Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 16 вересня 2024 року

19 вересня 2024, 16:59



 

У засіданні Комітету 16 вересня 2024 року взяли участь Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев, керівник Національної агенції «Медичні закупівлі України» Едем Адаманов, представники Міноборони, Командування медичних сил ЗСУ, Національної поліції, Державної аудиторської служби України, Бюро ВООЗ в Україні.

На засіданні Комітету народні депутати обговорили питання підготовки державних установ Національної академії медичних наук України (НАМНУ) до контрактування з Національною службою здоров'я України (НСЗУ).

Під час обговорення цього питання йшлося про те, що Урядом внесено до Верховної Ради України проект Державного бюджету на 2025 рік (законопроект р. № 12000), яким передбачено, що всі медичні заклади НАМНУ, МОЗ України та Державного управління справами з наступного року переходять на фінансування за Програмою медичних гарантій (ПМГ).

Керівництво Академії проінформувало народних депутатів про стан готовності переходу інститутів до робити за ПМГ. Зокрема, віцепрезидент НАМНУ, академік Василь Лазоришинець повідомив, що на даний час 14 установ Академії готові до входження до єдиного медичного простору, ще 9 інститутів перебувають у стадії активної підготовки, а 6 установ повністю не готові до роботи за ПМГ.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко зазначив, що у бюджеті на 2025 рік запланований стабілізаційний фонд, кошти якого підуть на підтримку установ, які тимчасово не зможуть почати працювати з НСЗУ. Фактично йдеться про тимчасове дофінансування на той час, доки інститути не вирішать усі проблемні питання.

Представники Національної поліції України повідомили, що за результатами аудиту Держаудитслужби (ДАСУ) щодо перевірки виконання бюджетних програм інститутами НАМНУ була відкрита кримінальна справа за статтею 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Виступаючи на засіданні Голова Комітету Михайло Радуцький відзначив, що Комітет півтора року проводить регулярні наради, щоб допомогти інститутам НАМНУ вчасно увійти до єдиного медичного простору, залучає усю необхідну для цього допомогу (МОЗ України, НСЗУ, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), міжнародна аудиторська компанія Deloitte), включаючи створення законодавчого підґрунтя, однак ситуація не змінюється на краще і за три місяці до початку наступного року працювати с НСЗУ готові лише 14 інститутів Академії.

Михайло Радуцький також продемонстрував присутнім відео про стан деяких санітарних кімнат Інституту нейрохірургії НАМНУ, які є зовсім не пристосованими для осіб з інвалідністю. Це відео йому як народному депутату України надіслали пацієнти вказаного Інституту. 

Представники керівництва НАМНУ запевнили народних депутатів-членів Комітету, що Академією будуть ухвалені адміністративні рішення щодо покарання керівників інститутів, які зривають процес входження установ до єдиного медичного простору.

На засіданні було розглянуто два важливі урядові  законопроекти, з опрацювання яких Комітет є головним.

Це законопроект р. № 11493, метою якого є підвищення доступу пацієнтів до лікарських засобів, які закуповуються за бюджетні кошти Державним підприємством «Медичні закупівлі України» для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я.

Ним пропонується застосування спрощеної процедури реєстрації ліків, що закуповуються Держпідприємством «Медичні закупівлі» МОЗ України за кошти державного бюджету, за умови, якщо такі лікарські засоби:

1) зареєстровані національними компетентними органами держав – членів Євросоюзу за національною процедурою (а не лише зареєстровані в ЄС за централізованою процедурою), а також компетентним органом Великої Британії, яка входила до ЄС;

2) прекваліфіковані ВООЗ або включені до бази даних лікарських засобів, що можуть закуповуватися в рамках Надзвичайного плану Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (President’s Emergency Plan for AIDS Relief), розміщеної на офіційному вебсайті компетентного органу США.

Порушене питання є актуальним, оскільки лікарські засоби, що закуповуються ДП «Медзакупівлі України», є пріоритетними для населення. Тому, важливо забезпечити широку конкуренцію, зокрема шляхом мотивації фармвиробників чи їхніх представників до виходу на український ринок через застосування спрощених процедур державної реєстрації лікарських засобів.

За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект р. № 11493 у першому читанні за основу.

За відповідне рішення Комітету  проголосували 9 народних депутатів: Лада Булах, Вікторія Вагнєр, Дмитро Гурін,  Юрій Заславський, Яна Зінкевич, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький.

Утрималось 2 народних депутата - Оксана Дмитрієва і Артем Дубнов.

Ще один важливий законопроект (р. № 11527) присвячено питанню  удосконалення підготовки, безперервного професійного розвитку та професійної діяльності за професіями у сфері охорони здоров’я.

Його розроблено з метою приведення положень Основ законодавства України про охорону здоров’я у відповідність до законодавства у сфері освіти та на виконання заходів Державної антикорупційної програми на 2023 - 2025 роки. Зокрема законопроектом пропонується визначити на законодавчому рівні повноваження Міністерства охорони здоров’я стосовно затвердження професійних стандартів та кваліфікаційних вимог до професіоналів у сфері охорони здоров’я, та перевірки кваліфікації професіоналів на відповідність цим стандартам і вимогам. Окрім цього, ним уточнюються положення щодо навчання в лікарській резидентурі.

Законопроект р. № 11527 був також підтриманий Комітетом до прийняття у першому читанні за основу.

За це рішення проголосували 11 народних депутатів: Лада Булах, Вікторія Вагнєр, Дмитро Гурін, Оксана Дмитрієва, Артем Дубнов, Юрій Заславський, Яна Зінкевич, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький.

За зверненням Голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на засіданні Комітету розглядався проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері національної безпеки і оборони щодо надання допомоги на догоспітальному етапі та здійснення цивільно-військового співробітництва (р. № 11423), поданий народним депутатом України Совсун І.Р. та іншими народними депутатами України (разом 19 народних депутатів України).

Законопроект спрямований на створення системи надання тактичної догоспітальної допомоги за уніфікованими стандартами країн-членів НАТО та врегулювання питань здійснення цивільно-військового співробітництва з метою створення сприятливих умов для виконання Збройними Силами України покладених на них завдань.

 Під час обговорення законопроекту на засіданні Комітету представниками Командування Медичних сил Збройних Сил України підкреслили важливість запропонованих ним змін, прийняття яких, за їх словами, дозволить забезпечити єдині підходи до надання необхідної допомоги пораненим для усіх складових сил оборони.

Вказану законодавчу ініціативу погоджено без зауважень й Міністерством охорони здоров’я України.

Враховуючи це, Комітет ухвалив рішення підтримати законопроект р. № 11423 та запропонувати головному Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу і в цілому.

Це рішення Комітету було підтримане 12 народними депутатами. «За» проголосували: Лада Булах, Вікторія Вагнєр, Дмитро Гурін, Оксана Дмитрієва, Олесь Довгий, Артем Дубнов, Юрій Заславський, Яна Зінкевич, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький.

На  засідання Комітету також було заслухано інформацію Міністерства охорони здоров’я України щодо стану відновлення зруйнованих (пошкоджених) будівель Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

 




Аудіозапис засідання Комітету: