Австрія залишається надійним партнером України і сприятиме післявоєнному відновленню її медичної інфраструктури

16 березня 2023, 17:57

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький в рамках робочого візиту до Австрії зустрівся з заступником міністра Федерального міністерства фінансів Австрії Андреасом Райхардтом, членом Національної ради Австрії та президентом Сільськогосподарської палати Нижньої Австрії Йоганнесом Шмукеншлагером та представниками деяких австрійських компаній. 

 Під час зустрічі обговорювалися питання участі Австрії у післявоєнному відновленні медичної інфраструктури України та ініціативи щодо посилення підтримки України у різних сферах економіки, зокрема, поставка мобільних шпиталів, відкриття підприємства з виробництва медичного обладнання на території України, а також питання продовження співпраці в межах «зеленого коридору» для збуту української аграрної продукції. 

Відомо, що від початку війни Австрія прихистила понад 90 тис. вимушених переселенців з України, серед яких - 400 дітей з дитячих будинків, надала гуманітарної та фінансової допомоги на суму в 192 млн євро та 10 млн євро на відновлення зруйнованої енергетичної інфраструктури України. Ця європейська країна активно підтримує Україну в гуманітарній, соціальній, фінансовій та економічній сферах. Тепер з’явилася можливість посилити таке співробітництво.

«Запланували більш детальне обговорення проектів, адже потреба у мобільних медичних закладах на прифронтових та деокупованих територіях є. Щодо довгострокового періоду. Обговорили механізми участі уряду та приватних компаній Австрії у відбудові України, в тому числі медичних закладів», - повідомив Михайло Радуцький. 

Також він зазначив про можливість започаткування освітніх програм для наших медичних працівників, спільні платформи навчання студентів між університетами наших країн і тимчасове (до 6 місяців) стажування  в Австрії українських медиків. 

За словами Михайла Радуцького, Пан Андреас Райхардт відзначив успішну реалізацію ініціативи «Зелений коридор», коли українську аграрну продукцію (пшеницю, кукурудзу, олійні культури) транспортують в Австрію, а потім продають. На реалізацію цієї ініціативи Австрія виділила 3,8 млн євро. і продовжуватиме допомагати у цій сфері.