5 грудня 2018 року Комітет з питань охорони здоров’я провів засідання «круглого столу» на тему: «Проблеми фінансування програм лікування вірусних гепатитів, онкологічних та гематологічних захворювань, зубопротезування серед учасників АТО/ООС»

Опубліковано 05 грудня 2018, о 14:30
 

Організаторами круглого столу виступили перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я Оксана Корчинська, Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників антитерористичної операції, які одержали поранення, контузію, каліцтво або інше захворювання під час участі в антитерористичної операції Вадим Свириденко, Міністр України у справах ветеранів Ірина Фріз.

У засіданні взяли участь народні депутати, представники Адміністрації Президента, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства у справах ветеранів, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби, Національної академії медичних наук, а також представники департаментів охорони здоров’я обласних державних адміністрацій, виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), госпіталів ветеранів війни, громадськість, інші зацікавлені особи.

Під час круглого столу обговорювалися проблеми, пов’язані з фінансовим забезпеченням лікування онкологічних і гематологічних захворювань, вірусних гепатитів, а також зубопротезуванням учасників АТО/ООС.

Перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я Оксана Корчинська, відкриваючи засідання, зазначила: «Військовослужбовці страждають не тільки від поранень і травм, а у них дійсно дуже багато захворювань, пов’язаних із захистом Батьківщини і виконанням військових обов’язків». За її словами, держава, госпіталі, медики не були готові до війни, «але за чотири роки ми пройшли складний шлях і маємо певні досягнення, але, на жаль, не у тих сферах, які сьогодні розглядаємо на круглому столі - лікування гепатитів, онкологічних захворювань і протезування зубів».

О.Корчинська подякувала волонтерам, які надають неоціненну допомогу військовим, в тому числі, в питаннях лікування вказаних захворювань. За її словами, «досі держава не напрацювала програми допомоги не тільки населенню, яке страждає від онкозахворювань і гепатитів, а й військовослужбовцям, які приходять з фронту».

Народний депутат також підкреслила, що у військових госпіталях немає онкологічних відділень. На сьогодні лікування подібних захворювань відбувається частково за рахунок спецфондів госпіталів, але якщо потрібне дороге лікування, то немає інструментів, щоб отримати допомогу від держави і все вирішується за рахунок родин військовослужбовців і волонтерів, повідомила О.Корчинська.

Перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я підкреслила: «Лікування захворювань учасників бойових дій на сході України має особливе значення, оскільки решта суспільства має мирне життя тільки завдяки їхнім зусиллям».

О.Корчинська також поінформувала учасників круглого столу, що вже вдалося законодавчо врегулювати, зокрема, в питаннях пов’язання виникнення захворювання із перебуванням в АТО.

Виступаючи під час засідання Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників антитерористичної операції, які одержали поранення, контузію, каліцтво або інше захворювання під час участі в антитерористичної операції Вадим Свириденко зазначив, що є особливе питання – онкозахворювання, які виникають на фронті під впливом ряду чинників, але Ввже в мирному житті.

Він підкреслив: «Необхідно напрацювати систему, щоб людина, якій поставили подібний діагноз, могла прийти до держави і отримати всю необхідну допомогу. І цього потребує все суспільство, а не тільки учасники АТО».

В.Свириденко також наголосив на необхідності розробки системи діагностики. Зокрема, він пропонує запровадити обов’язкову систематичну перевірку учасників бойових дій на наявність онкологічних захворювань.

В ході круглого столу представники військових медичних закладів, волонтери, а також військово службовці розповіли про проблеми, з якими вони стикаються під час лікування вірусних гепатитів, онкологічних та гематологічних захворювань учасників АТО/ООС, а також зубопротезування. Зокрема, це нестача коштів на препарати і медикаменти, застаріле і несправне обладнання, несвоєчасне обстеження.

На засіданні прозвучали пропозиції щодо напрацювання системи лікування вірусних гепатитів, онкологічних та гематологічних захворювань, зубопротезування учасників АТО/ООС та вирішення проблеми забезпечення фінансування таких програм.

          Відеозапис із засідання "круглого столу":

            Аудіозапис засідання "круглого столу":

                     частина перша:

                                             

                     частина друга:

                                     

                      частина третя:

                                     

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку