Сьогодні - Всесвітній день донорства та трансплантації органів

17 жовтня 2024, 17:31

 

З 2005 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила Всесвітній день донорства органів і трансплантації. Він проводиться щорічно 17 жовтня. Цей день присвячений підвищенню обізнаності про важливість донорства органів та трансплантації як життєво важливого та безальтернативного при багатьох захворюваннях методу лікування.

За даними ВООЗ щороку у світі проводять понад 150 тисяч органних трансплантацій. Тобто, кожні три хвилини десь на планеті методом трансплантації рятують людину. Найчастіше пересаджують нирки, печінку, серце, легені. Крім цього, трансплантологи уже вміють замінити обличчя, кінцівки, кишківник та статеві органи.

На жаль, українська служба трансплантації довгий час переживала не найкращі часи. Після значної паузи, завдяки ухваленню напрацьованих Комітетом спільно з Міністерством охорони здоров’я України законодавчих змін, у грудні 2019 року трансплантацію в Україні було перезапущено і зараз, попри пандемію і війну, ця сфера активно розвивається. Щороку збільшується число трансплантацій, зростає відсоток пересадок від померлого донора.

Сьогодні в Україні успішно пересаджують нирки, печінку, серце, легені, підшлункову залозу. Працює Єдина державна інформаційна система трансплантації, де збирається інформація про донорів та реципієнтів (пацієнтів), визначається їх імунологічна сумісність. З цього року проведення лікування методом трансплантації здійснюється на Програмою медичних гарантій за пакетами з органної та клітинної трансплантацій, які покривають усі етапи проведення лікування, включно із супроводом пацієнта після пересадки та забезпеченням його необхідними ліками.

За даними Українського центру трансплант-координації за 9 місяців 2024 року було проведено 373 пересадки органів у 26 центрах трансплантації. Пересаджено 250 нирок, 73 печінки і 50 сердець. 64 % цих трансплантацій проведено від посмертного донора.

Висловлюємо велику пошану та вдячність усім  донорам та їх родинам за людяність і жертовність! Дякуємо лікарям-трансплантологам за їх працю та майстерність!