Один з провідних американських університетів поставив в Україну медичне обладнання для забезпечення вентиляції легень та діагностичних оглядів дихальних шляхів

17 жовтня 2024, 12:39


У квітні цього року у Комітеті відбулася зустріч з асистент-професором анестезіології та критичної медицини навчального закладу США Олегом Туркотом, на якій було обговорено напрями можливої співпраці щодо навчання українських медиків сучасним методикам забезпечення вентиляції легень та діагностичних оглядів дихальних шляхів. У серпні 2024 року між Комітетом, Міністерством охорони здоров'я України та американським університетом був підписаний відповідний меморандум про співпрацю.
На даний час, в рамках цього проекту, координатором якого виступив Комітет, проведено навчання українських фахівців і поставлено медичне обладнання. Акцент у співпраці зроблений на підвищенні рівня клінічної експертизи наших медиків. Перед передачею обладнання американські клініцисти провели тренінги для українських лікарів щодо використання новітніх практик. Наразі університетська клініка у Львові отримала все обладнання, на днях його доставлять в клініки у Києві, Вінниці, Дніпрі та Харкові. Мова йде про 40 відео-ларингоскопів, 5 бронхоскопів та 5 моніторів для візуалізації дихальних шляхів. Вперше в України стала доступна комбінована техніка інтубацій, що є сучасним стандартом інтубацій у США.
Навчання медиків та постачання обладнання дозволить покращити забезпечення обладнання для анестезіології та підвищить якість надання невідкладної медичної допомоги, а також дозволить інтегрувати ці практики у вітчизняну медичну освіту.
Комітет вдячний колегам із США та Міністерства охорони здоров'я України за реалізацію цього важливого та потрібного для українських лікарів і пацієнтів проекту.