У Верховній Раді зареєстровано законопроекти щодо запровадження акцизного податку на солодкі газовані напої

06 березня 2023, 18:00

 

Народні депутати, члени Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування разом з колегами – народними депутатами України (всього 80 НДУ), зареєстрували  законопроекти  № 9032-1 і № 9033-1, якими пропонується запровадження в Україні акцизного податку на солодкі напої.

Перший законопроект вносить відповідні зміни до Податкового кодексу, що встановлюють ставку податку, другий – визначає механізм перерозподілу отриманих надходжень до бюджету на користь зміцнення здоровя населення. Так, законопроект № 9032-1 пропонує віднести води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин до підакцизних товарів та встановити специфічну ставку податку у розмірі 0,1 євро (4 грн) за 1 літр напою. Платниками цього податку будуть виробники та імпортери напоїв. Вказаний механізм відповідає досвіду країн ЄС, зокрема аналогічні ставки оподаткування застосовуються в Республіці Польща. Законопроект № 9033-1 логічно пов’язаний з ним і пропонує шляхом внесення змін до Бюджетного кодексу України включити до складу спеціального фонду Державного бюджету України в частині доходів вказаний акцизний податок і направляти 50% отриманих коштів на реалізацію програм профілактики та лікування захворювань, які виникають від регулярного вживання солодких газованих напоїв, а решту 50% - на програму дитячого харчування в школах, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.  Зокрема, на закупівлю до шкіл фермерського молока.

Таким чином, як зазначають автори законодавчої ініціативи, прийняття вищезазначених законодавчих змін сприятиме зменшенню негативного впливу солодких напоїв на здоров’я населення, зокрема, дітей та підлітків та дозволить підвищити спроможність національної системи охорони здоров’я щодо здійснення профілактики неінфекційних захворювань, які за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) обумовлюють 91% смертей в Україні.

Відомо, що виникнення найбільш поширених неінфекційних хвороб, зокрема, серцево-судинних, ожиріння та цукрового діабету може спричинити систематичне споживання високого рівня вільних цукрів, що містяться у солодких напоях різного виду. За даними Інформаційного бюлетеня України (дослідження STEPS ВООЗ): «Харчові звички дорослих у віці 18 - 69 років»: 28,3% дорослого населення вживають солодкі безалкогольні напої, охолоджені чаї в пляшках та солодкі компоти частіше, ніж раз на тиждень; 22,3% дорослого населення – 16,9% чоловіків і 27,9% жінок – ніколи не пили солодкі безалкогольні напої, охолоджені чаї в пляшках та солодкі компоти.

Коментуючи подані законопроекти, Голова Комітету Михайло Радуцький, як один з авторів цієї законодавчої ініціативи, наголосив, що в одному стакані солодкого газованого напою міститься приблизно 20-25 грам цукру, або ж 5 чайних ложок. Це дорівнює 30% норми цукру за день. В літрі солодкого газованого напою – більше добової норми цукру. На відміну від цукру з продуктів харчування, цукор із напоїв (особливо газованих) засвоюється занадто швидко, що перевантажує нашу підшлункову залозу та печінку. З часом це може призвести до розвитку таких захворювань, як діабет, порушення роботи серцево-судинної системи, пошкодження кровоносних судин, ожиріння, захворювання кишково-шлункового тракту. Також виробники часто використовують в газованих напоях замість цукру синтетичні підсолоджувачі, консерванти, барвники, ароматизатори. Особливо вживання таких напоїв шкідливе для людей із груп ризику (із перерахованими вище хворобами), адже велика доза цукру може істотно ускладнити перебіг уже існуючого захворювання.

Він повідомив, що вже більше року Комітет проводив консультації із ВООЗ, профільним Міністерством та експертами щодо доцільності введення акцизного податку на солодкі газовані напої. Більшість експертів схвально поставилися до такої ідеї. Підтримали її й колеги - народні депутати. Тому під обома законопроектами стоять підписи голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк, заступника голови Верховної Ради Олександр Корнієнка, голови фінансового Комітету ВРУ Данила Гетманцева, голови освітнього Комітету ВРУ Сергія Бабака та інших.

Ще у 2016 році ВООЗ закликала до глобальних заходів щодо зменшення споживання солодких газованих напоїв, зокрема й впровадження відповідного акцизного податку і вже понад 50 країн світу запровадили такі податки на солодкі напої у різних формах. При цьому, більшість країн спрямовують зібрані за рахунок акцизу кошти на фінансування системи охорони здоров’я або безпосередньо на лікування хвороб, викликаних зловживанням цукру. 

Слід зазначити, що Міністерство охорони здоров’я висловилося на підтримку цієї законодавчої ініціативи.

Також слід зазначити, що запровадження акцизного податку на солодкі напої відповідає Директиві ЄС 2020/262 від 19 грудня 2019 року, статтею 1 загальних положень якої встановлено, що для визначення загального режиму оподаткування акцизами держави-члени можуть накладати податки на товари, що не є підакцизними.

Якщо Верховна Рада ухвалить вказані законопроєкти цьогоріч, то закон почне діяти наступного року. Враховуючи міжнародний досвід, прогнозується зменшення обсягу споживання таких напоїв приблизно на 20% і, відповідно, перехід українців на споживання здорової альтернативи, тобто води.