На засіданні Комітету депутати обговорили актуальні питання виконання Україною євроінтеграційних зобов’язань у медичній сфері

10 березня 2023, 09:00

На засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, що відбулося 9 березня 2023 року, народні депутати України – члени Комітету обговорили стан виконання Україною євроінтеграційних зобов’язань з адаптації національного законодавства до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС) з питань громадського здоров’я з керівництвом Міністерства охорони здоров’я та представниками Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції.    

Відкриваючи обговорення, Голова Комітету Михайло Радуцький наголосив, що  питання адаптації законодавства України до положень права ЄС і виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері євроінтеграції є пріоритетними у роботі парламенту та Комітету.

Він відзначив, що завдяки спільній командній роботі Комітету, Міністерства охорони здоров’я та Офісу Президента України вже прийнято низку важливих євроінтеграційних законів у медичній сфері, якими імплементовано положення відповідних нормативно-правових актів ЄС.

«Це нові цілісні закони України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», «Про лікарські засоби», «Про систему громадського здоров’я», а також зміни до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації та протидії шкідливому впливу тютюну»,  зазначив він та підкреслив, що для виконання усіх євроінтеграційних завдань необхідно розробити ще багато підзаконних нормативно-правових актів і забезпечити їх впровадження.

Наразі у Комітеті доопрацьовуються проекти законів про допоміжні репродуктивні технології (р. № 6475) та про медичні вироби (р. № 7585), розробка яких передбачена Планом законодавчої роботи Верховної Ради України на 2023 рік. За інформацією Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, найближчим часом на розгляд парламенту буде внесено ще два  передбачених цим Планом урядові законопроекти, а саме: «Про біологічну безпеку та біологічний захист» та «Про самоврядування медичних професій».

Також народні депутати обговорили результати аналітичного звіту Європейської комісії щодо узгодження законодавства України з нормативно-правовою базою ЄС, опублікований Європейською комісією на початку лютого цього року.

 Презентуючи основні положення цього аналітичного звіту, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародних правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції, Ольга Стефанишина наголосила на необхідності активізації роботи у цій сфері.

За підсумками обговорення двох перших питань порядку денного, Комітет ухвалив рішення взяти надану інформацію до відома та запропонував  МОЗ України щомісячно інформувати Комітет про стан розробки та прийняття нормативно-правових актів євроінтеграційного спрямування.

Також Комітет ухвалив рішення створити на базі євроінтеграційного підкомітету робочу групу для спільного напрацювання плану заходів для повного приведення законодавства України  у відповідність із acquis ЄС в сфері охорони здоров’я з врахуванням зауважень, відображених в Аналітичному звіті Єврокомісії, яку очолить голова цього підкомітету Ольга Стефанишина. До складу цієї робочої  групи рекомендовано включити представників МОЗ України, Апарату Ради національної безпеки і оборони України, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, громадських організацій, бізнесу, експертів з питань права ЄС. 

На засіданні Комітету депутати також розглянути та підтримали пропозицію голови підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями Лади Булах щодо включення до Плану роботи Комітету питання про проведення круглого столу для обговорення стану виконання статті 13 Закону України № 2899-ІV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» та обговорили питання щодо зміни підходів до підготовки фахівців зі спеціальності «Клінічна онкологія» у 2023 році, порушені головою підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Валерієм Зубом.