СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань охорони здоров'я

 

4 листопада 2015 року

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Доброго дня, шановні колеги народні депутати, представники Міністерства охорони здоров'я, запрошені! Дозвольте розпочати засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я. Зараз у нас присутні 7 членів комітету, кворум у нас є, засідання оголошую відкритим.

Проект порядку денного засідання було розіслано всім членам комітету у електронному вигляді.

У п'ятницю 30 жовтня у другій половині дня на ім'я голови комітету надійшла пропозиція від народного депутата Тетяни Донець включити до порядку денного сьогоднішнього засідання питання про ситуацію, що склалась … (не чути) з залученням до участі в ньому представників з Державної фінансової інспекції, прокуратури, Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, аудиторської компанії Бейкер, компанії Transparency International, головного лікаря "ОХМАТДИТ" та директора "Укрмедпроектбуду", а також попереднього витребування від цих установ та організацій відповідних експертних висновків, звітів, аудитів та іншої інформації. Цей запит роздано всім депутатам перед засіданням.

Враховуючи, що запропонований Тетяною Анатоліївною Донець формат розгляду цього питання потребує попередньої підготовки, також враховуючи те, що Комітет охорони здоров'я нарешті (я дякую всім вам за зусилля!) переїхав з приміщення ЦВК і тепер знаходиться в готелі "Київ". Цим переїздом Комітет охорони здоров'я займався останній тиждень.

Пропоную, щоб члени комітету мали можливість попередньо ознайомитись з наданими матеріалами згідно вимого пункту 5 статті 43 Закону України "Про комітети Верховної Ради України", запропоновано перенести розгляд цього питання на наступне засідання 11 листопада, бо ми не встигли відповідно організувати.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Это была не моя идея, на самом деле мы на прошлом заседании комитета проголосовали за приглашение уже на это заседание комитета. Это не моя инициатива, и это было не в понедельник, а это было ровно 3 с половиной недели назад во время последнего комитета.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тому ми і пропонуємо разом із секретаріатом поставити в порядок денний 11 листопада це питання і викликати відповідно всіх зацікавлених осіб.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Вы сказали, что это моя идея, которую я озвучила в понедельник, а я говорю, что это не моя идея, а это решение комитета, которое было сделано 3 с половиной недели назад, по факту.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тетяно, у нас не було рішення комітету на сьогодні викликати запрошених.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. У нас было решение.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас було рішення на комітет на іншу дату, і ми запросили, але не було Гладуша.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Давайте мы поднимем стенограмму прошлого заседания.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Было действительно написано: на следующем заседании рассмотреть этот вопрос и пригласить всех руководителей, которые причастны.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Секретаріат і я особисто приймаємо зауваження і визнаємо невідповідність підготовки, але просимо перенести це на 11 листопада, оскільки це питання ще потребує додаткової підготовки.

Також надійшла пропозиція від голови комітету Богомолець Ольги Вадимівни розглянути та підтримати звернення Міжнародної діабетичної асоціації України щодо проведення у парламенті напередодні Всесвітнього дня діабету (відзначається 14 листопада) "Дня профілактики діабету" з показовою акцією тестування народних депутатів України на вміст глюкози крові. На засіданні присутні президент цієї асоціації Петренко Людмила Іванівна. Я буду просити, щоб ви пізніше надали їй слово, вона розкаже, що вона хотіла зробити у Верховній Раді України, і тоді ми відповідно приймемо рішення. Це питання не потребує додаткової підготовки. І якщо немає заперечень проти розгляду звернення цієї асоціації в "Різному", прошу затвердити порядок денний сьогоднішнього засідання з відповідними внесеннями.

Прошу членів комітету голосувати. Хто за затвердження порядку денного з відповідним внесенням "Дня профілактики діабету"? Всі присутні за. Порядок денний засідання комітету затверджено.

Інформую також всіх присутніх, що на засіданні ведеться звукозапис. Також, як завжди, відповідно до статті 3, статті 44 Закону "Про комітети Верховної Ради України" пропоную визначитись з приводу відображення у протоколі засідання поіменних результатів голосування членів комітету.

Ставлю це питання на голосування. Хто за відображення у протоколі засідання поіменних результатів голосування. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Всі народні депутати проголосували за відображення у протоколі засідання поіменних результатів голосування. Рішення прийнято. Прошу секретаря комітету врахувати це рішення при оголошенні результатів підрахунку голосів народних депутатів - членів комітету під час голосувань за результатами розгляду питань порядку денного.

Переходимо до розгляду питань порядку денного.

Перше питання. Про стан організації та надання необхідної медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам і їх забезпечення лікарськими засобами у 2015 році та заходи, що вживаються Міністерством охорони здоров'я України з метою його поліпшення у наступному році.

Для розгляду цього питання крім Міністерства охорони здоров'я та Мінсоцполітики запрошено: заступника голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Лішик Ольгу Петрівну, мера міста Сєвєродонецька Казакова Валентина Васильовича, представників громадських організацій Луганської області.

Інформують: представники Міністерства охорони здоров'я і представники Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

Власне, це питання було винесено на розгляд депутатів членів Комітету охорони здоров'я у зв'язку з тим, що ми вважаємо, що та медична допомога, власне, організація медичної допомоги, яка на сьогоднішній день надається внутрішньо переміщеним особам, вона абсолютно незадовільно організована, і багато людей сильно страждають від неможливості отримати адекватну медичну допомогу. Я думаю, що всі члени Комітету охорони здоров'я розуміють, що нам вкрай важливо розглянути це питання сьогодні  для того, щоб активізувати позицію Міністерства охорони здоров'я і для того, щоб змусити Міністерство охорони здоров'я на наступний рік запланувати механізми фінансування лікування, надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Також я хочу просити вас після розгляду цього питання, надати мені можливість передати ведення цього засідання комітету Олегу Степановичу Мусію для того, щоб я могла ще дещо коментувати, щоб залишилась з голосом.

Тому зараз до слова запрошується представник Міністерства охорони здоров'я.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. В связи з тем, что у нас сегодня большая повестка дня, и много приглашенных, которые пожелают выступить, пожалуйста, установите регламент.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. По 3 хвилини.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. І наступні – по 1 хвилині.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я думаю, що заступнику голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації ми теж надамо 3 хвилини.

Будь ласка, Вікторе Вікторовичу.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Шановна Ольго Вадимівно, шановні народні депутати, дозвольте поінформувати вас про стан організації про стан організації та надання необхідної медичної допомоги. Розпочну з цифр. За медичною допомогою з числа тимчасово переміщених осіб станом на 29 жовтня звернулись 323 тисячі 618 осіб, із них 212 тисяч дорослих і 112  тисяч дітей. Взято на медичний облік 136 тисяч дорослих та 66 тисяч дітей. Було госпіталізовано 47 тисяч дорослих та 26 тисяч дітей.

За цей час проведено медичних оглядів та інструментальних обстежень 516 тисяч 776. У жінок зазначеної категорії народилось 5 тисяч 186 немовлят.

Міністерство охорони здоров'я в межах компетенції зобов'язало всі заклади охорони здоров'я у забезпеченні проведення медичних оглядів, постановки на диспансерний облік, першочергове та безоплатне забезпечення необхідними медичними засобами для внутрішньо переміщених осіб, а також організувало першочерговий розгляд справ по визначенню інвалідності.

Щодо фінансових показників. Я хочу поінформувати шановних народних депутатів, що для забезпечення внутрішньо переміщених осіб лікарськими засобами та виробами медичного призначення, Міністерством охорони здоров'я було розроблено та подано на затвердження уряду 2 розпорядження про виділення коштів з резервного фонду Державного бюджету у жовтні та листопаді 2014 року. У 2015 році було підготовлено 3 розпорядження про перерозподіл обсягу медичної субвенції.

Донецька область – розпорядження від 18 березня – 225 мільйонів.

Розпорядження від 17 липня про перерозподіл обсягу субвенцій Луганської області – 66 мільйонів.

28 жовтня про перерозподіл обсягу медичної субвенції з Державного бюджету – Донецька область – перерозподілено 86 мільйонів гривень.

Хочу проінформувати про те, що за цей час було видано 23 накази, які сприяли передачі гуманітарної допомоги у вигляді лікарських засобів, виробів медичного призначення та вакцин, яку було розподілено відповідними наказами.

Щодо санітарно-епідеміологічного благополуччя. Було здійснено більше 3 тисяч моніторингових візитів до міст організованого розміщення переселенців. У місцях розміщення було проведено 2 тисячі бактеріологічних та фізико-хімічних аналізів, здійснено 800 досліджень проб готової їжі та продуктів харчування, відібрано понад 2 тисячі змивів на виявлення бактеріального забруднення середовища в основному на об'єктах харчування.

За даними Держсанепідслужби, протягом 1 – 3 кварталів поточного року епідемічних ускладнень у місцях компактного перебування тимчасово переміщених осіб не зареєстровано.

Хочу поінформувати шановних народних депутатів про те, що Міністерство охорони здоров'я за участі центральних органів виконавчої влади приймає участь у розробці Концепції регіональної цільової програми "Адаптація внутрішньо переміщених осіб у містах та районах Луганської області на 2016 рік".

Дякую за увагу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Вікторе Вікторовичу.

Слово надається заступнику голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Лішик Ользі Петрівні.

Будь ласка, Ольго Петрівно.

 

ЛІШИК О.П. Доброго дня, шановні народні депутати! В Луганській області на сьогодні зареєстровано 235 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Постійне населення складає 719 тисяч 417 осіб, із них мешканців сільської місцевості  204 тисячі 681 чоловік.

Що можна сказати по медичному стану в Луганській області? Ви знаєте, що в червні 2014 року, фактично коли була евакуація всіх установ, медичні заклади третинного рівня залишились в окупованому Луганську. З ними залишилось все обладнання, яке було, яке надавало значну допомогу мешканцям Луганської області. Були виведені 9 обласних закладів на територію міста Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Кремінного. На сьогодні з місцевими владами ми поспілкувались і взяли в спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст 9 закладів, які на сьогодні в такому стані, які потребують значного капітального ремонту, бо там є тільки стіні, і, власне кажучи, все.

Постановою Кабінету Міністрів нам виділено коштів у сумі 23 мільйона гривень, проектно-кошторисна документація зроблена, і на сьогодні ми провели тендер і приступили до капітального відновлення цих об'єктів, але обладнання на сьогодні в Луганській області, на якому можна надавати третинний рівень допомоги, відсутнє.

Зараз я назву такі цифри. З внутрішньо переміщених осіб 74 відсотки – це особи пенсійного віку, 3 відсотки – інваліди, 8 відсотків – діти, з яких кожна третя під диспансерним наглядом, та 15 відсотків осіб працездатного віку мають хронічні захворювання, які ускладнені психологічними, психічними станами, пов'язаними з наслідками проведення АТО.

З метою поліпшення організації надання медичної допомоги вищезазначеним особам на первинному рівні, за розрахунками спеціалістів, необхідно доукомплектувати медичним обладнанням та санітарним автотранспортом 74 фельдшерсько-акушерські пункти та амбулаторії. Приблизна сума складає 13 відсотків.

Забезпеченість амбулаторіями в області складає 78 відсотків, її комплектація медичним обладнанням на рівні 20 відсотків, і автотранспорт 75, з якого 30 відсотків вже повинні списати.

Не укомплектовано 32 посади лікарів. Приймаючи до уваги, що на даний час Кабінетом Міністрів України розробляється проект розпорядження про схвалення концепції розвитку сільських територій, обласна військово-цивільна адміністрація вважає за доцільне розглянути питання щодо можливості включення до Плану заходів цього проекту закупівлю за рахунок коштів Державного бюджету України вищезазначеного медичного обладнання та санітарного автотранспорту первинної ланки Луганської області.

З метою забезпечення хворих із числа внутрішньо переміщених осіб необхідними лікарськими засобами за централізованими поставками Міністерства охорони здоров'я у наступному році пропонуємо в рішенні комітету рекомендувати Міністерству охорони здоров'я при визначенні квот для Луганської області, враховуючи потреби не тільки потреби постійного населення, а потреби внутрішньо переміщених осіб, серед яких ВІЧ‑інфікованих 575, хворих на туберкульоз 22 особи, на цукровий діабет – 296 осіб та орфанні захворювання – 31 особа, видатки на ці особи. Ми постійно надаємо інформацію про стан таких внутрішньо переміщених осіб.

Не менше значущими є проблеми в організації надання медичної допомоги на вторинному рівні. Ми подивились на ситуацію в Луганській області, і ніхто не застрахований від тих випадків, які стались в Сватовому.  Тому я вважаю, що сьогодні ми повинні укомплектувати другий рівень медичної допомоги максимально медичним обладнанням, тому що в Сватовому (ви знаєте) у нас стоїть госпіталь, який допомагав нам лікувати не тільки військових поранених, але і місцеве населення. Сьогодні фактично в міській районній лікарні вибиті вікна і вона непридатна для обслуговування людей.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скажіть, будь ласка, чи ви звертались до Міністерства охорони здоров'я з відповідним запитом про ваші потреби?

 

ЛІШИК О.П. Ми постійно спілкуємось з Міністерством охорони здоров'я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Яке реагування було у Міністерства охорони здоров'я?

 

ЛІШИК О.П. Я можу сказати, що на сьогодні ця субвенція, яка була розподілена, у мене питання до Міністерства охорони здоров'я, у нас є лист від 11 вересня щодо перерозподілу медичної субвенції: Донецькій області субвенція перерозподілена, а Луганській – ні, хоча наше звернення є неодноразовим. Це питання мене турбує дуже сильно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тобто для нас важливо сьогодні звернутись до Міністерства охорони здоров'я щодо перерозподілу субвенцій Луганської області. Я прошу, щоб це внесли в протокол для того, щоб Міністерство охорони здоров'я на наступне засідання Комітету охорони здоров'я нам відзвітувалось, як проводиться перерозподіл субвенцій.

