СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету Верховної  Ради України

 з питань охорони здоров’я

 

7 жовтня 2015 року

 

Веде засідання Голова Комітету О.В. Богомолець

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, шановні народні депутати, шановні присутні, шановні гості, засоби масової інформації! Я би хотіла зараз поточні робочі питання проговорити, оскільки у нас ще кворуму немає і ми не можемо розпочати працювати.

Хотіла би вас попросити підтримати моє прохання щодо розгляду законопроектів у відсутності автора, тому що на сьогоднішній день в комітеті накопичилось понад 120 законопроектів, із них 70 не були розглянуті, тому що не були присутні автори законів. Дуже прошу, щоб ми з вами розглядали законопроекти у відсутності авторів, тому що скоро нас почнуть «клеймить позором» як найбільш неефективний комітет.

 

СИСОЄНКО І.В. А можна запитання, Ольга Вадимівна, до вас? Скажіть будь ласка, по понеділкам проходить Погоджувальна рада. Народні депутати, голови комітетів, вони пропонують до розгляду в зал законопроекти, які стосуються роботи кожного комітету. Ми майже в залі взагалі не розглядаємо законопроекти, які стосуються охорони здоров`я. Чому таке відбувається? Тобто яким чином ви здійснюєте представництво нашого комітету і коли ми побачимо в залі законопроекти, з яких ми будемо голосувати і розглядати, які стосуються медицини?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.  Наразі ті законопроекти, які виносяться в зал, як тільки вони у нас опрацьовані секретаріатом, я їх відразу виношу, всі законопроекти.

 

СИСОЄНКО І.В. Але  у нас є, які вже пройшли слухання, які готові, але в залу вони не виносяться.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я би наразі хотіла звернутися до всіх присутніх народних депутатів і попросити вас зробити наступне. Ми отримали доручення Голови Верховної Ради, в тому числі і на Погоджувальній раді, в тому, щоб відібрати ті законопроекти, які шановні народні депутати вважають за потрібне в першу чергу винести в сесійну залу. Тому я прошу вас проаналізувати (по-перше, я спеціально не підписувала наш порядок денний, у нас там на сесію – понад 100 законопроектів), щоб кожен із вас міг, бажано до кінця цього тижня, продивитися їх перелік для того, щоб відмітити ті закони, які би ви хотіли, щоб були винесені в першу чергу на комітет, на засідання комітету, а також ті, які ми можемо доопрацювати і вже виносити до залу. Буду просити вас це зробити або доручити вашим помічникам, щоб ми на наступний тиждень якби могли рухатись в фарватері того, що найбільш важливо, бо законів дуже багато, із них є другорядні, які можуть почекати. Тому ви не будете заперечувати, щоб це зробити?       

    

ІЗ ЗАЛУ. Ні.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І я би дуже просила, шановні колеги, ми вже зараз будемо починати засідання, у нас уже є кворум, щоб ми, все ж таки, повернулися до спільного проекту Закону про лікарські засоби і внесли його, доопрацювали.

Наступне прохання, яке у мене є до вас, до всіх – це можливість проведення або засідання комітету в тиждень роботи в комітетах, шановні народні депутати, або два засідання в сесійний тиждень, або засідання в тиждень роботи в комітетах. Будь ласка, прийміть рішення, тому що ми не встигаємо на одному засіданні.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. На пятницу.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Давайте у вівторок чи в четвер в обід.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. На пятницу.

 

МУСІЙ О.С. Эту?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Потому что все в округа уедем.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу вас, хто може в п`ятницю? Тому що у нас дуже багато боргів. В п`ятницю, будь ласка. Ну, там 30-40 хвилин перерва.

 

МУСІЙ О.С. Давайте завтра проведем.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Может, завтра в обед давайте.

 

МУСІЙ О.С. В обідню перерву проведемо, і не треба на птницю відкладати. Давайте на завтра на 12 годин або о 14-й.

 

БІЛОВОЛ О.М. Дві години у нас було би завтра нормально.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас завтра в другій годині – прийом громадян від Комітету охорони здоров`я.

 

МУСІЙ О.С. Ну, в п`ятницю практично нікого не буде.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, в п`ятницю, бачу, у нас буде кворум. Нам головне, щоб кворум був. Ми можемо винести закони, де комітет не є головним. Тобто де комітет не є головним, нам важливо, щоб був кворум. Завтра прийом громадян. Всі співробітники секретаріату будуть з другої години разом зі мною. Тобто якщо у вас є бажання, приєднуйтеся до прийому громадян, який був запланований три місяці тому. Тобто нереально завтра провести засідання.

 

МУСІЙ О.С. Я ще в продовження тієї пропозиції, яка була від народного депутата Сисоєнко. Я би хотів сказати, що не тільки голова комітету є ініціатором на Погоджувальній раді. А є голови всіх фракцій, в тому числі і голова фракції «Самопоміч», голова фракції ББП, голова фракції будь-який присутній. Тому прошу народних депутатів, якщо є законопроекти будь-які важливі, які дійсно поки що не розглядаються, з охорони здоров`я, також зайти ще і механізмом через голів своїх фракцій, щоб вони на Погоджувальній раді наступній теж ті необхідні законопроекти ініціювали для внесення.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Такий інформаційний лист було передано всім головам фракцій.

 

СИСОЄНКО І.В. Але це не позбавляє обов`язку голову комітету відстоювати інтереси комітету і пропонувати законопроекти медицини як голови комітету.

 

МУСІЙ О.С. До речі, це стосується законопроектів  2309, 2309-1 і 2310, 2311. На превеликий жаль, чомусь в завтрашньому порядку денному теж їх немає.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Мова іде про автономізацію?

 

МУСІЙ О.С. Да, да. Чи можна на це вплинути, чи не можна на це вплинути?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми розмовляли із Нацрадою реформ і розмовляли, тут є присутній, здається, Віктор Вікторович Шафранський. Ми розглядали можливість відзиву закону процедурно і подання одного спільного. Тобто ще від міністерства не отримали відповідь. Вони мали погодити це з Прем`єр-міністром. Якщо таке рішення буде, то відповідно буде спільний крок.

 

МУСІЙ О.С. Ну, я готовий відізвати, якщо буде спільний відзив з міністерством.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я їм підтвердила вчора.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ми інформували міністра, міністру надана ця інформація.

 

МУСІЙ О.С. Будь ласка, можете на мене теж розраховувати.     

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, я це підтвердила в письмовій формі всім ще позавчора, і ми зараз наразі чекаємо на відповідь.

 

МУСІЙ О.С. Зрозуміло. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Мало того, було надано час Міністерству охорони здоров`я, Нацраді реформ, «Реанімаційному пакету реформ» тиждень для доопрацювання доопрацьованого альтернативного закону. І він переданий був на минулому тижні в Міністерство охорони здоров`я.

 

СИСОЄНКО І.В. Чому він нам не роздається, народним депутатам, профільного комітету, щоб ми також приймали в цьому участь, якщо є вже якийсь варіант цього законопроекту?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Всі народні депутати, які мали бажання на попередньому засіданні долучитися до роботи, вони, 5 народних депутатів, надали своїх юристів, юристи написали оці всі правки.

 

СИСОЄНКО І.В. На минулому засіданні було погоджено, що ми робимо один спільний законопроект разом із міністерством, з депутатами профільного комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, не було погоджено. Такого не було погоджено.  

 

БІЛОВОЛ О.М. Давайте уже начинать работать. Все, хватит уже базар тут разводить.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! В залі присутні 8 народних депутатів. Наразі присутні більше половини членів Комітету охорони здоров`я, тому є кворум. І ми починаємо наше засідання.

Проект порядку денного засідання було розіслано усім членам комітету електронною поштою в п`ятницю 2 жовтня. У понеділок 5 жовтня усім було розіслано проект порядку денного, доповнений згідно з пропозиціями народних депутатів – Олега Мусія та пані Тетяни Донець. Однак, у зв`язку з письмовим листом і приїздом головного лікаря лікарні «ОХМАТДИТ» і його неможливістю взяти участь у сьогоднішньому засіданні комітету запропоноване народним депутатом України Тетяною Донець питання про ситуацію довкола будівництва нового корпусу цієї лікарні розглядатися не буде. На прохання керівництва «ОХМАТДИТ» пропоную перенести його на інше засідання Комітету охорони здоров`я. Відповідний лист головного лікаря цієї лікарні вам роздано.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я считаю, что кроме главврача, мог быть зам, очень качественный зам есть. Я не понимаю, почему не предложили как бы ее кандидатуру. Это вопрос первый. Но поскольку уже есть, как есть, я предлагаю вопрос «ОХМАТДЕТа» сегодня рассмотреть, поскольку он очень некорректно освещается в прессе на сегодняшний день. И я хочу, чтобы этот вопрос был рассмотрен сегодня первым. Я расскажу в цифрах ситуацию, которая есть вокруг "ОХМАТДЕТа", как бы, своим коллегам, членам нашего комитета, что происходит. И в зависимости от того, что я скажу, мы посмотрим, кого приглашать на следующее заседание. Но сегодня этот вопрос я предлагаю, чтобы мы рассмотрели первым в нашем порядке дня, потому что он более чем некорректен на сегодняшний день в СМИ. Я на этом настаиваю.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Він у нас стоїть яким в порядку денному? Я так розумію, що у нас присутні наші колеги народні депутати.

 

БІЛОВОЛ О.М. Серед нас присутні наші колеги народні депутати. Є пропозиція: давайте їх заслухаємо.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Авторів законів. А потім «ОХМАТДИТ». Можна це проголосувати.

 

БІЛОВОЛ О.М. Давайте наших колег послухаємо, які прийшли з законопроектами.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Хорошо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Згідно з пропозицією колег народних депутатів я пропоную розглянути законопроекти, я ще не знаю, які є у нас. Який номер, скажіть, будь ласка.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Мене звати Геннадій Кривошея.

У вас є сьогодні на розгляді законопроект 2820, який за висновком Головного науково-експертного управління є альтернативним до мого законопроекту 2430 і знаходиться на розгляді, і має вже висновок Комітету пані Южаніної з питань податкової політики. Так що ми розглянули це питання і прийняли, в принципі, по ньому рішення.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас тільки один народний депутат?

 

ІЗ ЗАЛУ. Вибачте, будь ласка. Просто запрошені по цьому питанню 10 осіб зараз знаходяться в кулуарах Верховної Ради тут, на 3-му поверсі. Там представники Міністерства агрополітики, Міністерства економіки, представники громадських організацій, «Укртютюну». З огляду на велику кількість запрошених по іншим питанням, перші два питання – Міністерства охорони здоров`я, 10 представників міністерства запрошені…

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Ну, 10 человек еще зайти могут.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Я почекаю, не проблема. Давайте розглянемо питання міністерства.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Это будет вечность. Пусть люди заходят.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Це означає, що нам потрібно розглянути закон, де ви доповідач, по тютюнопалінню. І я так розумію, що альтернативний закон, якого у нас немає.

 

МУСІЙ О.С. Там немає альтернативного законопроекту.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Ваш законопроект 2820 згідно рішення Головного науково-експертного управління є альтернативним до мого законопроекту. Але він розписаний на ваш комітет, хоча мав попасти по своїй концепції до Комітету податкової політики.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Наш законопроект не був визначений як альтернативний.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Він стосується якраз питань, які стосуються впровадження директиви по клопотанню підготовки…

 

ІЗ ЗАЛУ. 40-ї директиви?     

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Ми говоримо про директиву Євросоюзу. Ваш посилається на директиву Євросоюзу 2014-у, а я говорю про 2001-у, оскільки директива 2014 року, вона фактично ще не вступила навіть в дію. Вона, якщо дасть Бог, вступить в дію лише в 2016-му або навіть 2017-му році. А я хотів би, щоб ми підводили наше законодавство до тієї директиви, яка фактично працює зараз в Євросоюзі і імплементована в тому числі. Єдине, що я хотів би – знайти  консенсус.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, я вношу пропозицію: ми голосуємо регламент, наш сьогодні порядок денний зі змінами щодо розгляду першим законопроекту 2820 нашого як головного і потім, я так розумію, з коментарями колеги. Правильно я зрозуміла?

 

МУСІЙ О.С. Це інший.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас 2820, це наш законопроект, він іде номером 5-м. Він не визначений як альтернативний, але шановний колега народний депутат хоче дати свої пропозиції до цього законопроекту. Я правильно зрозуміла?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Ні, у нього є свій законопроект. У нього свій законопроект, який ми розглядаємо першим.

 

МУСІЙ О.С. Інший.

 

ДОНЕЦЬ  Т.А. У нього інший законопроект.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Його законопроекту нема на розгляді нашого комітету.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Так, мого законопроекту немає в розгляді. Оскільки законопроект 2820 за рішенням Головного науково-експертного управління є альтернативним до мого, тому я хотів би, щоб ви сьогодні розглянули з урахуванням того, що по моєму вже є висновок і він підтверджується і урядом, і всіма відповідними управліннями, і в нього є позитивні висновки. Фактично я пропонував би, щоб ви його передали також пані Южаніній в Комітет податкової політики, вони розглядалися б разом і виносилися в сесійну залу разом.

 

МУСІЙ О.С. А де цей висновок, що він є альтернативним?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дивіться, це питання розглядалося. І питання тютюнопаління ніяким чином не може бути передано в Комітет податкової політики, тому що тютюнопаління має відношення до смерті, життя людей і їх здоров`я. Податки також мають відношення до життя людей. Тому ми пропонуємо ваш законопроект передати в наш комітет, і ми його із задоволенням розглянемо.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. З питання відносно передачі. Питання стоїть в тому, що по моєму законопроекту вже є висновок, і ми готові виходити в зал.

 

МУСІЙ О.С. По цьому теж є висновок.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. На даному етапі я для того, щоб уникнути будь-яких суперечностей, пропоную просто з двох законопроектів, враховуючи те, що мій законопроект відповідає європейській директиві, яка працює на сьогоднішній день, а не тому, що, можливо, буде в майбутньому. У вас досить багато цікавих і правильних пропозицій. Приєднуйтесь до мене, щоб ми разом вийшли з одним єдиним концептуальним законопроектом, враховуючи те, що у мене є вже позитивні висновки Кабінету Міністрів, науково-експертного управління, Комітет з податкової політики також прийняв відповідне рішення, вже готовий виносити на сесію для того, щоб приймати його в першому читанні. Я за те, щоб ваші пропозиції були враховані.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, я пропоную, все ж таки, нам рухатись по порядку денному.

 

ІЗ ЗАЛУ. Дозвольте запросити людей по цьому питанню, бо там ми виставили камери і людей.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас немає інших законів, тобто вони не наші.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Когда мы рассматриваем «ОХМАТДЕТ»?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Мы будем слушать общественников или народных депутатов? У нас что «круглый стол»? Общественные организации пришли со своим мнением, а народные депутаты будут принимать решение в зале. Решение принимают народные депутаты.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, шановні народні депутати, скажіть, більшість, ми йдемо по регламенту чи ми розглядаємо закон 2820 щодо тютюнопаління?

 

ШИПКО А.Ф. Есть предложение рассмотреть этот законопроект первым, а потом идти по регламенту.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу вас проголосувати за затвердження регламенту зі змінами відповідно, що першим ми будемо розглядати законопроект 2820.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. А вторым "ОХМАТДЕТ".

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А далі – по регламенту.  

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Мы договаривались, что второй вопрос будет – "ОХМАТДЕТ". 

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Да.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Мы проговаривали, что второй вопрос будет вопрос "ОХМАТДЕТа".  

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте так.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Давайте так.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте так и проголосуем.

 

МУСІЙ О.С. Сформулируйте так вопрос, Ольга Вадимовна, как просят коллеги депутаты.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми голосуємо з вами зараз за зміни до регламенту: першим питанням розглядаємо законопроект 2820, другим питанням розглядаємо ситуацію навколо лікарні "ОХМАТДИТ". Всі решта розглядаємо відповідно порядку денного. Прошу вас голосувати, хто за зміни до порядку денного.

 

МУСІЙ О.С. Одноголосно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я утрималась.

Я прошу вас також проголосувати за те, щоб по прізвищах ми вносили результати голосування. Шановні народні депутати, прошу проголосувати, щоб моє прізвище могло бути внесено в протокол. Прошу проголосувати. Хто за те, щоб прізвища вносились? Дякую.

Тепер рухаємося далі. Доповідач у нас по законопроекту номер 2820 Олег Степанович Мусій. І я прошу секретаріат всіх представників по цьому законопроекту запросити сюди, до зали. Олег Степанович, 2820.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, законопроект 2820 про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров`я населення від шкідливого впливу тютюну розроблено на виконання статей 9-ї, 10-ї і 11-ї Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров`я з боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала разом із 180-ма країнами світу ще у 2006 році і взяла на себе зобов`язання сприяти скороченню вживання тютюну взагалі в країні.

Останні зміни до законодавства у сфері тютюну приймалися ще у 2012 році. Ми знаємо, що законодавчі зміни сприяють зменшенню поширеності куріння та зменшенню вживання тютюну. Тому за останні роки за звітами Всесвітньої організації охорони здоров`я Україна з 4-го місця в світі за поширеністю тютюнопаління перемістилася в рейтингу на 26-е місце. Споживання тютюну відповідно з 2012 року до сьогоднішнього дня зменшилося на 15 відсотків, що, безумовно, надзвичайно позитивно відображається на загальному стані здоров`я населення.

Вважаємо, що саме зараз настав час запровадити заходи, які закріплять цю позитивну тенденцію і не коштуватимуть державі жодних витрат, особливо з державного бюджету. В той же час зменшують тягар на навантаження від лікування та передчасної смерті людей, які спричинені курінням і вживанням тютюну. Імплементація цього закону не передбачає жодних витрат із державного бюджету. І відповідно у нас є позитивний висновок Бюджетного комітету щодо цього питання.

Також законопроект не стосується і не регулює цінову і податкову політику тютюнових виробів, тому відповідно він абсолютно логічно знаходиться в Комітеті з питань охорони здоров`я. Він Антикорупційним комітетом визнаний не корупціоногенним.

Найбільш помітною новацією, яка запроваджується цим законопроектом, стане зміна зовнішнього вигляду упаковки тютюнових виробів пачок сигарет, де розмір попереджень про шкідливість впливу тютюну має бути збільшена із 50-ти відсотків, які є на сьогодні, до 65-ти відсотків. І вони мають бути розташовані у верхній половині пачки сигарет, матимуть малюнки з обох сторін. Старі попередження, ще ухвалені в 2009 році, вони вже втратили ефект, тому що ротація цих введень, цих малюнків не передбачена чинним законодавством.   

Відповідно до цього законопроекту щорічно під час друку упаковок сигарет буде передбачатися нова серія попереджень. І відповідно Європейський Союз надав Україні і Міністерству охорони здоров`я бібліотеку із 42 зображень, які відображають шкідливий вплив тютюнопаління.

Також новація, яка вводиться цим законопроектом, це є те, що на сьогодні на упаковці сигарет тютюнові виробники відображають рівень смол в сигаретах. Насправді, незалежно від рівня смол, і це доведено також уже, що рівень нікотину (те, що є в сигаретах), він однаково шкідливий, не залежно, скільки його там міститься в кожній конкретній сигареті. Тому пропонується цим законопроектом ввести таку норму, де буде написано, що тютюновий дим містить понад 70 речовин, що здатні спричинити рак, на відміну від сьогоднішнього, того, що вводить в оману курців, що існують якісь легкі сигарети, там ще якісь і інші. 

Також останнім часом ми стали свідками, що тютюнові корпорації стали розміщувати на ринку сигарети з особливим смаком, які є привабливими для молоді. Для протидії цим негативним явищам законопроектом запроваджується заборона на тютюнові вироби зі смаковими добавками і смаковими речовинами, які особливо є спокусливі для молоді.

Законопроект також зобов`язує виробників сигарет звітуватися перед Міністерством охорони здоров`я стосовно усіх добавок і інгредієнтів, що використовуються для виробництва сигарет. І Міністерство охорони здоров`я має далі публікувати на своєму сайті дані про ці домішки.

