Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 7 квітня 2023 року

07 квітня 2023, 16:28

7 квітня 2023 року відбулося засідання Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування на якому розглядалися проекти законів України з опрацювання яких  Комітет визначено головним.

Зокрема, народні депутати України – члени Комітету  розглянули   проект Закону про внесення змін до статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо роботи військово-лікарських комісій) (р. № 9154) та рекомендували Верховній Раді визначити його як невідкладний з урахуванням прохання, висловленого у листі Прем’єр-міністра України до Верховної Ради України щодо  забезпечення термінового розгляду на найближчому пленарному засіданні Парламенту деяких нагальних для воєнного часу законопроектів, та прийняти його за основу і в цілому як Закон.

Також на своєму засіданні Комітет розглянув альтернативні проекти законів України: «Про допоміжні репродуктивні технології» (реєстр. № 6475),   «Про застосування допоміжних репродуктивних технологій» (реєстр. № 6475-1  «Про застосування допоміжних репродуктивних технологій та замінне материнство» та напрацьований у Комітеті відповідно до вимог частини другої статті 110 Регламенту законопроект «Про застосування допоміжних репродуктивних технологій та замінне материнство», на виконання рішення підкомітету з питань охорони здоров’я Комітету (протокол № 27 від 25.10. 2022 року). 

Розробка проекту Закону про допоміжні репродуктивні технології  передбачена Планом законопроектної роботи Верховної Ради України на 2023 рік, затвердженим Постановою Верховної Ради України від 7 лютого 2023 року № 2910-IX.

 Доопрацьований у Комітеті відповідно до вимог частини другої статті 110 Регламенту законопроект про застосування допоміжних репродуктивних технологій та замінне материнство розроблений з урахуванням конструктивних положень  альтернативних законопроектів р. №№ 6475, 6475-1 та 6475-2 та враховує вимоги міжнародного права у сфері захисту репродуктивних  прав людини та прав дитини.  

Прикінцевими положеннями законопроекту встановлено заборону на користування послугами замінного материнства іноземцям та/або особам без громадянства, а також на вивезення репродуктивних клітин та ембріонів за межі митної території України на період воєнного стану, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», та протягом трьох років після його припинення чи скасування.  

Народні депутати підтримали доопрацьований законопроект та доручили народному депутату України, члену Комітету Вагнєр В.О. зареєструвати його як комітетський проект Закону України «Про застосування допоміжних репродуктивних технологій та замінне материнство» і внести на розгляд Верховної Ради України, а також  рекомендували Верховній Раді прийнятий  цей законопроект за результатами розгляду у першому читанні за основу з урахуванням вимог частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України щодо необхідності внесення змін до інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні.

Також рішенням Комітету рекомендовано Верховній Раді України відхилити проекти законів України «Про допоміжні репродуктивні технології» (реєстр. № 6475), «Про застосування допоміжних репродуктивних технологій» (реєстр. № 6475-1), «Про застосування допоміжних репродуктивних технологій та замінне материнство» (реєстр. № 6475-2).

Крім того, Комітет своїм рішенням утворив робочу групу для напрацювання законодавчих пропозицій за результатами проведеного 5 квітня 2023 року засідання «круглого столу» на тему: «Проблеми та перспективи розвитку медичної освіти в Україні: сучасні виклики».  Очолила робочу групу заступник Голови Комітету, народний депутат України Оксана Дмитрієва.

 



Аудіозапис засідання Комітету