАБУ з проханням передати всі документи.

 Я не знаю, чи  НАБУ заднім числом, вони можуть щось перевіряти, що вони казали, що ні. Тому що Генеральна прокуратура, я зверталась, вони кажуть, що вони вже зараз позбавлені цієї можливості. А НАБУ? Тобто Генеральна прокуратура, я просто була у заступника, вони кажуть, що Генеральну прокуратуру вже позбавили цих повноважень.

 

ІЗ ЗАЛУ. Давайте ми напишемо, а вони хай нам пишуть відмову.

 

(Іде загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. То кому ми можемо, до кого ми можемо це передати?

 

(Іде загальна дискусія)     

ПРЕДСТАВНИК СЕКРЕТАРІАТУ КОМІТЕТУ. В антикорупційний комітет.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Верховної Ради?

 

ПРЕДСТАВНИК СЕКРЕТАРІАТУ КОМІТЕТУ. Ні-ні. В  бюро.

 

ІЗ ЗАЛУ. До Ситника? Значить – в НАБУ.

 

(Іде загальна дискусія)

 

ІЗ ЗАЛУ. Нехай працюють.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! Пропозиція визнати роботу Міністерства охорони здоров'я в розрізі, тобто виконання програми по забезпеченню лікування гепатитів, за даними, представленими    Рахунковою палатою, визнати роботу Міністерства охорони здоров'я незадовільною та передати інформацію, передати депутатський запит, так, до НАБУ. Правильно формулюємо? Так.

Прошу голосувати. Хто за те, щоб підтримати це рішення? Шановні депутати, прошу вас голосувати.

Бахтеєва, Шурма, Мусій, Богомолець, Сисоєнко – за.

Хто  утримався? Яриніч, Кириченко – утримались.

Дякую. Переходимо до розгляду наступного питання. Про пропозиції щодо здійснення передачі функції Міністерства охорони здоров'я України з державних закупівель до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Доповідач Ігор Михайлович Шурма. Будь ласка, Ігоре Михайловичу, 2 хвилини.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги! Я пропоную вам інформацію, яка не може бути швидко зреалізована, але яка потребує вирішення. Рік тому із входженням на посаду міністра охорони здоров'я пан Квіташвілі обіцяв позбавити міністерство невластивих функцій, функцій закупівлі і проведення тендерів. Незважаючи на задекларовану державою важливість здійснення системних перетворень в системі охорони здоров'я та комплексного реформування галузі, робота не проведена.

На офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я  було опубліковано План заходів з виконання програми діяльності Кабінету Міністрів, в тому числі й Коаліційної угоди у 2015 році, яким передбачалося усунення корупційних схем під час проведення тендерних закупівель в системі охорони здоров'я. 19 березня 2015 року Верховна Рада України прийняла закон, який визначає механізм передачі права проводити державні закупівлі у сфері охорони здоров'я від МОЗ до спеціалізованих міжнародних організацій.

Але прийняття закону, навіть не дуже хорошого, ще не означає, навіть дуже хорошого, ще не означає вирішення проблем. Ухвалений більш ніж півроку тому закон передбачає його імплементацію шляхом створення низки підзаконних актів. На жаль, весь комплекс заходів досі не виконаний. Ключовою причиною зриву державних закупівель, що ми, до речі, чули у звіті Рахункової палати у сфері охорони здоров'я в 2015 році, є саме державна політика, зокрема політика Міністерства охорони здоров'я.

Проблему зволікання державних закупівель необхідно вирішувати негайно, позаяк наслідки подальшого затягування можуть бути катастрофічними для руйнування [здоров'я] українців. Якщо команда МОЗ не може  або не хоче впоратися із завданням закупівлі ліків, цю функцію необхідно виконувати іншим органам державної влади. На сьогоднішній день в країні відсутня єдина установа, яка б безпосередньо формувала обсяг замовлень, контролювала його виконання та відповідно робила б висновки про ефективність використання.

Які на сьогоднішній день існують виходи з положення  і пропозиції? Перший варіант – шлях передачі  цих повноважень на місця. Другий – шлях передачі цих повноважень до Мінекономрозвитку. Третій - шлях  передачі цих поноважень новоствореному органу.

Значить, з нашої точки зору, з нашої точки зору,  на сьогоднішній день для того, щоб уникнути потрапляння у регіони нецільової заявки, а це відбувається, і я можу підтвердити, на підсумку 8 років роботи, коли регіони подають одну заявку, а їм після централізованих закупівель приходить те, що закупили, їм перерозподіляють те, що є, і вони зобов'язані це брати, то була би пропозиція, звичайно, оптимальною, передати ці повноваження в регіони.

