У підкомітеті з онкології розглянуто шляхи удосконалення забезпечення пацієнтів радіофармпрепаратами

13 травня 2024, 17:42

 

10 травня 2024 року у підкомітеті з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Комітету під головуванням народного депутата України, Голови підкомітету Валерія Зуба відбулася робоча нарада з обговорення питань покращення забезпечення пацієнтів та вітчизняної онкологічної служби радіоактивними лікарськими засобами (радіофармпрепаратами).
Під час зустрічі, у якій взяли участь представниками Міністерства охорони здоров’я України, ДП «Медзакупівлі України», Фонду державного майна України, Держлікслужби, ДП «УДВП ІЗОТОП», а також науковці та фахівці у сфері онкології, ядерної медицини та ядерної фізики, було обговорено  Концепцію розвитку ядерної медицини та впровадження в Україні власного виробництва радіоактивних лікарських засобів.
Загальновідомо, що ядерна медицина відіграє значну роль у діагностиці та боротьбі з онкологічними захворюваннями. Тому, запропонована Концепцією ідея створення повноцінного Циклотронного центру з виробництва вітчизняної ізотопної продукції, заслуговує на увагу. Таке власне виробництво радіоактивних лікарських засобів у поєднанні зі створенням першої в Україні лабораторії контролю якості таких препаратів за стандартами GMP, а також створенням територіальних центрів онкологічної діагностики, принципово змінить картину забезпеченості громадян України радіофармацевтичною продукцією та дозволить у повній мірі використати потенціал національної ядерної медицини та науки для збереження життя і здоров’я громадян України.
«Дякую колегам за ґрунтовні презентації, фахові дискусії і влучні зауваження. Вивчимо це питання детальніше з фінансово-економічної точки зору та точно будемо підтримувати таку ідею на всіх державних рівнях», - підсумував Голова профільного підкомітету - Валерій Зуб.