Запрацював єдиний портал щодо змін у проходженні військово-лікарських комісій

12 травня 2023, 14:15

Робоча група під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля розробила «дорожню мапу» для покращення системи медико-соціальної експертизи. Декілька пунктів документу вже виконано. Зокрема запрацював сайт, ухвалені два законопроєкти, запроваджений новий пакет послуг НСЗУ. 

На порталі зібрана вся інформація щодо чинних процедур при проходженні ВЛК. На сайті https://turbota.mil.gov.ua можна дізнатися про те, як:

Як отримати направлення на лікування чи реабілітацію;

Що важливо під час проходження лікування, військово-лікарської та медико-соціальної експертної комісії;

Які пільги та грошові виплати належать військовослужбовцю;

Які документи потрібно отримати і до кого за ними звертатись.

Додаткову інформацію щодо процедури ВЛК можна дізнатися за номерами гарячих ліній: МОЗ - 0 800 60 20 19, Міноборони - 0 800 500 442.

За ініціативи Комітету, на початку травня Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9154 щодо роботи військово-лікарських комісій, яким розширила перелік закладів для проходження військово-лікарських комісій за рахунок державних, комунальних, медичних закладів МВС та сектору безпеки. Ним дозволено створювати такі комісії у комунальних лікарнях, щоб зменшити черги та пришвидшити проходження комісії. Також парламент підтримав законопроєкт № 9158 оборонного комітету щодо вдосконалення питань оформлення документів та лікування військовослужбовців.

Уряд погодив впровадження нового пакету в межах ПМГ, за яким лікарі у комісіях отримають кошти, та підтримав постанову про спрощення довідки про обставини поранення, розробив рекомендації для роботи ВЛК, запустив пілотний проєкт електронного документообігу між військовими частинами та територіальними центрами комплектування. 

Комітет продовжує тримати руку на пульсі процесу реформування системи медико-соціальної підтримки. Наша кінцева мета – швидке проходження ВЛК та МСЕК за новими стандартами обслуговування пацієнтів.