Значить, у випадку, якщо передавати функцію державних закупівель у вигляді децентралізації, необхідна зміна до Бюджетного кодексу шляхом повернення статті 305-5 - субвенція за призначенням медичних заходів, окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру. Та доручити Кабміну провести зміну положення про Міністерство охорони здоров'я. Міністерство охорони здоров'я повинно припинити бути "міністерством торгівлі", "міністерством проведення тендерних торгів", постійних їхніх зривів. Воно повинно перетворитися в методично-організаційний центр з повноваженням контролюючого органу. От тоді, швидше всього, ми будемо мати повноцінне міністерство, яке скоротиться на 60 відсотків і люди не будуть "загружені"  паперовою роботою.

Це моя пропозиція. Є перелік змін до законодавства. Це є Основи законодавства України про охорону здоров'я, Закон про здійснення державних закупівель, постанови Кабінету Міністрів, накази Міністерства охорони здоров'я. Пропозиція яка? Звернутися від комітету з відповідним баченням проведення закупівель   шляхом децентралізації або передачі іншої функції. З моєї точки зору, якщо ми йдемо європейським шляхом, ми йдемо шляхом децентралізації, потрібно надавати більше повноважень на місця, більше їм довіряти. Вони більш оперативно можуть корегувати свою потребу і більш оперативно і максимально ефективно використовувати свої кошти. А міністерство для того буде мати свою "загрузку", щоб протягом місяця-другого-третього-четвертого-п'ятого-шостого виїжджати в регіони і контролювати виконання тих функцій і тих програм, які буде воно приймати. Це моя пропозиція.

 

МУСІЙ О.С. А що ви хочете від комітету?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Підтримку. Я підтримую.        

 

ШУРМА І.М. Значить, міністерство заявило, що воно іде…

 

МУСІЙ О.С. Від комітету що ви хочете? Що ми маємо зробити? Проголосувати? Чи що?

 

ШУРМА І.М. Я пояснюю. Пане Олег, я вам нагадаю, що обіцяв міністр. Він обіцяв позбавити міністерство функцій закупівель шляхом їх передачі.

 

МУСІЙ О.С. Ми це все знаємо.

 

ШУРМА І.М. Я пропоную вибрати шлях, чи ми йдемо шляхом децентралізації, комітет…

 

МУСІЙ О.С. Вони хай вибирають. Чи ми?

 

ШУРМА І.М. Чи вони нехай виберуть. Але вони цього не повинні робити. Звернутись до уряду внести пропозицію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! Враховуючи досвід інших країн, який ми можемо проаналізувати, - і Франції, і Німеччини, і Бельгії, які і централізовано, і децентралізовано купували ліки, хочу сказати, що на сьогоднішній день в нашій державі не існує механізму контролю. Єдиний механізм, яким чином ми намагались подолати корупцію, це був "безвихідний" механізм, тимчасовий - з передачі закупівель на міжнародні організації, які відбуваються централізовано. До того моменту - тимчасова акція, до того моменту, поки не буде створено такі прозорі механізми, створена база даних, прийнято закон про лікарські засоби, який  дозволить зайти на ринок України зовсім іншим препаратам і змінить ціну, затверджено клінічні протоколи лікування, там, де будуть прописані ті лікарські засоби, які можуть купувати на місцях. Тому що все, що зараз відбувається, це корумпована система. І передавши зараз закупівлі на місця, я тільки за децентралізацію, я за те, щоб передати їх на місця.  Але тільки тоді, коли ми зможемо вимагати і контролювати, які препарати закуповуються, коли міністерство відкриє і застосує референтні бази цін в референтних країнах і референтні ціни. Бо на сьогоднішній день притягнути до відповідальності ту область, яка буде одна купувати за 20 гривень упаковку, а друга – за 30 гривень упаковку, немає ніяких можливостей.

І власне, моя позиція щодо цієї пропозиції: загально – так, але на даний момент вона приведе до посилення корупції, яку нам вдалося величезними зусиллями, Міністерство охорони здоров'я, лише на половину 4-х мільярдів, які в них були, решту вони не передали міжнародним організаціям. Я вважаю, що  це ще окремий напрямок, в якому має розібратися НАБУ, яке не працює, чому не передали і як і у кого купили те, що залишилось. Це ще нам потрібно в цьому дуже добре розібратися, чому, власне, дотягнули до того моменту, щоб передати тільки половину, хоча мали передати все. І часу на це було більше ніж достатньо.

 В демократичній країні добре мати дві пропозиції, тобто ще раз підтверджую: я – за децентралізацію, я за те, щоб на місцях купувались медикаменти, щоб виконувались ті потреби, які є, по обладнанню, по медикаментах, але щоб мінімальна була ціна і максимальна була прозорість. На сьогоднішній день в нашій державі ми таких механізмів забезпечити не можемо. Тому оптимальним механізмом на цей рік, найближчий, який я бачу, який може бути застосований, це, безперечно, централізовані міжнародні закупівлі, сто відсотків передання закупівель на міжнародні організації. За цей рік – створення всіх механізмів, баз референтних цін ліків в референтних країнах, проведення закону про лікарські засоби, за який вже соромно Комітету з питань охорони здоров'я, мені особисто, за таку "тягомотину", тому що, власне, не робимо тих кроків, які мають бути зроблені. 

Пані Ірино, будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Дякую. Ну, дійсно, ми прийняли дуже важливий закон з приводу передачі закупівель на лікарські засоби до міжнародних організацій, але все ж таки залишається відкритою ситуація відсутності лікарських засобів на території України.

Також мені дуже важливою була б інформація від Міністерства охорони здоров'я з приводу тих угод, які укладені, все ж таки, який відсоток беруть міжнародні організації за такі свої послуги. І ми розуміємо, що це кошти державного бюджету. Тому також важливе мають значення під час міжнародних закупівель це оті відсотки, які сплачує додатково держава і за ті кошти не закуповуються лікарські засоби.

Далі я хотіла б наголосити, що, так як сказала Ольга Вадимівна, що це є перехідним лише етапом, і цей закон буде діяти тільки до 2019 року. Тому важливо вже з урахуванням тих темпів, вибачте, з якими формується взагалі законодавство і доводиться до вступу в силу законів України, вже потрібно починати роботу по підготовці подальшої закупівлі. Я вважаю, що  дійсно ініціатива дуже важлива з приводу того, що ми повинні передати на регіони, щоб вони самостійно формували свої потреби, щоб не з Києва їм Міністерство охорони здоров'я вказувало, скільки чого їм там буде поставлено, а все ж таки робити ті закупівлі відповідно до регіонів. Але робити це публічно, за допомогою електронних всіх тих програм, які існують, для того щоб зберегти максимальну прозорість, публічність таких закупівель.

Тому я б почала цю роботу, тому що ми розуміємо, що це буде не місяць, не півроку і навіть не рік, а цей процес уже починати потрібно. Тому я підтримую цю ініціативу, ми вже повинні думати, вже 2016 рік, він уже почався, він скоро закінчиться, а ми будемо за це говорити, а там ще два роки – і дія закону нашого закінчиться. Тому давайте вже це обговорювати. І я підтримую ініціативу, яка була подана паном Шурмою.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. На голосование, Ольга Вадимовна.

 

КИРИЧЕНКО О.М. А инициатива в чем? Это же не законопроект.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Децентрализация. Рекомендовать звернення.

 

ШУРМА І.М. Зробити звернення до уряду розробити механізм децентралізації закупівель.

 

МУСІЙ О.С. Вам цей уряд зробить такий механізм, що вкраде взагалі сто процентів.

 

(Іде загальна дискусія) 

 

ШУРМА І.М. Колеги, дивіться, в чому є моя ініціатива. Ще 30 секунд. Значить, дивіться, коли приходить зміна влади, яка була в період Революції Гідності, до влади приходять експерти, які говорили, що ми вам запропонуємо нову модель, у що вірили всі, в тому числі і Опозиційний блок, що люди, які приходять на посаду, мають готову схему, концепцію розвитку охорони здоров'я і зміни всієї системи управління. Замість того що ми побачили? Прийшли люди з отакими очима, які хочуть щось говорити, які прекрасно говорять, але рецептів не мають, вони цілий рік намагаються щось напрацювати. Так це все має бути готове.

От я пропоную, я не знаю, хто в 2019, в 2018 році прийде до влади, але я вважаю, що механізм децентралізації повинен бути готовий для тих,  хто буде при владі у цей період часу. Ми це за півроку не зробимо, але ми повинні покласти на тарілці готовий продукт. Ось з чим пов'язана моя ініціатива. А не так, що потім міняється влада, а потім знову – давайте ми будемо "ріпу" чесати цілий рік і видумувати, як це все зробити.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ЯРИНІЧ К.В. Шановні колеги! Мені здається,  що ми постійно чогось боїмося. Знаєте, ми оце напрацьовуємо-напрацьовуємо, у нас є багато ідей, але нам щось постійно заважає. То ми чекаємо якісь рішення МОЗу  (перше-друге-третє) - от коли це станеться, от тоді ми тільки підійдемо до цього процесу. Я абсолютно погоджуюсь з Ігорем Михайловичем у тій частині, що механізм по цих зовнішніх закупівлях, міжнародних закупівлях, він не працює в тому вигляді, в якому ми хотіли б це побачити. Тому що ось, наприклад, програма "Онкологія" – ми чекаємо вже цілий рік медикаментів, а не бачимо, тому що це затягнутий процес. То міжнародні організації не готові до цього, не хочуть нас приймати, то ще якісь важелі там не проходять. Тут же якщо ми віддаємо це за умови децентралізації і місцевого самоврядування, звичайно, що це вже відповідальність цілої території. І коли ці пацієнти приходять до нас, до лікарів, і кажуть: "У вас є на території вже гроші, працюйте, будь ласка", - так нам немає до кого апелювати  - до Мінздраву, до Кабміну, ми звикли, що все знаходиться "нагорі". Так ми кажемо: "Будь ласка, у вас є влада на місцях, будь ласка, у вас є кошти – і працюйте". Люди, повірте мені, дадуть раду цій ситуації, тому що і контроль можна налагодити. Буде завдання таке – буде налагоджуватися контроль.

Я абсолютно погоджуюсь в тій частині, що нехай на сьогоднішній день механізм цей  не запрацює, але поки ми "розкачаємо" оцю роботу Кабміну, поки зараз ми надамо наші побажання, віддамо в Кабмін, ви знаєте, це пройде ще півроку, ми будемо готувати якусь постанову. Абсолютно вірно: побачимо, що приготують, піддамо це цензу, висловимо своє бачення з цього приводу – і потім громада буде мати гроші і звичайно, що буде закуповувати ці ліки. Тому що страждають в цій ситуації перш за все пацієнти.

А ось з приводу корупції – знаєте, нам уже "мерещится везде" ця корупція. Ми ще нічого не зробили, але - "там буде корупція, там буде корупція". Там, де буде корупція, будь ласка, нехай працюють контролюючі органи. А ми повинні зараз надати можливість відпрацювати механізм передачі цих грошей – і давайте подивимось, що... Можливо, це якась буде помилка – давайте шліфувати цей процес. Але ми дамо можливість, це наш "посил". Тому я абсолютно підтримую Ігоря Михайловича і готовий голосувати за.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ольга Вадимовна, это же нереально – столько заседать.

 

ІЗ ЗАЛУ. Шоста година.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, хвилину ваш коментар.  І "Пацієнти    України" – ваш коментар.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Дякую. Хочу звернути увагу, що цього року жодна копійка державного бюджету не буде потрачена на національні закупівлі, виключно міжнародні організації…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Три с половиной часа!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Менше питань будемо ставити.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. …на що є відповідна постанова Кабінету Міністрів. Паралельним чином прийнято розпорядження Кабінету Міністрів  про  формування, організацію Національного закупівельного агентства, над чим зараз працює Міністерство охорони здоров'я. Тобто організація процесу всередині країни не заважає закупляти через міжнародні організації, що буде зроблено цього року. А ми згодні працювати з комітетом з тим, щоб удосконалити внутрішньонаціональний механізм. І зараз в міністерстві працює вже два місяці, більше ніж два місяці міжнародна робоча група із залученням якраз експертів ЄС – про формування правильних дієвих механізмів національних закупівель.

Але хочу так само звернути увагу, що тенденція розвинутих країн говорить про якраз централізацію закупівель, коли навіть дві країни – Бельгія і Нідерланди – зараз поєднують свої ресурси, щоб закупляти більше, дешевше і дієвіше. Аналіз, який ми проводили по регіонах, регіони ж закуповують зараз, національний бюджет – МОЗ закупляє  приблизно на 35 відсотків, 65 відсотків закупівель іде через регіони. Так аналіз показує,  що завищення цін в регіонах стається набагато частіше і більше, ніж навіть закупівлі через МОЗ, які відбувалися. Тому децентралізація в даному контексті…

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Это не всегда так. Мы децентрализовали инсулин и слава Богу – с 2007 года по инсулину никаких проблем нет.   А когда покупал МОЗ, все покупали, делали только "индаровский" инсулин – люди, дети погибали. На глазах у меня девочка шести лет в кому упала после "индаровского". А когда регион купит – там есть и СБУ, и прокуратура, и общественность, и милиция, и все кто угодно. Не надо говорить того, чего нет, и то, что в практике не существует.