Також ви знаєте, що на ринку України з`явилися й електронні сигарети, і трав`яні вироби чи суміші для куріння, так звані. Чинне законодавство жодним чином не регламентує і  не регулює маркування і продаж цих виробів. Законопроект запроваджує регулювання таких виробів у повній відповідності до існуючої практики країн Європейського Союзу.

Всі зазначені норми у цьому законопроекті, вони взяті із директиви Європейського Союзу, яка прийнята і зараз розглядається всіма країнами для повного затвердження 2014 року, це директива 40 ЄС (щодо виробництва, презентації і продажу тютюну та супутніх товарів), а також існуючої директиви 2003 року 33-ї (щодо реклами і спонсорства тютюнових виробів). Зрозуміло, що прийняття цього законопроекту буде абсолютно чітким сигналом з боку України Європейському Союзу щодо адаптації українського законодавства до чинного європейського законодавства, в тому числі і в сфері охорони здоров`я, що і передбачено, до речі, Угодою про асоціацію з Європейським Союзом.

Також з 2012 року нашим законодавством заборонена реклама і спонсорство тютюнових виробів всюди, окрім інтернет-веб-сайтів, які зараз є дуже популярними користувачами серед молоді особливо. Тому згідно з положеннями цієї 33-ї директиви пропонується повна заборона реклами тютюнових виробів, в тому числі і в мережі Інтернет в добавку до того, що сьогодні вона у нас заборонена загалом в інших засобах масової інформації.

Також в законопроекті є нові визначення, яких не існувало ще поки що в українському законодавстві: це «залежність від тютюну», «інгредієнти і добавки», «характерний запах», «медичне попередження», «курильний тютюн» і так далі.

Для синхронізації законодавства також вносяться зміни відповідно до цього законопроекту у Закон про державне регулювання виробництва, обігу спирту етилового, коньячних, алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Прошу вашої підтримки в позитивному шляху України щодо заборони вживання тютюну як однієї з найшкідливіших звичок людства. Я думаю, що Україна, яка продемонструвала за останні 3-4 роки надзвичайно позитивну тенденцію, прийняттям цього законопроекту має шанс увійти у передові країни світу, де тютюнопаління буде мінімізоване і відповідно його шкідливий вплив на здоров`я населення. У мене все. Прошу підтримати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Олег Степанович.

Хочу ще додати, що власне цим законом також іде заборона до використання смакових добавок. Правильно?

 

МУСІЙ О.С. Так, так. Ароматизаторів до сигарет. Крім того, є позитивні висновки і Світового банку, і Всесвітньої організації охорони здоров`я і так далі, багатьох міжнародних організацій.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, хто ще має бажання? Спочатку члени комітету, а потім я іншим надам слово.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. У вас в законопроекте написано: послатись на СЕС, да?

 

МУСІЙ О.С. Ні, ні.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Кто у вас регламентирует работу, ну, утверждает все эти наклейки, названия, кто? Кто контролирует, орган?

 

МУСІЙ О.С. Міністерство охорони здоров`я.

   

ДОНЕЦЬ Т.А. Только МОЗ и все?

 

МУСІЙ О.С. Пропонує, так, через бібліотеки, які передаються Європейським Союзом.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. То есть, только МОЗ имеет к этому отношение? Никакие другие структуры к этому отношения не имеют?

 

МУСІЙ О.С. Так, з обов`язковою ротацією 42-х малюнків.

 

ІЗ ЗАЛУ. Давайте альтернативний розглянемо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Якщо можна, я ще надам слово як би співавторам законопроекту – представникам громадських організацій. Будь ласка, представтесь.

 

СКІПАЛЬСЬКИЙ А. Я – Андрій Скіпальський, керівник Центру контролю над тютюном, власне мав можливість долучитися до розробки.

На цьому етапі для того, щоб пересвідчитись, що ми на правильному шляху, ми отримали позитивні відгуки і листи-рекомендації, направлені на комітет, від коаліції європейських організацій боротьби по тютюну, це і Всесвітня мережа боротьби з курінням, Всесвітня організація охорони здоров`я, Світовий банк, ну, крім ще інших організацій, які направляли листи підтримки.

В той же час існують деякі технічні зауваження від Головного науково-експертного управління, які ми старалися врахувати в таблиці, і вважаємо, що їх можна скоригувати між першим і другим читанням.

Ну і на останок. Рік тому Молдова прийняла подібні норми. Вони теж підписали Угоду про асоціацію. Тому зараз молдовське законодавство, наприклад, теж містить заборону. Єдине що: імплементація відтягнена у часі, що і ми можемо зробити, на рік, півтора, два.

У світі рухаються до повної заборони смакових добавок, тому що це обман споживача, це маркетингові трюки, вони призначені для того, щоб залучати все більше і більше нових курців. Тому смакові добавки і маркування, вважаємо, є основним елементом цього законопроекту. Україна поступово може прийняти і мати таке ж саме прогресивне законодавство. Прошу підтримати. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Якщо у народних депутатів, членів Комітету охорони здоров`я  немає більше запитань, я тоді надам слово нашому колезі. Я буду просити вас, щоб ви сказали, що з цього закону увійшло до вашого законопроекту, а в чому є різниця.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Для того щоб проаналізувати, що увійшло чи не увійшло, це є в порівняльній таблиці, я не хочу забирати час, тому що у вас дуже багато питань. Я хотів би звернути увагу, наприклад, на певні моменти. Те, що ми говоримо про 50 відсотків напису, то у пана Олега Мусія є медичне попередження: інформаційний напис має покривати 50 відсотків поверхні. Це наразі є в моєму законопроекті.

Далі. Якщо ми говоримо про рівень смоли, нікотину і всього іншого, то фактично вони знаходяться на одному і тому самому рівні, прописані одні і ті ж самі цифри, що в моєму законопроекті, що у вашому. Тому я хотів би просто запропонувати, для того щоб витримувати регламент і йти відповідно до тієї директиви Європейського Союзу номер 2001-37, яка є на сьогоднішній день діючою, а не відповідно директиви 2014-го, яка ще не імплементована Європейським Союзом, я би все-таки запропонував відповідно до Регламенту, оскільки ваш законопроект був зареєстрований після мого і фактично має бути як альтернативний, все-таки розглядати його разом з законопроектом, який я подавав, і, в принципі, вважати ваш альтернативним, і виносити їх на сесію разом, для того щоб приймати відповідне рішення уже в сесійній залі. Перший варіант.

Інший варіант. Якщо питання і відповідно перший законопроект, мій, розглядається у комітеті і вже є рішення відповідного профільного Комітету бюджетного, є висновок, тому є пропозиція: все-таки потрібно сідати або двом комітетам, або виносити рішення одним комітетом, виносити їх на розгляд сесії Верховної Ради, для того щоб все було відповідно до Регламенту. А то ми говоримо про питання імплементації, про питання впровадження відповідних директив Європейського Союзу, а порушуємо свій Регламент. Я не хотів би, щоб це допускалося на даному рівні. Я категорично виступаю проти паління. Я сам не курю. Я тому і підтримую всі ваші ініціативи, і це є в моєму законопроекті, і в вашому це також відображається.

Тепер, що, наприклад, мені не зрозуміло. З`являється відповідний орган, який контролює санепідеміологічний стан. На моє розуміння, він стає монополістом у нас в Україні, який буде контролювати взагалі не просто випуск сигарет, він буде контролювати, де це, як це випускається. Я проти реклами повністю, і у мене навіть є цілий ряд законопроектів, де я виступаю проти реклами будь-який тютюнових, інших виробів, які шкодять здоров`ю.

Тому я хотів би, щоб концептуально ми все-таки вийшли відповідно до закону, відповідно до Регламенту на той законопроект, який буде проголосований в залі, який буде відповідати діючій директиві європейського Союзу і не буде протирічити будь-яким нормам. От і вся моя пропозиція. Я не кажу, що ваш законопроект мене там не задовольняє. Я за те, що мій є основним і мій є першим, і він є більш детальним, він конструктивний. Давайте об`єднуватися, давайте говорити про єдиний законопроект і, як варіант, приєднуватися до того рішення, яке є в бюджетному комітеті. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скажіть, будь ласка, ви не розглядаєте можливості приєднання? Якщо у вас є побажання до нашого законопроекту, можемо їх розглянути і, власне, доопрацювати його разом. Але не ваш, тому що ми вважаємо і наша позиція, Комітету охорони здоров`я, в тому, що закони по тютюнопалінню не має розглядати як профільний Комітет податковий. Чому? Тому що як тільки ми скочуємося в життя економічного прагматизму, а не економічного гуманізму, тобто тільки заощаджувати податки на алкоголі, на сигаретах і говорити, що це впливає і покращує економіку, це – економічний прагматизм. Комітет охорони здоров`я вважає, що життя людини – це є найвища цінність. Тому ми, більшість депутатів, за економічний гуманізм. Тому ми вважаємо, і це принципова позиція, що такі закони мають розглядатися в Комітеті з охорони здоров`я, а не в Комітеті з оподаткування чи чогось іншого.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Дякую.

Я вас підтримую відносно того, що такі законопроекти мають розглядатися чи в вашому комітеті, чи в іншому. Я до того, що вони мають важливе значення для життя і здоров`я не тільки там нашої країни, а взагалі всіх людей, які проживають на нашій планеті. Але питання стоїть в тому, що я не проти, де він буде розглядатися, я хочу, щоб це було в законній площині, я хочу, щоб це відповідало нормам, тим більше, що пропозиція моя була подана до Верховної Ради раніше, і ваш законопроект є альтернативним. У мене дуже багато законопроектів зареєстровано. Після того, як мої законопроекти не враховуються, в сесійній залі постійно вносяться інші законопроекти. Ну, чесно кажучи, мені не зрозуміла причина. Давайте об`єднуватися разом чи відкликати обидва законопроекти.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми з вами не визначаємо, чий закон альтернативний, чий ні. Є Регламент Верховної Ради..

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Є Регламент, так. От я і по Регламенту.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тобто наш закон не визначено як альтернативний до вашого. Я прошу Олега Степановича і представників, будь ласка, піднімайте руки, хто має бажання висловитися.

 

МУСІЙ О.С. Я би попросив також звернути на це увагу, це – окрема думка окремого народного депутата, що цей законопроект є альтернативним. Насправді, існує юридична процедура і юридичні норми, і Регламент Верховної Ради. Якщо б це був альтернативний законопроект, він би був зареєстрований як альтернативний. Окрім того, було би рішення чи Регламентного комітету…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А що він не зареєстрований?                 

 

МУСІЙ О.С. Ні, звісно, він не зареєстрований як альтернативний законопроект. Це – думка народного депутата. Тому ми не можемо вважати окрему думку, хоча, може, і позитивно, і правильно, що це треба було б зробити спільний законопроект. Але юридично він сьогодні не є альтернативним. І ми не можемо його юридичними нормами розглядати як альтернативний. Не існує такого механізму, як думка депутата, що він є альтернативний. Ну, завтра кожен депутат буде вважати свій законопроект альтернативним до чогось іншого. І до чого ми скотимося? Давайте йти по Регламенту діяльності Верховної Ради, напевно. А якщо йти по цьому Регламенту і як визначені номери законопроектів відповідно, то він не є альтернативним. Я не знаю, який шлях, насправді, виходу із цього. Може, досвідченіші народні депутати підкажуть, але тут ми можемо застрягти в юридичній колізії. А, може, він і не є альтернативний. Для цього є секретаріат, щоб це регулювати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я зараз, з вашого дозволу, надам слово народному депутату, потім у нас двоє людей довго уже очікують, потім вони виступлять, потім, я думаю, ми перейдемо до голосування.

 

СИСОЄНКО І.В. Можна? Я хочу сказати за те, що дійсно сьогодні в Верховній Раді України є два законопроекти на одну і ту саму тему, в яких суттю є, все ж таки, зробити все можливе в нашій державі для того, щоб заборонити тютюнопаління, для того щоб зменшити вплив реклами. І саме головне, щоб такі добрі речі не заділися між тим, що буде запропоновано до розгляду в Верховній Раді два законопроекти і ні один з них не набере необхідну кількість голосів.

Тому для нас дуже важливо, дійсно, вийти в зал з однією редакцією цього закону. Тому, все ж таки, важливо, щоб співавтори одного законопроекту, автори іншого законопроекту сіли разом, зробили одну єдину редакцію, за яку проголосує зал. Інакше, дійсно, зараз ми поділимо зал на тих, хто буде підтримувати один законопроект, інші – інший. І це допустити не можна, і це якраз задача зараз наша з вами, головного Комітету з охорони здоров`я, зробити все можливе, щоб ці законопроекти просто не загубились, щоб вони стали законом України. Поєднати два тексти законопроектів, імплементацію норм європейського законодавства, яке вже діє, за яке Україна взяла зобов`язання, поєднати в одному тексті і винести його в зал на голосування.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, Тетяна Дмитрівна.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые коллеги, я хочу всем напомнить о том, что борьба с табакокурением началась у нас и в пятом, и в шестом, и в седьмом созыве Верховной Рады. Это была очень сложная борьба. Мы начинали с того, что поднимали акциз, меняли этикетки, площадку этикеток. Я очень благодарна общественным организациям, которые всегда были рядом со мной, с комитетом. Мы одержали победу, окончательно это было в декабре 2012 года, когда 368 народных депутатов поддержали законопроект о запрете курения во всех общественных местах с последующими штрафами и с последующими также запрещениями рекламы и так далее.

Олег Степанович уже озвучил, я тоже хочу добавить к тому, что после принятия закона 1 января 2013 года Украина ушла из топ-10 стран, в которых наибольшее количество курящих среди населения и плюс курящих среди детского населения. По статистике до 2013 года каждый, 3-й, 4-й ребенок в возрасте 11-12 лет уже начинал и пробовал курить. Была проделана очень большая работа, и парламент поддержал. И сразу хочу отметить, что я анализировала ведение данного законопроекта. И в течение первых 6-ти месяцев первого полугодия 2013 года он уже был отработан на 80 процентов, по итогам налоговой службы, которая предъявляла санкции к нарушителям.

Конечно, в продолжение сегодняшнего законопроекта, который доложил и Олег, и Андрей, я двумя руками только поддерживаю, потому что это действительно более глубоко. И поддерживаю электронные сигареты, которые очень часто замещают. И, опять же, это реклама. И много-много очень вопросов, которые здесь есть дополнением к главному закону. Но хочу отметить, что от Главного научно-экспертного управления Верховной Рады по законопроекту 2820 есть очень много замечаний даже в отношении того, что очень неправильно технические, юридические сделаны термины и так далее. И то, что сказал наш коллега о том, что есть Закон, он действительно есть альтернативный, потому что он одинаков, и смысл, и тема его одинакова. Поэтому я тоже за то, чтобы два закона объединить и обязательно провести его в первом чтении или даже в целом. В три закона вы делаете тоже изменения. Надо, чтобы законопроект был принят. 

 

БОГОМОЛЕЦЬ  О.В. Будь ласка.

 

СКІПАЛЬСЬКИЙ А. Дуже дякую.

Я дуже коротко. Я би хотів застерегти шановних народних депутатів від об`єднання, тому що, на наше переконання, цей законопроект відтягне всю процедуру, і ніяким чином не є альтернативним. Можна порівняти візок з автомобілем цими законопроектами. Законопроект пана Кривошеї зроблено на основі директиви 2001 року. Ця директива складає три  сторінки. Наш законопроект набагато ґрунтовніший. В основу лягли три статті Рамкової конвенції. Там же всього цього немає. Там немає нових умов упаковок, немає заборони інгредієнтів, це взагалі не порівняння. Там є просто формально директива, яка втратила чинність 2014 року. Вона втратила чинність. Через півроку в Євросоюзі набуде чинності директива, і ми просто таким чином відтягуємо набуття. Я ще раз говорю, це візок і автомобіль. Можна їх поєднувати, але ми потерпимо крах, бо вони не поєднані. Об`єм запропонованих змін зовсім різний. Він дуже формальний. То є директива 2001 року. Який контроль над тютюном був в той час, і де ми зараз? Дякую дуже.

 

БОГОМОЛЕЦЬ  О.В. Будь ласка.

 

ХОМІЧАК Л.В. Міністерство аграрної політики, заступник директора департаменту продовольства Хомічак Людмила Володимирівна.

Ми підтримуємо як один, так і другий законопроект. Лише необхідно обов`язково зазначити, що як одна директива, так і інша директива визначають чи встановлюють правила щодо виробництва, презентації і реалізації тютюну та пов`язаних з ним виробів для їх уніфікації та безперебійного функціонування міжнародного ринку, а також для впровадження Рамкової конвенції ВООЗ з питань контролю тютюну. Це не Рамкова конвенція, це порядок, за яким буде здійснюватися виробництво і обіг тютюнових виробів для уніфікації ринку країн ЄС. Це перша теза.

Друга теза. 37-а директива дійсно була прийнята в 2001 році, і країни Євросоюзу 15 років step by step впроваджували те, що потрібно впровадити для своїх тютюнових компаній щодо вимог, знову ж таки, до виробництва, презентації і обігу тютюнових виробів. Якщо ми зробимо це стрімко відповідно до 40-ї директиви, ми наробимо великої біди для нашого бюджету. Ми за те, щоб 40-а директива обов`язково впроваджувалась, але необхідно дати якийсь термін перехідний, щоб фабрики могли замінити обладнання і щоб не нанести для нашої економіки шкоди. Оце найголовніше.

 

СИСОЄНКО І.В. Це за який законопроект ви зараз говорите?

 

ХОМІЧАК Л.В. Я говорю за законопроект, який зараз розглядається, 2820. Тобто його варто відтерміновувати прийняття, тому що не на часі. Директива сама набуває чинності тільки 20 травня 2016 року. Фактично вона ще не діє в Євросоюзі навіть.

 

ІЗ ЗАЛУ. І Україна її ще не ратифікувала.

 

ХОМІЧАК Л.В. І Україна не брала зобов`язання. Ми брали зобов`язання впроваджувати ті положення 37-ї директиви, які ще не впроваджені. Step by step, знову ж таки. Як би ми з вами не ставилися до тютюнових виробів, це все одно надходження до бюджету, і великі. І це наші соціальні програми, які залежать від саме їх надходжень. Мені здається, що це треба також врахувати, тому що це регуляторний акт, який повинен бути збалансований і забезпечувати інтереси держави, як будь-який регуляторний акт, громадян і суб`єктів господарювання.

Щодо недоліків самого законопроекту. Ми були на зведенні по висновку до законопроекту 2430, коли він був зареєстрований. І у мене є всі пропозиції від центральних органів виконавчої влади. І хочу зазначити, що найбільш детально і найбільш толково, я би сказала, МОЗ дав. Все це пов`язано із тим, що у нас немає офіційного переводу директиви, і тому пішли трактування термінів спеціальних, специфічних, ну, як кому захотілося їх трактувати.

Тому, мені здається, перше треба зробити – це офіційний переклад директиви, для того щоб з нею працювати і імплементувати в наше законодавство. І друге – утворити просто робочу групу, я можу навіть надати ті пропозиції, які у мене вже є, з урахуванням яких можна доопрацювати цей законопроект і тоді виносити його на розгляд, і, безумовно, дати компаніям час, які не зможуть забезпечити себе новим обладнанням протягом одного року. В Євросоюзі дали два роки, у нас один рік буде. Компаній, які випускають обладнання тютюнове, три в світі. Наші стануть в чергу. Вони не забезпечать себе цим обладнанням. Тому впроваджувати треба, однозначно, але дати більший період для прийняття цього закону.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. «Філіп Морріс», більше не знаю. Яка у нас ще компанія? Вона єдина і монополіст.

 

ІЗ ЗАЛУ. Оборудование делает три  компании в мире. Если сейчас перевооружаются заводы ЕС, мы просто дальше не закажем это оборудование физически.

 

ІЗ ЗАЛУ. Давайте просто пропишемо 2017 рік. І все.

 

ІЗ ЗАЛУ. Мы же остановим промышленность свою. С сентября-месяца  все заводы в Европе по производству оборудования работают на табачные фабрики ЕС.

 

ХОМІЧАК Л.В. Можна я ще скажу? Є ще певні прецеденти в Європі. Польща, наприклад, судиться щодо доцільності прийняття цієї директиви. Ну, тобто вона не обкатана в Європі. Ми можемо просто зробити шкоду нашому бюджету, відверто скажу. А те, що треба оці всі новації впроваджувати,  це однозначно.

