В межах проєкту Президента України з розширеного неонатального скринінгу лабораторні центри східного та південного регіонів провели понад 3 тисяч досліджень немовлят

25 травня 2023, 10:21

За ініціативи Президента України Володимира Зеленського з жовтня 2022 року була суттєва розширена програма неонатального скринінгу. Якщо раніше аналізи проводили на виявлення 4 спадкових хвороб, то тепер цей перелік налічує 21 таке захворювання. Раннє виявлення захворювань дозволить медикам розпочати лікування тоді, коли в організмі дитини ще не розпочалися невідворотні зміни.

Якщо півроку тому дослідження проводилися у 12 регіонах країни, то наразі вони проводяться у всіх областях, окрім тимчасово окупованих територій. Це стало можливим завдяки відкриттю двох регіональних центрів скринінгу у Харкові та Кривому Розі.

З кінця квітня цими центрами проведено понад 3,3 тис. досліджень, з яких 1651 дослідження – Харківським регіональним центром неонатального скринінгу та щонайменше 1668 досліджень у Кривому Розі.

В результаті тестування підозру на наявність патології виявлено у 36 дітей у східному регіоні та у 10 немовлят у південному. З них 7 дітей спрямовано на підтверджувальну діагностику до експертного центру неонатального скринінгу на базі НДСЛ «Охматдит».

Позитивні результати досліджень передаються до медико-генетичних центрів, де лікарі ведуть лікування дитини індивідуально та призначають протокольну терапію чи корекцію, що дозволяє запобігти прояву симптомів хвороби або значно полегшити їх.

Загалом в межах проєкту розширеного неонатального скринінгу проведено понад 66,5 тисяч досліджень по всій країні.

 

Джерело: Facebook