 

ШУРМА І.М. Пане Ігорю, я вам дам одну інформацію.

 

(Іде загальна дискусія)

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Потому что купили импортный, а он дороже, но качественнее. И тому, кому нужно.

 

ШУРМА І.М. Перед вами сидить людина, яка особисто з міністром Поляченком добилася через Кабмін децентралізації закупівель інсулінів. По сьогоднішній день якщо ви проведете аналіз, скільки є скарг на відсутність інсулінів або неправильних інсулінів, цього немає. Знята прроблема.  Це є перехідний досвід. Тому децентралізація дає можливість це зробити, якщо є гроші, для цього міністерство повинно контролювати і передавати справу в СБУ, в прокуратуру.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А вони не працюють – ні СБУ, ні прокуратура, ні МВС.  Не працюють. Паралізовані. Пані Ольго, будь ласка.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ні однієї скарги немає по інсуліну.

 

ПРЕДСТАВНИК ПАЦІЄНТСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ. Від пацієнтських організацій. Дякуємо вам, пане Шурма, за вашу ініціативу, але інформація, викладена народним депутатам, не відповідає дійсності, оскільки вже ті закони, які були прийняті в березні, нарешті силами МОЗ, пацієнтських організацій, реалізовані. Пан Яценюк підписав уже цього року постанову на цей рік, що всі централізовані закупівлі будуть здійснюватися через міжнародні організації.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так, а где они? Год уже закончился! Немає ліків у регіонах.

 

ПРЕДСТАВНИК ПАЦІЄНТСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ. Хочемо попросити шановних народних депутатів. Будь ласка, дайте Міністерству охорони здоров'я хоч рік зробити якусь реформу. Бо зараз знову витратяться кошти…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Яку реформу!? Ліки покупать?

 

 ПРЕДСТАВНИК ПАЦІЄНТСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ. Так, щоб ліки купили.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ой, кошмар! Та такого ще року не було ніколи!

 

ПРЕДСТАВНИК ПАЦІЄНТСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ. Ми 10 років…(Шум у залі)  І в Міністерстві охорони здоров'я за вашої влади, пані Бахтеєва також… І ми пам'ятаємо, що жодна схема ваша…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ніколи не було! Ніколи не було такого, щоб за рік не було…

 

(Іде загальна дискусія)

ПРЕДСТАВНИК ПАЦІЄНТСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ. І ми пам'ятаємо, що жодна схема ваша  ніколи не була подолана до того часу, поки на ринок не прийшли міжнародні організації. Це перевірені досвідом міжнародні закупівельні агенції, беруть вони 5 відсотків за свої послуги. З вашого відома, на сайті СБУ висить звіт, в якому…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Хворим дайте ліки!

 

ПРЕДСТАВНИК ПАЦІЄНТСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ. Та ми зацікавлені в ліках – ми пацієнти!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну їх же не дали, рік уже пройшов. Нічого не дали.

 

ПРЕДСТАВНИК ПАЦІЄНТСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ. Зараз вже цей процес завершений. Завершений процес передачі.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Це МОЗ не дав, а не міжнародні організації. МОЗ гроші не переводив.

 

(Іде загальна дискусія)

(Шум у залі)

 

ПРЕДСТАВНИК ПАЦІЄНТСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ. …взагалі система, яка зламає корупційні схеми. 40 відсотків. Понад 100 мільйонів доларів…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Це ми ще подивимось, які ліки, скільки вони коштують.  

 

(Шум у залі)

(Іде загальна дискусія)

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Це ми ще подивимось, скільки ліків в одній коробці.  Ми ще подивимось.

 

(Шум у залі)

ПРЕДСТАВНИК ПАЦІЄНТСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ. Ми дуже просимо децентралізувати…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Кажете, що все буде гаразд, коли ще нічого немає.

 

(Шум у залі)

 

ПРЕДСТАВНИК ПАЦІЄНТСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ. Ми просимо дати реформу завершити. Вона розпочалася. (Шум у залі) Це вже ми бачимо, реформа йде.

 

(Іде загальна дискусія)

 

ШУРМА І.М. Відколи зміна закупівельника називається реформою?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ага.

 

ШУРМА І.М. Це є перше. Я би хотів, щоб ви мені подивилися в очі через рік, коли Служба безпеки України надасть вам про особливості закупівлі міжнародними організаціями. Ви подивитеся.

 

(Шум у залі)

(Іде загальна дискусія)

 

ПРЕДСТАВНИК ПАЦІЄНТСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ. …система, яка розпочалася.

 

(Шум у залі)

 

ШУРМА І.М. Вони за обслуговування беруть 50 мільйонів.

 

(Іде загальна дискусія)

 

ІЗ ЗАЛУ. После 2019 года, Оля!

 

(Шум у залі)

 

ІЗ ЗАЛУ.  Послушайте, ну успокойтесь!

 

ПРЕДСТАВНИК ПАЦІЄНТСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ. … (Шум у залі) ... …Діабетична асоціація… (Шум у залі) …З точки зору пацієнтів – це неефективна система.

 

(Іде загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Ігорю! Що ви хочете, щоб я винесла на голосування?

 

(Шум у залі)

 

ШУРМА І.М. Звернутися до Кабінету Міністрів розробити шлях…

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Можливо, ви підготуйте, а ми прочитаємо.

 

(Шум у залі)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тоді зараз беремо до відома, а на наступне ви готуєте.

 

ШУРМА І.М. Добре.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! Ми закрили обговорення. Прийняли рішення, що пан Ігор з секретаріатом готує лист, звернення до Кабміну, який на наступному Комітеті з питань охорони здоров'я  ми проголосуємо і обговоримо текст.  Розглянемо. Правильно? Голосування не потребує. Рішення прийняли. Взяли до відома.

Наступне питання, яке ми маємо обговорити – про подальшу тактику комітету щодо альтернативних проектів законів про лікарські засоби. Номер 2162, номер 2162-1. Подані народними депутатами України А.Шипком та О.Мусієм.

Мені дуже прикро, що немає пана Андрія тут. А пану Олегу я зараз скажу, що як Голова комітету я вважаю, що йде просто депутатами бойкотування подання спільного закону про лікарські засоби. І якщо не буде прийнято рішення, стратегія вами і паном Андрієм спільно щодо комітету, то мені особисто треба приходити і пояснювати всьому суспільству, що відбувається, що, депутати, якісь відбуваються для мене незрозумілі процеси.

Олег Степанович, вам слово.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати! Вам два місяці тому, усім народним депутатам членам комітету, був надісланий узгоджений законопроект, "одобрений" майже там на 90 відсотків Міністерством охорони здоров'я, "одобрений" Організацією роботодавців, доопрацьовані і враховані всі побажання від народного депутата Корчинської, від народного депутата Кириченка, від народного депутата Богомолець. І мої доопрацювання до цього законопроекту.

Цей законопроект був вчергове розісланий на початку року Комітетом з питань охорони здоров'я  усім народним депутатам. Тому  я погоджуюся з позицією, яку озвучила голова комітету, що ненадання протягом двох місяців своїх зауважень народними депутатами свідчить або про свідоме саботування з боку народних депутатів і небажання внести спільний узагальнений законопроект, або те, що вони погоджуються з усіма правками і готові підписати спільний погоджений законопроект. Я би хотів почути, наприклад, кожного народного депутата,  щоб він сказав свою точку зору, чи він підтримує, чи він не підтримує, чи він погоджує, чи він не погоджує, аби не сталося так, що коли ми будемо розглядати узгоджений законопроект, потім кожен народний депутат, як це часто буває, встане і скаже: "Ой, у мене мільйон зауважень, у мене пропозицій маса". І все. Де ваші пропозиції протягом двох місяців?

Або ми ставимо на голосування обидва, виносимо в зал законопроекти  (і Шипка, і мій) – і доопрацьований не розглядаємо, або ми приймаємо рішення, що ми все-таки виходимо з доопрацьованим законопроектом, який є і який наданий вам давним-давно. От і все.

 

СИСОЄНКО І.В. Я коли прочитала одну редакцію законопроекту, другу редакцію законопроекту, коли я переклала всі європейські директиви, чотири основні, я розумію, що ані той законопроект, ані той законопроект не відповідають європейським директивам. Це моя особиста точка зору.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Правильно.

 

СИСОЄНКО І.В. Зараз я закінчую підготовку законопроекту, з яким я також зверталася до представників ВООЗ, коли вони були в Україні,  я одержала від них певні рекомендації. Я віддам  це комітету, так само вам усім його розішлю, для того щоб також ви могли мати інший варіант доопрацьованого "сумісного" [спільного] законопроекту. Тому що переробляти на 90 відсотків той чи інший законопроект  я бажання не маю. Тому це моя особиста позиція.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скільки часу реально потрібно?

 

СИСОЄНКО І.В. Я до кінця тижня відправлю всім, я передам вам до комітету, всім розішлемо для ще опрацювання в моїй редакції.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей.

 

СИСОЄНКО І.В. Ну, це моя така точка зору.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей. Маєте право абсолютно. Будь ласка.

 

ПРЕДСТАВНИК СЕКРЕТАРІАТУ КОМІТЕТУ. Ірино Володимирівно, вибачте, будь ласка, що я звертаюсь, перше, щоб ви відразу ухвалили рішення, бо якщо ви вирішуєте з законопроектами цими, це стосується пропозицій до порядку денного четвертої сесії, чи  ми  залишаємо 2162 і 2162-1,  включаємо їх в пропозиції на четверту сесію, чи ми їх не включаємо і продовжуємо роботу протягом ще якогось періоду над спільною редакцією. Це перше.

І ваша позиція щодо плану пропозицій до порядку денного.

 

СИСОЄНКО І.В. Це робота технічна. Я не знаю, я сказала, що до кінця тижня я відправлю цей законопроект, який також  можемо подати разом. Я не знаю, я зараз зробила звернення на регламентний комітет, на П.Пинзеника, з приводу того – це альтернативний, не альтернативний, "сумісний" від комітету, як це воно відповідно до закону,  також чекаю на тлумачення регламентного комітету. 

 

МУСІЙ О.С. Нехай тоді йдуть два закони ті, які є. Та й усе. Бо інакше – жах виглядає.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Нет, так подождите, тогда получается, что у Ирини нет времени на внесение своего альтернативного.

 

МУСІЙ О.С.  Нет времени.

 

КИРИЧЕНКО О.М. То есть, ты его не сможешь вносить. Поэтому я думаю, что правильно, с моей точки зрения, логично: сесть и как бы сделать один "cпільний". Но четко визначити дедлайн, потому что…

 

МУСІЙ О.С. Так два місяці. Люди добрі!

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я розумію.

 

СИСОЄНКО І.В. Два месяца. Ну переделывать на 90 процентов у меня желания не было. Мой законопроект в четыре раза больше чем ваш. Вы извините, пожалуйста.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так как Министерство здравоохранения не поддерживает ни один, ни второй законопроект, я считаю, что тут предстоит большая работа именно комитета, авторам с Министерством здравоохранения. И когда уже будет, тогда мы тоже почитаем, а на сегодняшний день…

 

ІЗ ЗАЛУ. Так министерство поддерживает доопрацьований.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я не буду поддерживать ни один, ни второй.

 

ІЗ ЗАЛУ. А доопрацьований?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Тоже нет. Потому что министерство не поддерживает ни один, ни второй.

 

(Іде загальна дискусія)  

 

МУСІЙ О.С.  Так  підтримує міністерство. Якраз  міністерство  на робочій групі  це розглядало. Воно підтримало.

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Одну хвилинку! Я зараз хочу почути думку все ж таки всіх депутатів. А потім вам надам слово.

 

МУСІЙ О.С. А що з міністерством?  Може, міністерство щось скаже?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Спитайте про лікарські засоби. Ви підтримуєте закон?

 

МУСІЙ О.С. Доопрацьований оцей законопроект? Позиція міністерства є якась взагалі?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Позиція міністерства є у відповідного зама. Я не готовий прокоментувати. Наша позиція міністерства – якомога швидше спільно пропрацювати і підготувати адекватний закон про лікарські засоби.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Коли?! В міністерстві робоча група працює по цьому закону вже півроку. Ні, вона вже закінчила свою роботу.

 

МУСІЙ О.С. Вам було надіслано редакцію місяць тому. Вам була надіслана редакція.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Закон – які є зауваження у вас?

 

ШУРМА І.М. Та чому пан Ігор має віддуватись за не свої функції? Це не його робота.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Були мої колеги, можна було в них запитати. Я займаюся зовсім не законом про лікарські засоби. Вибачте, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей. Шановні народні депутати! Я пропоную це питання перенести на розгляд наступного засідання Комітету з питань охорони здоров'я, оскільки сьогодні немає пана Шипка. Будь ласка.

 

ЧУМАК. Одну хвилиночку! Шановні колеги!  Тут не два місяці треба. Вже 14 років, підкреслюю, в 2002 році. Проблема в чому полягає? В яких межах ситуація? Я всім розповсюдив оцей матеріал, дуже прошу ознайомитись. Про що йдеться? Йдеться про ситуацію, яка склалася. Вона нікого не влаштовує. Вона не влаштовувала і 15 років тому. І виникла проблема. Ми законом врегулюємо існуючу ситуацію? Той закон має бути, пройти від створення до пацієнта. Нам кажуть: "Ні, давайте 3 закони зробимо". Чекали 12 років - немає 3-х законів. Зараз поміняли тактику: "А давайте перепишемо 83 директиву", - у якій взагалі не йдеться про пацієнта. І тому неможливо зробити спільний проект, тому що вони ідеологічно різні.