 

ІЗ ЗАЛУ. Нам же менять надо оборудование, поймите.

 

СКІПАЛЬСЬКИЙ А. Адаптаційний період 2-3 роки просто продовжимо і все.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Можна?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Зараз, одну хвилинку.

Шановні народні депутати, зараз з точки зору технічної говоримо, не по суті. Технічно неможливо об`єднати закони, тому що у них абсолютно різна структура. Тобто ми не можемо доєднати наш закон. Є варіант – відізвати обидва закони, подавати один спільний. Але, знову-таки, він все одно буде базуватися на тому нашому, який є більш ґрунтовний.

Збільшення термінів. Я не бачу ніяких проблем. Якщо потрібно збільшити термін не на один рік, а на два роки, тобто це не є навіть на три роки, ми не бачимо в цьому катастрофи, тому що просто приймати ті документи, за якими Європа жила 15 років тому, нема сенсу. Нам потрібно дивитись вперед. А знаючи, яким чином у нас розглядає парламент документ, то якщо він в 2016 році вийде на друге читання, то це буде перемога Комітету охорони здоров`я.

Будь ласка, вам слово.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Дякую.

Шановні колеги, ну,  я порівняв два законопроект. І фактично я беру от конкретно щодо попередження: стаття 1-а – вносяться зміни, стаття 10-а – вносяться зміни, стаття 11-а – вносяться зміни. Це – порівняльна таблиця, де два законопроекти, вони є альтернативними, просто вони не зареєстровані не в термін двох тижнів, через те він не вийшов як альтернативний. Тому просто різні підходи і формування відповідно до директиви. У мене посилання на директиву ту, що діє в Євросоюзі. Тут законопроект, який більше посилається на ту директиву, яка не зрозуміло, чи буде діяти, тому що з 28-ми країн (28 країн Євросоюзу) тільки дві країни поки імплементували дану директиву. Враховуючи те, що 15 років вони переходили відповідно до директиви 2001 року в цьому процесі, мене просто лякає не те, що не буде в бюджеті коштів, нам потрібно піти по-іншому. Давайте зробимо так, щоб всі кошти, які надходять з тютюнопаління, тютюновироблення, з підакцизних товарів взагалі і на місцевому рівні, і взагалі на рівні держави, ми запропонуємо бюджетному комітету використовувати їх 50 відсотків саме на охорону здоров`я, щоб це було цільове використання цих коштів, якщо йдеться про табакопаління. Люди добрі, якщо табак нас знищить, то нехай він лікує наших дітей і відновлює, в тому числі, той же самий центр "ОХМАТДИТ" . Хіба є тут проблеми?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ми розглядали ці пропозиції дуже багато разів.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. І оце підтримається в сесійній залі.   

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Це неможливо.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Це не проблема наших двох законів, без питань. Давайте виносимо ще з іншим законопроектом. Моя думка наступна. Два законопроекти мають повне право існування. Я пропоную мій законопроект, підтриманий в бюджетному комітеті, навіть якщо вони не є альтернативними, ми його голосуємо в сесійній залі. Ваш законопроект. Тільки приймається директива, в Євросоюзі вона імплементується, відразу продовжуємо розглядати ваш законопроект і затверджуємо ваш законопроект. Це буде відповідати всім законним нормам і Євросоюзу, і взагалі світовим стандартам. Не буде Україна переступати оце. Ми в Євросоюз вступаємо 15 років.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякуємо вам.

Шановні народні депутати, у нас технічної можливості об`єднати ці законопроекти немає. Вони не визнані альтернативними. Тому я пропоную зараз всім, якщо аргументів «за» і «проти» більше немає, зважити вашу позицію: чи ми рухаємо нашу країну вперед, чи ми будемо йти 60 років до того, до чого прийшла Європа.

 

ШИПКО А.Ф. Секунду! Мы не можем сделать монтаж.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ви можете мати власну позицію, яку хочете. Чи ви хочете 50 відсотків грошей від тютюнопаління використовувати на охорону здоров`я? Це право кожного з вас – підтримувати чи не підтримувати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Колегіально ми підтримуємо обидва законопроекти.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я пропоную зараз, тобто ми виносимо на голосування. У нас є з легітимних пропозицій тільки пропозиція: або підтримати цей законопроект, або не підтримати, або віддати на доопрацювання на сьогоднішній день. Автор пропонує підтримати.

Що, що? Прошу вас.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Шановна Ольга Вадимівна, колеги! Уповноважений Президента з прав людей з інвалідністю. Знаєте, я просто 17 років працював у Верховній Раді, і дозвольте я вам скажу свій досить сумний досвід по законопроекту по тютюнопалінню. Я прийшов на інше питання, на перше питання, але я не утримався, щоб не сказати свій цей досвід. Я написав десь років 7 назад законопроект трошки іншого порядку, але суть така ж була.

Підійшов до мене один із «махрових», вибачте, народних депутатів і сказав: «Він помре, дуже швидко, я вам гарантую. Працюйте отам, де ви працюєте, не чіпайте цю тему. Він помре стовідсотково». Я не повірив, трошки гарячкував, але він помер.

То я хочу вам сказати: в загальному порядку я буду дуже радий і поздоровлю всіх вас, вас особисто, якщо ви витягнете цю тему. Але я пророкую вам надзвичайно важку долю, тому що потужність тих, хто сьогодні у цій залі і поза залою, набагато більша, ніж ваші добрі намагання. На жаль, Олег Степанович, вам буде також дуже важко вирішити це питання.

 

МУСІЙ О.С. Ну нічого.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Але я до чого? Треба бути свідомими, на що ви піднімаєте руку, і йти, все-таки, думати, як перемогти це. Важко буде. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, шановні колеги.

 

ІЗ ЗАЛУ. Дозвольте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

МИХАЛЬОВ О.С. Я – представник Українського союзу підприємців і промисловців Михальов Олексій Степанович.

Все ж таки, тут сказали, що позиція економічного прагматизму має не братися до уваги. Але ж таки, і економічний прагматизм, і захист людини об`єднані одним: не зробити шкоди. І якщо ми виходимо з цих параметрів, ну от, наприклад, все ж таки, тютюнова фабрика на Харківщині – це головний платник податків. Ми можемо не брати це до уваги, але факт є факт.

По-друге, те, що вагомий внесок саме тютюнової промисловості в наш експорт, який зараз підтримує торговельний баланс, ну, це є теж безперечна така істина. І тому будь-що, що буде створювати проблеми для підтримки цього виробництва, звичайно, це пов`язано із збереженням робочих місць, воно має бути взяте до уваги, тому що не відповідати на це питання, а тільки взяти за істину тільки те, що це заради здоров`я, це буде важко.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я вам дуже дякую. Ми вас почули.

 

МИХАЛЬОВ О.С. Я просто хотів сказати, що якщо буде призупинене виробництво, все одно проблема вироблення нелегальної продукції буде лежати на поверхні. Тому чи отримаємо ми взагалі такий результат, чи не отримаємо, це буде питання. І ото, що той дуже великий проміжок між цими двома редакціями закону, це шлях в тому числі і до знаходження певних компромісів. Вибачте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я вам дуже дякую. Якщо новій поліції дадуть завдання – брати штрафи по-новому, то буде чим поповнювати бюджет.

Ми закриваємо обговорення.

 

ІЗ ЗАЛУ. Дозвольте, будь ласка, ще два слова.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олегу Степановичу завершальне слово як автору.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати і шановна громадськість! Я хотів би, щоб ми дослухалися до слів нашого колеги, який був колись нашим колегою в парламенті, про те, що ми не можемо будь-які приватні інтереси тютюнових компаній підміняти здоров`ям людей. І скільки разів ми були свідками того, що тютюнові лобісти, і не тільки тютюнові, а й алкогольні лобісти, у нас такі є, намагаються якусь, в лапках, «економічну доцільність» підвести під смерті людей, які завдає алкоголь, завдає тютюн. Насправді, тютюн всюди в світі визнаний найшкідливішим продуктом, який вживає, на превеликий жаль, людина. І нічого важкого немає в тому, що за два роки, якщо тут термін – один рік – не  підходить, переоснастити будь-яке обладнання. Окрім того, я неодноразово чув, в тому числі і будучи на засіданнях комітету минулих скликань, про те, як тютюнові лобісти і компанії отакі – з промисловців і підприємців, і з інших – розказували про те, що не можна підвищувати акциз на тютюнові вироби, тому що це будуть втрати до бюджету, тому що це буде соціальна відповідальність бізнесу. Це не соціальна відповідальність бізнесу, це вбивство, яке ви робите своїм тютюном наших людей.

Тому жодним чином (і це також доведено кожною країною) підвищення акцизу на тютюнові вироби не призводить до зменшення надходжень до бюджету. Це тільки ви видумуєте красиву упаковку, для того щоб розказати байки народним депутатам. І абсолютно економічно доведено і неодноразово, що підвищення акцизу в тому числі і переобладнання, і зменшення тютюну призводить до набагато менших втрат державного бюджету, який розподіляється на охорону здоров`я. Тому давайте будемо прагматичними. І я глибоко переконаний, що до травня-місяця…

(Шум у залі)          

 

МУСІЙ О.С. У нас не вистачає коштів? У нас ще більше буде не вистачати коштів, якщо ми залишимо цю ситуацію з тютюнопалінням, яка є на сьогодні. Ще більше не буде вистачати. А коли ми обмежимо або нівелюємо вплив тютюнопаління на здоров`я населення, тоді, можливо, вистачить на лікування і інших хвороб. Тим більше, до травня-місяця за нашими регламентами (це перше читання тільки) ми не встигнемо розглянути їх в другому чи в будь-якому, третьому читанні. Тому цей законопроект, так як він в п`ять разів по об`єму більший за існуючий законопроект альтернативний, як ви називаєте його, першим чи основним, має всі шанси бути прийнятим до травня-місяця.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, вношу пропозицію щодо того, щоб Закон номер 2820 про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров`я населення від шкідливого впливу тютюну підтримати в першому читанні. Прошу голосувати. Хто за те, щоб підтримати  цей законопроект? «За»: Шипко, Шурма, Бахтеєва, Сисоєнко, Мусій, Кириченко, Богомолець. Хто утримався? Колганова, Донець. Хто проти? Шановні народні депутати, я вам всім дякую за обговорення. Переходимо до розгляду наступного питання.

Шановні народні депутати, згідно проголосованого вами регламенту переходимо до другого питання, внесеного в порядок денний пані Тетяною Донець щодо ситуації, яка склалась навколо лікарні "ОХМАТДИТ". Скільки вам треба на виступ?                            

 

ДОНЕЦЬ Т.А. 10 хвилин.

Шановні колеги, некрасивая ситуация возле строительства больницы "ОХМАТДЕТ". Мы всем дали такие файлы сегодня информационные депутатам с цифрами по "ОХМАТДЕТу". Всем роздали, да? 

 

ІЗ ЗАЛУ. Да.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я расскажу как бы не эмоционально, а просто в цифрах, что такое больница "ОХМАТДЕТ". Это не просто больница на самом деле, это как бы маленький медицинский городок. И не нужно эту ситуацию упрощать. О том, о чем сейчас идет спор, это стройка всего одного здания. Изначально бюджет был (только 2011 года) – 1,8 миллиарда гривен примерно. Азаров выделил (ну, его правительство) всего лишь 390 миллионов. Это все, что было выделено на "ОХМАТДЕТ". И все. Поэтому на сегодняшний момент мы не достраиваем "ОХМАТДЕТ", мы только начинаем его строить, чтобы все это хорошо поняли. Только начинаем. Потому что больница – это не окна, двери и крыша. Больница – это немножко другое.

Что происходит на сегодняшний момент? То есть, из этих 1 миллиард 800 по курсу 2011 года, то есть никто никогда не пересчитывал почему-то, что очень странно, из них 900 миллионов – это было оборудование. 900 миллионов по курсу 8 – это 110 миллионов долларов нужно будет только для оборудования. Поэтому эта цифра автоматически должна быть умножена на курс 23 (какой он там будет), если он не станет другим к моменту нашей оплаты. Это мы уже получаем, что нам нужно на оборудование "ОХМАТДЕТа", примерно 2,4 миллиарда гривен. Это пункт первый.

На постройку "ОХМАТДЕТа" в плане строительных работ у нас остается с вами порядка 900 миллионов. Выделено только 360. То есть у нас есть остаток, который составляет порядка 600 миллионов, но это, опять же, в 2011 году. То есть мы понимаем, что с 2011-го по 2015 год (за 4 года) сами строительные работы в своей себестоимости, они стали дороже, даже если они делаются украинскими руками. Поэтому эта цифра уже вырастет. То есть мы прессуем 2,400, даже эти 500, а из этих 500 миллионов нужно сделать, наверное, порядка 700-та, если не миллиарда, и получаем цифру – 3,5 миллиарда. И, возможно, у нас будет "ОХМАТДЕТ", если забыть один маленький нюанс, что в 2013 году компания-заказчик уже просила увеличение бюджета до 2,4 миллиарда. То есть, она просила тогда увеличить бюджет на 900 миллионов гривен, это 110 миллионов долларов.

Да, Кабмин им на тот момент этих денег не дал, этого увеличения. Но они же просили, и они это обосновали. Поэтому мы говорим, что 3,5 миллиарда. И очень не факт, что у нас с вами будет больница. В этом году в бюджете у нас есть 500 миллионов. Так вот, если каждый год правительство будет давать нам по 500 миллионов, то больницу мы будем с вами строить то ли 6 лет, то ли 10 лет. То есть я считаю, что такое финансирование, оно является абсолютно неэффективным. То есть мы вкладываем в стройку, в оборудование, а оно стоит уже 4 года и не используется. То есть за эти деньги мы могли лечить детей где-то. Но есть удивительный момент, что абсолютно все сходятся в том, что больницу можно построить, ну, пусть не за 12 месяцев, но за 15 ее построить возможно. Поэтому если есть желание, реальное желание в стране построить больницу "ОХМАТДЕТ", мы должны понимать, что у нас должны быть эти деньги одноразовым фактически платежом, вся эта сумма. Даст ли нам бюджет в следующем году 5 миллиардов на "ОХМАТДЕТ", я сомневаюсь. То есть, возможно, нужно делать какие-то там запозичення. Но мы должны понимать, что мы либо строим "ОХМАТДЕТ", либо мы его не строим, потому что мы  будем строить "ОХМАТДЕТ" 10 лет, но эта ситуация как бы не работает. Все остальное в СМИ – это абсолютная манипуляция: 500 мільйонів – і ми добудуємо "ОХМАТДИТ". То есть за 500 миллионов мы построим больницу. Так вот, то – абсолютная неправда. Но есть другой интересный момент.

Что такое 390 миллионов, которые мы уже потратили? У нас при "ОХМАТДЕТе" есть парламентская группа, которую возглавляет Оксана Корчинская, у нас есть в самом "ОХМАТДЕТе" набсовет, который возглавляет Оксана Корчинская. Так вот, что такое цифра 390 миллионов? Из них 86 миллионов гривен, то есть 11 миллионов долларов, стоил фасад.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ничего себе!                  

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Вы можете представить себе, что фасад больницы стоит 11 миллионов долларов?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Кошмар!

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Это порядка 300-500 долларов квадратный метр фасада больницы. Я понимаю, что она детская и должна быть красивая, но 11 миллионов за фасад! Я думаю, что Администрация Президента немножко дешевле.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уже потрачено государственных средств.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Уже фасад сделан, и оплачено 60 миллионов еще тогда, по курсу 8.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А куда деньги пошли?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Компания «Укрпрофмед» являлась на тот момент генподрядчиком.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Это частная компания?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Это – частная компания, я вернусь к ней немножечко позже. Это то, что касается цифр, чтобы вы не путались.

 

ІЗ ЗАЛУ. Давай про Корчинскую.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я понимаю, что Нацсовет, он же, наверное, смотрел цифры. Я прошу тишины, тяжело без микрофона, я пытаюсь докричаться до каждого здравого разума, не буду говорить «до сердца». То есть я понимаю, что набсовет "ОХМАТДЕТа", ну, явно видел эти цифры. У меня вопрос к набсовету (оей, там была коррупция, еще что-то было): а куда вы смотрели и почему вы не били во все колокола? Ну, есть вопрос.

Вопрос более удивительный, который документально подтвержден: у нас 100 миллионов гривен было потрачено на три позиции по оборудованию. Это ПЭК, который был куплен за 34,5 миллиона. Но есть заключение к НИЦЕ – это Киевский институт по ценам. Официальное его заключение, что на тот момент покупки подобное оборудование в стране стоило просто 11,5 миллионов. Мы говорим о том, что дельта в оборудовании составила просто 20 миллионов гривен. Это официальные документы. Это официальное заключение НИЦЕ по цифрам.

Есть вторая цифра. Второе оборудование было куплено «Прискорювач» за 52 миллиона.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Компьютерный томограф.  

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. В якому році?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. В 2011 году, в конце года. Договор 2011 года.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А Корчинська була головою Наглядової ради.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Значит, «Прискорювач» покупается за 52 миллиона. Реальная его стоимость – 12 миллионов (!) на тот момент. То есть 40 миллионов на одном оборудовании.

 

БІЛОВОЛ О.М. При курсе 8, да?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Это курс 8. Это просто курс 8. Цифры говорят сами за себя. Это не мои слова, это есть договора покупки и есть заключение к НИЦЕ. Они посчитали, как бы, средний рынок во время договора, во время не договора. Эти документы сегодня в прокуратуре. У вас в документах есть о том, что в прокуратуре действительно есть дело по компании «Укрпрофмед». Это то, что касается, как тратились 390 миллионов.

Что происходит на сегодняшний день? Эта компания, которая так эффективно тратила деньги, о которых я сегодня рассказала, возглавляла некая Ирина Коваль. Более того, компания «Укрпрофмед» не выиграла конкурс на генподрядчика. Им это было подарено. То есть, это была не конкурсная процедура – отдача генподряда. То есть, это не являлось профильной компанией, они ничего до этого не строили в подобных даже масштабах. То есть, есть вопрос, почему они это, в принципе, отримали, скажем так. Но два года «Укрпрофмед» во главе с Ириной Коваль пытается научиться строить больницы. По-другому я это сказать не могу. То есть, в современном мире мы не могли привлечь на проект в 300 миллионов долларов иностранную компанию, которая имеет возможности, умение и строила "ОХМАТДЕТ", там, не знаю, в Казахстане, Узбекистане, Китае – где угодно, то есть опытную компанию. Мы ее начинаем строить, как велосипед собирать – по болтикам. Оей. Но потом – через два года – Ирина Коваль возглавляет государственную компанию, ДП государственное, которое является заказчиком и продолжает дальше работать со своей же компанией «Укрпрофмед».

Что происходит этим летом? Абсолютно удивительная вещь. Заказчиком почему-то был «2012», с чем тоже разбирается прокуратура, потому что она не понимает, почему «2012» занималось этим. В этом году объект был передан на баланс МОЗа. МОЗ – не правоприемник. Он был передан на баланс МОЗа, я как бы обращаю внимание. И происходит удивительная вещь: Ирина Коваль работает там далее. И картинка выглядит так: выходят на пресс-конференцию и говорят, сидит рядом Оксана Корчинская, которая возглавляет наблюдательный совет при "ОХМАТДЕТе", которая является лидером группы в парламенте при "ОХМАТДЕТе".

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Мафия.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Они выходят, садятся рядом на пресс-конференции и говорят: нам нужно 500 миллионов на достройку "ОХМАТДЕТ". Могу ли я иметь моральное право, скажите, пожалуйста, ну вот я эту женщину вижу, она работала и в одной структуре, и в другой структуре…

 

ШИПКО А.Ф. И Корчинская работала все время председателем наблюдательного совета.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Мы говорим о том, что дельта в цифрах раньше была в разы! Она продолжает работать дальше. Они выходят на пресс-конференцию и говорят: нам нужны 500 миллионов на достройку "ОХМАТДЕТ". Как государство может себе позволить дать в эти же руки 500 миллионов?! Я считаю, что это сделать абсолютно невозможно. Я говорю об этом везде.

То есть на сегодняшний день что происходит в прессе? Меня обвиняют в том, что я не хочу строить "ОХМАТДЕТ", что я на чем-то пытаюсь заработать. Но есть неэмоциональные вещи. Мне не нужно ездить на стройку. Если я приеду на стройку, скажите, вот я прихожу, смотрю: стоит здание – правильно ли развели воздуховоды, неправильно развели воздуховоды, правильная электрика – неправильная, какой там должен стоять котел. Нас всегда упрекают: вы же туда не ездите. А зачем туда ездить? Мне эмоционально показывать недостроенный дом абсолютно не нужно. Мне нужно, как бы, посмотреть проект и цифры, чтобы я сделала свой вывод.

Так вот, у меня есть вопрос: каким образом на сегодняшний день Ирина Коваль до сих пор работает главой этого ДП? Я считаю, что пока работает Ирина Коваль, финансировать данное предприятие ненормально. То есть там есть дела в Генпрокуратуре, дела рассматривает уже МВД, есть распоряжение Премьер-министра о снятии данного человека, но на протяжение уже последних двух с половиной недель у нас, к сожалению, МОЗ никак не может понять, как же снять госпожу Коваль с главы ДП. И они дальше пытаются проводить конкурс на 500 миллионов гривен. Это то, что касается личности Ирины Коваль. Более того, самое страшное, что происходит, вы понимаете, да? То есть, есть стройка и есть проект. Проект для меня – с большим знаком вопроса, потому что его делали реально не профессиональные люди.

Когда мне говорят, что проект проверяет некая компания «Трансперенси Украина», она – аудиторская компания, это не строительная компания, ну, это не компания, которая есть фаховою в данной ситуации. То есть, что мы имеем? Нормальный аудит проекта, европейский качественный аудит не делал никто. То есть у нас нет аудита ни проекта, ни стройки. Почему важен аудит стройки? У нас есть какие-то акты приема-передачи, но понять, есть ли эти акты не на бумаге, а по факту, должна была бы сделать третья сторона. Так вот, этой третьей стороны в истории не было, потому что сначала была Ирина Коваль, строила, а потом она сама у себя принимала, простите. И мы не понимаем, что на сегодняшний день реально происходит в "ОХМАТДЕТе".

Почему для меня вопрос, что там не все чисто по актам приема-передачи? Официально было везде заявлено, что задолженность государства перед частными компаниями составляет 80 миллионов гривен. Это все еще в 2013 году происходит. Долг тянется. Эти 80 миллионов гривен тогда составляли 10 миллионов долларов. И вот цифра  в 390 миллионов, которая была выдана Азаровым, составляет 20 процентов. Так вот, компании почему-то пошли на меморандум с государством и сказали, что нам сейчас доплачивать эти 80 миллионов не нужно. Ну, якобы классно, да? Но у меня возникает вопрос. Вот если бы я была агентом частной компании и мне бы государство должно было сначала в 2013 году 10 миллионов долларов, а сегодня оно бы мне должно уже было 4 миллиона долларов, да? И я даже 4 миллиона у них не пытаюсь получить по судам. Я с ними иду на меморандум о том, что якобы в 2017-м, 2018-м – в каком-то году в бюджете будет строчка – доплатить "ОХМАТДЕТу". То есть я считаю, что компаниям этим просто не хочется идти в суды и не хочется к себе привлекать внимание, потому что, как бы, скажу непопулярную вещь: с одной стороны, вроде, как бы классно – от нас не хотят 80 миллионов. А с другой стороны у меня вопрос: почему частная компания не хочет получить свои деньги? Она и так уже потеряла в три раза. Поэтому я и говорю, что у меня есть большой вопрос, что акты приема-передачи, которые есть, они действительно есть по факту.

То есть я считаю, что на сегодняшний день у нас есть несколько задач. Задача первая – отстранить Ирину Коваль от должности занимаемой. Мы должны провести нормальный человеческий аудит проекта, провести отдельный аудит самого строительства. Более того, этот проект полтора года не был заморожен. Мы должны провести аудит реально несущих конструкций. То есть потеряно то, что потеряно. Давайте сейчас поймем, что такое точка «ноль» и будем от этого нуля двигаться.

 

ШИПКО А.Ф. А Корчинская пусть остается в наблюдательном совете?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, мені здається, що при відсутності депутата це неправильно.    

 

БІЛОВОЛ О.М. Извините, акты приема-передачи есть, они подтверждены выполненными работами или нет?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Это нужно проверить, понимаете? Когда есть дельта в 20 процентов…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так она на нас пишет, что мы – мафия. А ей корректно, Ольга Вадимовна? Она пишет статьи, дает интервью, что все, кто подписал письмо против Коваль, - мафия. И вы в том числе. 

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Поэтому послушайте, это, как бы, не эмоционально. Я назвала без эмоций, без чего-то, я называю вам просто цифры, которые есть.

Что касается истории дальше. Это то, что касается фактически состояния "ОХМАТДЕТа". То есть мы понимаем, более того, что в следующем году нам нужно будет 5 миллиардов, мы должны понимать, что это – одно здание. А "ОХМАТДЕТ" – это 10 зданий еще, которые нуждаются в срочном ремонте объективно. Это большой проект. И мы должны понимать, что к этому нужно подойти нам не только, когда строить это здание, закончить просто проект…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Міністерство, вибачте, пані Тетяно.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Можно я договорю? Я – народный депутат. Спасибо. Более того, мы должны понимать, что если мы там поставили оборудование и обучаем людей, у нас есть вопрос к их зарплатам. То есть у нас есть нацполиция, да? Ее смогли вывести и смогли сделать так, чтобы там были нормальные зарплаты. Поэтому я считаю, что к проекту "ОХМАТДЕТа" можно подойти глобально и сделать это нормальным качественным проектом, первым в МОЗе, где мы построим нормальную европейскую больницу и посмотрим, как мы можем там сделать адекватные заработные платы, сделать это пилотным нормальным проектом, чтобы как нацполиция при МВД, так "ОХМАТДЕТ" при МОЗе. Это был бы нормальный хороший пилот, который мы могли бы дальше каким-то образом ретранслировать. Это вопрос первый.

Есть обвинение в мой адрес, оно идет публично. Понятно, что с ним я иду с Оксаной Корчинской в суд, адвокаты уже работают.

О том, что я лоббирую интересы некой австрийской «VAMED». Я всем раздала документы, что это не я лоббирую, а в прошлом году была встреча Президента Украины с канцлером Австрии, и канцлер Австрии предложил Президенту Украины, что они могут помочь достроить клинику "ОХМАТДЕТ". Они готовы были выделить нам на тот момент 120 миллионов евро единоразовым траншем. Обращаю внимание на ставку. Ставка сегодня, под которую государство Украина платит свой госдолг, - 7,75. В прошлом году они были готовы дать нам по ставке – 5,5. Это ниже, чем мы обслуживаем госдолг. Более того, они были готовы получать кредит с момента – через полгода после того, как первый ребенок зайдет в "ОХМАТДЕТ". То есть хорошая идея. Я не слышала, что была любая другая идея.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Корчинская пишет, что у нее есть японский кредит.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Такое предложение было не мое, оно было на таком уровне. Я действительно считаю, что если мы строим "ОХМАТДЕТ", это неплохая идея. Корпорация «VAMED» - это крупнейшая европейская корпорация. Она, наверное, кому-то не удобна. Но она управляет в 72-х странах мира больницами. «Шарите», куда летает Юлия Владимировна, эта компания управляется компанией «VAMED». Самая крупная венская больница управляется корпорацией «VAMED». Они имеют 30 процентов австрийского рынка, большой процент немецкого рынка. Я знаю, что говорят о том, что эта компания имеет украинские корни, я сделала запрос послу Австрии…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Татьяна Анатольевна, нам это не интересно.         

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Это чистая компания. Но вопрос в другом. Любая другая компания украинский бюджет…

 

БІЛОВОЛ О.М. Татьяна, давайте ваши предложения. Сформулируйте предложения.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. У вас есть мои предложения, рекомендации. Это обратиться к Министру охраны здоровья, щоб він терміново відсторонив Ірину Коваль від виконання своїх обовзків. Питання перше.

Питання друге. Ми маємо провести аудит проекту, аудит будівництва по лікарні "ОХМАТДИТ". Для цього ми маємо винайняти аудиторську компанію. Прем`єр-міністр сказав, що він виділить кошти на цю аудиторську компанію.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А скільки це буде коштувати?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Він сказав, що три мільйони гривень виділить для цього аудиту.

 

ІЗ ЗАЛУ. Особистих коштів?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я пропоную звернутися до Державної фінансової інспекції України, до Генеральної прокуратури і до внутрішніх справ, щоб вони розглядали ці питання.

 

БІЛОВОЛ О.М. І заслухати голову Наглядової ради.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Стосовно коштів.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Стосовно її роботи.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Ольга Вадимівна, а можна присутньому дати пропозицію?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Ну, дуже емоційно, добре ви виклали все, і однозначно, що приватні структури більш ефективні. Я вам скажу, багато в Києві я знаю, де операційні двері в приватній структурі – 1800 доларів і в державній структурі – 6,5 тисяч доларів точно такі. Так само операційні лампи. І мені здається, що ви абсолютно праві в тому, що, все ж таки, дати приватній структурі якісь добудови. Але завтра у вас будуть знову такі ж самі питання. І щоб вийти із всіх цих питань, я, враховуючи свій досвід і вік, можу сказати одне, що треба зробити. Перше: надати закладам охорони здоров`я автономії в роботі і дати можливість приватизовувати. А держава хай купує послуги в приватного бізнесу. А для цього зробити певні умови. І ви тоді дуже багатьох питань позбавитеся, тому що лікують не стіни, а технології і їх адекватне використання. Дякую.

 

ШУРМА І.М. У мене є пропозиція. Там першим пунктом є звернення до міністра охорони здоров`я. Враховуючи те, що він відверто пише заяви на звільнення і це тільки питання часу, чи задовольнять його заяви, чи він піде як невідповідний займаній посаді, бо зареєстрована відповідна постанова…

 

ІЗ ЗАЛУ. Нема.

 

ШУРМА І.М. Як нема? Є заява Шипка, зареєстрована.

 

ІЗ ЗАЛУ. Уже нема.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Зникла вона.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, вона не зникла. Вона була тричі проголосована на Верховній Раді і знята з розгляду.

 

ШУРМА І.М. Це заява міністра.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, на жаль.

 

ШУРМА І.М. Добре. У мене є пропозиція звернутися до Прем’єр-міністра України з цим питанням.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. А він уже дав розпорядження зняти. Міністр не виконує.

 

ШУРМА І.М. Лишень один штрих я вам наведу по тих цифрах. Я 8 років працював в Харкові, де їздила Сисоєнко, де був Поліщук, де був сьогоднішній замміністра. За роки, коли губернатором був діючий міністр внутрішніх справ (прошу уваги!), який має сьогодні повноваження, так от, зовнішні роботи обходилися в період з 2008 по 2012 рік не дорожче як 92 долари за метр. 92! А там є 500.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я вважаю, що ми би мали з вами заслухати… (Шум у залі) Шановні народні депутати! Я вважаю, що ті запитання, які вами були озвучені, мали б бути нам прокоментовані головним лікарем цієї лікарні.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Він не має жодного відношення до будівництва.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Міністерство охорони здоров`я ви можете надати нам інформацію? Скажіть, будь ласка, МОЗ готовий коментувати чи не готовий? Слово Міністерству охорони здоров`я.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Спершу, почули всі і звинувачення, і думки з цього приводу. Насправді, багато в чому збігаємося по відношенню взагалі до справ, до простих нормальних життєвих справ. Я би поділила, щоб зрозуміти, яке рішення ви будете приймати, на питання попередніх періодів і питання поточного періоду. Тобто багато того, що ми зараз прослухали, це питання попередніх періодів (я чую 2012-й, 2013 роки).

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Це одне і те саме підприємство.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Я розумію. Можна слово? Повірте, я не як представник Міністерства, як людина, яка синтезувала всі процеси.

Попередні періоди. Я би пропонувала вам звернутися… Чую, що пропозиція лише одна: звернутися до міністра охорони здоров з вимогою про відсторонення. У мене є просто пропозиція. Дивіться, хочу просто нагадати, що згідно законодавства України контроль фінансової сторони – це не Міністерство охорони здоров`я. Тому просто розгляньте, я не можу наполягати, по фінансових питаннях можливість звернутися до Державної фінансової інспекції. Лише вона може провести перевірку і провести контроль. Я перепрошу, Андрій Федорович, вам же приймати рішення, правильно? Будь ласка, якщо можна, я трохи хвора, якщо це не потрібно, то не буду говорити. Це по-перше.

Якщо Державна фінансова інспекція виявить якісь порушення (не відносьтеся до цього цинічно, я розумію, що може по-різному пройти ця перевірка, ми будемо так само чекати)… Лише якщо будуть виявлені реальні підстави, лише тоді Міністерство охорони здоров`я може мати підставу для будь-якого наступного рішення. Тобто просто так, якщо до нас звернеться комітет…

 

ДОНЕЦЬ Т.А. У нас есть поручение Премьер-министра уволить человека. О чем вы говорите?

 

ПАВЛЕНКО О.С. Можна? Я далі продовжую. Ми знаємо, чому не виконується це рішення. В законодавстві України, тим паче в трудовому, є таке поняття як «підстава».

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я можу сказати. Пункт 34 її трудового договору дозволяє це зробити.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Можна я продовжу свою думку? Я за фахом юрист. Можна? Є таке поняття, як «підстава». Якщо вимагати відсторонення чи навпаки наполягати на тому, щоб людина працювала далі, треба роздивитися трудову сторону.

Ми це підприємство отримали на свій баланс, ви абсолютно вірно сказали, в 2015 році. Якщо хтось не знає, щоб було розуміння, це підприємство було у сфері регулювання Міністерства інфраструктури і безпосередньо підпорядковувалося агенції «Євро-2012». Нести відповідальність за всі попередні періоди Міністерство охорони здоров`я просто не має можливості. Тому якщо зараз є дійсно реальна підстава вважати, що грошові кошти використовуються якимось не таким чином, зверніться до Державної фінансової інспекції. Будуть підстави – у нас будуть підстави для відсторонення.

Дійсно, був акт від Прем`єр-міністра з приводу того, щоб ми подивилися на це питання. Але згідно своїх повноважень Прем`єр-міністр України не може звільняти чи наполягати на тому, щоб був звільнений керівник державного підприємства. Це лише знаходиться, знову-таки, у відомстві Міністерства охорони здоров`я. Тому для нас спрацьовує трудове законодавство України. Це єдина пропозиція, яка буде дійсно слушна з цього приводу. Ви переймаєтеся так само, як і ми, розтратою державних коштів, наскільки вони вірно витрачаються. (Шум у залі) Я перепрошую, я розумію, що це стилістика роботи Комітету охорони здоров`я. Давайте поважати один одного.

По-друге, я вважаю, що дуже вірно, що ви викликали на це засідання людей, які мають безпосереднє відношення. Можна зараз прийняти по цій частині одне рішення, а також обов`язково заслухати пані Коваль. Я знаю, що у неї є багато аргументацій, які вона принаймні на наші вимоги подає ці документи в Міністерство охорони здоров`я. І по-друге, це пан Гладуш.

Окрім того, хочу звернути увагу, що треба відділяти різні питання: праця опікунської ради… Тетяна! Тетяна, я до вас звертаюся, перепрошую, щоб ви просто розуміли для себе. Наглядової ради зараз не існує, Тетяна! Ми – носії інформації, ви ж маєте лише нападки. Ну послухайте якусь відповідь! Вона для вас буде важлива.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. У меня не было нападок, у меня был только фактаж событий.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Тетяно, ви задали питання, буде працювати Коваль чи ні в МОЗі.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я вам назвала все цифры

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нехай відповідь дадуть, буде вона працювати чи ні.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. «Підставу» я вам скажу. У нее в договоре есть пункт 34, который дает возможность министру охорони здоров`я уволить человека, потому что она имеет увеличение кредиторской заборгованості. Мы это дали. Я разговаривала с министром, и у вас юридические основания для этого абсолютно есть и фактические основания у вас есть.

То, что я вижу сегодня. Вы пытаетесь провести тендер – 500 миллионов – и отдать эти деньги в те же самые руки. Я никого не обвиняю, я не знаю, прошлая власть, нынешняя. Я вижу компанию, вижу ее руководителя, и я вижу, как эта компания тратит деньги. Вот и все.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Вона не витратила кошти взагалі ніякі ще.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я вам рассказала, как были потрачены 390 миллионов. 11 миллионов на фасад. Вот так были потрачены деньги. Поэтому я не думаю, что с 500-а миллионами нужно немножечко экспериментировать.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Я прошу прощения. Если предоставляется слово Министерству здравоохранения…

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я понимаю, что в эти руки отдать 500 миллионов невозможно.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Ольга Вадимовна! Как главу комитета я очень прошу, потому что вопрос очень важный, очень важно, чтобы люди слышали здесь не только нападения, но и аргументы.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Аргументы какие: почему Коваль должна быть на месте? У вас такие аргументы?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Тетяно, можна?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Прекрасные аргументы.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати! Ми заходимо на чужу територію. Все, про що ми зараз з вами розмовляли, це були питання правоохоронних органів і питання антикорупційні правоохоронних органів. Нам потрібно заслухати КРУ, Генеральну прокуратуру, Службу безпеки, Фінінспекцію, це їх повноваження. Ми з вами займаємося охороною здоров`я. Все, про що ми з вами тут говоримо, це на сьогоднішній день поки що не підтверджені аргументи, які можливо підтвердяться, можливо ні. Кожен має говорити про те, в чому він є професіонал.

 

ШУРМА І.М. Ольга Вадимівна, я хочу підтримати пані Донець. Вона звернулася чітко до міністерства – нехай вони скажуть, буде Коваль працювати чи ні. А я вас попрошу в присутності всіх: байки тут про підставу нам не розказуйте. Ви розкажіть байки про підстави, як ви звільнили 20 чоловік в міністерстві без підстав – Кобаткова і всіх решта. Викликали і сказали, щоб вас тут не було. У вас були підстави? Їхні заяви? У вас совість є? Не розказуйте нам більше про підстави тут. Отак, як ви без підстав позвільняли всіх, повикликали і сказали, щоб вас завтра не було, так само Коваль кличте і говоріть. У вас є підстава.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. То есть позиция министерства – оставлять Коваль, несмотря на те цифры, которые я называла. То есть разрез в покупке оборудования в 4 раза не является для них аргументом.

Я обращаюсь к своим коллегам, к комитету: я очень прошу поставить вопрос на голосование. Вопрос первый: обратится к Министерству охраны здоровья…

 

ПАВЛЕНКО О.С. Можна, все ж таки, взяти слово і до кінця…

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Нет, мы уже все обсудили.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Тетяно, я, з вашого дозволу, надам слово Міністерству охорони здоров`я і, з вашого дозволу, дам ще таку свою пропозицію.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Вы же хотите 16 вопросов сегодня проголосовать, Ольга Вадимовна? Хотите? Если хотите, давайте мы как-то динамично будем идти по регламенту. Есть позиция, что они не хотят увольнять Коваль. Это – позиция, мы ее услышали.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Тетяно, можна я надам слово представникам Міністерства охорони здоров`я? Будь ласка.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Четкий вопрос и четкий ответ, пожалуйста.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. То есть за две недели после распоряжения Премьер-министра у вас не нашлось оснований для увольнения Коваль? Да или нет?

 

ПАВЛЕНКО О.С. На даний момент вона не вчинила жодної дії, яка згідно законодавства тягне… В наш період існування. Вона до нас прийшла в 2015 році.            

 

ШУРМА І.М. А 20 чоловік штатних працівників?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Она не к вам пришла, она – директор этого предприятия, не важно, у кого она работала. Подождите, она – директор этого предприятия несколько лет.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Вона директор не того підприємства, яке ви зараз на приклад наводили, а «Укрмедпроектбуду». І вона уклала контракт нещодавно з міністерством.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Послушайте меня. А тогда вопрос. Если она уклала недавно контракт с министерством, почему вы не сделали конкурс? Если она недавно уклала контракт, то вы должны были провести конкурс на ее должность. А вы ссылаетесь на то, что вы – правоприемники и ее получили в наследство, что есть неправда. Тогда у меня вопрос прямой к министру. Согласно законам Украины вы должны были провести конкурс на главу ДП. Вы этот конкурс не сделали. Только что вы сказали, что вы назначили в этом году.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это – коррупционный вопрос. Мы пишем обращение в прокуратуру. Все!

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Каким образом вы назначили главу ДП без конкурса?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Татьяна, пишем в прокуратуру. Это чисто коррупционный вопрос Министерства здравоохранения. Все! Ставьте на голосование обращение в прокуратуру от комитета.

 

ДОНЕЦЬ  Т.А. Я прошу поддержать меня. Она незаконно назначена. Есть предложение – проголосовать в таком формате: обратиться к Министерству охраны здоровья про відсторонення Коваль Ірини Юріївни з посади директора ДП «Укрмедпроектбуд».

Два. Провести незалежні аудити проекту, будівництва сучасного лікувального комплексу НДСЛ "ОХМАТДИТ" - фактично останок об`єкта будівництва – та відповідності виконаного об`єму робіт на об`єкті будівництва, складене актом прийому-передачі.

Третє. Міністерству фінансів України, Державній фінансовій інспекції України, Міністерству економічного розвитку і торгівлі провести спільну перевірку використання бюджетних коштів по будівництву сучасного лікувального комплексу НДСЛ "ОХМАТДИТ" та придбання обладнання.

Наступне. Державній фінансовій інспекції України здійснити перевірку відповідності вимогам законодавства документації конкурсних торгів з будівництва сучасного лікувального комплексу НДСЛ "ОХМАТДИТ", в тому числі поставка та монтаж обладнання відповідно до оголошення (там, номер такий-то «Вісника державних закупівель»).

Наступне. Генеральній прокуратурі України взяти під особливий контроль дотримання процесуальних строків та забезпечення реалізації усіх процесуальних дій у кримінальному провадженні щодо привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем під час будівництва нового корпусу НДСЛ "ОХМАТДИТ". Номер справи я вказала.  Справа та вже сьогодні є.

Наступне. Міністерству внутрішніх справ України здійснити оперативну перевірку щодо неправомірних дій службових осіб ДП «Укрмедпроектбуд» та  ТОВ «Укрпрофмед» під час будівництва сучасного лікувального комплексу НДСЛ "ОХМАТДИТ".

Для цих звернень нам не потрібно мати пана Гладуша.

 

БІЛОВОЛ О.М. Почекай! Ви говорите: відсторонити. Перший заступник міністра говорить, що до неї питань немає. Так якщо вона була призначена поза конкурсом, тоді терміново відсторонити з посади директора, так як вона була призначена в порушення такого-то, такого-то.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. И обратиться в прокуратуру за то, что министерство нарушает порядок назначения посадових лиц.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Можем проголосовать и поддержать вот это обращение?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, ви не вважаєте за потрібне заслухати Коваль, Генеральну прокуратуру, Гладуша і Корчинську? Не вважаєте, що це правильно – заслухати всіх?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Это – запросы на проверки. Я думаю, что если мы сделаем эти запросы, они начнут информацию изучать, потом к нам придут и нам расскажут. Мы же не принимаем какое-то решение, мы просим сделать проверки сегодняшнего дня. Вот и все. Поэтому я прошу поддержать. Здесь нет ничего личностного, здесь просто проверки. Спасибо большое.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, ви хочете ставити весь текст?

 

БІЛОВОЛ О.М. Перевірити підстави призначення – і все, щоб воно було правильно. А якщо перший заступник говорить, що це дійсно так було, що конкурс проведений, значить, це правильно. А як немає, тоді треба звернутись в прокуратуру.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, виношу на голосування по питаннях. Питання перше: перевірити достовірність… Сформулюйте ще раз.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Давайте все в цілому. Можемо?

 

СИСОЄНКО І.В. Перевірити законність призначення.

 

КОЛГАНОВА О.В. Законність призначення – там крапка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пишемо звернення від Комітету охорони здоров міністру охорони здоров перевірити законність.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ні, 5-м інстанціям. Там великий перелік.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Проголосувати все в цілому. Ми можемо голосувати в цілому?

 

ІЗ ЗАЛУ. Можемо.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Шановна пані голово, можемо голосувати в цілому.

 

ІЗ ЗАЛУ. Мы сейчас по сути подменяем даже работу Премьера, понимаете?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Перевірити законність призначення на посаду директора таку-то, таку-то.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Да, голосуем полностью все вопросы. Кто «за», можем проголосовать?

 

КОЛГАНОВА О.В. Перечень инстанций, в которые мы это все отправляем.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Да, я же это все прочитала.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ольга Вадимовна, ставьте на голосование, кто «за».   

 

 БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, задаю вам наступне запитання: ви хочете проголосувати все списком чи окремо?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. В цілому.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Все в цілому.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ви всі все зрозуміли?

 

МУСІЙ О.С. З поправкою до першого пункту.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. В цілому з цією поправкою.      

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Перевірити - замість пункту першого по розданому вам тексту… Просимо замінити в тексті, прошу в стенограмі на це звернути увагу: перевірити законність призначення на посаду директора ДП «Укрмедпроектбуд» Коваль Ірини Юріївни. Це Міністерству охорони здоров`я України.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. І прокуратурі також.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Друге. Скажіть мені, будь ласка, от я би, наприклад… Шановні народні депутати, от у нас зараз пропонується виділити ще 3 мільйона коштів, витратити їх на аудит.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Ну, это лучше, чем потратить 500 миллионов.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ну, я задаю запитання. А, можливо, вже ці аудити проводили, ми звідки знаємо?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Ніхто не проводив аудит.

 

ІЗ ЗАЛУ. Аудити вже проводились.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Та нехай ще проводять, що нам?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Питання заключается в том, что если мы будем менять директора, тогда прием-передача. Нового директора без аудита мы не поставим.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Ольга Вадимовна, услышьте меня, пожалуйста. У нас есть два периода: все предыдущие периоды и сегодня. Вот мы получили 500 миллионов на 2015 год. Все предыдущие периоды - вы можете просто запросить результаты проверок. Были уголовные дела, были проверки, просто запросите.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Они не были, они есть.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Подождите, Татьяна! И есть 2015 год – это текущее использование денежных средств, где мы точно также заинтересованы в контроле. Есть сейчас возможность у Держфининспекции проверять, пожалуйста, идите проверяйте. Есть сейчас возможность у МОЗ контролировать, давайте контролировать. Но надо разделить предыдущие периоды и текущий день.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Есть у человека несколько статей УПК, она не может возглавлять данное предприятие.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми же перший пункт всі погодили.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Давайте поставим на голосование.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. МОЗ отвлекает нас от основных вопросов.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У мене просто питання. У нас зараз нам кожну копійку рахують. Незалежний аудит, на який ми маємо витратити 3 мільйона, який буде проплачений якійсь комерційній компанії, про яку ні я, ні ви не знаємо. Чому у нас немає Державної фінінспекції аудиту?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Там не было ни одной компании, которая бы делала адекватный аудит.

 

ПАВЛЕНКО О.С. В 2015 году ни одной копейки не потрачено еще. У нас некому платить, у нас нет субподрядчика.

 

КОЛГАНОВА О.В. Так вот это – основной вопрос, правильно. Поэтому тут речь идет о том, что надо же найти этого подрядчика, а для этого нужно исследование провести того, что уже было сделано.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Поэтому я вам предлагаю разделить эти два вопроса: предыдущая трата средств – там, где звучат 11 миллионов фасад; поверьте, мы точно также заинтересованы посмотреть, что там было, - и текущие траты.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ну це ж – рекомендувати.

(Загальна дискусія)  

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Можете мене почути?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Все, что мы написали, поставьте, пожалуйста, на голосование. Это моя просьба как народного депутата.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я вас почула. Я зараз звертаюсь до своїх колег: скажіть, будь ласка, чому аудит державного підприємства має проводити не Державна фінінспекція або той, хто має це за державні кошти робити, кому за це платяться гроші? Чому на аудит ми маємо залучати комерційну фірму, якій ми маємо сплатити 3 мільйони? У мене є запитання.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Объясняю.

 

БІЛОВОЛ О.М. Послушай, деньги с бюджета тратить на это нельзя. У нас есть финорганы

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А где это написано?

 

БІЛОВОЛ О.М. У нас есть финорганы государственные, пускай они проверяют. Этого не надо делать.   

 

СИСОЄНКО І.В. Третий пункт, правильно?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Послушайте, у нас медкомпания, поэтому я не знала, сколько это будет стоить. Премьер сказал, что он понимает проблемы ситуации. И он сказал, что в разрезе до 3-х миллионов он будет готов выдать деньги, для того чтобы там сделать аудит.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. То их проблемы. Не наши.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Это не наши проблемы.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Может, мы лучше 3 миллиона на гемодиализ потратим?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нет, ну понятно, что лучше. Нам главное – написать запросы.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Хорошо, давайте вообще уберем 2-й пункт.

 

СИСОЄНКО І.В. Мы 2-й убираем, оставляем только 3-й. Только пусть его проведет відповідний орган, скажем так.

 

БІЛОВОЛ О.М. Без вовлечения коммерческих структур в проверку финансовой деятельности. У нас есть государственные финансовые органы, которые обязаны это все проверить.

 

СИСОЄНКО І.В. За виключенням 2-го пункту.

 

ІЗ ЗАЛУ. Підпункту.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Підпункту 2-го пункту 1-го (для стенограми). Провести аудит державними… Яка компанія у нас може державний аудит провести?

 

ІЗ ЗАЛУ. Держфінінспекція.

(Загальна дискусія)

 

КИРИЧЕНКО О.М. 3-м пунктом: здійснити Державній фінансовій інспекції… Все остальное по тексту, как шло, так и идет. То есть здесь: провести перевірку. Это то, что мы говорили прошлый раз: підстави для призначення, другий підпункт прибираємо, а все остальное по тексту – голосуем.

 

МУСІЙ О.С. І заслухати (те, що ми сказали) голову Наглядової ради і так далі.

 

СИСОЄНКО І.В. Это отдельно, давайте отдельно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Чому КРУ, якщо Міністерство охорони здоров`я каже, що були всі ці перевірки? Чому їх не заслухати, якщо за 2014 рік це вже було зроблено? Мова йде про 2015 рік. І Міністерство сказало, що ні одна копійка не була потрачена. А за ті попередні періоди вже є перевірка.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну, нам дадут ответы.   

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Они ответят, что это уже сделано и дадут нам результаты. В чем проблема?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нам дадут ответы.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ставте на голосование.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, я тоді прошу вилучити щодо незалежного аудиту…

 

ІЗ ЗАЛУ. Пункт 2.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хай це робить фінансова інспекція. Вони можуть здійснити аудит і перевірку.  

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Смотрите, мы не можем ни делать независимый аудит. Я объясняю почему. Это – инновационный проект. Там стоит ряд технологических систем, которые в Украине никогда не использовались. И для того чтобы проверить сам, как бы, проект относительно этих систем, мы должны привлечь людей, которые имеют опыт. Это аудит, это не разработка проекта, что они это все правильно начертили, нарисовали и просчитали.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Татьяна, ну это же не ты проверяющий орган. А кто будет проверять, они будут решать.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Вы когда голосовали, вы этими вопросами задавались? Вы когда бюджет голосовали, задавались, на что вы деньги выделяете, на какой проект?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Да, задавались.                 

 

ПАВЛЕНКО О.С. А мы их просто включили. Нам необходимо строить.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Мы готовы их включить, Александра. Даже не 500, а 5 миллиардов готовы включить, лишь бы достроили больницу.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Вы понимаете, акты приема-передачи не соответствуют стенам.

 

ПАВЛЕНКО О.С. У нас каждый день Антимонопольный комитет.  

          

БАХТЕЄВА Т.Д. Мы же согласны, чтобы больницу достроили. Мы только за это.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Чому нам не заслухати Службу безпеки, Генпрокуратуру?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так они же все пришлют нам ответы. И посмотрим.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Але вони пришлють, що це все вже було і загуло. А в цьому році нічого нема. Для чого ми це робимо?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну а потом возьмем их ответы и пригласим.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тобто якщо зараз ніякі гроші ще не прийшли, що ми зараз робимо? Що ми зараз намагаємося створити, поясність мені.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Коваль на кормушку поставили.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Але вона і була розпорядником завжди.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Из частной превратилась в государственную.

(Загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я проти того, щоб невідомій аудиторській компанії платити 3 мільйони, вибачте.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну все, вычеркнули.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я объясню почему.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Давайте голосуйте без мене.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Татьяна, ты не права. Это будут решать проверяющие ведомства – КРУ, прокуратура. Они решат, нужен ли частный аудит. Если нужен, они легко привлекут. Но мы не должны в это лезть.

(Загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, є дві пропозиції. Пропозиція перша: поставити на голосування в цілому з внесеною правкою в пункті першому щодо перевірки відповідності призначення директора, про що ми сказали. Це одна пропозиція. Проголосувати в цілому (від Тетяни Донець). І пропозиція від мене: проголосувати в цілому я не готова за незалежний аудит за 3 мільйони.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Там нет цифры – 3 миллиона. Он может быть бесплатным.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Но мы за это не будем голосовать.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дві пропозиції є. Пропозиція перша – проголосувати в цілому з поправкою в першому пункті. Хто за цю пропозицію?

 

КОЛГАНОВА О.В. Еще раз, первая это какая?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Перша – це в цілому (те, що Тетяна хоче). Хто за цю пропозицію? Пані Тетяна Донець «за». Хто утримався? Шипко, Шурма, Бахтеєва, Колганова, Богомолець, Кириченко, Сисоєнко, Мусій утримались.

Хто за другу пропозицію – підтримати текст зі змінами до першого пункту: перевірити законність і відповідність призначення на посаду директора «Укрмедпроектбуду» з вилученням підпункту другого пункту першого. Прошу голосувати, хто за цю пропозицію.

 

ІЗ ЗАЛУ. Всі.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хто утримався? Хто проти? Пан Шурма, ви не голосували?

 

ШУРМА І.М. Перший проголосував.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вибачте, ми не побачили.

 

ШУРМА І.М. Перший. Ви ще не встигли подумати, я вже голосував.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Далі, давайте вакцинацію розглядати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, у нас в порядку денному ми просили Міністерство охорони здоров звітувати щодо проведення вакцинації в Україні. Ми переходимо до розгляду питання вакцинації. На жаль, я вважаю, що це питання, за яке відповідальний профільний заступник Міністра охорони здоров`я, пан Ігор Перегінець не присутній на засіданні Комітету охорони здоров`я.

 

ІЗ ЗАЛУ. Є заступник.                      

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я бачу, що є заступник. Але є профільний заступник, який відповідає, особисто відповідає за вакцинацію і міжнародні закупівлі. Тобто з мого боку, якщо заступник не профільний, то глибокої розмови, правильної може не вийти.

 

ШУРМА І.М. Нам профільний пообіцяв за два тижні поставити в райони. Пані Ірина була у Львові, у Львів нічого не поступило, ні одна вакцина.

 

ІЗ ЗАЛУ. Это правда?

 

СИСОЄНКО І.В. Да, это правда. Я наголошую на тому, що нам потрібні вакцини по всім областям України.

 

ІЗ ЗАЛУ. І де вони?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тому я зараз надам слово пану Віктору Вікторовичу. Але якщо буде прийняте рішення депутатами Комітету охорони здоров`я…

 

МУСІЙ О.С. Звернення до Прем`єра щодо неналежної поведінки заступника міністра і міністра.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я так розумію, що ви готувалися і готували презентацію – віддуватися за… Але ми маємо зробити свої висновки. Скільки вам потрібно часу?

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. 15 хвилин максимум.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Максимум 7 і потім ще 7 на міжнародні закупівлі.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Дякую.

Шановна Ольга Вадимівна, шановні народні депутати, шановні присутні! Я і мої колеги підготували інформацію про стан проведення Міністерством охорони здоров`я централізованих закупівель лікарських засобів та виробів медичного призначення в 2015 році. Кожному народному депутату ми підготували отакий роздатковий матеріал.

Шановні колеги, з вашого дозволу, я буду інформувати вас і загострювати вашу увагу на тих питаннях, які ми вважаємо актуальними, і будемо раді послухати ваші запитання.

Отже, перше, державні закупівлі в Україні Міністерство охорони здоров`я здійснює на засадах створення конкурентного середовища, максимальної економії та ефективності, відкритості та прозорості на всіх етапах закупівель.

Другий слайд, на який я хотів би звернути увагу, шановні колеги, це слайд, який показує інновації, які відбуваються в цьому році по державних закупівлях.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Віктор Вікторович, дивіться, яке у нас прохання. Ми не хотіли би почути, як все добре. Ми би хотіли почути, які є реальні проблеми. Яка є позиція Міністерства охорони здоров`я, я одразу, можливо, з запитань почну, тому що позиція державних посадовців і урядовців, які роблять заяви про те, що епідемії нема, що поліомієліту нема на рівні губернаторів, і не було ніяких спростувань чи заяв від Міністерства охорони здоров`я, що я вважаю з точки зору державності – втратою державності і позиції Міністерства охорони здоров`я.

У нас не було заяв міністра, чи є спалахи, чи нема. Тобто губернатор спростовує на всю Україну, міністр нічого не говорить власне всупереч. Є тільки заяви Всесвітньої організації охорони здоров`я. Тобто – позиція Міністерства, потім – питання, які виникають щодо порушення режиму зберігання, транспортування. Які є заключення, яка є позиція? Тому що, знову, це мусолиться в засобах масової інформації, людей знову страшилками лякають - вакцинуватись, не вакцинуватись. І головне: що потрібно? Тобто чи працює, чи є відповідальна група в РНБО? Чи співпрацюєте ви ще з урядом? Ми зверталися з Президента до РНБО. Чи вам є якась допомога чи її немає? Якщо можна, отак структуруйте.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Шановна Ольга Вадимівна, тоді нам потрібно перейти до розгляду питання вакцинації. А я тоді, з вашого дозволу, питання державних закупівель розкажу трошки пізніше. Чи я можу розпочати? Мені вистачить 5 хвилин для того, щоб розказати стан по державним закупівлям і проблеми.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А я думала: про вакцинацію спочатку. Вибачте, давайте по міжнародним…

 

МУСІЙ О.С. В порядку денному – вакцинація.                       

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас вакцинація іде по порядку.

 

СИСОЄНКО І.В. Першою – вакцинація.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Перша – вакцинація. Тому, якщо можна, вакцинація.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. В залі присутня директор департаменту громадського здоров`я Осташко Світлана Іванівна. Світлана, прошу вас, проінформуйте колег.

 

ОСТАШКО С.І. Добрий день! Шановні народні депутати, Ігор Богданович Перегінець, на жаль, не зміг бути. Він у відрядженні в Лондоні з питань поліомієліту. Тому я думаю, що він приїде і відповість на  всі ваші запитання.

Щодо оголошення спалаху в Закарпатській області 1 вересня, ви, напевно, всі бачили: міністр на брифінгу спільно з ВООЗ і ЮНІСЕФ оголосили про спалах в Закарпатській області. Щодо організації проведення додаткової імунізації, на сьогодні працює в міністерстві штаб з 11 вересня. Відповідно на штабі було прийнято про проведення додаткових трьох турів вакцинації дітей від 2-х до 6-и років і відповідно від 6-и до 10-и років – третій тур.

Щодо посилення епіднагляду за поліовірусами в регіонах. Відповідно є наказ, який направлено в регіони, і відповідно представники служби відвідували Закарпатську область щодо перевірки ситуації, яка в регіоні. Тобто питання щодо епіднагляду теж знаходиться під контролем.

Відповідне рішення Кабінету Міністрів було прийнято на виїзному засіданні Кабінету Міністрів про затвердження плану заходів і відповідно проведення додаткової трьохтурової імунізації. На сьогоднішній день це рішення, акт-розпорядження Кабінету Міністрів, знаходиться у Прем`єр-міністра на розгляді. Ми сподіваємося, що найближчим часом, можливо, сьогодні ввечері буде підписано. Сподіваємося.      

Щодо забезпечення вакцинами регіонів. Накази про розподіл підписані, і «Укрвакцина» зараз завершує розвезення в регіони вакцини оральної поліомієлітної і інактивованої.