Я дуже вас прошу, у нас дуже багато питань. У вас ще 2 хвилини, дуже чітко формулюйте завдання до Комітету охорони здоров'я, щоб ми могли переформульовувати їх далі, тому що у нас є представники Луганської області, яким також хотілось би висловитись.

 

ЛІШИК О.П. Така пропозиція теж до Міністерства охорони здоров'я. Коли були централізовані заходи з придбання мамографів та ультразвукових діагностичних приладів вітчизняного виробництва, Луганська область фактично не була включена в ці закупівлі. Я прошу теж доручити Міністерству охорони здоров'я розглянути питання щодо придбання 4 мамографів і 5 рентгенівських установок для лікувальних закладів Луганської області. Фактично все рентгенобладнання стовідсотково вже не годиться для використання, тому що закупівлі були у 80-х роках.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, ви про кого говорите? Я буваю в Луганській області регулярно. Ми приймаємо в чотирьох лікарнях поранених. Ви де стверджуєте, що у вас немає взагалі сучасного обладнання? У всій Луганській області?

 

ЛІШИК О.П. Я кажу про рентген обладнання. У мене є статистика по рентгенам.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це нонсенс. Зараз буде Сєвєродонецьк виступати, ми почуємо Сєвєродонецьк.

 

ЛІШИК О.П. Добре.

Я кажу в тому числі про область, місцеве самоврядування в тому числі.

І таке питання. Коли були перерозподілені кошти, які залишились з окупованих територій, з Луганської області зняли 2 рази кошти, які повинні були залишатися на відновлення будівництва і придбання обладнання.

Тому пропозиція: до рішення комітету внести таку пропозицію щодо збільшення обсягу медичної субвенції для Луганської області на 2016 рік і встановити коефіцієнт до нормативу видатків хоча б на 2 з половиною відсотка для того, щоб ми могли провести відновлення лікарень, капітальний і поточний ремонт і придбати обладнання. Якщо можна, це розглянути.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую за ваш виступ.

Будь ласка, Дерев'янко Володимир Леонідович – місто Сєвєродонецьк.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО В.Л. Дякую.

Шановна Ольго Вадимівно, шановні народні депутати, мы впервые в Украине начали программу по созданию программы адаптации переселенцев в городе Северодонецке, это программа, в том числе  и по линии медицинского обслуживания, у нас уже подходит к завершению, об этом тогда северодонецкие представители скажут. Кроме этого, мы расширили свой проект и сейчас разрабатываем в связке с военно-гражданской администрацией Луганской области программу адаптации переселенцев в Луганской области, где участвуют 11 районов, 3 города, в том числе по направлению медицинского обслуживания.

Мы хотели бы поблагодарить за активное участие и вас, Ольга Вадимовна, непосредственно в нашем проекте, представителей Министерства здравоохранения и социальной защиты, которые непосредственно участвуют в нашем проекте и курируют нашу работу.

Мы создали общественными организациями коалицию, где уже работаем совместно, и мы бы хотели, чтобы вы поддержали. У нас в процессе работы выяснилось, что все-таки недостаточно по постановлению 1303 1998 года обеспечиваются представители ВПО бесплатными рецептами, 50‑процентными, то есть это связано и с регистрацией, и со всем остальным.

Мы бы хотели, как предложение, если программу ЮНИСЕФ по обеспечению лекарственными средствами можно начать с Луганской области именно по линии ВПО.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ви звертались до Міністерства охорони здоров'я з відповідними зверненнями щодо залучення програми ЮНІСЕФ?

 

ДЕРЕВ'ЯНКО В.Л. Пока мы еще не обращались.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, звертайтесь до Міністерства охорони здоров'я, це виконавча влада, яка має відповідно надати вам відповідь і залучити необхідні міжнародні організації. Для цього нам немає потреби вносити якісь зміни до законодавства, це їх безпосередній щоденний обов'язок.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО В.Л. Спасибо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Зараз слово надається Терьошину Сергію Федоровичу – заступнику міського голови міста Сєвєродонецьк.

 

ТЕРЬОШИН С.Ф. Доброго дня! По Сєвєродонецьку ситуація з ВПО складає на даний час таку картину. Діти від 0 до 18 років складають 3 тисячі 622 особи, працездатні особи – 8 тисяч 168 чоловік, пенсіонери – 31 тисяча 792 чоловіка, інваліди – тисяча 33  чоловіка; чоловіки – 16 тисяч 841 і жінки – 26 тисяч 358 чоловік. Всього на даний час, і ця цифра змінюється, зареєстровано 49 тисяч 400 ВПО.

Сєвєродонецька міська рада 2 місяці тому спільно з Центром муніципального менеджменту долучилась до розробки міської програми адаптації ВПО в Сєвєродонецьку на 2016-2018 роки, і однім із напрямків є підпрограма по напрямку охорони здоров'я. Ми виділили при розробці цієї програми 13 проблем, які… Ці програми дуже конкретно розглянули і ця програма на даний час підготовлена, і з конкретними викладками і по фінансам і по необхідному обладнанню і по необхідним…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я прошу всі ваші сформульовані пропозиції передати до секретаріату Комітету охорони здоров'я. Ми підготуємо відповідне рішення на підставі тих документів, які ви подасте, потім на наступному засіданні вже без вашої присутності узгодимо з членами Комітету охорони здоров'я і спрямуємо Міністерство охорони здоров'я на виконання.

Дякуємо вам за виступ.

По Луганській області у нас більше представників немає? Дякую вам  всім.

Хто з народних депутатів хотів би висловитись?

Будь ласка, Оксана Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я хотіла, щоб мене зараз чув заступник губернатора. Я останнього разу якраз з вашим губернатором Георгієм Туком проводила нараду в Сєвєдонецьку з приводу третього рівня надання медичної допомоги в Луганській області, і коли ми шукали проекти, котрі ви зараз сказали, що вони вже завершені, по основній лікарні, і по тим грошам, які дійсно вже були видані на казначействі, ми цей проект так і не знайшли. Проект завершений, затверджений по реконструкції обласної лікарні ми не знайшли. Гроші були, проекту не було.

Хочу нагадати, що в даному разі було вибрано 9 приміщень, котрі не є універсальними або те, що могли вибрати. Там є обґрунтування, що треба робити обласний центр – це без сумніву. Те, що треба робити обласну кардіологію – це теж без сумніву. І там приміщення, котрі підходять, і так далі. Те, що вибрали ви для обласної лікарні – це приміщення, котре не використовувалось багато років, там не існує навіть поняття "опалення", там не існує інфраструктури під'їзду взагалі населення до цієї лікарні, бо це закинутий район. І це були кілька проектів, які ми подивились, під великим сумнівом.

 

ЛІШИК О.П.  Там поліклініка і пологовий будинок.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тому я дуже прошу депутатів, звичайно, підтримати все, що стосується субвенцій, тому що потрібні ліки, дійсно потрібні, не вистачає ще обладнання, але вам потрібні люди, у вас велика нестача кадрів. І коли ви кажете, що дайте обладнання, дайте будівлю, у вас немає кому працювати, у вас лікарня…

 

ЛІШИК О.П. Вибачне, коли немає на чому працювати, тоді немає і кому працювати!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У вас сьогодні у Сєвєродонецькій лікарні, котрій ми надзвичайно вдячні, місту Сєвєродонецьк, котрий прийняв на себе навантаження всій області. Фактично Сєвєродонецька лікарня виконує функції такого обласного центру, і слава Богу, за останні півроку не було жодного разу, щоб на сто відсотків всі ліжка були заповнені.

І по персоналу у вас нестача кадрів зараз 30 відсотків по другому рівню. А коли ми кажемо про третій рівень і про обласну лікарню, де ви знайдете 600 лікарів? У вас зараз 30 відсотків недостача лікарського складу. І мова не про обладнання. Ви зараз другий рівень не можете забезпечити. Тому те, що треба субвенції збільшувати – без сумніву, те, що треба робити кілька обласних центрів – без сумніву, але кадрами треба займатись.

Ви і ваш колишній голова пан Маслов навіть не використали, коли ми надали вам список Академії наук – 30 чоловік бажаючих професорів, котрі готові були на відрядження до вас їхати і працювати. Ви навіть не використали і не запросили.

 

ЛІШИК О.П.  Немає обладнання, на якому працювати!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У даному разі це лікарі, котрі дають консультації. Це кардіологи, те, що ви можете приймати, і вони приймали, інститут Амосова до вас приїжджав і працював у Сєвєродонецьку, Новоайдарі, і для них ніякого спеціального обладнання, ніж те, що у вас уже є, не потрібно. Мова йде не про обладнання. Тут треба окрему робочу групу по вашій області. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. шановні колеги, я би хотіла прокоментувати. Справа в тому, що те приміщення, яке ми "вибивали", щоб воно було в Сєвєродонецьку, там планувалось відкриття відповідно кафедри медичного університету, який залишився у Луганську, і відповідний переїзд тих фахівців…

 

ЛІШИК О.П. Він переїхав.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тому ми знаходимось у процесі формування нового лікувального закладу. І ці проблеми абсолютно, я не вважаю, що тут є якась трагедія чи проблема, – є потрібне обладнання і люди, тому просто потрібно крок за кроком вирішувати.

Будь ласка, Олеже Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. У мене запитання до Міністерства охорони здоров'я. Я так розумію, що субвенції будуть на наступний рік всім місцевим бюджетам плануватись Міністерством охорони здоров'я чи відповідно розподілятись через Міністерство охорони здоров'я України. Чи враховані міністерством внутрішньо переміщені особи не тільки в Луганській і Донецькій області, а й потреби всіх інших областей, куди перемістилися, по кількості населення. Тому що відповідно субвенція буде розраховуватись до кількості населення навіть Одеської області чи Вінницької області, чи Кіровоградської, куди також енна кількість людей туди переїхала, і відповідно збільшилась кількість населення.

То чи враховано в тій субвенції, яку ви вже розрахували на 2016 рік оці особливості медичного забезпечення переміщених осіб, які є в інших областях України? І чи відкоригована відповідна субвенція по цих цифрах?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, прокоментуйте.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Якщо можна, я прокоментую. Так, як і в попередні рази, коли робився перерозподіл субвенцій в регіони, враховується кількість зареєстрованих тимчасово переміщених осіб у всі регіони, зараз проект бюджету формується, проходить узагальнення і переговори як з Міністерством фінансів так і з Міжнародним валютним фондом з тим, щоб вийти на оптимальні показники бюджету, але ясна річ, так само як і діти враховувались при плануванні вакцинації, так само і зареєстровані переміщені особи вираховуються для планування бюджету включно субвенції на регіон.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Ігорю, оскільки ми, на жаль, бюджету не бачили, ми би дуже просили, щоб ви попередньо надали на Комітет охорони здоров'я все, що ви плануєте з відповідними цифрами, щоб ми могли ознайомитись, щоб потім у нас не було, що ми отримаємо бюджет наприкінці грудня і не зможемо перевірити, чи воно відповідно зроблено чи не зроблено.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Перший варіант бюджету був поданий Міністерством фінансів, а потім відкликаний (це ви знаєте), а іншого ще не було подано, зараз він формується.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми просимо виключно вашу медичну напрацьовану частину, щоб ми могли мати час для того, щоб проконтролювати і перевірити, чи правильно зроблений розподіл потреб.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Як тільки ми зрозуміємо, які зараз ведуться розмови стосовно планування бюджету в контексті потенційної податкової реформи, в контексті потенційних макроекономічних показників, і ми маємо доведені параметри, звичайно, що ми передамо це на…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дайте нам, будь ласка, що у вас готово. Не розповідайте нам про те, чого у вас немає. Ми знаємо, що податкової реформи немає, якщо ми будемо її чекати, ми можемо не побачити бюджету. Дайте нам попередньо те, що у вас є.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ми передамо в комітет найближчим часом все, що ми останнє подавали.

 

МУСІЙ О.С. У продовження цього велике прохання до Міністерства охорони здоров'я також, якщо це ще не було враховано, врахувати в розрізі тимчасово переміщених осіб в проблемах будівництва чи розширення закладів охорони здоров'я і кадрів також по всім регіонам України, найактуальнішим. Зрозуміло, що найбільше людей переселено на підконтрольну Україні територію з Донецької і Луганської областей, але ми маємо, наприклад, ситуацію з Дніпропетровською обласною лікарнею імені Мечникова, яка приймає масу людей, і це загальновідомо. Для того, щоб і кадрова політика, і ресурсна політика по закупівлях медикаментів у тому числі, це було враховано у медичній субвенції на наступний рік. Прохання.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Капітальні інвестиції не будуть враховані. Закупівлі здійснюються за бюджет, який отримується субвенцією регіонами по тих закладах, які ви назвали, вони будуть узагальнені відповідно до макроекономічних показників і доведені до регіонів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Ігорю, я дякую за ваш коментар. У нас є чітке розуміння, що у будівництві немає потреби. Наразі на сьогоднішній день приміщення охорони здоров'я нераціонально використовуються. Як  тільки Міністерство охорони здоров'я нарешті затвердить і адаптує європейські клінічні протоколи лікування, яке міністерство не спромоглося адаптувати і надати громаді протягом року, ми будемо чітко, у нас зменшиться навантаження на лікарні у зв'язку з виконанням європейських проколів лікування. І тоді в цих приміщеннях, які вивільнились, ми зможемо робити хоспіс, робити реабілітаційні центри, надавати допомогу внутрішньо переміщеним особам за рахунок раціонального використання того, що нас на сьогоднішній день є.

Будь ласка, Тетяно Дмитрівно.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Спасибо.

Уважаемые коллеги, я хочу выразить большую благодарность за то, что мы сегодня рассматриваем очень актуальный вопрос, который касается и здоровья, и жизни полтора миллиона украинцев. Официально на учете сегодня временно перемещенные лица – это 1,5 миллиона. Но каждый из нас понимает, что это еще недостоверная цифра, возможно, она в несколько раз больше. И ту информацию, которую нам дало МОЗ, я считаю крайне недостаточной в связи с тем, что ровно год тому назад, это было 20 октября 2014 года, Верховной Радой Украины был принят Закон "Об обеспечении прав и свобод внутренне перемещенных лиц", и очень быстро был подписан Президентом. Это говорит о том, это очень важный закон, и выполнять его было обязано Министерство в течение целого года. В этом законе предусмотрена статья 9, которая полностью указывает, что внутренне перемещенные лица имеют право на получение любой необходимой медицинской помощи, а также статья 11 данного закона говорит о том, что Минздрав должен обеспечивать оказание любой медицинской помощи данным лицам, также санитарно-эпидемиологическую обстановку, если необходимо, и карантинные мероприятия.

Из той информации, которую дало Министерство здравоохранения, мы очень рады услышать, что это 5 тысяч новорожденных, дай Бог, чтобы эти дети были здоровы, чтобы они росли в стране, в которой обязательно будет мир, но нужно говорить, что в 1,5 миллиона входит еще большое количество (больше 60 процентов) – это пенсионеры. О том, какое сегодня они имеют медицинское обеспечение, в то время, когда население Украины в городах, где, слава Богу, нет военных действий, сегодня не закрыты государственной программой: СПИД, ВИЧ-инфекцией, туберкулез, кардиохирургия, детская онкология и так далее. Поэтому говорить о том, что это что-то делается, это абсолютно некрасиво и цинично.

Во-вторых, я достоверно говорю цифру о том, что особую большую нагрузку несут Донецкая, Луганская области, Харьковская область – это большее количество переселенцев, но наиболее тяжелую нагрузку несет Одесская область в связи с тем,  что там 2 тысячи 200 – это инвалиды I и II группы, больше половины которых сегодня живут в санаториях, которые абсолютно не обеспечены элементарными медикаментами не только для сохранения здоровья по хроническим заболеваниям, даже по острым заболеваниям, которые случаются у каждого человека – это простудные заболевания и тому подобное.

Поэтому я считаю, что эта работа очень важна, и мы должны на ней не только проакцентировать сегодня, поставить галочку о том, что мы заслушали. Мы должны МОЗ еще раз пригласить на заседание, заслушать данный вопрос более конкретно по всем регионам. Каждый из нас понимает, что из полутора миллионов людей есть и люди, которые страдают тяжелыми психическими заболеваниями. И эти хронические заболевания с учетом данной ситуации однозначно могут обостряться. Какова их судьба? Почему вы об этом ничего не говорите? Ровно год, как принят закон, ровно год вы ничего не делаете. Эти люди не получают элементарной медицинской помощи.

Мы неоднократно говорили на заседании нашего комитета, что необходимо ввести заместителя министра по вопросам именно этой категории украинцев, что это должен быть отдельный заместитель, который должен вести эту работу. И сколько раз можно говорить, что народные депутаты просто сегодня недопонимают, что это будет субвенция. Субвенция – это медицинское распределение бюджетных средств на районные, городские и так далее, но она учитывает только местных жителей. А для того, чтобы учитывать 1,5 миллиона людей, которые находятся дополнительно в каждом регионе, нужно принимать дополнительный бюджет.

Поэтому у меня предложение такое: поставить вопрос перед Министерством здравоохранения в течение буквально 10 дней до следующего заседания подготовить программу именно по выполнению данного законопроекта, подготовить полностью бюджет, за который, я думаю, что будем голосовать независимо от политических взглядов, потому что это не только здоровье, а (еще раз повторю) жизнь наших украинцев, которые находятся в крайне тяжелом положении.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Тетяно Дмитрівно.

Прошу внести в протокол засідання щодо запрошення на наступне засідання Комітету охорони здоров'я представників міста Одеси та Одеської області для того, щоб вони могли нам, власне, так само, як сьогодні Луганська область, розповісти про ті проблеми, які є. А проблеми там є значно більші, тому що ті інваліди, які перебувають там у абсолютно нецивілізованих умовах, закінчують життя самогубством.

Пропоную на наступне засідання Комітету охорони здоров'я…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Давайте підготуємо листа до Прем'єр-міністра, щоб він дав додатково заступника міністра.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Це окреме питання.

БАХТЕЄВА Т.Д. І додатково – бюджет.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми готували на Міністра охорони здоров'я, на Прем'єр-міністра від Комітету охорони здоров'я тричі, якщо не чотири рази, йшли листи з вимогою призначити з початку цього року окремого заступника, який би опікувався медициною в зоні проведення Антитерористичної операції.

Ми отримуємо стандартні відповіді. Наразі весь цей обсяг покладено в обов'язки заступника Віктора Вікторовича Шафранського. Ми з цим не погоджуємось, тому що одна людина не може виконувати одночасно… Власне, заступник має знаходитись там, контролювати ситуацію і вирішувати оперативно всі проблеми, які виникають.

Тому я пропоную ще раз звернутись до Прем'єр-міністра. Вони нам дають абсолютно однакову відповідь. Прем'єр-міністр дає на міністра, а міністр пише, що цим займається такий-то заступник.

Тому в протокольне рішення прошу записати звернення до Прем'єр-міністра все ж таки наполягати на призначенні окремого заступника, який буде опікуватись медичним обслуговуванням в зоні Антитерористичної операції і також внутрішньо переміщеними особами. І на наступному засіданні Комітету охорони здоров'я підняти питання медичного забезпечення внутрішньо переміщених осіб Одеської області.

Також хочу сказати зараз нашим представникам Луганської області, що ми вам передамо перелік контактів осіб, представників Академії медичних наук, які готові зі своїм професійним потенціалом приїздити до вас і проводити консультації у межах своїх повноважень, у межах свого відрядження. Це десятки людей, які відкриті і які готові їхати допомагати, вчити ваших фахівців, потім вертатись назад. Я прошу вас взяти це до уваги.

Будь ласка, пані Ірина Сисоєнко.

Якщо більше бажаючих немає, тоді ми завершимо обговорення.

 

СИСОЄНКО І.В. Я б хотіла підтримати актуальність даної теми і зазначити про те, що дійсно сьогодні внутрішньо переміщені особи, окрім тих областей, які були зазначені, також їх велика кількість знаходиться і в Київській області, в санаторіях, в Закарпатті. І хочу наголосити на тому, що дійсно коштів у медичній субвенції катастрофічно не вистачає.

Але, шановні народні депутати, я хочу звернути вашу увагу, що сьогодні в залі у нас стояв законопроект 2495, і я маю надію, що якщо сьогодні ми за нього не голосували, то проголосуємо завтра, який надає можливість виправити певну неточність в Бюджетному кодексі і надати можливість обласним радам, міським радам окрім коштів з медичної субвенції також використовувати ще кошти з місцевих бюджетів. Це також нам зараз надасть можливість вирішити ту проблему, яка в нас є. Тому я прошу, щоб всі народні депутати комітету підтримали завтра наше звернення від комітету якомога швидше проголосувати цей законопроект.

Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, шановні колеги.

Підводжу короткий підсумок.

Будь ласка, Вікторе Вікторовичу.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Я хочу поінформувати шановних народних депутатів і шановних колег з Луганської області, що завтра робоча група Міністерства охорони здоров'я виїжджає до  Луганської області якраз саме для розгляду проблем надання медичної допомоги жителям Луганської області. Я очолюю цю робочу групу, ми будемо дивитись разом  з керівництвом Департаменту охорони здоров'я і стан справ по наданню екстреної медичної допомоги, будемо дивитись первинну ланку. Ми готові разом з вами сісти і подивитись проблеми кадрів і проблеми забезпечення обладнанням, визначити пріоритети і доцільність розміщення закладів третинного рівня медичної допомоги.

Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Вікторе Вікторовичу, будемо просити вас за результатами вашої поїздки подати короткий звіт на Комітет охорони здоров'я, і що буде необхідно для реалізації потреб і програм. Наша робота – змінити законодавство, якісь листи відповідно від Комітету охорони здоров'я, ми будемо все робити для того, щоб облегшувати роботу міністерства у цьому напрямку.

Я дякую нашим колегам з Луганської області. Ми з вами, ми завжди пам'ятаємо вас, піклуємось. Можливо, ми виглядаємо, у нас такі трошки нелегкі зараз будні депутатські у Верховній Раді, але хочемо вам побажати, і всім нам побажати – головне – миру, злагоди для того, щоб люди нарешті отримали спокій, і держава почала розвиватись економічно. Тому прошу передати від Комітету охорони здоров'я і від мене особисто поклон всім тим, хто зараз працює, всім тим, хто залишився, всім ти, хто не злякався, не втік, особливо тим медичним працівникам, які вже не є військовозобов'язаними, але які продовжували виконувати свій професійний людський обов'язок.

І також окремим питанням хочу, Вікторе Вікторовичу, підняти питання щодо забезпечення судмедекспертизи. Це насправді катастрофа, тому що найгірше, що відбувається, – це судмедексперти, які мають сьогодні значно більше навантаження, ніж вони мали раніше, а забезпечення мають значно гірше, тому що в останню чергу… Взагалі у них заборгованість по зарплаті була декілька місяців. І враховуючи ні електроенергії, ні рукавичок – нічого взагалі, нуль для того, щоб вони могли виконувати ту роботу, без якої ніхто не може отримати навіть свідоцтво про смерть.

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Ми це питання теж будемо обговорювати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую запрошеним. Якщо ви хочете бути присутнім на засіданні Комітету охорони здоров'я, ми раді вас бачити, якщо ні, то ви можете подихати київським забрудненим повітрям.

Ще раз вам дякуємо за те, що ви робите.

А тепер ми переходимо до нашого другого питання.

Я зараз привітала наших гостей, представників партнерів іноземних компаній і попросила, щоб вони представились, а їх перекладачі відповідно переклали, хто у нас присутній.

Ми переходимо до розгляду другого питання: забезпечення проведення закупівель через міжнародні організації.

І починаючи від цієї точки, засідання Комітету охорони здоров'я буде вести народний депутат України Олег Степанович Мусій.

 

Крістін ДЖЕКСОН. Я головний радник з питань закупівель компанії Crown Agents, і якщо все нормально, то я буду якраз людиною, яка займатиметься закупівлями для Міністерства охорони здоров'я.

 

Дункан ТОМСОН. Мене звати Дункан Томсон – я директор з стратегічного розвитку компанії Crown Agents і я також буду частиною команди, яка буде працювати з Міністерством охорони здоров'я.

 

КОРОТЧЕНКО Т. Мене звати Коротченко Тетяна – я представник компанії Crown Agents в Україні.

 

Ян Томас ХІМСТРА. Ян Томас Хімстра – регіональний директор ПРООН в Україні.

 

Джованна БАРБЕРІС. Джованна Барберіс – представник ЮНІСЕФ в Україні.

 

МУСІЙ О.С. Дякую за представлення.

Зараз слово буде мати Міністерство охорони здоров'я. Будь ласка, хто із заступників міністра відповідальний за державні закупівлі, щодо стану на сьогодні з державними закупівлями у міжнародних організацій.

Ви нам надіслали інформацію, і народні депутати вчора її отримали, я думаю, що та інформація не дуже достатня, але народні депутати зможуть задати запитання. Прошу вас дотримуватись регламенту, а потім, якщо не будете заперечувати, ми послухаємо по одному із представників від ЮНІСЕФ і Програми розвитку ООН.

Будь ласка, Ігорю Богдановичу.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Дякую, Олеже Степановичу, Ольго Вадимівно.

Шановні народні депутати, хочу вас поінформувати, що на виконання плану заходів Коаліційної угоди і Стратегії сталого розвитку "Україна–2020" відповідно до прийнятих законів, Міністерство охорони здоров'я передало на закупівлі через міжнародні організації, міжнародні механізми суму 2,2 мільярда гривень, які розподілені між трьома організаціями, які визначені відповідно критеріїв, затверджених Кабінетом Міністрів. На сьогоднішній день підписаний Меморандум про порозуміння з дитячим фондом ЮНІСЕФ, підписана Угода з Програмою розвитку ООН. Станом на вчора Програма розвитку ООН отримала від Міністерства охорони здоров'я 620 мільйонів 70 тисяч 700 гривень на проведення закупівель по визначених програмах.

Зараз ми знаходимось з нашими партнерами з Crown Agents на фінальній стадії погодження їхнього договору, відповідно до якого програми дитячої і дорослої онкології будуть передані на закупівлі через Crown Agents.

Відповідно до Меморандуму, який підписаний з ЮНІСЕФ, закупівлі будуть здійснюватись… буде здійснювати допомогу у закупівлі антиретровірусних препаратів і вакцин. Відповідні підзаконні акти фактично прийняті. Ті, які прийняті, фактично дозволяють нам підписати договори, що вже було зроблено,  і ми виходимо на фінальну стадію вже… Тобто агенція виходить на стадію, особливо ПРООН,  на стадію проведення закупівлі відповідно до процедур, які визначені агентствами, що зазначено в законі: процедури закупівлі здійснюють відповідно до процедур агенції.

Ми сподіваємось, що найближчим часом буде підписана також угода з Crown Agents, якій буде перераховано приблизно 750 мільйонів гривень. Решта коштів передбачена на антиретровірусні препарати і вакцини, і будуть передані дитячому фонду ЮНІСЕФ, і таким чином ми 2,2 мільярда гривень віддамо на закупівлю міжнародним організаціям.