Мова йде про що? Ми те, що доопрацювали ще коли Тетяна Дмитрівна зробила, ми з цим проектом носились-носились, тому що як тільки торгаші побачать: "О! Їх обмежують. Все. Немає закону", і коли міністр був пан Мусій, ми запропонували саме цей проект, коли йому вже  12 років. Шановні колеги! І все одно проблема в тому, що сьогодні, і пані Ірина, я знаю, хто розробляє для неї, це буде 83 директива. 83 директива була розкритикована у 1993 році чому? Тому що жодна країна з Європейського Союзу закону про лікарські засоби не переписує, 83 директиву. Будь-який  закон вирішує ті проблеми, які існують в конкретній державі. І ми коли розробляли, ми всім розіслали закони Німеччини, Болгарії, Угорщини, Чехії, Польщі для того, щоб подивилися, які проблеми у них і як вони вирішують. Нам кажуть: "Та це буде інший закон, давайте ми 83 директиву перепишемо". Та давайте її ратифікуйте, будь ласка, і не морочте голову цією 83 директивою.

Про що йдеться? 83 директива – це єдина директива Європейського Союзу, яка відвойовує в охорони здоров'я свободу для фармбізнесу. Це єдина директива, яка направлена проти охорони здоров'я, і тому так за неї вчепилися. Перше. Вона закінчується на продажах.

 

ІЗ ЗАЛУ. Що робити з законопроектом?

 

ЧУМАК. З законопроектом? Той спільний проект, який зараз зроблено, до мінімуму ми вважаємо, ви зробили там до мінімуму альтернативні, тобто врахували. Про що йдеться? Ідеться про два розділи: основні принципи, основні засади призначення і використання ліків – категорично хочуть викинути. Тільки торгівлю залишити. Це принципове для нас. І друге – це фармацевтична діяльність, аптеки. У нас аптеки сьогодні взагалі не в міністерстві охорони і не в держслужбі. Вони самі по собі. А це заклади охорони здоров'я.  На сьогодні в цьому об'єднаному проекті  із цих двох розділів зробили один. Самолікування, про що ви говорили до цього. Призначення самолікування. Я хочу сказати, що у нас величезні напрацювання. І дати можливість, дати можливість реалізовувати…

 

МУСІЙ О.С. Скажіть по закону, що робити, а не про напрацювання. Я вас прошу! Що робити з тими законами? Їх три на сьогодні. Один – поданий Шипком. Один поданий альтернативний – мій. І один – який "якоби" доопрацьований. От що з ними трьома зробити?

 

ЧУМАК. Я вважаю, що  той, який доопрацьований, його треба брати за основу, приймати у першому читанні, а потім уже, якщо комусь щось не подобається… Дивіться, про що йдеться? Стандартизація якості. Ну дивіться, ось стандарти якості, які давно вже затверджені.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Яка ваша пропозиція?

 

ЧУМАК. Пропозиція – прийняти за основу той, який  доопрацьований оцей, короткий. За основу. І приймати його в першому читанні.

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей. Це закон Мусія чи Шипка?

 

(Шум у залі) 

 

ЧУМАК. Оцей третій.

 

(Шум у залі)

 

ІЗ ЗАЛУ. Так його треба вносити.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей. Ми вашу пропозицію почули. Кворуму у нас немає.

 

ЧУМАК. Нам розіслали 7 числа. Ви прислали 7 числа.

 

ІЗ ЗАЛУ. Який розіслав комітет.

 

ЧУМАК. Який комітет розіслав.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Кворуму у нас немає. Засідання ми закриваємо. Всі питання, які ми не розглянули сьогодні,  переносяться на наступне засідання Комітету з питань охорони здоров'я. Чи у вас немає бажання проводити засідання комітету  також у вівторок в перерві з другої до четвертої? 

 

ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Немає? Я просто знаю, що інші комітети в цей час проводять.

 

ІЗ ЗАЛУ. Як варіант – можна б.

 

(Шум у залі)

 

ІЗ ЗАЛУ. Вы же видите – у нас клуб по интересам. Встречаемся редко, но надолго.

 

(Шум у залі)

 

ІЗ ЗАЛУ. Завтра опитати депутатів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми можемо зменшити кількість питань.   

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку