Комітет підтримав урядовий законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо верифікації відомостей про пацієнтів

10 травня 2023, 18:00

 

Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування  на своєму засіданні 10 травня 2023 року розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо верифікації відомостей про пацієнтів (реєстр. № 9272), поданий Кабінетом Міністрів України. Цим законопроектом пропонується створити законодавчі передумови для забезпечення можливості виконання завдань та функцій покладених на електронну систему охорони здоров’я в частині оновлення відомостей та верифікації даних про пацієнтів між електронною системою охорони здоров’я та Єдиним державним демографічним реєстром, Державним реєстром актів цивільного стану громадян та/або Державним реєстром фізичних осіб - платників податків.

Для цього законопроектом пропонуються внести відповідні зміни до статті 24-2 Основ законодавства України про охорону здоров’я та статті 11 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

Комітет вважає слушною законодавчу ініціативу, спрямовану на зміцнення потенціалу національної електронної системи охорони здоров’я, і своїм рішенням рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект реєстр. № 9272 за результатами розгляду в першому читанні за основу.

Також на засіданні Комітет розглянув ще один урядовий законопроект - про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері донорства крові та компонентів крові (реєстр. № 9257), розроблений на виконання пункту 1416 плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106,  яким передбачено посилення санкцій за порушення законодавства у сфері донорства крові та компонентів крові. 

Під час розгляду законопроекту народні депутати України – члени Комітету висловили застереження щодо запропонованого ним терміну введення законопроекту в дію, а саме «через рік після припинення або скасування воєнного стану»,  та рекомендували визначити більш конкретний термін введення в дію цього законопроекту, у разі його прийняття. На думку членів Комітету євроінтегаційні наміри України не мають ставитися в залежність від припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Комітет ухвалив рішення запропонувати Комітету з питань правоохоронної діяльності, який визначено головним з підготовки законопроекту реєстр. № 9257, рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти цей законопроект за основу з урахуванням пропозиції Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування щодо термінів введення його в дію.