Знову ж таки наголошую, що станом на сьогодні, і перепрошую, що ми даємо інформацію, яка не є оновленою, але насправді останній місяць робота ведеться в дуже інтенсивному режимі. І станом на вчорашній вечір 620 мільйонів гривень вже знаходяться на рахунках ПРООН.

Я можу швидко назвати програми, які будуть закупляти міжнародні організації: це імунобіологічні препарати для проведення імунопрофілактики, тобто вакцина на 571 мільйон гривень; це термоіндикатори на 1,5 мільйона; це медикаменти для лікування туберкульозу – більше 200 мільйонів; тесто витратні матеріали для діагностики туберкульозу – майже 12 мільйонів; медикаменти для антиретровірусної терапії – 253 мільйона; тест системи для діагностики ВІЛ‑інфекції – 96 мільйонів; лікарські засоби для лікування дітей, хворих на онкологічні і онкогінекологічні захворювання – 353 мільйона гривень; хіміотерапевтичні препарати для лікування онкологічно хворих дорослих – 397 мільйонів; лікарські засоби для забезпечення ним хворих на гемофілію (типів А і В) і хворих на хворобу Віллебранда – 162 мільйона; ліки для хворих на хронічний вірусний гепатит – 8 мільйонів; лікарські засоби для продуктів харчування дітей, хворих на орфанні захворювання – 20 мільйонів; і медикаменти для хворих, дорослі вірусні гепатити В і С – 121 мільйон.

Дякую.

 

МУСІЙ О.С. У мене одразу до вас запитання. Скажіть, будь ласка, ми тут чули, що з ЮНІСЕФ підписаний меморандум, з кимось підписана угода, з кимось договір, з кимось ще щось. Що заважало підписати договір і перерахувати кошти ЮНІСЕФ? Тому що спочатку якась процедура меморандуму. Це внутрішні процедури чи це нерозтороплива позиція Міністерства охорони здоров'я? Тому що я так розумію, що Crown Agents в Україні взагалі не була присутня, а з ними вже набагато далі просунулись перемовини, і з дитячим фондом ЮНІСЕФ. Є якісь проблеми з укладанням договорів? Це перше питання.

Друге питання. Ви нам 2 місяці тому сказали, що всі постанови уряду уже прийняті і не потрібно нічого нового приймати, а тут виявляється, що 28 жовтня 2 постанови Кабінету Міністрів, які ще не мають на сьогодні навіть номерів, вони тільки прийняті і проголосовані, знову треба приймати. Скільки ще постанов Кабінету Міністрів потрібно прийняти? Чи вам треба підсилити Міністерство охорони здоров'я кваліфікованими фахівцями, які розуміються на тому, які потрібні постанови, які потрібні накази міністерства? Тому що за 7 місяців з моменту прийняття закону до сьогоднішнього дня немає жодного результату по закупівлі крім одного меморандуму і однієї угоди і вчорашнього перерахування грошей.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Дякую, Олеже Степановичу.

Кваліфікації Міністерства охорони здоров'я вистачило, щоб провести роботу, яку ніхто раніше в Україні не проводив. Угоди всі підписані і меморандум з ЮНІСЕФ дозволяє нам оплатити вакцини, цінова пропозиція яких надійшла відносно недавно і зараз перекладається, і ми будемо готові відповідно до цієї пропозиції оплатити у валюті роботу, з якою було проведено з Національним банком в тому числі, і з одним з державних банків для того, щоб можна було безперешкодно заплатити по контракту, який відповідно до взаємодії з, в даному випадку, Дитячим фондом ЮНІСЕФ, має таку модельність.

Після меморандуму і запиту надається пропозиція, яка приймається або не приймається, відповідно до цього підписується, оплачується, і є фактичний контракт. Кожна з трьох агенцій має свої особливості по підписанню документів, вони по-різному навіть називаються, вони мають різне наповнення, передумови, умови оплати, валюти уплати, терміни оплати і так далі. Тому ця робота проводилась дуже інтенсивно, і вона зайняла стільки часу, наскільки вона зайняла знову ж таки виключно тому, що це перший досвід такої роботи.

Я вважаю, що ми зробили максимум того, що ми могли зробити в тих передумовах для того, щоб, перше, викреслити цю модель співпраці, а друге, що зараз не менш важливо, а, може, і більш важливо – це зберегти ресурси для національних програм, оскільки міжнародні організації маючи ці гроші, українські гривні, у валюті, збережуть їх від девальвації, проведуть закупівлі ефективно як на національному, так і на міжнародному рівні, тому у нас всі документи готові з ЮНІСЕФ для оплати по відповідному договору, і зараз ми з цим працюємо, щоб визначити, як розподілити вакцину. Це вже техніка.

Стосовно законопроектів. Я припускаю, що станом 2 місяці тому у нас було достатньо підзаконних актів, які нам дозволяли проведення переговорів по укладанню договорів. Серед тих критичних підзаконних актів було щонайменше 2 – це критерії відбору агенцій і перелік лікарських засобів, які будуть накуповуватись, і їх перелік був прийнятий у вересні, який нам дозволив піти вперед і проводити вже конкретні переговори по проектам договорів з агенціями.

На даний момент 2 підзаконні акти є на фінальній стадії і пройшли погодження з центральними органами виконавчої влади, але – підкреслюю – вони нам не заважають укладати договори. Це проект постанови Кабінету Міністрів про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів щодо спрощення процедури оцінки відповідності вимог технічних регламентів у сфері медичних виробів, і проект наказу, який має бути істотним при затвердженні порядку проведення експертизи щодо автентичності реєстраційних матеріалів на лікарські засоби. По ходу реалізації, доопрацювання договорів, ці постанови будуть фіналізовані, і у нас не має залишитися ніяких перепон для того, щоб… Власне, ці постанови нам потрібні для того, щоб отримувати товар. Заплатити перешкод у нас немає. Підписати контракти – у нас немає. У нас практично немає перепон для того, щоб купити валюту для оплати договорів у валюті, що збереже нам ресурси. А паралельно ми працюємо над тими постановами, які убезпечать нас від можливих ризиків по поставці товарів, реєстрації і застосування. Приблизно так.

 

МУСІЙ О.С. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний пане Ігорю, у мене наступне запитання. Я зараз не буду вдаватись у коментарі щодо того, наскільки затягнуті закупівлі, які мали бути зроблені ще в травні Міністерством охорони здоров'я, а в травні міністерство лише давало запити на області по потребах.

Власне, те, що відбувається, відбувається абсолютно гальмування Міністерством охорони здоров'я, і ми ризикуємо кожним днем, тому що в грудні гроші мають бути використані і поставки мають бути зроблені, тому що минулі поставки в Україну були зроблені в минулому році (ті, які були зроблені), а деякі взагалі ще не дійшли і на сьогоднішній день.

Тому у мене наступне запитання. Перше. Коли ви очікуєте поставки медикаментів? Це раз.

По-друге, власне, співавторами цього закону, який ми готували на початку року, були пацієнтські організації, які стверджували про те, що на ті самі гроші ми можемо закупити на 20, 30, 40 відсотків більше препаратів. Мене зараз цікавить питання адекватності ціни.

Перше. Чи ви перевіряли ту ціну, яку нам надають міжнародні організації, чи вона є оптимальною і найкращою? Чи маєте ви можливість порівняти ціни, за якими ці міжнародні організації продають ці препарати в інших країнах і порівняти ту ціну, яка надана Україні, для того, щоб бути впевненими, що ми маємо кращу ціну, і що зможемо за ці гроші більше препаратів ввезти в Україну, тому що саме це було метою прийнятому нами закону для того, щоб в обхід української корупції, лобіювання фармацевтичної мафії для того, щоб отримати більше препаратів і створити такі механізми.

У мене запитання до представників міжнародних організацій, які тут є. Буду чекати від вас вашого погляду на ситуацію. Коли ви готові? Чи підписані вже документи відповідні? Що вам заважає працювати? Коли будуть зроблені поставки? І чи можемо ми на Комітеті охорони здоров'я отримати від вас інформацію, по якій ціні будуть поставлені ліки, які ви поставляєте в Україну? І відповідно, референтні ціни, за якими ви поставляєте ті самі ліки в інші країни? Дякую.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Дякую, Ольго Вадимівно.

Поставки будуть, кожен окремий продукт, який буде закуплятись організаціями, має різну модельність поставки, залежно від того, що це за лікарський засіб, чи є у організацій довготермінові угоди, чи потрібно організаціям проводити свої тендерні процедури. Знову ж таки відповідно до закону, як написано, відповідно до процедур організацій, тому темпи поставок є різними і залежать від типу продукту.

Наскільки адекватні ціни? Апріорі, коли приймались закони, передбачались і вибирались, і Міністерству охорони здоров'я пропонувались ці організації. Міністерство охорони здоров'я виконує закон в тому сенсі, що організації, які були вибрані і пропоновані, є найкращими світовими закупівельниками у своїй частині відповідальності, і тому апріорі ці організації пропонують найбільш оптимальну ціну, яка є доступною на світовому ринку.

Звичайно, що нашою спільною кінцевою метою є отримати якісні і доступні лікарські засоби за більш доступною ціною, яка нам гарантує більше охоплення пацієнтів і лікарськими засобами. Порівнювати ціну, яку нам пропонують агенції, які проводять свої внутрішні процедури, з цінами, які вони пропонують в інших країнах, ми не маємо можливості чи не бачимо механізму, як це здійснити. Знову ж таки, говорячи про ООН, ми можемо сказати, що ООН відповідає своїми принципами і репутацію за ціни, які пропонуються.

Так само, як Crown Agents, який проводить конкурентні процедури закупівель, які, до речі, відповідно до закону, перед остаточним підписання договору на поставку мають погоджувати ці ціни з Міністерством охорони здоров'я. Критерієм погодження буде в кінцевому результаті загальне збільшення кількості лікарських засобів при доступному бюджеті, оскільки бюджет у нас не збільшився, і він має покрити ту кількість, яка нам буде запропонована за ці гроші.  Порівняти ціни ми зможемо після того, як агенції добавлять (я не хочу за них відповідати), після того, як ними ж будуть проведені конкурентні конкурсні торги і запропонована нам ціна.

 

МУСІЙ О.С. Будь ласка, народний депутат Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене питання до шановного нашого міністерства і до міжнародної організації Crown Agents.

Питання до міністерства. Вам відомо, ми з вами збирали нараду у першій половині жовтня про те, що в дитячій онкології вже відсутні більше 40 відсотків протокольних ліків в країні, і батьки-волонтери по всій країні збирають на мільйони гривень тільки для двох київських лікарень, а в дорослій онкології відсутні вже більше 90 відсотків ліків в лікарнях. Чому на даному разі, ви мені особисто казали, що до 17 жовтня ви вирішите проблему чи це міжнародні закупівлі, чи це ви оголошуєте державні тендери, на сьогодні вже у нас 4 листопада, і наскільки я зрозуміла, що по онкології ви досі не заключили договір з міжнародною організацією. Що є причиною того, що ви не заключили договір?

І у зв'язку з такими просто критичними термінами заключення договорів, як ви собі дозволили, скажіть, будь ласка, процедурно спочатку навіть міжнародні організації, котрим ви доручили, слава Богу, тим, що ви заключили договори. Вони купують. Ми сподіваємось на велику економію грошову в результаті того, що вони купують, і ми надіємось, і заради цього це було все, закон зроблений, що будуть дешевше препарати, ніж державні тендери. Тоді повинен бути другий тендер на уже зекономлену суму для того, щоб купити більше ліків. Так було це зроблено.

Що робить міністерство? Воно хоче нам, українцям, купити більше ліків? Чи воно хоче зараз так провести, щоб уже в грудні було все підписано, і вже нічого не докупити, і ми будемо, як заручники, дивитись на ці ціни, котрі будуть на тендерах, як уже не буде виходу. Тому що в даному разі уже немає часу, а країна без ліків!

Тобто у мене питання спочатку до Міністерства охорони здоров'я, а потім питання до міжнародної компанії, котра онкологією займається.

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Дякую за запитання, Оксано Анатоліївно.

Як я сказав, ми знаходимось на кінцевому етапі узгодження договору між Міністерством охорони здоров'я та Crown Agents. Колеги зараз зможуть сказати деталі. Весь об'єм фінансування, який виділений Міністерством охорони здоров'я на закупівлю відповідних програм, буде переданий агенції для закупівлі відповідних лікарських засобів, які затверджені Міністерством охорони здоров'я номенклатурною групою або експертно-технічною групою, зібрані потреби. Якщо за зекономлені кошти ми зможемо закупити більше лікарських засобів, звичайно, що вони будуть закуплені в більшій кількості, тому що їх…

 

 КОРЧИНСЬКА О.А. Коли? Ви навіть не заключили з ним договір! Сидить агентство, з котрим ви не заключили договір. Листопад зараз! У міжнародних організацій теж за один день не купується ліків, у них теж процедурні питання.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. У нас, як ви знаєте, з ПРООН уже підписаний договір і перераховані гроші. Така сама процедура проходить з іншими агенціями, і ми знаходимось на фінальному етапі підписання договорів, після чого будуть перераховані кошти, і агенції зможуть провести всі відповідні закупівлі. Ми віримо, що ці процедури будуть швидшими порівняно з національними закупівлями, тому що їхні процедури можуть бути більш досконалими, скажімо так, і тому очікуємо, що отримання в кінцевому результаті лікарських засобів буде також швидше.

Знову ж таки наголошую, що Міністерство охорони здоров'я не обмежує, так само як і закон не обмежує проведення закупівель чи-то на національному, чи-то на міжнародному рівні. Відповідно до того, що пропонують агентства, Україні буде запропоновано найкраща ціна, найкраща якість у найкоротші терміни, які можливі за процедурою організації.

 

МУСІЙ О.С. Зараз  попрошу представників трьох агенцій дати нам коротеньке повідомлення, що стримує підписання угод? Що зроблено, і як ми можемо вплинути на пришвидшення можливого підписання необхідних угод, тому що ми розуміємо, що рік закінчується? І питання про можливі терміни поставки, з вашої точки зору. Бо Міністерство охорони здоров'я крім "покращить" нам відповіді чіткої не дає. Напевно, це більше в вашій компетенції.

Можливо, так, почнемо з Crown Agents, потім Програма розвитку ООН і ЮНІСЕФ. По угодах, термінах поставки, і Ольга Вадимівна запитувала по ціновій політиці. Чи зможемо ми отримати якісь дані по референтних цінах в інших країнах, чи у вас однакова цінова політика? Поінформуйте нас, будь ласка.

 

Крістін ДЖЕКСОН. Ми вчора весь день і сьогодні весь ранок провели в роботі над контрактом і хотіли б повідомити, що з нашого боку всі зауваження зняті, ми готові підписувати угоду в любий зручний для нас час.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Чому міністерство не підписало угоду?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Нормальна практика взаємодії двох бізнес партнерів говорить про те, що після того, як пропонується договір, інші юристи оцінюють цей договір, щоб підписати. На даний момент 5 експертів Міністерства охорони здоров'я погоджують, так що маємо ось-ось підписати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я свідок ваших переговорів. Місяць!

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Вибачте, ми не можемо підписати 2.2 мільярда просто так і сказати потім, що договори були підписані швидко.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Коли?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. До кінця цього тижня. Ми маємо сподівання, що ми підпишемо договір з Crown Agents за тими параметрами, які (наголошую!), перше, дозволять Україні зберегти кошти для національних програм, тому що вони будуть переведені у валюту, і це немало важливий фактор, який не прописаний ні в законі, ні в підзаконних актах, а міністерство проводило переговори з Національним банком і банками з тим, щоб зберегти державні кошти. Тому ми переконані, що спільно з нашими партнерами (і вони можуть це підтвердити) провели велику роботу. За останній місяць вони приїжджали в країну 5 разів, щоб узгодити параметри, які дозволять використати ресурс найбільш ефективно. До кінця тижня угода при всіх обставинах має бути підписана.

 

МУСІЙ О.С. І далі, продовжуючи запитання, уявімо, що в кінці тижня угода підписана на енну суму грошей і на чіткий перелік медикаментів. Коли Crown Agents поставить медикаменти за цим договором, якщо він буде підписаний у кінці тижня? Коли Україна отримає всі медикаменти?

 

Крістін ДЖЕКСОН. Якщо ми підпишемо контракт цього тижня, ми маємо впевненість, що ми підпишемо контракт до кінця цього тижня, то ми в понеділок розміщуємо оголошення про початки тендерних процедур.

 

МУСІЙ О.С. Ви будете проводити тендер?

 

Крістін ДЖЕКСОН. Обов'язково.

Ми хочемо провести відкриті міжнародні тендери для кожної позиції, яка в заявці Міністерства охорони здоров'я. Ми будемо звертати увагу на ті позиції, які знаходяться на складах, тобто які можуть бути поставлені в Україну швидко, тобто ті ліки, які можуть бути завезені швидко. Також із тим, щоб до кінця цього року перші поставки уже були завезені в Україну. Для тих позицій, які не є наявними, на жаль, з різних причин у виробника, ті, що вимагають вироблення, ми оцінимо і запропонуємо їм аби поставка була здійснена в найкоротші терміни. Одним із критеріїв буде якнайшвидша поставка.

 

МУСІЙ О.С. Ви маєте великий досвід, як це відбувається? Скільки часу це займає?

 

Крістін ДЖЕКСОН. Ми запропонували процедуру, яка передбачає 2 тижні для проведення тендерних процедур – це скорочена процедура, тиждень ми займаємось оцінкою позицій, займаємось розміщення контракту з тим переможцем, у якого є найкращі пропозиції, у якого є на складах наявні ліки, які можуть бути поставлені в Україну швидко. Такий приклад, що ліки мають бути завезені на територію України впродовж 10 днів. Можливо, там питання процедур уже на території України імпорту і так далі можуть бути поза зони нашого контролю, але ми будемо намагатись, щоб на території України вони прибули. Але ми також запрошуємо всіх тих, у кого на складах є препарати, які є в списку, щоб вони уже подавали.

 

МУСІЙ О.С. Ви закуповуєте медикаменти на певну суму чи на упаковку з можливою економією певної суми і потім нею скористаєтесь? Ви замовляєте кількість упаковок, чи ви використовуєте всю суму?

 

Крістін ДЖЕКСОН. Ми починаємо з кількості необхідних упаковок. Ми не збираємось нікому розказувати про ту суму, яку ми маємо. Ми говоримо кількість і питаємо, скільки це буде коштувати. Тобто вони не знають кінцеву суму, ми не будемо оголошувати кінцеву суму.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. І потім на зекономлені кошти знову проводите тендер?

 

Крістін ДЖЕКСОН. На зекономлені ми можемо купити більше.

 

(Загальна дискусія).

 

Крістін ДЖЕКСОН. У даному випадку це на вирішення Міністерства охорони здоров'я, вони можуть нам сказати, що ми можемо купити додаткову кількість або можливо вони захочуть перенести ці зекономлені суми на якість інші позиції.

Коли ми отримаємо пропозицію стосовно поставки товарів, якщо ціна, яка пропонується за якусь окрему позицію, є нижчою, ніж ті кошти, які ми можемо використати на цю позицію, ми звернемось до Міністерства охорони здоров'я з запитом, чи хочуть вони збільшити кількість для того, щоб використати всю суму, яка виділена на цю позицію. Або вони зберігають ту саму кількість, ми економимо, тобто залишається якась певна сума, і як вони потім хочуть цю суму використати. Якщо є необхідність в тому, аби ці зекономлені кошти перенести на якусь іншу позицію, то ми оголосимо новий тендер.

 

МУСІЙ О.С. І ці умови прописані в угоді, яку ви погодили?

 

Крістін ДЖЕКСОН. Процедури закупівель – це процедури закупівель міжнародної організації, це наші процедури. В контракті записано, що для закупівель, для наших відносин з постачальниками, ми будемо використовувати правила та процедури міжнародних організацій, в даному випадку Crown Agents.

 

МУСІЙ О.С. Дякую.

Представник ЮНІСЕФ.

 

Джованна БАРБЕРІС. Ситуация с ЮНИСЕФ, у нас совершенно противоположная процедура. В нашем случае меморандум с Министерством здравоохранения уже пару недель, как подписан. Этот меморандум описывает всю процедуру закупки, которая будет происходить с нашим отделом поставок в Копенгагене. Сам меморандум в себя не включает никакой информации о финансах. На основании запроса, который подает Министерство здравоохранения на специфическое количество специфических вакцин и то же самое для антиретровирусной терапии. Мы двинулись уже вперед и с планированием и с поисками на рынке всех этих продуктов. И официальное ценовое предложение, бюджет того, что может быть закуплено, было уже подано нами в Министерство здравоохранения. В тот момент, когда наш отдел закупок посылает такое ценовое предложение в Министерство здравоохранения, это значит, что именно на вот эти финансы, на эти продукты есть доступные на рынке и ми можем их купить, именно те перечисленные в этом предложении.

В ситуации с вакцинами  мы уже официально уведомили Министерство здравоохранения, что в настоящий момент в наличии имеются 3 либо 4 (Джованна сейчас не помнит точно) вакцины, которые доступны немедленно, то есть прямо сейчас. После того, как по ним  будет проведена проплата. И есть другие вакцины, на которые нужно будет больше времени и нужно будет проводить тендер.

На данный момент у нас конец года и мировой рынок в достаточной степени уже истощен, но, к счастью, рынок по антиретровирусной терапии – с ним все в порядке. Нет проблем по антиретровирусной терапии. И как только Министерство здравоохранения переводит нам деньги в твердой валюте, на основании этого официального ценового предложения, которое пришло от нашего отдела по закупкам, достаточно быстро мы можем сделать поставку.

Ситуация с вакцинами, доступность вакцин достаточно низкая. На данный момент в наличии 4 вакцины, они могут быть завезены как только Министерство здравоохранения формально признает это предложение и может оплатить в твердой валюте, потому что на данный момент вот эта проплата в валюте была одним из больших барьеров.

4 вакцины могут быть доставлены очень быстро, Но было бы здорово уже размещать заявки на следующий год для того, чтобы наш отдел поставок мог уже сейчас у производителя размещать заявку.

В ситуации с ЮНИСЕФ работа по планированию и ценовому предложению уже была сделана, и теперь остается вопрос в оплате. Я слышала от Министерства здравоохранения, что вроде бы есть прогресс в том механизме, как можно оплату производить в твердой валюте, поэтому мы ждем.

 

МУСІЙ О.С. Коли Міністерство охорони здоров'я підпише кінцеві документи для можливості переводу грошей?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. На цьому тижні буде внесена Національним банком зміна до постанови Нацбанку про умови передоплати, максимальну суму оплати за зовнішньоекономічними договорами, який дозволить Міністерству охорони здоров'я заплатити одноразово більше, ніж 500 тисяч доларів. Укрексімбанк своїми внутрішніми розпорядженнями визначить відсоток за обмін валюти для Міністерства охорони здоров'я, що буде зроблено. Відповідно, протягом наступних двох тижнів міністерство зможе оплатити цю цінову пропозицію, яку надав ЮНІСЕФ, так само плануючи як поступити з тими вакцинами, які на даний момент є доступними через ЮНІСЕФ, і яким чином поступити. Також додаткові переговори у нас будуть тривати з ЮНІСЕФ і ПРООН, чи можливо закупити ці вакцини, які є доступними на українському ринку в Україні.

 

МУСІЙ О.С. Скажіть, будь ласка, а ви аналізували цінову політику від тих пропозицій, які вам вже надало ЮНІСЕФ? Вони сказали, що по чотирьох препаратах вони надали ціни. Чи аналізували ви цінову політику ЮНІСЕФ порівняно з іншими вакцинами, в тому числі українськими, які є на ринку?

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Цінова політика ЮНІСЕФ є найкращою з запропонованих вакцин. Крім того, за законом, підзаконними актами постачання лікарських засобів, які закупляються навіть в Україні, не вимагає оплати податку на додану вартість і імпортний збір, апріорі закупівля лікарських засобів через міжнародні інструменти, механізми буде дешевше, ніж закупівля через національні закупівлі.

 

БІЛОВОЛ О.М. У меня еще есть вопрос. Нынешняя ситуация с вакцинами. Регистрация этих вакцин на каком этапе?

 

БУЛАВІНОВА К. Позвольте мне ответить на вопрос о регистрации. Именно потому предложения являются столь узкими, именно поэтому это всего 4 вакцины, из-за того, что наш рынок вакцин заужен беспредельно, и поэтому мы не можем предложить больше, потому что у нас на территории, к сожалению, практически по каждой вакцине .... Именно поэтому наше предложение является таким узким. Если вакцинный рынок в Украине самой расширится, то конечно наше предложение могло бы быть достаточно шире.

Из простых понятных для всех примеров. БЦЖ вакцина, из-за которой столько политических дебатов, разных других дискуссий, мы на данный момент хотим ее привезти и предлагаем, знаем, что там один из канадских заводов пытается сейчас зарегистрироваться в Украине, и если этот процесс не будет облегчен и ускорен, то мы не сможем ее завезти. Хотя сейчас это единственная вакцина, которую мы можем привезти. Поскольку российская вакцина отпадает, польское предприятие не может произвести столько, чтобы вакцины хватило на всех. Просто как пример для того, чтобы было понятно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Ігорю, скажіть, будь ласка, що потрібно від Комітету охорони здоров'я для того, щоб розширити лінійку вакцин, які є зареєстрованими? Чого вам бракує?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Я думаю, що виходячи з того досвіду, який у нас зараз є, і зважаючи на те, що наша взаємодія не обмежується тим циклом закупівлі цього року. Так само ЮНІСЕФ допомагає нам розробити достатньо конкретний план закупівлі на наступні роки, де ми будемо розуміти, де і яких вакцин у нас не вистачає зареєстрованих, і будемо спільно докладати зусиль до того, щоб разом з Міністерством охорони здоров'я, ЮНІСЕФ стимулювати, зареєструвати вакцину в Україні.  Якщо будуть проблеми по спрощенню процедури реєстрації, то ми будемо звертатись до законодавців, щоб вносили відповідні зміни до законодавчих актів, які спростять або вдосконалять систему реєстрації в Україні. На даний момент процеси тривають, і ми більш детальну інформацію зможемо додати вже по факту спільної роботи, яка зараз відбувається.

МУСІЙ О.С. Вам існуюче законодавство не дозволяє привезти незареєстровані вакцини і почати процедуру реєстрації?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Тільки гуманітарну допомогу, а не за державні кошти.

 

БІЛОВОЛ О.М. Подождите, здесь не может этого быть. Даже гуманитарная помощь, каждая вакцина должна быть зарегистрирована.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Скажіть, будь ласка, у нашому законі є пункт про спрощену реєстрацію. За міжнародними закупівлями реєструються 7-10 днів. Всі в курсі цього? Міністерство в курсі цього пункту в нашому законі?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Так, але для того треба подати, щоб виробник подав досьє на реєстрацію.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ви знаєте про цей пункт?

 

БУЛАВІНОВА К. Безусловно. Несколько раз уже были сделаны такие попытки, но не так все просто, поскольку производители настолько, мягко скажем, запуганы, что они не очень хотят нам подавать. А ситуация с вакцинами в корне отличается от ситуации с медпрепаратами. Медпрепаратов очень много, и там есть конкуренция тех, кто продает, а с вакцинами наоборот: есть конкуренция между теми, кто покупает, – производителей вакцин очень мало. Поэтому нам придется каким-то образом создать благоприятные условия на рынке для того, чтобы они пришли и зарегистрировались.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Мы готовы с ними всем комитетом идти и помочь в регистрации.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я б просила в протокол засідання від Комітету охорони здоров'я внести: надати лист-звернення до ЮНІСЕФ з проханням подати перелік тих виробників вакцин, яких вони вважають за потрібне зареєструвати в Україні.

Я прошу зараз від Комітету охорони здоров'я подати лист до ЮНІСЕФ, щоб ми отримали перелік тих компаній виробників, які мали бути зареєстровані в Україні для того, щоб ми розуміли, які у нас є можливі пропозиції. Тобто ваші побажання до того, як ви бачили б розвиток нашої країни в плані забезпечення якісними доступними вакцинами.

 

МУСІЙ О.С. Будь ласка, представник Програми розвитку ООН.

 

Ян Томас ХІМСТРА. Шановний пане головуючий, шановні учасники цієї зустрічі, пані та панове! Я хочу ще раз підтвердити, що справді 10 днів тому підписали угоду з Міністерством охорони здоров'я про фінансування за сімома програмами медичної допомоги. Оскільки ми хочемо, щоб процес посувався дуже швидко, цього разу ми зробили виняток і прийняли таке рішення прийняти оплату в українській гривні, хоча наші витрати, звичайно ж, будуть в доларах. Ми як представники ООН в Україні хочемо привітати як уряд, так і міністерство, так і комітет Верховної Ради з тим, що запроваджена нова процедура державних закупівель, яка є новою, проактивною, і була  достатньо мужнім кроком для представлених організацій.

Багато країн світу не дійшли до такого у своєму розвитку. Наша організація отримала вже цілий список тих медикаментів, які потрібні, і у нас уже є список тих постачальників, які будуть постачати ці ліки. Постачання буде здійснено до кінця року.

Ще є деякі ліки, які будуть закуплені через організацію тендерів за процедурою, яка вже була тут описана.

Хочу наголосити на тому, що ця новостворена процедура державних закупівель є тимчасовим явищем. Як тільки буде закінчений цей процес, ми б наполегливо рекомендували, як представники міжнародних агенцій, Міністерству охорони здоров'я і всім, хто причетний до цього процесу, переглянути саму процедуру, саму систему, як вона існує в Україні. Це включає і процес реєстрації і інші аспекти, включно створення незалежного бюро, яке через рік-два, як це планується, буде опікуватись питаннями державних закупівель.

ООН пропонує свою допомогу наразі в розробці цієї такої тривалої перспективної стратегії. Допомога пропонується спільно з іншими міжнародними інституціями – це ЮНІСЕФ і Crown Agents. Ця програма буде втілюватись нашим виконавчим органом, який буде зустрічатися на своїх засіданнях раз на місяць, і на ці засідання ми запрошуємо як представників міністерства, так і вас для того, щоб ви надали свої рекомендації, брали участь у наших обговореннях для того, щоб ефективно втілити цю амбітну програму.

Як сказав вже заступник міністра, це безпрецедентний крок, вперше в історії розробляється така стратегія і ці механізми, і якщо  таке залишиться в майбутньому, то ми сподіваємось і переконані, що ця процедура відбуватиметься набагато швидше.

Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я би хотіли звернутись до вашої організації надати в Комітет охорони здоров'я (попрошу внести це в протокол) ваше бачення і описання структури, як ви бачите утворення незалежної агенції по закупівлі. І як ви бачите, яким чином Міністерство охорони здоров'я мало б використовувати… Пане Ігорю, ми потім від міністерства отримаємо, тобто зараз я поки що хочу від міжнародних організацій отримати ваше бачення не узгоджене з Міністерством охорони здоров'я.

Прошу занести в протокол: звернутися до міжнародних організацій надати нам оптимальну модель країни, в якій найкраще працює ця незалежна агенція, а також модель утворення реєстру референтних цін та цін в референтних країнах.  Це пов'язано з тим, що Прем'єр-міністром в квітні була скасована постанова про референтні ціни в Україні, тому сьогодні ні Генеральний прокуратур, ні депутати не мають офіційного шляху порівняти, яким чином будуть витрачені решта коштів. В Міністерстві охорони здоров'я наразі є 6 мільярдів на закупівлю ліків і медичного обладнання. І решта грошей буде використана не по міжнародним процедурам.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Я хочу додати до того, що ви сказали. У Міністерстві охорони здоров'я сформована офіційна робоча група, де представлені всі залучені організації для формування за підтримки фінансової, технічної європейської комісії, завданням якої є до кінця року розробити якісну стратегію реформування системи державних закупівель, де будуть передбачені інструменти і форми цієї системи. Так що цей процес вже почався давніше, у нас є напрацювання в тому сенсі, і до кінця року буде представлена нова концепція і стратегія. Маленьке уточнення – на державні закупівлі цього року було передбачено 4 мільярди 98 мільйонів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.  На ліки. І 2 мільярди на обладнання.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ні. На ліки та вироби медичного призначення 4 мільярди 98 мільйонів, на медичне обладнання, передбачено 200 мільйонів на мамографи національного виробництва в частині 4 мільярди 98 мільйонів. Якщо врахувати ці оплати, які були здійснені за попередній рік, то фактично до використання є 3,5 мільярда гривень, з яких 2 мільярда 197 мільйонів – це міжнародні закупівлі, 1 мільярд 700 – національні закупівлі. Тобто така цифра. Дякую.

 

МУСІЙ О.С. У мене ще запитання до вас. Ми всі були свідками, шановні народні депутати, доручення публічне Прем'єр-міністра до Міністра охорони здоров'я: на сьогоднішньому засіданні Кабінету Міністрів (це через тиждень, тобто сьогодні) внести відповідну постанову Кабінету Міністрів про створення Державної агенції з закупівель медикаментів. Чи це було виконано і чи сьогодні внесена така постанова? І чи можна з проектом ознайомитись народним депутатам?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. На сьогоднішнє засідання було підготовлено проект розпорядження Кабінету Міністрів, в якому передбачається передачу національних закупівель 2016 року стопроцентно через міжнародні механізми і інструменти з тим, щоб  мати час для створення якісної системи державних закупівель. Створити агентство за  один тиждень неможливо.

Щоб адекватно відповісти на це запитання, можу сказати наступне: у нас є якісно сформована робоча група при підтримці європейської комісії, яка сама каже, що для того, щоб створити агентство з системою треба попрацювати. Ми над цим працюємо, і ми її створимо,  якщо на це буде час.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скажіть, будь ласка, та сума, яка буде проплачена, і закуплені ліки і обладнання не через міжнародні організації. Яким чином ви вирішували, що буде закуплено через міжнародні організації, а що буде закуплено на безпосередньо ваших тендерах у міністерстві?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Я можу сказати тільки за частину міжнародних закупівель. Було зібрано експертну технічну групу, яка формувала номенклатуру. Протокольним рішенням цієї групи було визначений перелік програм, базуючись на соціальній важливості, як туберкульоз, ВІЛ, онкологія, і так само враховуючи запас залишків, які були на той час. Тому за таким принципом було визначено, які програми можна передавати, спробувати передати на міжнародні закупівлі. Рішення було прийнято колегіально, є протокол засідання.

Відповідно також створена робоча група Міністерства охорони здоров'я, яка займається супроводом закупівлі через міжнародні організації для того, щоб можна було корегувати плани, наприклад, в кількості, і крім того, перелік, затверджений постановою Кабінету Міністрів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Ігорю, прошу вважати це моїм депутатським запитом або запитом від комітету подати на Комітет охорони здоров'я, перше, склад групи, яка приймала рішення, і, друге, протокол рішення, на підставі чого які рішення приймались, критерії.

І також окремим питанням на наступному засіданні пропоную розглянути проведення закупівель за українськими тендерними процедурами, щоб міністерство звітувалось по окремим питанням.

 

МУСІЙ О.С. Надало інформацію депутатам перед тим.

Я бачу ще Світлану Буніну, яка хоче задати запитання.

Будь ласка, пані Світлано.

 

БУНІНА С.С. Я є виконавчим директором Об'єднання організації роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України.

Ми представляємо 72 відсотка всіх фармвиробників України. На даний час Україна з 2009 року перейшла на міжнародні стандарти виробництва і інспектувалась міжнародним інспекторатом. Також з 2010 року Україну включили в перелік країн, які входять до PIC/S – це міжнародний інспекторат. На даний час український фармвиробник, який є наповнювачем Держаного бюджету…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Яке запитання?

 

БУНІНА С.С. Запитання: чи маємо ми можливість в тому переліку, який затвердило Міністерство охорони здоров'я, кожен третій препарат виробляється вітчизняним виробником. Ми не маємо можливості приймати участі у цих закупівлях за кошти вітчизняного наповнювача бюджету, ми втрачаємо ринок. Ми можемо постачати якісні безпечні та економічно доступні лікарські засоби. Ми звертались до міжнародних організацій. Свого часу ми втратили одну третину фармпідприємств, вклали величезні кошти. Ми можемо забезпечувати програми…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми зрозуміли вас.

 

БУНІНА С.С. Дозвольте одне питання до міжнародних організацій. У нас є сертифікат якості GMP. Чи будете ви вимагати від нас прекваліфікацію ВОOЗ…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я ще раз перепрошу. Питання по міжнародним закупівлям завершено.

 

БУНІНА С.С. Це дискримінація вітчизняного виробника. Якщо не буде прийнято рішення, якщо ми не будемо мати змоги приймати участь у закупівлях за кошти Державного бюджету для нашого вітчизняного…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми зрозуміли ваше запитання.

Будь ласка, Міністерство охорони здоров'я, дайте відповідь.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Перелік лікарських засобів, які винесені на закупівлі через міжнародні інструменти і механізми, формувався відповідно до міжнародних запатентованих назв. Мені не відомо, які з цих міжнародних запатентованих назв виробляються чи не виробляються в тій чи іншій країні. Метою роботи міністерства було визначити перелік міжнародних запатентованих назв відповідно до закону, яким було доручено реалізувати міністерству закупівлі міжнародним організаціям відбуваються відповідно до їхніх процедур, на що вони дадуть конкретну відповідь. Ні в законі, ні в підзаконних актах, ні тим більше ні в постановах Міністерства охорони здоров'я не має жодних обмежувальних чи дискримінаційний норм стосовно будь-яких виробників, які можуть приймати участь у закупівлях. Міністерство в тому сенсі керується виключно законом, який був прийнятий, і далі агенції можуть на це запитання відповісти більш детально.

ДОНЕЦЬ Т.А. Так они могут принимать участие или не могут?

 

МУСІЙ О.С. Можуть.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, пане Ігорю.

Я прошу припинити дискусію. Коли ми планували цей закон, ми говорили про те, і наполягали, я вважаю, що вітчизняні виробники обов'язково мусять мати право, якщо вона за своєю ціною і якістю і міжнародними сертифікатами відповідають і виграють цей тендер, нам немає різниці, ми з задоволенням купимо у вітчизняних виробників, якщо вони мають таку саму якість, кращу ціну.

Наше завдання зараз, на цей процес – забезпечити максимальну кількість українських громадян максимально якісними і доступними по ціні препаратами, тому на даний момент я вважаю, що українські виробники мають виходити на міжнародні рівні. І для вас це чудовий шанс отримати прямі контакти з тими міжнародними організаціями, які обслуговують інші країни по цілому світу, і запропонувати від вас такі препарати, які вам дозволять збільшити ваші обсяги виробництва і вийти на міжнародний рівень.

 

БУНІНА С.С. Ольго Вадимівно, одна репліка.

Справа в тому, що ми звертались до ВООЗ з проханням пройти перекваліфікацію. Нам відповіли: до тих пір, доки у нас проходять військові дії, вони не мають права присилати до нас своїх експертів. Справа в тому, що ми просимо міжнародні організації не вимагати від вітчизняного виробника перекваліфікації ВОЗ, а ми надамо свій сертифікат якості, який виданий міжнародними інспекторами, сертифікат GМP за внутрішнім нашим законодавством.

 

МУСІЙ О.С. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Кириченко.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я еще раз прошу уточнить объем денег, которые идут на Crown Agents, ЮНИСЕФ и ПРООН.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. 2.2.

 

КИРИЧЕНКО О.М. 2.2 – это понятно. А в разделении?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Я боюсь зараз помилитись, у мене є та цифра, тільки не написана. Однозначно цифра – 620 мільйонів 70 тисяч 700 гривень пішла UNDP, а інші цифри я зараз не буду називати, тому що боюся помилитися. Crown Agents – приблизно 750 мільйонів, ЮНІСЕФ – приблизно 850 мільйонів. Я можу надіслати вам ці цифри більш коректно – загальна сума 2 мільярди 197 мільйонів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.  Я хочу подякувати всім учасникам, нашим міжнародним гостям, які приймали участь у розгляді цього питання.

 

МУСІЙ О.С. Наступне питання порядку денного. Про хід кампанії з вакцинації проти поліомієліту. Міністерство охорони здоров'я, будь ласка, проінформуйте нас, тому що насправді на минулому засіданні комітету 7 жовтня було прийнято рішення, що ви нас маєте проінформувати про стан і в письмовому вигляді. На превеликий жаль, нічого до нас не надійшло.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ми інформували достатньо часто і надали всю інформацію по підготовці реалізації, і зараз можемо проінформувати, перешлемо готовий пакет.

 

МУСІЙ О.С. У тому числі ми просили представити копію експертної оцінки, протокол засідання науково-технічної ради, де розглядалося питання про зміну до інструкції по використанню вакцини, яка там може заморожуватись, не може заморожуватись.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Здесь по регионам информация вообще отсутствует.

 

МУСІЙ О.С. Ви можете зараз надати інформацію?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Можу надати інформацію стосовно вакцини. Відповідно до рішення Кабінету Міністрів, дорученням Кабінету Міністрів була сформована комісія, яка відвідала "Укрвакцину" в присутності представників Міністерства внутрішніх справ, провела огляд зберігання, перевірки індикаторів дотримання холодового ланцюгу, прийшла до висновків, що зберігається у придатних умовах, індикатори не порушені, що говорить про те, що вакцина транспортувалась і зберігалась у правильних умовах, і придатна для використання. Незважаючи на те, перед тим ми отримали так само 2 підтвердження від ЮНІСЕФ, ВООЗ і ще 2 від Sanofi Paster. І незважаючи на всі ці рішення і підтвердження того, що вакцина якісна, безпечна, правильно зберігалась, транспортувалася, міністерство звернулось до Sanofi Paster взяти саме ці партії, зразки цих саме вакцин, які зараз зберігаються, далі зберігаються на "Укрвакцині", вони нікуди не поїхали, і провести додатковий лабораторний аналіз. Sanofi Paster погодились, заберуть ці зразки, проведуть аналіз у своїй лабораторії, дадуть сироватки лабораторії Державного експертного центру, що він також в Україні провів, і ми будемо мати 2 аналізи з-за кордону і з України, і тоді його представимо. А зараз забираються зразки.

Знову ж таки, по аналізу комісії ні порушень, ні впливу на якість умови зберігання зараз не мають нічого спільного, дана вакцина далі зберігається на складах "Укрвакцини", в регіони поїхала партія, яка прибула в Україну в середині вересня – свіжа партія, умовно кажучи, і тому вона зараз використовується.

До кінця тижня закінчується перший тур вакцинації по Україні. Станом на вчорашній вечір загальне охоплення по всій Україні складає 33,24 відсотка. Найкраще охоплення є в Кіровоградській області – 64 відсотки, Харківська – 64 відсотки, гірше в Донецькій області.

 У нас ще залишається 3 дні до завершення першого раунду, потім місяць перерви і другий раунд. Так само ми звернулись до міжнародних організацій за додатковими партіями ОПВ вакцини, 4,4 мільйона доз буде доставлено (надано ЮНІСЕФ, виробництво  Sanofi Paster) найближчим часом. Нам потрібно для трьох турів 11 мільйонів доз вакцин. Ми гарантовано будемо мати всі ці 11 мільйонів доз вакцин для проведення трьох турів з інтервалом у місяць.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Это многодозовая вакцина была?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Там флакончик на 10 доз.

 

КИРИЧЕНКО О.М. А нет информации о том, что сколько доз из флакона используется?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Є звичайно. Так інформація збирається – це відсоток розливу, плюс-мінус 1 відсоток по регіону.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, шановні народні депутати, я хочу підняти трошки інший аспект. У засоби масової інформації постійно вкидається інформація про те, що насправді немає спалаху поліомієліту, вона викидається, вона підтримується. Я сьогодні мала черговий запит від чергового засобу масової інформації, які починають свої питання, тобто у нас є фейковий спалах поліомієліту.

Я прошу пана Ігоря доручити прес-службі Міністерства охорони здоров'я подати, по-перше, в Комітет охорони здоров'я аналіз тих засобів масової інформації, тих заяв, які робило Міністерство охорони здоров'я, міжнародні організації, офіційних повідомлень, які стверджували про те, що є спалахи епідемії поліомієліту, і тих засобів масової інформації, які перекручували цю інформацію і шкодили країні. Я вважаю, що в даній ситуації Міністерство охорони здоров'я має подати в суд на ті засоби масової інформації, які підривають авторитет міжнародних організацій, ВООЗ у даному випадку, Міністерства охорони здоров'я, і, відповідно,  тих посадових осіб, які дають такі ствердження – вони мають відповідати адміністративною або якоюсь іншою відповідальністю.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Немає такої відповідальності. Це буде рішення редакції, і все.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Якщо губернатор або начальник медичного управління, або головний лікар виходить і заявляє, ми не про ЗМІ кажемо, ми кажемо про особу, про посадовця, не журналіста, який каже, що немає в Україні спалаху поліомієліту. Він на себе відтягає тих людей, які скажуть: "Ми не будемо вакцинувати дітей, ми боїмось, ми не віримо", - і це підриває довіру до Міністерства охорони здоров'я, до міжнародних організацій. Тобто головне запитання, яке мені задають, "так у нас є поліомієліт чи у нас немає?" Тобто в ЗМІ створено такий бум… Для них це провокація, для них це додатковий рейтинг, але це реально шкодить довірі державному устрою.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Це ж відповідь повинно робити Міністерство охорони здоров'я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я звернулась до Міністерства охорони здоров'я надати в комітет офіційні заяви і аналіз тих засобів масової інформації, доручіть вашій прес-службі, і тих коментарів, які були зроблені.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ми вже втретє просимо що-небудь нам надати і нам нічого не надали. По-перше, нам потрібна інформація щодо вакцинованих по регіонам. У вас же есть какая-то схема, мы тоже хотим увидеть ее, сверить.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Так вона після першого туру тільки оновлюється, ми кожного дня отримуємо інформацію. Ми зберемо…

 

МУСІЙ О.С. У нас наступне засідання комітету в наступну середу. Будь ласка, до п'ятниці підготуйте на Комітет охорони здоров'я детальну інформацію про стан вакцинації поліомієліту станом на п'ятницю.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Можна на понеділок? Просто у п'ятницю ми будемо підбивати інформацію.

 

МУСІЙ О.С. Добре, на понеділок. І туди внести в конкретній формі де проведено, скільки використано для того, щоб це стало зрозумілим і не було запитань потім у народних депутатів.

Окрім того, оцей пресловутий протокол засідання експертного центру, де розглядалась зміна інструкцій про використання.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Добре. Всі ці протоколи є.

 

МУСІЙ О.С. Цього протоколу до сьогодні у нас немає. Ми це рішення приймали 7 жовтня, а до сьогодні від міністерства відповіді немає, тому я акцентую на цьому увагу і прошу вас зараз записати і надати крім оцієї таблички по щепленню по регіонам, ще й копію протоколу.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Добре. Домовились.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. У меня вопрос. Сейчас идет вакцинация вакциной, которую вы уже повторно купили?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ми цю вакцину не купували взагалі. Ця вакцина надана канадським урядом безкоштовно у якості гуманітарної допомоги.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. 1,5 миллиона доз, которые несколько раз замораживались, размораживались.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Та ні, це різні.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А та где вакцина?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Вакцина ОПВ – оральна поліомієлітна вакцина.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Це жива вакцина.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Жива, ослаблена вакцина, яка застосовується більше 30 років, яка в Україні застосовувалась раніше російського виробництва інституту Чумакова, практика її заморожування розморожування існувала всі ці роки. У нас є інформаційний лист від "Укрвакцини", що цього року в січні "Укрвакцина" отримала ОПВ вакцину російського виробництва і помістила її при мінус 20 зберігання. Ніяких питань ні у кого стосовно цієї вакцини не виникало. Практика зберігання при мінус 20 ОПВ вакцини – рутинна, стандартна практика. Лікарі в міністерстві дуже добре знають, і коли ми відвідуємо регіони, кажуть: "Що у вас там відбувається? Це звичайна практика, ніхто ніколи питання не задавав, тут раптом всі стурбовані, чому вакцину умовно заморозили". Її не заморозили, її зберігають при мінус 20.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так ваша комиссия же не подписалась.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Комісія, яка була на "Укрвакцині" вся підписалась, один представник Міністерства внутрішніх справ не підписав.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.То есть вы взяли сейчас на себя ответственность и вакцинируете наших детей этой вакциной по регионам?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Зараз ця вакцина не використовується. Номери цієї партії відомі, вона зберігається на складах "Укрвакцини".

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Они повторно подарили?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Це просто інша партія.

Мало бути 3 мільйона 700 доз, приїхало мільйон 500, а потім ще 2 мільйона 100. От зараз приїхало 2 мільйона 100, яких нам вистачає на перший тур. А ці 1,5 мільйона зберігається на складах "Укрвакцини" до сих пір, ми їх не використовуємо.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые коллеги, работа очень серьезная, я просмотрела работу сайта Министерства здравоохранения. Видите, начиная с 19.10 и по 2-е,  каждый день кто-то из заместителей министра выезжает в регионы, но не дальше, чем детская областная больница, областная больница, их встречают цветами с прессой, и уезжают, а то, что делается в городских районных больницах, вы этой ситуацией не владеете.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Володіємо, і дуже добре володіємо. Ми відвідали села і маленькі міста. Я був особисто в Ужгороді, Стриї, Львові, районах навколо Львова, тому ми заходили у найменші. І тенденція така: чим менший медичний заклад, тим якісніше виконується завдання; чим вищий рівень управління, тим більше нісенітниць (вибачте!) і питань, які взагалі не стосуються вакцинації. В регіонах лікарі свою роботу виконують.

 

МУСІЙ О.С. Дякуємо Міністерству охорони здоров'я. Ми очікуємо від вас інформації. Прохання до секретаріату розіслати.

Шановні народні депутати, переходимо до наступного питання порядку денного. Законопроекти, з опрацювання яких комітет є головним.

Про проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення сільського населення медичним та аптечним обслуговуванням в умовах децентралізації влади (№ 2104а).

Чи присутні представники народних депутатів Барвіненка, Гереги, Князевича, Шиньковича? Не присутні. Будемо розглядати.

Відповідно до доручення голови комітету, мені було доручено проаналізувати даний законопроект і хочу сказати, що він має негативний висновок Головного науково-експертного управління, раз.

Друге, в висновку Головного науково-експертного управління вказується про те, що це питання вже врегульоване чинним законодавством, в тому числі і наказом Міністерства охорони здоров'я № 495 (а це якраз, до речі, буде запитання до Міністерства охорони здоров'я) про те, що вже встановлено і дозволено медичним працівникам, які працюють у фельдшерсько-акушерських пунктах, укладати окремі угоди з аптечними закладами, які дозволяють їм реалізацію медикаментів.

Насправді цим законопроектом пропонується відкрити ще додатково у всіх сільських амбулаторіях і фельдшерсько-акушерських пунктах окремі аптечні заклади і почепити це на Державний бюджет. Окрім того, немає фінансово-економічного обґрунтування про кількість грошей, необхідних для обов'язкового знаходження в селах.

Тому питання до Міністерства охорони здоров'я. Скажіть, будь ласка, чи ви моніторили чи діє оцей наказ Міністерства охорони здоров'я і чи дозволено станом на сьогодні і відповідно до ліцензійних умов здійснення діяльності, які прийняті і затверджені також наказом Міністерства охорони здоров'я спільно із зареєстрованим у Міністерстві юстиції про дозвіл реалізовувати фельдшерам у фельдшерсько-акушерських пунктах медикаменти, чи він є недіючим цей наказ? Бо це теж має велике значення.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Шановний Олеже Степановичу, доповідаю, що на сьогодні згідно наказу Міністерства охорони здоров'я від 28.10.2002 про затвердження переліку закладів охорони здоров'я лікарських провізорських посад та про затвердження примірного положення про стан первинної медико-санітарної допомоги та примірних положень про підрозділів, визначений відповідний перелік закладів охорони здоров'я, де може здійснюватись така реалізація. Таким чином позиція Міністерства охорони здоров'я стосовно законопроекту 2104а така, що він потребує доопрацювання.

 

КИРИЧЕНКО О.М. А що можна в ньому доопрацювати? Якщо ми кажемо, що його треба відхилити. Ви все ж таки на доопрацювання чи відхилити?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Відхилити.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Відхилити у зв'язку з непотрібністю.

 

МУСІЙ О.С. Це питання вже врегульоване.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Не будет работать. Нет стыковки в законодательной базе.

 

МУСІЙ О.С. Інші пропозиції будуть?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нет. Отклонить.

МУСІЙ О.С. Хто за те, щоб відхилити вказаний законопроект 2104а, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Утримався – 1.

Наступне. Про проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо продажу лікарських засобів (2147а), поданий народними депутатами Мирним і Фурсіним.

Вам розданий лист народного депутата Мирного про те, щоб розглядати законопроект у його відсутності.

Цей законопроект майже аналогічний до попереднього законопроекту, і відповідно, якщо врегульоване це питання вже законодавством і ліцензійними умовами, про що вказано також в висновку Головного науково-експертного управління, тому, напевно, немає сенсу його приймати.

У мене пропозиція: його відхилити також.

Народні депутати, які у вас будуть пропозиції?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Отклонить.

 

МУСІЙ О.С. Хто за відхилення цього законопроекту, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Прийнято одноголосно.

По наступному законопроекту комітет не є головним. Про проект закону України про внесення змін до статті 244-8 Кодексу України про адміністративні правопорушення (№ 2040а), поданий Кабінетом Міністрів України. Мала інформувати Корчинська. Які будуть пропозиції?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Пропонуємо підтримати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. В першому читанні.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Мы прочитали. Там действительно есть коллизия в законе.

 

МУСІЙ О.С. Там насправді зміна стосується застосування штрафних санкцій, служба не штрафує за куріння, а технічна помилка залишилась в існуючому законодавстві, і треба її виправити. Там зміна тільки двох цифр. Я думаю, що можна проголосувати в цілому.

Хто за те, щоб прийняти законопроект за основу і в цілому? Будь ласка, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Прийнято одноголосно.

Наступний проект закону України про внесення змін до статті 229 Податкового кодексу України (щодо питання дерегуляції виробництва лікарських засобів) (№ 2176а), поданий народним депутатом України Шипком.

Є лист Шипка з проханням розглянути в його відсутності. Законопроект стосується обігу спирту. Питання трохи "щепетільне", тому в кого будуть які думки.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я пропоную відправити на доопрацювання.

 

МУСІЙ О.С. Будь ласка, Світлано Сергіївно.

 

БУНІНА С.С. Від фармвиробників. Я хочу зазначити, що на даний час вся фармацевтична галузь України використовує у виробництві лікарських засобів, це не тільки настоянки, у твердих формах теж використовується спирт етиловий – це 2,9 відсотка від всього спирту, що реалізується в Україні. Вдумайтесь в цифру!

І для нас, для фармацевтичної галузі встановлені квоти на надання спирту, на отримання цього спирту за нульовою ставкою. У нас 3 роки не приймаються зміни до постанови Кабінету Міністрів про внесення змін до цих квот. Підприємства перейшли на нові технології, вони збільшили свої обсяги виробництва, вони збільшили номенклатуру лікарських засобів, що виробляються, але запустити своє виробництво в повному обсязі вони не мають змоги через те, що нам не піднімають ці квоти. На даний час проект постанови вже другий рік "гуляє" по Міністерству фінансів, фіскальній службі. Ті крихти, на які ми просимо збільшити цю квоту… І ми вважаємо це радянським анахронізмом взагалі.

Це взагалі радянський анахронізм – встановлювати квоти на видачу спирту для фармацевтичної галузі!

 

КИРИЧЕНКО О.М. Он получается  только на зарегистрированные. А если ты сам сделал какую-то настойку, то получается, что ты попадаешь под действие этих квот.

 

МУСІЙ О.С. Автор законодавчої ініціативи Шипко якраз передбачив ці зміни до законодавства, які знімають вимогу квот.

Але існує ще одне питання, яке не вирішено в цьому законопроекті, яке, можливо, можна буде вирішити до другого читання, про те, що є внутрішнє виробництво аптек, які виготовляють ліки, і як бути там, щоб не було зловживань зі спиртом і з тим, що там не буде ні акцизів?

 

БУНІНА С.С. Справа в тому, що не передбачено для таких лікарських засобів. Це тільки ті лікарські засоби, перелік яких встановлено Кабінету Міністрів України. Якщо ці препарати, які виготовляються… В переліку немає препаратів, які виготовляються в умовах аптек.

 

МУСІЙ О.С. Тому що вони не реєструються. Як же може бути перелік, якщо ці препарати не реєструються.

 

БУНІНА С.С. Тому вони не використовують спирт етиловий за нульовою ставкою, от і все. Вони по повному акцизу використовують спирт.

 

МУСІЙ О.С. Відповідно до наданої інформації, те, що є член нашого комітету, суб'єкт законодавчої ініціативи, у мене пропозиція підтримати в першому читанні і доопрацьовувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, скажіть, будь ласка, чи ви не зустрічали в продажу лікувальні настоянки типу "Монах" чи ще якась?

 

МУСІЙ О.С. А там є виключення.

 

БУНІНА С.С. Ольго Вадимівно, всі лікарські засоби, окрім бальзамів і обов'язково не більше 50 мілілітрів. Це вказано. Ми свого часу наполягли, щоб викинути такі препарати з цього переліку.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, чи будуть інші пропозиції, крім пропозиції підтримати в першому читанні?

Хто за те, щоб підтримати цей законопроект в першому читанні? Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Прийнято одноголосно. Дякую.

Наступний проект закону про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу України (щодо сприяння розвитку виробництва виробів медичного призначення) (№ 2206а), поданий народними депутатами Кужель, Третьяковим, Кириченком, Донець, Насаликом, Денісовою, Шипком.

Будь ласка, автори законодавчої ініціативи.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. В нашей стране сегодня вообще отсутствует высокотехнологическое медицинское оборудование. Те препараты, которые являются самыми главными в лечении, поэтому для того, чтобы сделать нам эти заводы, нам нужно однозначно импортное оборудование. Украина не производит эти оборудования. На сегодняшний день сельское хозяйство, атомная энергетика, пищевая промышленность – фактически все отрасли имеют освобождение от налогов на поставку оборудования. Единственная отрасль – это здравоохранение – не имеет.

Поэтому я была соавтором этого законопроекта. А потом мы отозвали, потому что Главное научно-экспертное управление сделало те замечания, которые сейчас уже авторами учтены.

Я считаю, что каждый из нас понимает, что Украина вправе иметь собственные заводы для постройки медицинских технологий, оборудования, не только рентген-аппаратов отечественного производства, но и высокотехнологического оборудования. Поэтому я считаю, что нужно поддержать законопроект.

 

МУСІЙ О.С. Це про звільнення від оподаткування операцій з ввезенням на митну територію.

Пропозиція: підтримати. У когось є інші пропозиції? Немає.

Хто за те, щоб підтримати цей законопроект в першому читанні? Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно.

По суті такий самий законопроект, ті ж автори, 2207, про внесення змін до статті 282 Митного кодексу України щодо сприяння розвитку виробництва виробів медичного призначення. Він аналогічний, тільки про відсутність ввізного мита на ті самі вироби і обладнання медичного призначення, за які ми проголосували у минулому законопроекті.

Пропозиція підтримати його в першому читанні. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Прийнято одноголосно.

Наступний проект постанови. Про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України від 29.05.2014 № 1286-VII "Про забезпечення належним медичним обслуговуванням військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я під час проведення антитерористичної операції на сході України" (реєстраційний номер 3137), поданий народними депутатами Недавою, Третьяковим.

Шановні народні депутати, ви знаєте, що ця постанова вже голосувалась, і забули напевне випадково включити військовослужбовців Державної фіскальної служби. Тут цими змінами виправляється ця помилка, включаються також до переліку військовослужбовці Державної фіскальної служби.

Які будуть пропозиції? Прийняти в цілому. Хто за цю пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Прийнято одноголосно.

Наступне питання. Про затвердження Рекомендацій слухань у Комітеті на тему: "Запровадження лікарського самоврядування в Україні".

Ви знаєте, що відбулися комітетські слухання вже давно, і ми ніяк не можемо прийняти Рекомендації цих слухань. Вони були вам роздані.

 

СИСОЄНКО І.В. У мене є зауваження по ним.

 

МУСІЙ О.С. У нас був термін подання рекомендацій.

Я попрошу народних депутатів звернути увагу на те, що після кожних комітетських слухань, парламентських слухань, "круглих столів" і інших у нас є якийсь час на внесення своїх пропозицій, змін, зауважень для формування кінцевого варіанту.

СИСОЄНКО І.В. Я одержала разом з матеріалами на цей комітет.

 

МУСІЙ О.С. Минулого засідання комітету це питання стояло в порядку денному.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я тоже не получала. Давайте, мы почитаем и на следующее заседание перенесем этот вопрос.

 

МУСІЙ О.С. Завдання секретаріату: опрацюйте, будь ласка, всі пропозиції і на наступне засідання комітету поставте до порядку денного.

Наступне питання. Про звернення Міжнародної діабетичної асоціації України щодо ініціювання проведення у парламенті  "Дня профілактики діабету", присвяченого Всесвітньому дню діабету, що відзначається 14 листопада.

До нас звернулась відповідна організація Міжнародна діабетична асоціація України про те, щоб 13 листопада в п'ятницю в приміщенні Верховної Ради України ми провели спільно з ними і під егідою комітету діагностику кожного народного депутата, який виявить бажання провести таку діагностику, на рівень цукру в крові. І відповідно роздати інформаційні матеріали про проблеми діабету. Це абсолютно добровільна акція. Прохання підтримати комітетом проведення цієї акції і звернутися з листом від голови комітету відповідно на Гройсмана, секретаріат для того, щоб дозволити надати перепустки, і відповідно проінформувати всі фракції також, що буде проводитись така акція 13-го числа, час у нас є, щоб підготувались народні депутати і не вживали забагато цукру.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, у мене ще до вас наступне звернення. Вже 4 рази виносились у сесійну залу Рекомендації парламентських слухань по військово-медичній доктрині, які були нами з вами зроблені.

У мене велике прохання, щоб ми з вами зараз проголосували від комітету зробити лист на Гройсмана, тому що вони або не доходять до голосування, або  немає голосів. Ці Рекомендації є вкрай важливими, тому що це є єдиний документ, напрацьований комітетом, який працює на стратегію, на 20 років вперед – це щодо шляхів евакуації, щодо створення мобілізаційних резервів, щодо психологічної і фізичної реабілітації, щодо  Закону "Про гуманітарну допомогу", щодо Закону "Про альтернативну військову службу" – все те, що у нас в наступні роки… Тобто це концептуальний документ.

Прошу вас підтримати моє звернення до Голови Верховної Ради України винести, тому що військово-медична доктрина у нас записана в Коаліційній угоді і кожному з нас прийде в грудні час самому собі дати відповідь, що ми зробили з цієї Коаліційної угоди.

Нам необхідно терміново винести Рекомендації парламентських слухань, і так само терміново винести проведення парламентських слухань по реформі охорони здоров'я, які можуть бути, якщо вони будуть проголосовані в цей сесійний тиждень, вони внесені, тобто їх просто Гройсман знімає. Ми виносимо, але вони не доходять до голосування.

Чому для нас стратегічно важливі парламентські слухання? Тому що ми маємо почути від Міністерства охорони здоров'я модель тієї системи охорони здоров'я, яку ми будуємо.

Я дуже вас прошу другий лист проголосувати щодо негайного внесення на розгляд парламенту, парламентські слухання і прошу передати це в секретаріат. Пані Світлано, буквально завтра на Гройсмана.

Прошу вас голосувати за лист щодо військово-медичної доктрини.

 

МУСІЙ О.С. Прошу голосувати. Хто за? За – 4. Хто проти? Хто утримався? Утримались – 3.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тепер лист щодо проведення парламентських слухань по реформі охорони здоров'я.

 

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Послухайте, будь ласка, є речі стратегічні, є речі тактичні. У нас з вами на п'ятницю комітетські слухання щодо Закону "Про основи державної політики". У нас пройшли комітетські слухання Закон "Про надання психіатричної допомоги", він вже вам розісланий. Будь ласка, ознайомтеся з ним. У нас з вами в цьому місяці комітетські слухання по Закону "Про лікарські засоби" – це все ми робимо. У нас практично кожного тижня комітетські слухання. Це є тактичні моменти.

Стратегічне бачення, що ми маємо отримати в кінцевому результаті, і без цього стратегічного бачення тактика – це є кроки, а стратегія – це є візія.

 

СИСОЄНКО І.В. Ми багато часу витрачаємо на стратегію, ми не встигаємо по тактиці формувати конкретні законопроекти. Давайте краще попрацюємо над тим, щоб створити законопроект про лікарське самоврядування, на систему охорону здоров'я, на законопроекти.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вибачте, хто вам заважає робити закони? Робіть закони. Із цих законів має стати стратегія.

Ми з вами провели комітетські слухання, які були, 25 кроків. До цих 25 кроків, які вже затверджені, ми їх передали до Міністерства охорони здоров'я. Ми на сьогоднішній день беремо на себе ініціативу. Наше завдання продемонструвати, що якщо Міністерство охорони здоров'я не працює з тієї чи іншої причини або має вирване бачення, ми маємо демонструвати, що в Україні щось відбувається. Люди мають почути і стратегію і тактику.

Якщо потрібен закон по автономізації, хочу вам сказати, що ще відбувся "круглий стіл" по доопрацюванню закону по автономізації, цей закон був переданий в Адміністрацію Президента, в Нацраду реформ, в Міністерство охорони здоров'я, де повністю враховані… Народні депутати і їх помічники в складі 5 народних депутатів входила в робочу групу у написанні цього закону.

 

СИСОЄНКО І.В. Розішліть, будь ласка, всім депутатам профільного комітету, які в першу чергу повинні з ним ознайомитись.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Як тільки ми його зареєструємо.

 

СИСОЄНКО І.В. Так давайте зробимо законопроект від комітету. Якщо є законопроект, роздайте, будь ласка, його всім депутатам, я так само хочу прийняти участь у обговоренні і опрацюванні цього законопроекту, якщо це законопроект від комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. Ми це зробимо.

 

МУСІЙ О.С. Далі. Шановні народні депутати, так само законопроект про засади державної політики в охороні здоров'я, надісланий вам, я прошу на це звернути увагу, відповідь отримали тільки від Богомолець і від Колганової. Якщо можна, до завтрашнього дня надіслати нам, тому що цей законопроект відкликаний мною свідомо для того, щоб ми могли внести доопрацьований законопроект із тих, хто хоче його внести.  Тому прошу вас долучитись до авторства від членів комітету.

Ви ще отримали розклад заходів, запланованих комітетом на листопад 2015 року. У нас у п'ятницю буде якраз засідання по засадам державної політики, про яку я тільки що сказав, і надійшло звернення, тому прохання до народних депутатів, і Міністерство охорони здоров'я ми також запросили, взяти участь у "круглому столі", який буде найближчого часу, це 6 листопада у п'ятницю після обіду, після засідання Верховної Ради в 12 кабінеті. Будь ласка, візьміть активну участь, щоб ми вийшли з одним-єдиним законопроектом.

Наступне засідання комітету відбудеться в середу 11 листопада.

Засідання комітету оголошується  закритим.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку