СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету Верховної  Ради України

з питань охорони здоров’я

 

25 листопада 2015 року

 

Веде засідання Голова Комітету О.В. Богомолець

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, дозвольте розпочати чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я. В залі наразі присутні 7 членів Комітету охорони здоров'я. У нас є кворум, ми можемо розпочати засідання комітету.

Ми про Березенка Сергія Івановича сьогодні не говоримо, оскільки його немає, тому я представлю вам його наступного разу. У нас з'явився новий член Комітету охорони здоров'я. Відтепер комітет налічує 13 членів комітету. Тому для проведення засідання нам потрібно семеро.

Проект порядку денного засідання вам було розіслано у п'ятницю 20 листопада. Додатково прошу сьогодні заслухати на засіданні комітету звернення військово-медичного департаменту Міністерства оборони України щодо сприяння у вирішенні питання розміщення 59-го військового мобільного госпіталю на базі міської лікарні міста Сєверодонецька Луганської області. Це питання потребує нагального вирішення і нашої підтримки. Тому буду просити вас включити його до порядку денного.

Крім того, до нас надійшло звернення від нашого колеги пана Шипка, який просить зняти з розгляду законопроект номер 2162 про лікарські засоби. Відповідно до його звернення ми маємо також зняти з розгляду законопроект альтернативний Олега Степановича Мусія.

Також надійшов лист від пана Березенка щодо перенесення розгляду законопроекту. Він у в порядку денному у нас стоїть пунктом 5-м, законопроект 3179. Перенести його на наступне засідання Комітету охорони здоров'я.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Яриніч там співавтор.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я підтримую це.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пан Яриніч передав спільне рішення.

 

ЯРИНІЧ К.В. Так.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Також у нас є прохання від пана Шипка перенести розгляд закону 2463а про статус та діяльність закладів охорони здоров'я. В порядку денному він у нас стоїть 6-м пунктом.

Також законопроект номер 2464а щодо врегулювання положень Бюджетного кодексу України, також народного депутата Шипка перенести на наступне засідання Комітету охорони здоров'я.

Ще є лист від Олега Степановича Мусія з проханням внести в порядок денний розгляд доопрацьованого закону по автономізації закладів охорони здоров'я.

Власне, у нас присутній наш колега народний депутат Лапін, автор законопроекту 1801, і щоб ми могли колегу відпустити, ми просимо цей закон розглянути першим.

Тепер я пропоную вам висловитися щодо всіх наданих пропозицій і потім проголосувати за порядок денний зі змінами.

Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Я хочу повернутися до подій минулих, щоб було пояснення моїх дій, що вони є вмотивованими. Минулого разу я говорив про те, що при розгляді питання по "Охматдиту" 7 жовтня 2015 року нашою колегою Корчинською Оксаною Анатоліївною було дано інтерв'ю журналістам газети "Публичные люди". Сім разів в цьому інтерв'ю звучало слово "мафія". В кінці цього інтерв'ю у неї запитали, хто з депутатів підтримує цю мафію. Цитую відповідь: "На комітеті їх мафію підтримують Бахтеєва, Шурма, Шипко, Мусій, Біловол і Донець. Вони вже мають більшість в комітеті. У них одна ціль – забрати об'єкт під свій контроль". Я вимагаю і буду робити це на кожному комітеті, або принести публічні вибачення за ці слова, оскільки стверджую, що ніякого відношення взагалі до "Охматдиту" не мав, не маю і мати не хочу як депутат Верховної Ради, а якщо вибачення немає, то я прошу тоді подавати в прокуратуру для того, щоб мене як людину, яка покриває мафію притягнули до відповідальності. Я обіцяю сам скласти свої депутатські повноваження, щоб не виносити це питання в зал. До тих пір, доки цього не буде зроблено, або одне, або друге, я буду приймати участь в комітеті, буду обговорювати, буду висловлювати свою точку зору, голосувати не буду, відмовляюся. Тому що я вважаю, що це є образа, безпідставна образа, брехня, і за такі слова необхідно відповідати. Це моя позиція.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

Чи хтось із народних депутатів має бажання висловитися?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Поддерживаю то, что сказал Игорь Михайлович. Я тоже была осквернена в этом интервью, считаю это большим оскорблением для меня, так как я много лет работаю в Комитете Верховного Совета по вопросам здравоохранения, 7 лет была председателем, и такого оскорбления за все годы украинского парламента не было. Я даже не могу себе представить, чтобы народный депутат обзывал народного депутата таким скверным словом, как "мафия".

Я считаю, что выяснять сегодня отношения с пани Оксаной для меня тоже это очень низко, но я тоже не буду принимать участие в голосовании, как заявил народный депутат Шурма.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хто з народних депутатів ще має бажання висловитися щодо програми і порядку денного?

Я попрошу вас з усіма перерахованими мною змінами, доповненнями затвердити порядок денний сьогоднішнього засідання. Хто за те, щоб затвердити порядок денний сьогоднішнього засідання, прошу голосувати.

 

ЯРИНІЧ К.В. Як же ми затвердимо, якщо не голосують наші колеги? Треба спочатку послухати, що нам скаже Оксана Корчинська з цього приводу.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Якщо ви хочете цю площину перенести  зараз на комітет, тому що якщо ми будемо обговорювати кожну статтю, я згодна, ми будемо на комітеті відслідковувати кожну статтю, це право народних депутатів – кожну статтю обговорювати. У народних депутатів є життя народних депутатів і є поза роботою ще багато чого. Якщо в даному разі для того, щоб комітет продовжував роботу, комітет від мене вимагає, щоб я вибачилася перед народними депутатами Шурмою, пані Бахтеєвою, Біловолом, Мусієм…

 

ШУРМА І.М. Шипком, Донець.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так. …як перед народними депутатами, для того, щоб комітет продовжив свою роботою, і це не було приводом для обговорення, я приношу публічні вибачення.

Подальше розслідування з цього приводу, чи маю я рацію, чи не маю, це дійсно треба перенести в площину розслідування.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, прошу вас проголосувати, хто за те, щоб затвердити порядок денний з внесеними відповідно доповненнями і вилученнями, для того щоб ми могли розпочати засідання. Прошу вас голосувати. Хто за порядок денний? Хто проти? Хто утримався? Всі присутні "за".

Також прошу вас проголосувати за те, щоб в протоколах було поіменне відображення результатів голосування. Це ми маємо, на жаль, робити щозасідання, тому я кожного засідання виношу це питання на ваше голосування. Прошу вас проголосувати, хто за те, щоб в протоколах засідання віддзеркалювалися поіменні результати голосування. Прошу голосувати, хто за цю пропозицію? Одностайно. Дякую. Рішення прийнято.

Інформую всіх присутніх, що на засіданні ведеться стенограма. І для висвітлення діяльності комітету запрошено парламентський телеканал "Рада".

Переходимо до розгляду питань порядку денного. І згідно з нашим новим порядком денним зараз надаю слово нашому колезі народному депутату України, автору законодавчої ініціативи пану Лапіну Ігорю Олександровичу для презентації Закону "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори" (щодо порядку обігу підконтрольних речовин), номер 1801. У вашому порядку денному він іде за пунктом 2.

Будь ласка.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня всім, шановні колеги! Я хочу представити вашій увазі законопроект 1801. До речі, він вже був предметом розгляду даного комітету, але у зв'язку із тим, що на момент розгляду вже були зроблені певні зміни в законодавстві цей законопроект зараз вам представляється як доопрацьований. І тому я розраховую з урахуванням всіх цих змін в законодавстві, які відбулися на сьогоднішній день, на підтримку.

Перш за все хотів би звернути вашу увагу, що даний законопроект розроблявся разом із спеціалістами з Державної служби України з контролю за наркотиками. Також прошу звернути увагу на те, що Міністерство оборони своїм листом 220/7759 від 11.07.2015 року повідомляє, що Міністерство оборони зацікавлене також у прийнятті даного законопроекту. І зміни до статей 20, 24 погоджуються без зауважень. Міністерство фінансів також своїм листом від 19.06.2015 року підтримує даний законопроект. А також наданий позитивний експертний висновок щодо оцінки впливу показників бюджету у фінансовій реалізації законопроекту та відповідності проекту закону іншим законам, що регулюють бюджетні відносини.

А тепер декілька слів щодо самого законопроекту. Хотів би звернути вашу увагу, що він розроблений з метою приведення Закону України "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори" у відповідність до законів України про дозвільну систему у сфері господарської діяльності та про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, а також про адміністративні послуги, про ліцензування видів господарської діяльності. Даний законопроект був розроблений з метою тієї дерегуляції, яку ми всі декларували, нормативних документів, необхідних для видачі дозволів та ліцензій. Це те, про що ми всі говорили, що ми прийдемо в парламент і будемо намагатися забрати поняття забюрократизованості нашої системи взагалі у видачі будь-яких дозволів та ліцензій.

Перш за все законопроектом передбачається вирішити проблемні питання щодо діяльності з використання, зберігання, перевезення, придбання, ввезення на територію України, а також вивезення з території України і знищення наркотичних, психотропних засобів у військових частинах, з'єднаннях, у яких проходять службу військовослужбовці або особи начальницького складу. Зокрема, законопроектом пропонується дозволити таким суб'єктам здійснювати зазначені види діяльності з обігу наркотичних засобів без отримання ліцензії в порядку, встановленому, наголошую, щоб хтось не подумав, що контроль за цим припиняється, тобто скрізь є таке речення: "В порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".

Крім того, даний законопроект направлений на те, щоб вирішити питання щодо ввезення на територію України наркотичних засобів та психотропних речовин, які заїжджають сюди як гуманітарна допомога. Тобто  ми забираємо в цьому випадку поняття "отримання ліцензії". Також законопроект пропонує закріпити на законодавчому рівні платність видачі дозволів на право ввезення чи транзит наркотичних засобів. Тобто в усьому світі існує така практика, що якщо державою проїжджають транзитом наркотичні засоби, за це беруться кошти. Ця практика є міжнародною, тому я не думаю, що нас звинуватять у якихось лобістських інтересах.

Також даний законопроект пропонує замінити дозвіл Міністерства внутрішніх справ на використання об'єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних речовин і прекурсорів, декларацією відповідності матеріально-технічної бази. Якщо у двох словах сказати, вводиться таке поняття як декларативний характер. Тобто всі умови, які є передбачені законодавством, мають бути подані декларантом, що він їх дотримується. Перевірки нікуди не діваються, але мається на увазі, що всю відповідальність несе сам декларант.

Я просив би вас звернути увагу на всі ці моменти, які фактично цей законопроект допомагає врегулювати.

Щоб не говорити зараз більш детально, про якісь технічні моменти, я би просив вас ставити уточнюючі запитання, враховуючи те, що керівник Державної служби України з контролю за наркотиками Дзісяк Олег Петрович також є на нашому комітеті. Можливо якщо якісь там вузькотехнічні питання виникнуть, то я просив би, з вашого дозволу, щоб він мав можливість дати відповідь.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

Шановні колеги, прошу ваші запитання, коментарі. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Передусім хотів би подякувати нашому колезі депутату Лапіну за те, що робить таку спробу, вагомий такий крок для того, щоб врегулювати всі ті речі, які на сьогодні є недосконалими в Законі про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори.

Однак, я хотів би задати декілька запитань, щоб ми зрозуміли, як нам виходити з цього положення, тому що закон дійсно потрібний. Але ми повинні розуміти одне: винісши його в зал на голосування, повинна бути гарантія, що за нього проголосують. Для цього нам потрібно зрозуміти, наскільки є серйозними зауваження Головного науково-експертного управління. Вони завжди можуть бути, і вони у всіх законопроектах є, тому що там чітко написано керівником Головного управління, що закон потребує доопрацювання. На трьох сторінках розписані недоліки, вони там чисто є формальні, є, яких можна уникати. Коли хто писав закон, знає, що це все можна уникнути і доопрацювати. Але є одна дуже серйозна річ. 

Ми сьогодні намагаємося інтегруватися в Європу, і у мене є великі застереження, чому Комітет Верховної Ради України з питань європейської інтеграції у своєму висновку 4 листопада, посилаючись на норми статті 29-ї і 30-ї Єдиної конвенції Організації об'єднаних націй про наркотичні засоби, статті 8-ї Конвенції про психотропні речовини 1971 року, зазначає, що цей законопроект не відповідає праву Європейського Союзу. При цьому іде там цілий ряд зауважень.

Якщо ми інтегруємося в європейську спільноту, ми мусимо синхронізувати ті всі законодавчі наші акти. Якщо цього не буде, рано чи пізно ми будемо мати іншу проблему. 

Тому у мене наступне запитання. Висновок ГНЕУ – ваша точка зору як розробників – раз. І що ви думаєте робити, коли, допустимо, на рівні європейського законодавства нам прийде зауваження, що він не відповідає? Більше того, якщо комітет не підтримає, це означає, що є певна група депутатів, які на сьогоднішній день в залі не проголосують. Дуже буде зле, якщо ми цей важливий законопроект, не обговоривши, не виключивши зауваження, внесемо в сесійну залу і його провалимо.

Прошу. По комітету.

 

ЛАПІН І.О. Перш за все по комітету хотів би сказати буквально декілька слів. Сам комітет переносився декілька разів. Про день і місце засідання, і час засідання мене не повідомили, хоча я наполягав, хотів бути присутнім. І коли сказали, наприклад, що комітет буде там в півтретьої, а потім вияснилося, що він десь о 12 годині на перерві в кулуарах засідав, то я навіть не був туди запрошений. Це так, ремарочка.

Що стосується висновків ГНЕУ.

 

ШУРМА І.М. Перед тим, як будемо говорити про ГНЕУ, шановні колеги, я ще раз говорю, невідповідність закону Єдиній конвенції Організації об'єднаних націй і Конвенції про психотропи не може мати оправдання місцем засідання комітету. Він може засісти  в правильному місці, вам зачитають те саме, і далі європейські експерти вам скажуть: "Не відповідає". І тоді цілий парламент, якщо він проголосує, буде виглядати…

Прошу?

 

МУСІЙ О.С. Спільно доопрацювати.

 

ШУРМА І.М. Так.

Я вважаю, що в даному випадку це є більш серйозне зауваження, ніж зауваження ГНЕУ. Там є такі речі, де з ГНЕУ можна доопрацювати, уникнути між першим і другим читаннями. А зауваження, розбіжності між європейським законодавством і цим законопроектом між першим і другим читаннями не уникнути.

 

ДЗІСЯК О.П. Дозвольте? Керівник служби Дзісяк Олег Петрович.

З вашого дозволу, я лаконічно постараюся дати відповідь на зауваження. Ми опрацювали ці зауваження, які були висловлені. І я хочу вам сказати, що те, що іде посил на невідповідність до європейських конвенцій, це не зовсім так і не зовсім відповідає дійсності. Чому? Тому що все наше законодавство, що стосується обігу наркотичних, психотропних речовин, воно орієнтовано перш за все на ці міжнародні три конвенції, які Україна ратифікувала, і вони є частиною нашого законодавства. Тому конкретно по зауваженням, які нам висловив Комітет з питань євроінтеграції, можу сказати, що на сьогоднішній день органи державної влади, органи місцевого самоврядування навіть по нашому діючому закону, який на сьогоднішній день діє, Закон про наркотичні засоби, він не поширюється на органи державної влади і органи місцевого самоврядування як на суб'єктів ліцензування. У нас суб'єктами ліцензування можуть бути лише суб'єкти господарювання. І це відповідність до нашого діючого законодавства, яке закріплено в інших законах. Тому ми чітко простежували нашу державну політику і концепцію стосовно суб'єктів ліцензування. Те, що конвенція  дозволяє і визначає там державні установи тощо, але в даному випадку воно витягнуто з контексту і не відповідає конкретно по своїй суті. Навпаки ми приводили цей законопроект у відповідність саме до цих самих конвенцій. І там, де стосується дозволу МВС, то ми орієнтувалися на цю конвенцію. Тому що в двох конвенціях – конвенція 1961 року, статті 25, 33, це стосується Конвенції про наркотичні засоби, так само конвенція 1971 року, що регулює порядок обігу психотропних речовин, стаття 6 – там чітко закріплено, що зосередження функцій державного контролю і нагляду, я не кажу про правоохоронний блок, я кажу про контроль і нагляд, воно має зосереджуватися в єдиному органі. І це є принцип, який закладений в міжнародній конвенції. Тому ми, виходячи перш за все із цих принципів, розглянули питання щодо заміни самого документа як "бумажки", вибачте, дозволу МВС на інститут перш за все декларативності, який був проголошений нашою державою, це також євроінтеграційний процес, там ці процеси дерегуляції. Але ми завжди враховуємо баланс між тим, щоб функція контролю не втрачалася. Тому щодо дозволу МВС, який, до речі, не входить до переліку тих дозвільних документів, які вже врегульовані іншими законами, ми його замінюємо, перш за все це декларація про відповідність матеріально-технічної бази щодо цих приміщень. На сьогоднішній день ми також розробили в цьому законі, подали вимоги до цих самих приміщень.

Наступне, суб'єкт, який задекларував, що його приміщення відповідає встановленим вимогам, він несе відповідальність і спрацьовує інститут доліцензійної перевірки. Тобто наші ревізори-інспектори мають можливість вийти і перевірити правильність занесених відомостей. І якщо  задекларована інформація відповідає дійсності, ми складаємо акт. Тобто у нас функція контролю не втрачається.

І по інших – якщо ми розглядаємо заміну самого документа у вигляді дозволу МВС, ми тим самим, перш за все, витримуємо норми Конвенції, тому що це безпосередньо знаходиться в компетенції Державної служби України з контролю за наркотиками, де чітко впроваджено те, що в державі розмежовується правоохоронний орган і орган контролю. Служба по контролю за наркотиками – це є державний орган контролю, який видає ліцензії, який прописує ліцензійні умови і здійснює контроль за їх дотриманням.

 З іншого боку, ми йдемо назустріч співробітникам МВС, тому що ми надаємо їм можливість зосередити увагу на боротьбі зі злочинністю. І я не бачу великої різниці, що якщо  прийде і перевірить це приміщення дівчина ревізор-інспектор, чи це повинен бути оперуповноважений, наділений правами застосування примусу чи табельної зброї застосування. В даному випадку приходить співробітник служби по контролю за наркотиками, це інститут доліцензійної перевірки, і складає акт відповідності чи невідповідності. Заодно ми на стадії заявки розгляду до видачі ліцензії дивимося  на щирість і відвертість декларативності цього суб'єкта.

Тому в даному випадку функція контролю ніяк не втрачається. А навпаки – якщо ми побачимо, що не відповідає встановленим вимогам, однозначно це є підстава для залишення без розгляду ліцензії. І це також відповідає нашій новій редакції Закону про ліцензування. Якщо це саме буде здійснено вже по ходу здійснення ліцензіатом своєї перевірки, виходить так само на перевірку і так само перевіряється, і тоді це є підстава взагалі для анулювання ліцензії, тому що на момент отримання ліцензії вже завідомо суб'єкт подав неправдиві відомості. Тому в даному випадку я хочу вас заспокоїти, що це не зовсім відповідає дійсності і ні в якому разі суспільство не залишиться без цієї функції державного контролю. Дякую за увагу.

 

ШУРМА І.М. Я хочу все-таки свою турботу висловити. Ви мене не заспокоїте. Я вам поясню чому. Коли ви говорите, що ви розробляли законопроект, який повинен відповідати Конвенції Організації Об’єднаних Націй і Конвенції про психотропи, у мене сумнівів немає. Але це вважається достовірним тоді, коли намагаються синхронізувати не з назвою, а постатейно. І дуже часто буває так, що одна законодавча норма не співпадає з національним законодавством – і воно вважається не синхронізованим. Я вам ще раз наголошую:  29-30 статті Єдиної конвенції Організації Об'єднаних Націй і 8 стаття про психотропні речовини будуть для вас проблемними. І я вам розшифрую для того, щоб усі зрозуміли. Ви сьогодні говорите: доліцензійна перевірка і післяліцензійна перевірка. Але слово "перевірка" у вас таки існує. І сьогодні буде ставитися питання, хто буде перевіряти - МВС буде перевіряти чи буде ваш комітет перевіряти. А за кордоном на анальгетики лікувальні заклади  ліцензій взагалі не мають. Ось де є суть. А вибудете передавати від одного до другого і перевіряти ліцензію на анальгетики. Тому я ще раз наголошую вам: добре прорецензуйте ті статті, аби ви не "запороли" цілий закон. Шкода роботи.

 

ДЗІСЯК О.П. Я вас почув. Ми врахуємо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я би хотіла ще зараз отримати професійні коментарі перед тим, як ми закінчимо обговорення, експертну думку.

Будь ласка, зараз слово Міністерству внутрішніх справ і потім Міністерству охорони здоров'я саме по цьому закону.

 

МЕЛЬНИЧУК В.М. Начальник відділу легального обігу наркотиків.

Даний законопроект надходив нам десь півроку тому, ми його опрацьовували. В ньому було запропоновано скасувати взагалі дозвіл та запровадити декларативну форму. На нашу думку, декларативна норма може призвести до витоку підконтрольних речовин взагалі легальних об'єктів обігу в нелегальний обіг, про що також було зазначено юридичним управлінням Верховної Ради України.

Щодо пропозицій, зазначених у внесених змінах до даного законопроекту, який озвучив Голова Державної служби контролю за наркотиками щодо проведення передліцензійної перевірки, МВС (на даний час Національна поліція) не розглядали дані зміни, до нас він не надходив.

Просимо включити нас до складу робочої групи щодо опрацювання даного законопроекту. Ми як спеціалісти, на яких покладено контроль щодо недопущення витоку в нелегальний обіг наркотиків та психотропів, залучити нас, ми опрацюємо і надамо свої пропозиції.

 

КИВА І.В. Просто дело в том, что мы не знали об обсуждении данного законопроекта и о работе над его изменением. Нас не ознакамливали с этим. Поэтому в данном случае говорить о какой-то нашей позиции пока рано.

 

ШУРМА І.М. Добре, а як же в сесійний зал вносити законопроект?

 

КИВА І.В. Вибачте, будь ласка, я кажу, що нам не надали. Тоді дайте нам час, ми вивчимо це питання і зможемо обговорювати.

МЕЛЬНИЧУК В.М. Як доповідачі доповіли, даний законопроект був погоджений з декількома міністерствами, а з Національною поліцією та взагалі Міністерством внутрішніх справ він не погоджувався.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, Міністерство охорони здоров'я.

Шановні колеги, прошу лаконічно, у нас ще багато питань.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Багато з того, що пролунало, ми з цим погоджуємось. Також звертаємо увагу на те, що експертне управління дало ґрунтовний аналіз, ми з ним також погоджуємось.

Що особливо можемо сказати? По-перше, ті терміни, які пропонуються в даному законопроекті, їх треба синхронізувати з нашою новою редакцією Закону "Про ліцензування окремих видів господарської діяльності". Є неузгодженості, зверніть на них увагу, будь ласка, якщо ми вводимо ці терміни чомусь в цей законопроект, хоча їх можна залишити в Законі "Про ліцензування", то, будь ласка, щоб вони були синхронізовані. Це по-перше.

У нас були свої пропозиції з приводу статей 7 і 20, але так, як вони сформульовані зараз, тобто логіку вашу ми розуміємо, але так, як вони залишаються сформульованими, повірте мені, юристи знають, як скористатись цими формулюваннями. Виходить так, що ви органам державної влади, органам місцевого самоврядування фактично сказали, що вони здійснюють всі перераховані види діяльності без ліцензії. Так, як звучить формулювання, ми з вами згадуємо Конституцію і законодавчу базу, що державні органи і так здійснюють лише те, що їм дозволено, тому треба переформулювати таким чином 7-у і 20-у, щоб вони не звучали таким чином, що органам державної влади місцевого самоврядування дозволяються відповідні види діяльності, ви їх перераховуєте, без отримання ліцензії.

Ну, і те, що сказав пан Шурма, в принципі ці пам'ятки узгоджені з директивами.

Також хочу звернути увагу, якщо можна, у нас присутній також представник Українського моніторингового центру з приводу контролю за обігом наркотиків. ДСКН зараз переходить в службу МОЗ, тобто вона зливається з Державною лікарською службою. Тому зараз ці питання вже особливо цікавлять нас як МОЗ.

Якщо можна, буквально два слова представнику Українського моніторингового центру з приводу обігу наркотиків.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, шановна пані Олександро.

Я би пропонувала народним депутатам розглянути можливість відправки цього закону на доопрацювання, створення робочої групи за участю Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров'я, комітету, депутатів і тих, хто має бажання з українського центру по моніторингу, тих, хто має бажання долучитись до опрацювання цього закону, його доопрацювати. Я думаю, що автор не буде заперечувати. Насправді, нам важливо доопрацювати його таким чином, щоб коли він буде виноситись в зал, Міністерство внутрішніх справ і Міністерство охорони здоров'я – між усіма була згода. Є інші пропозиції?

 

ШУРМА І.М. Можна подякувати автору законопроекту. Тема дуже болюча, актуальна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Оксані Анатоліївні слово. Будь ласка.   

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я теж хочу подякувати Ігорю Лапіну. Ви винесли надзвичайно важливий законопроект. Він важливий для фронту, він важливий зараз для зони АТО, цей законопроект. Ми його довго чекали. Добре в даному разі, що ви це зробили, що це ваша ініціатива. Прикро, що наш секретаріат не передав вчасно на аналіз цей законопроект в МВС. Я хочу вибачитися в даному разі як член комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Секретаріат не мав направляти.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это не функция секретариата.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Добре. Я сьогодні готова вибачатися перед усіма і часто.

Цей законопроект надзвичайно важливий, і ми просимо в робочу групу внести представників департаменту Міністерства оборони медичного, тому що там є кілька надзвичайно важливих статей, котрі дуже важливі для АТО, і Уляну Супрун – радника, постійного партнера нашого комітету, позаяк вона зіштовхується так само, коли вона привозить велику кількість нам  і аптечок, і рюкзаків тактичних, де були у нас так само наркотичні засоби, котрі штучно потім на таможні виймали, і вони не могли потрапити в зону АТО із-за того, що це було в даному разі проблема. Тому прошу туди, в цю робочу групу, включити, щоб взяти до уваги всі потреби, в тому числі Міністерства оборони, МВС, мається на увазі, безпосередньо в зоні АТО. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, поступила одна пропозиція: відправити закон на доопрацювання і утворити робочу групу у перерахованому складі, міжвідомчу робочу групу з доопрацювання цього закону і долучити до нього консультанта пані Уляну Супрун.

 

ШУРМА І.М. Один нюанс: хто очолить міжвідомчу групу?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Автор.

 

ШУРМА І.М. Я просто ставлю питання, щоб потім не виникало питань.

 

КИВА І.В. Автор. Это даже не обсуждается.  

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тобто автор закону.

Прошу шановних народних депутатів голосувати. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію? Всі підтримали.

Ми вам дякуємо. І жаль, що у вас немає кворуму на комітеті.

Шановні народні депутати, ми повертаємося до розгляду першого питання нашого порядку денного, згідно якого у нас стояв звіт Міністра охорони здоров'я, якого нами було запрошено на Комітет охорони здоров'я. Ми отримали інформацію про те, що Міністр охорони здоров'я не може бути присутнім на Комітеті охорони здоров'я для того, щоб звітувати по тій роботі, яка була зроблена відповідно до пунктів Коаліційної угоди, нами затверджених, відповідно до рішень Комітету охорони здоров'я. У нас присутні заступники.

Прошу шановних народних депутатів висловитися щодо заслуховування звіту замість Міністра охорони здоров'я його заступників.

Олег Степанович, будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, я вношу пропозицію, у зв'язку з тим, що міністр відсутній не розглядати сьогодні це питання. І обов'язково заслухати на найближчому нашому засіданні саме міністра. Міністр є членом Кабінету Міністрів, Верховна Рада, коли голосувала і підписувала Коаліційну угоду, там був присутній і член Кабінету Міністрів безпосередньо пан Квіташвілі, тому, я думаю, що він несе як Міністр охорони здоров'я, як політична фігура політичну відповідальність за звіт в медичні частині уряду.

Звісно, ми будемо слухати звіт уряду 11-го числа, це вже заплановано, і хотілося б все-таки до 11-го, при можливості, послухати безпосередньо ту людину, яка несе відповідальність перед парламентом, перед нами, народними депутатами, за виконання Коаліційної угоди в розділі охорони здоров'я. Тому у мене пропозиція не розглядати сьогодні це питання. Розглянути його виключно в присутності міністра, і щоб ми почути звіт міністра, і поставили питання міністру.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. У мене є пропозиція. Комітет тут зібрав людей, які є народними депутатами різних фракцій, які не всі входять в коаліцію. Комітет, з моєї точки зору, повинен слухати міністра по виконанню програми Кабінету Міністрів "Нова соціальна політика", за що голосувала Верховна Рада – "Реформа системи охорони здоров'я". Якщо ви хочете слухати виконання Коаліційної угоди, зберіться на свій коаліційний "тусманчик", хто там ще у вас залишився, і послухайте.

 

МУСІЙ О.С. Я мав на увазі програму.

 

ШУРМА І.М. Ми маємо слухати виконання програми Кабінету Міністрів. Бо те, що коаліція була, її тепер немає. Тому давайте не загострювати на тому питання, а слухаємо виконання роботи міністра, очолюваного ним міністерства по виконанню програми "Реформи системи охорони здоров'я" в розділі "Нова соціальна політика", а не Коаліційна угода.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане Шурма, я не як член коаліції в даному разі, але якщо ми вже почали наше засідання з вибачень, давайте все-таки до зібрань коаліції ставитися з повагою і називати це зібраннями, коректно давайте ставитися.

 

МУСІЙ О.С. Дозвольте, будь ласка, відповідно до того, що ви сказали. Якщо ви були в залі, коли голосувалася Програма дій уряду, і пам'ятаєте достеменно за що ми голосували, ми голосували за два слова: "Програму дій уряду затвердити у вигляді Коаліційної угоди, яка додається до Програми дій уряду". Тому Програми дій уряду як такої немає, існує саме виконання Коаліційної угоди. І ми прийняли Верховною Радою, більшістю саме в такій редакції. Тому якогось іншого тексту Програми дій уряду не існує, існує Коаліційна угода, конкретні пункти по охороні здоров'я, які прописані в цій Коаліційній угоді. Тому, напевне, правильна корекція, що Програму дій уряду слухати, але це те ж саме, що і Коаліційна угода.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Я підтримую народних депутатів в тому, що дійсно ми повинні на таку важливу тему заслухати саме міністра. І у мене є запитання до заступників міністра, повідомте, будь ласка, чому не присутній зараз сам міністр?

 

ПАВЛЕНКО О.С. По-перше, хочу сказати, що це абсолютно технічна заминка, ми планували бути всім складом, тому що кожний із заступників відповідає за свої окремі питання, а для того, щоб глибоко доповідати, ми планували бути разом. Але сьогодні середа, а це "кабмінівський" день, День уряду. Ви знаєте, зараз готується тиждень звітності Кабінету Міністрів перед парламентом, тому на сьогодні всі міністри були викликані без можливості не явитися. Це по-перше.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Уряд вже закінчився годину тому.

ПАВЛЕНКО О.С. Так. Там комітет розпочався, на якому міністр також бере участь.

Для того, щоб підтвердити те, що ми готові доповідати як сьогодні, так і в той день, коли ви запросите сюди міністра, а це може бути вже завтра, тому що завтра не "кабмінівський" день. Ми на сьогодні принесли з собою нашу звітність, це таблиця на 44 сторінки, по кожному питанню рекомендації, за які ви голосували на початку року. Це саме ті питання, які ви ставили сьогодні на порядок денний. 44 сторінки нашої звітності по кожному пункту рекомендацій.

Також окремо за власною ініціативу ми подали ще свій окремий, додатковий документ, який стосується виконання нами "Стратегії сталого розвитку 2020", Програми діяльності Кабінету Міністрів України і Коаліційної угоди. Тобто є тут члени коаліцій, немає членів коаліції, але всі ці документи нами подані, ми би хотіли, щоб коли був присутній міністр і всі заступники, ви вже проглянули всі ці 44 сторінки і були готові разом з нами комунікувати по кожному пункту. Тобто щоб наша доповідь не просто лунала як монолог, а ми надаємо зараз ці документи і просимо призначити дату, коли нас будуть заслуховувати по суті, розуміючи, що ми вже подали це письмово і знаємо про що ми будемо говорити.

Тому ми просимо призначити іншу дату. Навіть якщо вона буде завтра, міністр зможе бути присутнім.

 

ШУРМА І.М. У мене є пропозиція. Враховуючи, що протягом всього часу, коли ми займаємось, нам завжди кажуть: "Оце ми зробимо завтра, оце буде на інший тиждень, оце ми подамо", – я з великою шаною і повагою ставлюся до Міністерства охорони здоров'я і до всіх людей, які виконують свою роботу, але я би хотів, щоб наш комітет себе підстрахував. Бо у нас виходить так, що як тільки у нас засідання комітету, то міністр у Вільнюсі, тільки що – то він не може. Давайте звернемося до Прем’єр-міністра від комітету з проханням скерувати його сюди, забезпечити його явку і відчитатись. А якщо він буде вважати за потрібне передати слово своїм заступникам, оскільки вони більш компетентні, немає питань, тоді вже будемо в порядку денному це узгоджувати. Але мусимо мати якусь гарантію, що він прийде.

Пропозиція: звернутись до Прем'єр-міністра стосовно забезпечення явки на засідання комітету.

 

МУСІЙ О.С. Але на конкретну дату.

 

ШУРМА І.М. Так. Будь ласка, визнайте дату.

У них же там дають графік на тиждень, на місяць, що він має робити. Нехай скаже, коли він буде.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Наступний тиждень у нас не сесійний. А через тиждень в середу у нас знову буде засідання Комітету охорони здоров'я. Але знову ж таки середа – це день Кабміна, і якщо будемо викликати міністра, то можемо не на початок засідання його викликати, а на 16-ту, 17-ту годину, наприклад.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Я перепрошую. Просто, щоб ви розуміли. Вже Кабмін на окремому своєму засіданні зараз визначив, це було на минулому тижні, що з 7-го по 11-те – це буде тиждень звітності Кабміну. Ми чекаємо на дату. Очевидно, наша дата – це буде 9-10-те число, коли буде окремо звітувати Міністерство охорони здоров'я.

 

МУСІЙ О.С. Звітуйте.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Я перепрошую. Ви ж хотіли б міністра мати на своєму засіданні, тому я вам відразу повідомляю, що ми вже знаємо, що він буде задіяний.

 

МУСІЙ О.С. Він завжди буде задіяний.

Ми звертаємося до Прем'єра, нехай забезпечить присутність міністра.

 

ШУРМА І.М. Дивіться, це ж нормально, ми звернемося до Прем'єра, вони, знаючи бажання комітету спілкуватися з міністром, погодять його присутність у нас і в себе. Але обов'язково звернення.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, прошу вас проголосувати за відповідне перенесення звіту міністра з відповідним зверненням.

 

ШУРМА І.М. На 9-те число. Ми так пишемо, а коли нам дадуть відповідь, тоді будемо узгоджувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу голосувати. Дякую.

Шановні народні депутати, дякую вам. Переходимо до наступного питання. Наступні два питання – це були закони про лікарські засоби. Олег Степанович Мусій, оскільки ми ці питання вже зняли з розгляду, він попросив надати йому слово щодо інформування про подальшу долю цих законопроектів.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, я хочу звернутися до вас з проханням від імені пана Шипка, який делегував мені це право як автор основного законопроекту, який був поданий, і я як автор альтернативного законопроекту про лікарські засоби. Насправді ми мали намір поступити наступним чином: доопрацювати його, відкликати обидва законопроекти і подати один доопрацьований спільний законопроект за підписами Шипка і Мусія. Станом на сьогодні і за консультацією з регламентним комітетом Верховної Ради України, а також за консультацією з нашим комітетом і секретаріатом та за участі тих помічників народних депутатів, які висловили бажання доопрацьовувати цей законопроект, станом на сьогодні існує доопрацьована версія цього законопроекту, куди увійшов повністю законопроект пана Шипка і куди повністю увійшов мій законопроект як альтернативний.

Я зараз надам шановним народним депутатам ту доопрацьовану версію. І відповідно до Регламенту і консультацій із секретаріатом та комітетом ми можемо поступити різним чином. Якщо комітет прийме рішення підтримати і підписатися під доопрацьованим законопроектом, тоді згідно Регламенту ми подаємо від комітету доопрацьований законопроект з буквою "д", як доопрацьований. І не потрібно відкликати і основний, і альтернативний законопроекти. А ми маємо прийняти рішення, що вони втратили свою актуальність. І це має бути проголосовано на засіданні комітету більшістю присутніх, станом на сьогодні це 4 народних депутати. Якщо ми приймаємо таку модель, ми тоді з Шипком не відкликаємо свій законопроект і відповідно вносимо від комітету як доопрацьований комітетський законопроект зі спільним підписом усіх народних депутатів, хто захоче поставити свої підписи під спільним законопроектом. І в зал буде винесено тільки один-єдиний законопроект з назвою "доопрацьований". Текст законопроекту є готовий, тому, безумовно, це ми зможемо розглянути на наступному  нашому засіданні, яке буде 9-го числа. Але хто хоче підтримати таку модель розгляду цих законопроектів, то прошу висловитися, щоб ми знали з Шипком, відкликати нам законопроект і вносити тільки від свого імені, чи це буде доопрацьований від імені комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я б хотіла також прокоментувати. Ми насправді не один місяць витратили на пошук оптимальної концепції, для того щоб не втрачати час і, власне, для того, щоб цей законопроект, якщо подається, відкликається, то знову 21 день, знову як би додаткові експертизи. Над цим законопроектом працівники наші працювали ціле літо. Безперечно, там є ще що вдосконалювати, але, власне, такі головні стратегічні речі, вони підтримуються і спільнотою фармацевтичною.

 Ми провели не одні комітетські слухання з цього приводу. Останні, власне, комітетські слухання були з усією фармацевтичною спільнотою  буквально два тижні тому. І враховані  всі пропозиції, які були, побажання всіх були враховані. І я думаю, що було б надзвичайно доцільно і правильно від Комітету з питань охорони здоров'я, спільно від депутатів подати такий комітетський законопроект і далі вже працювати над ним між першим і другим читанням.

Якщо народні депутати мають бажання ще висловитись, то тоді я прошу вас, якщо ви таку концепцію підтримуєте, то прошу вас до наступного засідання комітету, до наступного нашого засідання, яке відбудеться 9-го числа, і по ньому буде прийматись рішення, він на той момент вже має бути підписаний, цей законопроект, готовий до підписання, або якщо раніше ви будете готові це зробити, то, власне, це можна зробити.

 

МУСІЙ О.С. Від МОЗу ще хочуть висловитися.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так. Будь ласка.

 

ПАВЛЕНКО О.С.  Я також від імені МОЗу  просила б саме таку концепцію поправки, яка була запропонована комітетом, і запропонувати на наступний вівторок, це буде 1 грудня. У нас працюють, Ви знаєте, Олег Степанович, ваші помічники і помічники Шипка, я сьогодні з ним вранці говорила, він також підтримує цю концепцію, щоб наступний тиждень витратити на роботу з МОЗом, у нас працює група експертів фармринку, ті самі, які також і з вами працювали. Але у нас просто вся їх спільнота представлена. Це більше сорока людей. Частина людей, сьогодні вони є. У наступний вівторок ми готові поставити в порядок денний, для того щоб чітко і з МОЗом попрацювати, тому що це дуже серйозна редакція законопроекту, основоположного в країні. Щоб ми прийшли і синхронно сказали: ми погоджуємося і ми погоджуємося.

Тобто наступний тиждень опрацювати це з МОЗом у вівторок, першого числа. Ваші помічники, наскільки мене повідомили, готові на наступний вівторок з нами попрацювати. І експерти ринку також тут присутні, вони також готові забрати цей текст.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас тільки є, власне, не просто побажання, а вимога до Міністерства охорони здоров'я.  Цей законопроект вже стільки часу мусолиться, стільки часу затягується.

 

ПАВЛЕНКО О.С. В тому ж і справа, хочеться, щоб один був.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Правильно. Саме тому ми взяли в даному випадку ініціативу в свої руки і дотиснули всю фармацевтичну громадськість, поставили абсолютно жорсткі терміни. У них було два тижні для того, щоб внести всі свої побажання. В даному випадку у них є тільки один тиждень на те, щоб це зробити. "Кто не успел, тот опоздал".  Тому що ця робоча група і та робоча група працюють вже 6-8 місяців, а віз і нині там.

Ще раз хочу наголосити, щоб ви розуміли, що є побажання фармацевтичної спільноти. Але цей закон робиться не для фармацевтичної спільноти. Цей закон робиться для того, щоб у людей були якісні доступні ліки. І всі побажання щодо збільшення цін, ще до чогось, вони не будуть в залі проголосовані. Тобто ви поясність вашій фармацевтичній спільноті, тому що закон пише фармацевтична спільнота.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Це саме та фармацевтична спільнота, з якою ми працювали.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так. Але наше завдання, ще раз вам пояснюю, щоб цей закон був зроблений для громадян України, які його не пишуть. Тому наше завдання як депутатів цей закон відстоювати таким чином, щоб він був не для фармацевтичної спільноти, яку ми поважаємо, цінуємо, вони є нашими роботодавцями, але мета цього закону – це, власне, забезпечення потреб громадян України.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Ми співпадаємо з вами в цілях, ми також не є представниками фармацевтичних компаній.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Я також хочу підтримати вас, Ольго Вадимівно, в тому, що це дуже важливий законопроект. І, дійсно, та редакція, якщо вона нова, то потрібен час, щоб з нею ознайомитися, тиждень, так. Але в той же час я хочу наголосити на тому, що Міністерство охорони здоров'я на минулому тижні мало ряд робочих зустрічей з представниками Всесвітньої організації охорони здоров'я. Так само я особисто прийняла участь у тих питаннях і обговореннях, які якраз стосуються Закону України "Про лікарські засоби". Тому я також хотіла би, у мене є також певні напрацювання цієї редакції закону, і я би хотіла , щоб ми мали можливість, все ж таки, можливо, на базі Комітету з питань охорони здоров'я, тому що я так розумію, що ініціативу, все ж таки, зараз має Комітет з питань охорони здоров'я, і ми б створили спільну і єдину редакцію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я прошу вас не пізніше ніж через тиждень надати всі ваші побажання до цього закону.

Зараз народні депутати, а потім я надам вам слово.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, я пропоную одну таку річ. Ми хочемо всі жити по закону. Право законодавчої ініціативи має депутат і Верховна Рада. Міністерство охорони здоров'я, на превеликий жаль або на превелике щастя, такої ініціативи не має. Це означає, що коректно було би, враховуючи те, що напрацьований на сьогоднішній день проект закону, міністерству зібратися з фармацевтичною спільнотою, взяти опрацювати самим те, що вам запропоновано, і ваші пропозиції подати в комітет.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Ми це і запропонували.

 

ШУРМА І.М. Тому що якщо зараз депутати прийдуть туди, там же почнеться інше відстоювання інтересів. Сутність підказала вам Ольга Вадимівна.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це було б коректно, тому що в даному разі фарми повинні на боці народу працювати, а не навпаки.

 

ШУРМА І.М. Можна я закінчу? Я вас не перебивав.

Тому у мене є така пропозиція: ви собі зберіться, ви вже маєте цей проект, навіть не треба чекати.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Немає.

 

ШУРМА І.М. Сьогодні вам дадуть.

 

МУСІЙ О.С. Якщо ми погоджуємо такий алгоритм, сьогодні він буде надісланий всім.

 

ШУРМА І.М. Ви робите пропозицію, а депутати доопрацюють. Оце моя така пропозиція. Тут не Магомет до гори йде, а гора повинна до Магомета йти.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я думаю, що ми правильно зробили, що вилучили з порядку денного пункт 5-й, це зміни до статті 15 Закону "Про лікарські засоби", тому що я впевнений, що ми внесемо ті зміни, які є, якщо ми вирішимо, що це добрі правки.

 

МУСІЙ О.С. Але ж це повинен прийняти рішення комітет зараз.

 

ШУРМА І.М. Ми зараз приймемо рішення.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, шановна пані Олександра, у вас є тиждень для того, щоб ви всі збирали всіх своїх зацікавлених осіб, все же напрацьовано, вже всі давно знають кому що треба, кому не треба. У вас є тиждень. Сьогодні ви отримаєте текст, у вас є останній тиждень, і ми ставимо крапку. Потім все решта, що ми загубили, не доопрацювали між першим і другим читанням буде доопрацьовуватись, вноситись. У нас ще буде час, поки почне працювати машина Верховної Ради, а це триває місяцями, за цей час ми ще встигнемо ті всі маленькі речі, які не встиглись просто зараз, вони обов'язково випливуть, їх довнесете.

