Сьогодні Україна відзначає Всесвітній день вишиванки

18 травня 2023, 12:15

Це міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Вишиванка - це не лише особливий елемент святкового національного одягу, але й важлива частина культури українського народу.

Вперше День Вишиванки запропонувала відзначати студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк у 2006 році. Спочатку це було лише на рівні вишу. Згодом ідея стала популярною в Чернівцях, а потім і інших містах України та навіть за її межами.

Традиційно День вишиванки святкують у третій четвер травня. Долучитися до свята може будь-хто - потрібно просто надягти вишиванку або будь-який інший одяг з українською вишивкою.

Топ-5 цікавих фактів про вишиванку:

певні елементи вишиванки існували ще на одязі скіфів, які жили на території сучасної України до нашої ери;

кожен регіон України має свій особливий орнамент та кольорову гаму. Наприклад, на Полтавщині традиційним вважається біла вишивка на білому полотні, а у західній частині країни важливим елементом є поєднання багатьох кольорів у візерунках, у південних областях використовують широкі шви та грубі нитки;

орнамент вишивок ділиться на абстрактний, рослинний і тваринний;

вишиванка вважалася оберегом, тому козаки, йдучи в бій, часто надягали вишиті сорочки. Під мундиром вже через понад 300 років вишиванки носили також українські січові стрільці;

частиною міського повсякденного одягу такі сорочки зробив Іван Франко. Він часто вдягав свою вишиванку з класичним костюмом. Саме так український письменник і зображений на  20-гривневій купюрі.

Особливе значення День вишиванки має саме тепер, коли наша країна протистоїть російській агресії. Коли українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя на повномасштабній війни, яку розв’язала росія проти України. Одягнена вишиванка 18 травня 2023 року є символом незламності українського духу. Вона є свідченням того, що  українці - вільний народ, який має власну самоідентифікацію та національний код.

Віримо у Збройні Сили України і у те, що Перемога України вже близько!