Німецька медична асоціація та платформа лікарських палат Східної Європи підтримають розвиток лікарського самоврядування в Україні

23 травня 2023, 10:36

 
Такої домовленості досягнуто українською делегацією з німецькими колегами під час 127-ї щорічної зустрічі Німецької медичної асоціації, яка є головним органом самоуправління лікарів Німеччини, що відбулася у місті Ессен.

До складу української делегації увійшли: Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат України Михайло Радуцький,  генеральна консулка України у Дюсельдорфі Ірина Шум, голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак, директорка фундації «Здорові рішення для відкритого суспільства» Вікторія Тимошевська та представники українських громадських організацій.

Цей візит був реалізований за ініціативи фундації «Здорові рішення для відкритого суспільства», яка опікується здійсненням комунікацій з питань лікарського самоврядування між професійною медичною спільнотою та  громадськими організаціями.

Під час зустрічей з представниками Німецької медичної асоціації члени української делегації обговорили з європейськими колегами питання впровадження лікарського самоврядування в Україні та низку інших важливих питань щодо співпраці України та Німеччини у сфері охорони здоров’я.   

За результатами цієї зустрічі Михайло Радуцький  повідомив наступне.

«На засіданні ми відчували підтримку України. Нашу делегацію члени конгресу зустріли стоячи та аплодисментами. Підсумком дискусій в залі стали слова голови асоціації Клауса Рейнхарда. Він заявив, що підтримку впровадження лікарського самоврядування асоціація надавала іншим країнам центральної та східної Європи, а тепер – планує допомагати в цьому напрямку Україні.

Після конгресу провели декілька зустрічей із колегами. Із Міністром охорони здоров’я та соціальної політики Північного Рейну та Вестфалії Карлом-Йозефом Лаудеманном домовилися про обмін досвідом роботи лікарського самоврядування в його регіоні, про навчання медиків – онлайн та офлайн. Це зокрема стосується стажування українських команд для запобігання типових помилок, які були в інших країнах при впровадженні лікарського самоврядування. Мені було приємно отримати подяку від Карла-Йозефа.

Із керівником Департаменту міжнародної співпраці Німецької лікарської асоціації Рамоном Парса-Парсі говорили про підписання подвійної угоди: міжурядової та міжпарламентської. Міжурядова угода не оновлювалася із 2007 року. Новий договір має враховувати допомогу Україні у післявоєнному відновленні. Деталі угоди обговорять під час зустрічі міністри охорони здоров’я наших країн. Також продовжуємо працювати над угодою про співробітництво між медичними комітетами Бундестагу та Верховної Ради.

Як відзначила член української делегації Вікторія Тимошевська після конгресу, наші європейські колеги були вражені тим, що під час війни ми займаємося питанням створення лікарського самоврядування. І це дійсно так. Ми не зупиняємо реформування медичної галузі в умовах повномасштабного вторгнення.

У плані роботи Комітету з питань здоров’я нації на цей рік знаходиться законопроєкт про лікарське самоврядування. На даний час розроблений МОЗ України проєкт закону України «Про самоврядування у сфері охорони здоров’я в Україні» перебуває на останній стадії обговорення і, маю надію, цього року буде винесений на голосування Верховної Ради.»

 

Джерело: https://www.facebook.com/radutskyy/posts/