 

ШУРМА І.М. Скажіть, будь ласка, а чому така є неправда? Може, це запитання не до вас. Дуже попрошу пана Шафранського вияснити в кулуарах міністерства. На останньому засіданні Кабінету Міністрів під протокол я задав запитання Перегінцю

 

ІЗ ЗАЛУ. Комітету.

 

ШУРМА І.М. Комітету, перепрошую. Коли ви розвезете вакцину поліомієліту, яка тут з травня на складах? Що нам було сказано? Через два тижні приступимо до вакцинації. Пройшов місяць. Він чого в Лондон попер? От я в протокол прошу запишіть. Чому він в Лондон поїхав? Питатися, як чергова розморозка буде діяти на дітей повторна, бо в інструкції нічого того нема? В Запорізькій області нічого не завезено, в Харківську область нічого не завезено. І сьогодні нам розказують: наказ підписаний.

 

ОСТАШКО С.І. З минулого тижня розпочато розвезення вакцин.        

 

ШУРМА І.М. З минулого тижня наказ підписаний. Про що ви говорите?

 

ПЛАТОВ С.М. Всі вакцини на сьогодні знаходяться в регіонах.

 

ШУРМА І.М. Та нема в регіонах.

 

ПЛАТОВ С.М. Ну підніміть зараз трубку подзвоніть в любу область.

 

СИСОЄНКО І.В. Ну там пусто. Да мы там были.

 

ШУРМА І.М. Слухайте, значить, вас дурять. У Львові нема.

 

ПЛАТОВ С.М. Не говоріть зараз за Львів. Наберіть.

 

ШУРМА І.М. Ви наберіть.

 

ПЛАТОВ С.М. Ну, ви ж мені не повірите.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Давайте дадим задание министерству собрать информацию.

 

ШУРМА І.М. Це в черговий раз всім розказують байки, що поїхала.

 

ПЛАТОВ С.М. Вона не поїхала, вона розвезена.

 

ШУРМА І.М. Та нема її там.

 

СИСОЄНКО І.В. Вы можете указать, в каком количестве, куда именно вы сделали поставки уже?

 

ПЛАТОВ С.М. Да, да, да.

 

СИСОЄНКО І.В. Вот где эта информация?

 

ШУРМА І.М. Хто завіз?

 

СИСОЄНКО І.В. Вы пришли на комитет. Вы готовы к цифрам, датам, срокам и так далее? Нет ни БЦЖ, ни полиомиелита – ничего, пустые больницы.

 

ОСТАШКО С.І. Ми зараз говоримо про додаткову імунізацію проти поліомієліту.

 

СИСОЄНКО І.В. Где ваши данные? Где цифры, где сроки и так далее? С чем вы пришли?  

 

ОСТАШКО С.І. Ми вам додатково надамо.

 

СИСОЄНКО І.В. Нам не надо додатково.

 

ШУРМА І.М. Слухайте, що я вам скажу. Сьогодні 7 жовтня. Ви прекрасно знаєте, що було 7 вересня, було 7 серпня, було 7 липня, 7 червня, 7 травня. Діти що чекають вакцинації з 31 грудня?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги народні депутати! На зв`язку начальник медичного управління Львова. Вакцини поставлені.

 

СИСОЄНКО І.В. Ну сколько чего?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скажіть, будь ласка, всі потреби ваші задоволені?

 

ШУРМА І.М. І коли вони поставили?

 

СИСОЄНКО І.В. Когда это было? Мы же хотим четко знать информацию.

 

ПЛАТОВ С.М. На минулому тижні.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Але те, що ви заявляли, все закрито? Все, що заявлено було Львовом?

 

ШУРМА І.М. Ольга Вадимівна, запитайте, коли привезли вакцину проти поліомієліту. Я теж не хочу бути голословним.

 

ПЛАТОВ С.М. На минулому тижні.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. На минулому тижні вам її завезли?

 

ІЗ ЗАЛУ. Коли саме?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. На минулому тижні.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Она не годная. Ее сколько раз размораживали.

На вопрос, пожалуйста, ответьте: знаете ли вы…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вибачте. По наказу коли ви плануєте почати? Вони чекають у Львові вашого наказу щодо початку вакцинації.

 

ОСТАШКО С.І. Якщо сьогодні виходить розпорядження, ми завтра починаємо вакцинацію.

 

КИРИЧЕНКО О.М. А якщо не підписує до кінця року? До кінця року не буде вакцинації?

 

ОСТАШКО С.І. Ми сподіваємося, що Прем`єр підпише.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Начальник медичного управління повідомив, що згідно їх протоколу вони можуть почати вакцинацію тільки по всій Україні одночасно. Вони чекають розпорядження. Вакцини є, завезені були на минулому тижні.

 

ОСТАШКО С.І. У нас все готово, щоб завтра почати вакцинацію.

 

ПЛАТОВ С.М. Для чого ці розмови? Ви ж прекрасно розумієте цю систему.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте тогда обратимся к Премьеру, чтобы он быстрее подписал и чтобы в больницы развезли вакцины.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Развезли – это один вопрос. А знаете ли вы, каким решением ассамблеи ВОЗ эта вакцина и с какого периода не рекомендуется к употреблению всеми государствами? Скажите это число.

 

ОСТАШКО С.І. Со следующего года.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. С какого числа?

 

ОСТАШКО С.І.  С апреля месяца вводится инактивировання вакцина.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  А срок годности этой вакцины соответствует или нет?

 

ОСТАШКО С.І. Конечно.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Теперь, сколько раз вы ее замораживали? Сколько раз вы ее размораживали? И расскажите нам вслух под стенограмму о результатах заседания научно-экспертного совета Государственного экспертного центра МОЗ Украины, на котором непосредственно рассматривались вопросы о качестве данной вакцины. Сколько человек проголосовало «за», кто против? Сколько? И кто воздержался? Отвечайте на этот вопрос.

 

ОСТАШКО С.І. Татьяна Дмитриевна, у меня результатов голосования нет. Они есть только в экспертном центре.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Плохо, очень плохо.

Значит, я говорю ответственно под стенограмму, что МОЗ вообще не интересуют вопросы не то, чтобы поставки в регионы, что действительно во Львове, и я слышала, это только буквально на днях начали поставлять вакцину. Львов – это, наверное, первый регион. И еще вообще не интересует качество данной вакцины, как мы в 2009 году в Валерии тогда потеряли сколько детей от кори и краснухи! Всего присутствовало 24 эксперта, которые проголосовали за то, что поданная Санофи вакцина против полиомиелита недостаточна для признания ее безопасной. 24 против проголосовали, что ее нельзя вакцинировать. Один утримався и один только был «за». Стыдно, что вы сегодня возглавляете, получаете зарплату за такой ответственный отдел и даже не знаете о том, что такая была комиссия, такое экспертное заседание и такое голосование. Очень стыдно вам!

 

ОСТАШКО С.І. Татьяна Дмитриевна, я знаю, что было такое заседание.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Не ставьте, пожалуйста, жизни наших детей под вопрос! 

 

ОСТАШКО С.І. Что вы такое говорите!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ваших детей используйте для такой экспериментальной вакцинации, а наших нечего!

 

ШУРМА І.М. Я вам кажу, от тільки що Ольга Вадимівна дзвонила директору департаменту і я. Вакцину завезли в кінці минулого тижня. Ви знаєте, де вона зберігається?

 

ПЛАТОВ С.М. На складі.

 

ШУРМА І.М. Де? На якому?

 

ПЛАТОВ С.М. Обласному.

 

ШУРМА І.М. Ні. Вона зберігається на базі «Спецмедпостачання».

 

ПЛАТОВ С.М. Так це обласний склад.

 

ШУРМА І.М. Ні.

 

ПЛАТОВ С.М. Це обласний склад.

 

ШУРМА І.М. Добре. Так от, їм сказали: до розпорядження ніякої вакцинації не проводити.

 

ПЛАТОВ С.М. Звичайно. Звичайно, ми про це і говоримо, що зараз чекаємо підписане Прем`єром розпорядження. Хіба ж ми не те саме говоримо? Чому ви маніпулюєте?

 

ШУРМА І.М. Я не маніпулюю.

 

ПЛАТОВ С.М. Маніпулюєте.

 

ШУРМА І.М. Послухайте мене, тут на комітеті Перегінець сказав, що вже мала початися вакцинація безпосередньо три тижні тому. Йому поставили запитання.

ПЛАТОВ С.М. Три тижні тому у нас не було ще спалаху.

 

ШУРМА І.М. Ну ви подивіться по датах, хто маніпулює! Сидите на брехні тут і поганяєте брехнею. Ви побачите, чим кінчиться ваш поліомієліт! Тому я би порекомендував вам під протокол дуже обережно давати якісь заключення. Побачимо, чим це закінчиться, чи ви встигнете 3 мільйони доз чи скільки там до 1 квітня вжити, коли по ВООЗівським критеріям їх буде заборонено видавати. Так само, як і «Таміфлю», будете спалювати. Побачите! Розказуєте байки! Я би вам порекомендував подумати про своє майбутнє.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, я буду просити наступне. На наступне засідання Комітету охорони здоров`я прошу, щоб Міністерство охорони здоров`я, по-перше, звітувало по виконанню, що де вже зроблено, і щоб обов`язково був відповідальний заступник міністра Ігор Перегінець, для того щоб надали протоколи рішення щодо легітимності, якості тієї вакцини, як вона може бути використана.

 

ШУРМА І.М. І протокольчик підніміть, де він давав слово, коли буде завезена і коли буде почата вакцинація.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. И протокол экспертного заседания нам пожалуйста.

 

БОГОМОЛЕЦ О.В. Прошу вас підготувати питання щодо якості даної вакцини.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Можно сделать запрос, чтобы завтра нам заседание этого экспертного совета по этой вакцине, когда 24 против проголосовало, МОЗ дал?

 

  БОГОМОЛЕЦ О.В. Будь ласка, давайте ми це в рішення зараз Комітету охорони здоров`я пропишемо - запит Міністерству охорони здоров`я щодо надання нам результатів протоколу експертного засідання. Правильно, це ви хотіли?

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Да. Об эффективности и безопасности проведения вакцины, подаренной ЮНИСЕФ производства Санофи.

 

БОГОМОЛЕЦ О.В. Останній ваш коментар, ми голосуємо і переходимо до наступного питання.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Добре, дякую.

Я просидів півтори години, багато чого узнав корисного і страшного, вибачте. Ну перше, я хочу сказати, що багато років я співпрацюю з цим комітетом, колеги деякі тут присутні знають, що я постійно співпрацював з профільним Комітетом охорони здоров`я і, на жаль, постійно воював з Міністерством охорони здоров`я, на жаль.

Шановні колеги, в 2012 році, Ольга Вадимівна, я звернувся до МОЗ з запитом і прогнозом епідемії поліомієліту. Чому для мене це суттєво? Перед вами сидить людина, у якої одна здорова рука, все інше уражене поліомієлітом, щоб ви знали. Мені 61 рік. Мені було 3 роки, коли в Київській області 10 відсотків діток, бо не було вакцин, загинули. А 40 стали такими, як я, 40 відсотків. Тому для мене це катастрофічна і страшна ситуація.

Чому я звернувся в 2012 році? Тому що коли я захворів, була пандемія поліомієліту в світі -  1957 рік. І Радянський Союз, незважаючи на пандемію, вирішив провести фестиваль молоді і студентів в Радянському Союзі. Дві столиці було – Київ і Москва. В оці столиці масово заїхали гості з-за кордону. І Київська область лягла. Дітки просто знищувались. Як тоді діяло МОЗ – Міністерство охорони здоров`я? Вони грамотно діяли: вакцини не було – вони швидко в усі лікарні в ізолятор забирали діток з сімей, швиденько. Через 40 днів (інкубаційний період) – або мертвий, або уражений так, як я. Я так само і мій брат, ми в селі Петрівському Київської області попали під цей вал.

Я до чого це кажу? Знаєте, моє життя і певну функціональність спас Інститут епідеміології і медичних спроб, всесоюзний тоді був в Києві. Мене батько викрав з лікарні і повіз прямо на вантажівки (пробив ворота районної лікарні) разом з братиком в цей інститут. І в цьому інституті брата підняли, він залишився без ураження, я – такий, як зараз, але функціональність була підвищена. Тобто інститут спас.

Перше хочу сказати, що в 2004 році інститут практично знищений, а лабораторія поліомієліту була знищена. Це так, між іншим. Я нагадую, колеги, що в 2002 році Європа об`явлена територією, вільною від поліомієліту. Ми приєдналися, ми вже рухаємося до цього визнання.

Я звертався місяць тому до Віктора Вікторовича Шафранського: що буде зроблено по поліомієліту? Тому що за даними ВООЗ один випадок поліомієліту – це 200 інфікованих. І так далі.

Я хочу сказати, я цікавився в інших країнах світу, тому що в 2012 році я звертався до влади: щось треба робити! А знаєте чому? Тому що у мене був фестиваль, а в Україні в 2012 році що? «Євро-2012». А я подзвонив по областям – немає вакцин. Ні у Львівській області, ні в Донецькій – ніде. В столицях «Євро-20212» немає вакцин – практично поліомієліт. І я сказав: буде епідемія, шановні колеги, буде епідемія! Робіть щось!               

Так от, я звертаюсь до членів комітету, до вас, Ольга Вадимівна, я листи такого порядку, про який колега Шурма сказав, що все чудово, все прекрасно, отримував постійно! Останній лист я отримав тиждень тому від Віктора Вікторовича Шафранського, що все чудово: є накази, проекти, штат, склад, наради, посилення організаційної роботи – все, що завгодно. А я питав: скільки вакцин в кожну область надійшло? Все, більше нічого. Дайте мені графік, що отримано, бо я знаю: дітки зараз будуть повторювати мою долю, шановні друзі, шановні колеги.

Чому я в такому емоційному запалі і такому жаху? Я знаю, що таке поліомієліт. Я знаю, що вони можуть бути такими, як я. І я вже місяць чекаю: ніякої відповіді. Я хочу вам сказати, яка ситуація сьогодні. Крім того, що епідемія є, ідентифікація епідемії стовідсоткова. Я хочу сказати друге: тільки 18 відсотків – це мої дані – українських мам вважають поліомієліт небезпечним, між іншим, щоб ви знали. Ми тихенько собі щось бурчимо і нічого нікому не кажемо. А біля 20 відсотків не знають, що поліомієліт – це те, що зі мною, що це параліч, іншими словами він називається «дитячий параліч». В Радянському Союзі не називали «поліомієліт», бо  складно, казали «дитячий параліч», бо це ще не було масово.

Так я хочу сказати про третю ситуацію. 4 мільйони діток України не вакциновано. Давайте отут зараз усвідомимо: 4 мільйони. Ми чекаємо наказів? Я вам скажу, що зробив Ізраїль. Ізраїль в стічних водах знайшов вірус поліомієліту. В стічних водах. Були підняті всі служби країни. За два тижні країна спрацювала проти епідемії. Так в стічних водах! А ми дивились в стічних водах? Я про це писав на МОЗ: подивіться, де воно зараз. Зараз попаде на схід, ми ж нічого не контролюємо там, друзі! Ви подумайте, що буде там, якщо вірус піде туди? Це оця клоака, яка там є, страшна. Це буде жах!

Ольга Вадимівна, я хочу вам сказати, який мій наступний крок. Я не буду злазити з подіуму всіх прес-конференцій і буду казати про те, що сьогодні МОЗ злочинно нічого не робить, не спасає діток України, тому що я знаю, що це таке. З 2012 року різні міністри. Я до колеги Квіташвілі нормально відношусь. Але вибачте, сьогодні нічого не робиться, не робиться в страшній дитячій ситуації. Я буду звертатись про те, і прошу вас, колеги, та приміть зараз рішення, що на цей час незадовільна робота МОЗу по профілактиці епідемії. Прийміть це рішення і подайте це в Кабінет Міністрів.

Ви кажете про розпорядження. Дайте його мені, я завтра підпишу його у Прем`єра. Давайте. На спір.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Службі Прем`єра.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Давайте мені номер – завтра я підпишу. Кажу вам: завтра підпишу. Сумніваєтесь? Давайте перевіримо. От давайте, завтра заставлю, щоб воно пішло в порядок денний, і буде прийнято.

 

ІЗ ЗАЛУ. Воно вже прийнято.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Треба працювати! Ви не працюєте.

 

ОСТАШКО С.І. Працюємо.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Ви сьогодні поставили під удар 4 мільйона діток!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний Валерію Михайловичу, Комітет охорони здоров`я від моменту зголошення епідемії поза своїм розкладом на кожному засіданні розглядає стан цього питання. Тобто ми його ставили в порядок денний, ми підготували лист-звернення на Президента створити окрему робочу групу, взяти під особистий контроль. Ми підготували потім звернення на РНБО, ми зробили дві прес-конференції спільно з Всесвітньою організацією охорони здоров`я.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Я знаю, мені сказали.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Яка до нас звернулась на друге засідання щодо того, що Міністерство охорони здоров`я не працює, не виконує.

 

СУШКЕВИЧ В.М. І зараз прийміть рішення це. Знову прийміть рішення і публічно опублікуйте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми абсолютно не те, що підтримуємо, ми абсолютно розділяємо вашу позицію і вважаємо, що це абсолютно не припустимо – не реагування на цю ситуацію, ні створення передумов, тому що 17,5 відсотків дітей лише в Україні вакциновані. У нас є сьогодні проблеми, і ми маємо підтримку міжнародних організацій плюс планування на наступний рік. Тому я абсолютно підтримую якби вашу пропозицію, готова винести її зараз на голосування шановним народним депутатам.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Незадовільна робота МОЗ по епідемії. Все.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми вже приймали рішення щодо незадовільної роботи МОЗ. Можемо прийняти його ще раз і будемо сподіватися, що, можливо, це якимось чином допоможе вирішити ситуацію. Тому, будь ласка, якщо у вас є ще, шановні народні депутати, пропозиції, побажання, то будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Я пропоную підтримати пропозицію Ольги Вадимівни – ще раз сьогодні прийняти і дати оцінку роботі МОЗ по вакцинації. А Валерію Михайловичу скажу. Три тижні тому мною був поданий депутатський запит на Президента України стосовно його втручання в ситуацію з поліомієлітом і ініціювати скликання РНБО. На превеликий жаль, по регламенту заговорили цю тему, і цей запит лишень у п`ятницю попаде в сесійний зал. От, якщо всі щирі, звертаюсь до всіх колег-депутатів, будь ласка, проведіть роботу з фракціями, давайте ми проголосуємо цей запит до Президента, і нехай Президент поставить крапку.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Це правильно.

 

ШУРМА І.М. Воно є, воно готове. А тепер ви в п`ятницю всі, хто тут є, подивитеся, як всі фракції будуть ставитися до питання скерування депутатського запиту по ситуації з поліомієлітом. Це вам буде відповідь.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, ми виносимо на голосування пропозицію нашого колеги щодо визнання роботи щодо вакцинації дітей?

 

ІЗ ЗАЛУ. Виносимо.                    

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Визнати роботу міністерства незадовільною по питаннях вакцинації.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ще раз звернутись до Президента України і РНБО щодо того, щоб взяти цю ситуацію під особистий контроль.

 

МУСІЙ О.С. І вжити негайних заходів по виправленню.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Подождите, вы же сами себе противоречите. Мы или до Президента давайте обращаться, или визнавати роботу незадовільною.

 

ШУРМА І.М. Ні, одне другому не заперечує.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Не заважає абсолютно.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я согласен. Но давайте хоть… Когда пришла вакцина? Давайте хоть график движения вакцины посмотрим.

 

ШУРМА І.М. З травня місяця по сьогоднішній день…

 

КИРИЧЕНКО О.М. Та якого травня? У них не було цієї вакцини в травні!

 

ШУРМА І.М. Так що ж вони в пресі розказували?   

 

ПЛАТОВ С.М. Так все ж зроблено, розвезена вакцина, наказ Прем`єра. Що ще треба?  

               

СУШКЕВИЧ В.М. Вакцинації нема.

(Загальна дискусія)    

 

ШУРМА І.М. Ольга Вадимівна, ставте на голосування. Будь ласка, коаліція, ви ж так любите говорити «ми на коаліції», от зберіться на коаліції і заставте Прем`єра.

 

ПЛАТОВ С.М. Я вам хочу просто пояснити, щоб ви розуміли ситуацію. Тільки що виступала Тетяна Дмитрівна, вона сказала, що засідав ДЕЦ, який  своїми експертами, своїми, підкреслюю, зазначив, що вакцина не може бути заморожена, тому що в інструкції, яка була прийнята в 2012 році, це було прописано. Ми вже отримали 5 листів він виробника Санофі Пастер, виробника, який чітко зазначив, що вакцина може піддаватися багаторазовому заморожуванню, і це не впливає на її безпечність і якість.

 

ШУРМА І.М. Ну то робіть щось.

 

ПЛАТОВ С.М. Так почекайте! Дайте я висловлю…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А мені не потрібні висновки виробника, мені потрібні висновки МОЗ. 

 

ПЛАТОВ С.М. Дайте або я поясню ситуацію, або ми тоді не зможемо один одного почути. Виробник – це головний.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Ні, головний – це ви. Ви берете відповідальність.

 

ПЛАТОВ С.М. Значить, я вам пояснюю, що не може бути лабораторія Санофи Пастер гірше лабораторії ДЕЦу. Вибачте, давайте поставимо це питання. І я хочу просто сказати, що зараз зайшла вакцина… (Шуму залі)  Шановні депутати, почуйте, будь ласка! Зараз зайшла вакцина, рівно тиждень тому, 2 мільйона 200 тисяч, яка зайшла в нормальних умовах – не заморожена, не розморожена. Вона прийшла з нормальними умовами. Ми її тут же розвезли в регіони протягом тижня.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  А, нова прийшла? А ту куди діли? Кошмар!

 

ПЛАТОВ С.М. А та вакцина, яка зберігалася з травня місяця в зв`язку з тим, що були нестиковки…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А ту живую куда дели, на улицу?

 

ПЛАТОВ С.М. Вона лежить на складі «Укрвакцини», її ніхто нікуди не возив. Ми зараз чекаємо остаточного рішення.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Утилизировать надо.

 

ПЛАТОВ С.М. Ні. Зараз буде проведений, якщо вже на то пішло, лабораторний контроль, який чітко підтвердить: або вакцина якісна, або неякісна. І тоді тільки вона повезеться в регіони.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Она же живая вакцина. Она сейчас попадет в воду, и будет просто не то, что 4 миллиона…

 

ПЛАТОВ С.М. А та вакцина, яка якісна, яка 2 мільйона 200 тисяч надійшла, ми її розвезли в регіони. Тиждень тому вона другим траншем пішла. І ми її відразу розвезли. І тому не починаємо імунізацію по одній простій причині: ми не могли вирішити, як використовувати ту вакцину, яка була надана. Тому що і ВООЗ, і ЮНІСЕФ наполягали на тому, щоб ми її використовували. На жаль, у нас дуже багато було протидії в тому плані, що вакцина погана, її не можна. Чим було вакцинувати, поясність мені, якщо цю вакцину, яку нам надали, вважали неякісною? І ми ці два місяця боремося, доказавши, що вакцина якісна, коли нам експерти ВООЗ (прекваліфікована, ця вакцина прекваліфікована) доказують, що вакцина якісна. Нам експерти ЮНІСЕФ, нам виробник підкреслює. У нас єдина зачіпка – це інструкція, яка була внесена в 2012 році. В 2009 році в інструкції на цю саму вакцину цього запобігання не було. Там не було написано, що її не можна заморожувати. Є подібні вакцини тих самих штамових складів, які виробляються  ГлаксоСмитКляйн, російською, де чорним по білому написано, що вакцина може багаторазово заморожуватися і це не впливає на її безпеку і якість. Це роздута проблема, яка, на жаль, впирається в інструкцію. Не більше, не менше. Для того щоб уникнути будь-яких інсинуацій, ми цим питанням зараз займаємося. А ту вакцину, яка прийшла, ми зараз завезли і будемо вакцинувати. Тому і була ця затримка. Це є об`єктивна причина. А те, що ми подали для Прем`єра, це має бути затверджено розпорядженням. Ви прекрасно розумієте, що в тій ситуації, яка є в Україні, ми повинні мати якусь легітимну юридичну базу. А юридичною базою може бути постанова чи розпорядження Кабміну.

23 вересня, я наголошую, 23 вересня було прийнято на виїзному засіданні в Полтаві з голосу рішення про проведення трьох турів і затвердження плану дій. Це було прийнято. З 23 вересня ми офіційно розпорядження не маємо. Ми чекаємо.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Чому немає?

 

ПЛАТОВ С.М. Валерій Михайлович, це питання не до нас.

 

ШУРМА І.М. Валерій Михайлович, все вірно сказано, дискусію припинимо. Повірити в це можна буде знаєте коли? Коли цією вакциною, з якої ви маєте дозволи, першою живою, ви провакцинуєте своїх дітей і родичів. От тоді всі повірять. Те саме, що по корі і краснусі.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. На телебаченні, щоб вся країна бачила.

 

ШУРМА І.М. От всі давайте своїх родичів, дітей в першу чергу показово. От це буде нормально.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Правильно.

 

ШУРМА І.М. Тоді вам повірять.

 

ПЛАТОВ С.М. А лабораторний контроль…

 

ШУРМА І.М. А лабораторний контроль - дасте для телебачення дані. А своїх дітей і онуків, і родичів провакцинуйте, скажете: оце я привів свою дитину, подивіться. Всі ж на піарі!

 

ПЛАТОВ С.М. Погоджуюся. Я можу особисто провакцинуватися.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нехай весь МОЗ зробить і пані Павленко теж.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати…

 

ПЛАТОВ С.М. В 1996 році Президент Кучма вакцинував онуків цією ж самою вакциною.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  За кордоном.

 

ШУРМА І.М. Тільки правильно збереженою.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я щойно отримала підтвердження з Франківської області, написала начальнику медичного управління, вони також отримали.    

 

ПЛАТОВ С.М. Всюди є вакцина.

 

ШУРМА І.М. Мова йде про нову партію – питань немає. Ми говоримо про абсолютно іншу вакцину.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Ольга Вадимівна, я просто до чого? Розмови – отримана чи не отримана… Постанови нема. Це питання неефективного адміністрування убезпечення від епідемії. Реально це питання не вирішується. І ви кажете «об`єктивні». Немає об`єктивних, є суб`єктивні чинники не вирішення цього питання. Дайте мені розпорядження – завтра я вирішу це питання.

 

ІЗ ЗАЛУ. Оно у него в Аппарате, Валерий Михайлович.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Дайте мені номер, я вирішу.

 

ІЗ ЗАЛУ. Оно без номера.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Назву дайте мені. Я вам докажу, що ви просто не працюєте. Міністр і заступник міністра повинні прийти і сказати на засіданні Кабміну: у нас 4 мільйони дітей під загрозою епідемії. І все.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Скільки доз?

 

ПЛАТОВ С.М. 2 мільйона 200 тисяч доз.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Другої вакцини?

 

ПЛАТОВ С.М. Другий транш, який зайшов 10 днів тому, приїхав в Україну, розмитнений.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я це вперше чую.

 

ПЛАТОВ С.М. Я вас інформую.

 

ШУРМА І.М. А скільки доз прийшло?

 

ПЛАТОВ С.М. 2 мільйона 200 тисяч доз вакцини Санофи Пастер опверо, яка прийшла в належних умовах, не заморожувалась, не перезаморожувалась.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. І коли буде в регіонах?

 

ПЛАТОВ С.М. Вона вже в регіонах! Вона в кожному регіоні.

 

ШУРМА І.М. Тепер ще одне запитання так, до вашого відома. Перша вакцина, десь сумніви до якості якої є, куплена за чиї гроші?

 

ПЛАТОВ С.М. Канадського уряду.

 

ШУРМА І.М. От, будь ласка, міністерство, претензії до канадського уряду, що вони нам поставили.

 

ІЗ ЗАЛУ. Да они ни при чем, они денег дали!

 

ШУРМА І.М. Секунду! Если дали денег, то вони подарували чи гуманітарну допомогу?

 

ІЗ ЗАЛУ. Гуманитарная помощь.

 

ШУРМА І.М. От і все.

 

ІЗ ЗАЛУ. Гуманитарная помощь. Дали деньги, ЮНИСЕФ купила.

 

ШУРМА І.М. Правильно, так до ЮНІСЕФ тоді запитання задавайте.

 

ІЗ ЗАЛУ. Так ЮНІСЕФ же ответило.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скажіть, будь ласка, а ця вакцина за чиї кошти надійшла?

 

ПЛАТОВ С.М. Ця вакцина – загальна гуманітарна допомога, яка закуплена за 3 мільйона канадських доларів.

 

ІЗ ЗАЛУ. А вторая?

 

ПЛАТОВ С.М. Дайте я закінчу. Почекайте! Дайте я закінчу, ви почуєте відповідь на всі питання. Закуплено за 3 мільйона доларів – 3 мільйона 700 тисяч доз вакцини ОПВЕРО виробництва Санофі Пастер. Перший транш зайшов – 1 мільйон 500, другий транш зайшов – 2 мільйона 200, яка закуплена за кошти канадського уряду. Тобто 3 мільйона 700 тисяч. Але вони зайшли двома траншами. Перший транш зайшов в травні – 1 мільйон 500, термін придатності якої був два роки, вона була заморожена. І зараз зайшов, буквально тиждень тому, ну, я боюся помилитися в точній цифрі, це 2 мільйона 200 тисяч, це другий транш тої повної кількості, яку закупили для нас, яка надійшла гуманітарно.

 

ІЗ ЗАЛУ. Теж жива?

 

ПЛАТОВ С.М. Жива, оральна, поліомієлітна вакцина. ОПВЕРА – це та сама.

Я би хотів ще наголосити…

 

КИРИЧЕНКО О.М. Хорошо. А нежива?

 

ПЛАТОВ С.М. А нежива ІПВ – вона не використовується для масової імунізації. Вона використовується тільки для індивідуального…

 

КИРИЧЕНКО О.М. Но есть же протокол, который говорит, что ребенок, который в первый раз сталкивается с вакциной, он должен быть привит неживой вакциной. А живую можно применять для людей, которых мы ревакцинируем, а не которых вакцинируем, потому что живая может вызывать полиомиелит.

 

ПЛАТОВ С.М. Они так и будут привиты, вот эта инактивированная…

 

КИРИЧЕНКО О.М. А где неживую берете?

 

ПЛАТОВ С.М. Вона так само поступила в регіони. Там є ІПВ,  і ОПВЕРО.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Ви ж сказали, що вона поки не поступала.

 

ПЛАТОВ С.М. Давайте я ще раз скажу, щоб було чітко і ясно. 600 тисяч інактивованої вакцини проти поліомієліту розвезено в усі регіони України. 500 тисяч на минулому тижні.

 

КИРИЧЕНКО О.М. А почему тогда не вакцинировали неживой?

 

ПЛАТОВ С.М. Ну тому що ми планували рутинну вакцинацію починати  з вересня місяця.

 

КИРИЧЕНКО О.М. А почему, если у вас есть вспышка полиомиелита, у вас есть вакцина, которой нужно работать, вы не начали ее раньше?

 

ШУРМА І.М. А я вам поясню чому. Вони повинні провести навчання застосування. А навчання застосування – це умова гуманітарної допомоги. Там тоже «бабулеты» на это пошли.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Нет, ну это протокол.

 

ПЛАТОВ С.М. Дозвольте, я вам поясню. Справа в тому, що коли поступала ця вакцина гуманітарна, вона поступала, вакцина інактивована, поліомієлітна вакцина, в багатодозових флаконах. Це 10-дозовий флакон.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Это со ртутью которая.

 

ПЛАТОВ С.М. Ні, там нема ртуті. В минулому використовувалася вакцина тільки однодозова – в шприцах. Тобто одна дитина – одна доза. Ця – 10-дозова. Умовою поставки гуманітарної ЮНІСЕФ вимагав (ну, не вимагав, а просив), щоб ми провели все-таки навчання наших медичних працівників для того, щоб вони якісно її використали, а не так, щоб був коефіцієнт розливу, що з флакону 2-3 дитини буде вакциновано.  

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Санофи Пастер бабки дала на семинары.

 

ПЛАТОВ С.М. І був ще період, коли ми говорили, що була посилена рутинна імунізація, то мали вакцинуватися всі діти, які не вакциновані за минулі роки. А це діти і шкільного віку, і ті, що в садочках. Тому ми планували навчити людей і за два місяця розпочати нормальну посилену рутинну імунізацію. Тоді спалаху ще не було.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Все-таки ответьте на вопрос. Многодозовые вакцины всегда имеют консервант. Что является консервантом в данном случае? Да, я сказал – ртуть. Но дело в том, что по отношению к ртути в той же Канаде уже многократно поднимался вопрос, что много побочных явлений, и они запретили использование многодозовых.

 

ПЛАТОВ С.М. Почекайте! Давайте ми поки не будемо говорити, я не знаю складу. Я можу вам надати цей склад.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Ну как же? Это же важно.

 

ПЛАТОВ С.М. Почекайте. Ми зараз говоримо про інші речі. Якщо ви говорите за склад, ми вам піднімемо і покажемо склад цієї вакцини.

 

КОЛГАНОВА О.В. Можно уточняющий вопрос для не особо одаренных? Скажите, а под каждую вновь привезенную вакцину нужно отдельное распоряжение Кабинета Министров для ее разрешения на эксплуатацию?

 

ПЛАТОВ С.М. Ні, тут питання стоїть не про окрему вакцину, тут питання стоїть про турову імунізацію.

 

КОЛГАНОВА О.В. Внеплановую проще.

 

ПЛАТОВ С.М. Так. Яка має бути проведена як додаткова. І різниця між рутинною і туровою імунізаціями полягає в тому, що рутинна проводиться для дітей, які не отримали, а турова проводиться для всієї вікової групи. От вся різниця.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, у нас було дві пропозиції: перша – визнати роботу МОЗ незадовільною щодо вакцинації. Я вважаю, що робота, все ж таки, якась була проведена.

 

СИСОЄНКО І.В. Конечно.

 

ПЛАТОВ С.М. Робота була проведена, повірте, дуже велика.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я вважаю, що це було б неправильно.

 

ПЛАТОВ С.М. Ми працювали по 12 годин на добу, я вам це кажу відверто.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Мы хотели бы больше, ну ладно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Але пропозиція нашого колеги народного депутата була. Ну, пропоную, все ж таки, давайте звернення на Прем`єр-міністра підготуємо, на РНБО, на Президента, щоб це було під контролем.

 

ІЗ ЗАЛУ. Щоб швидше розпорядження готували.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. И качество вакцин.

 

ПЛАТОВ С.М. Для нас це було б підтримкою.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, що ми можемо ще зробити в вашу підтримку?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Давайте он сформирует этот вопрос, а ми  звернемося до Прем`єр-міністра з проханням підтримати цю пропозицію.

 

ШУРМА І.М. От в п`ятницю, на Дні уряду.

 

ПЛАТОВ С.М. Ви розумієте, в пресі ще є закиди, що у нас нічого немає. Тому для нас важлива підтримка і ваша, і Прем`єра.

 

ОСТАШКО С.І. Для нас зараз головне – це рішення Кабміну.

 

ПЛАТОВ С.М. Розпорядження Кабміну – і ми завтра (ну, не завтра, з понеділка) починаємо.

 

СИСОЄНКО І.В. Все, мы тогда сейчас сделаем обращение – звернення на Прем`єр-міністра терміново, негайно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, у нас було дві пропозиції: перша пропозиція – визнати роботу Міністерства охорони здоров`я щодо відповідно проведення вакцинації незадовільною. Хто за цю пропозицію, прошу голосувати. Хто «за»? Хто проти? Хто утримався? В протокол прізвища не занесли. Визнати роботу незадовільною, «за»: Бахтеєва, Мусій, Шурма. Проти – Сисоєнко. Утримались: Колганова, Кириченко, Богомолець. Рішення не прийнято. Ніяке рішення не прийняте.

Друге. Підготувати лист на Прем`єр-міністра щодо негайного підписання…

 

КИРИЧЕНКО О.М. Ні, негайного вирішення.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Розпорядження щодо… Як воно у вас називається?

 

ПЛАТОВ С.М. Розпорядження по затвердженню плану проведення додаткової турової імунізації.

 

КОЛГАНОВА О.В. Там только полиомиелит или что-то еще?

 

ПЛАТОВ С.М. Только полиомиелит.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Щодо негайного затвердження плану дій щодо проведення масової імунізації. Є. І такий самий лист пишемо на РНБО і на Президента. Шановні народні депутати, хто за те, щоб підтримати цю пропозицію? Одноголосно. Проголосували всі.

Шановні народні депутати, переходимо до наступного питання – щодо виконання Міністерством охорони здоровдержавних закупівель і міжнародних закупівель.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Три хвилини.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Шановна Ольга Вадимівна, шановні народні депутати! Я спробую вкластися в регламент – 3 хвилини. Інформую вас, що цього року ми маємо розподіл закупівель між державними та міжнародними закупівлями, який складає: 1 мільярд 500 тисяч гривень піде на національні закупівлі; закупівлі, які визначені через міжнародні організації, - 2 мільярда 200 мільйонів гривень. Звертаю вашу увагу на перелік програм, які оголошені через Національний комітет конкурсних торгів. 25 програм, які об`єднують у собі 59 напрямків і близько 200 лотів, які потрібно опрацювати.

Коротенько хочу зауважити, звертаю увагу шановних народних депутатів на слайд, на інформацію, яка ілюструє проведену роботу. Перш за все, 07.05 була створена експертно-технічна група, яка забезпечувала проведення державних закупівель.  На протязі червня-липня за результатами засідань було розглянуто та затверджено номенклатури, які пройшли громадське обговорення. В липні-серпні ми на підставі затверджених номенклатур провели збір заявок в регіонах на придбання. На протязі менше місяця – з 11 серпня по 9 вересня – нами на засіданні Комітету з конкурсних торгів було оголошено 25 програм, які визначені для закупівлі через Комітет конкурсних торгів Міністерства охорони здоров`я.

Хочу зауважити, що остання програма, яка повинна бути оголошена в зв`язку з внесенням змін до державного бюджету, - закупівля цифрових мамографів та апаратів УЗД – заплановано нами на засіданні Комітету конкурсних торгів на 9 число, тобто на цю п`ятницю.

Шановні колеги, звертаю вашу увагу на графік, який ми розробили, - графік проведення торгів. Зауважу, що торги складаються з елементів, які ми обов`язково повинні пройти відповідно до чинного законодавства. Мова йде про розкриття пропозицій, мова йде про період акцепту, і мова йде про період укладання договору. В інформації, яка роздана шановним народним депутатам, іде мова про 56 напрямків забезпечення, якими ми повинні провести розкриття пропозицій (вказані дати). Період акцепту складає 2 або 3 тижні відповідно до процедури (коротка або повна процедура), період укладання договору складає 3 тижні або один місяць відповідно до вибраної процедури закупівель.

Хочу зауважити, що нами в Комітеті конкурсних торгів проводиться робота, для того щоб максимально пришвидшити роботу по проходженню тендерних закупівель. Для прикладу наведу вам ситуацію із хворобою Гоше. Розкриття відбулося 28 вересня. Згідно закону ми мали змогу провести акцептування в період з 28 вересня по 12 жовтня. Відповідно з 8 жовтня по 26 жовтня потрібно було би нам заключити договір. Інформую, що ми провели розкриття позавчора. Таким чином до кінця тижня ми плануємо підписати договір, і така оперативність надасть нам змогу пришвидшити поставки препарату в регіон як мінімум на три тижні – місяць. Така робота ведеться по абсолютно всім напрямкам, які відкриті, для того щоб максимально пришвидшити роботу, оскільки ми трошки пізно почали, але максимально пришвидшити роботу в цьому році, для того щоб забезпечити поставки препаратів у регіони на протязі жовтня-грудня 2015 року.

Інформую шановних народних депутатів про те, що нами уже розкрито 62 пропозиції, зокрема Гоше, ДЦП, мукополісахаридоз, аутизм, серцево-судинні захворювання, трансплантація виробами медичного призначення, ………., розсіяний склероз. А акцептовано 5 пропозицій. Заключений перший договір на поставку препарату ДЦП.

