Діяльність аптек повинна відповідати ліцензійним умовам і бути спрямованою на захист прав пацієнта

18 липня 2024, 16:25

 

Про проблемні питання роботи аптек в Україні, зокрема в умовах війни,  йшлося на вчорашній робочій зустрічі у Комітеті з представниками професійних об'єднань фармацевтів, провізорів, аптек і аптечних мереж, участь в якій взяли Голова Комітету Михайло Радуцький, голови підкомітетів Сергій Кузьміних та Валерій Зуб,  а також  Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко та його перший заступник Сергій Дубров.

Наразі Комітет у співпраці із Єврокомісією та Комітетом з питань охорони здоров’я Бундестагу (ФРН) працює над розробкою законопроекту про фармацевтичну діяльність. Оскільки ця законодавча ініціатива стосуватиметься всього фармацевтичного ринку, Комітет вивчає думку усіх стейкхолдерів галузі щодо оптимізації її роботи. Так, нещодавно, 27 червня, у Комітеті відбулася робоча нарада з вітчизняними виробниками ліків, за результатами якої було досягнуто домовленість про напрацювання спільних пропозицій у цій сфері.

Під час дискусії Головою Комітету було акцентовано увагу на питаннях високих цін на лікарські засоби на українському фармринку, порівняно з європейським, що є негативним моментом, особливо в умовах повномасштабної війни, коли платоспроможність населення є досить низькою.

«В таких умовах держава має гарантувати українцям доступ до дешевих та якісних ліків. Щоб цього досягти, аптеки повинні відповідати ліцензійним умовам. На моє переконання, аптека це не крамниця, а перш за все заклад охорони здоров’я, де має працювати фармацевт. Наразі наш Комітет звернувся до виконавчої влади щодо запровадження планових перевірок, які не проводилися від початку війни. Ці інспекції дозволять дізнатися, чи дотримуються аптечні мережі ліцензійних умов,» - зазначив Михайло Радуцький.

Схожу позицію висловили голова підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності Комітету Сергій Кузьміних та Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, який закликав представників асоціацій і провідних аптечних мереж спряти дотриманню аптечними закладами умов належної практики та дбати про інтереси пацієнта.

В свою чергу керівники аптечних асоціацій поінформували про проблеми діяльності аптечної мережі через високу конкуренцію на ринку та повномасштабну війну, і висловили готовність до співпраці задля покращення існуючої ситуації, у тому числі шляхом напрацювання необхідного законодавства.  

Також під час зустрічі були обговорені питання фармацевтичного маркетингу, дефіциту кадрів, отримання ліцензій на продаж ліків на основі канабісу, боротьби із продажом фальсифікованих ліків та забезпечення доступність препаратів у сільській місцевості.

У підсумку Голова Комітету запропонував учасникам заходу у відповідні терміни направити до Комітету письмові пропозиції та зауваження з  винесених на порядок денний питань та продовжити консультації у форматі подальших робочих зустрічей.