Все, шановні народні депутати, це питання у нас голосування не потребує.

 

МУСІЙ О.С. Приймається? Консенсусом приймається таке рішення?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так. Треба нам голосувати?

 

МУСІЙ О.С. Ні.

Я тоді попрошу секретаріат. Ми сьогодні передамо після завершення секретаріату, і секретаріату комітету бути таким координуючим органом, щоб всім вам, і звертайтесь всі, хто хоче отримати останню версію доопрацьованого законопроекту, через секретаріат Комітету охорони здоров'я, через секретаріат.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І, будь ласка, під протокол. Пані Олександро, остання дата, коли ви маєте подати все, що ви хочете довнести, це 3 грудня, це тиждень від сьогоднішнього дня.

Шановні народні депутати, переходимо до наступного питання. Про проект закону України про внесення змін до статті 3 Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо визначення дефініції "медична послуга" (р. № 2271а), поданий народними депутатами України Сисоєнко, Семенухою, Кременем, Яринічем, Кириченком.

Доповідає пані Ірина.

 

СИСОЄНКО І.В. Метою законопроекту, як зазначено, є удосконалення поняття "медична допомога" та визначення дефініції "медична послуга" з метою усунення неоднозначності при їх тлумаченні та використанні.

Що ми пропонуємо визначити коректно під терміном "медична послуга"? Медична послуга – це послідовно визначені дії або комплекс  дій медичних працівників, направлені на профілактику, діагностику, лікування захворювання та реабілітацію, які мають самостійне закінчене значення і визначену вартість.

В першу чергу я хочу звернути увагу всіх присутніх, що оскільки ми рухаємось в форматі змін існуючого законодавства, яке передбачає зміну системи фінансування з системи фінансування за кошторисом на фінансування, яке повинно здійснюватись на основі конкретних результатів діяльності медичних установ саме за обсягами фактично наданих медичних послуг, тому ми не можемо обійтись без чіткого визначення цього поняття.

Також я зовсім не погоджуюсь з висновками ГНЕУ та підготовленого нам висновку секретаріату комітету, з тим, що автори законопроекту  намагаються перекласти фінансування медичної допомоги на пацієнтів. Це не є так.

Мова йде про те, що ми в тих саме реформах, в тих законопроектах, які обговорюються в комітеті, 2309а, який також наданий в новій редакції народним депутатом О.Мусієм, мова йде про те, що  ми повинні змінити систему фінансування і в цій системі фінансування повинно чітко бути зазначено, що є медичною послугою. Але за цю медичну послугу однозначно повинен оплачувати не пацієнт, як це відбувається зараз, коли не виконується жодним чином Конституція України, та немає в нас безоплатної медичної допомоги як такої, а все ж таки за пацієнта повинна оплачувати держава. Повинні оплачувати кошти за медичні послуги з місцевих бюджетів. Тому також, рухаючись в сторону страхової медицини, ми повинні чітко зрозуміти, що є медичною послугою, для того щоб у подальшому можливо було встановлювати її вартість і вводити питання страхової медицини.

 Тому вважаю, що ті питання, ті зауваження, які висловлені ГНЕУ, і ті питання, які також зазначені у висновках нашого секретаріату, ми можемо їх доопрацювати між першим та другим читанням, але все одно ми повинні все ж таки приймати цей законопроект у першому читанні.

Також я хочу наголосити на тому, що стало підставою для того, щоб саме зараз виникла така законодавча ініціатива. Ну, ви знаєте по те, що в державному бюджеті на цей рік було передбачено майже 50 мільйонів гривень для психологічної реабілітації військовослужбовців. І ви знаєте, що розпорядником цих бюджетних коштів весь цей рік є Державна служба ветеранів війни та учасників АТО. І ви, мабуть, також знаєте, що протягом цього року жодна копійка не була витрачена на таку реабілітацію. І якраз  те, що немає чіткого зазначення, що є тією послугою, яку держава повинна закупити за ті кошти, які є в державному бюджеті, стало підставою того,  що ці кошти будуть повернуті до бюджету і вони не витрачені на людей, які потребували тієї психологічної реабілітації.

Тому я вважаю, що це є дуже актуальною все ж таки законодавчою ініціативою, і ми повинні приймати це в першому читанні. Я прошу народних депутатів це підтримати.

 

ШУРМА І.М. Можна?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, я з великою повагою відношуся до всіх авторів законопроектів, в тому числі і до своїх колег – Ірини Сисоєнко і Костянтина Яриніча, але мушу сказати, що за це не можна голосувати, і я вам пояснюю чому. Спочатку хотіли поміняти форму функціонування медичних комунальних закладів. Не вийшло, не проходить. Тепер беремося за медичну послугу. Навіть якщо проголосують, толку з цього всього не буде. До тих пір, поки не буде затверджена концепція реформування охорони здоров'я на рівні держави, де буде виписано, які треба вносити в термінах які законодавчі ініціативи, які постанови Кабінету Міністрів, які накази Міністерства охорони здоров'я, які будуть регламентувати роботу як медичних закладів, так і права пацієнтів, точкові  внесення змін тільки розбалансують те, що ми маємо на сьогодні.

На сьогоднішній день тут, на комітеті, сидять ніби всі професійні люди. Дуже дивно чути: у нас нема безоплатної допомоги. Ми говоримо про де-юре чи про де-факто? Давайте читати Конституцію. Де ви там маєте платні послуги? Навіщо ми таке говоримо? Ми сьогодні говоримо "медична допомога". А де є "медична послуга" дефініція? Що у нас проблема тільки в одній дефініції? Якщо сьогодні хочеться забити клин, щоб розбалансувати роботу комунальних закладів, які сьогодні є такими, які вони є, це можна голосувати і це можна робити. А отакі точкові вливання, вони нічого не дадуть.

Ця законодавча ініціатива, якщо її поставити в шухлядку або в ящик, по-іншому, і вкласти її в концепцію і в нове законодавство, воно буде вкрай необхідне і без нього обійтись не можна. Але без зміни всієї системи, коли ми нічого не змінюємо, і в бюджеті на 2016 рік ми нічого не знаємо, що у нас буде з реформуванням і страховою медициною, в упор не видно, і введемо сюди "медичну послугу", то я думаю, що ми нічого доброго з того не зробимо.

Я висловлюю свою позицію, що це треба відправляти на доопрацювання. І ще раз кажу, ви ж уявіть, що робиться! 2013 рік: ми ідемо у владу реформувати. 2015 рік: на грудень місяць ми будемо робити парламентські слухання з питань реформи охорони здоров'я, щоб послухати фахівців і людей, яка ж ця реформа має бути. У нас нема реформи, треба це визнати. І визнати це провалом ні одного Квіташвілі чи там, допустимо, якихось конкретних ситуацій. Є така реформа. Це як мінімум 5 років. І не маючи концепції і розписаного, які закони ідуть за чим, отакі точкові зміни, вони тільки розбалансують.

Ви розумієте, ви внесете зараз нове поняття, новий термін в Основи законодавства по охороні здоров'я "медична послуга", на фоні безгрішшя. Зараз, хто зможе, почне вводити цю послугу, а ви собі, як, знаєте, всі говорять? Всі говорять про простих людей, про селянина, він прийде, йому скажуть: плати. Тому що механізму нема. Тому це передчасна на сьогоднішній день норма. І, з моєї точки зору, не можна за це голосувати при всій повазі до авторів. Ну, ще раз кажу: це треба робити на майбутнє, це треба складати, знаєте, як говорять? Для того щоб грати, потрібно назбирати цілий перелік, а тоді починати грати. Треба взяти не один закон, а треба багато інших, і один за одним приймати. Тоді воно запрацює. А отак висмикнути одне тільки словосполучення, ми нічого доброго не зробимо. Я думаю, що захлиснеться тоді в скаргах і Міністерство охорони здоров'я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

Пані Оксана Корчинська, потім Олег Степанович Мусій.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Я маю абсолютно протилежну думку до нашого колеги. Я вважаю, що  навпаки ми повинні підтримати сьогодні в першому читанні, все ж таки підтримати цей законопроект, тому що поки ми дочекаємося комплексного підходу в законотворчості до реформи охорони здоров'я, це пройде не один місяць. А на сьогоднішній день у нас дійсно жоден госпіталь України, жоден госпіталь ветеранів війни, жоден госпіталь Збройних сил України, МВС України не отримав послугу психологічної допомоги бійцям, тому що на тендерах неможливо було купити послугу, неможливо. Її не існує. Сьогодні у нас повністю з вами зупинена співпраця державно-приватного партнерства, от я, наприклад, суб'єктивно, але вважаю, що екстрена служба медицини, медицини катастроф міста Києва погано працює. І коли я вчора задала питання, я зібрала повний колектив усіх лікарів головних по надзвичайних ситуаціях, чи можемо ми з вами, один район, купити послугу приватних партнерів і показати, як може приватна компанія обслуговувати швидкими допомогами, показати приклад державним, виявилось, що неможливо, тому що немає медичної послуги. Жоден район країни  не може звернутися і купити собі, бо це буде дешевше - іноді у приватних купити компаній цю послугу, ніж державні компанії собі дозволяють зловживати і не розвиваються, і не може саме через те, що ми не маємо зараз цього терміну, котрий нам зараз хоча б дав чітке визначення, що це таке, а значить його можна купувати, значить буде все ж таки можливість просунутися зараз, я вам скажу, достатньо далеко вперед медичній системі.

Якщо ми будемо чекати з вами місяцями, у нас зараз пішло, вибачте, будь ласка, 10 місяців - ми жодних таких змін поки що радикальних або реформаторських в охороні здоров'я не зробили. Скільки місяців піде на те, щоб великий пакет документів розробити, неможливо чекати. І тому я навпаки дуже прошу, надзвичайно прошу депутатів підтримати це в першому читанні. Якщо є якісь там негаразди, все ж таки до другого читання це виправити, бо це, з одного боку, технічний законопроект, але вкрай важливий сьогодні для України. Вкрай важливий.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

Олег Степанович. І пан Костянтин.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати! Ви знаєте, що ми провели вже два концептуальних засідання "круглого столу" Комітету з питань охорони здоров'я і одне перше фундаментальне засідання – про засади державної політики в галузі охорони здоров'я. І насправді комітет взяв на себе відповідальність по реформі системи охорони здоров'я. Логічним завершенням цього будуть парламентські слухання і плюс подані законопроекти.

Станом на сьогодні подібну дефініцію прописано в законопроекті, який просив не розглядати Шипко, про заклади охорони здоров'я. Це раз.  Друге. Така сама дефініція є в розробленому мною законопроекті, який буде внесений до кінця цього місяця, я маю велику надію, про медичну діяльність, який є концептуальним законопроектом, а не точковим законопроектом, який змінює тільки одну дефініцію. Насправді під дефініцією "медична послуга" в бюджеті наступного року має бути закладено зовсім інше фінансування системи охорони здоров'я. До тих пір, поки ми не змінимо систему фінансування охорони здоров'я з бюджетної на бюджетно-страхову, то я думаю, що це передчасно – вводити поняття медичної послуги. Тому що це реально не тільки розбалансує, а взагалі введе в хаос систему охорони здоров'я, оту жахливу, яка нам не подобається, але яка ще існує в такому вигляді. 

  Окрім того, якщо ми введемо поняття послуги, то потрібно буде наступний бюджет і субвенції з державних бюджетів формувати з урахуванням наявної дефініції послуги.

Окрім того, послуга потребує з боку Міністерства охорони здоров'я масу підзаконних актів у розумінні стандартів, протоколів, уніфікації послуги, уніфікації всього законодавства. Хороша річ, але вона має йти системно і комплексно. Не можна вирвати і сказати: "А от тепер у нас є послуга, тепер платіть". Хто буде платити? Немає кому платити. Бюджету немає, страхової медицини немає.

Тому я виступаю за системний, комплексний підхід, який має бути задекларований і завершений нарешті в середині грудня на наших парламентських слуханнях, де ми маємо поставити крапку в тому, яку систему охорони здоров'я ми будуємо. І виконавчий орган, яким є Міністерство охорони здоров'я, повинно виконувати рішення нашого парламенту, так як ми все-таки є парламентсько-президентською республікою і уряд призначає Верховна Рада України.

Тому я би попросив поки що відправити його на доопрацювання. Зрозуміло, що відхиляти його не годиться. А прийняття його в першому читанні, з моєї точки зору, не дасть абсолютно ніяких позитивних результатів, на жаль. Хоча цю дефініцію вводити необхідно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тетяно Дмитрівно, прошу.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я поддерживаю Олега Степановича. Уважаемые коллеги, я считаю, что разница между медицинской услугой и медицинской помощью заключается в том, что термин "медицинская помощь" носит полностью социальный характер, а "медицинская услуга" – это уже экономический характер. И то финансирование, которое есть сегодня, оно не позволит работать данному законопроекту.

И также согласна с мнением Олега Степановича о том, что это работа Минздрава, которое должно было уже давным-давно, прежде чем подготовить такой законопроект, утвердить методику расчета стоимости медицинских услуг, чего до сих пор мы не имеем, но много лет об этом говорим.

И то, что выводы Главного научно-экспертного управления – это категорически направить законопроект  на доработку.

 

ЯРИНІЧ К.В. Ольго Вадимівно, дозвольте?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу.

 

ЯРИНІЧ К.В. Ми вже давним-давно кажемо про те, що хочемо досягнути якогось результату, але все-таки я погоджуюся зі своїми колегами, які кажуть про те, що комплексність і стратегічність у медичній сфері дуже важлива, але ми ніяк не наздоженемо нашу медичну реформу. Вона кудись біжить від нас, а ми ніяк не встигаємо за нею. Чому не встигаємо? То у нас немає стратегії, то комплексності, то бажання, то якісь власні амбіції. І зараз, коли ми ставимо МОЗу нерозуміння, чому Міністерство охорони здоров'я на сьогоднішній день не зробило вартість послуги, самі не розуміємо, що ми кажемо. З однієї сторони, ми не хочемо визнати, що таке дефініція "медична послуга", з іншої сторони, запитуємо у МОЗу, чому вони не можуть розрахувати.

Тому я не погоджуюся з вами в цій частині, чому? Нагадаю вам вчорашнє засідання Верховної Ради, коли під оплески розмовляли про прийняття Закону про державне, приватне партнерство. Зверніть увагу, що ми прийняли закон, який сьогодні без дефініції "медична послуга" ніколи не запрацює. І коли ми отримаємо вже повністю стратегію, так, як ми рухаємося, я думаю, що у 2017 році ми не зможемо нічого зробити. Тому я прошу шановних депутатів, можливо, будуть інші думки, можливо, це перше і друге читання, між першим і другим ми отримаємо якісь додаткові інформації з цього приводу. Але на сьогоднішній день треба приймати цю поправку до Закону про охорону здоров'я, а потім вже вирішувати питання стратегічного розвитку медичної сфери. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, пане Костянтине.

Я, з вашого дозволу, зараз свій коментар зроблю. Якщо ви пам'ятаєте, в січні нами були проведені комітетські слухання щодо реформування системи охорони здоров'я. Одним з перших кроків, принаймні в першій п'ятірці, те, що ми просили зробити Міністерство охорони здоров'я, це була акцептація і адаптація до українських потреб європейських стандартів лікування. Це означає стандарти лікування і     клінічні протоколи. Це є те підґрунтя, яке може говорити про якість будь-якої допомоги чи будь-якої послуги. Тому що коли ми називаємо послуга, а не розуміємо, що це "в мішку", ми купуємо "кота в мішку". Ні лікарської помилки, ні захисту прав пацієнтів – тобто немає "в мішку", який ми сьогодні намагаємося створити, немає нічого. Тому що немає як пацієнту довести, що ця лікарська  послуга, яка буде зроблена, що вона шкодить здоров'ю. Просто немає підстав!

 І якби Міністерство охорони здоров'я за цей рік спромоглося подати нам акцептувати європейські клінічні протоколи, передати в Академію медичних наук, в усі медичні університети  по групах -  хірургію, терапію, екстрену медицину, сімейну медицину - ми б  після розрахунків собівартості вже чітко розуміли, скільки державі коштує медична послуга гемодіалізу. Якщо це тисяча гривень, ця тисяча гривень піде за пацієнтом відповідно за медичним державним страхуванням. Якщо пацієнт хоче це зробити в приватній клініці, а там це коштує 10 тисяч гривень, то він отримає від держави за медичну допомогу одну тисячу гривень, а 9 доплатить з власної кишені. І власне, створення "мішка" без того, що в ньому, без можливості впливати на термін "медична помилка", без можливості захисту прав якості, тобто хто буде продавати яку медичну послугу, кожен хто як хоче, кожен за своїми власними стандартами, кожен на свій розсуд, і хто доведе, чому там ця послуга по тій самій реабілітації там коштує 3 тисячі, а там коштує 30 тисяч, немає підстав, яким чином можна захистити і права держави на справедливе формування ціни, і права  пацієнта не бути обдуреним щодо якості.

Тому я вважаю, і у нас це одне з наших останніх питань, підсумовуючи, у нас, врешті-решт, запланована дата парламентських слухань. І я, по-перше, сьогодні до всіх народних депутатів звертаюсь з проханням: будь ласка, надайте чіткі сектори вашого бачення, як це має пройти, ті питання, які ви хочете донести самостійно, ті питання, які ви хочете, щоб були винесені, ми сформуємо разом з секретаріатом структуру і хребет цих парламентських слухань. А Міністерство охорони здоров'я - на наступному тижні ми проведемо з вами робочу зустріч, на якій ми узгодимо, хто по якому питанню і як буде доповідати. І я буду просити, щоб протягом наступного тижня ви також надали ваші презентації, щоб я могла з них викласти стратегічний план, і врешті-решт ми б отримали за результатами парламентських слухань, які будуть затверджені парламентом,  як вимоги до парламенту щодо законотворення, так і вимоги до Міністерства охорони здоров'я до виконання своїх поточних обов'язків. Бо парламент не може вплинути на акцептацію Міністерством охорони здоров'я, європейських клінічних протоколів. Не може. Чому громадяни України мають платити європейську ціну за газ, а лікуватись по тим протоколам, за які реально інколи соромно?

Я хочу вам доповісти, що завтра буде зустріч з головними фахівцями Мінздраву, яких більшість потрібно просто вимести віником з того Мінздраву. Якщо вони не спромоглись за десятки років сидіння там зробити елементарну роботу, для якої вони там знаходяться, а займалися лобіюванням фармінтересів, їх треба вимести. А ввести абсолютно нових людей, які будуть вболівати, і яким це буде боліти, акцептація. Там їх писати не треба. Візьміть ВООЗ, візьміть польські протоколи, литовські протоколи, просто подивіться і скажіть: тут згодні, тут не згодні. Це все, що потрібно зробити. Враховуючи кількість у нас академіків, професорів, докторів, кандидатів наук, скільки у нас інститутів профільних, якби вони хотіли, якби вони боялись… Тобто, я вважаю, що якщо головні фахівці, ми їм давали доручення – півтора місяця, завтра нарада, ви побачите, що нічого не буде зроблено. Вони або не спроможні працювати…

 

ПАВЛЕНКО О.С. Так, погоджуюся з вами.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Значить треба міняти.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Я вам хочу сказати, по цьому питанню абсолютно погоджуюся з вашою позицією. Частина протоколів пишеться навіть без їх залучення, тому що вони не відповідають іноді на телефони. Коли ставиться питання про їх зникнення, вони надають звіти, що все гаразд.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну, это технические вопросы. Нам будут лекцию читать? Это технические вопросы работы министерства.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте вернемся к законопроекту.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Слушаем постоянно лекции, что они лучше всех работают, больше всех делают. 

 

СИСОЄНКО І.В. Якщо дозволите. Давайте все ж таки повернемося до самого законопроекту. Зараз змішали все до кучі, вибачте, колеги. Але давайте зрозуміємо, що ми не можемо читати текст, якщо ми не знаємо букв, так? І ми не можемо говорити, що у нас немає тарифів послуг, немає вартості послуг, у нас немає взагалі визначення, що є послуга (що є початком, що є кінцем), для того щоб можна було просто зрозуміти певний цикл і потім в подальшому вирішувати, скільки це коштує. І якщо ми з вами будемо в подальшому постійно тільки робити те, що ми будемо проводити слухання парламентські, комітетські, круглі столи, але це все має рекомендаційний характер, це не змінить вже завтра і післязавтра якихось конкретних речей.

Якщо б ми з вами цей законопроект розглядали ще на початку цього року, за цей рік ми би не залишили з вами військовослужбовців без психологічної реабілітації. Тому що ми кажемо, що у нас держава не виконує свої повноваження. Держава виділила в бюджеті 50 мільйонів. Державна служба не може їх використати, тому що у нас є дефініція норм закону:  немає медичної послуги. Давайте її визначимо конкретно.

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, я вам дякую.

 

СИСОЄНКО І.В.  Вибачте, я  не закінчила.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми переходимо до голосування.

 

СИСОЄНКО І.В. Я – народний депутат, я прошу дати можливість мені договорити. Якщо ми не приймемо законопроекти, ті, які ми тільки будемо з вами обговорювати, то ми можемо просто зараз прийняти конкретний невеликий законопроект, але він дуже важливий для тих законів, які вже існують сьогодні в Україні. Дякую.

 

ЯРИНІЧ К.В. Колеги, дивіться, є Постанова Кабінету Міністрів України  № 1137 "Про платні послуги", а дефініції "платні послуги" немає.

 

СИСОЄНКО І.В. Немає визначення "послуги".

 

ЯРИНІЧ К.В. Ось про що йдеться.

 

СИСОЄНКО І.В. Це взагалі технічний законопроект.

 

ЯРИНІЧ К.В. Як можна надавати платну послугу, не знаючи, що це таке.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Константин, вы же прекрасно знаете, что есть Конституция Украины, статья 49. Почитайте ее.

Ольга Вадимовна, есть два предложения: поддержать и на доработку. Ставьте на голосование.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Дозвольте два речення сказати?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пану Перегінцю – два речення.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Мова йде не про перелік конкретних платних послуг, а мова йде про визначення, що таке медична послуга як така, яка складає медичну допомогу, яка необхідна для того, щоб розрахуватися за методикою, яка вже визначається зараз, вартість медичних послуг, які потрібні як для потенційної страхової медицини через років 5, так само зараз для оплати послуг, які треба платити пораненим бійцям і так далі.

Така сама була дилема минулого року щодо Антимонопольного комітету, де МОЗ не міг закупити послугу по гемодіалізу. Закупляли втулки, катетери, все інше, а послугу по гемодіалізу закупити не могли, і в результаті втратили гроші.

Мова йде про концептуальне визначення послуги як такої.

І останнє, якщо можна. МОЗ готове презентувати стратегію реформи з усіма планами заходів, з усіма переліками 16 грудня.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую всім.

У нас є дві пропозиції: перша пропозиція - відправити на доопрацювання, друга пропозиція – прийняти в першому читанні.

Шановні колеги, вношу на голосування першу пропозицію. Хто за те, щоб відправити законопроект на доопрацювання, прошу голосувати. За – Богомолець, Мусій, Бахтеєва, Шурма. Хто проти? Яриніч, Корчинська, Сисоєнко. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до наступного питання. Про звернення департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України стосовно запровадження заходів контролю за комбінованими лікарськими засобами.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Я перепрошую. Якщо можна, ми залишимо представників профільних департаментів, а заступники підуть.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, будь ласка.

І я прошу вас відповідно підготувати ваше бачення, пропозиції щодо парламентських слухань.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Пусть свое мнение скажут по этому поводу.

 

МУСІЙ О.С. А позиція МОЗ стосовно цього питання, яке ми будемо зараз розглядати?

 

ПАВЛЕНКО О.С. Від МОЗу залишаються представники профільних департаментів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Кива, прошу, вам слово.

 

КИВА І.В. Вопрос кодеиносодержащих препаратов и их учета. Когда я пришел в систему по борьбе с наркотиками, столкнулся с очень большой проблемой. Это проблема, которая находится у нас сегодня на улицах. А это самый доступный и самый дешевый наркотик, который называется "крокодил" – это дезоморфин. Из кодеиносодержащих препаратов в нелабораторных условиях достаточно легко выделить дезоморфин. Стоимость одной дозы, которая сейчас находится на улицах, составляет 30 гривен.

Изначально, я как-то приходил на рабочую группу МОЗа и я хотел конструктивно обговорить этот вопрос, но столкнулся с целым, скажем так,  театральным шоу, в котором участвуют и народные депутаты (лоббисты), я сейчас не буду называть их фамилии.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, для нас це принципово!

 

КИВА І.В. Александра Кужель, которая уверяла меня, что меня используют "втемную" и я не разобрался в проблеме. И оказывается, нет возможности выделять дезоморфин из кодеиносодержащих препаратов. И она же меня попросила, если это возможно, чтобы я положил свое удостоверение на стол, так как я являюсь лоббистом каких-либо олигархических структур. Это же при вас было!

Я взял паузу, потому что на тот момент я действительно не был готов к подобной ситуации. В течение двух недель мы отработали этот вопрос. Все заключения экспертов могут быть разными – кто денег больше дал (вот сидит же у нас представитель "Интерхим").

 

ЧУМАК О.В. Я могу встать.

 

КИВА І.В. Не надо.

У него есть свои заключения о том, что там невозможно выделить. А я подошел как-то к школе и взял за руку оттуда человека, который в течение получаса, не потратив...

Я прошу прощения, это очень важно, это наших детей касается в первую очередь, если кто-то по поводу денег, то я по поводу души, потому что наркотик убивает душу!

И вот я забрал этого человека со школы, и он мне в течение 30 минут приготовил "тяжелый" наркотик дезоморфин, который называется "крокодил", в домашних условиях.

Дети начинают употреблять с пяти таблеток. Вот 5 таблеток достаточно, чтобы они пришли в наркотическое опьянение. Возле аптек и возле школ вы очень часто можете увидеть много вот этих рваных упаковок. Проблема вся в том, что на сегодняшний день это действительно является бичом, который убивает наше поколение. Отнеситесь, пожалуйста, к этому серьезно. Я здесь не пытаюсь лоббировать интересы каких-то фармакологических групп. Меня больше всего убивает, что мы настолько несознательно относимся к тому, что касается наших детей, потому что эта группа, она в свободном доступе. Они спокойно на 50 гривен будут ежедневно себя убивать. И через три часа, придя домой, вы не увидите у него запаха, у вашего ребенка. А сейчас наркомания спустилась, она омолодилась – 14-15 лет, понимаете? І кодеїнозалежних становится все больше и больше. Полтора года достаточно ребенку внутривенно принимать тяжелый наркотик "крокодил" для того, чтобы он умер. Снять его фактически уже невозможно.

Да, существуют реабилитационные центры, и мы их приглашали, и они вам рассказывали по поводу того, что происходит на улице, потому что мы говорим о детях, мы говорим о будущем, о будущем нашей нации. Так вот, мы будем или инвалидов делать, которые ни к чему больше не пригодны, или все-таки дадим возможность, ведь я не прошу запрещать продажу данных препаратов ни в коем случае. Это в большей степени препараты, которые убирают симптомы кашля. Поэтому я  прошу об одном: дайте нам возможность контролировать его в аптеках. Ни больше и ни меньше. И если вы – те люди, от которых зависят законопроекты, принятие, изменения, и мы все-таки вместе настоим на том, чтобы был предметно-кількісний облік, это мне даст возможность хотя бы держать вот этих аптекарей в рамках того, что они будут соблюдать моральные принципы в первую очередь, не говоря уже о нормах закона. Ведь смотрите, мы говорим о том, что работайте с аптеками.

На сегодняшний день мы не можем производить (да мы и не хотим, по большому счету, участвовать в этом) осмотры аптек, производить комплексные проверки аптек, потому что, во-первых, сейчас все проверки запрещены законом. На нас нет этой функции. Вы знаете, как мы выявляем? Вот я сейчас поставил задачу, мы за последние, наверное, дней 10 (сейчас я вам скажу) 368 аптек на сегодняшний день мы зафиксировали в продаже кодеиносодержащих несовершеннолетним. Заходит ребенок, выходит – у него в руках пластины. Мы делаем добровольную выдачу. Когда он нам делает добровольную выдачу, мы приходим и только таким образом можем хоть как-то работать, чтобы сократить. Ну, это же, представьте, это бегать постоянно за одним зайцем во всем лесу.

Пожалуйста, продумайте. Это каждого касается. Мы здесь все – родители, у нас у всех дети. Дети ходят в школу. Это наша обязанность. Давайте уберем финансовую составляющую,  я не  говорю здесь о деньгах, поверьте, я говорю о душах наших детей. Пожалуйста, внимательно просто отнеситесь к этому вопросу. Спасибо большое.

 

СИСОЄНКО І.В. А что нужно сделать?

 

МУСІЙ О.С. Яка пропозиція?

 

КИВА І.В. Всего-навсего вынести пропозиції про предметну кількість  обліку цих препаратів. Не больше и не меньше.

 

СИСОЄНКО І.В. Так давайте это сделаем.

 

КИВА І.В. Вот и все. Я об этом только прошу.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Підтримати звернення до Міністерства охорони здоров'я. Нас просять підтримати звернення до Міністерства охорони здоров'я.

 

КИВА І.В. Я прошу вас как народных депутатов помочь мне.

 

МУСІЙ О.С. В чем?

 

КИВА І.В. В том, чтобы вы обратились.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Зараз слово Міністерству охорони здоров'я. Будь ласка.

 

КЕДА Ю.М.  Я скажу таким чином.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Чому у вас  не  вдається це?

 

КИВА І.В. Я знаю, почему не удается. Хотите я скажу? Потому что вот сидит  рядом человек, он мне сказал, что я вас полностью поддерживаю и морально вы полностью правы, но существует у меня руководство, которое имеет другое мнение по этому вопросу. Понимаете как?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Давайте, дамо слово Міністерству охорони здоров'я.

 

КИВА І.В. Конечно, давайте послушаем.

 

СИСОЄНКО І.В. А почему мы отпустили замминистра?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми не відпускали. Ми просили лишитися. А вони пішли.  

Будь ласка, Міністерству охорони здоров'я слово.

 

КЕДА Ю.М.  До листопада 2012 року реалізація аптечними закладами кодеїновмісних препаратів здійснювалася без рецептів. З листопада 2012 року Міністерством охорони здоров'я було  вжито заходів щодо попередження немедичного застосування комбінованих лікарських засобів через запровадження рецептурного відпуску. Тобто з листопада 2012 року у нас існує рецептурний відпуск кодеїновмісних лікарських засобів.

Значить, питання щодо посилення, тобто перенесення його в предметно-кількісне значення, у нас з моменту набуття чинності цим наказом, тобто з листопада, постійно мусується, постійно пропонується це зробити. В 2014 році у нас було три наради з цього питання. У нас є інформація від СБУ (моніторинговий центр наркотиків та алкоголю). Було проведене обслідування на підставі даних статистики, сукупне населення цих областей складало 30 мільйонів. Медична допомога у зв'язку з отруєнням психоактивними речовинами надавалася 33 тисячам особам, тобто 0,11 відсотків. З отруєннями наркотичними засобами  (кодеїн, дезоморфін та інші) звернулися  292 особи. Тобто реально з цих 292 осіб у нас 177 осіб – це отруєння лікарськими засобами, що містять кодеїн, 104 особи – це отруєння просто кодеїном і 11 осіб – дезоморфіном. Тобто така невелика кількість осіб, які офіційно за статистикою пройшли через цю інформацію.

За результатами цих нарад 2014 року було прийнято рішення, що ризик зловживань кодеїновмісними комбінованими лікарськими засобами набагато менший, ніж ризик зменшення доступу пацієнтів, в тому числі хронічно хворих, до таких лікарських засобів. За даними судових медичних експертів,   протягом останніх років не спостерігалось жодного особливого спалаху летальності серед молодих людей.

 

КИВА І.В. Еще одно вранье.

 

КЕДА Ю.М.  Законодавство з обігу кодеїновмісних гармонізовано з європейським. І було зауважено те, що встановлення таких лікарських засобів на предметно-кількісний облік не призведе до посиленої відповідальності. Тобто все одно у нас є стаття 42.4 - Порушення порядку обігу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, які є запитання до представників Міністерства внутрішніх справ і Міністерства охорони здоров'я?

Будь ласка, Оксана Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Скажіть, будь ласка, ви зараз сказали про європейське законодавство. Ви хочете сказати, що в Європі кодеїнові препарати можна купити без суворої звітності?

 

ІЗ ЗАЛУ. Взагалі без рецепту.

 

 КОРЧИНСЬКА О.А. Кодеїнові?

 

ІЗ ЗАЛУ. Так.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Частина з них є в госпітальному вжитку, в списку госпітального вжитку.

 

ІЗ ЗАЛУ. То з великою дозою, з малими дозами без.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Вибачте, відповідають фармацевти, ми зараз запитали у міністерства. У вас є своя думка, котра окрема від фармкомпаній?

 

КИВА І.В. Вы скажите, как вы считаете как человек, как гражданин, не как работник МОЗа.

 

МУСІЙ О.С. Шановний представник МВС, народний депутат України поставила конкретне запитання, дайте можливість відповісти представнику МОЗу.

 

КЕДА Ю.М.  Мы можем разделить кодеиносодержащие препараты на 2 группы: те, которые с малым количеством кодеина, которые не подлежат, и те, которые с большим содержанием кодеина. Препараты с большим содержанием кодеина подлежат обороту по форме 3, то есть как наркотические, психотропные лекарственные средства.

 

МУСІЙ О.С. А малі?

 

КЕДА Ю.М.  С малым содержанием – по рецепту.

Я хотел обратиться немного дальше, то есть рецепт в Европе, как вы говорите, это форма финансовой отчетности, то есть пациент отдает рецепт аптеке, аптека получает деньги от компании. У нас рецепт не осуществляет этой функции совсем. При наличии медицинского страхования у нас будет как в Европе, до этого, я считаю, что он не есть финансовым документом.

 

КИВА І.В. В МОЗе есть 2 группы. Одна – поддерживает, а вторая, которая...

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, по черзі.

Будь ласка, Олеже Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, я був присутній на останньому засіданні Міністерства охорони здоров'я і виступив з такою пропозицію, як вирішити, можливо, ви теж послухаєте, як розрулити цю ситуацію, яка є на сьогодні. Насправді сьогодні є ліцензійні умови аптечних закладів. І в ліцензійних умовах абсолютно чітко прописано, що ті медикаменти, які є за рецептом, вони зобов'язані відпускатися виключно за рецептом, і ніяких кроків вправо-вліво не може бути зроблено. Раз.

Кодеїновмісні препарати навіть з мікроскопічними дозами повинні відпускатись за рецептом, і зобов'язані відпускатись виключно за рецептом. В компетенції не Комітету з питань охорони здоров'я, в компетенції Міністерства охорони здоров'я або змінити ці ліцензійні умови, або якимось чином заставити, чи внести пропозиції до цієї Постанови Кабінету Міністрів, яка забороняє перевірку закладів охорони здоров'я, аптек, щодо порушення ліцензійних умов. І потрібно зробити прецедент нарешті, бо МВС говорило тоді, вибачте, може ви мене виправите, що вони не мають права згідно із Постановою Кабінету Міністрів перевіряти аптеки, МОЗ не має права перевіряти аптеки. Ніхто, виявляється, не має права перевіряти аптеки. То давайте ми допоможемо МОЗу, зробимо звернення до Кабінету Міністрів про відміну оцієї заборони перевірки щодо відпуску медикаментів як життєво важливих речей. І ми закриємо це питання – відпуску кодеїновмісних препаратів, через рецепт, де буде зобов'язувальний принцип.

Таке само ви говорите зараз, що рецепти не носять фінансовий характер, що їх можуть буквально віддати в руки, напишіть норму наказом МОЗу, яка заборонить віддавати в руки цей рецепт, а залишити звичайний рецепт в самій аптеці. І все, і це питання вирішиться.

 

КИВА І.В. Мы об этом и просим.

 

МУСІЙ О.С. Не треба придумувати нічого нового, а просто виконати чинне законодавство.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Как инвалидам войны – по рецепту.

 

МУСІЙ О.С. Якщо вам заважає щось в чинному законодавстві, ми можемо вам допомогти як комітет змінити чинне законодавство. Тому вийдіть з цією ініціативою. Це не компетенція Комітету з питань охорони здоров'я – регулювати акти Кабінету Міністрів і накази МОЗу.

Окрім того, ви були свідками того, що Комітет з питань охорони здоров'я вносить через тиждень нову редакцію Закону про лікарські засоби. У вас зараз є можливість, і це я звертаюся до МВС, до фармвиробників, до МОЗу, до інших, поки є ще можливість навіть в першій редакції, яку ми взяли на себе моральне зобов'язання розглянути і подати від комітету узгоджену, внесіть зміни до законодавства, які врегулюють це питання. Зараз час відкритий, є тиждень. Подайте нам пропозиції до цього закону, ми їх розглянемо і спробуємо щось відрегулювати, вже те, що в нашій компетенції. А все інше, МОЗ нехай виправить, нехай виправить обіг рецептів та неможливість перевірок.

Тому що ми зараз все суворо зарегулюємо, потім ніхто нічого купити не зможе, це теж не зовсім правильно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дивіться, у вас тут є пункт 3-й – щодо розмежування на законодавчому рівні поняття "наркотичні засоби" та "лікарські засоби, які мають наркотичні засоби". Я прошу вас подивитися Закон про лікарські засоби. У вас є тиждень. Ми собі візьмемо це на замітку – перевірити. А вам потрібно відслідкувати всі розділи, де це може бути прослідковано, і відповідно те, що вам потрібно внести в цей закон.

 

КИВА І.В. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вносьте свої пропозиції. Я думаю, що у вас є служби, які зможуть це опрацювати.

 

КИВА І.В. Є. У мене є цілий відділ, який замається цими питаннями.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми вам передамо, щоб у вас був ще і друкований варіант закону.

 

СИСОЄНКО І.В. Ми не пропишемо це в законі, колеги. Це повноваження МОЗу. Це буде підзаконний акт.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми ніяким чином не замінюємо одне іншим. Ми доповнюємо. Це одне, куди ми можемо зараз внести, а це інша пропозиція.

 

МУСІЙ О.С. А Міністерство охорони здоров'я нехай займається своєю роботою, та й все.

 

КИВА І.В. Просто одно дело, когда мы МОЗу говорим и наталкиваемся на полное непонимание или же такую – латентную позицию.

 

МУСІЙ О.С. У вас для цього є ваш міністр, є засідання Кабінету Міністрів, де міністр може вийти з ініціативою перед Прем'єр-міністром, а Прем'єр-міністр дати відповідні доручення тим, хто слухається і хто не слухається. Це виконавчий орган влади. Ми ж не можемо втручатися і виконувати виконавчу функцію. Ми можемо дати рекомендацію.

 

КИВА І.В. Рекомендацию.  Я же это и просил.

 

МУСІЙ О.С. Але ж ви і на своєму рівні визначиться з Прем’єр-міністром, нехай він прийме рішення.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, у нас є пропозиція підтримати. Власне, інших пропозицій не було, підтримати і проголосувати звернення Національної поліції України, Департаменту протидії наркозлочинності звернення до Комітету з охорони здоров'я, власне, підтримати їх звернення до Міністерства охорони здоров'я щодо запровадження предметно-кількісного обліку до комбінованих лікарських засобів з вмістом кодеїну.

(Загальна дискусія).

 

ГОРБАСЕНКО І.М. Співголова коаліції організацій "Зупинимо туберкульоз разом".

Шановні колеги,  є ще одна група населення, яка потребує уваги саме в цьому напрямі. Значит, смотрите, именно кодеиносодержащие. В Украине 21 тысяча неизлечимо больных туберкулезом, хронических больных, их просто нечем лечить, их нечем излечивать.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Химиорезистентная.

 

ГОРБАСЕНКО І.М. Кроме этого, самая низкая из стран СНГ, видимо,  кроме России, излечиваемость от туберкулеза. По сути, около 50 процентов, остальные не излечиваются. Эти люди кашляют, мало того, что они страдают, они заражают остальных. Прошу подумать об этой категории населения, чтобы не расширять ареал заболевания, не расширять резервуар. Поэтому перегружать попытки для населения, закупки больными в том числе...

 

КИВА І.В. Пойдите к доктору, возьмите рецепт и идите покупайте лекарство.

 

ГОРБАСЕНКО І.М. А вы видели как больные покупают?

 

КИВА І.В. Как? Зачем вы сейчас это говорите? Я говорю, чтобы дети не умирали. А вы сходите, если есть такая проблема, к доктору, возьмите рецепт и купите препарат.

 

СИСОЄНКО І.В. Ольга Вадимовна, ставьте на голосование. Мы говорим о здоровье детей.

 

ГОРБАСЕНКО І.М. Вы не все учли.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ольго Вадимівно, ми просимо поставити на голосування звернення Національної поліції до Міністерства охорони здоров'я розглянути питання.

 

МУСІЙ О.С. А що голосувати?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дивіться, Олеже Степановичу, у нас є 2 документа. Є цей лист, який ми можемо підтримати, і є цей документ, який не входить, частина з того, що тут написано…

 

СИСОЄНКО І.В. Дайте ваше звернення зараз до комітету.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ось воно. Це ваше звернення?

 

КИВА І.В. Да.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми можемо це звернення підтримати.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, перед голосуванням я прошу звернути вашу увагу на оцей документ, який розданий нами вам також.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ким розданий, можна назвати, хто це готував?

 

МУСІЙ О.С. Розданий секретаріатом Комітету з питань охорони здоров'я.

 

СИСОЄНКО І.В. Что это за документ, Олег Степанович?

 

МУСІЙ О.С. Поняття "предметно-кількісний облік наркотичних засобів", яке відображене в наказі МОЗ України від 19 липня 2005 року, наказ № 360 "Про затвердження правил виписування рецептів та вимог замовлення лікарських засобів і виробів медичного призначення, порядку відпуску лікарський засобів" і так далі, зареєстрованого в Мінюсті 20 липня 2005 року за  № 782, не відповідає міжнародному досвіду та вимогам Єдиної конвенції про наркотичні засоби 1961 року, і дублює щоквартальну звітність та складання балансу матеріальних цінностей. Мова йде про предметно-кількісний облік чи мова йде про рецепти?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Стоит вопрос о предметно-количественном учете.

 

МУСІЙ О.С. Кодеїновмісні препарати – це наркотик чи не наркотик?

 

ІЗ ЗАЛУ. Ні, не наркотик.

 

МУСІЙ О.С. Як ми можемо його зараз нашим рішенням чи рішенням МОЗу віднести до наркотиків?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми не відносимо, ми просто просимо по рецептам, виключно по суворій звітності.

 

КИВА І.В. Мы не просим его отнести к наркотику, мы просим всего лишь на всего отпускать его по рецепту.

 

МУСІЙ О.С. Так він і так по рецептам відпускається.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Рецепти не забираються.

 

МУСІЙ О.С. Нехай Мінздрав їх забирає.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это будет называться предметно-количественным учетом, если рецепты будут забираться.

 

КИВА І.В. Я эти рецепты видел, я просто не принес их сюда, потому что не думал, что опять нужно устраивать театральное шоу, уже доходят до того, что эти рецепты закатывают в ламинат и передают.

 

МУСІЙ О.С. То нехай МОЗ це змінить.

 

СИСОЄНКО І.В. Так речь и идет о том, чтобы это сделал Минздрав.

 

МУСІЙ О.С. Предметно-кількісний облік – це є наркотичні засоби.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний експерт Міністерства охорони здоров'я, дайте, будь ласка, відповідь народному депутату на запитання.

 

МУСІЙ О.С. Дайте, будь ласка, чітку відповідь про різницю між рецептом і предметно-кількісним обліком?

 

КЕДА Ю.М. Кодеїновмісні препарати з малою кількістю кодеїна відпускаються за рецептами.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Що відпускається за предметно-кількісним обліком?

 

КЕДА Ю.М.  Наркотичні, психотропні, комбіновані і "Тропікамід".

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олег Степанович ставить вам наступне запитання. Якщо ці кодеїновмісні препарати переводяться на предметно-кількісний облік, чи це означає, що Міністерство охорони здоров'я має перевести відповідно ці препарати до групи наркотичних засобів?

 

КИВА І.В. Нет.

(Шум у залі)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я прошу тиші. Ось є народний депутат, у якого є запитання, є експерт Міністерства охорони здоров'я, прошу вас надати роз'яснення.

 

КЕДА Ю.М.  Я вже сказав, ні, не потребує переведення.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тобто він просто буде підлягати предметно-кількісному обліку.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Просто рецепти будуть забирати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так это тогда предметно-количественный учет. Это не только отпуск по рецептам.

Виктор Тимофеевич, можно вопрос вам задать? Вы точно на него ответите. Вы говорили: наркотик, не наркотик. Скажите, по химическому составу и действию кодеин близок к морфину или не близок?

 

ЧУМАК В.Т.  Нет, он совсем не близок. Дело не в этом. Еще великий Парацельс в XVI веке сказал, что лекарство может быть ядом, а яд может быть лекарством – все зависит от дозы. Так вот, здесь речь идет о малой дозе, которая вообще в Европе без рецепта.

Но у нас есть злоупотребления. Проблема заключается в том, почему "предметно-кількісний". Мы уже говорили МВД почему. Потому что – вы обратили внимание? – докладчик сказал, откуда они берут данные. Мальчик, пойди, купи, и с поличным – раз. Поэтому надо МВД отчитываться по борьбе...

 

КИВА І.В. С поличным...

 

(Шум у залі)

 

ЧУМАК В.Т.  Выслушайте меня. Мы это уже прошли. Мы ж не просто тут мафиози все такие. Не надо. У нас тоже есть дети.

 

КИВА І.В. Вы зачем так разговариваете?

 

ЧУМАК В.Т.  Вы же со мной так разговариваете?

Поэтому, уважаемые коллеги, речь шла о чем? Что как только появляется "предметно-кількісний облік" автоматически приходит оперативник, мальчика подсылает, и уголовное дело. Почему? Потому что нарушение и так дальше. Это не проверка. Это уже оперативная деятельность МВД. Поэтому нас вот этот момент всегда (на современном сленге) "доставал". И поэтому у нас одно замечание к этому, что как только появляется "предметно-кількісний облік", так, уважаемый товарищ, вы придете в аптеку, где скажут: "Только что закончился, пойдите в следующую". Потому что как только вы введете "предметно-кількісний облік", аптеки просто будут от него отказываться. Потому что появляются риски некорректной борьбы с наркотиками. Просто этот препарат будет исчезать с рынка – это однозначно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, вам слово.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ольго Вадимівно, я перепрошую, тоді давайте пана Багрія будемо слухати. Я перепрошую, "фармів" ми не слухаємо. Вибачте, будь ласка, це Комітет охорони здоров'я, а не лобістський інструмент. Це фармкомпанія, яка виробляє ці кодеїнові препарати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Можно еще один вопрос к Министерству здравоохранения? Вот мы услышали, представитель Министерства внутренних дел действительно рассказал ту картину, к которой мы не можем быть сегодня безразличными, что количество наркоупотребляющих детей у нас растет и что это все связано с тем, что кодеиносодержащие препараты сегодня отпускаются только по рецепту, то есть нет предметно-количественного учета. Вы делали срез, аналитику, изучали? Мы понимаем, что кодеиносодержащие препараты от кашля, которые должны употребляться больше в зимний период, вы смотрели продажу этих препаратов, как они продаются зимой и как они продаются летом? Это одинаково или нет?

 

КЕДА Ю.М. Нет, мы не смотрели. У нас нет экономических инструментов для того, чтобы провести это исследование.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я думаю, что вам это очень важно, как Министерству по вопросам здравоохранения.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Достатньо. Ми вже зрозуміли, що тут дуже багато представників фармкомпаній сидить. Якщо пан Багрій прийшов на нараду, то про що вже йде мова? Це велика честь.

 

МУСІЙ О.С. Ось представник Інституту паліативної і хоспісної допомоги, де є паліативні і хоспісні хворі. Дійсно, не фармкомпанії.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Пускай пан Багрий выскажется как председатель ассоциации.

 

МУСІЙ О.С. А це не фармкомпанія, це державний інститут. Це людина, яка займається паліативними хворими. До чого тут фармкомпанії?

Пан Юрій Губський, професор. Він може сказати?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Останній виступ і переходимо до голосування.

 

ГУБСЬКИЙ Ю.І. Справа в тому, що тут дуже багато плутанини. По-перше, визначення. Немає сьогодні всесвітнього, міжнародного визначення, чи наркотики, чи не наркотики. Є поняття "психоактивні речовини". І кодеїн має властивості певних психоактивних речовин.

Але на сьогоднішній день я тільки чув про кашель, мені не зрозуміло, що ніхто не сказав, що у нас в Україні близько мільйону щоденно хворих на онкологічні хвороби, на злоякісні новоутворення і близько 100 тисяч помирають.

Як було сказано шановними народними депутатами, здається, і Ольгою Вадимівною з самого початку, дуже просто перекласти міжнародні протоколи, так от абсолютно в усіх міжнародних протоколах є поняття "сходинки ВООЗ". Є три сходинки ВООЗ: контроль болю, контроль больового синдрому. Для контролю больового синдрому на першому етапі даються не наркотичні сполуки анальгін, аспірин. А на другому етапі в усьому світі без роздумів даються слабкі психоактивні речовини, це трамадол і кодеїн. Далі вже переходять на морфін. Ніхто про це не сказав, тому я вимушений про це сказати.

Друге. Кодеїн, як і морфін, відпускається по рецепту, це рецептурний препарат. У тут є три різні питання, спеціально сидів і дивився. Вибачте, є міжнародні звернення ВООЗ, що вся політика будь-якого уряду, яка спрямована на боротьбу з наркотиками, повинна бути такою, щоб не шкодити хворим, не призводити до тортур хворих людей.

На сьогодні зареєстровані два таблетованих морфіни, але вони реально сьогодні не використовуються.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Мы говорим о кодеине, а не о морфине.

 

ГУБСЬКИЙ Ю.І. Бояться закупати ці таблетовані морфіни.

Кодеїн, солпадеїн плюс анальгін – це єдині препарати, які більш-менш втамовують невимовний біль онкологічно хворого.

Тому абсолютно ясно, що треба контролювати. Ми з колегою з Міністерства охорони здоров'я щодо цього зустрічалися. Але, люди добрі, це різні проблеми – боротьба з наркоманією, між іншим у світі немає поняття "наркоманія", є люди, залежні від психоактивних речовин, і не можна позбавляти онкологічних хворих таких препаратів як кодеїновмісні препарати, де дуже мало кодеїну.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, я виношу на голосування народних депутатів наш лист-звернення до Міністерства охорони здоров'я, що в найближчий час, ми можемо окреслити - протягом місяця, мабуть, розглянути і вивчити питання і прийняти рішення щодо можливості запровадження предметно-кількісного обліку до комбінованих лікарських засобів із вмістом кодеїну.

 

СИСОЄНКО І.В. А что это за формулировка такая?

 

ЯРИНІЧ К.В.  А де звернення, яке ви хочете, щоб ми підтримали?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В Ольги Вадимівни.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я читаю текст. Тобто рішення приймає Міністерство охорони здоров'я?

 

КИВА І.В. Да, МОЗ.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми звертаємося до Міністерства охорони здоров'я і даємо в місячний термін, бо поки документи вийдуть, опрацювати питання і прийняти рішення щодо можливості запровадження предметно-кількісного обліку до комбінованих лікарських засобів.

 

МУСІЙ О.С. Можливості чи неможливості. Хай вони скажуть. Не треба на нас перекладати це рішення.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми просимо вас саме це, тому що дійсно тут треба баланс. Чим пан, котрий займається паліативом, важливий. Нам важливо не залишити без допомоги тих людей, котрим треба дійсно долати біль, це важливо. Але в той же час нам важливо, щоб ці таблетки, котрі від кашлю і котрі взагалі в вільному доступі і копійки коштують, і їх діти можуть використовувати, і з них робити наркотик, котрий їх руйнує. Ви знаєте, що це викликає – гниє організм. Щоб цей баланс Міністерство охорони здоров'я нам допомогло зробити.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Це та пропозиція, з якою комітет має право звернутися до Міністерства охорони здоров'я. Я прошу шановних народних депутатів проголосувати за лист-звернення до Міністерства охорони здоров'я.

Ви ще щось хочете сказати?

 

ЯРИНІЧ К.В. Тут написано: "просимо підтримати позицію". А ви зараз кажете не про підтримку позиції, а про розгляд. Так давайте змінимо:  "просимо розглянути департаменту протидії наркозлочинності", а не "підтримати", тому що підтримати – це вже наше бачення, що ми підтримуємо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Костянтине, я під стенограму сказала: "розглянути можливість введення предметно-кількісного обліку". Ми не маємо права давати вказівки. Тому ми зробили те, що ми могли зробити в межах своєї компетенції.

Всіх влаштовує?

 

КИВА І.В. Повністю.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, прошу вас голосувати за цю пропозицію. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно.

 

КИВА І.В. Уважаемые народные депутаты, большое вам спасибо за то, что проявили сознательность в этом вопросе, не пошли на поводу у фармацевтических компаний, которые убивают наших детей.

 

ЧУМАК О.В. Вам надо за свои слова отвечать, товарищ, не знаю какой у вас чин. Кто кого убивает? Запишите в протокол, в стенограмму: "Убивают фармацевтические компании". Я правильно повторил ваши слова? Правда,   же?

 

КИВА І.В. Правда.  

 

 (Загальна дискусія)

 

МУСІЙ О.С. Все, закінчили розгляд питання. Давайте без агітації.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, ми переходимо до розгляду наступного питання.

 

(Шум у залі)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Оксано Анатоліївно, у нас, виявляється, не було кворуму.

 

МУСІЙ О.С. Шурма якраз вийшов.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тоді ми можемо просто підписати цей лист і все.

(Загальна дискусія)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У нас тоді проблема інша. Питання Міністерства оборони щодо госпіталю.

У мене пропозиція. Оскільки зараз комітет не може голосувати, ми маємо зібрати підписи. І розглянути питання Міністерства оборони так само підписами. Просити Луганську адміністрацію перевести госпіталь із Сватова до Сєверодонецька, до залізничної лікарні, котра вже 2 роки не працює.

 

ВЕРБА А.В. Шановна Ольго Вадимівно, шановні народні депутати! Я перепрошую. Завтра зранку я маю їхати в АТО.

 

(Шум у залі)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні присутні, хто не приймає участі в засіданні Комітету охорони здоров'я, будь ласка, тихіше!

 

ВЕРБА А.В. Міністерством оборони розгорнуто один із мобільних госпіталів. Плече евакуації цього госпіталю занадто велике – понад 120 кілометрів. Ми неодноразово приймали рішення у тій оперативній обстановці, яка відбувалася. Цей госпіталь неодноразово передислоковувався. Зараз оперативна обстановка складається таким чином, що наш госпіталь треба передислокувати і зменшити плече евакуації.

Госпіталь ми можемо своїми силами і фондами розгорнути в наметах, але, на наш погляд, виходячи із тієї ситуації, яка відбувається, це не зовсім розумно.

Є лікарня у Сєверодонецьку, яка вже тривалий час не використовується. Лікарня знаходиться на фондах обласної державної адміністрації, розташована на землях міської адміністрації. Міністерство оборони звернулося до голови Луганської обласної державної адміністрації, до департаменту охорони здоров'я з прохання передислокувати госпіталь на фонди цієї лікарні. Ми неодноразово зустрічались і з головою обласної державної адміністрації, і з керівним складом  департаменту охорони здоров'я та отримали підтримку.

Але нам було запропоновано це питання підняти перед Міністерством охорони здоров'я і перед Комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.

Ми написали відповідне звернення на Міністра охорони здоров'я і отримали підтримку стосовно передислокації госпіталю на фонди цієї лікарні. У цьому листі зауважили, що особовий склад госпіталю, а госпіталь багатопрофільний, в складі госпіталю є фахівці вузькоспеціалізовані – це і нейрохірурги, і судинні хірурги, і торакальні  хірурги, гінеколог і решта фахівців. І в цьому листі ми вказали на те, що Міністерство оборони, командування госпіталю, особовий склад госпіталю готовий надавати безкоштовну допомогу місцевому населенню цього населеному пункту і тих громадян, які будуть звертатися за відповідною медичною допомогою.

Що було саме здійснено і в Сватовому, що було здійснено нашими госпіталями і в Красноармійську, і Куйбишеві, і зараз у Володарському.

Тому прошу підтримати цю пропозицію. І якщо буде прийнято позитивне рішення, ми тоді ці листи доставимо до керівництва обласної державної адміністрації Луганської області і департаменту охорони здоров'я. Тому прошу підтримати пропозицію Міністерства оборони.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, у нас, на жаль, немає кворуму, тому засідання Комітету охорони здоров'я на даний момент не є легітимним. Єдине, що я можу запропонувати, коли з'явиться народний депутат Шурма, ми проголосуємо.

 

МУСІЙ О.С. Давайте зараз питання розглянемо, коли Шурма з'явиться, ми проголосуємо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.А. Я пропоную підтримати цю пропозицію. І якщо раптом у нас не буде кворуму сьогодні, то ми просто підготуємо завтра лист і підписи народних депутатів зберемо.

У депутатів є зауваження, питання?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Прохання підтримати, тому що ця лікарня кілька років вже стоїть, не працює. 

 

ВЕРБА А.В. Ми заключаємо договір, оплачуємо комунальні послуги.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Міністерство оборони її відремонтує за свій рахунок.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. На кого лист: на Луганську обладміністрацію, на  губернатора чи на Міністерство охорони здоров'я?

 

ВЕРБА А.В. На губернатора. З МОЗом ми вже все вирішили.

 

 (Загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Повернувся Ігор Миколайович Шурма.

 

ВЕРБА А.В. Я ще раз поясню. Ми тимчасово на період АТО госпіталь переводимо із Сватова в Сєверодонецьк, для того щоб зменшити плече евакуації.

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, ця традиція у нас існує в інших містах, де військовий госпіталь знаходиться на території лікарні і надає послуги місцевому населенню. У зв'язку з тим, що там бракує цивільних лікарів, а приміщення є, тому працюють на одній території, в одній лікарні, в одних приміщеннях, вони вирішують хто, коли і де працює. Власне, військових лікарів там дуже люблять і все місцеве населення надзвичайно задоволене, коли є такий госпіталь.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А це взагалі закрита лікарня. Вони її відремонтують і запустять. Там будуть приймати і цивільне населення, і військовослужбовців.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу підтримати цей лист-звернення до голови Луганської обладміністрації. Дякую.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте і попереднє питання переголосуємо, тому що вже є кворум. Поставте ще раз на голосування, щоб всі народні депутати проголосували, щоб це був лист від комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Формулювання було наступне. Лист від Комітету охорони здоров'я, звернення до Міністерства охорони здоров'я розглянути можливість введення і далі за текстом.

 

МУСІЙ О.С. І проінформувати комітет.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так.

Прошу вас голосувати. Хто за це рішення?  Одностайно проголосували.

Наступне питання.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Рекомендации.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олег Степанович Мусій.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Підтримуємо.

 

СИСОЄНКО І.В. Ні, не підтримуємо.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, я думаю, що те рішення, яке ми вже розглядали півроку тому, і намагаємося із засідання на засідання перенести, були зауваження, що хтось дасть свої пропозиції, депутати не встигли, не розглянули. До комітету не надійшло жодних пропозицій від жодного народного депутата. І я вважаю, що неголосування через півроку за комітетські слухання, за рекомендації, які носять рекомендаційний характер, це є свідома провокація проти запровадження лікарського самоврядування. Ми не можемо затягувати рекомендаційні рішення, на яких можуть базуватися наші подальші дії.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Надо не рекомендации, а законопроект. Пожалуйста, создавайте рабочую группу, и кто хочет, туда войдет.

 

МУСІЙ О.С. Зрозуміло. Але ж ми провели комітетські слухання.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. И что рекомендации? Они же ничего не будут значить. Давайте подготовим законопроект.

 

МУСІЙ О.С. Але коли ми проводимо "круглі столи", має бути якесь рішення. Так само, як ми проводимо парламентські слухання, ми зобов'язані приймати якесь рішення. І якщо ми не приймемо будь-яке рішення, навіть що не підтримати чи скасувати, це ми розпишемося у власній неспроможності приймати будь-що.

Тому у мене до вас велике прохання: підтримати проект рекомендацій комітетських слухань. Хто не хоче, той не підтримує, хто хоче, той підтримує. І щоб ми поставили нарешті на сьогоднішньому засіданні крапку у цих комітетських слуханнях. А далі законопроект – це само собою. Він не має відношення до рекомендацій комітетських слухань.

 

СИСОЄНКО І.В. Ми ж обговорюємо?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так.

 

СИСОЄНКО І.В. Дякую.

Я вважаю, що ми не повинні підтримувати саме в такій редакції рекомендації, тому що взагалі мова йде про те, що з цими рекомендаціями чітко є позиція того, щоб питання лікарського самоврядування було в подальшому впроваджено саме з конкретною організацією, а саме: з Всеукраїнським лікарським товариством. Це зазначено у пункті 2.2 тих рекомендацій.

Шановні колеги, далі я хочу зазначити, що ми говоримо про самоврядування взагалі в системі охорони здоров'я, і ми не можемо говорити тільки про лікарське самоврядування в рамках конкретної організації, тому що у нас багато різних асоціацій лікарів, у нас також повністю випадають медичні працівники такі, як медсестри. Самоврядування не буде стосуватись всіх членів тієї професії, яке ми намагаємось дійсно їм впровадити, самоврядування таке, як воно є в європейських країнах.

Тобто ми з самого початку тими рекомендаціями, які підготовлені, ми,  вибачте, створюємо якийсь український велосипед, а не жодним чином не імплементуємо норми європейського законодавства.  Самоврядування в Європі – це об'єднання представників всієї професії, не лише Всеукраїнського лікарського товариства, а представників всіх професій. Тобто мова повинна йти про всіх лікарів, про всіх медичних сестер, яких майже втричі більше в Україні, аніж лікарів. І тоді ми дійсно повинні запроваджувати медичне самоврядування.

Я висловлюю свою точку зору з приводу тексту, який нам всім був розданий.

Далі, що ще дуже є важливим. Якщо ми говоримо про самоврядування, то мова йде про те, що ми частину функцій державної влади, а саме Міністерства охорони здоров'я, ми делегуємо цим самоврядним організаціям. Якщо ми так робимо, то чому ми за цими рекомендаціями делегуємо Міністерству охорони здоров'я визначити повністю всю систему роботи таких самоврядних організацій?

 

МУСІЙ О.С. Скажіть, будь ласка, в якому пункті це записано?

 

СИСОЄНКО І.В.  Ось я читаю. Ви хочете зобов'язати Міністерство охорони здоров'я чітко визначити функції і повноваження лікарського самоврядування. Як це? Міністерство охорони здоров'я як орган державної влади буде для самоврядної організації визначати її функції і повноваження.

 

МУСІЙ О.С. Цього тут не написано! Не вводьте в оману народних депутатів, пані Ірино. Процитуйте, де це написано.

 

СИСОЄНКО І.В. Пункт 2.1 - чітко визначення функцій і повноважень Міністерством охорони здоров'я лікарського самоврядування у тому числі шляхом делегування цьому інституту громадського суспільства частини функцій щодо регулювання професійної лікарської діяльності, які нині здійснюються органами державної влади. Як це МОЗ сам буде віддавати свої функції для вашої організації? Такого бути не може.

 

МУСІЙ О.С. Почитайте, будь ласка, формулювання пункту 2.1. Тут же є приведення чинних актів щодо цього питання.

 

СИСОЄНКО І.В. Послухайте, ви повністю перекладаєте на МОЗ створення, функціонування самоврядних організацій.

 

МУСІЙ О.С. Боже упаси.

Зараз я відповім.

 

СИСОЄНКО І.В. Далі. Я ще раз наголошую на тому, що дійсно є дуже чітке посилання, пункт 2.2. "Посилити співпрацю всеукраїнським лікарським товариствам у рамках, визначених меморандумом. Підписати з МОЗ України (та все інше) питання реформування системи управління галуззю та запровадження інституту лікарського самоврядування". Тобто ми з вами з великої кількості різних асоціацій лікарів, які існують по всій Україні, їх дуже багато, ми з вами вже чітко зазначаємо конкретну асоціацію. Знаєте, таке самоврядування в європейських країнах не створювалося таким чином. Виходить, спочатку створилася асоціація, а потім вона під себе намагається створити якусь законодавчу базу. Такого бути не може. Вона повинна об'єднувати всіх представників всієї галузі, всіх лікарів, всіх медичних сестер, і створювати єдину самоврядну організацію. Це моя позиція.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, якщо ви пам'ятаєте наш "круглий стіл" по реформі системи охорони здоров'я, який був, у нас там одним із пунктів було створення національної медичної палати. Немає різниці як вона буде називатися, це не принципово. Медична палата – це не те, що лікарське самоврядування, тому що фармацевтичне самоврядування буде окремо, стоматологічне самоврядування буде окремо, медсестринське самоврядування буде окремо. Лікарське, те, що пропонує Олег Степанович, цей документ, він не має відношення, це одна із складових частин національної медичної палати.

 

МУСІЙ О.С. Звісно. Це не предмет цього розгляду взагалі.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Причому ми не знаємо ще як вона буде називатися.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Есть международный опыт - опыт Болгарии, Молдовы.  

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Коли я зверталася до головних фахівців, їм казала: "Будь ласка, запропонуйте ваше бачення".

У нас був "круглий стіл" щодо фармацевтичного самоврядування, вони вирішують як це назвати.

 

СИСОЄНКО І.В. Минулого тижня ми також провели "круглий стіл", який мав назву "Самоврядування в охороні здоров'я". І всі представники підтримали те, що ми не повинні створювати окремі закони: окремо для медсестер, окремо для одних лікарів, окремо для інших.

 

МУСІЙ О.С. Це неправда.

 

СИСОЄНКО І.В. Ми повинні створити один-єдиний закон про самоврядування в охороні здоров'я. І в цьому одному законі, в комплексному буде місце кожному: лікарям, медичним сестрам, фармацевтичному самоврядуванню.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. Але мова йде про закон, а це рекомендації слухань.

 

СИСОЄНКО І.В. Так давайте ми з вами краще приймемо рішення, що ми створимо одну робочу групу і напрацюємо дійсно нормальне самоврядування, як це існує в усьому світі, а не затверджувати 124-у рекомендацію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, у нас були слухання по лікарському самоврядуванню, це рекомендації комітетських слухань.

 

МУСІЙ О.С. Яке це має відношення до конкретних слухань, з конкретною назвою?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это были комитетские слушания в июне и нужны рекомендации. Рекомендации очень объективные, обоснованные.

 

СИСОЄНКО І.В. Да что ж там объективного? И теперь опять 25-е слушания?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я пропоную голосувати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я предлагаю принять эти рекомендации.

 

МУСІЙ О.С. Я пропоную всі ті пропозиції, які озвучила пані Сисоєнко, внести в рекомендації парламентських слухань, що буде компетенцією парламентських слухань, а це була конкретна назва конкретних слухань. Навіщо розширювати до всього іншого?

У вас був "круглий стіл"? Підготуйте, будь ласка, резолюцію "круглого столу" і рішення, винесіть на комітет.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте законопроекты делать. Зачем эти резолюции, рекомендации?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Кто против, Ирина? Давайте. Но закон – это одно, а рекомендации парламентских слушаний – это совсем другое.

 

МУСІЙ О.С. Процедура існує, існує регламент діяльності комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я розумію, у чому у нас розбіжності. У вас юридичне мислення, ми всі є лікарями. Але у нас є стратегічне бачення. Ці слухання були потрібні. І вони потрібні для закону в тому числі.

Голосуємо. Хто за те, щоб прийняти рекомендації з комітетських слухань по лікарському самоврядуванню? Прошу голосувати. Хто утримався? Хто проти? Пані Ірина Сисоєнко проти.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А рабочую группу создать и потом подготовить закон. Это тоже, Олег Степанович, нужно, вы это прекрасно знаете.

 

МУСІЙ О.С. Ще одне вкрай важливе питання. Останнє питання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, звернення народного депутата України Мусія Олега Степановича щодо необхідності включення до порядку денного  питання про внесення від Комітету на розгляд Верховної Ради України доопрацьованого проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я" (щодо автономізації закладів охорони здоров'я) (р. № 2309а-Д).

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, шановні члени комітету, я прошу тих, хто реально зацікавлений в автономізації, залишитися. Будь ласка, залишіться, бо без вас не буде кворуму.

 

СИСОЄНКО І.В.  У нас зараз засідання фракції.

 

МУСІЙ О.С. Пані Ірино, ви постійно виступаєте лобістом міністерського і комітетського законопроекту  про розкрадання закладів. Нарешті підготовлений спільний законопроект, і ви зараз хочете зірвати нашу роботу.

 

СИСОЄНКО І.В. Я з ним ознайомлюсь у письмовому вигляді, ви його розіслали.

Я не хочу приймати резолюції, рекомендації, я хочу писати закони.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Мы же только вчера получили, мы сегодня ничего не можем сделать.

 

МУСІЙ О.С. Нам потрібно прийняти якесь рішення.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Если мы не читали, какое решение мы можем принять?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Олеже Степановичу, треба всім прочитати і, якщо готові, підписати. Якщо підпишуться 7 чоловік, то це буде комітетський законопроект.

 

МУСІЙ О.С. Послухайте мене, будь ласка, я пропоную такий самий алгоритм, як по Закону "Про лікарські засоби", щоб ніхто нікого не відкликав.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Взять за основу?

 

МУСІЙ О.С. Ні. По 110-й статті Регламенту.

 

ШУРМА І.М. Ознайомитися.

 

МУСІЙ О.С. Безумовно.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Хорошо.

 

МУСІЙ О.С. На наступному засіданні нашого комітету всім підписати і внести з буквою "д" замість мого альтернативного і замість Кабінету Міністрів. У нас є тиждень до наступного засідання комітету, вносьте пропозиції, але щоб це було сьогоднішнє наше рішення: піти за таким самим алгоритмом, як по Закону "Про лікарські засоби".

 

ЯРИНІЧ К.В. Я ж його не читав. Як я можу прийняти рішення, що я прийму той дороблений законопроект?

 

МУСІЙ О.С. У вас є 2 тижні часу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Нам для цього не потрібно рішення комітету, потрібно ваше рішення депутатське.

 

МУСІЙ О.С. Так. Потрібно персональне рішення кожного депутата, не потрібно голосувати за це.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Просто долучайтесь до роботи.

 

МУСІЙ О.С. Вам відправлений на електронну пошту ще один доопрацьований концептуальний законопроект. Щоб ми уникнули звинувачень, що комітет заблокував автономізацію закладів охорони здоров'я і працює проти міністерства.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это очень хороший и важный вопрос. Больницы мечтают об это с 1991 года.

 

МУСІЙ О.С. Вчора робоча група, яка доопрацьовувала цей законопроект, який є альтернативним, мого авторства, вийшла на черговий варіант з пропозицією від мене як автора альтернативного законопроекту, який був підтриманий, до речі, комітетом на доопрацювання. Ми його спробували доопрацювати. Він розісланий усім депутатам секретаріатом вчора. Велике прохання, щоб ви протягом тижня надали свої пропозиції і стали співавторами. Я не відкликав свій законопроект, а залишався МОЗівський, бо МОЗ не хоче, і міністр ходить по всіх фракціях і групах та переконує, в тому числі і через своїх лобістів.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. И грязью обливают народных депутатов.

 

МУСІЙ О.С. В тому числі, до речі, і деякі народні депутати, навіть присутні тут, на засіданнях своєї фракції звинувачують комітет в антидержавній політиці через той законопроект. А міністерство не спромоглося, крім автономізації, дати жодного законопроекту до сьогодні. Жодного!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А сами ведут антинародную деятельность.

 

МУСІЙ О.С. Давайте будемо відповідально ставитися. Існує законопроект, розроблений комітетом, і я прошу вас всіх, народних депутатів, стати співавторами і подати як доопрацьований від комітету.

 

ЯРИНІЧ К.В. Олег Степанович, учитывая  то, что я смотрел одним глазом, пробежался по законопроекту, но я все равно вижу, что он сделан на базе министерского законопроекта. Вы сейчас предлагаете только народным депутатам принять участие в разработке этого законопроекта. Будет абсолютно логичным, если этот законопроект, в том числе увидит Министерство здравоохранения.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Їм віддавали ще місяць тому.

 

ЯРИНІЧ К.В. Мы говорим о новом?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Костянтине, новий законопроект вже місяць у Перегінця особисто.

 

ЯРИНІЧ К.В. Как месяц, если мы говорим о законопроекте, которого еще никто не видел?

МУСІЙ О.С. МОЗ буде приймати у цьому участь. Але якщо ми це запустимо через МОЗ, то це буде через 4 місяці. Ми – суб'єкти законодавчої ініціативи.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я не говорю о том, чтобы запускать через МОЗ, я говорю о том, чтобы долучити всіх до розробки цього законопроекту.

 

МУСІЙ О.С. Вже долучили. Вчора секретаріат комітету долучив.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми цей законопроект опрацьовуємо з моменту засідання Комітету охорони здоров'я. Тут сидять помічники народних депутатів, юристи, які його опрацьовували. Всі були залучені до роботи. Ми провели спільну прес-конференцію в Кризовому центрі. Передали цей законопроект в Міністерство охорони здоров'я, передали в Адміністрацію Президента.

 

ЯРИНІЧ К.В. Коли?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Місяць тому.

 

ЯРИНІЧ К.В. А чому ми його зараз не побачили тут?

 

МУСІЙ О.С. Це наступне доопрацювання, чергове доопрацювання.

 

ЯРИНІЧ К.В. А я кажу про цей законопроект, який ми за два тижні повинні розглянути.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я вам ще раз кажу, Адміністрація Президента дала свої зауваження, свої побажання, ми сюди їх включили.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. І Міністерство охорони здоров'я надало.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І тепер вже кінцевий варіант.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми остання інстанція.

 

ШУРМА І.М. У мене одна ремарка. Я від себе особисто хочу сказати. Тут різні нотки звучали, а я хочу сказати від себе, що дякую всім працівникам секретаріату за підготовку матеріалів. Вони роблять це все фахово, можливо, часом з якимись помилками, але це є професійні люди, і ми повинні тішитися, що в цьому комітеті є такий секретаріат.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Да, правильно. Спасибо вам большое.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Засідання оголошується закритим. Всім дякую за роботу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку