Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 13 березня 2020 року

Опубліковано 13 березня 2020, о 18:15
13 березня 2020 року відбулось засідання Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, під час якого Міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець представив основні стратегічні напрями діяльності Міністерства охорони здоров’я України на 2020 рік, наголосивши, що нинішній склад уряду має намір продовжувати реформу системи охорони здоров’я.

За його словами, стара система так звана «система Сімашко», яка існує і досі, може працювати тільки в країні з тоталітарним режимом, коли управління відбувається з центру. «Зараз наш шлях в євроінтеграцію і демократичне суспільство вимагає, щоб система охорони здоров’я була для людей», - сказав Міністр.

Ілля Ємець окреслив основні положення продовження реформи, зауваживши: «В медицині не можна реформувати першу або другу ланку, або медичну науку окремо - це має бути цілісна система реформи».

«Щоб реформа була цілісною, то її треба починати «з голови», - сказав Міністр, додавши, що в демократичному суспільстві медична допомога має базуватися на страховій медицині. На його думку, в нашій країні зараз можна швидко і успішно перейти на державне страхування: «Щоб кожен українець, якщо він має український паспорт, отримав картку, що він має забезпечення з податків та інших джерел. Це дозволить за рік зробити для пацієнта вдвічі більше».

Ілля Ємець особливу увагу приділив залученню фахівців медичної галузі до вирішення питань про відкриття та закриття медичних закладів, до стандартизації ліків, післядипломної освіти, атестації лікарів.

Він наголосив: «Питання ліцензування і підготовки медиків має вирішувати не чиновник. Ці питання має вирішувати Медична рада і Колегія лікарів України, які будуть найматися Кабінетом Міністрів для вирішення питань про лікарні, проводити екзаменування фахівців». Доповідач додав, що при наявності у пацієнта вибору, куди звертатися, погані лікарні закриються самі, оскільки не матимуть пацієнтів.

Очільник МОЗ підкреслив: «У реформі є тільки дві речі - пацієнт і медик. Якщо при будь-якій прекрасній реформі ці два стовпи не підтримують реформу, то вона ніколи не здійсниться».

Міністр також сказав: «Ми маємо зберегти все те, що було зроблено при реформуванні першої ланки меддопомоги, зокрема це - сімейні лікарі».

Водночас він зазначив: «Грошей, передбачених у бюджеті на медицину вистачить лише на фінансування першої ланки і, частково - другого рівня, а на третю – не вистачить». Міністр також зауважив, що державне медичне страхування дозволить залучити кошти з інших джерел і вирішити цю проблему.

«Важливо формувати єдиний медичний простір і ми пропонуємо, щоб до 1 квітня наші професіонали об’єдналися під цією моделлю і зробити так, щоб наша Україна обрала демократичний шлях розвитку і реформування охорони здоров’я», - підсумував Ілля Ємець.

Міністр відповів на запитання членів Комітету.

Зокрема, відповідаючи на запитання народного депутата про стурбованість ситуацією щодо можливого закриття з 1 квітня спеціалізованих лікувальних закладів, Ілля Ємець сказав: «Будемо намагатись згладити, щоб лікувальні заклади не були закриті і необхідні рішення напрацюємо до 1 квітня».

Підсумовуючи дискусію, голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький зауважив: «Стратегія ще буде затверджуватись Урядом і Президентом і це лише перша її презентація».

На зсіданні Комітету розглянули проект Закону «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» (№ 3130), яким пропонується скасувати медичну реформу, яка зараз проводиться в Україні.

Голова Комітету Михайло Радуцький поінформував, що був проведений аналіз результатів реформи, який показав, що реформа першої ланки медичної допомоги була успішною, а також і фактичну готовність до реформи другої ланки.

Він відзначив, що є проблеми, однак «неприпустимо фінансувати стіни лікарень, як це відбувалось багато років» і «нежиттєздатну систему» та запропонував відхилити законопроект.

Під час обговорення народні депутати наголошували на необхідності продовження реформування медичної галузі.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді відхилити проект закону №3130.

Члени Комітети розглянули проект Постанови «Про невідкладні заходи щодо недопущення знищення системи охорони здоров'я України» (№ 3140), якою, зокрема, пропонується визнати незадовільною роботу Кабінету Міністрів України з реформування медичної галузі, припинити запровадження другого етапу медичної реформи, а також перераховані заходи, які, на думку авторів проекту, не допустять знищення системи охорони здоров'я України.

Під час обговорення прозвучали думки, що роботу нового Уряду ще рано оцінювати, а реформу необхідно продовжувати, вносячи необхідні корективи.

За підсумками розгляду, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді відхилити проект Постанови №3140.

        Відеозапис засідання Комітету:

         

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку