За час повномасштабної війни в Україні вже вдалося відновити понад 850 об’єктів медичних закладів

29 травня 2024, 11:10

 

Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я України, попри постійні атаки та бомбардування росією української цивільної інфраструктури, зокрема й медичної, тривають роботи з її відновлення. Йдеться про лікарні, амбулаторії, пологові, поліклініки тощо. 

Так, за понад два роки війни у різних областях України повністю або частково відновлені 869 об’єктів медзакладів. З них 512 об’єктів відновлені повністю та ще 357 — частково. Це медичні заклади на деокупованих територіях, а також ті, які зазнали невеликих ушкоджень: вибиття вікон, знищення покрівлі, пошкодження фасаду тощо. Найбільше обʼєктів відновлено в Миколаївській, Дніпропетровській, Київській, Харківській та Чернігівській областях.

Зазначимо, що пріоритетом для держави залишається відновлення медичної інфраструктури, щоби забезпечити безперешкодний доступ кожного пацієнта до якісної та потрібної медичної допомоги. Саме тому, попри численні атаки російської армії, МОЗ разом із партнерами працюють над відбудовою української медичної інфраструктури.

Також нагадаємо, що внаслідок обстрілів та атак росії було пошкоджено 1 604 обʼєкти медзакладів та ще 211 — зруйновані повністю й відновленню не підлягають. Найбільших втрат зазнали медзаклади на Харківщині, Донеччині, Миколаївщині, Київщині, Чернігівщині, Дніпропетровщині, Херсонщині та Запоріжжі. Отримати вичерпну інформацію щодо ступеня руйнування лікарень на тимчасово окупованих територіях наразі неможливо.

Крім того, від початку війни росія пошкодила 165 автівок екстреної медичної допомоги, знищила 261 та захопила 125 автівок «екстренки».