 

МУСІЙ О.С. 62 з скількох?

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. 62 з 200.

Згідно графіку ми рухаємося. Пік розкриття наступає от якраз з 8 жовтня. Тобто ми зараз переходимо…

 

МУСІЙ О.С. А акцептовано скільки із розкритих?

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Сьогодні акцептовано 5.

 

МУСІЙ О.С. Всього 5. Із 200 5 акцептовано.                               

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Так.

Згідно графіку, який розданий шановним народним депутатам, ви можете побачити, що пік роботи приходиться на жовтень-листопад місяці. Хочу зауважити, що Міністерство охорони здоров`я та Комітет конкурсних торгів роблять все для того, щоб максимально швидко провести процедури, проводити роз`яснювальну роботу, зменшувати кількість скарг Антимонопольного комітету.

Довідково інформую, що станом на сьогодні ми маємо 4 скарги Антимонопольного комітету, які оперативно розглянуті. Безумовно, будуть ще скарги, ми будемо на них реагувати. Але позитив цьогорічного процесу в тому, що ми щотижня збираємо учасників процедури закупівлі для того, щоб проводити роз`яснювальну роботу і відповідати на запитання, які виникають, для того щоб знімати ті запитання і для того щоб рухати вперед процес.

Шановні колеги, наступне питання - це міжнародні закупівлі. З інформацією про міжнародні закупівлі я прошу, Володимир Леонідович, доповідайте.

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. Шановні народні депутати, шановні присутні! Як зазначав Віктор Вікторович, що відповідно до наказу про розподіл бюджетних програм на міжнародні закупівлі віднесено сьогодні бюджетні  програми за сімома напрямками на загальну суму в гривнях – 2,2 мільярда.

Міністерством охорони здоров`я відповідно для того, щоб розпочати і завершити даний процес, на сьогодні прийнято близько 12 нормативних документів, в тому числі три накази Міністерства охорони здоров`я.

 

МУСІЙ О.С. Не розказуйте про документи, скажіть, скільки зроблено, скільки куплено, скільки акцептовано.            

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. Станом на сьогодні ми очікуємо, що до кінця поточного тижня міжнародні спеціалізовані організації подадуть на опрацювання до МОЗ проекти договорів і до кінця наступного тижня дані договори будуть підписані.

 

МУСІЙ О.С. А сьогодні немає нічого, правильно?

 

ІЗ ЗАЛУ. Нема. Немає.

 

МУСІЙ О.С. Ну хай відповість відповідальна особа. Чекайте, що нема? Куплено сьогодні щось?

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. Ні, не куплено. Ведеться робота.

 

МУСІЙ О.С. Ясно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, у нас, на жаль, через буквально 15 хвилин вже не буде кворуму. Тому я пропоную наступне: взяти інформацію до відома. Я вважаю, що робота щодо закупівлі через міжнародні організації ведеться незадовільно, тому що ні один договір з міжнародними організаціями не підписано. А той час, який потрібний міжнародним організаціям на поставки, це від 4 тижнів до 6 місяців. Відповідно будуть збиватися всі графіки.

Пропоную зробити наступне: наступного тижня, якщо він буде сесійний… Чи він у нас не сесійний? 

 

ІЗ ЗАЛУ. Не сесійний.

 

МУСІЙ О.С. Тільки через три тижні буде.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тоді я запрошую тих народних депутатів на наступному тижні, які мають бажання приєднатися, провести зустріч з паном Перегінцем, відповідальним за це питання з залученням міжнародних організацій – ЮНІСЕФ, Crown Agents і ПРООН, де договори мають бути підписані. Заслухати припони в підписанні договорів з кожною організацією та конкретну заплановану дату підписання і перерахунку коштів. Наступне: ситуацію заслухати по всіх підзаконних актах – на якому етапі розробки, затвердження вони знаходяться та коли будуть затверджені. І отримати календарний план поставки препаратів по кожній програмі, виходячи з дати підписання контрактів.

Прошу вас підтримати такі пропозиції. Якщо у вас є бажання, ми можемо і на наступному засіданні Комітету охорони здоров`я знову це все заслухати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. На наступному.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. Тоді всі ці питання на наступному засіданні Комітету охорони здоров`я заслухати і отримати письмові відповіді. Прошу вас проголосувати. Хто за це питання? Хто утримався? Хто проти?

 

МУСІЙ О.С. У мене в продовження ще одне питання до Міністерства охорони здоров`я по поставках державних закупівель минулого року. Ви сказали, що протягом півроку були підписані угоди на всі закупівлі по тендерах минулого року. Чи поставлені всі медикаменти по всіх державних програмах минулого року? Поставки здійснені чи ні, дайте, будь ласка, відповідь. 

 

ІЗ ЗАЛУ. «Фіоліс трейд» поставлені?

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. Ні, не поставлені.

 

МУСІЙ О.С. Чому не поставлені?

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. Олег Степанович, все за виключенням «Фіоліс трейд».

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Кириченко прийшов.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, у нас нарешті є кворум. Вношу зараз на голосування пропозицію: на наступному засіданні Комітету охорони здоров`я заслухати по всім перерахованим питанням (календарний план, порядок підписання міжнародних договорів), все те, що,  власне, я продиктувала. Хто за те, щоб заслухати звіт пана Перегінця на наступному засіданні Комітету охорони здоров`я? Всі «за». Дякую.

 

ШУРМА І.М. Так, я для протоколу по закупівлях. Шановні колеги, коли презентувався новий міністр, він пообіцяв побороти всі схеми корупційні, пов`язані з закупівлями. До тих пір, поки Міністерство охорони здоров`я буде займатися функціями Міністерства торгівлі ми ніколи …. не подолаємо. Є пропозиція і прохання до членів коаліції: будь ласка, розгляньте зміни процедури закупівлі медикаментів, товарів медичного призначення. Міністерство робить замовлення, ті всі функції передаються Міністерству економіки. Зніміть з Міністерства охорони здоров`я тягар носіння знаку корупціонерів, «відкатчиків» і так далі, і так далі. Вони зробили замовлення-потребу, Мінекономіки хай закуповує. А до тих пір, поки це не буде зроблено, люди, чиновники, не винні ні в чому, будуть нести оцей тягар корупціонерів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, я пропоную це окремим питанням розглянути, підготувати це питання і розглянути на Комітеті охорони здоров`я. А прошу внести в протокольне рішення звернення до Міністерства охорони здоров`я – звітувати щодо реєстру референтних цін і цін в референтних країнах, для того щоб ми могли мати можливість порівняти ціни в референтних країнах з тими, що закуповує сьогодні МОЗ.

Тепер, шановні народні депутати, ми переходимо (дуже швидко) до проекту закону 1332 про охорону здоров`я щодо соціальних гарантій працівників охорони здоров`я.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Можна я?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ви хочете доповідати?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Да.

Шановні народні депутати, цей законопроект вже був проголосований в першому читанні 20 травня (257 народних депутатів). Автор закона ставит вопрос о том, чтобы доплату повысить заработной платы всем медицинским работникам с учетом того, что сегодня средняя заработная плата медицинского работника достигает сто долларов. У нас очень большое количество текучести кадров и очень большое количество вакантных должностей, несмотря на то, что из года в год идет сокращение. 9 поправок. Из них 6 отклонены и 3 учтены. Я прошу комитет поддержать во втором чтении и в целом как закон (законопроект Анатолия Дырева и Андрея Шипко). Дуже прошу підтримати. Прошу проголосувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Тетяна Дмитрівна.

У нас є правки Апарату Верховної Ради.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Да зачем правки?

 

СИСОЄНКО І.В. Мы уже рассматривали весь законопроект.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Три учтены.

 

РУДИЙ В.М. Справа у тому, що, дійсно, Тетяна Дмитрівна все правильно сказала, але є така процедура – погодження з Головним юридичним управлінням. Під час візування у голови юридичного управління у нього виникло два зауваження: перше зауваження, що не були надані розрахунки фінансової вартості цього законопроекту, але їх автори вже виправили, це зауваження знято. І друге: відповідно до Бюджетного кодексу не можна вводити цей закон в дію з 2016 року тепер, тільки з 2017 року. Тобто повинні бути внесені зміни до «Прикінцевих положень» щодо набрання чинності з 2017 року. Це все враховано в порівняльній таблиці, і їх  треба просто проголосувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

Шановні народні депутати, прошу голосувати. Хто за те, щоб підтримати в другому читанні 1332  і в цілому? Дякую.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Дякую.

Можна далі я теж буду доповідати?

          

КОЛГАНОВА О.В. Ольга Дмитриевна, можно я ухожу?        

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Іще один.

                 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ольга Вадимівна, можна доповісти? Це законопроект 1164, друге читання. Этот законопроект лег в основу законопроекта об экстренной медицинской помощи, который я готовила вместе с Всемирной организацией здравоохранения, с секретариатом, общественными организациями, Владимира Мирославовича огромнейшая роль. Опыт был взят один из самых лучших, из Польши. Повысить зарплату водителям, потому что они сегодня получают 840 гривен. Это все возможно сделать во втором чтении. Прошу підтримати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, хто за те, щоб підтримати цей законопроект?

 

СИСОЄНКО І.В. Подождите, прокомментируйте.

 

РУДИЙ В.М. Така ж сама ситуація з попереднім проектом. Були поправки юридичного змісту.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Вони нормальні.

 

РУДИЙ В.М. Так, нормальні абсолютно. Там просто в законі було допущено типову технічну помилку, що водії віднесені до категорії медичних працівників. А тепер вони не медичні працівники, а технічні.

 

СИСОЄНКО І.В. Но водители сохранились?

 

РУДИЙ В.С. Так. Якраз для них це і робиться. Ми вже про це говорили.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ольга Вадимівна, підтримати в другому читанні. Ну, ставте на голосування.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, хто за те, щоб підтримати з правками, внесеними Апаратом до другого читання (закон 1164), прошу голосувати. Одноголосно.

Ніхто нікуди не розходиться.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Далі можна теж доповісти? Законопроект 2018а, поданий  народними депутатами Ліньком, Ляшком, Скуратовським, Вітком, Кириченком, Амельченком, Ленським. Выводов Главного научно-экспертного управления еще нет, мы самые главные, и здесь изменения в Закон о детском питании, а также в Закон о дошкольном образовании, чтобы ввести бесплатное обеспечение детским питанием грудных детей, а также детей до 2 лет, родители которых являются участниками АТО.

Я хочу сказать, что уже в очень многих регионах именно это проводится решением сессий областных и городских советов, поэтому закон очень нужен и надо его поддержать.

 

СИСОЄНКО І.В. Там надо с замечанием, что касается не только детей участников АТО, а и тех детей, родители которых погибли, пропали безвести.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. До другого читання можна зробити. В першому читанні «за».

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, хто за те, щоб підтримати цей законопроект в першому читанні, прошу голосувати.

Шановні народні депутати, прошу вас проголосувати за те, щоб завтра під час перерви о 12-й годині зібратись в цьому кабінеті і продовжити засідання.

 

РУДИЙ В.М. У нас не по плану. Щоб тільки ця кімната була вільна.  

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Знайдете іншу кімнату нам.

Тепер ще буквально одна хвилина. У нас присутня зараз  на засіданні пані Уляна Супрун, питання її стояло в розгляді. Ми проголосували, і я вам дякую. Я зараз надаю слово пані Уляні, три хвилини.

 

СУПРУН У. Я лише хочу вам щиро подякувати за те, що ви маєте довіру і надали мені таку велику честь, щоб я була консультантом вашого Комітету. Я сподіваюсь, що будемо гарно співпрацювати. Я дуже багато кого з вас  знаю, з вами співпрацюю і мені було сьогодні дуже-дуже цікаво.

 

СИСОЄНКО І.В. Нам також дуже приємно, що ви тепер будете надавати нам допомогу.

 

СУПРУН У. Ми розпочали програму навчання військових по невідкладній першій допомозі – це Курси бійця-рятувальника. Ми вже навчили більше ніж 25 тисяч військових, передали аптечки. Зараз наша робота полягає в наданні спеціальної допомоги. А я дуже зацікавлена, щоб долучитись до внесення законів  про парамедицину, про спеціальну допомогу і надання допомоги під час травм. Це є один з моїх напрямків.

Другий напрямок. Я нещодавно стала директором школи реабілітаційної медицини при Українському католицькому університеті. І другий напрямок, який мене цікавить, це реабілітація. Знаю, що пані Ірина має цей комітет. Я би хотіла долучитись до цієї праці, бо це також мені дуже важливо. А я є лікар зі Штатів.

 

ШУРМА І.М. Долучайтесь.

 

СИСОЄНКО І.В. Я рада, і ми вас запрошуємо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, я хочу вам сказати, що  пані Уляна перевела в Україну мільйони американських доларів, на які були закуплені аптечки. Вона це робить без державної підтримки, на волонтерських засадах. Вона в цьому році, будучи громадянкою Сполучених Штатів Америки, прийняла українське громадянство. Я думаю, що вона буде достойним консультантом Комітету з питань охорони здоров’я. (Оплески)

 

ІЗ ЗАЛУ. Дякуємо.

 

СИСОЄНКО І.В. Ми вам дуже раді.

 

КОЛГАНОВА О.В. Коллеги, у меня есть уточнение по предыдущим пунктам. Мы говорили о том, что срочно обращаемся к Премьеру немедленно, срочно по поводу его постановления о том, что без него вакцинация дополнительная не проходит. Из того, что я сейчас слышу, я понимаю, что на уровне министерства не совсем есть четкое понимание: таки оно «да» или таки оно «нет». То есть этот вопрос на уровне министерства уточняется, правильно я понимаю?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні. Міністерство чекає відмашки від Прем’єра.

 

КОЛГАНОВА О.В. Ольга Вадимовна, что такое «отмашка»? «Отмашка» - нет такой конфигурации. Мы говорили о каком-то постановлении.

 

МУСІЙ О.С. Є розпорядження Кабміну з номером.

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. Згідно українського законодавства, я перепрошую, це може зробити головний санітарний лікар без Прем’єра.

 

КОЛГАНОВА О.В. Ну короче, тут есть какой-то маленький нюанс.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ми вже прийняли це.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Шановні народні депутати, законопроект № 2202а, поданий народними депутатами Богомолець і Корчинською. Він направлений на надання реабілітаційних заходів учасникам АТО.

К сожалению, заметьте, пожалуйста, уважаемые народные депутаты,   Комитет по вопросам ветеранов, инвалидов, участников АТО, который определен главным до данному законопроекту, его не поддерживает. Очень стыдно такому комитету. А мы обязаны поддерживать, потому что мы знаем о том, что сегодня получить именно удостоверение как участника АТО очень трудно, а реабилитационные мероприятия очень важны. Прошу поддержать.

 

СИСОЄНКО І.В. Я прокомментирую. Это действительно важный законопроект, потому что он дает возможность получать полный комплекс реабилитационных мероприятий. Тому давайте підтримаємо цей законопроект.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, я вам хочу пояснити, що профільним комітетом не було надано ніяких зауважень до цього законопроекту.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Они не поддержали решение.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вони не підтримали. Але зауважень, чому вони не підтримали, не було ніяких.

БАХТЕЄВА Т.Д. Вони кажуть, що грошей немає. Треба шукати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Голосуємо. Хто за те, щоб підтримати. Колганова утрималась? Всі «за».

Наступний законопроект, Тетяна Дмитрівна.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Далі законопроект 1834, поданий народним депутатом Левченком. Зарегистрирован аж 23 января 2015 года. Главный Комитет – это по вопросам науки и образования. Выводов Главного научно-экспертного управления еще нет.

Суть такова, что предлагается внести в Закон об образовании, об охране детства и об общем среднем образовании изменения, в соответствии с которыми ученики 1-4 классов общеобразовательных учебных заведений за счет госбюджета будут обеспечиваться бесплатными обедами. Тут есть статистика, где мы видим, что дети болеют в 3-4 раза больше, чем в европейских странах, даже в странах СНГ, потому что сегодня социальный фактор играет на этом. По данным ВОЗ, 50% случаев всех смертей детей в возрасте до 5 лет в мире имеют негативное нарушение питания. Надо поддержать в первом чтении.

 

СИСОЄНКО І.В. Вот эти деньги на питание для детей переложено в этом году на местные бюджеты. Мы поддерживаем из государственного бюджета.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Пусть выделяют, но нам надо голосовать за закон. Я буду голосовать.

 

СИСОЄНКО І.В. Это  местные субвенции.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Хай буде на рівні закону.

 

СИСОЄНКО І.В. В государственном бюджете этих денег уже нет. То есть это популистский сейчас закон.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это не моя головная боль.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте поддерживать качественные законы и сформировали бюджет в местных бюджетах, чтобы они имели эти деньги, когда будем формировать бюджет на 2016 год.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, шановні народні депутати, у нас є дві пропозиції. Перша – підтримати, друга – не підтримати, правильно?

 

ІЗ ЗАЛУ. Ну да, відхилити.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Перше: хто за те, щоб підтримати цей законопроект? Хто утримався? Колганова і Кириченко утримались. Хто проти? Шипко, Бахтеєва, Шурма, Мусій, Сисоєнко, Богомолець – «за». Проголосували.  

 

КОЛГАНОВА О.В. Мы некорректно написали. Если там будет в такой формулировке, я прошу, чтобы мой голос был против. Я не буду голосовать за то, чтобы мы обращались к Премьеру по поводу этой всей красоты. У меня просьба, правда.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Щоб ми не звертались до Прем’єра?

 

КОЛГАНОВА О.В. По поводу вакцинации. Письмо срочно Премьеру о немедленном распоряжении и всем остальном. Пока вопрос не решен, если мы не будем это переголосовывать, то мой голос прошу считать против этого обращения, потому что пока все говорят, что это обращение ненужно. То есть они должны это делать самостоятельно МОЗ просто на уровне министра и все. И не морочить никому голову. Никакой Премьер там не нужен никому. 

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Якщо тут були представники МОЗ і кажуть…

 

КОЛГАНОВА О.В. Так вот они сейчас говорят, что они уточняют, сомневаются и все остальное.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, хвилиночку! Віктор Вікторович.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Слухаю, Ольга Вадимівна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Зараз я попросив, щоб уточнили номер постанови чи розпорядження, яка була прийнята з голосу в Полтаві 23 вересня. Мене поінформують, я зразу надам цю інформацію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре, ми тоді до уточнення цей лист не готуємо. Правильно?

 

КОЛГАНОВА О.В. Да, пожалуйста.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тому що інші депутати наполягають.

 

КОЛГАНОВА О.В. Ольга Вадимовна, я прошу прощения. Сейчас я на полном серьезе ухожу, к сожалению, но я очень прошу, если будет переголосование по этому конкретному поводу, если есть необходимость распоряжения Премьера непосредственно по этому поводу, тогда я «за».

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Якщо немає необхідності, ми знімемо це питання.

 

ШУРМА І.М. Завтра о 12-й годині.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ви даєте голос на підтримку?

 

КОЛГАНОВА О.В. Я все даю. Мне надо сейчас уйти.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Що ми робимо далі? Розглядаємо чи ні?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, хочу вас повідомити, якщо у вас є бажання, то сьогодні в кінотеатрі «Київ» відбудеться прем’єра нового фільму, який зняв Микола Княжицький. Фільм називається «Кровные враги» про двох рідних братів, один з яких – комбат на нашій території, а другий – комбат на тій території. Сьогодні о 19-й годині – предпрем’єрний показ в кінотеатрі «Київ» на Великій Васильківській.  

Завтра збираємось о 12-й годині.

 

РУДИЙ В.С. Можна ще одне уточнення? Тут просто залишилось розглянути два проекти закону народного депутата Березкіна, але підходив перед початком засідання комітету його помічник і сказав, що він ці законопроекти буде відкликати. Він навіть приніс його листа.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Прекрасно.

 

РУДИЙ В.С. Тому завтра в принципі немає сенсу збиратись.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Значит, остался у нас Кожемякин.

 

ІЗ ЗАЛУ. Кабмінівський ще 2040а залишився.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Осталось 3 закона.

 

ІЗ ЗАЛУ. Нема вже кворуму.

(Загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Завтра збираємось о 12-й годині.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку